11 ноември 1996 г.

11.11.1996

- Провежда се двучасова среща между зам.-директора на Първи европейски отдел в МВФ Майкъл Деплер и премиера Жан Виденов.

След нея Димитър Костов заявява, че законът за БНБ може да се промени, няма да се прави специален закон за валутния борд.

Майкъл Деплер: Валутният борд е конструктивно предложение за България. Той е най-добрият избор при сегашното икономическо положение на страната.

Деплер се надява идеята да се обсъди и приеме. През следващите седмици щели да дойдат нови мисии, които ще уточняват техническите подробности. Сегашната мисия, водена от Ан Макгърк, има още работа, преди да се вземе решение за по-нататъшно финансиране - със или без валутен борд.

Ситуацията в България не е установена и трябва да видим как ще се изяснят политическите й измерения. Определено има нужда от някакъв израз на политически консенсус, без значение в каква форма.

- В централата на СДС се провежда втори разговор между Майкъл Деплер и Иван Костов.  Там лидерът на СДС представя пред мисията на МВФ алтернативата на валутния борд в лицето на обединената опозиция. Иван Костов казва, че ако БСП не капитулира напълно, опозицията няма да се съгласи за валутния борд.

Двамата се договарят за нова среща във Вашингтон на 02.12.

- Новоизбраният президент Петър Стоянов се среща с Майкъл Деплер на "Раковски" 134. След срещата Майкъл Деплер заявява, че бъдещите финансови взаимоотношения на България с МВФ ще се определят от ново споразумение.

След срещата Майкъл Деплер отпътува от България.

- С решение на ръководството на СДС  Александър Божков заминава за Германия, Асен Агов - за Франция с цел провеждане на консултации за въвеждането на валутен борд у нас.

- Започва 21-часов пленум на ВПС за анализ и оценка на резултатите от президентските избори, обстановката в страната и извеждане на непосредствените задачи на БСП.

* Председателят на ВПС и министър-председател Жан Виденов поисква от Висшия съвет и депутатите социалисти вот на доверие до провеждането на конгрес през декември-януари.

* Ден по-късно пленумът дава доверие на премиера Виденов с 87:69 гласа.

* Участниците в пленума се запознават преди началото му с предложението на партийния си лидер.

* До предстоящия извънреден конгрес Жан Виденов поисква да му бъде гласуван мандат да предприеме всички мерки за финансовото стабилизиране на страната, произтичащи от досегашните договорености с международните финансови институции. Той предлага решение за въвеждане на валутен съвет, за да се спре основният източник на изтичане на ресурсите на България. Според Виденов това ще даде възможност да се ограничат банките да дават неразумни кредити и ще спре печатането на пари.

* Жан Виденов заявява, че ще поиска вот на доверие от конгреса и ако го получи ще предложи на ПГДЛ за обсъждане и внасяне в парламента на нова структура и нов състав на МС, произтичащи от решенията на партийния конгрес и от коалиционните преговори.

* Виденов се ангажира през декември правителството да публикува за обсъждане отчет за дейността на кабинета през първата половина от парламентарния мандат и проектопрограма за финансова стабилизация, структурни реформи и осигуряване на икономически растеж през втората половина на мандата.

* Жан Виденов говори около 1 час.

* От доклада на Жан Виденов: "Анализ и оценка на резултатите от президентските избори, обстановката в страната и задачите на БСП:

"Загубихме едни важни избори. Загубата не беше неизбежна. Въпросът кога като партия проиграхме шансовете си за победа също следваше да е наша централна тема днес. Политическите последици от изборите зависят в неизмеримо по-голяма степен от управляващата левица, отколкото от опозиционната десница. Демократичната левица е длъжна да запази и да укрепи парламентарното си мнозинство, централната и местната изпълнителна власт до края на своя мандат през декември 1998 г. Длъжна е, въпреки загубата, която е наистина много тежка.

Авторът на формулата "2 от 3" от 1990 г. отново започна да доказва, че тя била стожер на българската демокрация и че висш национален дълг на БСП било да намери начин отново да подари президентския пост на СДС, само и само мир да има в прехода.

Президентската кампания бе превърната от състезание между личности - кандидати да бъдат държавен глава на Република България, в барабанен огън от всички азимути по управлението на Демократичната левица.

Смайваща е крамолата в нашите редици. Докато СДС и неговите сателити се обединиха срещу нас въпреки дълбоките си противоречия, ние се отдадохме на открито самоизяждане, прехвърлихме вътрешнопартийния спор върху съмнителното поле  на т.нар. "независими медии" и го превърнахме във война. И то в предизборни условия, в едно болно общество, в партия, раздирана от социални несъгласия.

Трябва да признаем като партия, че през изтеклите две години допускахме непрекъсната подмяна на въпроса за държавата с въпроса за правителството - неговия състав, неговата структура, неговите кадри /от министър-председателя до най-незначителния чиновник/.

Аз виждам една последица от всичко това - загубата на доверие. И тя е страшна. Днес това е основният проблем на България. Не може да има доверие в националната валута, в националната банкова система и в националната икономика при такава ненормална вътрешнополитическа обстановка в управляващото мнозинство по повод неговото собствено правителство.

Страната е пред реалната опасност да не може да плаща външния си дълг. Нов мораториум, както през 1990 г. е практически неосъществим, а и всеки подобен опит би сложил кръст на европейската икономическа интеграция на България. Искането за ново разсрочване  или за някакво прихващане с дългове към България е абсолютно нереалистично. Алтернативните източници за финансиране са възможни само при относително нормални взаимоотношения с международните финансови институции, а такива все още нямаме.

Държавата е пред невъзможност да обслужва и вътрешните си дългове, а това означава директна заплаха от хиперинфлация.

Ние най-сетне трябва да се обединим около едната от двете възможни логики, колебанието между които разкъсва БСП още от 1990 г. Първата - реформите са необходими, но като прави реформа, БСП става антипатична на обществото и намалява шанса си да спечели следващите парламентарни избори, така че по-добре да ги прави някой друг. Втората - че БСП е една национално отговорна политическа партия в един променящ се свят, в една нова България. Втората, макар и по-мъчителната, е истинската логика.

Затова истинското предизвикателство пред управлението на Демократичната левица е нов модел на реформата в българската икономика - банковата система и реалния сектор, която бих определил по следния начин: финансова стабилизация чрез структурни реформи в чиста икономическа среда. Основни критерии в нея ще бъде финансовата самодисциплина на правителството и стопанските и финансови субекти.

Да, аз сериозно предлагам решението за валутен съвет. Това съвсем не означава формирането на някакъв наднационален и извъннационален експертен екип, който да управлява икономиката на България. Това означава по законодателен път да се спре основният източник на изтичане на ресурсите на България. Достатъчно е да се отмени функцията на БНБ да кредитира банките и правителството. Да бъде спряна "печатницата за пари".

Трябва да се борим.

Това е, за което искам доверие като министър-председател.

Това е, за което  искам подкрепа в парламента, пред останалите парламентарни групи и в обществото.

Това е, заради което искам доверието от членовете на ВПС - да подготвим заедно конгрес на една силна управляваща партия още през декември-януари, на който да се вземат трезви решения за управлението на демократичната левица. За това искам Вашето доверие и Ви моля да гласувате за него."

- В декларация до ВС на БСП Националният съвет на БСМС призовава Демократичната левица да състави ново правителство, ако трябва с нов министър-председател, което да изпълни предизборната си платформа, защото настоящото не е способно на това.

- Вътрешният министър Николай Добрев се разпорежда да започне проверка по твърденията на Иван Костов, че се подслушват 2 кабинета на "Раковски" 134. Вътрешният министър изпраща и писмо до Иван Костов, в което го уверява, че ще направи всичко необходимо за изясняване на  фактите и обстоятелствата, съдържащи се в неговите твърдения.

- Прокуратурата на въоръжените сили съобщава, че са получили от Иван Костов документите за подслушването на синята централа.

- Кръстьо Петков заявява, че КНСБ ще подкрепи второ правителство на БСП само при едно условие - паралелно с евентуалното въвеждане на валутен борд у нас да започне разследването на досегашната корупция. Ще настояват за специална проверка на корупцията в 5 министерства, както и на БНБ и още няколко институции.

- Началникът на управление "Международно културно сътрудничество" в МВнР Христо Георгиев съобщава, че България ще бъде домакин на 3 еврофорума на ЮНЕСКО - европейската конференция "Философия и демокрация" в края на ноември, семинарът за независимостта на медиите и европейската среща по слънчевата енергия през май и септември 1997 г.

Като най-голям успех за страната ни Георгиев определя приетата на 150-та сесия на Изпълнителни съвет на ЮНЕСКО резолюция за сътрудничество на страните от Югоизточна Европа.