10 ноември 1996 г.

10.11.1996

- Заседание на НИС на СДС с председателите на партии в СДС. На него констатират, че не разполагат с достатъчно информация, за да се произнесат върху идеята за въвеждането на валутен борд в България.  За целта започват консултации с широк кръг експерти, включително и от страните от Г-7.

Взимат решение на 12.11. НКС на СДС да обсъди дали да се иска вот на недоверие за цялостната политика на кабинета Виденов, а на 13.11. - и в ПС на ОДС.

- 12-13 червени интелектуалци в обръщение до ВС на БСП и ПГДЛ "Не губете повече историческото време на България" искат оставката на премиера Виденов, тъй като "правителството е неспособно да се справи с невероятно тежките проблеми на народа и държавата".

Сред тях са Стефан Продев, Тончо Жечев, Нешка Робева, Светлин Русев, Леон Даниел и др. "България изживява невиждано жестока криза... На всичко това трябва да се сложи край. Трябва да се търсят нова политика и нови лица на левицата, които да я провеждат. Трябва да се търси съюз с парламентарни и извънпарламентарни сили, с опитни и честни общественици."

- Китайска правителствена делегация, ръководена от зам.-председателя на Държавния съвет на КНР Ли Ланцин пристига у нас, посрещната от наша делегация, начело с вицепремиера Конакчиев.

- СЛОВЕНИЯ: парламентарни избори в Словения. Лявоцентристката ЛДП на премиера Янес Дърновшек печели 28,1%, социалдемократите на Янез Янша - 18%.