10 януари 1991

СОФИЯ, 10 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА                         БРОЙ 7 /282/

СОФИЯ, 10 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СТАНОВИЩЕТО "КАКВО СТАВА В "ДЕМОКРАТИЧНИЯ ФРОНТ" НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМАТА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГРАЖДАНИ "ДЕМОКРАТИЧЕН ФРОНТ" - ЧЛЕН НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


НА 3 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМАТА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГРАЖДАНИ /НООГ/ "ДЕМОКРАТИЧЕН ФРОНТ" С ИЗНЕНАДА НАУЧИ ОТ ЕДНА ОБЯВА, ЧЕ СЛЕД ДВА ДНИ СЕ СВИКВАЛО "ОБШО СЪБРАНИЕ" НА ОРГАНИЗАЦИЯТА.

ЕСТЕСТВЕНО, КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ ВЕДНАГА ОПРОВЕРГА ТОВА СЪОБЩЕНИЕ, ТЪЙ КАТО НЕГОВОТО РЕШЕНИЕ ЗА СВИКВАНЕ НА РЕДОВНОТО ГОДИШНО ОБЩО СЪБРАНИЕ ВИЗИРАШЕ ДАТАТА 26 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА.

ПРИ ПРОВЕРКАТА, ИЗВЪРШЕНА НА 5 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА СУТРИНТА, СЕ ОКАЗА, ЧЕ СА СЕ СЪБРАЛИ ДВАДЕСЕТИНА ДУШИ, НЕПРЕДСТАВЛЯВАШИ НИКОГО, А ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ОТДАВНА КОМПРОМЕТИРАНИ БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ИЛИ ИЗОБЩО НЕЧЛЕНУВАШИ В НЕЯ. ОТ ПОСЛЕДВАЛИТЕ СЪОБЩЕНИЯ ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ СЕ РАЗБРА, ЧЕ ТЕЗИ САМОЗВАНЦИ НЕ САМО СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА РЪКОВОДИТЕЛИ НА "ДЕМОКРАТИЧНИЯ ФРОНТ", НО И ОТПРАВЯТ ЗЛОБНИ КЛЕВЕТИ КЪМ ЗАКОННОТО МУ РЪКОВОДСТВО.

КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА НООГ "ДЕМОКРАТИЧЕН ФРОНТ" ДЪРЖИ ДА СЪОБЩИ, ЧЕ В ОРГАНИЗАЦИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА РЕВИЗИЯ, КОЯТО ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ Е ОТКРИЛА НИКАКВИ НАРУШЕНИЯ. И НАКРАЯ - ОТНОВО КАНИМ НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПОДВЕДЕНИТЕ, НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА 26 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА В СОФИЯ.

КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА НООГ "ДФ"

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТОЗАР ИВАНОВ
ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛ ВАСИЛЕВ
СЕКРЕТАР: СВЕТЛАНА СПАСОВА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/X   X   X

СОФИЯ, 10 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПОЗИЦИЯ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ИЗЛОЖЕНА ОТ ЧЛЕНА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ И ГОВОРИТЕЛ НА ПАРТИЯТА АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗРАЗЕНОТО "ОСОБЕНО МНЕНИЕ" НА РДП ПРИ ПОДПИСВАНЕТО НА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ.


ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, ПРЕДСТАВЕНИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, СЛЕД ДЪЛГИ И МЪЧИТЕЛНИ ПРЕПИРНИ, СЛЕД МНОГО И РАЗЛИЧНИ КРИВОЛИЦИ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОВЕДЕНИЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ СЛОЖИХА ПОДПИСИТЕ СИ ПОД ТЕКСТА НА ЕДНО СПОРАЗУМЕНИЕ И ВЕДНАГА ПОБЪРЗАХА ДА ЗАЯВЯТ, ПРИГЛАСЯЙКИ В ЕДИН ДОБЪР ТОН НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО, ЧЕ ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ УСПЕХ НА МИРНИЯ ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО. СПОРЕД РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ДЕЛЕГАЦИЯТА НА БСП Г-Н ЧАВДАР КЮРАНОВ ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО Е КОАЛИЦИОННО И ПО ТОЗИ НАЧИН ЕДНА ОТ СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ДЕЛИ НА БСП Е ПОСТИГНАТА. ОТ ДРУГА СТРАНА, СТОЯН ГАНЕВ В ПРЕДАВАНЕТО НА БТ "ПАНОРАМА" ХАРАКТЕРИЗИРА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО КАТО УСПЕХ ЗА ПОЛИТИКАТА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ. ЗАДКУЛИСНИЯТ СМИСЪЛ НА ТОВА ВЗАИМНО "УДОВЛЕТВОРЕНИЕ" НЕ Е ТРУДЕН ЗА РАЗГАДАВАНЕ.

ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ И ОБЩЕСТВЕН ЕФЕКТ ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО, НЕОБХОДИМО Е ТО ДА БЪДЕ АНАЛИЗИРАНО В КОНТЕКСТА НА ОСНОВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПРОЦЕС У НАС И В СТРАНИТЕ ОТ БИВШИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЛАГЕР, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО НЕ СЕ ЗАБРАВЯТ И СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ВИЖДАНИЯ НА ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ЦЯЛОСТНИЯТ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ КЛИМАТ В СТРАНАТА. БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НЕ СКРИВА СВОЯТА СТРАТЕГИЯ - ЗАБАВЯНЕ НА АКТА, ЧРЕЗ КОЙТО ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОСТИ С ВЛАСТТА, И ИЗПОЛЗВАНЕ НА "МЕЖДУЧАСИЕТО" ЗА ПРЕВЪРНАЛАТА СЕ ВЕЧЕ В ОБЩЕСТВЕН ШЛАГЕР ДАЛАВЕРА - ТРАНСФОРМИРАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ ВЪВ ВЛАСТ ИКОНОМИЧЕСКА.

СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ СЕ ОПИТВА ДА БЪРЗА. НО НЕ ЗНАЕ КАК. ПОЛИТИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ И ДЪРЖАВНИЧЕСКАТА РЕШИТЕЛНОСТ НА СДС СЕ ПАРИРАТ ОТ ПРОТИВОРЕЧИЯТА МЕЖДУ СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ РАЗБИРАНИЯ И ВЪЗГЛЕДИТЕ НА ЛИБЕРАЛНО ОРИЕНТИРАНИТЕ ДЕЙЦИ НА ОТДЕЛНИ "ПО-МАЛКИ" ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ. В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ СЕ СТИГНА ДОРИ ДО ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ КУРИОЗ - Д-Р ДЕРТЛИЕВ БЕ ХВАНАТ В КАПАНА НА СОБСТВЕНАТА СИ ПАРТИЙНА ПРИСТРАСТЕНОСТ И НИЩО ЧУДНО, АКО НЕ УСПЕЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ КАПАН. СКАНДАЛЪТ ДЕРТЛИЕВ - ПУШКАРОВ Е ВЕЧЕ НАЛИЦЕ.

В УСЛОВИЯТА НА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЗАДКУЛИСНИ ХИТРИНИ РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ЗАЕ ЕДИНСТВЕНО ДОСТОЙНАТА ПОЗИЦИЯ. НИЕ ОТСТОЯВАХМЕ ИДЕЯТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО, ДОМИНИРАНО ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, СЪСТАВЯНЕТО НА КОЕТО БИ БИЛО СВОЕБРАЗЕН ТЕСТ ЗА ДЕМОКРАТИЗЪМ И ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ЗА ДЕПУТАТИТЕ ОТ БСП. НО В СЛУЧАЯ НИТО ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРОЯВИ СМЕЛОСТ И РЕШИТЕЛНОСТ ДА ПРЕДЛОЖИ И ТАКЪВ ВАРИАНТ, НИТО НЯКОИ ОТ ЛИДЕРИТЕ НА СДС СА СКЛОННИ ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ. ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО, СЪСТАВЕНО ОТ СДС, РЯЗКО БИ ПОДОБРИЛО ОБРАЗА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА. В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ИМА ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО ОЧАКВАТ НЯКОИ ДА ИМ ПОДНЕСЕ НД ТЕПСИЯ ДЕМОКРАЦИЯТА И ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, ДА ИЗВАДИ С РЪКА КЕСТЕНИТЕ ОТ ОГЪНЯ И СЛЕД ТОВА ТЕ ДА ПОХАПНАТ, А ЗАЩО НЕ И ДА ПИЙНАТ ОТ ДЪРЖАВНАТА ТРАПЕЗА.

РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КАТО ПАРТИЯ, ОТСТОЯВАЩА ИДЕИТЕ НА ЛИБЕРАЛИЗМА, НА СВОБОДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, НА ЗАКОНОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ, Е РЕШИТЕЛЕН ПРОТИВНИК НА ВСЯКО ПРОЦЕДУРНО ОТЛАГАНЕ НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, НА ВРЪЩАНЕТО НА ЗЕМЯТА НА НЕЙНИТЕ СТОПАНИ И НА ВСИЧКИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ, КОИТО ПРАВЯТ НАШАТА ДЕМОКРАЦИЯ "ПО-ОСОБЕНА", ПО-БЪЛГАРСКА, УЧУДВАЩА КАКТО САМИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ТАКА И СВЕТА.
НИЕ ПОДПИСАХМЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО С "ОСОБЕНО МНЕНИЕ", ЗАЩОТО ТО ИМА ОСОБЕН СМИСЪЛ. ЦЕЛИ ДА СЪХРАНИ ТОВА, КОЕТО СИ ОТИВА, И ДА ЗАБАВИ СКОРОСТТА НА ТОВА, КОЕТО ИДВА. ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ, ЧЕ СМЕ БИЛИ ПРАВИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА СЪЮЗА НА ЛОКОМОТИВНИТЕ МАШИНИСТИ В БЪЛГАРИЯ /СЛМ/ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

С ДЕКЛАРАЦИИ ОТ 27 СЕПТЕМВРИ, 6 ДЕКЕМВРИ И 21 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ВИ УВЕДОМИХМЕ ЗА ТРАГИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЖЕЛЕЗНИЯ ПЪТ И НА ЛОКОМОТИВИТЕ В ЖП ТРАНСПОРТА. ТЕЗИ ДЕКЛАРАЦИИ - ПО НЕИЗВЕСТНИ ЗА НАС ПРИЧИНИ - НЕ БЯХА ОГЛАСЕНИ, ВЪПРЕКИ ИЗПРАЩАНЕТО ИМ ДО ВСИЧКИ ИНСТАНЦИИ - ПРЕСАТА, РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА - И ВЪПРЕКИ ЧЕ БЯХА РАЗПРОСТРАНЕНИ ОТ ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" КЪМ БТА. ОТГОВОР СЪЩО ОТ НИКЪДЕ НЕ ПОЛУЧИХМЕ. ЕДНОВРЕМЕННО С ТЕЗИ ДЕКЛАРАЦИИ БЕ ИЗПРАТЕНА И ДЕКЛАРАЦИЯ ДО МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И ФИРМА БДЖ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕГОВОРИ ОТНОСНО ИСКАНИЯТА НА ЛОКОМОТИВНИТЕ МАШИНИСТИ.

ТЪЙ КАТО ФИРМА БДЖ И МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА /МТ/ НЕ БЛАГОВОЛИХА ДА ПРЕГОВАРЯТ С НАС В ОПРЕДЕЛЕНИЯ 14-ДНЕВЕН СРОК, БЕ ВЗЕТО РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ЕФЕКТИВНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. И ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ДЕКЛАРАЦИЯ ДО ВАС И ДО ВСИЧКИ ИНСТАНЦИИ. НА 22 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ПОЛУЧИХМЕ ТЕЛЕГРАМА ОТ ФИРМА БДЖ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕГОВОРИ НА 23 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. НА ПРЕГОВОРИТЕ УЧАСТВУВАХА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МТ, ФИРМА БДЖ И СЛМ. ПОСТИГНАТИ БЯХА ДОГОВОРЕНОСТИ ПО ВСИЧКИ ТОЧКИ ОТ ИСКАНИЯТА В ДЕКЛАРАЦИЯТА. ДОГОВОРЕНО БЕ ПРОТОКОЛЪТ ДА СЕ НАПИШЕ НА 26 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. И ДА СЕ ПОДПИШЕ НА 27 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. НО НА 27 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. НИ БЕ ПРЕДСТАВЕН ПРОТОКОЛ, НЕСЪОТВЕТСТВАЩ НА ПРЕГОВОРИТЕ И НЕПОДПИСАН ОТ МТ.

ИМАЙКИ ПРЕДВИД СЛОЖНАТА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА - НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ И ПЕТРОЛНАТА КРИЗА, ЗА ДА НЕ ДОПУСНЕМ СРИВ В ТРАНСПОРТНОТО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ТОВАРИТЕ ВЗЕХМЕ РЕШЕНИЕ ДА ПРОДЪЛЖИМ СИМВОЛИЧНИТЕ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ ДО 14 ЯНУАРИ 1991 Г., ЗАПАЗВАЙКИ ПРАВОТО СИ НА ЕФЕКТИВНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ 15 ЯНУАРИ 1991 Г.

НА 27 И 28 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ЗАМЕСТНИК-ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР ПО ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВЪПРОСИ ВЪВ ФИРМА БДЖ Г-Н ДАНДАЛОВ В ПРЕСАТА, ПО РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА ОПЛЮ ЛОКОМОТИВНИТЕ МАШИНИСТИ И НАЙ-БЕЗОТГОВОРНО МАНИПУЛИРА ОБЩЕСТВЕНОСТТА С НЕВЕРНИ ЦИФРИ, ДАННИ И НАРЕЧЕ НАШИТЕ ИСКАНИЯ "ФАНТАСТИЧНИ И НЕИЗПЪЛНИМИ", ЗА КОИТО УЖ БИЛИ НЕОБХОДИМИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ДОТАЦИИ ОТ БЮДЖЕТА. СЪЩИЯТ НЕ СПОМЕНА НИТО ДУМА ЗА ВОДЕНИТЕ УСПЕШНИ ПРЕГОВОРИ И ЗА СОБСТВЕНОТО СИ ИНТРИГАНСТВО СЛЕД ТЯХ. Г-Н ДАНДАЛОВ НЕ СПОМЕНА НАШИТЕ ОБОСНОВАНИ ИСКАНИЯ /НАМАЛЯВАНЕ НА ПРЕНАДУТИЯ АДМИНИСТРАТИВНО-УПРАВЛЕНЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ С 40 НА СТО; РЯЗКО СНИЖАВАНЕ НА НЕПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ЛОКОМОТИВИТЕ, А ОТТАМ И НА ИЗВЪНРЕДНИЯ ТРУД, ОТПАДАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЕРА КЪМ ЩАТНАТА ЗАПЛАТА, ПРЕМАХВАНЕ НА 2,4,8 И 12-ГОДИШНИТЕ БЕЗАВАРИЙНИ ПРЕМИИ/, ЗА КОИТО НЕ СА НУЖНИ ДОТАЦИИ ОТ ДЪРЖАВАТА. С ТЕЗИ СИ МАНИПУЛАЦИИ ТОЙ ИМАШЕ ЗА ЦЕЛ ДА НАСТРОИ ОБЩЕСТВЕНОСТТА И ЖП ПЕРСОНАЛА СРЕЩУ ЛОКОМОТИВНИТЕ МАШИНИСТИ.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
ДЪРЖАВАТА Е ПРЕЦЕНИЛА И ДАЛА НЕОБХОДИМОТО НА ЛОКОМОТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ, НО ОТ ТОВА НЕОБХОДИМО ОТ СТРАНА НА "ШАПКАТА" - ФИРМА БДЖ И МТ - НИ СЕ ПОДХВЪРЛЯТ САМО ТРОХИЧКИ.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОФЕСИЯТА ЛОКОМОТИВЕН МАШИНИСТ:

А/ НЯМА АНАЛОГИЧНА ПРОФЕСИЯ В ТРАНСПОРТА;

Б/ ПОДГОТОВКАТА НА ЛОКОМОТИВНИТЕ МАШИНИСТИ: ТРИ ГОДИНИ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ /ПОЛУВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ/; ЕДНА ГОДИНА СТАЖ КАТО ПОМОЩНИК-МАШИНИСТ; ПЕТ ГОДИНИ НА ТОВАРНИ ВЛАКОВЕ И ЧАК ТОГАВА ПРАВО НА МАШИНИСТ НА БЪРЗИ И ПЪТНИЧЕСКИ ВЛАКОВЕ;

В/ НА ПЪТ МАШИНИСТЪТ Е И ТЕХНИК ПРИ ПОВРЕДИ ПО ЛОКОМОТИВА И ВЛАКА, ТОЙ ПРИКАЧВА И ОТКАЧВА ЛОКОМОТИВА, ГРИЖИ СЕ ЗА ДВУЗВЕНКИ, ФАКЕЛИ, ЗА ТЕХНИЧЕСКОТО И ХИГИЕННОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЛОКОМОТИВА;

Г/ ЕДИНСТВЕНАТА ПРОФЕСИЯ, ПРИ КОЯТО ЧОВЕК НЕ ЗНАЕ КОГА ЩЕ БЪДЕ НА РАБОТА /ДОКАТО НЕ ИЗЛЕЗЕ ГРАФИКЪТ СЛЕД 16.00 ЧАСА/;

Д/ ОБРЕЧЕНИ МЪЖЕ - БЕЗ НИКАКВА ГАРАНЦИЯ ЗА ЖИВОТА, НЕ ЗНАЕЩИ ЩО Е ДЕН И ЩО Е НОЩ, ПРАЗНИК И ДЕЛНИК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, ВЕЧНО СПЯЩИ З[..] РАБОТА И СЛЕД РАБОТА /А СЕГА И ВИСЯЩИ ПО ОПАШКИТЕ/;

Е/ РИСКОВА ПРОФЕСИЯ - С МАКСИМАЛНА НАТОВАРЕНОСТ ОТ АТМОСФЕРНИ УСЛОВИЯ, ВИСОКИ СКОРОСТИ, АМОРТИЗИРАН ЖЕЛЕЗЕН ПЪТ И ЛОКОМОТИВИ;

Ж/ ОГРОМНА МАТЕРИАЛНА И ХУМАННА ОТГОВОРНОСТ - ВОЗЕЩИ ТОВАРИ ЗА МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ И СТОТИЦИ ПЪТНИЦИ;

3/ ВИСОКА ИНТЕНЗИВНОСТ - ИЗЛЪЧВАНИЯ, МАГНИТНИ ПОЛЕТА, ШУМ, ВИБРАЦИИ - ДЕСЕТКИ ПЪТИ НАД ДОПУСТИМИТЕ НОРМИ.

А ЕТО И НАШИТЕ "ФАНТАСТИЧНИ И НЕИЗПЪЛНИМИ" ИСКАНИЯ /СПОРЕД НАШИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ:

1. ПРОБЛЕМНИ ВЪПРОСИ НА ЛОКОМОТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ

1. ЩАТНАТА ЗАПЛАТА НА ЛОКОМОТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ ДА БЪДЕ 3,2 ПЪТИ НАД СРЕДНАТА ЩАТНА ЗАПЛАТА ВЪВ ФИРМА БДЖ, Т.Е. 580-700 ЛВ.
МОТИВИ: ОТПАДАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЕРА ИЗВЪН ЩАТНАТА ЗАПЛАТА СЪКРАЩАВАНЕ С 40 НА СТО НА АУП; СНИЖАВАНЕ ДО МИНИМУМ НЕПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ЛОКОМОТИВИТЕ В РАБОТА.

ЕДНО СРАВНЕНИЕ - ЩАТНАТА ЗАПЛАТА НА СЧЕТОВОДИТЕЛКА СЪС СРЕДНО ИКОНОМИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ В НИС КЪМ ВНВТУ Е 395 ЛВ.; НА ШОФЬОР В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ - 440 ЛВ.; НА МАШИНИСТ В КРЕМИКОВЦИ - 440 ЛВ.; НА ТРАКТОРИСТ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО - 520 ЛВ.

2. РЕАЛНО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ ЗА ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД - ДОМАШЕН ОТПУСК,    РАБОТНО ВРЕМЕ, КЛАС - ПРОСЛУЖЕНИ ГОДИНИ.

МОТИВИ: ХАРАКТЕРЪТ НА РАБОТА НА ЛОКОМОТИВНИЯ МАШИНИСТ ДА СЕ ПРИРАВНИ КЪМ ТЕЗИ НА ОСТАНАЛИТЕ ВРЕДНИ ПРОФЕСИИ.

3. МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА КИЛОМЕТРИЧНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, А С УВЕЛИЧАВАНЕ НА КОМАНДИРОВЪЧНИТЕ ПРОПОРЦИОНАЛНО ДА РАСТЕ И КИЛОМЕТРИЧНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ.

НОЩНИЯТ ТРУД ДА СЕ ЗАПЛАЩА 200 НА СТО СЪГЛАСНО ДОГОВОРЕНОСТИТЕ, ПОСТИГНАТИ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 1989 Г. С ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БДЖ.

4. ПРИ РАБОТА В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ С 50 НА СТО.

5. ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ИЗПЛАЩАНЕТО    НА 13-АТА БРУТНА ЗАПЛАТА ЗА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ.

МОТИВИ: ПРЕМАХВАНЕТО НА 2,4,8 И 12-ГОДИШНИТЕ БЕЗАВАРИЙНИ ПРЕМИИ.

6. ЛОКОМОТИВНИТЕ ИНСТРУКТОРИ - ПО КЛАС ЗА ПРОСЛУЖЕНИ ГОДИНИ И ЗА БЕЗАВАРИЙНИ ДА СЕ ИЗРАВНЯТ С МАШИНИСТИТЕ, ТЪЙ КАТО ТЕ ИМАТ ЗАЧИСЛЕНИ ДО 15 ЛОКОМОТИВА И ДО 90 ЧОВЕКА, А 80 НА СТО ОТ РАБОТАТА ИМ Е ПО ВРЕМЕ НА ПЪТ СЪГЛАСНО ДЛЪЖНОСТНАТА ИНСТРУКЦИЯ.


2. КОНКРЕТНИ ВЪПРОСИ ЗА РЕШАВАНЕ КЪМ ФИРМАТА

1. ДА СЕ ОСИГУРИ БЕЗПЛАТНА ХРАНА ЗА ВСЯКА ПОВЕСТКА - КАКТО НА ЛЕТЦИТЕ.

2. ДА СЕ ОСИГУРИ ПРИОРИТЕТ НА ЛОКОМОТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ ПРИ РАЗДАВАНЕТО НА ЖИЛИЩА, ТЪЙ КАТО ЖИЛИЩНИЯТ ПРОБЛЕМ Е ПРЯКО СВЪРЗАН СЪС СИГУРНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО НА ВЛАКА.

3. ДА СЕ ОСИГУРИ 14-ДНЕВЕН ГОДИШЕН ЗДРАВЕН ПРОФИЛАКТОРИУМ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЛОКОМОТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ, КОЙТО ДА СЕ ОБЕЗПЕЧИ СЪС СЛУЖЕБЕН ОТПУСК.

4. ПЪЛНО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ЛОКОМОТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ СЪС СПЕЦИАЛНО И РАБОТНО ОБЛЕКЛО.

5. ДА СЕ ОСИГУРЯТ КАРТИ ЗА ПОЧИВКА В ПОДХОДЯЩИ БАЗИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЛАТЕНИЯ ГОДИШЕН ОТПУСК, КАТО ЗА ЦЕЛТА СЕ НАПРАВЯТ ПОСТЪПКИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА БЛ.4 В КОМПЛЕКСА "ДРУЖБА", КОЙТО Е СОБСТВЕНОСТ НА БСП.

6. ДА СЕ ОСИГУРИ РАЗМЕР НА ПЕНСИЯТА НЕ ПО-МАЛЪК ОТ 80 НА СТО ОТ БРУТНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ТРИ МЕСЕЦА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПО ИЗБОР, ДО МАКСИМАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЯ ОТ ЗАКОНА.

7. ДА СЕ ОСИГУРИ 100 НА СТО КОМПЕНСАЦИЯ ОТ БРУТНАТА ЗАПЛАТА ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО БОЛЕДУВАНЕ ИЛИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА.

8. ДА СЕ ОСИГУРЯТ СЛУЖЕБНИ ЗАСТРАХОВКИ НА ЛОКОМОТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ, КАКТО ТЕЗИ НА ПИЛОТИТЕ.

9. ВЕДНЪЖ ПРИДОБИТОТО ЗВАНИЕ "МАЙСТОР В ПРОФЕСИЯТА" ДА HE CЕ ЗАЩИТАВА.

10. ЗАПЛАТИТЕ НА НОВОНАЗНАЧЕНИТЕ МАШИНИСТИ ОТ ВНВТУ ДА БЪДАТ КОЛКОТО Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НА МАШИНИСТИТЕ.

11. ВРЕМЕТО ОТ ЯВЯВАНЕТО НА РАБОТА В ОСНОВНОТО ДЕПО ДО ОСВОБОЖДАВАНЕТО ДА СЕ ЗАЧИТА ЗА РАБОТНО ВРЕМЕ.

12. КЪМ ИНДЕКСАЦИЯТА ДА НЕ СЕ ВКЛЮЧВА ИЗВЪНРЕДНИЯТ ТРУД.

13. ДА СЕ ПОТЪРСИ НАЙ-СТРОГА ОТГОВОРНОСТ ОТ ПРИЕМНИЦИТЕ НА ЕЛЕКТРОМОТРИСНИ ВЛАКОВЕ СЕРИЯ 3300 - СКЪПОСТРУВАЩИ И БЕЗДЕЙСТВУВАЩИ ВЕЧЕ ТРЕТИ МЕСЕЦ.

14. ЗА НАЧАЛНИЦИ НА ЛОКОМОТИВНИ ДЕПА ДА БЪДАТ НАЗНАЧАВАНИ ЛИ[ЦА] ОТ ЕКСПЛОАТАЦИОННИЯ ПЕРСОНАЛ С НЕОБХОДИМИЯ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ.

15. ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ЕДИН ЛОКОМОТИВ ДА НЕ СПАДА ПОД 97 СТО.


3. ПРОБЛЕМИ НА БДЖ

1. ВСИЧКИ РАЗХОДИ ПО ПОДДЪРЖАНЕТО, РЕМОНТА И МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ЖЕЛЕЗНИЯ ПЪТ И ПОДВИЖНИЯ ЖП СЪСТАВ ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ БЮДЖЕТА.

2. ДА СЕ ИЗГОТВИ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ И МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ.

3. ДА СЕ ВНЕСЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ.

4. ДА СЕ ПРЕСТРУКТУРИРА ФИРМА БДЖ, КАТО СЕ НАМАЛИ С 40 НА СТО АДМИНИСТРАТИВНО-УПРАВЛЕНЧЕСКИЯТ ПЕРСОНАЛ.

5. ДА СЕ ПРЕКРАТИ ДЕЙСТВИЕТО НА УКАЗ HP 9 ОТ 1981 Г.

6. ДА СЕ ПРИЕМЕ И РАЗРАБОТИ СТАТУТ ЗА ЛОКОМОТИВНИЯ МАШИНИСТ КАТО НАЙ-РИСКОВА И СТРЕСОВА ПРОФЕСИЯ.

7. ДА СЕ ОСИГУРИ ПРИСЪСТВИЕТО И ЗАЧЕТЕ МНЕНИЕТО НА СЛМ ПРИ ПОДГОТОВКА И ПРИЕМАНЕ НА НОВИТЕ ГРАФИЦИ ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ВЛАКОВЕТЕ [ПРИ] ОБВРЪЗКА НА ЛОКОМОТИВИТЕ, КАКТО И ПРИ РАЗРАБОТВАНЕ НА НОВИ ПОДЗАКОНОВИ АКТОВЕ, ЗАСЯГАЩИ ЛОКОМОТИВНОТО СТОПАНСТВО.

8. ДА СЕ ПРЕСТРУКТУРИРА ЛОКОМОТИВНИЯТ ПАРК СЪОБРАЗНО ЕКСПЛОАТАЦИОННИТЕ УСЛОВИЯ НА ДЕПАТА.

9. ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ЦЕЛОСТТА НА ЛОКОМОТИВНАТА БРИГАДА.

10. ПРЕМАХВАНЕ НА СКЪПОСТРУВАЩОТО ВНВТУ "Т. КАБЛЕШКОВ" И ПОДГОТОВКА НА КАДРИТЕ ЗА ЖП ТРАНСПОРТ ДА СТАВА КАКТО ВЪВ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ В 3-ГОДИШЕН ТЕХНИКУМ ОТ 8-МИ КЛАС.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
НА 9 ЯНУАРИ 1991 Г. В ГР. ПЛОВДИВ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СЛМ ОТНОСНО ОБЯВЕНИТЕ ЕФЕКТИВНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ 15 ЯНУАРИ 1991 Г.

НАЙ-ИСКРЕНО ВИ МОЛИМ И ОЧАКВАМЕ ВАШЕТО СТАНОВИЩЕ И НАМЕСА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ СЛМ, ФИРМА БДЖ И МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА.

РЪКОВОДСТВОТО НА СЛМ Е БИЛО ВИНАГИ ЗА ВОДЕНЕТО НА ЦИВИЛИЗОВАН МИРЕН ДИАЛОГ. ТОВА ГО ДОКАЗАХМЕ ПРЕЗ ИЗТЕКЛАТА БУРНА ГОДИНА. НИЕ СМЕ ПРОТИВ ЕФЕКТИВНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ В НАСТОЯЩОТО ИКОНОМИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ НА СТРАНАТА. ТОВА НЕ Е ЦЕЛТА НА СЛМ. ОСНОВНАТА НИ ЦЕЛ Е ДА СЪБУДИМ НАШИТЕ НЕСМЕНЯЕМИ, ЗАСПАЛИ И БЕЗДУШНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, ВИНОВНИ ПРЯКО ЗА СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ НА БДЖ.

ЛОКОМОТИВНИЯТ ПЕРСОНАЛ НЕ Е НАСТРОЕН СРЕЩУ ВАС И ПРАВИТЕЛСТВОТО. ТОЙ Е НАСТРОЕН СРЕЩУ НАШИТЕ ЗАКОСТЕНЕЛИ РЪКОВОДИТЕЛИ.

ОТ ВСИЧКО КАЗАНО ДОТУК ЛИЧИ, ЧЕ ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ ПИЕ И КОЙ ПЛАЩА В ОТДЕЛНИТЕ СТОПАНСТВА НА ФИРМА БДЖ И ДОКАТО СЕ РАЗЧИТА САМО НА ДОТАЦИИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА И ЗАТЪВАНЕТО НА ФИРМА БДЖ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЛМ: ИВАН РОГАЧЕВ,
ЛОКОМОТИВЕН МАШИНИСТ-ИНСТРУКТОР В ЛОКОМОТИВНО ДЕПО "В.МАРКОВ” - СОФИЯ

СОФИЯ, 7 ЯНУАРИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 10 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА МОДЕЛ ЗА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ" /ЧАСТ ВТОРА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН-ЪТ”/. ПРОЕКТЪТ Е РАЗРАБОТЕН КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА САЩ.


ЗАЩИТА ЕДИНСТВЕНО НА НЕГАТИВНИТЕ ПРАВА

КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ ЧЕСТО Е НАРИЧАНА ХАРТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ЗА ТОВА СЪЩЕСТВУВАТ ДВЕ ПРИЧИНИ. ПЪРВО, НАЦИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НЯМА ВЛАСТ ДА ЛИШАВА ХОРАТА ОТ ТЕХНИТЕ СВОБОДИ ИЛИ ДА ИМ ГИ ОТРИЧА. ВТОРО, КОНСТИТУЦИОННИТЕ ГАРАНЦИИ НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПРАВА ОСИГУРЯВАТ НА ЛИЧНОСТТА ЗАЩИТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО БИХА ГИ ОГРАНИЧИЛИ.

ТОЗИ ВИД ЗАЩИТА ИМА НЕГАТИВЕН ХАРАКТЕР - ТЯ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДА ЕЛИМИНИРА ЗАКОНИ, КОИТО ОГРАНИЧАВАТ УПРАЖНЯВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ СВОБОДИ. КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ НЕ НАЛАГА УТВЪРДИТЕЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

РАЗЛИКАТА Е МЕЖДУ НЕГАТИВНИТЕ И ПОЗИТИВНИТЕ ПРАВА. В ОТЛИЧИЕ ОТ ДРУГИ КОНСТИТУЦИИ КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ НЕ ПРИЗНАВА ПОЗИТИВНИ ПРАВА НА ЖИЛИЩЕ, ОБРАЗОВАНИЕ, МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ, ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА, ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР СТАНДАРТ НА ЖИВОТ ИЛИ НА ПЕРИОДИ ЗА ПОЧИВКА И ОТДИХ.

СВОБОДАТА ПО СМИСЪЛА НА КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ ОЗНАЧАВА СИГУРНОСТ СРЕЩУ НАСИЛИЕ ИЛИ ОГРАНИЧЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ДА СЕ ОСИГУРЯТ ПОЗИТИВНИ ПРАВА ОЗНАЧАВА ПОДЧИНЯВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СХВАЩАНИЯТА ЗА КОЛЕКТИВНО БЛАГО, А СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ ЗАЩИТАТА НА ИНДИВИДУАЛНАТА СВОБОДА Е ГЛАВНА ЦЕЛ. ВСЪЩНОСТ ДВАТА ВЪЗГЛЕДА ЗА ПРАВАТА СА В ПРЯКО ПРОТИВОРЕЧИЕ, ТЪЙ КАТО ПОСТИГАНЕТО НА УТВЪРДИТЕЛНО ПРАВО МОЖЕ ДА ИЗИСКВА ЕЛИМИНИРАНЕ ИЛИ НАМАЛЯВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩО ИЛИ ДАДЕНО ПРАВО. НАПРИМЕР ПРИ ПРИЛАГАНЕТО НА ПОЗИТИВНИ ПРАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО МОЖЕ КАТО АРБИТЪР ДА ОТНЕМЕ СОБСТВЕНОСТ ОТ ЕДНА ГРУПИРОВКА И ДА Я ПРЕДАДЕ НА ДРУГА - ДЕЙСТВИЕ, КОЕТО НАРУШАВА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПРАВА.

СМЯТА СЕ, ЧЕ КОНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ЗАЩИЩАВА И НЕГАТИВНИ, И ПОЗИТИВНИ ПРАВА, Е НЕСВЪРЗАНА И МНОГО ТРУДНА ЗА ИНТЕРПРЕТИРАНЕ. ТЯ СЕ СТРЕМИ ДА ОБЕДИНИ ДВЕ ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ ЦЕЛИ. ЗА РАЗЛИКА ОТ ДОСЕГАШНАТА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ НОВАТА ТРЯБВА ЯСНО ДА ИДЕНТИФИЦИРА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС С ИНДИВИДУАЛНАТА СВОБОДА, А НЕ С "КОЛЕКТИВНОТО БЛАГО". ИНДИВИДУАЛНАТА СВОБОДА ТРЯБВА ДА Е НЕЩО ОТДЕЛНО, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СУБЕКТ НА ПРИЩЕВКИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНИ РЕШЕНИЯ ЗА КОЛЕКТИВНОТО БЛАГО. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ОБВЪРЗВАНЕТО СЪС СВОБОДАТА ЩЕ БЪДЕ СИЛНО РАЗМИТО.

КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ НЕ ЗАБРАНЯВА НА КОНГРЕСА ДА ПРИЕМЕ ЗАКОНИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА "КОЛЕКТИВНОТО БЛАГО". НАПРИМЕР ПОНАСТОЯЩЕМ МНОГО ЗАКОНИ ОСИГУРЯВАТ ЗНАЧИТЕЛНИ "МРЕЖИ ЗА СИГУРНОСТ" ЗА БЕДНИТЕ, БОЛНИТЕ И СЛАБИТЕ. КОНСТИТУЦИЯТА ПРОСТО НЕ ИЗИСКВА ВЪВЕЖДАНЕТО ИМ В ДЕЙСТВИЕ. В ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН МОДЕЛ, КОЙТО Е ДАДЕН В КРАЯ НА НАСТОЯЩАТА ГЛАВА, СЪМ ПРЕДВИДИЛ САМО ЗАЩИТА НА НЕГАТИВНИ ПРАВА.

ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА И НА ДРУГИ МЕСТА ДЕМОНСТРИРАХА КОЛКО СЛАБО СЕ СПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВАТА С ПЛАНИРАНЕТО НА КОЛЕКТИВНОТО БЛАГО. БЪЛГАРИЯ СЕ СТРЕМЕШЕ КЪМ ПОСТИГАНЕ НА ТОЛКОВА МНОГО УТВЪРДИТЕЛНИ ПРАВА, ЧЕ ТРЯБВАШЕ ВСЪЩНОСТ ДА ЕЛИМИНИРА ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ ПРАВА НА ЖИВОТ, СВОБОДА И СОБСТВЕНОСТ. БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ В МИНАЛОТО СЕ СТРЕМЯХА ДА РЕГУЛИРАТ ПОЧТИ ВСЯКА ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ, ЗА ДА ПОСТИГНАТ ВСЕОБЩО БЛАГО, НО ВМЕСТО ДА СЪЗДАДАТ РАЙ, ВСЪЩНОСТ СЪТВОРИХА ЗАТВОРИ. ТЕЗИ ЗАТВОРИ НЕ ОГРАНИЧАВАХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ФИЗИЧЕСКОТО ТЯЛО НА ЧОВЕКА, А КАРЦЕРИРАХА ПРОДУКТИВНОСТТА И ИЗОБРЕТАТЕЛНОСТТА НА ЧОВЕШКИЯ УМ.

ПРИ ПОДГОТОВКАТА НА КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИДЕИ СА БИЛИ РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ, КОНТРОЛЪТ И РАВНОВЕСИЕТО, КАКТО И СЪДЕБНОТО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ ПРИ ПРИЛАГАНЕТО ИМ. ТЕ БИХА ПАЗИЛИ ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК В ЛИЧНИЯ, ДЕЛОВИЯ И ПРОФЕСИОНАЛНИЯ МУ ЖИВОТ ОТ ПОТИСНИЧЕСТВО ОТ СТРАНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ОБЩЕСТВОТО БИ ИЗВЛЯКЛО ПОЛЗА, ТЪЙ КАТО НА СВОБОДАТА СЕ Е ГЛЕДАЛО КАТО НА ИЗТОЧНИК НА ВЕЛИКО ПООЩРЕНИЕ НА ЧОВЕШКИЯ ПРОГРЕС И НАПРЕДЪК. ТОЗИ НАЧИН НА РАЗСЪЖДЕНИЕ Е ПРИЛОЖИМ И ДНЕС. НИЕ РАЗЧИТАМЕ НА СВОБОДАТА КАКТО ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА РАЗБИРАТЕЛСТВОТО И КУЛТУРАТА, ТАКА И ЗА СНАБДЯВАНЕТО С ХРАНА, ДРЕХИ И ПОДСЛОН. ДОСЕГА НЕ СА ОТКРИТИ ПО-ДОБРИ СРЕДСТВА ЗА УДОВЛЕТВОРЯВАНЕ НА ТЕЗИ НУЖДИ.

ВЕЛИКИЯТ УРОК НА НАШЕТО ВРЕМЕ Е, ЧЕ ПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ, ЗАЩИТНИТЕ И СЪЗИДАТЕЛНИТЕ СИЛИ СЕ НАМИРАТ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ И ТЪРГОВСКИ ПАЗАРИ, А НЕ У ПРАВИТЕЛСТВОТО. ПРИ ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ВЯРНО, ЧЕ ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ ХОРА ДЕЙСТВАТ ПРЕДИМНО В СВОЙ СОБСТВЕН ИНТЕРЕС, НО ВЕРОЯТНО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ХОРАТА В ПРАВИТЕЛСТВОТО, КАТО УСИЛИЯТА НА ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ СА МНОГО ПО-ОРИЕНТИРАНИ КЪМ БЛАГОТО НА ШИРОКИ ОБЩЕСТВЕНИ СЛОЕВЕ.


ИКОНОМИЧЕСКИ СВОБОДИ

ПОНАСТОЯЩЕМ БЪЛГАРИЯ СЕ СБЛЪСКВА С ТРУДНИЯ ПРОБЛЕМ ДА ПРОМЕНИ ИКОНОМИЧЕСКАТА СИ СИСТЕМА ОТ СИСТЕМА, УПРАВЛЯВАНА ОТ ЦЕНТРАЛНОПЛАНИРАНЕ, В ТАКАВА, КОЯТО ПОСТАВЯ УДАРЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ ПАЗАРИ. ПРИ ПАЗАРНАТА СИСТЕМА КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЯТА В СОБСТВЕНОСТ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ОБМЕН НА СТОКИ СЕ ПРАВЯТ И ПОДДЪРЖАТ ГЛАВНО ОТ ЧАСТНИ ЛИЦА И КОРПОРАЦИИ. ТАЗИ СИСТЕМА ТРЯБВА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРЕДИМНО САМА, ОТДЕЛЕНА И ИЗОЛИРАНА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. ПОТЕНЦИАЛНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ И ИНВЕСТИТОРИ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУВСТВУВАТ СИГУРНИ, ЧЕ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ В НЕЯ БЕЗ СТРАХ ОТ КОНФИСКАЦИЯ, РЕПРЕСИИ ИЛИ ИКОНОМИЧЕСКА НЕСТАБИЛНОСТ. В СЪОТВЕТСТВИЕ С ТОВА СИСТЕМАТА ИЗИСКВА И ЮРИДИЧЕСКИ РАМКИ, КОИТО ЩЕ ОХРАНЯВАТ ЦЕЛИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА Й.

В МИНАЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ПОЗВОЛЯВАХА НА ЧУЖДЕСТРАННИ ФИРМИ ДА ДЕЙСТВАТ В ТЕХНИТЕ СТРАНИ, НО ПРЕДИМНО НА БАЗАТА НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ КОНТАКТИ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ФИРМАТА. ТАКИВА ДОГОВОРЕНОСТИ СА НЕСЪСТОЯТЕЛНИ ЗА ЕДНА ЧАСТНА ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА. ТЕ ПОЗВОЛЯВАТ НЕ НА ПАЗАРА, А НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА
ОПРЕДЕЛЯ НА КОИ ФИРМИ ДА СЕ РАЗРЕШИ ДОСТЪП И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ. ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ФУНКЦИОНИРА РАЗЛИЧНО - ПАЗАРЪТ СЛЕДВА ДА КОНТРОЛИРА СЪЩЕСТВУВАНЕТО И ХАРАКТЕРА НА ДАДЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ. ПОТЕНЦИАЛНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ И ПРЕДПРИЕМАЧИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ АНГАЖИРАТ В ДЕЙНОСТИ ПО СОБСТВЕН ИЗБОР, БЕЗ ДА СЕ ПОДСИГУРЯВА ОФИЦИАЛНА "БЛАГОСЛОВИЯ".

ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ИЗИСКВА СТРОГА, НО НЕ И АБСОЛЮТНА ЗАЩИТА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ КОНТРОЛ. ПРИ НЕЯ ИМА САМО ТРИ НАЧИНА, ПО КОИТО ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ИЛИ ПРАВА ВЪРХУ СОБСТВЕНОСТТА ОТ ХОРА БЕЗ ТЯХНОТО СЪГЛАСИЕ: ЧРЕЗ ОТЧУЖДАВАНЕ, ЧРЕЗ РЕГУЛАЦИЯ И ЧРЕЗ ДАНЪЦИ. ТЕЗИ ПЪЛНОМОЩИЯ СА СЪЩЕСТВЕНИ ПРИ РАБОТАТА НА ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО, НО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГАТ ПЕСТЕЛИВО И БЕЗ ДА СЕ ЛИШАВАТ ХОРАТА ОТ ТЕХНИТЕ СВОБОДИ.


ОТЧУЖДАВАНЕ

ИНВЕСТИТОРИТЕ ОБИКНОВЕНО РАЗБИРАТ, ЧЕ ПЪЛНОМОЩИЕТО ЗА ОТЧУЖДАВАНЕ Е СВОЙСТВЕНО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГО ПРИЕМАТ КАТО ПРИНЦИП, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ДЪРЖАВАТА ГО ПРИЛАГА В СЪОТВЕТСТВИЕ С МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ, КАТО НАПРИМЕР ИЗЛОЖЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ: ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТНЕМА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ БЕЗ СПРАВЕДЛИВА КОМПЕНСАЦИЯ.

В ТАЗИ ГАРАНЦИЯ ИМА ЧЕТИРИ КЛЮЧОВИ ДУМИ. ЗА ДА СПЕЧЕЛИ ДОВЕРИЕТО НА ИНВЕСТИТОРА, ВСЯКА ОТ ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ДЕФИНИРА ЧРЕЗ ПЕРСПЕКТИВАТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЕДНА СВОБОДНА ИКОНОМИКА. ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА Е ДА СЕ МАКСИМАЛИЗИРА ЗАЩИТАТА НА СОБСТВЕНИКА СРЕШУ КОНФИСКАЦИЯ И ВСЕ ПАК ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПОЛУЧАВА ИМОТИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ОБЩЕСТВЕНИ УСЛУГИ. ПРЕДЛОЖЕНИ СА ЧЕТИРИ ДЕФИНИЦИИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ
РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

10:06:14    10-01-1991