14 декември 1996 г.

14.12.1996

- ХV конгрес на Демократическата партия, на който Стефан Савов е преизбран. Направена е поправка в устава, с която се премахва положението бивши членове на БКП да не могат да членуват в ДП.

Стефан Савов: "Мястото на ДП е вдясно от центъра и неоконсерватизма."

Зам.-председателят Веселин Методиев: "Ние сме пазители на парламентарната демокрация и това ни отличава от либералните формации, които се обединиха около д-р Ж. Желев."

Форумът избира Върховен партиен съвет, който излъчва Централно бюро на партията.

- Ричард Ран дава пресконференция преди отпътуването си. Става ясно, че е в България по покана на ръководството на Елитбанк, за да анализира състоянието й. В сътрудничество с квесторите Брус Маккуин, колега на Ран, е подготвил консервативна стратегия за оздравяването на й без чужд инвеститор.

На пресконференцията Ричард Ран: "Да се обяви датата на въвеждане на борда и до тогава БНБ да не намесва на валутния пазар. Левът трябва да се фиксира на пазарния курс на избрана дата. Пясъкът вече изтече от часовника. Валутният борд сам по себе си не може да спаси България, паралелно с прилагането му трябва да се използва пакет от мерки за структурна реформа.

Българското правителство изгуби доверието на обществеността и на международните финансови институции, защото не проведе реформите. Според него правителството може да предприеме мерките и да остане на власт, за целта трябва да забрави за социализма. Личността не е важна - дали е Жан Виденов, Иван Костов или някой друг, нямало значение. Важно е да се прилага правилна политическа посока."

- Асен Агов си подава оставката от лидерския пост в ХДС, след като се гласува решение на Общото събрание, с което ХДС се обявява срещу предложението на НИС на СДС за окрупняване на коалицията в единна формация. Поради липса на кворум нов председател не е избран.

- Частични избори в район "Искър" - София и Батак. /17,28% са гласували в избора за кмет. - къде?/

Новият кмет на район "Искър" е Тодор Патриков от ОДС със 74% от гласовете.

Кандидатът за кмет на ОДС в Батак Иван Кавлаков печели 48,5% в частичните избори. 21% получава независимият претендент Илия Станков, подкрепен от БББ, трети е кандидатът на БСП Роберто Божков. На 22.12. ще се проведе вторият тур на изборите с участието на първите трима кандидати.