14 януари 1991

СОФИЯ, 14 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА                         БРОЙ 9 /284/

СОФИЯ, 14 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БСДП/ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА В ЛИТВА.


КАТО НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА И СВЕТОВНАТА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩНОСТ, БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ СЛЕДИ С ТРЕВОГА ПОСЛЕДНИТЕ РАЗВИТИЯ НА СЪБИТИЯТА В ЛИТВА. УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ РЕАЛНОТО РЕШАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ, ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОБЛЕМИ В СЪВРЕМЕННОТО ЦИВИЛИЗОВАНО ОБЩЕСТВО Е НЕСЪВМЕСТИМО С УПОТРЕБАТА НА ГРУБА СИЛА.

В ТОЗИ МОМЕНТ, КОГАТО СВЕТЪТ Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЯ В РАЙОНА НА ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, В ДРУГА ЧАСТ НА ПЛАНЕТАТА СЕ СЪЗДАВА НОВА ТОЧКА НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАПРЕЖЕНИЕ. ТОВА ПОСТАВЯ ПОД ОГРОМНА ЗАПЛАХА СЪКРОВЕНИТЕ НАДЕЖДИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА ВСЕОБЩ МИР, СИГУРНОСТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ.

СЧИТАМЕ, ЧЕ СПОРАЗУМЕНИЯТА МЕЖДУ ПРЕСТЪПНИТЕ ДИКТАТОРИ ХИТЛЕР И СТАЛИН НЕ МОГАТ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА БЪДАТ МОРАЛНА, ИСТОРИЧЕСКА ИЛИ ЮРИДИЧЕСКА ОСНОВА НА ПРИЕМЛИВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОЗИЦИИ.

БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ АПЕЛИРА КЪМ СЪВЕТСКОТО РЪКОВОДСТВО ДА ПРОЯВИ СДЪРЖАНОСТ И ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ В СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ, ЗА ДА СЕ СЪХРАНЯТ ЦЕННОСТИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И МИРА.

СОФИЯ, 14 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИЗВЪНРЕДНОТО СЪОБЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-З". В НЕГО СЕ НАСТОЯВА ЗА ПЪЛНО И БЕЗПРИСТРАСТНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВСИЧКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ОКОЛО СМЪРТТА HА ЛИДЕРИТЕ НА БЗНС "ВРАБЧА 1” И НАРОДЕН СЪЮЗ "ЗВЕНО" СТРАХИЛ ГИЧЕВ И ИВАН ДУНДАРОВ.


ВСЯКО ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ПО-СЕРИОЗНА БАЗА НОСИ СМЪРТ.

1. Г-Н СТРАХИЛ ГИЧЕВ - НАСЛЕДНИК НА ЕДНА МАСОВА ПАРТИЯ - БЗНС "ВРАБЧА 1". ПРИ КОНСОЛИДАЦИЯ НА ЗВЕНАТА ПОД ПЪРВИЯ ЕШЕЛОН ОТ ВИСШИ ЗЕМЕДЕЛЦИ ЕДНА ВЕЧЕР СЕ СЪЗДАВА ОБЩО ОБЕДИНЕНИЕ НА БЗНС, НАЧЕЛО НА КОЕТО СЕ ПОСТАВЯ ОПИТНИЯТ И ИЗВЕСТЕН С МИНАЛОТО СИ /СВОЕ И НА БАЩА МУ/ Г-Н ГИЧЕВ. ОБЕДИНЕНИЕТО ЦЕЛИ ДА ОТГОВОРИ НА ЖЕЛАНИЕТО НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЗЕМЕДЕЛЦИ СЪС СИЛНИ РЕГИОНАЛНИ СТРУКТУРИ, НА ПРИВЪРЖЕНЦИТЕ НА БЗНС "НИКОЛА ПЕТКОВ" И НА КАЗИОННОТО БЗНС, КОИТО НА КОНГРЕСИТЕ НА ТЕЗИ ГРУПИРОВКИ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИХА НА "ЛИДЕРИТЕ" СИ И ПОЖЕЛАХА ДА ВЪЗВЪРНАТ ЦЕЛОСТТА НА ЗЕМЕДЕЛСКОТО ДВИЖЕНИЕ. НА СУТРИНТА СЛЕД ОГЛАВЯВАНЕ НА НОВОТО ОБЕДИНЕНИЕ Г-Н ГИЧЕВ ПОЧИВА ОТ...ИНФАРКТ. КРЪГОВЕ ОТ РЕПРЕСИРАНИТЕ, НАЧЕЛО С ХРИСТО ЦАЧЕВ, ПРИСТИГНАЛИ В СОФИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ, ОСТАВАТ ИЗНЕНАДАНИ, А САМИЯТ Г-Н ЦАЧЕВ ПРОЯВЯВА РЕШИТЕЛНИ СЪМНЕНИЯ В РАЗГОВОРИТЕ С НАС ОТНОСНО ТАЗИ ВНЕЗАПНА СМЪРТ, НАСТЪПИЛА В ТАКЪВ МОМЕНТ. "СТРАХИЛ СЕ ОБАДИ ВЕЧЕРТА - ОБЯСНИ ТОЙ, - ПОВИКА МЕ В СОФИЯ И НА СУТРИНТА, КОГАТО ПРИСТИГНАХ ОТ ПАВЛИКЕНИ В ДОМА МУ КЪМ 10.00 Ч. ТОЙ БЕШЕ ПОЧИНАЛ. РАЗГОВАРЯХ СЪС СЕКРЕТАРКАТА МУ, КАКВО Е ПИЛ ПРЕДИ ТОВА. НЕЩО НЕ МИ ХАРЕСА. СИЛНО СЕ СЪМНЯВАМ"...

2. КРАЯТ НА 1990 Г., ПРИБЛИЖАВА НОВА ГОДИНА. ОТДЕЛНИ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ СЕ СЪБИРАТ И РЕШАВАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ, ПОСТАВЯЙКИ НАЧЕЛО Г-Н ДУНДАРОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪЗСТАНОВЕНИЯ СЪЮЗ "ЗВЕНО". СЛЕД ОБЕДИНЕНИЕТО Г-Н ДУНДАРОВ С ОСТАНАЛИТЕ СЕ ПОЧЕРПВА ЛЕКО И КЪМ 22-22.30 Ч. ГО ОТКАРВАТ В ДОМА МУ. СЪЩИЯТ В ПРЕДИШНИТЕ ЧАСОВЕ Е ТЪРСИЛ И НЯКОИ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СЪЮЗ "ЕРА-З" ЗА ВАЖЕН РАЗГОВОР, КОЙТО НЕ СЕ Е ПРОВЕЛ. СЛЕД 1 ЯНУАРИ 1991 Г. ПРЪВ ПРИСТИГНА ПРИ НАС Г-Н БРАНКОВ, РЪКОВОДИТЕЛ НА НАРОДНАТА ПАРТИЯ. TOЙ СЪОБЩИ, ЧЕ Г-Н ДУНДАРОВ Е ПОЧИНАЛ ОКОЛО 28.12.1990 Г., БЛЪСНАТ ОТ КОЛА, И ТРУПЪТ МУ СЕ НАМИРА В МОРГАТА. ЯВНО МУ ЛИПСВАТ БЛИЗКИ РОДНИНИ, ЗА ДА СЕ ЗАИНТЕРЕСУВАТ НАВРЕМЕ ОТ СЛУЧАЯ С НЕГО. СИТУАЦИЯТА НИ ЗАИНТЕРЕСУВА И ВЪПРЕКИ ПРОТИВОРЕЧИВИТЕ ДАННИ, ЧРЕЗ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДРУГИ ПАРТИИ НАУЧИХМЕ СЛЕДНОТО, ЗА ЧИЯТО ПЪЛНА ДОСТОВЕРНОСТ НЕ МОЖЕМ ДА ГАРАНТИРАМЕ. ТЕЗИ ДАННИ СА СЛЕДНИТЕ: Г-Н ДУНДАРОВ Е БЛЪСНАТ ОТ КОЛА В ЕДНА ДОСТА ОТДАЛЕЧЕНА ЧАСТ НА СОФИЯ, ТВЪРДЕ ДАЛЕЧЕ И ОТ ДОМА, В КОЙТО ЖИВЕЕ. СЛУЧИЛОТО СЕ Е СТАНАЛО /ИЛИ Е ОТКРИТ/ КЪМ 2,30 Ч. ПРЕЗ НОЩТА, В БЛИЗОСТ ДО МОСТА ЧАВДАР И БУЛЕВАРД "ХО ШИ МИН". В ОБЛАСТТА НА ОКОТО СИ ИМАЛ ФРАПИРАЩА СИНИН[А]. НИКОЙ НЕ МОЖА ДА ОТГОВОРИ КАКВО МОЖЕ ДА Е ПРАВИЛ В ТОЗИ РАЙОН ТОЛКОВА КЪСНО, СЛЕД КАТО СА ГО ОСТАВИЛИ В ДОМА МУ КЪМ 22.30 Ч. ХОРА ОТ ОБЕДИНЕНИЕТО, КОЕТО СЪЩАТА ВЕЧЕР Е ОГЛАВИЛ.

КАКВО Е ИНТЕРЕСНОТО В ПОСОЧЕНИТЕ СЛУЧАИ С ТЕЗИ ДВАМА ЛИДЕРИ.

1. И ДВАМАТА БЯХА НА ВЪЗРАСТ, СЪС СОЛИДЕН АКТИВ И СПОСОБНОСТ ДА ПРИВЛЕКАТ ОСТАНАЛИТЕ В ЕДНА ИСТИНСКА ДЕЙНОСТ.

А/ Г-Н СТРАХИЛ ГИЧЕВ - САМОТО МУ ИМЕ, ПОДКРЕПАТА В РЕДИЦА РАЙОНИ НА СТРАНАТА ОТ МЕСТНИТЕ СТРУКТУРИ, РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ВИСШИТЕ КАДРИ НА ДВАТА ОФИЦИАЛНИ СЪЮЗА - БЗНС И БЗНС "НИКОЛА ПЕТКОВ" - ВE[ЧЕ] ДАВАШЕ ПОТЕНЦИАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЕДНО ЕДИНСТВО МЕЖДУ СЕЛЯНИТЕ И ИЗОЛАЦИЯ НА ОФИЦИАЛНИТЕ ЛИЧНОСТИ ОТ БЗНС-КАЗИОННО И "ЛЕГАЛНО-ОПОЗИЦИОННО". ЯВНА ЗАПЛАХА ЗА ВЛАСТВАЩИТЕ В СИНЬО И ЧЕРВЕНО.

Б/ Г-Н ДУНДАРОВ - СТАР АДВОКАТ, С ПОЕТАПНА ДЕЙНОСТ В ОБЛАСТТА НА ИЗИСКВАНИЯТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА И ВЪЗСТАНОВИТЕЛ НА СЪЮЗ "ЗВЕНО" СТАВАШЕ РЕАЛНА СИЛА СЛЕД ОБЕДИНЕНИЕТО СЪС ЗАКОНА, КОЙТО ОТЛИЧНО ПОЗНАВАШЕ. ПО СИЛАТА НА ТОЗИ ЗАКОН, ВЪЗПРИЕТ ПОНАСТОЯЩЕМ, Г-Н ДУНДАРОВ БИ МОГЪЛ НАЙ-РЕАЛНО ДА ПРЕТЕНДИРА ЗА СГРАДИТЕ И МИЛИОННО ИМУЩЕСТВО, ИЗЗЕТО ОТ СЪЮЗ "ЗВЕНО" ОТ ТОТАЛИТАРИЗМА. ТОЙ БЕШЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА СПЕЧЕЛИ ЕВЕНТУАЛЕН ПРОЦЕС И ДА ПРЕДОСТАВИ ТОВА ИМУЩЕСТВО НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНАТА ОПОЗИЦИЯ.

И ДВАМАТА ПОЧИНАЛИ ЛИДЕРИ БЯХА ПЪЛНИ ПРОТИВНИЦИ НА СДС И БСП [...] /ВИСШИ/ И С ДЕЙСТВИЯТА СИ ПО СЪЩЕСТВО СЕ ЯВЯВАХА ЦЕНТРАЛНО ПОТЕНЦИАЛНА ЗАПЛАХА, КАКТО И С ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ИЗМЕСТЯТ ЕДНИ, ТА[КА] И СЪС ЗАКОНА, ДА СТАНАТ ПО-МОЩНИ ОТ ДВЕТЕ ГРУПИРОВКИ ВЪВ ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ.

ВСИЧКО ИЗНЕСЕНО ДОТУК НИ КАРА ДА СЕ УСЪМНИМ РЕШИТЕЛНО В "ГЛАВАТАРИТЕ" И ОБКРЪЖЕНИЕТО, КАКТО НА ДВЕТЕ ЛАНСИРАНИ БЗНС-ТА, ТАКА И В СИЛИТЕ, ОПРЕДЕЛЯЩИ ПОСОКАТА НА СДС И БСП. С КАКВИ КРЪГОВЕ СА СВЪРЗАНИ ТЕХНИТЕ ПОЧТИ ЕДИННИ РЪКОВОДСТВА. БЕЗ ДА ОБВИНЯВА НАПРАВО, СЪЮЗ "ЕРА-З", ПРАВНИЯТ КОМИТЕТ "СОЛИДАРНОСТ" И ПЪРВОТО ОПОЗИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО, ДЪРЖИ БЕЗПРИСТРАСТНИ СЛЕДСТВЕНИ ОРГАНИ [ДА] ИЗВЪРШАТ ОТНОВО И НАЙ-ЩАТЕЛНО ПРОВЕРКА НА ТРУПОВЕТЕ И ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ОКОЛО СМЪРТТА НА Г-Н ГИЧЕВ И Г-Н ДУНДАРОВ И ДА Я ОБЯВЯТ ПРЕД ОБЩЕСТВОТО. ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ СА СЕРИОЗНО ОБЕЗПОКОЕНИ, ИМАЙКИ ПРЕДВИД ИСТОРИЯТА И НАСТОЯЩИТЕ НАПЪНИ НА ВЪРХОВИТЕ ЕШЕЛОНИ НА СДС И БСП ДА УДЪРЖАТ ВЛАСТТА С ЦЕНАТА НА ВСЕВЪЗМОЖНИ СДЕЛКИ, ДЕЗИНФОРМАЦИИ И ИГРИ ПО ВЪРХОВЕТЕ. ЧАКАМЕ ОТГОВОРА.

/ПРЕСССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПРОТЕСТА НА ЕДИННИЯ НАРОДЕН СЪЮЗ /ЕНС/ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОДПИСАНОТО ПОЛИТИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, ПРЕДСТАВЕНИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ВЪРХОВНИЯТ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА ЕДИННИЯ НАРОДЕН СЪЮЗ /ЕНС/ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОКУМЕНТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В ПАРЛАМЕНТА. ЗА НАС ТОЗИ ДОКУМЕНТ Е НЕВАЛИДЕН И НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН, ТЪЙ КАТО Е ПОДПИСАН САМО ОТ 16 ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, А В СТРАНАТА НИ СЪЩЕСТВУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 100 ТАКИВА. ВНУШЕНИЕТО НА Г-Н ГИНЮ ГАНЕВ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ И МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НЕ ТРЯБВА ДА ПОДПИСВАТ ТАКЪВ ДОКУМЕНТ Е МАНИПУЛАЦИЯ, ПРОДИКТУВАНА ОТ САМИТЕ ТЯХ. ТЕ НЕ СМЕЯТ ДА ПОЛОЖАТ ПОДПИСИТЕ СИ НА ДОКУМЕНТ, ПОЛИТИЧЕСКИ НЕИЗДЪРЖАН И НЕПОДКРЕПЕН ОТ РЕДИЦА СИЛНИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, КАКВИТО СА НАПРИМЕР ПП "ОБНОВЛЕНИЕ", СИНДИКАТЪТ "ПОДКРЕПА", СЪЮЗЪТ "ЕРА-3", ФЕДЕРАЦИЯТА НА ХРИСТИЯНСКИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, КАКТО И ОБЕДИНЕНИЯТ БЛОК, СЪСТОЯЩ СЕ ОТ 20 ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ.

НИЕ НАСТОЯВАМЕ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ОСНОВНИ "ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ" ДА ОБЯВЯТ ВЕДНАГА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА НА ТОЗИ ДОКУМЕНТ И ДА НЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА, ЧЕ ТЕ ИЗРАЗЯВАТ МНЕНИЕТО НА НАРОДА. СЕГА, КОГАТО БЪЛГАРИЯ Е НЕ НА РЪБА НА ПРОПАСТТА, А НА РЪБА НА СВОЯ ГРОБ И ВИЖДА НЕГОВОТО ДЪНО, ТРЯБВА ВСИЧКИ ДЕЙСТВИТЕЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, А НЕ САМО ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ОСНОВНИ, ДА СЕ СЪБЕРАТ НА ОБЩОНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ И ЗАЕДНО ДА КОВАТ БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА И НАРОДА!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА МОДЕЛ ЗА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ" /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН-ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ Е РАЗРАБОТЕН КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА САЩ.


ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА МОДЕЛ ЗА КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕАМБЮЛ:

ЧЛЕН ПЪРВИ /РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ/

ВЛАСТИТЕ НА НАЦИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ СА ЗАКОНОДАТЕЛНА, ИЗПЪЛНИТЕЛНА И СЪДЕБНА, КАТО ВСЯКА ОТ ТЯХ Е ОТДЕЛНА И ЯСНО ОЧЕРТАНА. ЛИЦАТА, АНГАЖИРАНИ В УПРАЖНЯВАНЕТО НА ЕДНА ОТ ВЛАСТИТЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАЖНЯВАТ НЯКОИ ОТ ДРУГИТЕ ДВЕ, ОСВЕН В СЛУЧАИТЕ, РАЗРЕШЕНИ ОТ НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ.


ЧЛЕН ВТОРИ /НАРОДНО СЪБРАНИЕ/

ПАРАГРАФ 1. ЦЯЛАТА ЗАКОНОДАТЕЛНА ВЛАСТ, ГАРАНТИРАНА ОТ НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ, Е СЪСРЕДОТОЧЕНА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРИЯ.

ПАРАГРАФ 2. /СЪСТАВ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ/. /НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪСТОИ ОТ ЕДНА ИЛИ ОТ ДВЕ КАМАРИ, КАТО ВСЯКА ОТ АЛТЕРНАТИВИТЕ МОЖЕ ДА СЕ БАЗИРА КАКТО НА МАЖОРИТАРНО, ТАКА И НА ПРОПОРЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ./

ПАРАГРАФ 3. /ИЗБОР НА ДЕПУТАТИ/;

ПАРАГРАФ 4. /ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ/;

ПАРАГРАФ 5. /ИЗБИРАТЕЛНИ РАЙОНИ/;

ПАРАГРАФ 6. /ЦЕНЗ НА ДЕПУТАТИТЕ/;

ПАРАГРАФ 7. /ИЗДИГАНЕ НА КАНДИДАТУРИ/;

ПАРАГРАФ 8. /ЦЕНЗ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ/;

ПАРАГРАФ 9. /ЗАКОНОДАТЕЛНИ СЕСИИ/;

ПАРАГРАФ 10. /ИЗБОРНИ КАМПАНИИ/;

ПАРАГРАФ 11. /БРОЙ НА ГЛАСОВЕТЕ, ЗА ДА ИМА ИЗБОР/;

ПАРАГРАФ 12. /ВЛИЗАНЕ НА ЗАКОНИ В СИЛА/. НИТО ЕДИН ЗАКОН НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА, БЕЗ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ /НС/ ДА СЕ ВНЕСЕ ЗАКОНОПРОЕКТ. НИТО ЕДИН ЗАКОНОПРОЕКТ НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗАКОН, АКО ПРЕДИ ПРИЕМАНЕТО МУ НЕ СА ИЗВЪРШЕНИ СЛЕДНИТЕ ПРОЦЕДУРИ:

/1/ ВНАСЯНЕ В КОМИСИЯ, РАЗГЛЕЖДАНЕ НА СЕСИЯ НА ТАЗИ КОМИСИЯ ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОЛОЖИТЕЛНА ОЦЕНКА;

/2/ В СЛУЧАЙ ЧЕ КОМИСИЯТА ГЛАСУВА ПРОТИВ ЗАКОНОПРОЕКТА ИЛИ НЕ ПРЕДПРИЕМЕ НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА НЕГО В СРОК ОТ ... ДНИ, ПЕТИЦИЯ ЗА ПУСКАНЕ НА ЗАКОНА, ПОДПИСАНА ОТ ... ДЕПУТАТИ, ЩЕ ИМА ЕФЕКТА НА ПОЛОЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ В КОМИСИЯТА;

/3/ ОТПЕЧАТВАНЕ В СРОК НАЙ-МАЛКО ... ДНИ ПРЕДИ ПРИЕМАНЕТО MУ.

/4/ ПРОЧИТАНЕ ЗАЕДНО СЪС ЗАГЛАВИЕТО МУ В НС, ОТПЕЧАТВАНЕ В РЕЗЮМЕ ЗАЕДНО СЪС ЗАГЛАВИЕТО МУ В ЕЖЕДНЕВНИЯ КАЛЕНДАР НА НС, ИЛИ ОТПЕЧАТВАНЕ НА ЮРИДИЧЕСКО РЕЗЮМЕ В ТРИ РАЗЛИЧНИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ДНИ.

/5/ ГЛАСУВАНЕ, ПРИ КОЕТО МНОЗИНСТВОТО ОТ ПРИСЪСТВУВАЩИТЕ ГЛАСУВА УТВЪРДИТЕЛНО.

ПАРАГРАФ 13. /ЕДИНСТВЕН ПРЕДМЕТ НА ДЕЙСТВИЕ НА ЗАКОНА/. ЗА ДА БЪДЕ ВАЛИДНО ПРИЕМАНЕТО МУ ОТ СТРАНА НА НС, ЗАКОНОПРОЕКТЪТ ИЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА ОБХВАЩАТ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ПРЕДМЕТ НА СВОЕТО ДЕЙСТВИЕ, КОЙТО СЛЕДВА ДА СЕ УПОМЕНЕ В ЗАГЛАВИЕТО. ФИНАНСОВИТЕ ЗАКОНОПРОЕКТИ ТРЯБВА ДА ЗАСЯГАТ САМО ИЗРАЗХОДВАНЕТО НА ПАРИ И НЕ БИВА ДА ДАВАТ МАНДАТ НА КАКВИТО ДА БИЛО ДРУГИ ДЕЙСТВИЯ ИЛИ ВИДОВЕ ПОВЕДЕНИЕ.

ПАРАГРАФ 14. /ДАТА НА ВЛИЗАНЕ НА ЗАКОНИТЕ В ДЕЙСТВИЕ/.


ЧЛЕН ТРЕТИ
/ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ/


ЧЛЕН ЧЕТВЪРТИ
/ПРЕЗИДЕНТСКО ВЕТО/

ПРЕДИ ДАДЕН ЗАКОНОПРОЕКТ, ПРИЕТ С МНОЗИНСТВО ОТ НС, ДА СТАНЕ ЗАКОН, ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДСТАВИ НА ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ. АКО ТОЙ ГО ОДОБРИ, ГО ПОДПИСВА, НО АКО НЕ ГО ОДОБРИ, ГО ВРЪЩА ЗАЕДНО С ВЪЗРАЖЕНИЯТА СИ В НС, КОЕТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ГО РАЗГЛЕЖДА. АКО СЛЕД ПОВТОРНОТО МУ РАЗГЛЕЖДАНЕ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ДЕПУТАТИТЕ СЕ СЪГЛАСЯТ ДА ПРИЕМАТ ЗАКОНОПРОЕКТА, ТОЙ СТАВА ЗАКОН. ИМЕНАТА НА ЛИЦАТА, ГЛАСУВАЩИ "ЗА” И "ПРОТИВ” ЗАКОНОПРОЕКТА, СЕ ВПИСВАТ В ЗАКОНОДАТЕЛНИЯ ДНЕВНИК. АКО ДАДЕН ЗАКОНОПРОЕКТ НЕ Е ВЪРНАТ ОТ ПРЕЗИДЕНТА В СРОК ОТ ДЕСЕТ ДНИ /БЕЗ ДА СЕ БРОЯТ НЕДЕЛИТЕ/, СЛЕД КАТО МУ Е БИЛ ПРЕДСТАВЕН, СЪЩИЯТ СТАВА ЗАКОН, ВСЕ ЕДНО ЧЕ Е ПОДПИСАН ОТ НЕГО, ОСВЕН АКО НС НЕ ПОПРЕЧИ НА ВРЪЩАНЕТО МУ ЧРЕЗ ВРЕМЕННО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СЕСИИТЕ СИ, В КОЙТО СЛУЧАЙ ТОЙ НЕ СТАВА ЗАКОН.


ЧЛЕН ПЕТИ
/ПЪЛНОМОЩИЯ НА НС/

ПАРАГРАФ 1. ВЛАСТТА НА НС СЕ РАЗПРОСТРИРА ВЪРХУ ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ, КОИТО НЕ СА ЗАБРАНЕНИ ИЛИ ОГРАНИЧЕНИ С НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ.

ПАРАГРАФ 2. НС НЯМА ВЛАСТ ИЛИ ИМА ОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ В СЛЕДНИТЕ ОБЛАСТИ. НС НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМА ЗАКОНИ, ДАВАЩИ ПРАВОМОЩИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ НА НЯКОЯ МЕСТНА УПРАВА ДА ЗАКУПУВА ИЛИ ПРИТЕЖАВА ЗЕМИ ИЛИ СГРАДИ, ОСВЕН АКО ТЕ НЕ СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ЕДИНСТВЕНО ЗА СЛЕДНИТЕ ЦЕЛИ: ОБЩЕСТВЕНИ ПЪТИЩА, ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ, ОБЩЕСТВЕНИ КАНАЛИЗАЦИОННИ И ВОДОПРОВОДНИ СИСТЕМИ, ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ, ОБЩЕСТВЕНИ УЧИЛИЩА, ОБЩЕСТВЕНИ ПАРКОВЕ, ОБЩЕСТВЕНИ БОЛНИЦИ И ДРУГИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ПОМЕЩЕНИЯ ЗА ПОЛИЦИЯТА, ПОЖАРНАТА КОМАНДА, ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ ИЛИ НЯКОЯ ДРУГА АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМА ОБЩЕСТВЕНА УСЛУГА. В СЛУЧАИ, КОГАТО НАЦИОНАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ МЕСТНИТЕ УПРАВИ СЕ СТРЕМЯТ ДА ЗАКУПЯТ ЗЕМИ И СГРАДИ ЗА ТАКИВА    ЦЕЛИ, НО СОБСТВЕНИЦИТЕ    ИМ ОТКАЗВАТ ДА ГИ ПРОДАДАТ, СЪДЪТ МОЖЕ ДА ИЗДАДЕ РАЗПОРЕЖДАНЕ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ПРАВИТЕЛСТВОТО, КАТО ТО ПЛАТИ НА СОБСТВЕНИКА ПЪЛНАТА ПАЗАРНА СТОЙНОСТ НА ИМОТА И ПЪЛНА КОМПЕНСАЦИЯ НА ВСЯКАКВИ ДРУГИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЩЕТИ, ПОНЕСЕНИ ОТ НЕГО ПОРАДИ ДЕЙСТВИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА ПРИТЕЖАВА И УПРАВЛЯВА ПРЕДПРИЯТИЯ, ИЗВЪРШВАЩИ СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ПРИТЕЖАВА И УПРАВЛЯВА В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ. КОГАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО СПРЕ ДА ПРИТЕЖАВА ИЛИ УПРАВЛЯВА ДАДЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ, НЕ МОЖЕ ОТНОВО ДА СЕ ВКЛЮЧИ В НЕГО. ТАМ, КЪДЕТО ПОНАСТОЯЩЕМ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е АНГАЖИРАНО В ТАКИВА ПРЕДПРИЯТИЯ, СВОБОДАТА НА ДОСТЪП ДО ТЯХ ОТ СТРАНА НА ЧАСТНИ ЛИЦА И КОРПОРАЦИИ НЕ БИВА ДА СЕ ОГРАНИЧАВА.

НС НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА ЗАКОНИ ЗА КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИЛИ ГРАЖДАНСКИ ЗАКОНИ С ОБРАТНА СИЛА. ТОВА ОГРАНИЧЕНИЕ НЕ СЕ ОТНАСЯ ДО ГРАЖДАНСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ИЛИ РЕГУЛАЦИЯ, КОГАТО ТО:

/1/ ВЛИЗА В СИЛА ПРИ КРИТИЧНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ВОЙНА ИЛИ МЕТЕЖ,
С ЦЕЛ ЗАПАЗВАНЕ НА РЕДА И ЗАКОННОСТТА, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ОБАЧЕ ЧЕ Е СТРОГО ОГРАНИЧЕНО ДО СТЕПЕНТА И ВРЕМЕТРАЕНЕТО НА КРИТИЧНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА;

/2/ ЗАБРАНЯВА, РЕГУЛИРА ИЛИ БЕЗКОМПРОМИСНО СЕ БОРИ С ДЕЙСТВИЯ ИЛИ ПРИЛАГАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА УВРЕЖДАНЕ НА ЗДРАВЕТО НА ОБЩЕСТВОТО, НА СИГУРНОСТТА МУ ИЛИ СЕ СЪЗДАВАТ ВРЕДНИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ;   

/3/ ПРЕДВИЖДА ПРИДОБИВАНЕ НА СОБСТВЕНОСТИ И КОМПЕНСАЦИЯ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ В СЪГЛАСИЕ С РАЗРЕШЕНОТО ОТ НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ;

/4/ ПРИЧИНЯВА НАМАЛЯВАНЕ НА СТОЙНОСТТА НА ДАДЕН ИМОТ ИЛИ ПРЕДПРИЯТИЕ С НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ПРОЦЕНТА ОТ РЕАЛНАТА МУ ПАЗАРНА СТОЙНОСТ.

НС И ОВЛАСТЕНИТЕ МУ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ МОГАТ ДА ПРИЕМАТ ЗАКОНИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И СЪБИРАНЕ НА ДАНЪЦИ, МИТА, НАЛОЗИ И АКЦИЗИ И ЗА ИЗРАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВА, НО САМО ПРИ СПАЗВАНЕ НА СЛЕДНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ.

1. МАКСИМАЛНИЯТ РАЗМЕР НА ГОДИШНИЯ ДАНЪК ВЪРХУ НЕДВИЖИМИ ИМУЩЕСТВА ИЛИ ПРЕДПРИЯТИЯ НЕ ТРЯБВА ДА НАДХВЪРЛЯ 1 ПРОЦЕНТ ОТ ПЪЛНАТА ПАЗАРНА СТОЙНОСТ НА ТОВА ИМУЩЕСТВО ИЛИ ПРЕДПРИЯТИЕ.

2. НАЦИОНАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ ДЪЛГОВЕ ИЛИ ДА ПОЕМА КАКВИТО И ДА БИЛО ОТГОВОРНОСТИ, НЕЗАВИСИМО ПО КАКЪВ НАЧИН И С КАКВА ЦЕЛ, КОИТО ДА НАДХВЪРЛЯТ ГОДИШНИЯ ДОХОД И ПОСТЪПЛЕНИЯТА В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА, ПРЕДВИДЕНИ ЗА СЪЩАТА ГОДИНА, ОСВЕН ПРИ НАЛИЧИЕ НА КРИТИЧНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА И СЪС СЪГЛАСИЕ НА ДВЕ ТРЕТИ ОТ НС, КАТО ТОВА НАРАСТВАНЕ НА ДЪЛГА СЕ ОГРАНИЧИ ДО ВРЕМЕТРАЕНЕТО НА КРИТИЧНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА.

3. КОГАТО ПРЕЗ НЯКОЯ ГОДИНА ОБЩИТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА, ПОЛУЧЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НАДХВЪРЛЯТ ОБЩИТЕ РАЗХОДИ, ОСТАТЪКЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗУВА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РАЗМЕРА НА ОБЛАГАНЕТО ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА.

4. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОН, УДЪЛЖАВАЩ ВРЕМЕТО ЗА ОЦЕНКА НА ДАНЪЦИТЕ ИЛИ ЗАСЯГАЩ СПЕЦИАЛНИ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА ИМОТИ, СЕ ИЗИСКВА МНОЗИНСТВО ОТ ДВЕ ТРЕТИ ПРИ ГЛАСУВАНЕТО.

НС НЯМА ДА ПРИЕМА ЗАКОНИ, ГАРАНТИРАЩИ НА КАКВИТО И ДА Е ЧАСТНИ ГРУПИРОВКИ, КОРПОРАЦИИ, АСОЦИАЦИИ, СЪЮЗИ ИЛИ ЛИЦА НЯКАКВИ СПЕЦИАЛНИ ИЛИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПРАВА, ПРИВИЛЕГИИ ИЛИ ИМУНИТЕТ.

НС НЯМА ДА ПРИЕМА ЗАКОНИ, ОПРОЩАВАЩИ, ОСВОБОЖДАВАЩИ, ОТЛАГАЩИ ИЛИ НАМАЛЯВАЩИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ИЛИ ОТГОВОРНОСТИТЕ НА НЯКОЕ ЛИЦЕ, КОРПОРАЦИЯ ИЛИ АСОЦИАЦИЯ КЪМ НАЦИЯТА ИЛИ КЪМ НЯКОЕ СЪЩЕСТВУВАЩО ПОЛИТИЧЕСКО ФОРМИРОВАНИЕ.

НС НЯМА ДА ПРИЕМА ЗАКОНИ, ГАРАНТИРАЩИ ИЗВЪНРЕДНИ КОМПЕНСАЦИИ НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.

НС НЯМА ДА ПРИЕМА ЗАКОНИ, СЪЗДАВАЩИ, УВЕЛИЧАВАЩИ ИЛИ НАМАЛЯВАЩИ ЗАПЛАТИТЕ, ТАКСИТЕ ИЛИ ИЗДРЪЖКАТА, ОТПУСКАНА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЗА ВРЕМЕТО, ПРЕЗ КОЕТО СА ИЗБРАНИ ИЛИ НАЗНАЧЕНИ. ТОВА ОГРАНИЧЕНИЕ НЕ СЕ ПРИЛАГА ЗА НАЗНАЧЕНИЯ ДО ЖИВОТ. ЗАПЛАТАТА НА СЛУЖИТЕЛ, НАЗНАЧЕН ДО ЖИВОТ, НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМАЛЯВА ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА.

ПАРАГРАФ 3. НС ИМА ВЛАСТТА ДА СЪЗДАВА ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ, ОБХВАЩАЩИ ИЗВЕСТНИ ГЕОГРАФСКИ РАЙОНИ НА СТРАНАТА, КОИТО СА УПЪЛНОМОЩЕНИ ДА ИЗВЪРШАТ ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ ПО МЕСТНИ ВЪПРОСИ. ТЕЗИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ НЕ МОГАТ ДА ИМАТ ПО-ГОЛЕМИ ПЪЛНОМОЩИЯ ОТ НС И СА ОБЕКТ НА ВСИЧКИ УСЛОВИЯ И КЛАУЗИ НА НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ.

ПАРАГРАФ 4. НС ИМА ПЪЛНОМОЩИЯТА ДА СЪЗДАВА АДМИНИСТРАТИВНИ ОРГАНИ, КАТО СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ЗА СЪДЕБЕН НАДЗОР НАД ВСИЧКИ ТЕХНИ КОНСТАТАЦИИ, РАЗПОРЕЖДАНИЯ И ПРИСЪЖДАНИЯ. ПРЕЗИДЕНТЪТ НАЗНАЧАВА РЪКОВОДНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ТЕЗИ ОРГАНИ СЪС СЪГЛАСИЕТО НА НС. НС ИМА ПРАВО ДА ОТМЕНЯ ЗАКОНОПРОЕКТИ, ДА МОДИФИЦИРА ИЛИ ПРОМЕНЯ ВСЯКО РАЗПОРЕЖДАНЕ ИЛИ КОНСТАТАЦИЯ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ОРГАНИ. ОТ ТЯХ СЕ ИЗИСКВА ДА СЪБЛЮДАВАТ ИЗЦЯЛО ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗАЩИТЕНИ ПРАВА, ИЗЛОЖЕНИ В НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО /ЧАСТ ВТОРА/ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ВРЕМЕННИЯ ФЕДЕРАТИВЕН СЕКРЕТАРИАТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА АНАРХИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ /ФАБ/.


НАШИЯТ ИДЕАЛ ЗА ПОВЕЧЕ СВОБОДА, СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И ВЗАИМОПОМОЩ БЕШЕ ОСЪЩЕСТВЕН ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА И РЕВОЛЮЦИЯТА В ИСПАНИЯ ПРЕЗ 1936-1939 Г. ПОД ВЛИЯНИЕ НА БЕЗВЛАСТНИЧЕСКИТЕ ИДЕИ, ОРГАНИЗИРАНИ В НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА /СИТ/, ИБЕРИЙСКАТА АНАРХИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ /ФАИ/ И СЪЮЗ СЪС СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА СИНДИКАЛНА ЦЕНТРАЛА ИСПАНСКИТЕ РАБОТНИЦИ ЗАВЗЕХА ФАБРИКИТЕ, ЗАВОДИТЕ, ТРАНСПОРТА, МИНИТЕ, ДЪРВОДОБИВНАТА, ДЪРВООБРАБОТВАЩАТА, МЕТАЛОРЕЖЕЩАТА, ТЕКСТИЛНАТА И ДР. ИНДУСТРИИ И ПОСТАВИХА ПОД СВОЙ ПРЯК КОНТРОЛ СФЕРИТЕ НА БИТОВОТО ОБСЛУЖВАНЕ, ПРОСВЕТА, КУЛТУРА, КИНА, ТЕАТРИ И ПР. ПРЕМИНАХА ПОД ПРЯКОТО РЪКОВОДСТВО НА РАБОТЕЩИТЕ В ТЯХ. ДОВЧЕРАШНИТЕ ПАТРОНИ И ГОСПОДАРИ МОЖЕХА ДА ОСТАНАТ, НО НЕ КАТО СОБСТВЕНИЦИ, А КАТО СПЕЦИАЛИСТИ И КОМПЕТЕНТНИ В СЪОТВЕТНИЯ БРАНШ.

СЕЛЯНИТЕ СЪЗДАДОХА НАД 3000 КОЛЕКТИВНИ СТОПАНСТВА И ОСИГУРИХА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ ЗА НУЖДИТЕ НА ГРАДА И СЕЛОТО, НА ФРОНТА И В ТИЛА. В РЕПУБЛИКАНСКА ИСПАНИЯ ВЪПРЕКИ АГРЕСИЯТА НА ХИТЛЕРОФАШИЗМА ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ ФУНКЦИОНИРАШЕ, ПРОИЗВОДСТВОТО НЕ СПРЯ. ИЗГРАДИХА СЕ ФЕДЕРАЦИИ ПО ИНДУСТРИИ И ОТРАСЛИ.

ИСПАНСКИЯТ ОПИТ БЕШЕ УНИКАЛЕН И НЕСЛУЧАЙНО БОРЕЩА СЕ ИСПАНИЯ БЕШЕ СМАЗАНА ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА РЕАКЦИЯ В ЛИЦЕТО НА ХИТЛЕРОФАШИЗМА И ФАЛАНГИЗМА ПРИ МЪЛЧАЛИВИЯ СЪЮЗ С ЕВРОПЕЙСКАТА ПЛУТОКРАЦИЯ И СТАЛИНОВИТЕ МАШИНАЦИИ.

МЪЧЕНИЦИТЕ, КОИТО Е ДАЛО СВЕТОВНОТО АНАРХИСТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ, СА МНОГОБРОЙНИ. ТЕ СА НА БАРИКАДИТЕ ПО ВРЕМЕТО НА ПАРИЖКАТА КОМУНА, НА ПЛОЩАД "ХЕЙМАРКЕТ" В ЧИКАГО, В БИТКАТА ЗА 8-ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН ПРЕЗ 1878 Г., КОГАТО АМЕРИКАНСКОТО "ПРАВОСЪДИЕ" ОБЕСИ ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ НА ТАЗИ БОРБА - АНАРХИСТИТЕ ПАРСОН, ЛИНГ, ФИШЕР, ЕНГЕЛ. ПРЕЗ 1909 Г. ПО ИСКАНЕ НА ИСПАНСКИЯ КЛЕРИКАЛИЗЪМ БЕ РАЗСТРЕЛЯН ФРАНСИСКО ФЕРЕР - СЪЗДАДТЕЛ НА РАЦИОНАЛИСТИЧНОТО УЧИЛИЩЕ, ПРЕЗ 1927 Г. АМЕРИКАНСКАТА "ДЕМОКРАЦИЯ" ИЗГОРИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТОЛ ИТАЛИАНСКИТЕ АНАРХИСТИ САКО И ВАНЦЕТИ. ТЯХНАТА НЕВИННОСТ БЕ ПРИЗНАТА ЕДВА ПО ВРЕМЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА КАРТЪР И БЯХА РЕАБИЛИТИРАНИ ПОСМЪРТНО. В ЦАРСКА И БОЛШЕВИШКА РУСИЯ ЗАГИНАХА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ АНАРХИСТИ. ИСТОРИЯТА ТЕПЪРВА ЩЕ ГОВОРИ ЗА УКРАЙНА И КРОНЩАД, ЗА СИБИР И СОЛОВЕЦКИТЕ ОСТРОВИ, ЗА ГУЛАГ И БУТИРКА.

РЕДИЦА ОТ ВАЖНИТЕ РЕВОЛЮЦИОННИ МОМЕНТИ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ СА СВЪРЗАНИ С ПРЯКОТО И АКТИВНО УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ АНАРХИСТИ. КОРЕНИТЕ НА ДВИЖЕНИЕТО СЕ КРИЯТ В БОГОМИЛСТВОТО, А СЛЕД ТОВА В ХАЙДУТСТВОТО. ПО-НАТАТЪК ДВИЖЕНИЕТО НИ ОЧЕРТАВАТ ПОЕТЪТ-РЕВОЛЮЦИОНЕР ХРИСТО БОТЕВ - НАШ ИДЕЕН ПРЕДТЕЧА, СПИРО ГУЛАБЧЕВ - ОСНОВАТЕЛ НА СИРОМАХОМИЛСТВОТО, МИХАИЛ ГЕРДЖИКОВ - ОСНОВАТЕЛ НА ПРОЧУТИЯ "ЖЕНЕВСКИ КРЪЖОК", ЕДИН ОТ ВОДАЧИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО РЕВОЛЮЦИОННО ДВИЖЕНИЕ, СЪРАТНИК НА ДАМЕ ГРУЕВ И ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ. ИЗВЕСТНИ СА УЧАСТИЕТО НА АНАРХИСТИТЕ-ГЕМИДЖИИ В СОЛУНСКОТО СЪЗАКЛЯТИЕ, ВОЕННИЯТ ПРОЦЕС СРЕЩУ 40 АНАРХИСТИ-АНТИМИЛИТАРИСТИ ПРЕЗ 1918 ГОДИНА, УЧАСТИЕТО НА АНАРХИСТИТЕ В ГОЛЯМАТА ЖЕЛЕЗНИЧАРСКА СТАЧКА ПРЕЗ 1919 Г. ПРЕЗ 1923 Г., КОГАТО ПОДВЕДЕНИЯТ ОТ ВОЕННИ ЗАГОВОРНИЦИ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ ПРЕДПРИЕМА КАМПАНИЯТА СИ ЗА ОБЕЗОРЪЖАВАНЕ НА НАРОДА, ЯМБОЛСКИТЕ АНАРХИСТИ СВИКВАТ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ, НА КОЙТО ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ГОТВЕЩИЯ СЕ ВОЕНЕН ПРЕВРАТ. ВОЕННИТЕ ИЗВЪРШВАТ МАСОВИ АРЕСТИ И В КАЗАРМИТЕ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА СА РАЗСТРЕЛЯНИ 26 АНАРХИСТИ НАЧЕЛО С ТОДОР ДЪРЗЕВ. ПРОТИВОПОСТАВЯЙКИ СЕ НА ПРЕВРАТАДЖИИТЕ, АНАРХИСТИТЕ ВДЪХНОВЯВАТ КИЛИФАРСКОТО ВЪСТАНИЕ И УЧАСТВАТ В СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ. ИЗВЕСТНИ СТАВАТ ПАРТИЗАНСКИТЕ ЧЕТИ НА СТЕФАН ИВАНОВ, НА ВАСИЛ ИКОНОМОВ, НА ГЕОРГИ ПОПОВ, НА ВАСИЛ ГЕРОЯ И ТИНКО СИМОВ.

В СЪПРОТИВАТА СРЕЩУ УСТАНОВЯВАЩИЯ СЕ У НАС ФАШИЗЪМ И РЕАКЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ДО 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. МНОГО ОТ АНАРХИСТИТЕ ЗАПЛАТИХА С ЖИВОТА СИ, А ДРУГИ - СЪС ЗАТВОРИ И КОНЦЛАГЕРИ.

ПОСРЕЩНАЛИ С НАДЕЖДА НАСТЪПИЛИТЕ ПРОМЕНИ ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 1944 ГОДИНА, АНАРХИСТИТЕ СВИКАХА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА 10 МАРТ 1945 ГОДИНА, ЗА ДА КООРДИНИРАТ ДЕЙНОСТТА СИ ПРИ НОВИТЕ УСЛОВИЯ. ПО ВРЕМЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА В СГРАДАТА НАХЛУ МИЛИЦИЯ И АРЕСТУВА ПРИСЪСТВУВАЩИТЕ 90 ЧОВЕКА. СЛЕД РАЗПИТИ ПОЧТИ ВСИЧКИ БЯХА ИНТЕРНИРАНИ В МИНИТЕ "БОГДАНОВ ДОЛ" И "КУЦИЯН", А ПО-КЪСНО В КОНЦЕНТРАЦИОННИТЕ ЛАГЕРИ В БЕЛЕНЕ И НОЖАРОВО БЕЗ НИКАКВО ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ. ТОГАВАШНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИЗДАДЕ В ЛЕГАЛНОСТ 8 БРОЯ НА ВЕСТНИК "РАБОТНИЧЕСКА МИСЪЛ", НО ВЕСТНИКЪТ БЕ СПРЯН, А ВСИЧКИ КЛУБОВЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗАКРИТИ.

НА 16 ДЕКЕМВРИ 1948 ГОДИНА ПО ВРЕМЕ НА ПЕТИЯ КОНГРЕС НА БКП, В 4 ЧАСА СУТРИНТА В ЦЯЛАТА СТРАНА БЯХА ЗАДЪРЖАНИ НАД 600 ДУШИ АНАРХИСТИ. ИЗЗЕТА ИМ БЕ ЛИТЕРАТУРА, ИЗДАВАНА ПРЕЗ ФАШИСТКО ВРЕМЕ. НА 20 АКТИВИСТИ ПОДЛО БЕ МОНТИРАН СЪДЕБЕН ПРОЦЕС, СЪСТОЯЛ СЕ ПРЕЗ ЮНИ 1949 ГОДИНА ПРИ ЗАКРИТИ ВРАТИ. АНАРХИСТИТЕ БЯХА СЪДЕНИ ЗАРАДИ ТЕХНИТЕ УБЕЖДЕНИЯ. НЯКОИ УСПЯХА ДА НАМЕРЯТ СПАСЕНИЕ В ЧУЖБИНА И СЕГА СА ЕМИГРАНТИ. ОТ СЪДЕНИТЕ АНАРХИСТИ НЕ ВСИЧКИ СА РЕАБИЛИТИРАНИ И ПРИСЪДИТЕ ИМ НЕ СА ОТМЕНЕНИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 14 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА МОЛБА-ПЕТИЦИЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ОТ 200 БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ, ИЗГРАЖДАЛИ В ИРАК ПО ДОГОВОР СЪС СО "АГРОКОМПЛЕКТ" ОБЕКТА "ХИЛА - ДИВАНИЯ-4". КОПИЯ ОТ ПЕТИЦИЯТА СА ИЗПРАТЕНИ ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪЗДАЛАТА СЕ ОБСТАНОВКА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ПРЕКРАТИМ ТРУДОВИТЕ СИ ДОГОВОРИ СЪС СО "АГРОКОМПЛЕКТ" В ОБЕКТ "ХИЛА-ДИВАНИЯ-4" - ИРАК.

ПО ВРЕМЕ НА ПОСЕЩЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ДЕЛЕГАЦИЯ ПРЕЗ М. ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА, ВОДЕНА ОТ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА Г-Н АТАНАС СЕМЕРДЖИЕВ, ОТ ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА "АГРОКОМПЛЕКТ" Г-Н КАРАГЕОРГИЕВ НИ БЕ ЗАЯВЕНО, ЧЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО НИ ЗА ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК ЩЕ БЪДЕ ИЗПЛАТЕНО СЪГЛАСНО ДЕЙСТВАЩИТЕ НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ Т.Е. ВЪВ ВАЛУТА.

ПРИ ЗАВРЪЩАНЕТО НИ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 15 НОЕМВРИ 1990 Г. НИ СЕ ПРИБИРАТ ЗАПОВЕДИТЕ, ИЗДАДЕНИ В ОБЕКТ "ХИЛА-ДИВАНИЯ-4", В КОИТО КАТЕГОРИЧНО Е ОТБЕЛЯЗАНО ОТПУСКАТА ДА СЕ ИЗПЛАТИ ВЪВ ВАЛУТА И НИ С ВРЪЧВАТ НОВИ ЗАПОВЕДИ, В КОИТО ФИГУРИРА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ГОДИШНИЯ ОТПУСК В БЪЛГАРСКИ ЛЕВОВЕ. ВСИЧКО ТОВА СТАВА СЛЕД ЗАВРЪЩАНЕТО НИ И НИЕ СМЕ ОЩЕТЕНИ.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
МОЛИМ ДА ОТМЕНИТЕ С ОБРАТНА СИЛА ПАРАГРАФ 4, ПРЕДЛОЖЕНИЕ 2 ОТНОСНО ДЕЙСТВИЕТО НА ЧЛ.4 И 5 ОТ ПМС HP.114/ДВ,БР.95 ОТ 1990 ГОДИНА/, КАКТО И ПРЕДХОДНАТА РАЗПОРЕДБА ЗА ВЛИЗАНЕТО В СИЛА НА ТЕЗИ ДВА ЧЛЕНА ОТ ЯНУАРИ 1990 ГОДИНА, С КОЕТО СЕ ПРИДАВА ОБРАТНО ДЕЙСТВИЕ НА ЗАКОНОВА РАЗПОРЕДБА, ОТНАСЯЩА СЕ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ГОДИШНИЯ ОТПУСК.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
ВРЪЩАНЕТО НИ Е ПРОДИКТУВАНО НЕ ОТ НАШЕ ЖЕЛАНИЕ, А ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА, КАКВАТО Е ВОЕННАТА ОБСТАНОВКА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ.

СЪОБРАЗНО ОБЩАТА ТЕОРИЯ НА ПРАВОТО ОБРАТНА СИЛА НА ТАКИВА РАЗПОРЕДБИ Е НЕДОПУСТИМА.

СЪГЛАСНО ПОСТАНОВЛЕНИЯТА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАДЪРЖАТ ВАЛУТАТА, ПРЕВЕДЕНА В НАШАТА СТРАНА ПОВЕЧЕ ОТ 3 МЕСЕЦА. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМАМЕ НИКАКВИ ВАЛУТНИ ПРЕВОДИ ЗА 1990 ГАДИНА.

МОЛИМ ЗА ВАШАТА НАМЕСА ПО ПОВДИГНАТИЯ ОТ НАС ВЪПРОС.

/СЛЕДВАТ 200 ПОДПИСА НА БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ, ЗАСЕГНАТИ ОТ НЕЗАКОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА СО "АГРОКОМПЛЕКТ"/

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


09:37:59    14-01-1991

РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ
РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА