10 септември 1996


София, 10 септември 1996 година
Брой 111 (1666)


София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ИВАН МАРАЗОВ, ИЗДИГНАТ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!", ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 5 СЕПТЕМВРИ 1996 ГОДИНА


УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ,

- Аз не съм професионален политик, не съм бил в коридорите на властта и властта никога не е била целта на моя живот. Тридесет години работих в областта на историята и изкуството, което ми позволи не само допир с величието и красотата на нашия народ, но и ми даде възможност да опозная неговите традиции, неговите добродетели, неговото достойнство.

През последните години ние загубихме ориентирите си, разменихме местата на ценностите. Животът като че ли постоянно ни убеждава, че материалното е висшата стойност, а духовното е само утешение за бедните, че агресивността и грубостта са залог за успех, а толерантността и скромността са участ на слабите, че силата, а не законът дава блага и обществена позиция. Корупцията и престъпността съсипват и последната ни вяра в държавата и реда. Българинът днес е в безпътица, той все по-малко вижда изход. Дори и чувствата му са манипулирани по най-безскрупулен начин, а с несгодите му се спекулира безпощадно.

По време на тази президентска кампания очаквам да се покачи градусът на конфронтацията в нашето общество - изкуствено, защото на всяка цена трябва да се спечелят изборите, безогледно, защото победата е необходима. Но нали тъкмо това постоянно противопоставяне ни лиши от много шансове, нали то ни раздели, сякаш сме два народа, нали то постигна това, което никой поробител не успя - да разцепи дори църквата, да раздвои духа ни, да разруши даже семейства и родови връзки. Аз виждам главната опасност за народа ни в това, че взаимното отрицание го прави по-малък, по-слаб и по-беден, в това, че конфронтацията го лишава от история, от минало, от корени. Нима днешните поколения са прокълнати с участта да не пренесат в бъдещето всичко това, което всеки от нас подсъзнателно усеща като българска идентичност?

Не съм съгласен с тази перспектива. В моето семейство сме вече три поколения. Аз искам внучка ми да не се чувства чужденка в страната на дядо си, аз искам да й предам добродетелите на моя род. И за мен това е толкова по-важно тъкмо в тези трудни за всеки и за страната ни години.

Да сме заедно за България започва именно от семейството, да сме заедно в родовата и народностната верига на тринайсетвековната ни история. Само ако намерим общонационално съгласие по основните въпроси, ние можем да стабилизираме държавата си.
 
Президентът на страната няма правомощията да решава цените на маслото и яйцата. Но той е задължен да работи като посредник между институциите, за да се създадат условия за стабилност в държавата, а оттук и в икономиката. Президентът е длъжен да вярва в народа си и в неговия здрав разум. Ако нямах тази увереност, доказана от нашата история, не бих се решил да се кандидатирам за този пост.

Нашите земи са били през цялата история и праистория кръстопът на народи, цивилизации, култури. Сега народът ни, цивилизацията ни, културата ни са на кръстопът. Намирането на верния път е във вашите ръце, вашият личен избор ще реши накъде ще вървим. Преди два месеца Георги Пирински посочи най-възможния път - заедно за България. Като пореден залп на конфронтацията дойде решението на Върховния съд да отстрани големия ни политик от кампанията.

Аз бях с него, той и сега е с мен. Уверен съм, че този път е без алтернатива - той предлага единство - без разлика на партийна принадлежност, диалог - без яростта на страстите, с доводите на разума, стабилност - вместо разруха и непродуктивна конфронтация.

София, 5 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на
ОБРЪЩЕНИЕ НА КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПЕТЪР СТОЯНОВ, ИЗДИГНАТ ОТ ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 5 СЕПТЕМВРИ 1996 ГОДИНА


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
БРАТЯ БЪЛГАРИ,

Днес е 6 септември. На този ден преди 111 години се осъществи Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Прогласено в Пловдив, то бе дело на родолюбиви мъже от всички краища на майка България - Захари Стоянов от балканското село Медвен, бесарабския българин Димитър Петков, Димитър Ризов от Битоля, Македония, габровеца Чардафон Велики и, разбира се, пловдивските сподвижници на Васил Левски начело с бай Иван Арабаджията.

И тогава българското общество бе разединено. Отечеството бе в международна изолация, но следосвобожденска България имаше един прегърнат от всички национален идеал - единението на всички български земи и общности, което да гарантира възход за измъченото ни отечество.

Останалото е известно от историята:

водени от този национален идеал и въпреки политическите рискове, в Пловдив пристигат Стефан Стамболов и княз Александър Първи и обявяват Съединението. Само месец по късно тази дързост ще бъде заплатена и с кръвта, пролята край Сливница и Драгоман.

Преди 6 септември 1885 от някои дипломатически салони ни дават съвети да се изчака по-благоприятен момент. Европейски дипломат дори възкликва, че "една Германия може да чака сто години за своето обединение, а българите не могат да чакат и десет". Но именно Съединението спечели на България всеобща европейска възхита и уважение.

Като българин аз се гордея, че през нощта на 5 срещу 6 септември по калдъръмените улички на Пловдив се изля национапната енергия на българския народ.

Като българин и политик заявявам, че за националното единение трябва да се работи и днес. Силно респектиран от високия морал на обединителите, позволявам си да цитирам част от тогавашното устройство на комитетското управление: "Всеки частен комитет се съставя от некомпрометирани пред българския народ българе, т. е. от родолюбци и от решителни и постоянни лица..."

Успехът на българското Съединение е свидетелство, че малка България е силна, когато сама се изправя в защита на националните си интереси - дори без външна намеса и помощ, но с цял един народ зад себе си. Немският журналист фон Хун казва: "Те, българите, показаха, че народната воля е най-силното пълномощие в света и ратуваха за една идея, която беше идеал на българския народ." От такава спасителна за отечеството идея днес българският народ се нуждае повече от всякога.

Затова - поклон пред великото дело на строителите на нова България, които доказаха, че само обединението на всички честни, достойни и родолюбиви българи може да гарантира успеха на всяко голямо начинание.

Като знамение днес звучат думите на един от героите на Съединението генерал Данаил Николаев: "Дай Бог, българският народ все тъй могъществено да се възпламенява." А ние, признателните внуци, добавяме: "Дай Боже, сили за възрожденски дела и днес!"

София, 5 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ОГЛАСЕНА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СДС ИВАН КОСТОВ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ЕСЕННАТА СЕСИЯ НА 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 4 СЕПТЕМВРИ 1996 ГОДИНА


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

Днес, в незапомнено тежки за България условия, се откри есенната сесия на 37-то Народно събрание. Аналогия за това, което преживяваме, може да се намери във времената отпреди 80 години, когато страната ни изпада в катастрофа, след като воюва три пъти и загуби две войни. Само тогава у нас е регистрирано намаляване на населението. Сега, в последните четири години, българитее отново стават все по-малко, Миналата година починалите надвишиха родените с 45 000 души, или с половин процент от цялото население.

Не е необходимо с думи да се описва положението ни. Възрастните българи не помнят толкова лоши времена. Повечето не могат да решат проблема с храната и най-насъщните си разходи. Никога хората не са били толкова унили, толкова безпомощни и не са гледали толкова безнадеждно на бъдещето. Грижата е да се оцелее.

От сравнението с онези времена си спомняме хлебните бунтове и нападенията на отчаяни селяни над местната власт.

Управляващите днес са длъжни да видят надигащия се гняв на хората и да чуят тътена на тяхното недоволство.

Ние сме съгласни, че не трябва да се поддаваме на безнадеждността и трябва да свалим черните очила на пълното отрицание.

В тази необикновено сложна и трудна обстановка Съюзът на демократичните сили /СДС/ ще бъде гарант за запазване демократичните устои на България. Ние няма да се поддаваме на провокации и няма да раздухваме омраза.

Ще настояваме същото да прави и Българската социалистическа партия /БСП/. Със своите непрестанни битки срещу президента, Конституционния съд, ЦИК и независимата съдебна власт социалистите не се държат като демократи. Тази безсмислена война не само че нанася вреда на социалистическата идея, но и отслабва националните ни устои, намалява авторитета на закона и държавата.

Предстоящите президентски избори ще се проведат при много тежки условия. Поставен в крайна мизерия и наплашен от престъпници, човек трудно отива да гласува. Управляващите социалисти са длъжни да гарантират нормални избори, включително като първи покажат уважение към българските държавни органи.

СДС си постави за задача да запази демократичната алтернатива за България. Затова ние ще се разграничаваме от действията на БСП, няма да приемем, че сме солидарно отговорни за катастрофата. СДС не управлява, СДС е в опозиция и затова не носи вината на управляващите за тяхната некомпетентност, корумпираност и безразличие към страданията на хората.

Призоваваме БСП да поеме своята отговорност на управляваща партия и за това, което причинява на българските граждани, и да не я размива, криейки се зад гърба на опозицията в Народното събрание.

Ако управляващите не поемат с мъжество своята политическа отговорност, те създават опасното мнение в обществото, че няма решение на проблемите на нашата родина в рамките на конституцията и демократичния правов ред.

Ако е национално отговорна политическа сила, заради собственото си политическо и дори физическо оцеляване БСП не трябва да окалва демократичната алтернатива за България. А тази алтернатива са обединените демократични сили.

СДС ще подкрепи всички мерки на управляващите, които са насочени към оцеляването на хората. Никакви други задачи не може да си поставят сега правителството и Народното събрание освен решаване на жизненоважните въпроси на българина - тези за хляба, за сиренето, за тока, за наемите, за отоплението, за данъците. Всички положителни усилия в тази посока ще имат нашата подкрепа.

София, 4 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ПО ПОВОД РЕШЕНИЕТО НА ВЪРХОВНИЯ СЪД ДА ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА НА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ И ИВАН МАРАЗОВ. Документът е адресиран към българската общественост и към средства за масова информация.


СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

С решението си от 02.09.1996 г. Върховният съд за пореден път след Конституционния съд и ЦИК грубо погази конституцията и законите на страната ни.

За пореден път висшите ни магистрати показаха на България и на света, че у нас не съществува независима съдебна власт. Тяхното решение е подчинено на обща стратегия за дестабилизация на държавата.

Решенията на Конституционния съд, на ЦИК и на Върховния съд, третиращи въпросите, свързани с българското гражданство, нанесоха удар срещу българската държавност, който може да бъде сравнен само с удара, нанесен ни от решенията на Берлинския конгрес. Както от живото тяло на следосвобожденска България бяха откъснати милиони българи, така и днес милиони наши сънародници се превръщат в граждани от втора категория по волята на неколцина политически обременени "правници".

Изминалите месеци обаче недвусмислено потвърдиха, че формулата "Заедно - за България!" е осъзнат стремеж на мнозинството българи.

"Заедно - за България!" е идеята, заложена от Апостола на българската свобода Васил Левски в неговата чиста и свята република.

"Заедно - за България!" е в основата на девиза, изписан върху сградата на Народното събрание: "Съединението прави силата!"

"Заедно - за България!" е не само лозунг, а стремеж, изстрадан от нашия народ през изминалите седем години на дълбока криза във всички области на обществения живот, на рушителни страсти и процеси.

Затова ние, членовете на Националното сдружение "Заедно - за България!" на специалистите по въпросите на националната сигурност, преодолели различията в политическите си убеждения, в стремежа си да допринесем за изграждането на националната система за сигурност, като преодолеем дълбоката криза, обхванала структурите на националната сигурност,

ЗАЯВЯВАМЕ,

че няма да отстъпим от разбирането си за ролята на президента, който трябва да обединява, а не да бъде източник на инициативи, разединяващи нацията.

Нашият отговор на опитите за политическа дестабилизация на държавата ни е стремежът ни да постигнем национално съгласие по всички основни въпроси на националната сигурност.

Това е нашата позиция и ние сме убедени, че всички специалисти по въпросите на националната сигурност, всички патриотични организации, които милеят за отечеството ни и за изграждането на национална система за сигурност, ще ни разберат и ще подкрепят усилията ни.

Да използваме даденото ни от конституцията право, за да изберем достоен държавен глава и върховен главнокомандващ!

Ние сме открити за всеки, който пожелае да работим заедно!

Да бъдем заедно!

Заедно ще победим!

Заедно - за България!

София, 2 септември 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕТО:

Явор Генов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКОТО НАСТОЯТЕЛСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - ОБЩИНА КАРЛОВО, ПО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ПРОБЛЕМИ. Документът е адресиран до средства за масово осведомяване.


На своето заседание от 30 август 1996 г. общинското настоятелство на Българския земеделски народен съюз /БЗНС/ в община Карлово реши:

1. Като се имат предвид настъпилите събития в БЗНС след 24.08.1996 г., намира, че декларацията на общинското настоятелство от 15 август е загубила своята стойност и е невалидна. Тя беше продиктувана от целенасочена дезинформация на определени заинтересовани среди на БЗНС.

2. Не приема решенията на Управителния съвет на БЗНС от 24.08.1996 г. и признава за главен секретар на БЗНС д-р Анастасия Димитрова-Мозер.

3. Общинската организация на БЗНС ще участва със свои делегати в работата на XXX извънреден конгрес на БЗНС, насрочен за 21 и 22 септември 1996 г. в град София.

Карлово, 2 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОФИЙСКИТЕ КЛУБОВЕ НА ЖЕНИТЕ ЗЕМЕДЕЛКИ ПО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ПРОБЛЕМИ, ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ В СОфИЯ НА 28 АВГУСТ 1996 ГОДИНА. Документът е подписан от председателките на клубовете в столичните общини "Триадица", "Връбница", "Дружба", "Средец", "Оборище", "Лозенец", "Люлин", "Подуяне", "Илинден", "Красна поляна", "Красно село", "Възраждане" и е адресиран до средства за масова информация.


Долуподписаните представителки на Софийските клубове на жените земеделки на редовното си заседание, проведено на 28 август 1996 година, след обстойно обсъждане, като взехме предвид

- изключителния принос на д-р Анастасия Димитрова-Мозер като главен секретар на Българския земеделски народен съюз /БЗНС/ "Никола Петков", а от възстановителния конгрес, състоял се на 7-8 ноември 1992 година и като главен секретар на обединения Български земеделски народен съюз за консолидацията и издигане ролята и значението на съюза в демократичните процеси на страната;

- правилната политика на д-р Анастасия Димитрова-Мозер, която осигури представителството на БЗНС в 37-то Народно събрание, равнопоставен диалог с останалите опозиционни формации, активното и масово участие на БЗНС в местните избори - 1995 година, и в предварителните избори - 1996 година;

- активното й участие в международния политически живот, което допринесе за приемане на БЗНС като редовен член на Европейския християндемократически съюз, клубовете на жените земеделки като редовни членове на Европейския християндемократически женски съюз, а самата д-р Анастасия Димитрова-Мозер да бъде избрана за вицепрезидент на последния,

ДЕКЛАРИРАМЕ

нашата подкрепа на д-р Анастасия Димитрова-Мозер като главен секретар на Българския земеделски народен съюз, като съпредседател на Парламентарната група /ПГ/ на коалиция "Народен съюз-БЗНС, ДП" и като вицепрезидент на Европейския християндемократически женски съюз.

Надяваме се разногласията по повод провеждането на извънреден и редовен конгрес на БЗНС да се решат чрез цивилизовани преговори с всички заинтересовани земеделски ръководители и инициатори!

Сдружени земеделки и земеделци, разумни българи, на борба за спечелване на президентските избори от нашите представители!

София, 2 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ВЪПРОСИ. Документът е адресиран до средства за масова информация.


Секретариатът на Централния комитет /ЦК/ на Българската комунистическа партия /БКП/ уведомява чрез БТА всички средства за масова информация, че в структурите на БКП от 1.1.1996 г. нямаме окръжни, областни и общински комитети на БКП. Всички писма, които се разпространяват с печати на общински, окръжни и областни комитети, се разпространяват от изключени от БКП агент-провокатори, които нямат нищо общо с БКП. БКП се представлява само от Владимир Спасов, генсек на БКП.

Структурите на БКП са тристепенни. Те са както следва: първични партийни организации, околийски комитети и ЦК на БКП.

Враговете фалшификатори и мошеници са направили и печат фалшификат на името на ЦК на БКП, без житни класове. Писма, подпечатани с този печат и с печати на общински, областни и окръжни комитети на БКП, да се смятат за невалидни и за груби провокации. Такива писма се разпространяват най-често от господата провокатори и фалшификатори Кирил Станев Минчев, Атанас Тодоров Тошев, Александър Димитров Паунов, Крум Борисов Захариев, Димитър Генев Филипов, Стойко Иванов Калчев, Владимир Тасев, Георги Йорданов Захариев, Асен Стойков Младенов. Тези лица нямат нищо общо с БКП. На 30.06 1996 г. те за втори път бяха изключени от БКП поради това, че се бяха самообявили за членове на БКП на 30.09.1995 г.

Писма, подпечатани само с печата на това писмо, да се считат за законни и валидни.

София, 19 август 1996 г.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АЛТЕРНАТИВНА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НА СЪЮЗА НА ЛЕВИТЕ СИЛИ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Документът е гласуван на 1 август 1996 година в София на разширено заседание на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП, Бюрото на Централната контролно-ревизионна комисия, Бюрото на Националния съвет на Отечествения фронт, ръководството на Централния комитет на борците против фашизма, капитализма и империализма, ръководството на Съюза на българските жени и е адресиран до средства за масова информация.


В сегашната епоха главна цел на Българската комунистическа партия /БКП/ е да изведе България от Дълбоката и всестранна криза, в която тя затъва все по-дълбоко след 1989 г. Настоящата програма съдържа главните мероприятия, които БКП ще осъществи, ако дойде на власт. Алтернативното правителство в сянка на БКП и на Съюза на левите сили има за задача да разработи конкретна разгърната програма въз основа на настоящата и то вече работи усилено по този въпрос.

Принципната програма на БКП се състои в следното:


I. В ОБЛАСТТА НА ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА И УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА

БКП ще въведе условия на строго спазване и зачитане на правата и свободите на народа. Това включва следното:

1. БКП ще сформира широко коалиционно правителство, в което ще се повиши ролята на експертния съвет на всяко министерство, чийто състав ще бъде огласен. Основните приоритети на правителството ще бъдат:
- укрепване на националната сигурност;
- стопанска реформа, целяща ликвидиране на кризисното състояние на страната;
- подобрение на социалното положение на младежта;
- възвръщане на социалните придобивки отпреди 10.11.1989 г.;
- издигане на ролята на енергетиката като главен стратегически отрасъл;
- издигане на ролята на просветата и културата като стратегически отрасли.

2. Ще бъдат ликвидирани всички правови анахронизми:
- Ще се възстанови неприкосновеността на личността.
- Ще се възстанови неприкосновеността на жилището.
- Ще се ликвидира цензурата на кореспонденцията, подслушванията на телефонните разговори, подслушванията в апартаменти и служебни помещения. Подобни действия ще могат да бъдат осъществявани само след специална санкция на прокурора спрямо лица, заподозрени в престъпления, и провеждани само от органите на сигурност.
- Ще се ликвидира цензурата на масмедиите.
- Ще се преустанови държавното финансиране на политическите партии.

3. Ще бъдат ликвидирани всички политически анахронизми:
- Всички антиконституционни партии и сдружения ще бъдат премахнати.
- Ще се ликвидира неравноправието при изява на действащите политически партии.
- Ще се ликвидират правно и фактически каквито и да било наследствени права на Българската социалистическа партия /БСП/ спрямо БКП.
- Ще се отмени профашисткият закон от 1992 г. за конфискация на имуществото на БКП, Димитровския комунистически младежки съюз /ДКМС/, Отечествения фронт /ОФ/, Българските професионални съюзи /БПС/ и Българския земеделски народен съюз /БЗНС/, като наново влязат във владението му, а всички политически партии, включително и преди всичко БСП, ползвали това имущество, ще заплатят на собствениците му наем, утежнен със съответните лихви.
- Ще бъдат закрити всички фашистки организации.
- Ще бъдат преследвани всички прояви на ксенофобия и други действия и пропаганда за неравноправие на гражданите на Република България.
- Ще бъдат закрити, а при продължаване на дейността - преследвани всички организации, в това число и религиозни, които се финансират от чужбина, без да има за това специална санкция на Министерството на външните работи, издадена на базата на международна спогодба, ратифицирана от Народното събрание.
- Ще бъде прекратена дейността на всички чуждестранни търговци спекуланти, които не са упълномощени и не действат от името на официалните чуждестранни търговски представителства в България, а на официалните търговски представителства ще се осигурят равноправие помежду им и нормални условия за работа.

4. Ще бъде демократизирано управлението на страната, като за целта:
- Народните представители ще работят по специалностите си, а когато са в обиколки в районите си, на заседания в комисии и в сесии на Народното събрание /НС/, ще получават командировъчни, както всички държавни служители. Не е необходимо НС да бъде постоянно действащо, а ще провежда по 4 сесии от по един месец в годината.
- Всички лица, избрани в органите на властта на всички нива, ще бъдат задължени да правят подробни годишни отчети пред своите избиратели на общи събрания. Протоколите от събранията ще бъдат депозирани в съответния орган на властта.
- Всеки трудов колектив всяка година ще обявява чрез тайно гласуване вот на доверие/недоверие на своя ръководител, независимо от това има или няма повод за такъв вот. По този начин ще се ликвидира абсолютната власт на стопанската и административна бюрокрация над трудещите се.
- Ще бъде ликвидирана корупцията в централните и местни държавни учреждения и органи на властта. Ще бъде създадена единна информационна система за страната, като по този начин значително ще се намали както числеността на чиновническия апарат, така и възможностите за корупция.


II. В ОБЛАСТТА НА ИКОНОМИКАТА

1. Пълен отказ от "шоковата терапия".

2. Ще бъде закрита Агенцията за приватизация, като се анулират всички нейни действия, включително преоценяването на държавните предприятия, и ще бъде потърсена съдебна отговорност от виновниците за разгрома на народното стопанство.

3. Въвеждане на единно държавно ценообразуване за основните стоки от потребителската кошница.

4. Възстановяване на плановото стопанство.

5. Провеждане на парична реформа с приравняване на курса на лева към курса на долара.

6. Строга забрана на операции в кеш с чужда валута в границите на Република България, а всички банкови операции с чужда валута ще се осъществяват чрез БНБ или от онези държавни банки, които са упълномощени от БНБ за тази дейност.

7. Строг държавен контрол върху изнасянето на капитали зад граница.

8. Ще се въведе абсолютен държавен монопол върху външната търговия.

9. Прекратяване на практиката за сключване на външни заеми. Постепенно изплащане на външния дълг, след което - преустановяване на взаимоотношенията с МВф и СБВР.

10. Приемане на нов закон срещу спекулата и черната борса с драконовски мерки срещу нарушителите му.

11. Експлоатацията на чужд труд ще бъде забранена, ще се счита за углавно престъпление и ще бъде преследвана от закона.

12. В преходния период от капитализма към комунизма ще бъдат разрешени и подпомагани фирмите за дребни занаятчийски, търговски и транспортни услуги, които не експлоатират чужд труд.

13. Укрепване на селското стопанство, което включва:
- Всички граждани на Република България, които ще предпочетат да се занимават със земеделие, ще бъдат оземлени с по 10 дка в полските райони и до 15 дка в полупланинските и планинските райони на член от семейството.
- Ще бъдат разрешени кооперативното и частно обработване на земята. Напълно ще се спазва и прилага доброволността при кооперирането. Ще се възстановят ТКЗС навсякъде, където селските стопани намират това за целесъобразно, след като легитимират волята си чрез местни референдуми.
- Всички лица и кооперации, които ще се занимават със селскостопанска дейност, ще бъдат стимулирани с преференциални заеми, освободени от лихви през първите три години и с минимална лихва през следващите.
- Ще се отделят особени грижи за животновъдството.
- Ликвидиране на посредническите фирми и възстановяване на прекия контакт на селскостопанските производители с търговските организации и производствените предприятия.
- Предприемане на екстрени мерки за пълно използване на обработваемата земя и търсене на строга отговорност при наличност на пустеещи обработваеми площи.
- Структурни изменения в машиностроенето и химическата промишленост с оглед задоволяването на селското стопанство с евтини машини и химикали.

14. Всички промишлени предприятия ще бъдат пуснати на пълни обороти в синхрон с постепенното, но бързо възстановяване на традиционните външни пазари. Ще имат предимство:
- производствата, задоволяващи преките нужди на населението, като фармацевтичната промишленост, хранително-вкусовата промишленост, производството на предмети за бита /мебели, битова електроника, кухненско оборудване и др./;
- производствата, задоволяващи нуждите на селското стопанство /селскостопански машини и сечива, химикали и др./;
- производствата с утвърдени стари пазари за износ като оръжейната, тютюневата, химическата, текстилната промишленост, металургията, нефтопреработващата промишленост, корабостроенето, производството на металорежещи машини, електромотори, електрокари, мотокари и др.

15. За да се стимулира родната ни индустрия и за да се подобри производството на важни земеделски произведения у нас, ще се спре вносът на някои стоки както следва:
- зърнени храни, хлебни и фуражни изделия;
- месо и месни производства;
- мляко и млечни произведения;
- зеленчуци и зеленчукови произведения;
- кулинарни, сладкарски и захарни изделия;
- тютюн, тютюневи изделия и полуфабрикати;
- алкохол, алкохолни произведения и полуфабрикати;
- химически торове, киселини и химикали, произвеждани от родната химическа промишленост;
- фармацевтични и козметични изделия, произвеждани от родната фармацевтична и козметична промишленост;
- вълна, всички видове влакна и текстилни произведения;
- облекло и обувки;
- прокат, цветни метали, кабели, с изключение на алуминий, и с изключение на суровини за родната металургия;
- кранове, електрокари и мотокари;
- металорежещи машини и шлосерско оборудване;
- селскостопански машини и оборудване;
- строителни материали, дограма, елементи и полуфабрикати;
- мебели, мебелни произведения и полуфабрикати;
- битова електроника и домашни потреби.

16. Въвеждане на високи мита върху вноса на машини и съоръжения, произвеждани в България. Пълна огласа на необходимостите от внос на всяко предприятие и институт чрез специализиран бюлетин. Вносът на лиценз също ще се обмитява високо при липса на протокол от ИНРА установяващ, че няма патентован или дори само заявен равностоен български лиценз.

17. Ще се създадат условия за разгръщане на изобретателската и развойна дейност, като се учреди съответно специализиран фонд, попълван чрез отчисления от печалбата на всички предприятия.

18. Въвеждане на държавен монопол върху всички енергоносители, спиртните напитки, тютюна и тютюневите изделия, петрола и неговите производни, производството и търговията с оръжие.


III. В ОБЛАСТТА НА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Коалиционните партньори в БКП ще направят всичко необходимо за възстановяване стандарта на живот, какъвто имахме през 80-те години и оттам ще тръгнем напред. Ще създадем условия трудовият ни народ да живее два пъти по-добре, отколкото сега. Ще възродим националната култура, наука и образование. За тази цел:

1. Ще създадем увереност на трудовите хора в утрешния ден, като за целта:
- Ще се осигури работа за всички по придобитите специалности и ще се ликвидира безработицата.
- Ще бъде гарантиран 8-часов работен ден при петдневна работна седмица.
- Ще се въведе справедливо пенсионно осигуряване на целия ни народ.
- Заплатите ще бъдат в размери 1:3 на минималната към максималната за дадени отрасли, сфери и ведомства.
- Заплатите и пенсиите ще се увеличат толкова пъти, колкото пъти са нараснали цените от потребителската кошница от 1989 г. насам.

2. Ще създадем условия за нормален живот на трудовите хора, като за целта:
- Ще се възстановят всички социални придобивки, които имахме до 10.11.1989 г.
- Ще се даде широк размах на жилищното строителство за всички нуждаещи се на достъпни цени.
- Ще се полагат особено големи грижи за екологично чисти вода, храна и въздух. Всички води ще бъдат очистени от каквито и да било замърсители.
- Ще се стимулира раждаемостта. На майките, родили и отгледали три деца, ще се гарантира по три години платен домашен отпуск за всяко дете и те ще имат право на пенсия без възрастова бариера при 20 годишен трудов стаж, в който ще влиза и отпускът, ползван по майчинство. На съпругите и майките ще бъде гарантирана работа без нощни смени, за да могат да бъдат пълноценни като съпруги, майки и възпитателки на своите деца.
- Ще бъдат възстановени и разширени детските градини при минимално заплащане, както беше преди 10.11.1989 г.
- Ще се гарантира безплатната медицинска помощ, като онези, които предпочитат частни лечебни заведения, ще имат възможност да се възползват от услугите им.

3. Ще се приеме нов закон за имущественото състояние на гражданите на Република България.

4. Създаване на диференцирана данъчна политика. Лицата с приходи под средната работна заплата ще бъдат освободени от данъци. Данъците на фирмите производителки ще бъдат занижени спрямо данъците на търговските фирми.

5. Ще се осигури подем на националната култура, наука и образование, като за целта:
- Съвкупната квота за култура, наука и образование в националния бюджет ще бъде повишена до необходимата мирновременна съвкупна квота за сигурност и отбрана. Ако органите за сигурност и отбрана създават увереност на нацията в настоящето, то културните, научните и учебните заведения създават нейната увереност в бъдещето. Те са равностойни.
- Ще се подобри материалната база на всички учебни, научни и културни учреждения.
- Ще се гарантира безплатно образование във всички видове и степени.
- Работещите в сферата на отбраната, сигурността, науката, културата, образованието и здравеопазването ще бъдат изравнени в заплащането.
- Ще се възстанови книжният пазар на нивото, което имаше към 1985 г., след което ще се разшири. Цените на българската литература ще бъдат преференциални, като търговците ще получават печалбата си не от купувачите, а чрез специална държавна премия.
- Ще бъде освободена от ДДС издателската дейност.
- Ще се разшири концертната дейност с предимство за българската музика.
- Ще се освободят творческите работници в областта на културата от пазарните механизми, непрекъснатата грижа за препитание и унижението да подчиняват таланта си на когото и да било. Талантът в Република България ще бъде свободен талант на свободни хора. Издръжката на творческите работници ще бъде грижа на държавата.
- Ще се въведе задължителна квота за българска музика - 70 процента от ефирното време за музика на БНР и БНТ. Българската вокална музика, изпълнявана на чужд език, и чужди музикални произведения, изпълнявани на български език, няма да влизат в тази квота. Половината от останалото ефирно време за музика /15 процента/ ще бъде задължителна квота за небългарска славянска музика.
- Всяка четвърта учебна година на преподавателите в учебните заведения от всички степени ще бъде година за преподготовка без учебни занятия, като това няма да влияе върху заплатата и отпуска. Едновременно с това ще се повиши критерият към всеки преподавател да бъде на световно и над световно ниво.
- Ще се разшири информационното осигуряване и ще се облекчи публикационната активност на научните работници.
- Ще се усъвършенства и ускори процесът за регистриране и патентоване на открития, изобретения и рационализации, без да се занижават критериите за качеството им.
- Ще се ликвидират икономическите и организационни механизми за приоритетно развитие на едни или други области на науката и културата за сметка на други. Ще се остави всяка област на естественото й развитие, в зависимост от наличната концентрация на интелект. Онези области от техническите и икономически науки, които са необходими за икономиката, ще се издържат от самата икономика, а не за сметка на квотата за култура, наука и образование.
- Ще се закрият всички чуждестранни учебни заведения от всички степени и чуждестранните институти, като се запазят само културните институти към посолствата, а дипломите, които се издават след завършване на курсове в тях, няма да бъдат валидни за страната.
- Ще се уедрят университетите, а създадените вече по-малки по размери и възможности ще се запазят като филиали на уедрените.
- Ще се възстановят закритите звена на БАН.
- Ще бъдат възстановени къщите-музеи на Димитър Благоев - Дядото, Георги Димитров, Георги Кирков - Майстора, Васил Коларов и ще бъде подновена тяхната цялостна дейност.
- Ще се възстановят закритите драматични и оперни театри, симфонични оркестри, хорове и ансамбли и ще се създадат нови там, където има за тях необходимите условия и кадри.
- Ще се разработи нова система за работа с даровити деца и юноши във всички области на базата на народните читалища, като се актуализира педагогическата идеология от времето на Възраждането. За целта читалищата ще минат изцяло на държавна издръжка, без необходимостта да припечелват за съществуването си от свойствени и несвойствени стопански дейности.
- Ще се възстановят Програма "Знание" и Програма "Орфей" по БНР и ще се разкрият два нови канала на БНТ: по единия ще се излъчват образователни програми, а по другия - спектакли, рецитали, концерти, а също така и някои филми, които са признати за истински произведения на изкуството.

6. БКП ще работи за възстановяването на ценностната система и националното самосъзнание на българите, като за целта:
- БКП ще полага особено големи грижи за правилното патриотично, нравствено и естетическо възпитание на подрастващото поколение.
- Ще бъде забранена със закон антибългарската пропаганда във всички форми, като нарушението му ще се счита за държавна измяна.
- Всички реклами, фирмени и други надписи по улиците и в учрежденията ще бъдат изключително на български език. Тези на чужд език ще бъдат конфискувани или унищожавани, а виновниците - наказвани.
- Ще бъде ликвидирана проституцията. Ще бъдат забранени порнографските списания и филми.
- Всички граждански обреди ще бъдат безплатни.
- Православната църква ще бъде на държавна издръжка, а църковните православни обреди - безплатни.
- БКП ще полага особени грижи за нашите сънародници в поробените български земи: техните учебни заведения, културни институти и православни църкви ще бъдат на издръжка на Република България; техните деца ще се приемат в нашите университети без конкурс, а по време на обучението ще ползват безплатна квартира и стипендия в размер 50 процента над минималната работна заплата; нашите дейци в областта на културата /писатели, актьори, музиканти, художници/, които посещават поробените български земи и отразяват в творчеството си живота на нашите сънародници там, ще се ползват с особени предимства; ще бъде създадена специализирана търговска организация за разпространение на българска литература и произведения на изкуството в поробените български земи, която ще бъде специално дотирана, за да работи на ниски цени, без печалба.


IV. В ОБЛАСТТА НА СИГУРНОСТТА

БКП ще гарантира правов ред, мир и сигурност. За целта:

1. Ще бъдат ликвидирани корупцията и престъпността.

2. Ще бъдат възстановени всички структури на МВР в традиционния им вид с необходимите разузнавателни и контраразузнавателни служби, които винаги трябва да бъдат на бойния си пост и да гарантират мира и сигурността на народа ни, неприкосновеността и териториалната цялост на България.

3. Ще бъдат възстановени гражданските структури на МВР, каквито бяха доброволните отряди на трудещите се.

4. Ще бъде ликвидирано външното вмешателство в държавните и частни структури.

5. БКП е за въвеждане на смъртно наказание. Не може на убийци на мирни граждани и на предатели на националната ни сигурност да се налагат символични наказания. За онези, които ще убиват и ще предателстват, няма да има по-малко наказание от смъртното.

6. Спрямо крадци, рекетьори, сводници, рушветчии, черноборсаджии, спекуланти и др. ще бъдат прилагани най-строги наказания, а всичко, придобито по спекулативен път, ще бъде конфискувано в полза на народа и държавата независимо от това кога е придобито.

7. Ще бъде даден ход на делото за подпалването на Партийния дом и ще бъдат образувани следствия против цялата серия на вандализъм след 1989 г.

8. БКП ще се грижи за това, Българската армия да бъде модерно съоръжена и боеспособна, готова във всеки момент ефективно да защити националния ни суверенитет.

9. Ще бъдат възстановени гражданските структури на армията, каквито бяха ДОСО и системата за Гражданска отбрана.


V. В ОБЛАСТТА НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА

БКП ще гарантира независима национална външна политика. За целта:

1. Ще осигурим пълен неутралитет на Република България чрез:
- двустранни и многостранни договори за сътрудничество и взаимопомощ, но не и чрез участие в НАТО и в ЕС;
- недопускане на базиране или транзитно преминаване през територията или териториалното въздушно пространство и териториалните води на чужди войски, техника и боеприпаси;
- пълна забрана на участието на наши военни подразделения или дори на отделни лица на служба в Българската армия във военни действия извън границите на страната.

2. Главен приоритет на външната политика на БКП ще бъдат добросъседските отношения и взаимна ненамеса във вътрешните работи с балканските страни.

3. Ще възстановим пазарите, които имахме до 10.11.1989 г., чрез умела дипломатическа дейност.

4. Министерството на външните работи и дипломатическият корпус ще бъдат освободени от всички лица, които нямат необходимия образователен ценз и бяха внедрени там през последните години по политически съображения.

5. Ще бъдат пресечени всички опити за външна намеса във вътрешните ни работи, като за целта:
- Ще бъдат въведени някои ограничения за чуждите дипломати, целящи ограничението на възможностите за създаване на чужда агентура сред българските граждани.
- Български граждани, които поддържат контакти с дипломатически представителства, без тези контакти да бъдат предварително съгласувани с Министерството на външните работи, няма да могат да работят на държавна работа и няма да бъдат допускани до участие в органите на държавната власт.
- Министерството на външните работи ще осъществява политически контрол върху българските външнотърговски организации в страната и в чужбина.

6. Ще бъде разширено и обогатено с нови и компетентни кадри икономическото разузнаване.

Съюзът на левите сили се присъединява към настоящата програма.

София, 1 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ ЗА ПРОЦЕСИТЕ В БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ. Документът е адресиран до средства за масова информация.


Общобългарският антикомунистически съюз, в чиито редове членуват немалко репресирани земеделци, с тревога и загриженост следи колизиите в редовете на най-голямата и една от най-старите български партии - Български земеделски народен съюз /БЗНС/. Загрижеността и тревогите на Общобългарския антикомунистически съюз /ОАС/ произтичат от това, че БЗНС в своя политически път до днес бе една мощна респектираща сила, внасяща смут в редиците на бивши и настоящи комунисти. Сила, смущаваща и по смисъла на своя народностен произход, а и поради факта, че в редовете й членуват най-висок процент репресирани, които е изтърпяла една партия със своята членска маса от началото на века до най-ново време.

ОАС с погнуса и отвращение проследи механизмите на вътрешнопартийния преврат в БЗНС, произведен в момент, когато неговият главен секретар отсъства от страната, с безпокойства и душевен смут поради тежкото здравословно състояние на съпруг и майка. С този си вероломен акт тандемът Пинчев-Илиев потъпкаха светостта на най-светлия идеал, залегнал в съзнанието и душевността на българина и осветен от праотечески времена - майката и семейството.

С циркулярно писмо N 210 от 29 август 1996 г. Общобългарският антикомунистически съюз до своите регионални и местни организации напомни пагубната дейност на тандема Пинчев-Илиев от датата 10.10.1990 до днес. В това циркулярно писмо на ОАС припомняхме, припомняме и сега, че тъкмо тандемът Пинчев-Илиев през 1991 г. чрез масиран натиск върху тогавашния главен секретар Милан Дренчев принудиха последния да изведе БЗНС извън редиците на Съюза на демократичните сили /СДС/ тъкмо един месец преди парламентарните избори, с което силно накърниха престижа на земеделското движение, поставиха го и в изолация от общите процеси на демократизация и предизвикаха силно изтичане на членска маса от него. Официалната статистика сочи, че от 120-хилядна членска маса, чрез тези действия, а и по-следващите им такива, тандемът на Пинчев-Илиев, доведе Съюза до 30 хиляди редовни членове, лишиха го от възможността да представи заслужаващия по-голям брой депутати в парламента и да заеме заслужаващото си място на ключови позиции в изпълнителната власт. Нещо повече - загубата на местни избори по селата и малките градове на проведените през 1995 г. избори за кметове и общински съветници ясно показа пасивността на селското население, недоверието на избирателя към ръководството на БЗНС, а не персонално към главния секретар на БЗНС Анастасия Мозер. За апатията на българското село и малките градове от селски тип основна вина и отговорност носи тандемът Пинчев-Илиев и техните адепти.

Общобългарският антикомунистически съюз пита господата от тандема Пинчев-Илиев: Ние не знаем за кого и за какво се борите, не искаме да знаем и кои сте, кому сте продали душата си, но питаме - с всички свои действия дотук кого обслужвате?

ОАС не признава вътрешнопартийния преврат в БЗНС като почтен и легитимен акт и призовава своите членове земеделци да застанат с твърда непоколебимост зад своя легитимен лидер - г-жа Анастасия Мозер, главен секретар на БЗНС - БЗНС брулен от бури и мълнии, но оцелял и възкръснал от пепелта на миналото. Пътят на БЗНС, независимо от Пинчевци, Илиевци и Обовци, винаги ще бъде озаряван от духа на неговите мастити водачи и мъченици, преселили се в полка на безсмъртието, между които е и доктор Г. М. Димитров, баща на главния секретар на БЗНС г-жа Анастасия Мозер, всеотдайно работил до сетен дъх за свободата на България и идеите на земеделското движение.

София, 30 август 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ:
Петър Момчилов

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ:
отец Димитър Амбарев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА - 3" ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ЖАЛБА ПО ПОВОД ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА И КОЛЕГИ,

От председателя на Съюз "Ера - 3" е изпратена официална жалба до президента и до главния прокурор на Република България с молба да бъде сезиран пред Конституционния съд приетият с измененията Закон за избор на президент. Този закон е в грубо нарушение на Конституцията, както и на Хартата за правата на човека, ратифицирана от българските правителства. Жалбата е и протест срещу "националните" масмедии, котиращи от месец вече в своите предавания само едни кандидатпрезидентски двойки за сметка на всички останали. Протестът е изпратен до редица културни аташета и посланици в Република България, до ръководството на БНТ и БНР, както и до члена на ръководството на "Ера -3", професора емигрант в САЩ г-н Спас Райкин за отпечатване в емигрантската преса.

Копие е изпратено до Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

Към жалбата сме приложили подкрепящите я аргументи на Сдружението за честни избори, излезли в българския печат.

Молим ви като представители на свободния печат да дадете гласност в името на справедливостта и демокрацията.

Изпращаме ви копие от кратко резюме към жалбата!

София, 1 септември 1996 г.

                                                                 С уважение към вас и към труда ви:

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗ "ЕРА - 3":

                                                                 Славомир Цанков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЖАЛБА ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА - 3" ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Документът е адресиран до президента на Република България, до главния прокурор, до Централната избирателна комисия, до Съвета на Европа, до ЮНЕСКО и до български средства за масова информация.

 

Кандидатпрезидентската двойка, издигната от Съюз "Ера - 3", ще се яви на изборите за президент и вицепрезидент на Република България със закон, рязко нарушаващ конституцията, международната Харта за правата на човека, и в невъзможност за конкуренция спрямо други кандидати, издигнати от партийни групировки в Народното събрание.

А именно:

1. Имуществена бариера, предвидена в закона.

2. Липса на достъп до средствата за масова информация /в периода, в който други кандидати имат дадени широки възможности в нарушение на самия избирател закон/.

3. Злепоставянето ни пред избирателите чрез "кастов" подход в:
а/ Разпределение на телевизионното време за дискусии и изяви.
б/ Разпределение на средствата от бюджета /минимум за нас - максимум за други/, както и прегради от рода на банкови гаранции, възвръщаемост, който се избягват "законно" от други кандидати на групировките в Народното събрание.

Нашите права са нарушени пряко. Изискването на чл. 57 от конституцията, запрещаващ да се упражняват каквито и да било "права" и "привилегии", са предвидени за тях в цялостната кампания на президентските избори. Напомняме, че това са избори за личности, а не изява на партии.

Молим да предоставите Закона за избор на президент пред Конституционния съд съвместно с нашите аргументи.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗ "ЕРА - 3":

Славомир Цанков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГРАДСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ - СОФИЯ, ПО ПОВОД ОТМЕНЯНЕТО НА ПРИСЪДИТЕ НА НАРОДНИЯ СЪД И ВЪВ ВРЪЗКА С ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА ПИРИНСКИ-МАРАЗОВ ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ


Българският народ отново е свидетел на произвола на висши магистрати, които всячески се стремят да спрат демократичния процес в страната, ясно и категорично очертан от Конституцията на Република България. Техните действия са продукт на политическа поръчка, а не на конституционни разпоредби и целят да попречат на нормалния ход на предстоящата предизборна кампания за нов президент на републиката по пътя на осуетяване участието на кандидатите на Демократичната левица - Георги Пирински и Иван Маразов.

Не случайно в тези августовски дни Върховният съд даде гласност на взетото от него в пълна конспирация преди повече от година решение за отменяне присъдите на Народния съд от февруари 1945 г. на виновниците за въвличане на България във Втората световна война срещу съюзните народи и за злодеянията, свързани с нея. С този акт не само се оправдават главните виновници за всички беди, понесени от нашия народ в годините на Втората световна война, но и се реабилитира фашизмът в България. Това е гавра не само с паметта на хилядите българи-антифашисти, загинали в дълголетни борби с кафявата чума, но и с паметта на милиони честни хора от целия свят, отдали живота си, за да спрат мракобесието. Сега, когато във всички демократични страни се издирват и съдят фашистките престъпници, само у нас се намират магистрати, които реабилитират военнопрестъпници, без да се съобразяват с международните задължения, приети и от нашата държава след края на Втората световна война.

Не случайно в тези августовски дни членовете на Централната избирателна комисия от квотата на опозицията блокираха регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент - Георги Пирински и Иван Маразов, а председателят на Върховния съд разпореди да се спре жалбата им до съда, за да се състави специална съдебна тройка, която, явно личи, ще вземе политическо, а не независимо юридическо решение. Тези действия са следствие от безогледния политически диктат на Съюза на демократичните сили /СДС/ върху съдебната система и са напълно в стила на безотговорната и примитивни конфронтационна политика, провеждана от опозицията от началото на нейното създаване.

Опозицията се страхува от избирането на Георги Пирински за президент на България и се стреми чрез послушните й магистрати да елеминира предварително кандидата, който се ползва с най-широка обществена подкрепа.

Градският съвет на Българския антифашистки съюз призовава всички столичани антифашисти, младежи и трудови хора на решителен протест срещу ония, които реабилитират фашизма и българските военнопрестъпници, както и срещу антиконституционните действия на магистрати от Върховния съд и опозиционните представители в ЦИК.

Ние призоваваме всички патриоти да подкрепят кандидатите на коалицията "Заедно - за България" Георги Пирински и Иван Маразов.

Ние настояваме за най-строго спазване на Конституцията и законите на Република България, които са гаранция за демократичното развитие на родината.

София, 29 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ "НАЦИОНАЛЕН ГЕРБ ИЛИ НАЦИОНАЛНО ЗАГЪРБВАНЕ - ДВЕТЕ ДУМИ НЯМАТ ОБЩ КОРЕН" НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "СПОРТ И БЪДЕЩЕ" ЗА ДЪРЖАВНИЯ ГЕРБ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ГЛАСУВАН ОТ 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. Документът е адресиран до средства за масова информация.


Национален герб означава национален символ за поданиците на дадена държава. Загърбване означава съзнателно обръщане на гръб /може и депутатски/ на идея, предложение, направено от опонент /опозиция/. Че трябва да имаме национален герб, спор не може да има. Живял е българският народ векове без национален герб, живуркаме и сега без този символ. "О'времена, о'нрави."

Предложеният за национален герб проект а ла Премянов биде приет единодушно с половината от депутатите /толкова останаха в залата/. На останалата половина беше обърнат гръб /меко казано/...

Притежаващите същите загладени депутатски гърбове днес ни зоват: "Заедно за България". Дали да повярваме? Не сте ли нови герои от народната приказка за "Лъжливото овчарче?"

"Другари" от БСП, да не ни загърбите пак!

Шумен, 13 август 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА
НАЦИОНАЛНОТО ДВИЖЕНИЕ "СПОРТ И БЪДЕЩЕ":

Ангел Ангелов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ 47 ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖАН ВИДЕНОВ И ДО ИВАН МАРАЗОВ - МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ДАРИТЕЛСКИ ФОНД "13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ", ПО ПОВОД ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА АЛЕКСАНДЪР МИЛАНОВ ОТ ДЛЪЖНОСТТА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ФОНДА. Документът е адресиран и до средства за масова информация.


ГОСПОДА,

Нашата културна общественост беше информирана, че на 22 юли 1996 г. писателят и преводачът Александър Миланов е освободен от длъжността изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България". Заповедта за освобождаването му е подписана от г-н Жан Виденов и е издадена по време, когато Миланов е в отпуск.

Стана известно още, че работата на уволнения не е подлагана на оценка, с него изобщо не е разговаряно върху мотивите на освобождаването му. Проф. Маразов като сегашен председател на Управителния съвет на фонд "13 века България" и негов член до момента никога не е вземал отношение към работата на изпълнителния директор Александър Миланов и нито веднъж не е давал оценка на качествата му на ръководител.

Не е нужно да се подчертава, че уволнения по подобен брутален начин са в разрез с всякакви морални и правни норми. И тъй като познаваме Александър Миланов като почтен човек с достойно гражданско поведение, който винаги е търсил диалога и поставя над всичко общонационалните интереси, долуподписаните интелектуалци бихме желали да ни се отговори на следните въпроси:

- Каква е ролята на проф. Маразов за уволнението на Александър Миланов и по-конкретно дали то е станало по негово предложение, или изобщо не са го питали?

- Какви са основанията за освобождаването на Ал. Миланов от г-н Жан Виденов и защо той не е уволнен по установения от закона ред?

София, 15 август 1996 г.

ПОДПИСАЛИ ПИСМОТО: Благой Димитров, Велин Георгиев, Иван Желев, Любен Петков, Калина Ковачева, Петко Братанов, Емил Рупел, Стоян Илиев, Минко Бенчев, Здравко Петров, Тончо Жечев, Тодор Абазов, Радко Трифонов, Марин Големинов, Кирил Назъров, Румен Леонидов, Красимир Георгиев, Вихрен Чернокожев, Стефан Поптонев, Воймир Асенов, Георги Марковски, Атанас Сейков, Марин Георгиев, Георги Цанков, Венцеслав Начев, Манол Манов, Иван Цанев, Папа Жан, Димитър Кралев, Делчо Чапразов, Стефан Кожухаров, Магда Карабелова, Борис Михалков, Любомир Стаматов, Генчо Стоев, Рая Кунчева, Николай Аретов, Иван Младенов, Иван Баджев, Лиляна Грашева, Анислава Милтенова, Найден Лазаров, Кольо Колев, Драгомир Петров, Илия Богданов, Димитър Петров, Генчо Узунов.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "МЕТАЛИЦИ" ПО ПРОБЛЕМИ В "КРЕМИКОВЦИ" ЕАД. Документът е адресиран до 37-то Народно събрание, до президента на Република България, до Министерския съвет, до министерствата на промишлеността и на финансите, до Българска стопанска камара, до Браншовата камара по черна и цветна металургия, до Конфедерацията на независимите синдикати в България и до средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Българската металургия успя бързо да се адаптира в пазарните условия и зае достойно място в световната търговия на метали. Устоя на множество управленски недомислици и остана един от основните валутоносители на България.

"Кремиковци" ЕАД има своята определяща роля за утвърждаването на българската металургия у нас и по света и за оцеляването на икономиката на България в годините на преход и разруха.


ГОСПОДА,

Предприятие, което създава 9 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, над 20 процента от товарите на Български държавни железници, 70 процента от товарооборота на пристанище Бургас, носи стотици милиони долари на държавата, дава хляб на десетки хиляди българи, отоплява над 10 000 семейства, произвежда около 70 на сто и осигурява за икономиката над 60 на сто от черните метали, заслужава изключително внимание и грижа от всяко българско правителство, а най-вече от социалистическото.

Включването на Кремиковци в списъка на предприятията за финансово оздравяване има убийствен ефект, нанася огромни щети на търговския му имидж, стопира инвестиционната му програма и преструктурирането му. Забавя неговото развитие и го поставя в крайно неизгодно положение спрямо неговите конкуренти на световния пазар.

Ние решително настояваме правителството на България да извади Кремиковци от списъка за финансово оздравяване и да разгледа проблемите му на специално свое заседание. Така ще помогне на Кремиковци, на себе си и на България.

Убедени сме, че поставянето на Кремиковци в изолация е вредно за България и ще се борим против това с всички сили. Имаме подкрепата на българските металурзи и на нашите колеги от Световната федерация на металоработниците.

София, 13 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ

ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - 1996 ГОДИНА


София, 10 септември - Следва предоставеният за разпространение изключително от ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" ПРИ БТА пълен текст на:

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Р Е Ш Е Н И Е

№ 25/06.09.1996 г.


В Централната избирателна комисия е постъпило предложение, вписано под N 3 в регистъра, от централното ръководство на партия Български бизнес блок за регистриране на издигнатите от партията кандидати за президент Жорж Ганчев Ганчев и за вицепрезидент Арлин Григоров Антонов за предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката, насрочени на 27 октомври 1996 г.

Представени са преписи от съдебни решения на Софийски градски съд за регистриране и за вписване на промени на партията и всички документи в изпълнение на точка 1.1. от Решение N 4 от 8 август 1996 г. на ЦИК.

Кандидатите за президент Жорж Ганчев Ганчев и за вицепрезидент Арлин Григоров Антонов са заявили съгласието си да бъдат регистрирани като кандидати на партията Български бизнес блок и са представили всички документи съгласно изискванията на Решение N 4 от 8 август 1996 г. на ЦИК.

Централната избирателна комисия счита, че са изпълнени изискванията на чл. 3, ал. 2; чл. 4 и чл. 6, ал. 1 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката, поради което и на основание чл. 6, ал.2 от същия закон,

Р Е Ш И:

Регистъра за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката, насрочени за 27 октомври 1996 г., кандидата за президент Жорж Ганчев Ганчев, ЕГН 3908ХХХХХХ, и кандидата за вицепрезидент Арлин Григоров Антонов, ЕГН 4802ХХХХХХ, предложени от партията Български бизнес блок.

Вписва в нарочния регистър на Централната избирателна комисия кандидатите за президент - Жорж Ганчев Ганчев, и за вицепрезидент - Арлин Григоров Антонов, на партия Български бизнес блок.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Р Е Ш Е Н И Е
№ 26/06.09.1996 г.


В Централната избирателна комисия е постъпило предложение, вписано под N 4 в регистъра, от предизборната партийна коалиция "Заедно - за България!", съставена от: Българска социалистическа партия, Български земеделски народен съюз "Ал. Стамболийски" и Политически клуб "Екогласност", за регистриране на издигнатите от коалицията кандидати за президент Иван Русев Маразов и за вицепрезидент Ирина Георгиева Бокова за предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката, насрочени за 27 октомври 1996 г.

Представено е политическо споразумение за образуване на предизборната партийна коалиция с название "Заедно - за България!" за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 1996 г. и решение за издигане кандидатурите на Иван Русев Маразов за президент и на Ирина Георгиева Бокова за вицепрезидент. Представени са и всички документи в изпълнение на точка 1.2. от Решение N 4 от 8 август 1996 г. на ЦИК.

Кандидатите за президент Иван Русев Маразов и за вицепрезидент Ирина Георгиева Бокова са заявили съгласието си да бъдат регистрирани като кандидати на предизборната партийна коалиция "Заедно - за България!" и са представили всички документи съгласно изискванията на Решение N 4 от 8 август 1996 г. на ЦИК.

Централната избирателна комисия счита, че са изпълнени изискванията на чл. 3, ал. 2; чл. 4 и чл. 6, ал. 1 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката, поради което и на основание чл. 6, ал.2 от същия закон

Р Е Ш И:

Регистрира за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката, насрочени за 27 октомври 1996 г., кандидата за президент Иван Русев маразов, ЕГН 4203ХХХХХХ, и кандидата за вицепрезидент Ирина Георгиева Бокова, ЕГН 5207ХХХХХХ, предложени от предизборната партийна коалиция "Заедно - за България!".

Вписва в нарочния регистър на Централната избирателна комисия кандидатите за президент - Иван Русев Маразов, и за вицепрезидент - Ирина Георгиева Бокова, предложени от предизборната партийна коалиция "Заедно - за България!".

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Р Е Ш Е Н И Е
№ 27/06.09.1996 г.

ОТНОСНО: вида и оформянето на протоколите на секционните избирателни комисии /СИК/


На основание чл. 10н, ал. 1, точка 1, + 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗИПВР Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

1. Протоколите на СИК /ПСИК/ се изработват на трипластова химизирана хартия с индигиран гръб. Всеки пласт на ПСИК представлява неделим лист хартия, съответстващ на един екземпляр от секционния протокол. ПСИК се изработва в тираж по 16 000 бр. за всеки тур и се номерират фабрично, както следва:

X АА NNN

X - буква със следното съдържание: "А" - София-град, "В" - Бургас, "С" - Варна, "D" - Ловеч, "Е" - Монтана, "F" - Пловдив, "G" - Русе, "Н" - София, "I" - Хасково, "К" - чужбина, "Z" - ЦИК;

АА - номер на община в съответната област, съответстващ на ЕКНМ;

NNN - пореден номер /001-799/, резерв от 801-999.

2. Трите пласта на протоколите на СИК са на следните три цвята: първи пласт - бял, втори пласт -зелен, трети пласт - розов.

3. черновата е копие на протокола на СИК без фабричен номер на еднопластова бяла хартия с блед светлосив надпис по диагонал "ЧЕРНОВА", те се изработват в тираж 50 000 бр. за всеки тур.

4. Одобрява предложените от търговското дружество "DEMAX PRINT" АД хартия и технология за изработване на протоколите на СИК.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


[реклама]


--------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 8 септември 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.