20 ноември 1996 г.

20.11.1996

- Доларът достига нива до 350-360 лв.

- 11 от 15-те сини партии /без ОХДЦ, КЕП и ФНСД/ излизат с декларация "Избори или партия", в която казват, че не може да се подмени основната цел на СДС в момента - предизвикване и спечелване на предсрочни избори; настояват вотът на недоверие на премиера Виденов да бъде внесен незабавно. Според Филип Димитров всяко партийно строителство сега би довело до неразумен риск от загуба на гласове.

- Иван Костов в интервю пред "Демокрация": "Искаме да създадем единна партия, защото се готвим да управляваме."

- По време на срещата си с представители на обединение "Промяна" президентът Желев заявява, че необходимостта от въвеждане на валутен борд у нас е 99,9%. Според президента, Виденов няма моралното право да сключва споразумение за борда. "Промяна" уведомява президента, че всички 21 организации на обединението ще вдигнат стачка в деня, в който СДС внесе в парламента вот на недоверие към кабинета. Според синдиката предсрочните избори са единствен изход от ситуацията.

 - Жан Виденов, Димитър Костов и Любомир Филипов, под егидата на Благовест Сендов провеждат среща с представители на БББ. След нея става ясно, че БББ е за въвеждането на български вариант на валутен борд, т.е. БНБ да играе ролята на валутен борд. Жорж Ганчев изразява становището, че достойнството на България трябва да се запази. Валутният борд трябва да се направи от БНБ и от български специалисти.

- Пред БНТ Любомир Филипов призовава българите да не купуват долари, защото това било чисто самоубийство.

* Димитър Костов призовава парламентарните сили да консолидират усилията си в правилна посока, т.е. въвеждане на валутен борд.

* Според специалисти правителството отпуска хиперинфлацията, за да реши проблемите си с бюджета и вътрешния дълг.

* Жан Виденов: "Инфлацията от началото на месеца е 1%"

- Главният финансист на министерство на образованието Калин Лимберов съобщава, че 600 училища, които са на пряко тяхно подчинение са без отопление.

- СЪРБИЯ: По повод анулирането на резултатите и насрочването на нови местни избори в районите, в които коалицията "Заедно" печели, Вук Драшкович прочита обръщение. В него сръбската опозиция обвинява президента Слободан Милошевич, че им е отнел победата в местните избори и затова призоват поддръжниците си да влязат в кметствата на градовете, в които са спечелили изборите. "Влезте в градските и общински кметства, установете новата власт и я защитете заедно с хората. Вие победихте и сега трябва да защитите своята победа, бъдещето на гражданите, Конституцията и сръбските закони".

Драшкович обявява, че опозицията ще влезе в кметството на Белград и ще организира масови демонстрации срещу Милошевич в столицата.

Протести  в градовете Ягодина, Кралево, Ужице и Пирот.