14 май 1996


София, 14 май 1996 година
Брой 77 /1632/


София, 14 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
МЕМОРАНДУМ "БЪЛГАРИЯ И НАТО - ГЛЕДНА ТОЧКА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ" /ЧАСТ ПЪРВА/. Документът е връчен на 2 май 1996 година в София от Председателя на СДС Иван Костов на Генералния секретар на НАТО Хавиер Солана по време на срещата му с лидери на парламентарната опозиция.


В българското общество се затвърждава тенденцията на засилващо се неодобрение към управлението на Българската социалистическа партия /БСП/ и нейните външнополитически приоритети и практика.

Законосъобразното отстраняване на тази партия от властта ще се ускори чрез евентуалното спечелване на предстоящите президентски избори от кандидата на обединената опозиция и чрез последващо предизвикване чрез законни парламентарни и извънпарламентарни средства на предсрочни парламентарни избори.

Като отчита тази перспектива за развитие на обществено-политическите процеси, българската демократична опозиция се подготвя усилено и компетентно за момента, в който по законен път ще поеме властта. Тази подготовка включва активизиране и прецизиране на диалога й с НАТО. Този подход ще подготви условията за бързо бъдещо преодоляване на отклонението от най-важните ни интеграционни приоритети, набелязани след 1990 и фактически променени от сегашното правителство на БСП.

Демократичната опозиция е за пълноправно членство на България в НАТО, защото:

- НАТО е единствената международна организация, която може да гарантира националната сигурност, демократичната стабилност, а оттам икономически растеж и етносоциален мир в съвременна Европа;

- решението за пълноправно присъединяване към Северноатлантическия алианс ще бъде суверенен акт на Република България. Българската демократична опозиция отхвърля правото на трета страна да упражнява вето върху разширението на НАТО - по принцип и върху правото на всяка отделна страна да се присъедини към Алианса;

- придаваме голямо значение на развитието на трайни и стабилни отношения между НАТО и Русия. Подкрепяме идеята да се изработи политически рамков документ Русия-НАТО въз основа на връчения през септември 1995 в Брюксел проект;

- присъединяването на България към НАТО в никаква степен не представлява заплаха за националната сигурност на Русия. Географското ни положение за разлика от това на други държави кандидати не би довело НАТО непосредствено до границите с Русия или друга държава от ОНД;

- отхвърляме спекулациите, че разполагането на ядрени оръжия на българска територия е априорно условие за членство в НАТО. За нас е важно да имаме становището на НАТО относно лансираната от Русия идея за установяване на безядрена зона в Източна Европа;

- отхвърляме руската идея за политическо получленство в Алианса, което не предвижда разпространение на военните структури на НАТО върху териториите на евентуалните нови членки;

- отхвърляме твърденията, че влизането в НАТО е невъзможно паради финансови причини и поради несъвместимостта между стандартите на съответните въоръжения. Споделяме експертното мнение, че първоначално са наложителни адаптации предимно в комуникациите и ВВС;

- влизането в НАТО се обуславя и от желанието ни да станем пълноправни членове на ЕС. Паралелното институционално и фактическо интегриране в тези две взаймносвързани институции се налага от следните причини:
• членки на НАТО са мнозинството от членовете на ЕС;
• останалите държави членки на ЕС, макар и нечленки на НАТО, са традиционно прозападно ориентирани. Тези държави не изключват свое спешно присъединяване към Северноатлантическия договор при влошаване на международната обстановка и възраждане на същинска или модифицирана форма на студената война;
• тясна е връзката между "кредитното доверие" и военнополитическата ориентация на дадена държава. Основните източници на инвестиции /като изключим Япония и някои богати ислямски държави с прозападна ориентация/ са държави - членки на НАТО, които същевременно имат решаващ глас при формиране на политиката на международните финансови институции.

Следователно съществува строга зависимост между качеството и обема на чуждестранните инвестиции, от една страна, и дългосрочни военнополитически гаранции за външна защита на съответните инвестиции.

Двусмислената официална позиция на БСП

Спекулациите около т. нар. противопоставяне между НАТО и ЗЕС

Пред българското общество се излага превратна интерпретация на дебата за постигане на съгласие за изграждане на Combined Joint Task Forse като основа за използване от ЗЕС на елементи от потенциала на НАТО. Този дебат се представя от определени кръгове в БСП като опит на някои европейски членки на Алианса да разрушат трансатлантическата връзка и да се отърсят от т. нар. американска хегемония над НАТО. Внушава се освен това, че съществувал някакъв френски или френско-германски замисъл срещу американската позиция за относително по-ускорено разширение на НАТО на изток.

Противопоставянето срещу присъединяването на България към НАТО на практика означава и скрито нежелание за присъединяване и към ЕС/ЗЕС поради това, че е невъзможна някаква "пълна автономност" на съответните интеграционни процеси.

Демонстративното солидаризиране на БСП с позицията на Русия или равнозначната неяснота по въпроса за разширението обтягат отношенията ни с останалите източноевропейски държави, засилват недоверието им към България като "троянски кон на Русия" сред тези държави, стремящи се към членство в НАТО.

При настоящата позиция на правителството от тези държави не може да се очаква искрено застъпничество за наше равнопоставено третиране в процеса на асоцииране в EC, след като БСП се опитва косвено да разстрои единството на общия пронатовски курс.

София, 2 май 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА СЪОБЩЕНИЯ В ПЕЧАТА ЗА СЪАВТОРСТВО НА БЪЛГАРИЯ В СЪСТАВЯНЕТО НА ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ НА ООН, КОЯТО ОСЪЖДА ПОТЪПКВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В КУБА. Документът е адресиран до министъра на външните работи на Република България, чрез посолството на Куба в България - до Фидел Кастро, и до български средства за масово осведомяване.


ГОСПОДИН ПИРИНСКИ,

В броя си от 24 април 1996 г. на стр. 15 в. "Стандарт" публикува информация от Женева, озаглавена: "България осъжда Куба в ООН с проекторезолюция". Информацията започва с думите: "България е съавтор на проекторезолюция на ООН, която осъжда потъпкването на човешките права в Куба, предаде Ройтер". Ние нямаме основание да считаме, че Ройтер и в. "Стандарт" клеветят българското правителство, и приемаме, че съобщението за този позорен факт отговаря на истината.

ГОСПОДИН ПИРИНСКИ!
България не осъжда и никога не е осъждала Острова на свободата Куба. Българският народ винаги е подкрепял, подкрепя и ще подкрепя героичния и доблестен кубински народ, който в изключително трудни условия продължава делото на социализма и комунизма. Ако някой в България осъжда Куба, това не е българският народ, а правителството на Българската социалистическа партия /БСП/. Ако в Куба са нарушени нечии права, това са правата на международния империализъм.

В Куба ли са нарушени човешките права, или в България, чиито нощи се раздират от писъците на жертвите на разюзданата престъпност? У нас ли се спазват човешките права - страна, в която повече от 2/3 от населението живее на равнище под жизнения минимум, а 92 процента - в бедност и мизерия, страна с отрицателен прираст на населението? С какви очи Вашите дипломати участват в съставянето на тази проекторезолюция, в това позорно съчинение, след като знаят, че са дипломати на страна, в която човешките права са потъпкани от 10 ноември 1989 г. и вече са забравени.

Вие и правителството на БСП ратувате за въвеждането в нашата Родина на Новия световен ред, в който ролята на българите е роля на тор. Кубинците не допускат да бъдат тор! Затова Вие се възмущавате от Куба, затова я клеветите, че не спазва човешките права! По Вашите представи, по представите на правителството на БСП и по представите на Вашите дипломати човешките права - това е неограниченото право на САЩ и НАТО да потискат свободолюбивите народи с глад, огън и меч. Неограниченото право на САЩ, страна, в която всеки трети негър на възраст над 21 години е в затвора. Неограниченото право на САЩ, чиито вертолети през 1994 г. поливаха с картеч жените и децата в индианските села и с отрови - индианските посеви в Мексико. Неограниченото право на САЩ и НАТО, устроили кървава баня в Персийския залив и в Босна, а сега готвят нова - в Косово. Най-сетне: Вие и Вашите дипломати пледирате за неограниченото право на САЩ, които отдавна готвят кървава баня срещу братския кубински народ, помагате им да трупат фалшиви доказателства за своето "основание" за това престъпление. Едно от тези "основания" е и проекторезолюцията, в чието съставяне българските дипломати участват.

Кой ще носи позора на България за нейното участие в съставянето на тази проекторезолюция, господин Пирински? Вие ли! Но Вашата родина не е България. Вашата родина е САЩ. Участието на България не е дело на България, а Ваше дело, дело на ръководството на Вашата партия - БСП, дело на Вашата родина - САЩ. Не е далеч денят, в който българският народ ще се разграничи от Вас и ще Ви потърси сметка както за това позорно дело, така и за всички дела, които противоречат на неговите интереси и на неговата чест!

Българската комунистическа партия се обявява решително против прозападната политика на ръководството на БСП и в частност - против дипломатическата подкрепа на агресията против Куба! Българската комунистическа партия е за близки и приятелски отношения с Куба! Българската комунистическа партия настоява нашето представителство в ООН да не подписва нито тази позорна проекторезолюция, нито какъвто и да било документ, насочен против Куба! Българските комунисти ще бъдат винаги до рамото на кубинските комунисти в тяхната борба за свобода и независима Куба, в техния труден път към комунизма!

Долу ръцете от Куба!

Да живее революционна Куба!

Да живее комунизмът!

София, 25 април 1996 г.

ЗА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМАТА НАРОДНОДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПРОБЛЕМИ НА ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до президента на Република България, до министър-председателя, до главния прокурор, до министъра на вътрешните работи и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

С настоящото от името на Централния съвет на Независимата народнодемократическа партия /ННДП/ и в съответствие с чл. 19, ал. 1,2,3 от устава ННДП ви информирам за следното:

1. Поради непрекъснатите нападки срещу ННДП и нейния ръководител г-н Васил Костов, който непрекъснато е морално и физически инквизиран по скрити политически подбуди предимно от служители на полицията, и въпреки многократните ми протести, на които не се обръща никакво внимание, ние сме принудени да вземем съответните спешни мерки и след като против нас се действа противозаконно, в съответствие с чл. 37 от устава на ННДП, който разрешава срещу насилието да отговорим с насилие и да предприемем полулегална и нелегална борба, ние възприемаме формата на нелегална дейност, включително и ако това е необходимо, и въоръжена борба - до пълното изкореняване на мафиотския бандитизъм, корупцията в държавните структури и установяване на граждански и социален мир.

2. С настоящото отправяме предупреждение до министъра на вътрешните работи, Главна прокуратура и министър-председателя, че в срок от 20 дни от получаване на настоящото, ако не бъдат мафиотските структури, независимо от тяхното ниво, съществуващи в България, ликвидирани, то ННДП преминава в състояние на градска война и пълна нелегалност до изчистване на съществуващите понастоящем бандитски и мафиотски структури, като заявяваме - единствената наша присъда срещу доказани убийци и бандити ще бъде смърт - където и както ги намерим, тъй като органите на държавната власт досега се оказаха неспособни да защитят мира и спокойствието на гражданите на Република България, благодарение на много корумпирани държавни служители, впили се и прикрили се нерядко зад висши държавни длъжности.

3. Предупреждаваме, че настоящата ННДП е бившата дълбоко законспирирана организация "Вега-2", чиито структури 80 на сто не са разсекретени, имайки предвид тежкото политическо, социално и икономическо положение на страната и непредсказуемостта на развитието на нещата в България. Като заявяваме, че 60 на сто от офицерския корпус са наши бивши и настоящи активни членове, както и бивши служители на ВКР, така и бивши служители от специалните служби на България, един от които съм лично аз, председателят на ННДП.

4. Настоящата декларация ще бъде огласена чрез посланиците - представители на дипломатическия корпус, международните средства за масово осведомяване, Комитета по правата на човека в ООН, Международния съд по правата на човека в Страсбург и Хага - Холандия.

За извършваните рецесии [?] по отношение на извънпарламентарни партии, техните ръководства и ръководители, за което притежаваме неоспорими доказателства и категорично настояваме, уважаеми господа, в писмена форма чрез средствата за масова информация на България в тридневен срок от получаване на настоящото да ни отговорите, в противен случай в нашата полулегална и дълбоко законспирирана нелегална борба ще се включат и други политически сили и организации, заинтересовани в България да има мир и спокойствие.

София, 30 април 1996 г.

ЗА ЦЕНТРАЛЕН СЕКРЕТАРИАТ НА ННДП:

инж. д-р Васил Костов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ СТУДЕНТСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ" ДО ХАВИЕР СОЛАНА - ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАТО, ПО ПОВОД ПОСЕЩЕНИЕТО МУ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ МАЙ 1996 ГОДИНА. Документът е адресиран и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ Г-Н СОЛАНА,

Вашето посещение в България даде повод за ново разгаряне на дискусията "за" или "против" членството на България в ръководената от Вас организация на Северноатлантическия договор. Българската студентска младеж, голяма част от която имаме честта да представляваме, също не остана встрани от тази дискусия. Ние смятаме, че до този момент НАТО не е дала доказателства за своето преустройство след края на студената война. Все още се прилага двоен стандарт в политиката и действията на организацията. По един начин например се оценява поведението на страните членки, а по друг - на младите демокрации от Източна Европа. Това предизвиква съмнения относно искреното желание на пакта да гарантира сигурността на евентуалните си бъдещи членове от региона.

Едно от доказателствата за подобно твърдение е въпросът за правата на националните малцинства, чието решаване, съгласно Устава на НАТО, е важно условие за приемането на нови членове. Неоспорим факт е обаче, че в страни като Гърция и Турция, които са членки на пакта, потъпкването на човешките права и в частност тези на българските малцинства, е обичайна практика. В Гърция например през последните 76 години се провежда целенасочена асимилационна политика. Днес от мнозинство в Македония и Егейска Тракия броят на българите е сведен до 300 хиляди души, които нямат нито правото да развиват собствената си култура, нито дори да се самоопределят като такива.

Настояваме НАТО и лично Вие, като генерален секретар на пакта, да упражните необходимия натиск върху тези свои членове. В противен случай ще смятаме, че НАТО провежда една лицемерна политика и на практика се явява съучастник в откровено антихуманни действия.

Докато все още липсват реални доказателства, че организацията на Северноатлантическия договор е сигурен гарант на интересите на всички страни членки и стриктно се придържа към принципите на демокрацията и зачитането на човешките права, заложени в неговия Устав, Студентското национално движение /СНД/ "Велика България" смята, че най-добрият избор за България е политиката на неутралитет и необвързаност с каквито и да било военни блокове, което ще осигури и независимостта на страната ни.

София, 30 април 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СНД "ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ":

Искрен Веселинов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ КОМИТЕТ "ПРИЗНАТЕЛНОСТ" ДО ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА НАТО ХАВИЕР СОЛАНА ПО ПОВОД ПОСЕЩЕНИЕТО МУ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ МАЙ 1996 ГОДИНА. Документът е адресиран и до председателя на Комисията за национална сигурност при 37-то Народно събрание и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ Г-Н СОЛАНА!

Молим, позволете ни да Ви приветстваме с "Добре дошъл" в България, като по този начин спазваме изискванията на славянското гостоприемство, въпреки че не одобряваме повода за Вашето посещение.

Ако Вие бихте приели една среща-разговор с нашия комитет, убедени сме, че Вие няма да сте в състояние да отговорите на нашите многобройни въпроси. Ще Ви изтъкнем само един от тях. Той се нарича Кипър.

Вече 22 години продължава незаконната турска окупация на острова на Афродита. Турската армия пропъди двеста и двадесет хиляди кипърски гърци от домовете им, където техните предци са живели още по времето на Омир. Около 1700 гърци са безследно изчезнали, от тях около 20 са деца. НАТО, организацията, съюзът, който Вие ръководите, не е защитник нито на кипърските гърци, нито на кипърските турци. Вие знаете, че турската окупация на Кипър е причинила нарушение правата и на кипърските турци. Основната цел на НАТО е - господство на САЩ на планетата.

Кипъризацията на Босна е следващата стъпка, показваща агресивността на съюза, наречен НАТО. Югославската трагедия - стотици хиляди загинали мирни хора, разрушени села и градове, е последица от осъществявания план на САЩ и Турция за връщането на турското нашествие отново в Европа.

Интензивно се подготвя кипъризацията и на България. Вие много добре сте информиран за грубата намеса на Турция и САЩ във вътрешните работи на България, включително и за намеренията на бившия посланик на САЩ у нас г-н Монтгомъри да променя конституцията на България.

НАТО е един съюз, който принадлежи на историята. Бъдещето на Европа изисква нови форми на колективна сигурност. Без Русия няма и не може да има колективна сигурност за Европа. Тези дни Вие можете да си купите в София новото издание на интересната книга "Големият заговор срещу Русия" на М. Сейърс и А. Кан, на български език.

София, 30 април 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тодор Нешев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 14 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКА ПРОГРАМА "НОВ ВЕК, НОВИ ИДЕИ, НОВА БЪЛГАРИЯ" /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА/ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА, ГЛАСУВАНА НА ПОСТОЯННА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ГОР /СОфИЯ, 20 АПРИЛ 1996 ГОДИНА/.


3. Позицията на ГОР за държавата и гражданското общество

Гражданското обединение за републиката е за силна и модерна организация на българската държава. Вследствие на глобализацията, развитието на гражданските общества, отварянето на страните една към друга и местното самоуправление границите на днешната модерна държава видимо се променят. Съвременната национална държава е прекалено голяма, за да реши локалните проблеми на гражданите, и прекалено малка да реши глобалните промени на човечеството.

Обща тенденция за всички развити държавни организации е предаването на пълномощия едновременно на наднационални организации и главно на структурите на гражданските общества. Подобни са обективните тенденции и в развитието на днешната българска държава.

Претоварената с функции държава не означава силна държава.

ГОР е за ясно и трайно отделяне от държавата на:
- Централната банка и търговските банки;
- националните електронни медии;
- повечето държавни предприятия, които са длъжни да действат според законите на пазара.

Ние сме също така за отделяне от бюджета на социалните фондове, част от фондовете на здравеопазването, финансирането на държавното радио и телевизия и т.н. Всички тези институции принадлежат на гражданското общество и трябва да се регулират от съответни закони. Силата на закона, а не силата на бюрокрацията правят държавата силна. Механизмите на управление, които ние ще изградим, предполагат не противопоставяне на държавата и гражданското общество, а тяхното взаимодействие, взаимно гарантиране и подпомагане. При равновесното развитие държавата не е "командир", а спойваща връзка на гражданското общество. Тя е гарант за неговото рационално функциониране. В този смисъл държавата, за която ние пледираме, се прелива в гражданско общество, защитава правата на гражданите и тяхното частно пространство.

С присъединяването на България към европейските структури държавата ни ще им предостави част от пълномощията си. Но още сега тя може и трябва да предостави съществена част от своите правомощия на частния сектор, местните органи на властта и организациите с идеална цел. Изграждането на българското гражданско общество предполага ежедневна държавна грижа. Това означава чрез законите да се изградят среда и механизми за постоянно общуване на субектите на гражданското общество:
- стабилни и независими банки;
- стокови и фондови борси;
- фондации и други организации с идеална цел;
- асоциации и кооперации на производители;
- всестранно развити пазарни структури.

Ние сме убедени, че новият XXI век ще бъде век не на хаотичния либерален пазар, а век на нова свободна асоциация и организация на гражданите.

Разделението на властите е водещ принцип на новата българска конституция. ГОР обаче е против диктата, на която и да е от трите власти, а подчиняването им на строги и ясни закони, взаимен и публичен контрол.

Ние сме против превръщането на парламента в ръководен политически орган, отговорен за всичко, против липсата на контрол върху съдебната и изпълнителната власт. Нашата цел е създаването на система и политическа култура, при която всеки държавен и граждански орган ще изпълняват стриктно своите функции и ще се подчиняват на закона.

4. Защо сме републиканци и каква република

Гражданското обединение за републиката е политическо обединение на българските републиканци.

Ние сме за модерно републиканско устройство не по конюнктурни и не по исторически причини. Определяйки за свой девиз думите на В. Левски "За чиста и свята Република", ние намираме основание за републиканските си идеи в развитието на съвременните политически системи. Модерните общества на новата цивилизация все повече се ориентират към динамични форми на държавна организация. При това положение монархическият институт влиза във все по-големи противоречия с тенденциите в развитието на националните държави, защото:

- статутът на "поданиците на негово величество монарха" ограничава гражданските права и тяхното развитие, а ние в ГОР сме за тяхното разширяване;

- увеличаването на властта на гражданските общества, на публичността и контрола върху държавниците е в пълно противоречие с монархическия институт и поставянето му над принципите и законите на обществото;

- динамиката на политическия процес изисква мандатност и липса на наследственост, които отхвърлят основни прерогативи на монархията;

- предаването на пълномощия на наднационални институти прави излишна монархията.

Ето защо ние сме убедени републиканци, които отстояват позицията за модернизиране и усъвършенстване на републиканския институт. ГОР се обявява в защита на парламентарната република, но само при положение, че парламентът не е източник на диктат и конфронтация. Ако кризата в България продължи, ако парламентарният режим се окаже неефективен, ние може да подкрепим и президентска форма на управление. Изборът на типа републиканско управление за нас не е предварително избрана догма, а конкретно-историческа необходимост.

/Пресслужба "Куриер"/


-----------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 6 май 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!