12 януари 1996


София, 12 януари 1996 година
Брой 9 /1564/

Завеждащ редакция: Нина Гаврилова


София, 12 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА И НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ГЛАСУВАНИЯ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ОПОЗИЦИЯТА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЖАН ВИДЕНОВ /9 ЯНУАРИ 1996 Г./.


Вчера в някои столични всекидневници се появиха твърдения, цитиращи анонимни източници, според които отделни депутати от Парламентарната група на Демократичната левица /ПГДЛ/ са подкрепили вота на недоверие към правителството на Жан Виденов. Ръководството на парламентарната група е напълно убедено, че всички 124-ма депутати от ПГ ДЛ, които са участвали в гласуването, са подкрепили правителството независимо от това, че в случая не беше приложен чл. 11 от правилника на групата за единно гласуване. Споменатите твърдения в печата не са нищо друго освен необосновани спекулации.

София, 11 януари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ДО ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА ВЕСТНИК "ЗЕМЯ" ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯТА "ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА ЖЕЛЕВ ОТКАЗВАТ ДА ГО КРЕПЯТ". Документът е адресиран и до пресцентъра на президента на Републиката.


УВАЖАЕМИ Г-Н АНДРЕЕВ,

По повод вчерашната информация във вашия вестник "Привърженици на Желев отказват да го крепят сега" съм длъжен да ви информирам, че съгласно устава на Българска партия Либерали /БПЛ/ единственият орган, който може да определи отношението на партията към една или друга президентска кандидатура, е Националният съвет. Той все още не е обсъждал този въпрос и няма конкретно становище. В такъв смисъл всички мнения, изразявани от отделни представители на ръководството на Българска партия либерали, ангажират само тяхната лична позиция.

В посочената информация на в."3емя" се изтъква още, че БПЛ и Българската социалистическа партия /БСП/ ще създадат съвместна работна група за издигане на единна президентска кандидатура. Инициатива за създаване точно на такава работна група не е имало нито от БПЛ, нито от страна на БСП.

София, 9 януари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ЦЕНЗУРАТА В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГРАНИТСКИ,

Навремето вие като член на Българската комунистическа партия /БКП/ се възмущавахте против опитите на някои политически сили да въвеждат цензура в масмедиите. Както другите антикомунисти и вие за една нощ на 3 срещу 4 април 1990 г. легнахте като комунист, а се събудихте като социалист. Нима е възможно конят за една нощ да стане магаре? Не е възможно, нали? Е, тогава как да смятаме - нима е възможно комунист да регенерира само за една нощ и да стане предател на собствената си идеология? Не може, нали? Та нали вие сте подавали документи за приемането ви за член на БКП, а не на Българската социалистическа партия /БСП/! Историята е безпристрастен съдник на всички ренегати и предатели. Това особено много важи за хората на изкуството, към която категория попадате и вие. Никой не ви е дал право да бъдете проводник на драконовската цензура, която въвежда антикомунистическата БСП в Българската национална телевизия /БНТ/. На вас ви е известно, че БКП е първата извънпарламентарна партия, тъй като Демократичната алтернатива за републиката /ДАР/ бе коалиция и се разпадна, а вие на представители на БКП не давате никакъв достъп до БНТ нито в диспутите, нито в "Панорама", независимо от това че господин Иван Гарелов на 2 март 1995 г. се обади на генералния секретар на БКП, че в скоро време ще го включи в предаванията на "Панорама". За съжаление това обещание не беше реализирано, вероятно по ваше нареждане. Кой ви е дал право, господин Гранитски, да нарушавате основния закон на страната ни Конституцията на Република България? Защо се страхувате и не смеете да допуснете представители на БКП до екрана на БНТ? Ако ръководителите на БСП не бяха заграбили червената бюлетина, на която като предателя нямат право, днес БКП щеше да има значителна парламентарна група в 37-то Обикновено народно събрание /ОНС/ и щеше да има право на изяви по БНТ? Но ние бяхме откраднати и ограбени от БСП.

Моля да преразгледате дискриминационното си отношение към БКП и да бъдем допускани както в предаванията на "Панорама", така и по други поводи. Не забравяйте, че БКП има немалък брой свои представители като съветници в общинските съвети и като кметове на отделни села в България, за което с подробности можете да се уведомите от Централната избирателна комисия /ЦИК/. Вие просто нямате право да не позволявате на БКП да има достъп до БНТ. Вие сте задължен да спазвате законите и Конституцията на Република България. Ако не можете да издържате на натиска на антикомунистическите акули от БСП, просто имайте чест и достойнство и напуснете заеманата длъжност, напуснете и антикомунистическата БСП и си възстановете членството в БКП. Човек винаги трябва да бъде достоен и да отстоява своята чест и достойнство. Комунисти нямат работа в антикомунистическа партия, каквато е БСП. Високите длъжности, които ръководителите на БСП раздават на бивши комунисти, с които ги подкупват и ги държат в подчинение като техни пионки, не правят чест на един поет, какъвто сте вие.

Ще очакваме разумът да надделее у вас и с комунистическа чест и достойнство да дадете решителен отпор на дейците на антикомунистическата БСП и да дадете възможност на представители на БКП да взимат участие в БНТ както другите партии, които в нарушение на конституцията си присвояват правото да определят кои партии да имат и кои да нямат право на изяви по БНТ, която не е партийна, а е и би трябвало да бъде национална. А тя днес национална ли е? Решително казано, не е била и не е национална. Тя е институция на криминалната мафия. Ето това не трябва да продължава.

Ще очакваме да наредите на господин Гарелов да ни покани в предаванията на "Панорама", а вие също да ни допускате за оповестяване на декларации и на съобщения, в това число и по въпроса за зърнените далавери, които хитро бяха разиграни от криминалната мафия с единствената цел черноборсаджиите и спекулантите да увеличат цените на хляба на народа. Ето, само заради този криминален гаф правителството на БСП трябва да си отиде, да разпусне 37-то ОНС, да бъдат насрочени извънредни парламентарни избори, в които да бъдат спазени всички демократични принципи. Всички партии, които ще вземат участие в изборите, трябва да бъдат равнопоставени по всички масмедии, в ЦИК, в общинските избирателни комисии и в секционните избирателни комисии. Всичко друго ще бъде манипулации и кражби. След насрочването на избори партиите престават да бъдат парламентарни. Спазвайте конституцията.

София, 7 януари 1996 г.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ ДО КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ПО ВЪПРОСА ЗА ОБЕЗЩЕТЯВАНЕТО НА РЕПРЕСИРАНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. Документът е адресиран и до председателя на Народното събрание, и до главния прокурор.


ПОЧИТАЕМИ ГОСПОДА КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ,

За жалост българските управници винаги са водили една жестока война срещу българския народ! В тази безпощадна война са прилагани всевъзможни политически, икономически и др. средства с цел да бъде победен и смачкан българинът! Победеният български народ за отмъщение е сривал българската държава, като е предавал недостойните си управници на техните врагове. Така България пада за цели пет века под османско и почти два века под византийско робство.

Само седемдесет години от освобождението си от османско робство същият този български народ събори Третото българско царство, а след още непълни петдесет години той предаде и срина Народната република България. Всеки непредубеден и разумен българин би се попитал: "Що за хора сме ние, българите? През деня изграждаме нещо, а през нощта го разрушаваме за отмъщение?!" Кое нещо поражда този вреден нихилизъм и тази дълготрайна отмъстителност на българина?

Отговорите се крият в причините на всички тези предателства, бедствени и съдбовни за българския народ.

През време на пет десетилетия комунистическо управление десетки хиляди българи бяха умъртвени, а стотици хиляди гонени и преследвани по политически причини, като им бяха нанесени лично неизмерими вреди и големи материални щети, които бяха отчасти недостатъчно възстановени.

Настояваме: месечната сума на обезщетение да бъде удвоена на 3000 /три хиляди/ лева, да няма ограничителен таван, а всеки да получи пари според прекараното време в лагери, затвори и др. Има хора, държани невинни в комунистическите затвори по десет, петнадесет, двадесет и повече години, за да забравят демократическите си идеи. Така че не може и не трябва да има комунистическа уравниловка при изплащането на обезщетенията, защото не е демократичен акт, а строг комунистически диктат, който не подхожда на новото ни уж демократично общество. Освен това не може да има заповед за избор на само една репресия от комунистите! Всичките репресии, колкото и да са на брой, те трябва да се заплатят поотделно! Освен това на всеки един освободен от затвор или лагер, към когото е приложена гражданска дискриминация /да не завърши висше образование, да не заема държавна и общинска служба и др./, да му се изплати допълнително по още 2000 /две хиляди/ лв. месечно като компенсация за гражданската смърт, на което състояние той е бил принудително подложен от комунистите.

В това отношение има вече прецедент в Германия, където според параграф 17 от Закона за реабилитиране на репресираните и чл.З от същия закон обезщетенията се удвояват от 300 ДМ на 600 ДМ месечно, като дискриминираните лица получават допълнително по 250 ДМ месечно, защото целта на този закон е да осигури един средно нормален граждански живот на жертвите на комунизма и на сталинизма.

Предвид този европейски прецедент и демократически пример на държавност молим щото Законът за обезщетяване на репресираните български граждани да бъде върнат за поправка и допълнение в Народното събрание, което толкоз много претендира за демокрация.
На репресираните са нарушени конституционните им права за равноправие и равнопоставеност пред законите, защото както репресиите-наказания, така и обезщетенията не могат да бъдат обобщавани и ограничавани в уравниловка.

Очакваме да проявите държавническа мъдрост за справедливост, защото сегашната ни държава не може да влезе в семейството на демократичните европейски народи със старата си комунистическо-командна система за потискане на българите.

В противен случай ще потърсим международна подкрепа от демокрацията и от свободния свят.

София, 8 януари 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петър Момчилов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА НЕЗАВИСИМИЯ УЧИТЕЛСКИ СИНДИКАТ КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОФСЪЮЗИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПРОЕКТОБЮДЖЕТА ЗА 1996 Г. И СРЕДСТВАТА, ПРЕДВИДЕНИ В НЕГО ЗА ОТРАСЪЛ "ОБРАЗОВАНИЕ". Документът е адресиран до Народното събрание, президента на Републиката, министър-председателя, до Комисията по наука и образование и Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, до министрите на образованието, науката и технологиите, на финансите и на труда и социалните грижи и до средства за масово осведомяване.


Във връзка с проектобюджета за 1996 година и средствата, предвидени в него за отрасъл "Образование", Изпълнителното бюро на Независимия учителски синдикат /ИБ на НУС/ заявява следното:

1. Изпълнителното бюро на Независимия учителски синдикат не може да се съгласи със средствата за образование предложени на първо четене в Народното събрание.

2. Независимият учителски синдикат е изразил категоричното си становище и исканията си в декларация на делегатите на Четвъртата национална конференция на НУС, кактои в исканията на учителските синдикати и Съюза на работодателите в системата на образованието.

3. Изпълнителното бюро на Независимия учителски синдикат на този етап поддържа единствено позицията на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ по защита на доходите на своите членове през 1996 г., както и исканията за новите стартови равнища на работните заплати на заетите в бюджетната сфера от 1 януари 1996 г.

По тази причина Независимият учителски синдикат провежда допитване до основните си синдикални организации относно формите и сроковете на протестни действия.

В светлината на гореизложеното Изпълнителното бюро на Независимия учителски синдикат е препоръчал на Националния стачен комитет на синдиката да приведе всички структури по места в повишена готовност за протестни действия и да ги организира за отстояване на основните искания на НУС пред съответните органи съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове /ЗУКТС/.

София, 8 януари 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Аспарух Томов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 12 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА РАЗМЕРА НА ПЕНСИИТЕ. Организацията е регистрирана през месец декември 1994 г. в Окръжния съд - Варна, по Закона за лицата и семейството.


Демократичният съюз на пенсионерите в България се обръща към управляващите в страната с призив да погледнат отговорно към непоносимото вече състояние на пенсионерите у нас.

Подхвърляните ни като милостиня нищожни левчета за компенсация на непрекъснато увеличаващите се цени на стоките от първа необходимост ние смятаме за несериозно и обидно.

Не е възможно размерът на пенсиите да е три пъти по-малък от официално признатия жизнен минимум в нашата страна. Това ни обрича на глад, мизерия и невъзможност за преживяване. Под въпрос е вече нашето физическо оцеляване.

Получаването на пенсия, трябва да се разбере от управляващите, не е милостиня. Това са наши, отработени пари, за които сме се трудили цял живот.

Крайно време е да се възстанови най-богатият в Източна Европа български пенсионен фонд. Трябва да се открият престъпниците, които го разпиляха и ни лишиха от най-елементарни условия на живот на старини.

Размерът на пенсиите трябва незабавно да се увеличи до 80% от средната работна заплата за страната.

Ние дълго няма да чакаме и бездействаме. Докарани сме до крайно отчаяние. Не желаем повече "защита" от казионния, тоталитарен съюз на пенсионерите, който не се застъпва за нашите права.

Ако не се удовлетворят нашите справедливи искания, ние ще предприемем активни протестни действия и гражданско неподчинение. Ако и това не помогне, ще обърнем внимание на света с невиждани по мащаб гладни стачки и други действия на саможертва, което е по-достойно от мизерното съществуване и целенасочения геноцид, на който сме подложени пенсионерите в България.

София, 11 януари 1996 г.

ЦЕНТРАЛЕН КООРДИНАТОР:

Ангел Руменов

/Пресслужба "Куриер"/


15:30:00
12.01.1996 г. 


Редактор: Лилия Томова
                  Нина Гаврилова - деж. ред.
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Маргарита Анева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!