11 октомври 1996


София, 11 октомври 1996 година
Брой 120 (1675)


София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ 11 СТОЛИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ПОДКРЕПА НА КОАЛИЦИЯТА "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
Документът е подписан в София на 9 октомври 1996 година.


Убедени в необходимостта от постигане на максимално широк обществен и политически консенсус за продължаване демократизацията на обществения живот и за утвърждаване в община София на принципите на конституционализма и националното съгласие, градските ръководства на:
- Градски съвет на Българската социалистическа партия /ГС на БСП/
- Български земеделски народен съюз /БЗНС/ Ал. Стамболийски"
- Политически клуб /ПК/ "Екогласност”
- Български антифашистки съюз
- Градска организация на ветераните от войните
- Градска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса
- Градски съвет на Отечествения съюз
- Българска социалистическа младеж
- Асоциация на студентите политолози
- Българска федерация за студентски спорт "Академик"
- Български студентски съюз

 СЕ СПОРАЗУМЯХА:

1. Всяка страна поотделно и всички заедно да подкрепят кандидатите за президент и вицепрезидент на коалиция "Заедно - за България!".

2. За времето на предизборния период да обединят усиилията си за максимална мобилизация и консолидация на широките слоеве от столичното население за разширяване на обществената подкрепа на движението "Заедно - за България!".

3. Да взаимодействат и си сътрудничат на столично и районно равнище по въпросите на демократичното развитие на столичната община.

4. Да се формират общи работни групи за координиране на действията при прилагането на настоящото споразумение.

5. Да насърчават своите райони и местни структури за конкретни контакти и взаимодействие по места в изпълнение на настоящото споразумение.

6. Включването на нови страни или изключването на някои от страните на това споразумение става с общо съгласие на тези, които са го подписали. Напускането на споразумението е суверенно право на всяка от страните.

София, 9 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ "ЗАЩО МЕ ИЗКУШАВАТЕ" НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" ИВАН ЛАЗАРОВ ВЪВ ВРЪЗКА С ОБРЪЩЕНИЕТО НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


Спирам се на Обръщението към българския народ на Федерация "Царство България" и недоумявам - политическо късогледство ли е или преднамереност?

След обичайните дежурни словоизлияния и безотговорно спрягане името на Цар Симеон II следват бръщолевения и за референдум. На кой Господ служат господата? Не съзнават ли, че с това си искане признават узурпираното "право" беззаконието да бъде закон, което е от 9.IX. 1944 г.

Ние се борим за възстановяване на Търновската конституция, а за референдум ще мислим след 1500 години, ако е потребно.

Сега по-конкретно. Отправят призив монархисти и симпатизанти да не гласуват на предстоящите избори. Аз съм реалист. Тези техни призиви са пукотевица в празно пространство. Избори ще се проведат - криви или прави, законни или незаконни. За тяхната подготовка са изразходвани над 1 милиард лева. А ако по някакъв начин сега чрез бойкот се провалят, то значи сегашният режим да се запази до повторното им обявяване. Тогава - нов милиард разходи за нова подготовка. Банкерите - бълха ги ухапала. Кой ще плаща? Пак ти, народе мой. Но нещата не спират дотук. Непрекъснато лансиращи себе си едва ли не за единствените монархисти, ви повеждат пак в крива посока. Те казват - не гласувайте, но това го казват на вас, монархистите, и ако го направите - комунистите ще имат зелена улица да изберат своето отроче. Тогава накъде? Все още с бинокъл ли да гледаме законния монарх?

Смяна на режима! Това казваме ние. Смяна - от президента до последния пъдар - за да се възстановят нормите на истинската демокрация. За да се възстанови свещеното право народът да има съдбата си в своите добри ръце. Затова гласувайте за онзи, който предполагате, че ще помогне да посрещнем своя законен Цар с хлебец и със сол!

Да живее Търновската конституция!

София, 9 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ
НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "Нова демокрация":

Иван Лазаров

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС "ЗАЩО ПАРТИЯТА ПРИЗОВАВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КЪМ БОЙКОТ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ"


"Те няма да въстанат, докато не се осъзнаят, а не могат да се осъзнаят, докато не въстанат."
 /Джордж Оруел - "1984"/

В днешната трагична политическа и икономическа обстановка, до която е докарана България, ръководсттвото на Партия Либерален конгрес предлага на българския народ единствено възможния изход от катастрофата - да разруши политическия и икономическия модел, изграден върху принципа за монопол върху властта и богатствата в полза на двете сродни фракции на преименувалата се Българска комунистическа партия - Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили /БСП и СДС/. Не чрез неефективни площадни и митингаджийски действия, а чрез неучастие в едно ново поредно гласуване /което най-силно плаши монополистичните партии на неуспешния преход/ българите могат да изтласкат от историческата сцена съглашателите от кръглата маса, от Великото народно събрание и от последвалите го 36-то и 37-мо обикновено народно събрание. И да отворят пътя за една истинска и неконтролирана алтернатива на досегашното управление.

Какви са нашите аргументи и доказателства?

Съюзът на демократичните сили и другите буферни партии на неуспешния преход към пазарна икономика и гражданско общество послужиха само за прикриване на огромните престъпления на БКП и БСП. Нещо повече - те бяха активни съучастници и укриватели на престъпленията на същите. Още повече - съществуват доказателства, че СДС и другите "опозиционни" партии в парламента ще трябва днес да спасяват престъпниците от законното възмездие. И това искат да стане с предаването на властта в едни режисирани избори.

Най-важното за тях е да бъде опитомено "обърканото стадо", да бъде закарано то пред урните и да гласува, а монополистите да фабрикуват от гласовете му така желаното от тях национално съгласие без отговорности и наказания.

1/ В края на 1989 г. фалшивите опозиционери Продев, Кюранов, Симеонов, Гайтанджиев, Аврамов, Кънчев успяха да получат подкрепата и на западните демокрации, като отстраниха автентичните противници на Живковия режим. И заедно с Желю Желев те осигуриха пълната безконтролност и безнаказаност на комунистическата върхушка за минали и за нови престъпления против българския народ. За което бяха възнаградени с депутатски места и с президентски постове.

2/ В края на 1990 г. кариеристите Костов, Луджев и Пушкаров заедно с още двама министри от СДС влязоха в правителството на съдията Димитър Попов и отпушиха политическата и икономическата стихия, отвориха пътя на мафията и разграбването на България в най-новата ни история. По време на това коалиционно управление на двете фракции БСП и СДС бяха легитимирани в обществото и в стопанския живот на страната след тяхното регистриране образуваните в полза на политическите и икономическите интереси на една чужда държава мафиотски структури "Мултигруп", Първа частна банка, "Трон", Туристспортбанк, "Фърстфайненшъл" и др. Активна роля в тяхна полза изиграха "опозиционните" ескперти Димитров и Ескенази.

3/ В навечерието на парламентарните избори през месец октомври 1991 г. фалшивата опозиция СДС получи за нуждите на предизборната си кампания банкови гаранции за няколко милиона лева от банката на съветската групировка "Мултигруп" - Кредитна банка и от други мафиотски образувания, които днес са между банките и фирмите, ограбили безнаказано милиарди от българските граждани, разбира се, след като ръководсттвото на СДС пое съответните политически гаранции пред босовете-спонсори за времето на своето управление те и техните организации да бъдат недосегаеми за закона. Правителството на СДС и ДПС не пресече по никакъв начин пътя на мръсните пари от и за България. Министър-председателят Филип Димитров отказа да предприеме мерки срещу престъпилата закона Първа частна банка.

4/ Кандидатът за президент Желю Желев пожела и получи кредит от същата Кредитна банка, в замяна на което вкара в така наречената Консултативна група от експерти по проблемите на енергетиката, суровините и националната сигурност служителите на съветската групировка "Мултигруп" и босове на мафията Иван Дремсизов и Илия Павлов, отваряйки им вратите към монополистичното асимилиране на енергетиката, металургията, рудодобива, оръжейната индустрия и националната сигурност. Многократно след 1992 г. президентът Желев и председателят на Народното събрание Александър Йорданов - висши функционери на фалшивата опозиция - приемаха в ръководените от тях институции босовете на мафиотската монополистична структура Г-13 и така институционализираха, легитимирайки грабежа над България.

5/ За изборните кампании през 1994 г. и 1995 г. СДС получи пари от "Трон", ТСБ и други фалирали вече фирми и банки, ограбили наивните български граждани и защитаващи чужди интереси в страната.

6/ Избраният от СДС президент Желю Желев назначи в Управителния съвет и в ръководството на Българска народна банка мафиотските служители Шукеров, Колев и Тошков, които заедно с утвърдения единогласно от СДС и БСП управител на БНБ Тодор Вълчев продадоха БНБ и цялата банкова система на България в ръцете на руската мафия, фалшивата опозиция и президентът наблюдаваха безотговорно и безгрижно ограбването на българите чрез банковата система и пирамидите.

7/ Днешният кандидат за президент на СДС и ОДС Петър Стоянов откри предизборната си кампания след благотворителна среща, в която участваха не кои да е, а сватът на Нора Ананиева и бивш комунист Румен Георгиев, министърът на Лукановото правителство Веселин Павлов, мафиотите от КГБ Емил Кюлев и Красимир Стойчев, а така също и водачът на борческата групировка СИК - Маргина. Петър Стоянов се поклони пред така наречените от него представители на средния и едрия български бизнес - босове на мафията.

Всички тези и много други факти говорят, че България се разграбва организирано от единната Бизнеспартия на мафията, партия - майка на своите две фракции СДС и БСП, като целенасочено и безпроблемно плаща с откраднатите от българския народ пари фалшивия политически спектакъл.

Единственият изход за ограбена България е българските граждани вече да прогледнат и да накажат с презрение и недоверие своите мъчители от СДС и БСП.

Партия Либерален конгрес призовава българските граждани да се организират в сдружения и коалиции на негласуващите и бойкотиращите проваления политически модел български граждани и партии.

София, 4 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ СЪЮЗ /ХДС ИЗВЪН СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ/ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ


Като отчита важността на предстоящите президентски избори, от чиито резултати до голяма, степен зависи и утвърждаването на демократичните промени в България, Националният съвет на Християндемократическия съюз извън Съюза на демократичните сили /СДС/ реши да подкрепи кандидатурата на Обединените демократични сили /ОДС/ Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев.

Изхождайки от това, Християндемократическият съюз /ХДС/ призовава всички християндемократи да подкрепят кандидатите на ОДС, с което те ще дадат своя принос за демократичния преход към едно свободно и хуманно общество, изградено върху принципите на християндемокрацията.

София, 8 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕССЛУЖБАТА КЪМ СЕКРЕТАРИАТА НА СИМЕОН ВТОРИ ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА


Пресслужбата на цар Симеон намира за необходимо да отговори на многобройните запитвания относно мнението на Негово Величество по повод на президентските избори.

Убедени сме, че издигнатите от политическите партии кандидати са способни сами чрез програмите си да спечелят доверието на избирателите. Нека всеки сънародник да даде своя глас според собствените си съвест и убеждения, а не да чака указания.

Едва ли вече у нас някой се съмнява, че цар Симеон има ясна представа за настроенията и чувствата на своите сънародници. Те бяха демонстрирани по категоричен начин при завръщането на царя в Родината. Няма да коментираме наложеното медийно затъмнение по време, както и след самото посещение. В други държави обаче това събитие все още е повод да се прочетат положителни неща за България.

Пресслужбата използва случая да благодари още веднъж на всички сънародници, посрещнали Негово Величество, както и да припомни, че не може да се очаква цар Симеон да вземе страна в поредните президентски избори. В западните демокрации, оглавявани от кралски особи, държавният глава в определени случаи не гласува именно за да изпълни обединителната си функция.

София, 2 октомври 1996 г.

ЗАВЕЖДАЩ ПРЕССЛУЖБАТА:

Галя Дичева

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ЗА СОЦИАЛНА ЗАЩИТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Наближават президентските избори.

Безмилостно и преднамерено разграбвана, разрушена и опустошавана, България се нуждае от държавен глава, който да спре разделението и разединението на нацията, да преодолява убийствената и разрушителна конфронтация, като обединява усилията на народа и на държавните институции за по-бързо и по-безболезнено излизане от дълбоката криза, в която сме затънали вече седма година. Само заедно можем ефективно да се противопоставим на невижданата у нас престъпност, да ограничим развихрилата се корупция и спекула и да съсредоточим усилията си към оживлението на производството и цялата икономика. Без това е немислимо спасяването на България.

В условията на дълбокото разслоение на народа, на огромна маса бедни и шепа богаташи, натрупващи на техния гръб /главно чрез спекула, грабеж и тъмни афери/ огромни богатства, на нас ни е нужен президент, който да застане открито на страната на социално слабите, президент, който не се прикрива зад фарисейска загриженост за тях, а действително и на практика мисли и работи за подобряване на хала им.

Най-подходяща, отговаряща на тези изисквания, е кандидатурата на обединението "Заедно - за България!", защото тя работи пряко и ефективно за решаване на фундаменталния въпрос за един президент - обединяването на нацията!

Като изразяваме подкрепата си за тази кандидатура, ние още веднъж подчертаваме основните искания на пенсионерите. Съзнавайки трудностите, пред които е изправена сега България, ние очакваме бъдещият президент да отстоява пред изпълнителната и законодателната власт нашите минимални искания за момента: да бъдем подкрепени максимално, според възможностите на страната, през предстоящата тежка зима, да се компенсират стопроцентово пенсиите според инфлацията и драстичното поскъпване на отоплението и електроенергията и да се озаптят ценовата спекула и престъпността.

Присъединяваме се към обединението "Заедно - за България!".

Приканваме пенсионерите да дадат гласа си за неговите кандидати - професор Иван Маразов и Ирина Бокова!

София, 3 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА 20 НОЕМВРИ 1996 ГОДИНА ЗА ДЕН ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ЕФЕКТИВНА СТАЧКА


На заседание на Изпълнителния комитет на Конфедерацията на назависимите синдикати в България /КНСБ/ единодушно бе определен денят 20 ноември 1996 г. за дата на провеждане на национална 24-часова ефективна стачка, която ще започне в 7.00 ч. Тя е срещу икономическата и социалната политика на правителството на Република България.

Изпълнителният комитет на Националния стачен комитет апелира за участие на всички синдикални структури, представители на бизнеса, търговците, предприемачите, съсловните организации и на гражданството в националния протест.

София, 8 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер/


* * *

София, 11 октолтри - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ПРОВЕДЕН ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА 28 И 29 СЕПТЕМВРИ 1996 Г. В СОфИЯ


На 28 и 29 септември 1996 г. в гр.София се проведе Извънреден конгрес на Либерално-демократическата партия, на който бе обсъдена политическата линия и стратегия на партията до 2000 година.

Либерално-демократическата партия ще бъде и занапред независима нациионална политическа структура, необвързана със сегашния т.нар. "политически елит" на България. Партията ще насочи своите усилия към изграждането на Национално движение за възраждане на България, което ще бъде отворено за всички национално мислещи и отговорни политически партии, движения и лиичности, без Движението за права и свободи.

В тази връзка Либерално-демократическата партия ще търси контакти и с Н.В. Симеон II, в когото тя вижда единствената обединителна за българската нация фигура и ще излезе със специално обръщение-меморандум към него.

На конгреса бе избрано ново Централно ръководство и нов Национален политически съвет.

София, 3 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАЯВЛЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА В БЪЛГАРИЯ ПО ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ


През последните седмици най-отговорни военнополитически държавни дейци - от върховния главнокомандуващ до началника на Генералния щаб /ГЩ/, дадоха израз на безпокойството си за финансовото осигуряване, в т.ч. за изхранването на българската войска.

Недоумение предизвикват обаче не толкова финансовите проблеми, а фактът, че те се огласяват и коментират именно от най-отговорните, но и от най-отговарящите за състоянието на армията военнополитически дейци - от президента до началника на Генералния щаб.

Странното в случая е, че висшите длъжностни лица във военната йерархия едва след девет месеца "са разбрали", че средствата за армията идват неритмично /или се разходват нецелесъобразно/.

Иначе не можем да си обясним как при 37 милиарда лева военен бюджет към деветия месец на годината 5 милиарда лева са критичната сума за изхранването на войската.

Логичен е въпросът къде бяха съветници и генерал-адютанти на президента, заместник-министри и плеяда съветници на министъра на отбраната, заместник-началници на ГЩ, които своевременно да анализират, прогнозират и да информират отговорните и отговарящите държавни дейци?

А може би някой е търсил ситуацията за свои собствени политически интереси.

Цялата история обаче е в разрез с интересите на сигурността и стабилността на държавата.

Централният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса настоява и очаква върховният главнокомандващ и изпълнителната власт в най-близко време да дадат отговор ще бъде ли осигурена войската с нужните й финансови и материални средства.

Другото е дребнаво политиканстване.

София, 3 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ-ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКАТА И СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ПО ПОВОД РЕШЕНИЕТО НА ВЪРХОВНИЯ СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, С КОИТО СЕ ОТМЕНЯТ ПОСТАВЕНИ СПРЯМО ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ВРЕМЕТО НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ПРИСЪДИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОДЕН СЪД /1944-1945 ГОДИНА/. ДОКУМЕНТЪТ Е ПРИЕТ В СОФИЯ НА 8 ОКТОМВРИ 1996 ГОДИНА НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ПО ИНИЦИАТИВА НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ.


На 7 и 8 октомври 1996 г. в София се състоя международна конференция по повод решенията на Върховния съд на Република България, с които се отменят постановени спрямо военнопрестъпници от времето на Втората световна война присъди на българския Народен съд от 1944-1945 г. В конференцията, свикана по инициатива на Българския антифашистки съюз, взеха участие делегати на антифашистки организации от Гърция, Македония, Франция, Югославия, както и представители на посолства в София.

Международната конференция решително осъжда отмяната на присъди на Народния съд. Със своето решение от април 1995 г. българските върховни магистрати реабилитират и главните военни престъпници на България, извършили най-тежки престъпления срещу своя народ и човечеството. Решенията на Върховния съд са част от предприетата в България кампания за ревизия на един от най-съществените принципи на държавите от антифашистката коалиция, превърнал се в принцип и на съвременното международно наказателно право, за строга отговорност на всички, извършили престъпления против мира и човечеството - без оглед на времето и мястото. Българските управници от годините на Втората световна война са обременени с такива именно престъпления. Те въпреки волята и интересите на своя народ присъединиха България към хитлеристкия блок и обявиха война на Великобритания и САЩ. Установили фашистки терор в страната си, те с нечувана жестокост преследваха и избиваха участниците в антифашистката съпротива в България, Югославия, Гърция, Македония. Загубили човешкия си образ, те стигнаха до небивалото падение да разстрелват дори и деца. Те приеха редица расистки закони и участваха в извършването на истински геноцид спрямо еврейското население, като организираха депортирането на над 11 хиляди евреи от Тракия, Македония и Беломорието в нацистките легери на смъртта.

Със своите решения - необосновани и юридически, и морално-политически - Върховният съд на България отправя цинично предизвикателство както към демократичната българска общественост, така и към световната съвест. Никой няма да прости една ревизия на миналото, заради което България трябваше да отговаря пред съда на демократичните народи на Парижката мирна конференция през 1946 г.

Решенията на Върховния съд провокират опасни за страната процеси. Те поощряват ксенофобията, расизма и шовинизма, като по този начин застрашават мира и добросъседските отношения на Балканите и Европа и насърчават възникването на профашистки и фашистки организации и партии. Реабилитацията на фашизма се съпровожда от открито охулване на социалните борби на българския народ и гавра с дейците и мъчениците на антифашистката съпротива.

Международната конференция осъжда всички тези прояви, заявява своя решителен протест и издига глас на тревога. Ние настояваме да се прекрати кампанията за съдебно оневиняване на военнопрестъпниците. Ние призоваваме съвестта, честта и чувството за отговорност на българската и световната общественост да не допуснат реабилитацията на фашизма и фашистите. Ние изискваме компетентните български органи назабавно да обявят нищожността на постановените от Върховния съд решения за отмяна на присъди на Народния съд. Никога и при никакви обстоятелства няма да се примирим с опитите да се фалшифицира историята на България и човечеството.

Международната конференция горещо приветства идеята на френския делегат г-н Жорж Дусен, председател на Републиканския съюз на участниците в Съпротивата и войните /АРАК/, да бъде създаден международен комитет за борба срещу опитите за реабилитация на фашизма и фашистите. От името на милионите жертви на фашизма ние твърдо заявяваме: фашизмът няма да мине!

София, 8 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СПОРАЗУМЕНИЕ, ПОДПИСАНО ОТ 12 СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В СОфИЯ НА 3 ОКТОМВРИ 1996 Г. ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ОБЕДИНЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНИ СИНДИКАЛНИ И ГРАЖДАНСКИ ДЕЙСТВИЯ "ПРОМЯНА" /ОНСГД/


България е в катастрофа, заплашваща да помете социалния, икономическия и конституционния порядък в страната. Това е единственият извод, който напоследък се налага от действията на правителството и мнозинството, което го поддържа. Очевидно в такава ситуация дълг на обществените организации и в частност на синдикатите е, от една страна, да защитят ефективно своите членове, и от друга - със солидарни действия да предотвратят катастрофалния спад на доходите на българските граждани.

Водени от направените по-горе констатации, организациите, подписали този документ, приемат, че:

1. Повече не са възможни ефективни и разумни преговори нито с прекитте работодатели, нито със съответните ръководства на браншовете и отраслите; причината е в окончателно рухналия държавен бюджет и тоталното администриране в тази сфера от страна на правителството.

2. Повече не са възможни ефективни действия срещу убийствената политика на кабинета само и единствено от синдикалните организации. Днес в България има големи социални групи и прослойки - пенсионери, безработни, съсловни организации, хора от дребния бизнес, без чиито усилия не биха могли да бъдат респектирани управляващите.

3. Българската демократична опозиция е длъжна да подкрепи народното недоволство и да принуди управляващите в рамките на конституцията и законите незабавно да се оттеглят от изпълнителната и законодателната власт.

Синдикалните организации, подписали това споразумение, уважават мнението на своите членове, зачитат тяхната воля и тяхната решимостт да защитят своите права. Основен принцип в тяхната работта по изпълнението на залегналите клаузи в споразумението е взаимното зачитане на организационната и финансова самостоятелност на всяка една организация, поела задължения по споразумението.

С настоящото организациите подписалите документа се споразумяват за следното:

1. В срок до 20 дни да приведат своите структури в стачна готовност.

2. Да не водят преговори нито по време на подготовката, нито в хода на стачните действия с преките работодатели и ръководствата на браншовете и отраслите; изключение правят само нетърпящите отлагане актуализации, продиктувани от сключения колективен трудов договор, или други нормативни документи.

3. Да отнасят всички свои искания, свързани с това споразумение, до правителството, изцяло отговорно за разпределението и преразпределението на държавните бюджети.

4. Да подкрепят в рамките на закона ефективно в седемдневен срок всяка стачка на организация, подписала този документ, или на нейна отделна структура. Солидарните действия се предприемат по ред и начин, съгласуван между организациите.

5. Да спазват съгласуваните между организациите решения, свъразни с тактиката на стачните и другите протестни действия.

6. Да оказват съдействие и сами да работят за привличане към това споразумение на други значими синдикални и обществени организации.

7. При започнали стачни действия на една или повече структури, организациите поемат следните ангажименти.
7.1. Да осигуря[в]ат чрез местните си структури един или повече свои постоянни представители в населеното място, където се провежда стачката.
7.2. Съобразно възможностите си да осигурят материална подкрепа на стачниците или да осигурят ефективно и бързо набиране на поомощи за тях.
7.3. Да информират подробно за хода на стачните действия съответната професионална международна организация, в която членуват или с която имат активна кореспонденция.
7.4. Да се включат във всички поддържащи стачниците протестни действия, както и сами да организират такива.

С цел да бъде постигната ефективност и съгласуваност на общите действия, организациите, подписали това споразумение, приемат изграждането на временни органи за координация - председателски съвет и Национален стачен комитет, чийто вид, характер и правомощия се уреждат в допълнителни документи.

Настоящото споразумение е валидно до провеждането на парламентарните избори и е отворено за равноправно присъединяване на синдикални обществени организации от цялата страна.

1. ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ /НПС/: Димитър Диманов

2. ЗА АСОЦИАЦИЯ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИНДИКАТИ /АДС/: инж. Камен Лечев

3. ОТ ОБЩНОСТТА НА СВОБОДНИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ /ОССОБ/
/////////3.1. ЗА НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ НА ДОКЕРИТЕ, ПОРТОВИТЕ МОРЯЦИ И КОРАБОСТРОИТЕЛИТЕ /НСДПМК/://////// кап. Живко Бобоцов
3.2. ЗА НАЦИОНАЛНА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ /НСФ/ "МИНЬОР", диплом.геол. Димитър Димов
3.3. ЗА НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ НА ТЮТЮНОРАБОТНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ /НСТБ/: Георги Митев
3.4. ЗА СЪЮЗ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ /СЕБ/: инж. Владимир Бонев
3.5. ЗА НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ НА ТЕКСТИЛНИТЕ РАБОТНИЦИ В БЪЛГАРИЯ /НСТРБ/: Иван Жеков

4. ЗА УЧИТЕЛСКИ СИНДИКАТ /УС/: Константин Димитров

5. ЗА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ПОЛЕТИ /БУЛАТКА/: Стефан Райчев

6. ЗА СИНДИКАТ НА ЧАСТНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ /СЧП/: Румен Крумов

7. ЗА СИНДИКАТ "АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА" /САЕ/: Анастас Дамянов

8. ЗА БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ /БЛС/: д-р Димитър Игнатов

9. ЗА ФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ ДРУЖЕСТВА /ФНСД/: Пламен Панайотов

10. ЗА БЪЛГАРСКИ ЖЕНСКИ СЪЮЗ /БЖС/: Юлия Берберян

11. ЗА ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ /ДСП/: д-р Петър Лазаров

12. НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ НА ХИДРОМЕЛИОРАТОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ: Димитър Харакчийски

София, 3 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ЛЕТЦИТЕ ОТ ГРАЖДАНСКА АВИАЦИЯ И НА НЕЗАВИСИМИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ИНЖЕНЕРНО-ТЕХНИЧЕСКИЯ СЪСТАВ ПО ПРОБЛЕМИ НА АВИОКОМПАНИЯ "БАЛКАН". Документът е адресиран до министър-председателя на Република България, до министрите на транспорта и на финансите, до председателя на Съвета на директорите на Авиокомпания "Балкан" ЕАД и до средства за масова информация.


ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
ГОСПОДА МИНИСТРИ,
ГОСПОДИН ПАВЛОВ,

Ръководството на Авиокомпания "Балкан" със своята работа доказва, че не защитава интересите на своите работници и служители, а също така и интересите на националния въздушен превозвач, каквато се явява Авиокомпания "Балкан".

Ръководството е некоректно с чуждестранните партньори, с което ги принуждава да оказват финансов натиск върху авиокомпанията, ускоряващ нейното ликвидиране.

Считаме, че за да бъде проведена качествено и с успех оздравителната програма, е необходима цялостна подмяна на ръководството на авиокомпанията.

В случай че това не се извърши незабавно, то България ще посрещне новата 1997 година без национален въздушен превозвач. Поради това декларираме, че снемаме доверието от Ръководството на авиокомпанията и настояваме за оставките, без освобождаване от финансова и материална отговорност, на следните ръководни лица:
- Изпълнителния директор - Никола Доцов
- Заместник-изпълнителния директор и ръководител Направление "Техническа експлоатация" - Николай Пенчев
- Ръководител Направление "Маркетинг, продажби и обслужване" - Чавдар Митов
- Ръководител Направление "Летателна експлоатация" - Янко Стоименов
- Ръководител Направление "Координация, контрол и анализ" - Николай Стоянов
- Директор "Авиационно-техническа база" - Любен Аврамов
- Директор "Оперативна полетна дейност" - Белчо Стоянов

София, 3 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ДАРИТЕЛСКИ ФОНД "ТРИНАДЕСЕТ ВЕКА БЪЛГАРИЯ", РОДОПСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР - СМОЛЯН, "ВРАТИЦА ФИЛМ" ООД КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, КЪМ ДЪРЖАВНИ, ЧАСТНИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОМОЩ НА РОДОПА ПЛАНИНА С ТЕАТРАЛНИЯ СПЕКТАКЪЛ "РОДОПА НИ ГЛЕДА". Документът е подкрепен от дейците на българската национална духовност Светлин Русев - художник, Николай Хайтов - писател, Антон Дончев - писател, Стефан Цанев - поет и драматург, отец Боян Саръев - председател на Движение за християнство и прогрес "Свети Йоан Предтеча", Стефан Данаилов - актьор, Недялко Йорданов - поет, драматург, режисьор, Бина Харалампиева - режисьор, Иван Йорданов - художник-сценограф, Бенедикт Молхов - композитор, диригент, Никола Дамянов - историк.


Със своето значение за националната ни съдба Родопа не престава да бъде повод за религиозни, етнически и териториални спекулации. Преживяваме поредните опити за отчуждаване на населението в тази свята българска земя от националната му същност. Външни сили с финансова мощ помагат за това.

С обединените си усилия ние отправяме призив към националното родолюбие, към всички български институции и организации за създаване на действен отпор срещу всяка спекула с родената от вековете българска душевност.

Театралният спектакъл "РОДОПА НИ ГЛЕДА" е срещу човешкото противопоставяне заради религиозни, етнически и други различия.

Единение на човешките души!

Пред лицето на Злото това е единствен път за човеците в нашия свят. Злото е морална, а не ралигиозна и етническа същност.

В днешното трудно време:

- В безплатни представления и в най-отдалечените селища на Родопа ще съпреживеем историческия опит на нашите прадеди, които въпреки религиозните си и други различия са заставали заедно срещу общото Зло. С вълнение ще се преклоним и пред тяхната Жертва за отстояване на българската душевност.

- В отговор на неистовото политическо противопоставяне днес, ще превърнем театралния спектакъл "РОДОПА НИ ГЛЕДА" по българските земи в подвижна църква за човечност и духовното ни оцеляване като народ.

Свещената българска земя Родопа ни гледа! И съди! Готова пак да ни опази!

Зовем за помощ на усилията ни в този стратегически важен за Отечеството район!

Нашата банкова сметка - ДСК - Смолян 1000771015 за "Родопа ни гледа"

НАЦИОНАЛЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД "XIII ВЕКА БЪЛГАРИЯ"

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА

РОДОПСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР - СМОЛЯН

ДИРЕКТОР И ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ:
Иван Караджов

"ВРАТИЦА ФИЛМ" ООД

УПРАВИТЕЛ: Димитър Добрилов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ЛИГА ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНИНА И ОТ ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД МОЛБАТА НА ГРАЖДАНИНА НА РЕПУБЛИКА БЕЛАРУС МИХАИЛ ЙОСИФОВИЧ ВАШКЕВИЧ ДА МУ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНО ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ В БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до президента на Република България, до министър-председателя и до средства за масова информация.


На 23 август 1996 г. гражданинът на Република Беларус Михаил Йосифович Вашкевич се е обърнал към президента на Република България г-н Ж. Желев с мотивирана молба да му бъде предоставено политическо убежище в България, съгласно чл. 98, ал. 10 от Конституцията на Република България, съгласно който този въпрос трябва да бъде решен в срок до един месец. Оттогава минаха месец и половина, но по непонятни причини той и досега остава нерешен, което е грубо нарушение на Конституцията на Република България и на Хелзинските споразумения, подписани от българска страна.

Българската лига за защита правата на човека и Демократическата партия в България са на мнение, че в случая се касае за бюрократически произвол при решаването на една човешка съдба, и заявяват своя решителен протест.

Ние поемаме този въпрос под свой контрол и настояваме той да бъде решен час по-скоро.

София, 3 октомври 1996 г.

ЗА БЪЛГАРСКА ЛИГА ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНИНА:

СЕКРЕТАР: Костадин Георгиев


ЗА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ:

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Стоянов - Кандидат за президент

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УЧРЕДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ /ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА/ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ НА ВЕЧНИЯ ПЪТ, ПРИЕТА ПРИ ОСНОВАВАНЕТО НА ПАРТИЯТА НА 21 ДЕКЕМВРИ 1995 Г. В СОфИЯ


Това е фактическото положение, но въпросът е:

2. Какво да се прави в тази вече почти ясна на всички ситуация, в която на пръв поглед е късно за каквото и да било?

Въпреки награбените огромни средства на нашите далавераджии, набедени за капиталисти, им е ясно, че срещнат ли се лице в лице с големите международни финансови групоривки, ще бъдат изядени като мухи от котка. Нещо повече, на по-умните им е станало ясно, че си приличат с онези от запада само по лъскавината на офисите и на колите. На тях им липсват не само финансови средства и опит, но и елитни технологии, без които техните около 20 милиарда долара, изсмукани от теб, народе, няма да имат грам златно покритие. Нещо повече - елитните технологии са невъзможни без техните носители. Нито култура, нито изкуство, спорт, наука, техника и т.н. не могат без личността - техния носител. А Личност от нищожество, колкото и пари да бъдат напомпани в него, не може да бъде създадена.

Личността е божа работа, а нашата е да направим така, че младите хора да се върнат и задържат в България, да престане държавата да бъде мащеха на своите деца и да служи за облагодетелстването на тясна прослойка престъпни елементи от най-нисша проба. Това отблъсква интелигентните и обществено ангажираните люде; унищожава идеалите и руши държавността; издига простащината в критерии за просперитет. Ето защо учредихме Българското национално движение. Дали ще успеем приживе, не знаем. Но нашият път е вечен, като вричане в миналото и бъдещето на България. НИЕ ЩЕ ВЗЕМЕМ ВЛАСТТА и тогава, ако някой каже в полицията, че му липсва закон и нормативна уредба, още преди да го е казал, няма да има нищо общо с полицията. Офицер, който е в армията просто защото си изкарва хляба, а не защото служи на Родината, няма да бъде офицер. Престъпник, който не изтръпва пред лика на закона, ще прокълне деня, в който се е родил.


ДЕМОКРАЦИЯТА Е РЕД И ПРАВА - ПРАВОТО ДА ПРАВИШ ВСИЧКО, КОЕТО НЕ НАРУШАВА ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА ДРУГИТЕ.

а/ ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ПО ЗАКОН! Ние познаваме закона и нашите закони са написани. Един от първите проблеми, които ще решим, е чрез закона за защита на гражданите да ги предпазим от административния произвол. Всеки държавен служител ще разбере, че на него му плаща данъкоплатецът, за да бъде бързо и точно обслужен. Но по-важно е, че служейки достойно в ползу роду, той служи на себе си. Гръжданинът не е брашнен чувал. Служител, чието самочувствие се гради на височината на стола, върху който седи, ще остане без него.

б/ ДАНЪЧНАТА НИ ПОЛИТИКА ще бъде решена в унисон с историческия опит на България след Освобождението и според това, което е доказало по света, че дава положителни резултати. Данъчните тежести ще бъдат насочени към по-високите и масивни доходи и печалби, като ще въведем саморегулиращи се динамични критерии за определенията "по-високи доходи" и "печалби". Наша стара разработка е третирането на инвестиционните разходи в бюджетни направления. Законът ще стимулира инвестирането в производствената сфера, без да конфронтира обществото с участниците в преразпределението.

в/ ДЪЛГОСРОЧНАТА БЮДЖЕТНА ПОЛИТИКА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪЩЕСТВЕНА ЗА НАС.

Днешните управници се носят по вълните. Те инвестират в разширяване на паразитен административен апарат. Ние ще свием условно постоянните разходи за сметка на инвестиционната дейност в елитни и стратегически направления. Науката, образованието, армията и полицията ще получат необходимото им, но с бумажните отчети ще бъде свършено. Които е поискал, ще получи! Но получилите ще отговарят с цялата тежест на тази дума.

Планът в държавния сектор не е вреден, когато се съобразява с многообразието и с динамиката на условията и не се напъва да налага условия.

г/ ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ЩЕ БЪДЕ ПРОМЕНЕНО. Със синдикалната неравнопоставеност и дискриминация ще бъде свършено. Трудът ще бъде защитен. Но всеки ще поеме своите отговорности. А който не се е съобразил със закона, ще търси божия помощ, а не органите на реда. Съдебните процедури ще бъдат максимално съкратени в трудовоправните спорове. Социалното осигуряване ще бъде отделено от бюджета и ще бъде подпомагано от него индиректно. Осигуряването на наемника ще бъде задължително, а всеки сам ще рашева този въпрос за себе си. Днешната паразитна политика да се смуче от едни, за да се прави някаква си партийна политика, ще се забрави в България. Шантавите й резултати всеки от вас може да потърси в стържещите стомаси на нашите майки и бащи, в униженията на инвалидите и гнилия дъх на пияниците и наркоманите. Ще се засили дейността на социалния патронаж. Бездомници, икономически скитници, просия и проституция като средство за препитание в България няма да има. Ако някъде смятат, че проституцията е необходимо зло, нека си я развиват в своята държава - но не с българки! Смъртна присъда за трафикантите на "живо месо"! Сираците и бездомните ще бъдат отглеждани с най-висока обществена отговорност. Родителските права, когато те не се упражняват и като задължения, не могат да отнемат правата на детето като личност.

д/ ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЩЕ ИМА МЯСТО ПОД СЛЪНЦЕТО.

И най-вече за тези, които са съпричастни към съдбата на всички останали българи. За да бъдат възпитани истински български граждани, са необходими учители, които с душа да приемат професията си. Изисквания от тяхна страна - да, но и съответни отговорности за това. Българинът е таил своето уважение към своите учители и той ще го възстанови, когато и учителят осъзнае величието на своята мисия - да създава българи!

е/ ЗА ДА ИМАМЕ АДЕКВАТНА ВЪНШНА ПОЛИТИКА, трябва да имаме сила в ръцете си, а силата без ред не идва. Сервилниченето пред "големите" братя - и онези от Запада, и онези от Изтока, не ще ни вдигне авторитета. Принципите и спазването на принципите се зачита и кара другите да се съобразяват с теб. Колкото присъствието ни във Варшавския договор ни служи сега, толкова и членството ни в НАТО ще ни послужи един ден. Трябва да се научим да уважаваме всички със силата на трезвата оценка и да не "викаме дявола" с тъмните си страхове: "От зло куче се не бяга!" Който ни е завладявал - не е прокопсал и няма да прокопса. Българските земи са си български и пак ще бъдат български, когато му дойде времето. Но ние трябва да мислим за братята си като за братя и никога да не ги забравяме.

ж/ А ОНЗИ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, който си е позволил да каже "яж" за плът от плътта ни, ще заслужи своя позор и най-сурово наказание без давност. Законът ще се прилага с еднаква сила към всички и само държавният глава, който обединява нацията, и народните избраници ще могат да го променят, а съдът да го тълкува. Правителството ще прилага закона в рамките на закона. Неговото нормотворчество ще минава през тези, които са го избрали, и държавния глава, защото корупцията лесно се крие в колективната отговорност на административната власт и апарат. Ветото на държавния глава не ще може да се заобикаля или пренебрегва. А въпросът дали монархия, или република за нас не е актуален, защото това би било начин да се раздели народът на монархисти и републиканци.

Това ще бъде, защото сме с теб, защото сме част от теб, народе наш, и защото те обичаме!

Който както ще да те нарича и да те хули - един ден такива няма да има, за нас ти си свят мъченик и праведен. През огън и вода сме минали, през глад и заблуди, но сме останали и ще бъдем!

Ние не търсим конфронтацията - ние търсим реда, в който уважението и съпричасността помежду ни ще бъдат издигнати в култ. Богатият не може да бъде богат сред бедните. Щастливият не може да бъде щастлив сред нещастните. Защото, когато в твоя род има нещастни, "щастието" ти носи непрогледна самота и пустош!

Крадецът безродник нека се прави на космополит! Дъхът на пръст витае над него. Българите бродят по тази земя 9000 години и са съградили 7 държави. Съдбата ни е заплитала в тъмните си мрежи, за да узрее мъдростта ни, но и тя ни люби, защото името ни е "народът на многобройните учители", а духът ни е духът на препускащия кентавър с опънат лък в ръцете. Под копитата на кентаврите са падали орли и лъвове - и пак ще падат. В ръцете на кентаврите са израствали орли и лъвове - и пак ще ги има, защото третото хилядолетие е наше и над главите ни свети галактичен знак.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД "БУЗЛУДЖАНСКОТО ДЕЛО Е НЕОБРАТИМО" /ЧАСТ ПЕТА - ПОСЛЕДНА/, ОГЛАСЕН ОТ ВЛАДИМИР СПАСОВ - ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП И НА НОВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЛЦИОНАЛ, НА 3 АВГУСТ 1996 ГОДИНА НА ВРЪХ БУЗЛУДЖА


Ръководството на БКП никога няма да отстъпи от своите боеви марксистко-ленински позиции и ще продължи да назовава нещата със собствените им имена. Някои ни обвиняват, че ние сме били виновни за всички несполуки. Ние оспорваме тези обвинения, тъй като истинските комунисти досега не сме били на власт. На власт бяха предателите и провокаторите. Те и днес са на власт. Те са на тих пристан в БСП. Ние отговаряме на тези клеветници, че комунистите и комунизмът в България не са бити, защото не сме били на власт. На 10 ноември 1989 г. ревизионистите биха себе си, а след това се окопитиха, групираха се и отново са си на власт. Те много хитро извършиха контрареволюция, за да хвърлят вината за гафовете и престъпленията, за кражбите и за корупцията на БКП. Ренегатите и предателите решиха с един замах да унищожат всичко, което под ръководството на БКП беше построено през златния период на социализма. Те, предателите, подложиха на варварско унищожение всичко, в това число и България, те унищожиха селското стопанство. Сега унищожават и разграбват промишлеността чрез хищна и варварска приватизация. Принудени сме и живеем в жестока епоха. Днес и съвестта е станала стока. Утре пак ще дойдат фарисеите. Ще дойдат с модерни западни лимузини, ще дойдат с целия си фалш и разкош. Ще дойдат за сметка на ограбените от залъка на народа ни пари. Ще дойдат с милионите и с милиардите си. Ще дойдат с мобифоните си, с разчетните си сметки, с банките, ще дойдат с покварата си. Ще дойдат, за да се "поклонят" пред основоположниците на оная партия, която те разгромиха и разгромяват, а на поляната ще са превратаджиите. Фарисеите са символ на лицемерието и на подлостта. Та нали техните предшественици разпънаха Христа, поел молитвено и жертвено борбата за хорска честност, след това присвоен от фарисеите и превърнат в божество. Новите фарисеи на измамницата и на предателката БСП ще направят кощунство, те фарисейски ще се поклонят пред Дядото. Да, това са тези, които години наред предаваха неговите идеи, тези, които се отказаха от комунизма, отрекоха всичко сътворено при социалистическия строй, тези, които изхвърлиха от мавзолея героя от Лайпциг, тези фарисеи днес правят прехода от социализма към дивия и варварски пещерен капитализъм. Те сринаха страната, изхвърлиха на улицита над милион честни трудови хора, тези които сринаха селското стопанство, докараха глада и мизерията, покварата и престъпността. Тези, които докараха фашизма, който бавно, но сигурно умъртвяват над два милиона и половина пенсионери, докараха цената на хляба до дневната надница на хората, тези, които умъртвяват хиляди хора през настоящата зима от изнемощялост, от глад от студ и от отчаяние. Тази престъпна паплач стигна дотам да изнудва хората и да ги задължават да спират радиоторите си за зимата. Ще дойдат продажниците - наследници на
цанковистите, на кобургите и на филовци, които насила прикачват колата към съвременното фашистко гестапо - НАТО. Ще дойдат, за да скрият своята поквара. Нито духът на Димитър Благоев, нито ние, продължителите на святото му комунистическо дело, няма да им простим и няма да им позволим повече да се гаврят с величието на основоположниците на партията на българския пролетариат, създадена, за да ликвидира жестоката капиталистическа експлоатация и грабеж. Ще дойдат, за да заблудят хората, както десетки пъти досега са ги заблуждавали, ще дойдат с лъжливата си фразеология и с общи обещания. Не случайно те сега издигат фалшивия лозунг - всички заедно за България. Но за каква България сега става дума? Те са за България, която реставрира дивия и варварски капитализъм. Тази България не е на народа. Тази България е на ренегатите, на предателите, на хайдуците, на разбойниците, на банкерите, на милионерите, на бизнесмените и на милиардерите. Ние сме против такава империалистическа България. Ние сме за Народна република България. България на трудовия народ, който днес е доведен до глад, мизерия и нищета. Ние сме за създаването на Съюз на патриотичните и прогресивните сили за спасението на България, която от престъпната сган е натикана в пропастта.

Скъпи бойни другари и другарки,
Нашият народ в своята тринадесетвековна история е понесъл много тегоби. Три робства са тегнали над народа ни, избождали са очите на героите, пет века са клали с ятагана народа ни, повече от половин столетие народът ни е носил кървавото монархофашистко робство. Но такава разруха, каквато ни е натрапена сега, никога не е имало. Турският поробител е взимал по един чувал от десет чувала с жито. Днес ренегатите и предателите вземат залъка на трудовия ни народ. Страната ни се нарежда почти на последно място в света. И всичко това дойде от вандализма и от лицемерието и подлостта на псевдочервените социалисти.

Исторически ще останат думите на академик Николай Ирибаджаков, който заяви "...Разлика между БСП и СДС няма, те имат една програма." Всичко това се дължи на предателството на криминалната ревизионистична номенклатура, която за месеци формира номенклатурната буржоазно-експлоататорска класа. Заграбила мръсните пари, тя зае ключови позиции в икономиката и със своите лъжливи фразеологии през годините на нежната империалистическа антикомунистическа контрареволюция имаше за цел да притъпи социално-класовото съзнание на работническата класа, да я примири и заедно с лицемерното духовенство. Те умишлено разцепиха и синода. Те умишлено разцепиха и Синода. Тяхно основно правило е "Разделя и владей".

Днес политическото пространство е заето по разработките на Бжежински от политически парвенюта, грижливо готвени при авторитарния ревезионистичин режим, когато наследниците на продажните гешевисти учеха своите генетически наследници за специалисти в областта на външната търговия или за дипломати. Трудовите хора, късайки от залъка си - ги изучихме тези ренегати и предатели. Тези политически парвенюта умело са съчетали алчността на капитализма и на кариеризма. За тях с пълно право може да се каже: "Нямат душа и сърце, но имат сто лица." За тях с пълно право може да се каже, че те са невзрачни субекти. Те показаха цялата си алчност, себизъм, бездушие и професионална непригодност. Сега с паника вият върху собствените си пепелища и водят нацията ни към гибел. Дойде краят на заблудите, на лъжите и на измамите. Комунистите членуват само в БКП. Всички други, които се самозалъгват, че са комунисти, членувайки в БСП, не са и не могат да бъдат комунисти. Те трябва най-после да разберат, че БСП е антикомунистическа партия. Членство на комунисти в антикомунистическа партия не може да съществува. В антикомунистически партии членуват отявлени врагове на комунизма. Следователно в БСП не може вече да има комунисти. Ето това е истината. В България има една комунистическа партия и тя е БКП. Всички други запъртици са отявлени антикомунисти. Питайте ги кой, защо и с каква цел ги създаде, след като БКП съществуваше? Създадоха ги отявлените антикомунисти за борба срещу БКП и срещу комунизма. Създадоха ги ренегатите и предателите, за да могат да държат в заблуда комунистите.

Политбюро и секретариатът на ЦК на БКП най-внимателно следят антинародната политика на БСП. В заседанието си на 8 юли т.г. те взеха решение за провеждане на XVII конгрес на БКП. На същото заседание беше формирано правителство в сянка, а на 2 август т.г. това правителство връчи на Жан Виденов алтернативната си програма за управлението на България и за изваждането й от пропастта, в която я натика БСП.

Да живее комунизмът и бъдеща комунистическа България!

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ

ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - 1996 ГОДИНА


София, 11 октомври - Следва предоставеният за разпространение изключително от ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" ПРИ БТА пълен текст на:

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия в резултат на изтеглен жребий съгласно свое решение номер 15/29 август 1996 г. на 30 септември 1996 г. определи следната поредност на излъчванията на обръщенията - встъпителни и заключителни, и диспутите по БНТ и БНР, както следва:


ВСТЪПИТЕЛНИ ОБРЪЩЕНИЯ:

1. Александър Трифонов Томов и Людмил Асенов Маринчевски, издигнати от инициативен комитет;

2. Иван Русев Маразов и Ирина Георгиева Бокова, издигнати от коалиция "Заедно за България";

3. Славомир Драганов Цанков и Добри Йорданов Добрев, издигнати от Съюз на демократичните партии и движения "Ера 3";

4. Петър Стефанов Стоянов и Тодор Колев Кавалджиев, издигнати от коалиция Обединени демократични сили;

5. Митко Енчев Димитров и Игнат Велков Игнатов, издигнати от Обединение за запазване на богатствата на България;

6. Иван Методиев Стоянов и Румяна Иванова Якимова, издигнати от Демократическа партия в България;

7. Христо Димитров Бойчев и Иван Георгиев Кулеков, издигнати от Движение за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани;

8. Илиян Денев Николов и Сергей Николов Немцеров, издигнати от Българска национална екологична партия - Велико Търново;

9. Любомир Василев Стефанов и Паруш Янчев Караиванов, издигнати от Алтернативно социалистическо обединение - независими;

10. Минчо Генов Минчев и Пенчо Петров Пенчев, издигнати от Отечествената партия на труда;

11. Вера Денчева Илиева и Искра Янева Атанасова, издигнати от Българска комунистическа партия;

12. Димитър Марков Марковски и Димитрина Николова Вулджева, издигнати от Свободната кооперативна партия;

13. Жорж Ганчев Ганчев и Арлин Григоров Антонов, издигнати от Български бизнес блок.


ДИСПУТИ:

1. Съюз на демократични партии и движения "Ера 3": Славомир Драганов Цанков и Добри Йорданов Добрев;

2. Отечествена партия на труда: Минчо Генов Минчев и Пенчо Петров Пенчев;

3. Българска комунистическа партия: Вера Денчева Илиева и Искра Янева Атанасова;

4. Свободна кооперативна партия: Димитър Марков Марковски и Димитрина Николова Вулджева;

5. Обединение за запазване на богатствата на България: Митко Енчев Димитров и Игнат Велков Игнатов;

6. Демократическа партия в България: Иван Методиев Стоянов и Румяна Иванова Якимова;

7. Български бизнес блок: Жорж Ганчев Ганчев и Арлин Григоров Антонов;

8. Движение за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани: Христо Димитров Бойчев и Иван Георгиев Кулеков;

9. Българска национална екологична партия - Велико Търново: Илиян Денев Николов и Сергей Николов Немцеров;

10. Обединени демократични сили: Петър Стефанов Стоянов и Тодор Колев Кавалджиев;

11. Инициативен комитет: Александър Трифонов Томов и Людмил Асенов Маринчевски;

12. Партийна коалиция "Заедно за България": Иван Русев Маразов и Ирина Георгиева Бокова;

13. Алтернативно социалистическо обединение - независими: Любомир Василев Стефанов и Паруш Янчев Караиванов.


ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ИЗЯВИ:

1. Свободна кооперативна партия: Димитър Марков Марковски и Димитрина Николова Вулджева;

2. Българска национална екологична партия - Велико Търново: Илиян Денев Николов и Сергей Николов Немцеров;

3. Демократическа партия в България: Иван Методиев Стоянов и Румяна Иванова Якимова;

4. Български бизнес блок: Жорж Ганчев Ганчев и Арлин Григоров Антонов;

5. Алтернативно социалистическо обединение - независими: Любомир Василев Стефанов и Паруш Янчев Караиванов;

6. Партийна коалиция "Заедно за България": Иван Русев Маразов и Ирина Георгиева Бокова;

7. Инициативен комитет: Александър Трифонов Томов и Людмил Асенов Маринчевски;

8. Съюз на демократичните партии и движениия "Ера 3": Славомир Драганов Цанков и Добри Йорданов Добрев;

9. Движение за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани: Христо Димитров Бойчев и Иван Георгиев Кулеков;

10. Отечествена партия на труда: Минчо Генов Минчев и Пенчо Петров Пенчев;

11. Партийна коалиция "Обединени демократични сили": Петър Стефанов Стоянов и Тодор Колев Кавалджиев;

12. Обединение за запазване на богатствата на България: Митко Енчев Димитров и Игнат Велков Игнатов;

13. Българска комунистическа партия: Вера Денчева Илиева и Искра Янева Атанасова.

Същият ред на излъчване се отнася и за регионалните радио- и телевизионни центрове.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Р Е Ш Е Н И Е

N 96/08.10 1996 Г.

ОТНОСНО: контрола по провеждането на предизборната кампания в националните средства за масова информация


На основания чл. 10н, точка 4 и чл. 15, ал. 3 от ЗИПВР и чл. 60, ал. 2 от ЗИНПОСК Централната избирателна
комисия

Р Е Ш И:

1. Не се допуска в деня на изборите - 27.10.96 г., извършването на допитвания, проучвания, анкети и др. сред гласоподавателите пред и в непосредствена близост до избирателните секции.

2. Предварителни резултати от извлечения от протоколите на СИК за проведените избори за президент и вицепрезидент на 27.10.1996 г. могат да се огласят и публикуват, след като ЦИК обяви изборния ден за приключил.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Р Е Ш Е Н И Е

N 97/08.10 1996 г.

ОТНОСНО: Възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 27.10.1996 г.


Централната избирателна комисия обсъди постъпилите предложения по обявения конкурс за компютърна обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 27.10.1996 г. Централната избирателна комисия прие, че направените предложения от "Информационно обслужване" ЕАД и математически колектив "Избори" удовлетворяват най-точно заданието за конкурса. С оглед осигуряване на надежден контрол и постигане на максимална достоверност, точност и обективност на компютърната обработка на данните от гласуването и на основание чл. 10н, ал. 1, точка 6 от ЗИПВР централната избирателна комисия

 РЕШИ:

1. Възлага на "Информационно обслужване" ЕАД и математически колектив "Избори" да извършат самостоятелно и паралелно компютърната обработка на данните от гласуването от протоколите на секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии и в Централната избирателна комисия.

Цената за компютърната обработка не може да бъде повече от 26 000 000 /двадесет и шест милиона/ лв. общо за първи и втори тур за всеки от колективите.

2. Възлага на математически колектив "Избори" и на "Информационно обслужване" ЕАД да издадат съвместно бюлетин с резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на Република България.

Цената за издаването на бюлетина не може да бъде повече от 5 000 000 /пет милиона/ лв. общо за двата колектива.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 9 октомври 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.