15 декември 1996 г.

15.12.1996

- Първо заседание на новоизбрания 51-членен състав на ЦС на ДПС. Ахмед Доган трябва да избере 3 или 4 измежду членовете на ЦС за свои заместници, които ще бъдат одобрени с гласуване. Трябва да се избере ЦОБ, чийто състав ще бъде предложен също от Ахмед Доган.

- Новите заместници на Ахмед Доган са Касим Дал, Айруш Хаджъ и Кемал Еюп. Предстои избора на още един зам.-председател. Освен тях в състава на ЦОБ влизат Мехмед Реджеб, д-р Джевдет Чакъров, Али Махмуд, Емел Етем и Мюмюн Емин. Касим Дал отговаря за организационните въпроси, Айруш Хаджъ - по въпросите за правата на човека, Кемал Еюп - за междупартийните отношения и външната политика.

- Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Благовест Сендов отпътува на официално посещение в Израел. Вечерта делегацията е приета от президента на Израел Езер Вайцман.

- Преговорите с "Топенерджи" се бавят, защото това, което е добро за Мултигруп, в никакъв случай не е добро за правителството, заявява премиерът Виденов на разширеното заседание на общинския съвет на БСП в Пловдив. Руската оферта за преминаване на газопровода през България е 8 млн. долара годишно, което е несъизмеримо с предложените на Словакия 600 млн. долара. Преговорите с руската страна ще води Жан Виденов, а не Илия Павлов, категоричен е премиерът.

- Александър Маринов, бивш шеф на столичната БСП и бивш зам.-началник на ПГДЛ, няма да бъде делегат на 42-ия извънреден конгрес. Общинската конференция на социалистите от "Красна поляна" отказва да го избере, обвинявайки го за загубата на местните избори, после на президентските. Конференцията предлага Александър Лилов да стане председател на БСП.

- Заседание на ПС на ОСД. Споделят тревогата, че ОСД в БСП няма да има свои представители на извънредния конгрес на БСП. Единствен да бъде избран има шансове Чавдар Кюранов на общинската конференция в Бургас. Росен Карадимов: "Изолирането на ОСД не е апаратна игра, а ориентацията на голяма част от партията."

- Председателят на ПГДЛ и зам.-председател на ВС на БСП Красимир Премянов подава искова молба срещу издателите на в. "Капитал", заради 3 публикации "Премянов се оля", в които парламентарният лидер е уличен в политически натиск за лично облагодетелстване. В молбата се визира конституционният текст за изнасяне на информация, която е насочена срещу правата и доброто име на гражданите.

- Пред представители на обществеността в Сливен президентът Желю Желев заявява, че "това правителство вече е опасно и вредно за България". Желю Желев е на частно посещение по покана на главния редактор на местния в. "Седмица".

- По радио "Хоризонт" Желю Желев заявява, че фаталната грешка на българската опозиция е формата на държавно управление. Трябвало да се борят за друга конституция. Битката трябва да бъде за президентско управление - далечна стратегия на партия ЛДА.

- По БНР Иван Ангелов предлага валутният пазар да се затвори до 03.01., ако продължи обезценката на лева. Междувременно правителството трябва да внесе законопроект за въвеждането на валутния борд от 01.01.

- В предаването "Неделя 150" директорът на Националния осигурителен институт Николай Николов заявява притесненията си, че след първи януари 1997 г. авансовото изплащане на пенсиите все още не е обезпечено. За да бъдат гарантирани парите на 2,4 млн. пенсионери у нас, за януари и февруари са необходими 35 млрд. лв., които правителството не е в състояние да осигури.

- В Троян се появява некролог за лева: "След дълго и мъчително боледуване почина българският лев. Смъртта на лева се очакваше от всички. Да запомним лева с добро."

- Комунистическа партия на България е учредена от 5 комунистически партии - БСП с лидер Александър Паунов, едната от двете части на Българската единна комунистическа партия /БЕКП/, Съюз на комунистите в България, Движение БСП-комунисти и движението "Сърп и чук". За председател е избран Александър Паунов, приет е устав и програма.

- Президентката на агенция "Визаж" Евгения Калканджиева е нападната и пребита пред офиса си. Настанена е в Централната реанимация на "Пирогов".

- Официално съобщение на НК на СДП, че свикват 42-ия си редовен конгрес на 22-23.03.1997г.

- СЪРБИЯ: Съдът във втория по големина сръбски град Ниш анулира победата в местните избори на социалистическата партия на президента Милошевич и дава 10 дни на Районната избирателна комисия да преразгледа резултатите, въз основа на които 26 места на съветници бяха приписани на управляващата партия.

* В Женева се провежда частна среща между лидерите на опозиционната коалиция "Заедно" и помощник държавния секретар по европейските въпроси Джон Корнблум.

* С официално писмо до италианския премиер Романо Проди "Заедно" протестира срещу изявленията на външния министър на Италия Ламберто Дини в Белград, че опозицията искала твърде много.

* Скопският вестник "Нова Македония" публикува статията "Крахът на България", според която "най-новата история на Европа не познава такъв банкрут на една страна в мирновременни условия, какъвто тези дни преживява съседна България".