18 декември 1996 г.

18.12.1996

- Главният икономист на БНБ Лена Русанова и шефката на управление "Държавни кредити" обсъждат при президента Желю Желев подаването на колективна оставка на УС на БНБ. Поводът за решението за колективна оставка не е коментиран. Представителите на БНБ заявяват, че са разговаряли за актуализацията на държавния бюджет за 1996 и 1997.

След срещата юридическата съветничка на президента Вержиния Велчева съобщава, че д-р Желев е отхвърлил колективната оставка.

- Политическият съвет на ОДС одобрява предложението на СДС за гласуване в Народното събрание на Декларация за спасение на България, съдържаща мерките за спасяване на страната и условията за съгласие по валутния борд. ОДС ще поиска декларацията да бъде обсъдена и гласувана на извънредно заседание на Народното събрание, веднага след новогодишните празници.

- В обръщение на ИС на "Подкрепа" се казва, че синдикатът застава зад справедливите искания на участниците в митинга, организиран от "Промяна"

- КС на КНСБ препоръчва на членовете и структурите си да участват в митинга.

- Въвеждане на седмично заплащане на труда и създаване на доброволен трудов арбитраж предвижда подписаното национално рамково споразумение за колективните трудови договаряния през 1997 между "Подкрепа", КНСБ и Българска стопанка камара.

- Медицинският персонал - членове на АДС и БЛС, ще се включат в протестното шествие, организирано от "Промяна". Д-р Петър Угрински, шеф на БЗДС към АДС, заявява: "Ще заявим нашето категорично искане за оставка на правителството, защото не искаме повече да сме свидетели на безумието в родното здравеопазване."

- Независимите депутати от партия "Нова демокрация" Иво Трайков, д-р Орлин Драганов и Николай Кисьов започват да събират подписка в парламента за внасяне на вот на недоверие към правителството на Виденов.

- ВМРО организира протестно шествие в Пловдив под наслов "Долу правителството" с горящи факли по главната улица. СДС-Пловдив подкрепя исканията на организаторите за оставка на Виденовия кабинет.

- ОДС организира протестен митинг в Асеновград под наслов "Оставка на червеното правителство, довело страната до пълна разруха"

- Общинските съветници гласуват на свое заседание кметът на община Бургас Йоан Костадинов да бъде даден на прокурор, след като изслушват доклад на комисията, натоварена с разследването как са раздавани общински жилища на партийни активисти и административни апаратчици на смешно ниски цени.

- Главният прокурор Иван Татарчев пред журналисти заявява, че има събрани материали и трябва да се подготви искане до парламента за снемането на депутатския имунитет на Дончо Димитров от БББ с уточнението, че изчаква още документи. Народният представител е взимал кредити не само от Кристалбанк /175 млн.лв./, но и от много други места.

- Парламентът връща за ново обсъждане в Комисията по здравеопазване спорните текстове в поправките на Закона за народното здраве, затрудняващи частната лекарска практика. Според тях лекарите имат право да работят частно само с разрешение на шефовете им вдържавните болници. Ако пък са собственици на частни заведения, не могат да работят в обществените.

- Във Варна Георги Пирински заявява, че очаква ново, компетентно и силно правителство след извънредния конгрес на БСП.

- От пресцентъра на МО информират, че заседанието на Висшия военен съвет е обсъдил програмата за превъоръжяването на Българската армия до 2015 година.

- Столичният кмет Стефан Софиянски посреща на коледна наздравица всички посланици и културни аташета у нас.

- Софийският градски съд отхвърля искането на БНБ за обявяване на Първа частна банка в несъстоятелност.

- Петър Стоянов заминава за Италия на делово посещение. При заминаването си, на летището, Петър Стоянов заявява, че ще покани главата на Римокатолическата църква да посети България. Посещението е по личната покана на президента на Италия.

Петър Стоянов: "Отдавам голямо значение на тази работна визита, тъй като тя ще ми даде възможност да внуша разбиране в италианските политически кръгове към проблемите на България."

- Тодор Кавалджиев се среща с посланика на Република Македония у нас Георги Спасов и на Хърватска Невен Юрица, на която обсъждат кризата в България.

- В НДК е учреден Българо-германски форум, който е аналогичен на вече създаденото в Бон Германско-българско дружество. Инициатори на създаването и на двете организации са депутати от българския парламент и Бундестага. С приветствие към учредителите се обръща посланикът на Германия Петер Метцгер и зам.-министърът на външните работи Константин Главанаков. За председател на форума е избран депутатът от СДС Валентин Василев.

На него се очаква външният министър на Германия Клаус Кинкел, който обаче съобщава, че ще посети България през февруари.

- СЪРБИЯ: Социалистическата партия на Сърбия на президента Слободан Милошевич оспорва съдебното решение, с което се признава победата на опозицията в местните избори в гр. Смедеревска паланка. Местната избирателна комисия отхвърля становището на съда и потвърждава победата на левицата в Смедеревса паланка.

* Демонстрантите освиркват посолството на Русия в Белград и скандират "червена банда" в отговор на изявления на руския външен министър Евгений Примаков за събитията в Сърбия.