Ето кои са хората, които владеят хотелите в Слънчев бряг

Автор:

Topnovini.bg

Събота, 30.07.2016 

Кои са хората, които владеят туристическия мегаполис Слънчев бряг, е доста любопитно - мутри, бивши ченгета и номенклатура от началото на прехода са основните лица, които са участвали в приватизация или са купили хотели на вторичния пазар, пише сайтът capital.bg. Обяснението за това е сравнително просто. Основните сделки за раздържавяване в курорта се случиха в края на 90-те, малко след масовите банкови фалити и хиперинфлацията. Скорошната криза тогава не само отблъсна всякакви чуждестранни инвеститори, но и български - по това време почти нямаше банки, които можеха да кредитират местния бизнес. В тази ситуация единствените с пари в брой се оказаха спечелилите през много мътната първа половина на 90-те.  

Разбира се, това не означава, че всички собственици на хотели са ги придобили с пари от съмнителни източници. Сделки имаше и по-късно, като в различни моменти вторичният пазар на хотели беше активен и имаше инвеститори с ясен произход на средствата.

Като цяло Слънчев бряг е емблематично място за българския туризъм. Освен с десетките хиляди туристи комплексът е известен и с това, че всяко лято ражда поне няколко големи скандала - от гангстерска престрелка между враждуващи банди, през убит от „охранители” турист, до показни поръчкови убийства,пише още capital.bg. „Мутрите"”- показните и безпардонни престъпници, може и да се виждат по-рядко в София и другите големи градове, сравнено с 90-те, но в Слънчев бряг те продължават да са у дома си. Няколкото километра крайбрежна ивица, изглежда, са тяхна територия, в която важат много повече законите на мафията, отколкото на държавата.

Как се стигна до тази ситуация? Пътят на Слънчев бряг от соц курорт до днешния град на греха е огледало на прехода. В края на 90-те лека-полека туристическият комплекс беше приватизиран. Замислен като екологичен комплекс през 60-те години на миналия век, по времето на социализма, днес Сънито, както симпатично го наричаха хората преди, е огромен конгломерат, който генерира както туристически продукт, така и престъпност. Всъщност Слънчев бряг е проектиран за едва 30 000 туристи на ден, днес в него почиват повече от 300 000.

Ето кои са най-големите собственици на хотели в Слънчев бряг.

1. Наследството на ВИС–2

Основната наследница на империята на Васил и Георги Илиеви е вдовицата на по-малкия брат Мая Илиева, която е едноличен собственик на официалната компания "ВАИ холдинг". Холдингът е собственик на акционерното дружество "Ел Би Джей", което според регистрите на Министерството на туризма държи хотелите "Орел" и "Астория". Другият прочут хотел, останал в наследство от покойния Жоро Илиев, е "Дюн", който беше построен буквално на плажа върху ресторант "Дюни". През 2007 г. за него и за още два хотела (апартаменти "Хевън" на Георги Славов-Главата, син на взривения в асансьор сикаджия Стоил Славов, и Oasis VIP Homes на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров) Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за премахване заради разположението им буквално на плажната ивица. Те обаче останаха част от пейзажа на курорта, тъй като съдът отмени заповедта на ДНСК. Слуховете през годините, че Мая Илиева иска да продава "Дюн", не се потвърдиха. В курорта се знае, че един от най-приближените на Жоро Илиев и негов бодигард Радослав Бързанов, по-известен като Радо Слънцето, пък управлява най-оборотните заведения в комплекса - тези на Cacao Beach, сред които Bedroom и "Час пик". През лятото на 2013 г. срещу него имаше опит за покушение, като под колата му, паркирана пред Cacao Beach, избухна бомба. Подозрението тогава падна върху групата "Килърите 6". След атентата Бързанов вече се движи с бронирано Ауди S8.

Само допреди 6 месеца публичното лице на свързаните с ВИС-2 хотели и заведения беше Веселин Стоименов, а Бързанов се занимаваше основно с управлението на плажа "Слънчев бряг-юг". Стоименов, по-известен като Весо Дебелия, обаче беше застрелян със 7 куршума от неизвестни през януари 2016 г. в хотелски комплекс "Макси" на столичния булевард "Симеоновско шосе". Убийците и поръчителите все още не са открити.

2. Младен Михалев–Маджо

Един от големите хотелиери беше и оръжейният бос Младен Мутафчийски заедно с Младен Михалев–Маджо, който е един от основателите на СИК. След изкупуването на терени в Слънчев бряг се появи техният Helena Resort и хотелите в него "Хелена сендс" и "Хелена парк". Собственик на хотелите е "Булимпекс". Младен Мутафчийски влиза в съвета на директорите през 1999 г. След смъртта на Младен Мутафчийски през 2013 г. акционери в "Булимпекс" са Еми Гюлева-Мутафчийска, "Диели 8", собственост на Еми Гюлева-Мутафчийска, Младен Йорданов Михалев-Маджо, "Оройт Щуфтунг", Лихтенщайн, и Chimimport Investment & Fertilizer inc. - CIF. Дял в комплекса имаше и бившият депутат от СДС от началото на прехода Асен Мичковски. На 30 ноември 2015 г. на общо събрание на "Булимпекс" е взето решение да се увеличи капиталът на акционерното дружество от 7 на 14 млн. лв. по предложение на акционера Младен Михалев-Маджо. Според представители на хотелиерския сектор и сега контролът върху хотелския бизнес е основно на Михалев.

3. Митьо Янков и Йордан Йорданов

"Слънчев бряг хотел холдингс" е акционерно дружество, управляващо няколко хотела (4- и 3-звездни) и един апартхотел на Слънчев бряг. Това са "Бургас", "Несебър", "Хризантема", "Тракия", "Тракия плаза". Холдингът има участие в дружествата "Рюген", "Климати-холидей" и "Хермес груп". Другото дружество на групата е "Черно море хотелс мениджмънт груп". Акционери в холдинга са Ивалина Янкова, Пейко Янков, Регина Янкова и Йордан Йорданов. Историята обаче започва с Димитър Янков - първият приватизатор в Слънчев бряг, по-известен просто като Митьо Янков. След няколко сделки той става крупен собственик в курорта, а впоследствие и председател на общинския съвет в Несебър. Той започва като пиколо в средата на 60-те години. Демокрацията го заварва като барман в собствена каравана в Слънчев бряг. Жени се за германка. Фирмата, с която той пробива, е "Рюген". През 1991 г. прави опит да приватизира почти криминално 18 от най-апетитните хотели в курорта заедно със Соломон Анжел, но безуспешен. През 1994 г. купува хотел "Хризантема", а по-късно и още хотели от списъка. От един от хотелите му е изстрелян куршумът, убил боса на ВИС Георги Илиев, докато седи в заведението "Буда бар" в мултиплекса през 2005 г. През пролетта на 2007 г. в Бургас Димитър Янков беше застрелян от упор в джипа си "Порше Кайен" със 7 куршума. Твърди се, че възходът на Димитър Желязков-Очите се дължи именно на Митьо Янков. Версиите около убийството му бяха много. Сега холдингът от хотели и казина се управлява от съдружника му през годините Йордан Йорданов - Данчо Паркета, и от сина на Янков – Пейко. В началото на 2015 г. в медиите излезе информация, че Йордан Йорданов е претърпял тежък побой отново в злополучния курорт, като предполагаемите мотиви пак са свързани с борба за бизнес територия.

4. "Винпром Пещера" и Румен Чандъров

Основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров притежават хотели на Слънчев бряг, като в част от обектите те са в съдружие с известния с интересите си във футбола Румен Чандъров. Например хотел Majestic, където инвеститор е "Бора консулт 2002". Съдружници в "Бора консулт 2002" са "ДИТ хотели" на Чандъров и "Галакси" на основателите на "Винпром Пещера". Самата "Галакси пропърти груп" (сега "Галакси инвестмънт груп") е основана през 1999 г. за инвестиции в туризъм и недвижими имоти. Тя започва бизнеса си през 2002 г., когато купи в Слънчев бряг стария хотел "Сатурн" заедно с Летния театър, където се провеждаше "Златният Орфей". Сега дружеството има 3 комплекса в Слънчев бряг - Barcelo Royal Beach, намиращ се в центъра на Слънчев бряг, апартхотела Royal Sun и апарткомплекса Oasis VIP Club, намиращ се в южната част на курорта на първа линия на мястото на стария ресторант "Оазис". Oasis VIP Club беше в списъка от трите хотела (заедно с "Дюн" на Жоро Илиев и хотел "Хевън" на Георги Славов-Главата, син на гореспоменатия сикаджия Стоил Славов), за които през 2007 г. ДНСК издаде заповед за премахването им заради разположението им на плажната ивица.

Румен Чандъров, който неотдавна пое футболния отбор на "Ботев" (Пловдив), също е важен играч на терена на Слънчев бряг. След като приватизира емблематичната дискотека "Златна ябълка", на нейно място се появи комплексът Evrika beach. Част от веригата му DIT е и бутиковият хотел Orpheus. Чандъров е управител на фирма "Съниинвест" заедно с дъщерята на Ветко Арабаджиев Златомира. Компанията държи концесията на северния плаж на курорта. В повечето фирми той е съдружник с Ваклин Чандъров, а в Слънчев бряг са известни с прозвището "Пловдивските цигараджии".

5. Ветко Арабаджиев

Сериозно присъствие в курорта има, разбира се, и един от най-големите хотелиери в страната Ветко Арабаджиев. През 1999 г. през дружеството си "Виктория инвестмънт" Арабаджиев приватизира хотел "Чайка" на Слънчев бряг, като част от комплекса "Чайка бийч" са и хотелите "Аркадия" и "Метропол". Там той контролира още и петзвездния "Виктория палас". Ветко започва като съдружник с империята на Илия Павлов "Мултигруп" в пловдивския "Захарен комбинат - Кристал". Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирано на "Елените", където той влиза през 2002 г. Част от хотелиерския му бизнес са още петзвездният хотел "Пампорово, хотел "Марица" в Пловдив, а от края на 2014 г. и столичният "Кемпински хотел Зографски", който беше прекръстен на името на жена му - "Маринела".

6. Емил Димитров

Други големи хотелиери на Слънчев бряг са бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров и Славян Теофилов, който беше икономически съветник на Димитров в качеството му на депутат. Според регистрите на Министерството на туризма през дружеството "Елеонора транс" те държат три хотела. Това са "Гранд хотел Съни бийч", хотел "Марица" и хотел "Палас". Собствеността в "Елеонора транс" е поделена между Славян Теофилов и компанията "Етропарк", където собственост има Емил Димитров, а фирмата, собственик на хотелите, носи името на майката на бившия депутат. През миналата година той беше осъден за конфликт на интереси заради участието си в подготовката, обсъждането и приемането на два закона в полза на семейния му бизнес по дистрибуцията на цигари. Според непотвърдена информация от курорта обаче "Палас" бил продаден.

7. Бедо Догянян

Съучредителят на приватизационния "Петрол фонд", по-късно преобразуван в "Синергон холдинг", Бедо Доганян е с три хотела на Слънчев бряг. Първата хотелска придобивка "Гранд хотел Пловдив", част от веригата Novotel, става факт през 1997 г. Чрез него Доганян приватизира хотелски комплекс "Европа" в Слънчев бряг, като плати почти рекордно високата цена 14.6 млн. лв. През 2002 г. "Новотел Пловдив" приватизира и хотел "Искър" в Слънчев бряг за 8.7 млн. лв. Третият хотел "Гларус" в южния курорт е придобит на вторичния пазар.

8. "Понс холдинг"

Бургаският "Понс холдинг", участвал в реализацията на редица инфраструктурни проекти в страната и смятан за близък до БСП, има 3 хотела в курорта. Собственикът на "Понс" Милко Милков и Златомир Иванов-Баретата заедно са обвиняеми като лидери на престъпна група за източване на ДДС. Следващото заседание по делото е през октомври. В последните години Милков е и близък с политици като бившия премиер Пламен Орешарски. Неговата "Понс холдинг" участваше в консорциума от фирми, които трябваше да строят газопровода "Южен поток" през България.

През 1999 г. Министерството на търговията и туризма подписа приватизационните договори за хотелите в Слънчев бряг "Сокол" и "Гълъб", които станаха собственост на "П.М.К." АД, част от бургаската група, за сумата 930 хил. долара. През април 2007 г. обаче е сключен договор за продажба на акциите на "П.М.К" в "Сокол 2005" с "Виктория груп корпорейшън", свързана с хотелиера Ветко Арабаджиев, на стойност 2.813 млн. евро, показват документи в Търговския регистър. Според сайта на "Понс холдинг" през другото акционерно дружество "Перла холидейз" групата държи хотела "Перла", открит през 2005 г.

9. Цеко Минев

С три хотела на Слънчев бряг присъства и мажоритарният акционер в ПИБ и президент на Българската федерация по ски Цеко Минев. Според регистрите на Министерството на туризма компанията "Балкан холидейз сървисис" управлява хотелите "Глобус", "Феникс" и "Поморие". Дружеството се управлява от съпругата на Цеко Минев Радка Минева, като собствеността е на регистрираното в Кипър "Мантовако лимитид". Всъщност реалният човек, който управлява хотелите на Минев в Слънчев бряг, е Момчил Арнаудов, бивш директор на "Болкан холидейз".

10. Димитър Караненов

С три хотела на Слънчев бряг - "Цвете", "Флора" и "Родопи", е Димитър Караненов през дружеството си "Булкар". Караненов е още собственик на "Гранд хотел Приморец" в Бургас, като през 2013 г. получи и зелена светлина да реставрира популярния кораб–ресторант "Старата фрегата", разположен на границата между Морската градина и Централния плаж в Бургас. През дружеството "Булгариен директ райзен" Караненов придобива ресторанта заедно с хотел "Приморец" след приватизацията на общинското дружество "Приморец турист", което управлява туристически обекти. През 2013 г. той стана и почетен консул на Република Украйна в Бургас.

11. Сава Чоролеев

Управляващият директор на бургаските захарни заводи "Победа" АД Сава Чоролеев е познат и като собственика на най-голямото казино в Слънчев бряг "Платинум", както и на едноименния хотел. Според регистъра на Министерството на туризма хотелът се държи от свързаното с Чоролеев акционерно дружество "Българско туристическо дружество - Глобал тур". Той индиректно е и един от акционерите в концесионера на плажа "Слънчев бряг–север", едно от най-проблемните такива дружества, заплашено с разваляне на договора заради системни нарушения.

12. Елена Иванова

Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова има два хотела през дружеството си "Оптимакс тур". Това са хотелите "Амфора" и "Империал" плюс "Форум". Всъщност името "Оптимакс" е използвано първо от Николай Савовски, но фирмата на негово име вече е закрита.

13. Валентин Златев

Генералният директор на "Лукойл България" присъства на Слънчев бряг само с един хотел - "Хелиос палас". Хотелиерският бизнес на Златев е концентриран в дружеството му "Тера тур сервиз", където управител е баща му Васил Златев. Хотелите на Златев са под бранда RIU. Освен на Слънчев бряг той има още по един хотел в Правец и Свети Влас и два хотела в Обзор. Наскоро стана ясно, че ще строи и Hyatt на мястото на бившия хотел "Сердика" на паметника "Левски" в София.

14. Веселин Данев и "Сигма"

Регистрираното през 2002 г. в Люксембург инвестиционно дружество "Сигма кепитъл", управлявано от Веселин Данев, е създадено с цел да е собственик на хотели по българското море. Инвестиционната компания има три хотела в Несебър и по един в Обзор, Златни пясъци и Слънчев бряг, разпределени в 4 дружества. Хотелът на Слънчев бряг е под бранда Iberostar и се управлява през дружеството "Съни травел клуб".

15. Христо Асенов–Бацата

Друг, за когото се смята, че също е проходил от ВИС–2, е Христо Асенов, известен в черноморските среди като Бацата. На слънчев бряг той държи HVD Hotel Bor. Под същата марка той има и по един хотел в Обзор и Златни пясъци. Бившият охранител се смята за изключително близък с президента на "Мултигруп" Илия Павлов. Медиите през годините го свързват още и със структурите на ВИС във Варна и с Георги Илиев. През 1997 г. във варненското кафене "Кристал" срещу Христо Асенов-Бацата има покушение, като той е прострелян с пистолет в тила. После Асенов заминава в чужбина, където живее и към момента.

16. "Химимпорт"

Варненската група "Химимпорт" присъства в курорта Слънчев бряг с хотела си "Арония бийч". Основните активи на групата са в курорта Св. св. Константин и Елена и на Златни пясъци и Равда.

Кой държи плажа

Най-големите на Слънчев бряг логично държат и плажовете на курорта. Концесията на "Слънчев бряг–север" се държи от регистрираното в Пловдив "Сънинвест". Според ДАКСИ дружеството се управлява от Румен Чандъров и Златомира Арабаджиева. Участие в него имат свързаното с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров "Елеонора транс", "Дит груп" на Румен Чандъров, "Интекс турс", управлявана от Ми лка Чоролеева, и др. Години наред регионалното министерство сочеше "Сънинвест" за един от най-големите нарушители при стопанисването на плажовете. Той е разполагал с много повече от позволените му търговски площи, платени чадъри и шезлонги, не е инвестирал в опазването на плажа, позволявал е на трети лица да строят и да поставят преместваеми съоръжения и др. Глобяван е всяка година със суми между 80 и 360 хил. лв., които са заплащани. Концесионната такса за плажа е около 900 хил. лв. В края на 2015 г. регионалният министър Лиляна Павлова внесе в Министерския съвет решение за прекратяване на концесията. То престоя там известно време, след което правителството изненадващо одобри друг текст – да се даде още един шанс на концесионера да си оправи нарушенията – до 1 юни тази година. Дори и да не е изпълнил предписанията, той ще остане във владение на плажа до края на септември, гласеше решението от декември. Малко след това решение Румен Чандъров пое издръжката на закъсалия футболен клуб "Ботев" (Пловдив).

За "Слънчев бряг–юг" се грижи "Ирида–71". Тя е създадена още през 1997 г. от разстреляния през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. Освен плажа в Слънчев бряг фирмата държи и концесията на плаж "Харманите" в Созопол. Надя Иванова се явява съдружник във фирмата "Глобал инкорпорейтид" АД с неуспелия кандидат за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов. Един от съдружниците през годините в "Ирида-71", който се смята и за човека, който върти бизнеса, е Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005 г. Стоименов беше застрелян в началото на януари тази година в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе". 

https://burgas.topnovini.bg/node/721156