16 ноември 1996 г.

16.11.1996

- По повод писмото на Желю Желев, премиерът Жан Виденов казва в "Панорама", че няма да има никаква среща нито на председателя на БСП, нито на ИБ, нито на ВС с президента.

"Не зная откъде Желев черпи самочувствието, че може да предписва на политическите сили какви правителства да съставят, какви да не съставят, какви да пращат в оставка или пък как да се придвижват към избори.

Писмото на Желев било скандално и поради факта, че е написано веднага след срещата на държавния глава с чужди посланици у нас."

- Жан Виденов пред "Панорама": "Предложението за въвеждане на валутния борд е форма на подкрепа на международните финансови институции и шанс страната успешно да извърши реформите в икономиката и в банковата система. То е повод преди всичко за постигане на консенсус в страната. Правителството поема политическата и икономическата инициатива за въвеждането му, както и пълната отговорност за това."

- Екатерина Михайлова, зам.-председател на ПГ на СДС пред "Панорама":

"Кабинетът Виденов няма кредит на доверие нито в обществото, нито дори в средите на БСП."

- Жан Виденов пред "Панорама": "Ако успея да убедя конгреса в своята правота, ще имам кредит на доверие да ръководя партията и правителството."

- "Труд" припомня, че на 3 октомври 19 организации създадоха Обединение за синдикални и граждански действия "Промяна" с основна цел свалянето на правителството на Жан Виденов.

- Първи конгрес на "Нова демокрация" избира за председател Иво Трайков, приема програма и устав, според които партията е от неолиберален тип. Президентът Желю Желев лично присъства и приветства форума.

- Заседание на Националната камара на КЕП, на което Филип Димитров обявява, че напуска КЕП и ще работи за СДС като индивидуален член на местен клуб.

- Заседание на УС на НД "Екогласност". Едвин Сугарев прогнозира назначаването на "буферно правителство" от Петър Стоянов в края на януари 1997 година, което ще подготви влизането на СДС във властта. Ръководството предполага, че опозицията ще внесе вота срещу кабинета Виденов за цялостната му политика в края на декември.

- Заседание на ръководството на ХДС. Предлагат кандидат-депутатите за следващото Народно събрание да минат през мажоритарен вот.