14 ноември 1996 г.

14.11.1996

- В писмо до председателя на НС Благовест Сендов премиерът Жан Виденов декларира решителността на кабинета да въведе валутен борд и предлага проучването на въпросите, свързани с въвеждането на валутния борд да се организират под егидата на парламента, посредством водещата комисия в областта на финансовото законодателство.

- Едвин Сугарев показва "Бяла книга за банковия банкрут на България".

- Президентът Желю Желев се среща с ръководствата на Асоциацията на търговските банки, КТ "Подкрепа", КНСБ, с Румен Аврамов и Центъра за либерални стратегии, и с ексуправителя на БНБ Тодор Вълчев.

- Александър Томов предлага програмно правителство като изход от кризата и избягването на валутния борд, тъй като са необходими бързи решения сега.

- На пресконференция депутатът от ПГДЛ Боян Киров от името на инициативен комитет обявява намерението за създаването на Ново ляво движение в БСП. Целта - "ще се борим за връщането на БСП към нейната същност на модерна лява партия". Учредители са българските интелектуалци - Светлин Русев, Стефан Данаилов, Тончо Жечев, Нешка Робева, Павел Писарев. Те се обявяват за ново правителство на демократичната левица и нова политика, която ще защитава интересите на социално слабите.

- На заседание, УС на БНБ затваря 4 ФБК.

- МВФ: Международният валутен фонд назначава Серж Робер за управител на новата Централна банка в Босна и Херцеговина, която ще изпълнява функциите на валутен борд най-малкото за следващите 6 години.

- ЧЕХИЯ: /14-15.11.1996/ - избори за Сенат в Чехия. Гражданската демократическа партия /на премиера Вацлав Клаус/ получава 36,47%, следвани от опозиционната Социалдемократическа  партия на Милош Земан с 20,3%.  Втори тур на 22-23 ноември. През юни са били за Долна камара.