16 декември 1996 г.

16.12.1996

- "Демокрация" - съобщение на обединение "Промяна", СДС-София очакват гражданите на София на 19.12. на антиправителствена демонстрация-митинг под наслов: "Дотук с търпението! България не ви иска!" в 16:30 ч. Шествието ще тръгне от НДК - бул."Витоша" - МС - пл."Батенберг" - "Цар Освободител" - пл."Народно събрание" - Ректората - "Цар Освободител" - ул. "Сан Стефано" - БНТ. Митинги ще се проведат пред парламента в 17:30 и в 19:00 пред БНТ.

- Депутатът от БББ от Велико Търново Дончо Димитров е един от шестте, срещу които на 13.12. главният прокурор Иван Татарчев започва следствие за незаконно раздавани и получавани пари от обявената за фалит Кристалбанк-Мадан.

- Асен Агов дава пресконференция: "Единствената възможност на СДС да изработи единна платформа за успешно управление и изход от кризата е да изгради около себе си кадрови потенциал. Ако съюзът не се превърне в единна политическа сила, има вероятност да бъде повторен неуспехът в управлението от времето на Филип Димитров."

- Тежката икономическа и политическа ситуация в България, предстоящото въвеждане на валутен борд и позицията на ОДС по този въпрос са част от темите, които обсъждат на работна среща посланичката на САЩ у нас Ейвис Боулън и Асен Агов, зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика. Боулън оценява обстановката у нас като тягостна и много мрачна.

- В писмо до НИС, НД "Екогласност" предлага насрочената за 19.12. антиправителствена демонстрация на обединение "Промяна" и СДС-София да стане национален протестен митинг под наслов "Не на геноцида, не на глада".

- Алберто Мусалем, постоянен представител на Световната банка у нас опровергава съществуването на секретен документ, факсимиле, от който е публикуван в печата, че има препоръки да бъдат оставени само 6 държавни банки и ДСК.

- Радио "7 дни" съобщава, че с решение на УС на БНБ ОББ и Пощенска банка са поставени под особен надзор, а "Биохим" е обявена във фалит.

- Пресцентърът на БНБ заявява, че на 13.12. не е имало заседание на УС на БНБ, поради което е абсурдно твърдението. УС никога не е дискутирал необходимостта от поставянето под особен надзор или искането за обявяване в несъстоятелност на която и да е от тях. Те категорично осъждат разпространяването на подобни дезинформиращи неверни твърдения.

- Среднощно заседание на МС обсъжда държавния бюджет за 1997 година.

- 6 млн. лв. отпуска фондация "Отворено общество" за възстановяване на централния мост в Златоград след призива на Петър Стоянов, съобщава изпълнителният директор на фондацията - Георги Прохаски.

- Мултигруп дарява 10 млн. лв. на пострадалите от наводнението граждани в община Златоград, Неделино, Кричим.

- Общо събрание на акционерите на МОБ "Св. Никола". На него става ясно, че БНБ не е дала разрешение на варненската фирма "Юкас Петролиум"-България АД да купи 60% от МОБ. Причината е формална - фирмата инвеститор е трябвало да представи счетоводните си баланси за последните две години, а "Юкас" е регистрирана през юли 1995 г. и може да направи това най-рано в началото на 1997г.

"Юкас" е регистриран с капитал 20 млн. лева и е представляван от литовеца Денис Джеров. Българското участие е под 51%.

- Членове на 7 браншови синдикати и секции към местната "Подкрепа" в Пловдив огласяват протестна декларация срещу избора на вицелидера на на СРС "Подкрепа" Панчо Рашев. Рашев е подписал декларация, че никога не е осъждан, а през 1985 г е осъден на две години затвор за контрабанден внос на резачки за нокти от Гърция.

- Основната работна версия на МВР за побоя над Евгения Калканджиева е разчистване на сметки между икономически групировки, чиято жертва е станала Мис България 95.

- По покана на военния министър Димитър Павлов и началника на Генщаба генерал-полковник Цветан Тотомиров новоизбраният президент и бъдещ върховен главнокомандващ Петър Стоянов посещава Министерството на отбраната по повод откриването на експериментален възел на системата Интернет за Българската армия. Връзката между МО и Интернет се осъществява през Австрия.

- Министър Кръстьо Трендафилов отчита двегодишната дейност на ведомството си. Казва, че 280 000 т. жито са осигурени досега, а общият недостиг до нова реколта е за 450-500 хил.тона За останалите 200 хил. т. се водят разговори с доставчици. В държавния резерв има 140 хил. т. хлебно зърно в момента.

- СЪРБИЯ: Съдът в Смедеревска паланка анулира решението на избирателната комисия и нарежда да бъде призната победата на опозицията.

Коалиционният партньор на сръбските социалисти - управляващата партия в Черна гора и премиерът Мило Джуканович напомня на сръбския президент Слободан Милошевич, че ако не е възможно да признае изборите поради правни процедури, трябва да насрочи други, и то веднага.

* Студентите, тръгнали пеша от Ниш към Белград, ще извървят 240 км.

* Върховният представител на Съвета по прилагане на мирното споразумение в Босна Карл Билд в Женева, където участва в международна среща по хуманитарни въпроси за бивша Югославия, казва: "Ако в Сърбия не бъде извършена мирна промяна, мисля, че районът отива към катастрофа през следващите години"

Парламентарната асамблея на съвета на Европа изпраща своя високопоставена делегация в Белград, за да получи от първа ръка информация за кризата.