18 ноември 1996 г.

18.11.1996

- Паника пред клоновете на ДСК. Вложителите масово изтеглят парите си.

- ДСК излиза с декларация: "ДСК не може да фалира". Постепенно нещата се укротяват.

- Заседание на МС обсъжда трета поредна актуализация на бюджета.

- Президентът Желю Желев се среща с ръководството на ПГ на СДС - Йордан Соколов и Екатерина Михайлова. СДС предвижда консултации по света и преди тяхното завършване не могат да изразят позиция.

- Желев приема Стефан Савов от Народен съюз. Народният съюз ще подкрепи валутния борд при известни условия - кабинетът да си подаде оставката и предсрочни избори, за да поемат ОДС отговорността за управлението на страната.

- Желев приема Ахмед Доган, Осман Октай и Юнал Лютфи от ДПС. ДПС изказват позиция подобна на тази на Народен съюз.

- Желев приема представители на "Нова демокрация". Орлин Драганов: "Да" на валутния борд, но ако получат отговорите на 4 въпроса от МВФ и управляващите.

- Желев приема Кирил Желев и Стефан Гайтанджиев от ПГДЛ.

- Желев приема Яшо Минков, Румен Русев и Валентин Стоев от БББ.

- Петър Стоянов изпраща писмо до председателя на Съвета на министрите на ЕС Дик Спринг и председателя на Европейската комисия Жак Сантер, в което спешно настоява да бъдат осигурени за България хуманитарни помощи от зърно и фураж.

- Ройтер съобщава, че България е била втора по внимание за търговците на книжа по външния ни дълг от източноевропейските страни, в анализ на ситуацията на Лондонската фондова борса. Причината е предложението на МВФ за въвеждане на валутен борд и раздвижването на приватизационния процес.

- Предаването "Открито" и неговата водеща Валя Ахчиева устройва задочна среща на премиера Жан Виденов с главните редактори на големите вестници - "Труд", "Дума", "Стандарт", "Капитал", "Демокрация", "24 часа".

- Едвин Сугарев предава на главния прокурор папка с документи за корупция в банковата система, свидетелстващи за нарушения в 9 банки.

- Комисията по външната политика на турското Велико Национално събрание, водена от нейния председател Седат Алолу се среща с председателя на българския парламент Благовест Сендов.

- СЪРБИЯ: голям митинг в Белград на сръбската опозиционна коалиция "Заедно" по повод победата им в местните избори в най-големите градове - Белград, Нови Сад, Крагуевац, Ужице, Чачак, Сомбор, Кикинда, Пирот и Ниш. От 189 общини левицата печели в 134.