17 декември 1996 г.

17.12.1996

- Умира Станко Тодоров.

- "Дума" съобщава, че италианската агенция ""Кронос" е публикувала изследване на ОССЕ, според което България и Русия биха могли да стигнат развитите страни след повече от 20 години, при условие че икономиките им започнат да отбелязват стабилен годишен растеж. В същото време Чехия, Полша и Унгария вече са на път да догонят запада.

- Полша изпраща два самолета с 9 т. хуманитарна помощ от Полския червен кръст с брашно, ечемична каша, грис, макарони.

- Руският вицепремиер Олег Лобов пристига на работно посещение у нас. В срещите с членове на правителството той ще обсъжда сътрудничеството в енергетиката, информатиката и далекосъобщенията.

- В официално съобщение на правителствения пресцентър след нощното заседание на МС се казва, че правителството е обсъждало макрорамката на държавния бюджет за 1997 в условията на валутен борд.

На заседанието Румен Гечев е предоставил Отчет за реализираните през годината приходи от приватизация. Агенцията за приватизация и отрасловите министерства са извършили 444 продажби. 70% от сключените сделки са за обособени части - 312, а за цели предприятия - 132. Постъпилите до момента суми в лв. по сметките на финансовото министерство са 14 млрд и 564 млн.лева, като договорените плащания са 37 млрд. и 853 млн. лева.

- Във Варна шефът на БТК Михаил Данов заявява, че от 01.01. тарифите за телефонните разговори се увеличават с 40%.

- "Дума" съобщава, че министър Николай Добрев е започнал операция "Чисти ръце" в МВР за разчистване на корупцията във ведомството.

- ПГ на БСП излъчва работна група занационално съгласие по валутния борд.

- Консултативният съвет при президента Желев обсъжда обстановката в Източна Европа и проблемите на българската сигурност, с акцент върху развитието на отношенията между България и Македония.

- След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност става ясно, че български инженерен взвод от 30 до 50 души ще се включи в новите умиротворителни сили на ООН.

Консултативният съвет, свикан от Желю Желев, е посветен на езиковия спор с Република Македония. На него се предлага МВнР да продължи да търси дипломатически пътища за преодоляването на застоя в отношенията между двете страни, съобщава президентският говорител Валентин Стоянов.

- След заседанието на НИС на СДС Иван Костов заявява, че при съгласието на всички лидери на ОДС проектодекларацията с мерките за спасение на България може да бъде внесена в НС на 19.12. За основа на документа служи одобреното вече от ОДС становище за условията, при които може да бъде успешно въвеждането на валутен борд. Документът ще бъде дебатиран в комисиите на парламента и в пленарна зала, други консултации няма да има.

По-нататъшните стъпки на СДС, в случай че проектодекларацията бъде отхвърлена, ще се обсъждат на следващото заседание на НКС.

- От обединение "Промяна" заявяват, че ако БСП отхвърли в парламента декларацията на ОДС за спасение на България и консенсус за валутния борд, обединението ще започне безсрочни улични протести като продължение на антиправителстения митинг на 19.12.

От КНСБ ще подкрепят демонстрацията-митинг. СДС, НС, ДПС, ВМРО-СМД и БСДП са заявили своята съпричастност към протеста.

- Петър Стоянов се среща с и.д. външен министър Ирина Бокова, на която среща се обсъжда как да се подобри информационния обмен между двете институции.

- Столичният кмет Стефан Софиянски запалва свещите на коледната елха в центъра на София - между ЦУМ и х-л Шератон.

- СДС огласява декларация, адресирана до сръбските опозиционни лидери Вук Драшкович, Зоран Джинджич и Весна Пешич: "Защитата на демократичната кауза в Сърбия буди възхищение": "...От името на СДС предайте горещите ни поздравления на сръбските граждани, които с достойното си и смело поведение допринасят за демократичната кауза не само в Сърбия, а и на Балканите. Особено възхищение заслужават студентите.

...Споделяме стремежа на коалиция "Задно" и на всички демонстранти за свобода на СМИ и за приобщаването на вашата страна към общността на европейските демократични и правови държави..."

- СЪРБИЯ: на 30-ия ден от протестите Слободан Милошевич приема 17-членна студентска делегация от Ниш, извървяла пеша 240 км. до Белград, носеща документи, съдържащи доказателство за изборните измами в Ниш.

Според студентите Милошевич е обещал строго да бъдат наказани всички, които са нарушили закона.

* На заседание сръбският парламент отказва да обсъжда политическата обстановка в Сърбия за разлика от черногорския, който приема предложението на опозицията да разговаря за кризата в Сърбия.

* Бившият испански премиер Фелипе Гонсалес ще ръководи делегацията на ОССЕ, която ще отпътува в следващите няколко дни за Белград, за да изясни ситуацията след местните избори в Сърбия.