10 декември 1996 г.

10.12.1996

- Фиксингът на долара минава 500 лева - 504,30.

- Националният статистически институт обявява, че 9,7% е инфлацията през ноември, при 16,7% за октомври.

- На пресконференция след приключването на двудневното заседание на НКС става ясно, че СДС предлага мерки за спасение на България - смяна на УС на БНБ, излъчване на група от експерти, която да води преговорите с МВФ и международните институции, Народното събрание да приеме необходимите промени в законите за въвеждането на валутния борд, разпускане на парламента, насрочване на предсрочни избори и служебно правителство, което да довърши работата по въвеждането на паричния съвет.

* Според Александър Божков това може да стане до Нова година при наличието на отговорност у управляващите за състоянието на страната.

* Сформирана е работна група от НКС за търсене на сближаваща формула за бъдещето на СДС, в която влизат Светослав Лучников, Васил Гоцев, Дянко Марков, Екатерина Михайлова, Спас Димитров, Едвин Сугарев и Александър Йорданов. Светослав Лучников обявява, че до 10 дни комисията ще излезе с предложение.

* Петър Стоянов посещава за четвърт час заседанието на НКС на СДС. След изказването си там Петър Стоянов заявява, че според него бордът може да бъде въведен ефективно само от правителство, което се ползва със свеж обществен кредит на доверие.

- Конституционният съд се произнася по делото на президента Желю Желев, пожелал да бъде обявена като противоконституционна поправката в Закона за републиканския бюджет за 1996. С нея за държавни бяха обявени всички вземания по сделки с природен газ, по които овластен представител на страната е "Булгаргаз". В резултат договорът между Булгаргаз и Мултигруп за вземанията на врачанския комбинат "Химко" остава в сила след решението на Конституционния съд. С 11 срещу 1 гласа КС обявява за противоконституционен Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 1996.

- Петър Стоянов изпраща поздравителна телеграма до Мадлин Олбрайт по случай встъпването й в длъжност.

- Петър Стоянов посещава Златоград, Неделино и други населени места в региона, пострадали от наводнението, за да се запознае с обстановката.

- Провежда се едночасова опознавателна среща по проблемите на армията между бъдещия главнокомандващ Петър Стоянов и началника на Генералния щаб генерал-полковник Цветан Тотомиров.

- Пимен с делегация на неговия Синод заминава за Украйна по покана на украинския патриарх Филарет за участие в православен събор за канонизиране за светец на средновековния украински патриарх Петър Могила.

- СЪРБИЯ: Сръбската опозиция бойкотира първата сесия на новоизбраната Съюзна скупщина. Социалистите отхвърлят предложението на депутат от Войводина да се обсъди политическата обстановка.

* Върховния съд на СР Югославия отхвърля искането на белградската избирателна комисия да бъде преразгледано решението за анулирането на 33 мандата на опозицията, с които тя печели управлението на общината в Белград. В знак на протест студентите оставят екземпляр от Конституцията пред сградата на съда.

* САЩ и НАТО осъждат в отделни декларации анулирането на резултатите от местните избори. Американският секретар Уорън Кристофър заявява, че ако Милошевич възнамерява да управлява Сърбия като диктатура, това само ще засили неговата изолация.

- МАКЕДОНИЯ: Македонският в. "Дневник" съобщава, че най-новото предложение на македонското правителство за името на страната е "Република Македония /столица Скопие/". Наименованието ще бъде предложено на преговорите, които се водят в Ню Йорк с посредничеството на Сайъръс Ванс. От друга страна в Атина надделявало становището да се върнат на вече обсъжданото име "Славомакедония", което Скопие отхвърли като неприемливо. Следващият кръг от преговорите между посланиците на Македония и Гърция в световната организация Иван Тошевски и Христос Захаракис ще се състоят на 17.12. в централата на ООН в Ню Йорк.