13 декември 1996 г.

13.12.1996

- Главният прокурор Иван Татарчев подписва постановление за образуване на следствие срещу шестима банкери от Кристалбанк-Мадан.

- ООН: новият генерален секретар на ООН е Кофи Анан, става ясно след осмото поред неофициално гласуване в Съвета за национална сигурност. Всички 15 са "за".

- След заседанието на ПС на ОДС Иван Костов заявява, че ако ПГ на БСП се чувства част от българската общественост, ще приеме да се дебатира декларацията, която ОДС ще внесе в парламента следващата седмица.

* Иван Костов и Едвин Сугарев дълго обсъждат следващите стъпки на СДС, ако мнозинството отново демонстрира безотговорното си отношение към бедственото положение на страната. НД "Екогласност" предлага СДС да свика национален митинг на 19.12. под наслов: "Не" на глада, "не" на геноцида над българския народ".

- ОДС огласява обръщение към българската общественост: "В доверието е ключът за изход от кризата":

"...Днес ни предстои да вземем много тежко решение - въвеждането на валутен борд, което означава отказ от част от националния ни суверинитет за години напред при различни правителства и различни парламенти. С предложението за борда международните финансови институции изразиха своето отношение към днешното българско правителство.

ОДС сме изправени пред ситуация без избор - валутен борд с всичките тежки икономически и социални последствия, без които следват хиперинфлация и социален крах.

...Категоричното ни мнение е, че политиката, която погребва българската икономика, не може да доведе до нейното възраждане. Хората, които ще поемат съдбините на България през следващите тежки години, трябва да получат свеж кредит на доверие.

Водени от волята за постигане на реално обществено съгласие, ние ще внесем до 20.12.1996 в Народното събрание декларация "За спасението на България", която изисква нов УС на БНБ; излъчване от Народното събрание на група, която да води преговорите със Световната банка и МВФ; недоверие към сегашното българско правителство и обявяване волята на всички парламентарни групи да не се съставя правителство в рамките на този парламент, а да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Всички необходими за това решения на Народното събрание трябва да бъдат приети до 17.01.1997, след което парламентът да изработи необходимата законова база за въвеждането на валутен борд..."

- Американският експерт д-р Ричард Ран се среща с президента Желю Желев за консултации по въпросите на валутния борд. След срещата Ран заявява, че надеждите, свързани с валутния борд, не трябва да бъдат прекалено големи. Въвеждането на валутен борд трябва да бъде съчетано с намаляване на данъчното бреме, за да се намали ръста на икономиката в сянка. Президентският съветник Боян Славенков - според Ран валутният борд е неизбежност, а корупцията - развит български феномен.

Ран припомня, че в икономическата програма за България, наречена Ран-Ът, от 1990 е било заложено привързването на българския лев не към определена валута, а към производството и наличието на злато, което според него е по-добрата алтернатива.

- Ричард Ран се среща със зам.-председателя на ВС на БСП Красимир Премянов.

Ричард Ран след срещата с Премянов: Разговаряхме за хода на икономическата реформа и за необходимите стъпки, които могат да изправят на крака българската икономика.

- Столичният кмет Стефан Софиянски и изпълнителният директор на смесеното българо-руско дружество "Росбулнефт" подписват рамков договор до 1999 г. за 250 хил. т. гориво годишно за столицата на преференциални условия.

- В становище на ИС на ПК "Екогласност" се казва, че предлаганата от СДС формулировка не е консенсуална, а разделителна. Според тях искането на опозицията за обвързване на борда с предсрочни избори минира общественото съгласие.

- По инициатива на ИБ на БСП ситуацията в страната и мерките за излизане от кризата обсъждат ръководствата на БП Либерали и БСП.

- Министър Николай Добрев се отчита за двегодишната дейност на МВР пред журналисти. Той изразява увереността си, че един ден МВР ще се справи с този страшен дразнител за обществото - силовите групировки. Признава, че престъпните групировки имат повече агенти в МВР, отколкото тминистерството сред тях, като не скрива, че информация за полицейските акции редовно изтича от ведомството в посока на икономическите и паралелни структури. Министър Добрев имал информация за корупция в системата на МВР, включително и на висши полицейски служители, но не споменава имена.

На въпрос дали ще си подаде оставката, ако се докаже, че служби на МВР са използвани за незаконно следене и подслушване на политици, Добрев отговаря утвърдително.

- ОбС на БСП в Кърджали предлага провеждането на референдум за отделяне на Кърджали от останалите населени места в общината.

- Върховният съд отменя мълчаливия отказ на МС да регистрира решенията на Четвъртия църковно-народен събор, проведен в началото на юли, който избира за патриарх Неврокопския митрополит Пимен и приема нов устав на БПЦ. Преписката е върната на правителството.

- Асен Ошанов огласява пред група български интелектуалци учредяването на общонародно гражданско движение "Цар Симеон II", което ще работи с неполитически средства за връщането на царя, не признават резултатите от референдума от 1946 г. и се обявяват за предсрочни парламентарни избори, след които да се постави въпроса за държавното устройство.

- Започват дните на Украйна в България с концерт в НДК под патронажа на президента Ж.Желев.

- СЪРБИЯ: Президентът Слободан Милошевич огласява писмото си отговор до американския държавен секретар Уорън Кристофър. В него той посочва, че сръбската демокрация е здрава, но опозицията използва политически тероризъм и вандализъм и манипулира студентите и учениците. Югославия е готова да покани делегация на ОССЕ, за да се запознае с фактите от местните избори.

* ОССЕ съобщава, че нямат официална покана от властите в Белград.

* Сръбският патриарх Павле приема студентска делегация и одобрява протеста им.

* Студентска делегация от Нови Сад тръгва към столицата пеш, за да подкрепи колегите си демонстранти в Белград.

* Американският посредник за бивша Югославия Джон Корнблум призовава международната общност за солидарност с опозицията в Сърбия. По Берлинското радио "Германия" той заявява, че "Милошевич трябва да знае, че е изолиран."

- ХЪРВАТСКА: Хърватската полиция задържа за 2 часа изпълнителния директор на загребското бюро на фондация "Отворено общество" Кармен Башич, за да я разпита. Освободени са, без да им бъдат предявени обвинения, двама високопоставени служители от хърватския клон на "Отворено общество", арестувани на 12.12. на КПП със Словения и прекарали 21 часа в отдела за борба с финансовите престъпления. Митничарите конфискували от частната кола, с която пътували двамата служители 65 хил. долара. Държавната телевизия обявява, че е разкрит канал за контрабанден внос на чужда валута за финансиране на дейностите на Джордж Сорос. Представител на финансовото министерство казва пред Ройтер, че пътуващите не са длъжни да декларират чуждестранната си валута на влизане в Хърватско.

Акцията срещу "Отворено общество" става дни след като на годишния конгрес на управляващата Хърватска демократична общност президент Франьо Туджман обвинява Джордж Сорос в подкрепа на опозицията и определени издания и проекти.