15 ноември 1996 г.

15.11.1996

- Увеличават цените на бензина, тока, въглищата.

- Президентът Желю Желев кани на работна закуска посланиците на страните от Г-7 и Русия за въвеждането на валутен борд у нас. Във встъпителните си думи Желю Желев казва:

"България е заплашена да стане първата посткомунистическа държава, която се е провалила в прехода си към пазарна икономика". Желю Желев призовава страните за експертна, финансова и политическа подкрепа, ако валутния борд ни бъде препоръчан като безалтернативно решение. 

Посланикът на Европейския съюз у нас Томас О Съливан заявява, че ЕС има готовност да окаже финансова подкрепа на България, но това ще стане след като страната сключи споразумение с МВФ.

- Желю Желев изпраща писма-покана до политическите сили за разговор  с основен въпрос как да спасим България.

"Кое е правителството, което може да въведе валутен борд и успешно да прилага този механизъм? Или БСП незабавно да извърши радикални промени във формулата на управлението си или ОДС да обяви ясно готови ли са да поемат управлението с конкретна програма. Ако това не стане, националният интерес изисква програмно правителство с гарантирана подкрепа от парламента."

- Любомир Филипов и Бистра Димитрова са в пленарна зала, за да отговарят на въпроси за валутния борд. Бистра Димитрова казва, че ДСК има пари да плаща само до март-април.

- С решение на ИБ на БСП започват консултации от 18.11. за структурната реформа, валутния борд и мерките за финансовата стабилизация на икономиката. Група начело с Жан Виденов, Георги Първанов и Красимир Премянов започва разговори с Г-19, 30-те интелектуалци, коалиционните партньори, извънпарламентарните сили.

- В писмо до ПС на ОДС Константин Тренчев, лидер на  КТ "Подкрепа" и председателят на Стачния им комитет Ирен Зафирова  настояват за среща в най-кратък срок за обсъждане на възможностите за съвместни действия между синдиката и опозицията с цел предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

- На "Раковски" 134 Иван Костов се среща с посланика на САЩ у нас г-жа Ейвис Боулън за уточняване на програмата му при насроченото за 01.12. негово посещение във Вашингтон.

- Иван Костов се среща с посланика на Турция Мехмед Али Иртемчелик, на която уговаря бъдеща визита на новоизбрания президент Петър Стоянов в Турция.

- Според решение на НКС на СДС се провежда среща между ръководствата на парламентарните групи на СДС и БББ за валутния борд.

- Петър Стоянов заминава на кратко неофициално посещение във Великобритания за разговори във връзка с валутния борд.

- Анастасия Мозер заминава за Париж за разговори за валутния борд с представители на френското финансово министерство и банкери.

- Подписва се споразумение между 7 партии от СДС, сложило началото на Консервативен алианс "Демократично обединение за национално възраждане"

- В Съдебната палата се състои среща на ръководствата на Главна прокуратура, Национална следствена служба, МВР, плюс шефовете на Националната служба за сигурност и ЦСБОП, на която обсъждат общ план за координиране на работата по повод проверките на банките.

- В БТПП се провежда дискусия за валутния борд, в която участват български финансисти и банкери - Тодор Вълчев, Стоян Александров, Христина Вучева.

- Румен Гечев обявява, че за закупуването на "Соди"-Девня най-добрата оферта е на американската корпорация "Дженеръл кемикъл груп" - за 160 млн. долара.

- По БНТ излъчват изказване на вложителка, че ДСК изплаща само по 7 хил.лв. дневно на вложителите си.