20 декември 1996 г.

20.12.1996

- Министър Николай Добрев заявява, че няма да си подаде оставката, след като Военната прокуратура установи, че 2 телефона са подслушвани на "Раковски"134, тъй като следствието не е доказало, че МВР е подслушвало, нито че той като министър е издал заповед за това.

* По същия повод Иван Костов заявява, че знае точно кой е подслушвал сградата на СДС, имената са написани, знае ги и министър Добрев, знае ги и Военна прокуратура. Според него е извършено недопустимо посегателство срещу една политическа централа и в цял свят такова нещо се наказва с оставката на министъра на вътрешните работи или на целия кабинет. Подслушването на политическа централа означава, че тя се третира като обект, който заплашва националната сигурност на страната. Подобни разсъждения могат да се родят само в главите на престъпници, които нямат право да заемат постовете, на които са сега.

- Кандидат-премиерът Николай Добрев е готов с 26-странична програма за практически действия на БСП през 1997-98 година.

- Парламентарната комисия против корупцията, след като изслушва доклада на работната група, оглавена от соцдепутата Гинчо Павлов, решава, че няма данни транспортният министър Стамен Стаменов да се е облагодетелствал или да е нарушил законите в ущърб на държавата.

- Депутатът от СДС Едвин Сугарев посещава главния прокурор Иван Татарчев и внася третата поредна папка с материали, този път срещу премиера Виденов и подчинените му от приятелския кръг длъжностни лица. Предните две папки бяха за злоупотребите в банките и срещу министъра на транспорта Стамен Стаменов.

- НС излиза в коледна ваканция до 15 януари.

- Зам.-председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова заявява, че на 27.12. ще бъде внесено предложение за извънредно заседание на парламента, на което да се обсъди декларацията на ОДС за спасение на България.

- Папата приема Петър Стоянов в личния си кабинет. 4 часа разговарят на немски. Папата пожелава успехи на България и лично на госта си в усилията за излизане от кризата и за приобщаването на страната ни към Европа. Петър Стоянов заявява, че като встъпи в длъжност, ще отправи официална покана до папа Йоан Павел II да посети България.

Петър Стоянов се среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано, който изразява убедеността си, че България ще преодолее кризата, и подчертава, че страната ни принадлежи към Европа.

На срещата с министъра на външните работи Ламберто Дини Петър Стоянов излага тезата за едновременното започване на преговорите за членство в Европейския съюз с всички асоциирани страни от Централна и Източна Европа. Ламберто Дини подчертава, че италианската позиция е категорична в това отношение и той напълно подкрепя тезата на Петър Стоянов.

- Тодор Кавалджиев обсъжда френския опит в земеделското кредитиране с гостуващия у нас Жан Пиер Дарблад, депутат от департамент Жоронд.

- Президентът Желев дава традиционния коледен прием на политици, дипломати и общественици.

- В писмо до четиримата съпредседател на ОДС Константин Тренчев заявява, че КТ "Подкрепа" приветства идеите, изложени в декларацията за мерки за спасение на България, внесена в парламента от ОДС.

- С решение Върховният съд потвърждава решението на Софийския градски съд, който отказва да впише Георги Пинчев като главен секретар на БЗНС.

На 21.12. привържениците на Георги Пинчев и Петко Илиев провеждат конгрес в НДК.

- "Дума" помества предложението на ОСД пред извънредния конгрес на БСП "Алтернативата - национално съгласие за реформата". Според авторите главното е конгресът да излезе от затворения свят на партийните дилеми, да се отвори към обществото и да предложи практически действия за радикални реформи и изход от кризата, за спасение и оцеляване на нацията.

ОСД предлага нов по съдържание консенсус:

1. Консенсус за смяна на начина на осъществяване на реформите у нас, чиято основа би могла да бъде национална програма за провеждане на икономически реформи;

2. Надпартиен консенсус - предлагат сегашният парламент да състави правителство на националното съгласие, което без отлагане да започне осъществяването на националната програма;

3. Съгласие, надхвърлящо рамките на което и да било мнозинство. БСП носи отговорност за неуспешните реформи в периода на прехода. Своя отговорност носи и опозицията. И двете страни са длъжни да поемат отговорността си и час по скоро да извървят пътя към компромиса.

- Изпълнителният директор на ЦМП Калин Митрев съобщава, че от общо 968 предприятия, чиито акции се разиграват на първата тръжна сесия, 342 са купени изцяло, а за 532 от тях са изкупени половината от предложените акции.

- Ексминистър Иван Пушкаров заявява, че създаването на Агенция по дълга, Агенция за рекапитализиране на банките и Агенция за кредитиране на експорта трябва да съпътства въвеждането на валутен борд.

- На дискусия за валутния борд в агенция "Балкан" Иван Пушкаров заявява, че валутният борд е политическо решение на Г-7, реализирано по предложение на МВФ.

- Преди заминаването си Ан Макгърк и Чарлс Инок заявяват, че не са препоръчвали оставка на УС на БНБ, а за евентуалното му преструктуриране. МВФ постигна голям напредък по организационната подготовка на валутния съвет. В началото на 1997 ще дойде мисия на МВФ на по-високо равнище, вероятно начело със Стенли Фишер, когато ще се преговаря с властите за програмата. Въвеждането на валутния борд в началото на февруари било възможно, но дотогава трябва да е завършила подготовката. Решението ще бъде на българските политици и управляващи.

- Главният икономист на БНБ Лена Русанова си подава оставката като член на УС на БНБ. Тя е от президентската квота и освобождаването й трябва да стане след указ на Желю Желев.

Лена Русанова: "Оставането ми в УС на БНБ е несъвместимо с моята морална позиция и професионални разбирания."

На 28.12. изтича мандатът на главния юрист на БНБ Борислав Стратев. Александър Авдеев, бивш посланик на Руската федерация в София е назначен за зам.-министър на външните работи на Русия.

- Посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес е награден със званието "Почетен гражданин на София".

- Във Варна започва двудневна национална ромска конференция с организатор НДС "Рома" и със спонсор фондация "Илко Ескенази": "Новото лице на ромските лидери в демократичното общество след президентските избори 1996".

Петър Атанасов от екипа на Петър Стоянов: "Интегрирането на ромите демократи с останалите демократични формации е стъпка към решаването и на техните въпроси."

- Пред журналисти ген. Тотомиров заявява, че сапьорен взвод, който ще участва в операциите на ЕСФОР на територията на бивша Югославия, ще бъде в състава на холандския контингент, който ще поеме и част от разноските ни.

- Румен Гечев прави отчет за дейността на МИР за 2-годишния период на управление на Демократичната левица.

- 13,5% от Черноморската банка за търговия и развитие ще са собственост на България, след като парламентът ратифицира вече подписаното от кабинета споразумение за учредяването на банката. Освен България страни учредителки са Русия, Турция, Украйна, Гърция, Албания и др.

- СЪРБИЯ: Пристига поканената от сръбския президент Слободан Милошевич делегация на ОССЕ, предвождана от бившия испански премиер социалист Фелипе Гонсалес, която ще проучи твърденията на опозицията за опорочаване на резултатите от местните избори. Според Вук Драшкович Слободан Милошевич има намерението да използва мисията на ОССЕ, за да признае резултатите от местните избори с изключение на Белгард. Драшкович казва, че опозицията не е склонна на подобен компромис.

* Студенти парализират центъра на Белград, след като блокират ключов мост на р. Сава. Младежите благодарят на полицията, че е блокирала достъпа до 3 моста, с което им е направила услуга, защото това е била тяхната цел.

* Социалистическата партия на Милошевич провежда контрамитинги в Александровац, Гниляне, Босилеград и др.