13 ноември 1996 г.

13.11.1996

- На специална пресконференция външният министър Георги Пирински обявява, че е връчил оставката си на министър-председателя Жан Виденов. Основният му мотив е, че правителството повече не разполага с необходимия минимум обществено доверие. Поради това не намира за възможно да остане в неговия състав.

* Иван Костов, председател на СДС: "Това е мъжествена постъпка. Георги Пирински си подаде оставката може би заради това, че не съумя да икономизира външната политика на България, както беше обещано."

* Жорж Ганчев, председател на БББ: "Оставката на Георги Пирински беше завършек на един дълъг низ от негови гафове към каузата на БСП, започнали с провала на Балканската среща, с ущърба във вреда на БСП в президентските избори. Единственото, което можеше да направи е да не тежи повече на това изтерзано правителство."

* Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа": "Георги Пирински иска да заеме по-добра стартова позиция, като се разграничи от сегашното малоумно управление на България. Така той си постила и за предстоящия конгрес."

* Сашка Каракашева, БСП: "Това е закономерен акт, защото Пирински беше един от хората, пледирали за оттеглянето на г-н Виденов."

* Юрий Борисов, БСП: "Тази оставка е логична, политически естествена. Това стана, защото в толкова труден за страната момент едно правителство трябва да разполага с огромно довери в обществото. А то показа, че не може да си осигури достатъчно доверие вътре в собствената си партия."

- Президентът Желю Желев започва консултации за въвеждането на валутния борд в България. Той изслушва становищата на шефовете на Икономическата и Бюджетната парламентарни комисии Никола Койчев и Кирил Желев и Муравей Радев, на финансовия министър Димитър Костов и целия УС на БНБ. Предния ден и Венцислав Димитров се е срещнал с Желев.

Идеята на президента е консултациите да продължат до 14.01., след което да се свика Консултативният съвет за национална сигурност.

- В отворено писмо до президента Жельо Желев лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев апелира към президента да се оттегли от властта незабавно с цел ускоряване на предсрочните парламентарни избори. ОДС трябва да укрепне в политическото пространство и това може да стане само чрез срочното заемане на президентската институция от Петър Стоянов.

- В Базел управителят на БНБ Любомир Филипов провежда консултации за валутния борд на редовната среща на Банката за международни разплащания.

- Парламентарният шеф Благовест Сендов и премиерът Жан Виденов постигат договореност да се проведат разговори с ръководствата на парламентарните сили, социалните партньори и компетентните институции за обсъждането на предложението за въвеждане на валутен борд. Инициативата е на председателя на Народното събрание. Организацията на срещите започва веднага, съобщават от МС.

- На пресконференция председателят на "Марксистка платформа" Минчо Минчев заявява, че управлението на кабинета на Жан Виденов е бездарно и погрешно. Сегашното правителство реставрира по шоков начин капитализма, нещо, което се опитал да направи Филип Димитров, но не успял.

- ПС на ОДС взима решение да изработи проектоспоразумение за обединение на демократичните сили за предизвикване, подготовка и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Ще бъде създадена и работна група за изработване на обща позиция пред международните финансови институции.

- Тримата независими депутати предлагат подписка с искане за внасяне на вот на недоверие към кабинета на Жан Виденов. Никой от опозицията не се подписва под нея.

- Александър Божков предава настроенията в Бон: "При този кабинет Германия ни съветва да въведем валутен борд".

- Министър Павлов, начело на българска военна делегация заминава за Австрия по покана на австрийския си колега.