1 декември 1996 г.

01.12.1996

- Наводнение в Родопите - две жени се удавят в Неделино и Златоград.

- С 14% се увеличават цените на електроенергията и въглищата, с 25% - цената на бензина, средно с 30% - цените на жп билетите.

- Иван Костов, заедно с Муравей Радев и Красимир Ангарски заминават за САЩ. Целта е провеждане на консултации с МВФ, Световната банка, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Министерството на финансите, комисиите за международни отношения, срещи с представители на медиите, с деловите кръгове, със сенатора Джон Маккейн и конгресмена Франк Уулф.

В МВФ - със Стенли Фишер - първи заместник-управляващ директор на МВФ; с Майкъл Деплер - зам.-директор на МВФ за Европа; с Ан Макгърк - ръководител на мисията; с Масимо Русо - директор на дирекция "Европа-1"; с Йоханес Вейнхолц - изпълнителен директор на холандската група; в Световната банка - с директора на дирекцията за Югоизточна Европа Кенет Лей; с Кайо Весер - управляващ директор на Световната банка; в Министерство на финансите - с помощник-министърът, отговарящ за международните финансови институции; с Антъни Уейн - помощник държавен секретар за Европа и Канада; в Съвета за национална сигурност - с Ричард Шифтър; с Даниел Фрийд - специален помощник на президента и старши директор за Източна Европа; в Конгреса - с членове на комисията по международни отношения; с Уорън Колт, който ще въвежда валутен борд в Босна; с Адам Бенет - консултант в МВФ по въпросите на финансовите бордове.

* Преди да замине за САЩ, Иван Костов определя пред журналисти целта на посещението - да запознае американските си колеги с позицията на СДС за въвеждането на валутния борд. Както и да чуят нашето настояване за това, че съществува алтернатива. Налице са две последователно провалени програми на МВФ, 2 стендбай споразумения. Едното от правителството на Беров, другото - от екипа на Жан Виденов. Те са стартирали, но не са могли да дадат никакъв ефект. Програмите са провалени и поради недобре изчислени рискове от страна на фонда.

- Президентът Желю Желев заминава за Лисабон за участие в Четвъртата среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

- В "Неделя 150" Румен Гечев заявява, че техническата мисия на МВФ ще пристигне на 2-3 декември. Най-рано по Коледа парламентът ще разгледа самото въвеждане на валутен съвет. Бордът на МВФ можел да се произнесе едва през януари. Министерството на икономическото развитие и финансовото министерство имали вече разработени варианти за въвеждането на борда. Само че, за да се справи с него, кабинетът се нуждаел от 800 млн. долара като подкрепа на платежния ни баланс. И част от тях трябва да дойдат в страната ни до 17.01., когато ни чакат тежки плащания по външния дълг.

- Съветът на председателите на на ОНСГД "Промяна" взима решение да се присъедини към обявената от КНСБ за 04.12. генерална 24-часова стачка, въпреки несъгласието им с практиката на конфедерацията сама да решава за подобни акции.

- В специално обръщение ВМРО-СМД поискват оставката на правителството на Жан Виденов.

- На заседание на УС на БЗНС Анастасия Мозер заявява, че предсрочните парламентарни избори трябва да се проведат след няколко месеца, за да може през това време опозицията да се подготви. Решение: Висшият съюзен съвет на БЗНС да се събере на 15.12. за да приеме окончателно програмата си и да попълни управителния си съвет.

- Осман Октай и Юнал Лютфи не получават подкрепата на делегатите на Третата национална конференция на ДПС за членове на ЦС на ДПС.

На пресконференция Ахмед Доган оценява като важен и актуален за ОДС въпроса за диалог с новоучредената ЛДА на Желю Желев.

- СЪРБИЯ: Опозиционната коалиция "Заедно" обявява, че ще сформира своя местна власт в 7 града, където според нея социалистите незаконно са й отнели победата. Опозицията опровергава съобщенията, че западни дипломати опитват да посредничат между нея и сръбския президент Слободан Милошевич.

700 университетски преподаватели са подписали петиция срещу президента, но държавните медии премълчават за това.

По държавната телевизия председателят на сръбския парламент Драган Томич отправя невъздържани нападки срещу протестиращите. Той обвинява опозиционната коалиция "Заедно", че манипулира за протестите си деца и студенти и все повече приличала на профашистка групичка.

Вътрешното министерство предупреждава, че няма повече да толерира "елементи на насилие" в демонстрациите и ще иска организаторите предварително да уведомяват за провеждането им.

- МАКЕДОНИЯ: Втори кръг на общинските избори в Македония, на първия са избрани всичките 124 общински съвета и 33 от всички 124 кмета. Неизбрани са останали 81 кмета, включително и този на столицата. Състезанието в Скопие е много оспорвано, защото в него участват 4 кандидата, а разликата между първите двама е 91 гласа. Вотът не е наблюдаван от чужди наблюдатели, защото след първия тур те преценили, че е показана достатъчно висока степен на демократичност.

Македонската опозиция в лицето на коалицията ВМРО-ДПМНЕ и Демократическата партия - МААК спечелва кметското място в Скопие с кандидата си Ристо Пенов. Местните избори са спечелени в 50 общини от социалдемократите на Бранко Цървенковски и в 27 общини /сред които Струмица, Щип, Прилеп/ - от опозицията.