20 август 1991

София, 20 август 1991 година
        Брой 162 (437)

Ръководител Пресслужба "Куриер" Стефан Господинов


София, 20 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА СДС - ЛИБЕРАЛИ, ПОДПИСАНО ОТ ИМЕТО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА КЛУБОВЕТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ, ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СВАЛЯНЕТО ОТ ВЛАСТ НА СЪВЕТСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ МИХАИЛ ГОРБАЧОВ И ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В СССР.


СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Тази сутрин информационните средства съобщиха новина, която разтърси света: законният съветски президент Михаил Горбачов е арестуван и свален от власт. Извършен е военен преврат и е въведено извънредно положение в цялата страна. Всички знаем, че с името на Горбачов се свързваха усилията за разрушаване на един от най-чудовищните политически режими, които човечеството помни. Очевидно е, че тази политическа авантюра представлява опит за реставрация на комунистическия режим в Съветския съюз.

СДС-либерали категорично протестира срещу преврата в СССР и настоява пред българските власти да не признават неговата законност.

Демократизацията в страните от Източна Европа, включително и в България, протича при обстановка на политическа нестабилност и мъчителни икономически трудности. Това дава козове в ръцете на "идеолозите на здравия ред", на потенциалните превратаджии и в нашата страна. Няма никакво съмнение, че случилото се в СССР ще ги подтикне да надигнат глави.

СДС-либерали смята, че сегашният политически момент изисква спокойствие, здрав разум и подкрепа на демократичните институции в страната. От това, какво ще направим днес, зависи бъдещето на няколко поколения българи. Алтернативата, пред която може да ни изправи действителността, е или приобщаване към цивилизования свят, или връщане в тоталитарния концлагер.

Трябва да се разбере, че всяко нарушаване на обществения ред ще бъде използвано като повод за атака срещу законните демократични институции. СДС-либерали призовават всички стачкуващи в страната да прекратят ефективните стачни действия, въпреки че приема справедливостта на повечето им искания. Призоваваме синдикатите да се въздържат от крайни синдикални действия.

Призоваваме всички демократични сили в страната, независимо от различията помежду им, да подкрепят парламента, президента и правителството. Армията и органите за сигурност да декларират лоялността си към тях.

Настояваме да се преустановят вътрешните раздори в Съюза на демократичните сили. Причините за тях не са по-важни от общите цели на Съюза. Който ни упреква, че ние се стремим към разцепление в СДС, нека си помисли какво би могло да стане, ако в България още действуваше живковско-брежневската конституция, която можеше да бъде използувана като повод за отмяна на всички демократични промени в законодателството на страната.

Призоваваме всички социалисти, които искат промяна на системата, да подкрепят с действията си демократичните институции и демократичните политически сили. Отношението към събитията в СССР ще покаже до каква степен Българската социалистическа партия се е освободила от сталинското си минало.

Предстоят избори. На тях всички ние независимо от различията в политическите си възгледи трябва да покажем, че искаме да живеем в нормално, цивилизовано и демократично общество. Ако не успеем сега, друг шанс може и да няма.

Съотечественици, нека имаме мъжеството да понесем икономическите трудности, които сегашното преходно време поражда. Носталгията по привидното благополучие в миналото е естествена, но опасна илюзия, от която могат да се възползуват само сталинистите, жадуващи за политически реванш.

Свободата е по-скъпа от хляба.

София, 19 август 1991 г.

ЗА ФЕДЕРАЦИЯ НА КЛУБОВЕТЕ
ЗА ДЕМОКРАЦИЯ:
Петко Симеонов

ЗА ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ:
Л.Иванов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ И ОТСТРАНЯВАНЕТО ОТ ВЛАСТ НА ЗАКОННИЯ ПРЕЗИДЕНТ МИХАИЛ ГОРБАЧОВ.


Националният координационен съвет на Съюза на демократичните силиизразява силната си загриженост от развитието на събитията в Съветския съюз. Обявяването на извънредно положение, отстраняването от власт и арестуването на законно избрания президент Михаил Горбачов са първите стъпки по един път, който може да върне огромната многонационална комунистическа империя десетилетия назад - в мрачните времена на престъпния сталинизъм. В Москва отново се разпореждат всесилният КГБ и други консервативни сили - арестувани са пред самия парламент на Русия опозиционни депутати, обявява се забрана на политически партии, въвежда се цензура, по "Садовое кольцо" дрънчат с веригите си бронетранспортьори, чекисти са прогонили журналистите на демократичната радиостанция "Ехо Москвм". Това се прави точно ден преди подписването на новия Съюзен договор - един трудно постигнат компас, който също не предоставяше изцяло правото на народите на самоопределение.

Извънредното положение се обявява на цялата територия на предишния Съветски съюз, като се пренебрегва обстоятелството, че редица републики възстановиха пълния си суверенитет след допитване до своите граждани, при което искането за самостоятелност получи огромно мнозинство.

Накъде се опитват да водят сега огромната многонационална родина на провалилия се по цял свят социалкомунизъм тези, които се самообявиха за Държавен комитет по извънредното положение? Световната демократична общественост си задава с огромно безпокойство този въпрос.

Съюзът на демократичните сили вярва, че мъртвата хватка на комунизма няма отново да обхване руския народ и другите поробени народи. Подкрепяме призивите на президент  а на Русия Борис Елцин, на президента на Литва Витаутас Ландсбергис, както и протестите на демократите от всички републики. Следим събитията и ще реагираме своевременно.

София, 19 август 1991 г.

НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СДС

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОФИЙСКИЯ КЛУБ ЗА ЛИБЕРАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ ПО ПОВОД НА ОПАСНОТО РАЗВИТИЕ НА СЪБИТИЯТА В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, ЗАПЛАШВАЩИ ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС В СССР И СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА.


Тази сутрин в Кремъл е сменена властта. Ние оценяваме това като опит за военен преврат, защото става дума не просто за смяна на политическата линия, а за прекъсване на целия демократичен процес в съветското общество. С името на Горбачов цялото човечество свързва идеята за новото политическо мислене, проявяващо се в търсене на нови пътища за европейско и световно разбирателство, във възможността за развитие на широките демократични процеси, обхванали Източна Европа.

За първи път светът се оказа пред възможността за дълготраен мир и спокойствие. За всичко това на Горбачов беше дадена Нобелова премия за мир. Силно обезпокоени от опита за военен преврат в СССР, който би имал непредсказуеми последици за цялото човечество, ние настояваме всички политически сили, представени в българския парламент, да вземат категорично отношение към събитията в СССР. Призоваваме Народното събрание да предотврати възможността за всякакви аналогични действия в България, задържащи процеса на демократизация на страната ни по мирен път.

София, 19 август 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ /ИБ НА НК/ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД ПРОВЕЖДАНЕТО НА Т.НАР. ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА БСДП НА 17-18 АВГУСТ 1991 Г. В СОФИЯ.


На 17 и 18 август 1991 година средствата за масова информация съобщиха за извънреден конгрес на БСДП, подведени от група лица, които не представляват националните органи на партията. ИБ на НК заявява, че т.нар. извънреден конгрес е проведен в грубо нарушение на устава. Съгласно изричните изисквания на чл.28 и 29 от устава на БСДП ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС СЕ СВИКВА САМО с решение на Националната конференция или НК на БСДП по писмено искане на една трета от делегатите на последния конгрес или на една трета от местните организации.

Към днешна дата в Националния комитет на БСДП са постъпили искания за извънреден конгрес от пет /5/ местни организации, като само две от тях са подпечатани с печата на БСДП, а другите три носят или печата на СДС, или са без печат.

Българската социалдемократическа партия се състои от 663 местни организации. На 38-я конгрес на Българската социалдемократическа партия присъстваха 923 от 1023 избрани делегати. От горепосочените данни е видно, че липсват каквито и да са основания за свикване на извънреден конгрес. Не може едно малцинство, по-малко от 1/3 от организациите, да се самообяви за национален форум на БСДП, още повече че много от участниците не са изпратени от своите организации.

Националният комитет на Българската социалдемократическа партия счита състоялото се на 17 и 18 август 1991 г. събрание в театър "Сълза и смях" за поредна груба провокация, целяща разбиването на организационните структури на БСДП явно в интерес на нейните политически противници и по познат болшевишки маниер.

Противозаконното присвояване на името на Българската социалдемократическа партия, използването на документи с невярно съдържание, както и опитът да бъдат заблудени средствата за масова информация, българската общественост, членовете и симпатизантите на БСДП са действия, попадащи под ударите на закона, за които ще се потърси на строга отговорност.

София, 19 август 1991 г.

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА БСДП: инж. Груди Панчев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ЗА ОТНОШЕНИЯТА С КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИВ БЪЛГАРИЯ /КНСБ/.


По повод позициите, декларирани от Изпълнителния комитет на Конфедерацията на независимите синдикати в България през последните седмици, Конфедеративният съвет на КТ "Подкрепа" смята, че те загърбват договореностите между синдикалните централи и правителството и представляват цинично предателство на интересите на работниците и на техните семейства.

КТ "Подкрепа" обвинява КНСБ в следното:

1. Съгласуване с правителството и приемане на Решение номер 252 на Министерския съвет въпреки протеста на "Подкрепа" и напускането на заседанията на Националната комисия по съгласуване на интересите.

2. Отказ от свободния избор на броя на колективните трудови договори в една фирма.

3. Пълна незаинтересованост и изоставяне на браншовото, отрасловото и регионалното договаряне, които бяха пренебрегнати и от правителството.

4. Серия от некоректни, клеветнически атаки в средствата за масова информация, включително и в чужбина, в момент, когато в България е жизнено необходима работническа солидарност по въпросите на договарянето, децентрализацията и демонополизацията, както и заради непрекъснатото повишаване на издръжката на живота.

5. Предателство и политическа спекулация с работническите интереси в Националната миньорска стачка.

6. Колабориране с правителството и с работодателите.

На базата на всичко това Конфедеративният съвет на КТ "Подкрепа" задължава Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" да прекрати отношенията си с Изпълнителния комитет на КНСБ, докато той не преразгледа позициите си.

Препоръчва на организациите на КТ "Подкрепа" да не възпрепятстват преминаването на секции на Конфедерацията на независимите синдикати в България в състава на организации на КТ "Подкрепа".

Конфедеративният съвет изрично заявява, че това решение не означава, че трябва да се прекратяват отношенията с честните и отговорни членове, ръководства и организации на КНСБ, когато е необходимо да се защитават общите интереси и тежнения на работниците, селяните и
интелигенцията.

София, 18 август 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "НЕОБХОДИМ ОТГОВОР" НА ЦЕНТРАЛНОТО БЮРО НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗНИКНАЛИ ВЪПРОСИ ОКОЛО СЪЗДАВАНЕТО НА ПРЕДИЗБОРЕН СЪЮЗ НА БСП, БЛП, ДПБ, ОПТ, ХЖД И ХРП.


В отговор на запитвания на някои недобре ориентирани в нашата сложна политическа действителност граждани Централното бюро на Демократическата партия, член на СДС, съобщава, че няма нищо общо с Демократическата партия в България с лидер Костадин Георгиев, която наскоро сключи предизборен съюз с БСП.

Поради някои по всяка вероятност преднамерено недобре уредени норми, залегнали по-рано в Закона за лицата и семейството и по-късно в Закона за политическите партии, даде се възможност да се регистрират партии с почти еднакви имена.

Името на Демократическата партия с нейната богата история представлява примамливо прикритие за политическа дейност на малочислени групи от честолюбиви и амбициозни личности. Такава е Демократическата партия в България с лидер К. Георгиев.

Демократическата партия с председател Стефан Савов и заместник-председатели Георги Марков и Златка Русева е наследник на партията на Петко Каравелов, Алеко Константинов, Александър Малинов и Никола Мушанов. Тя е член на СДС и има богато разклонена национална структура с около 260 организации в цялата страна и близо 25 хиляди отчетни членове; партията поддържа тесни връзки с консервативни, християн-демократически и либерални партии от много страни. Младежкият съюз на Демократическата партия има повече от 50 местни организации и е приет за член на ДЕМИК, обединението на младежките консервативни и християн-демократически партии. Демократическата партия издава седмичника в. "ЗНАМЕ".

Демократическата партия, вярна на традициите си, се бори срещу тоталитаризма във всички негови разновидности, така че никога не би могла да сключи съюз с БСП.

Демократическата партия няма нищо общо и с т.нар. Демократическа партия 1896 г. със седалище гр. Пловдив, която чрез своя представител Венцислав Бъчваров участва в самообявилата се либерална коалиция. Това е една съвършено малочислена група от няколко души с претенции за партия, която никога не е била представена в Националния координационен съвет на СДС.

Организацията на Демократическата партия /с председател Стефан Савов/ в Пловдив има близо 600 членове и е една от водещите сили на СДС вобщината. Освен това тя координира дейността на 29 организации в района.

София, 18 август 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 20 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ИЗБОРИ’90 - КАК БЯХА ФАЛШИФИЦИРАНИ. ИЗБОРИ’91 - КАК СЕ ГОТВЯТ ЗА ФАЛШИФИКАЦИИ", НАПРАВЕНА ОТ ГРУПА ЕКСПЕРТИ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА 19 АВГУСТ 1991 ГОДИНА. В ГРУПАТА ЕКСПЕРТИ УЧАСТВАТ: ВАЛЕРИ ЦВЕТКОВ, ДОЦ. ВАСИЛ ЦАНОВ, ВЕСЕЛИН ПЕТКОВ, ДОЦ. ДИМИТЪР ТОПЛИЙСКИ - НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ, ДОЦ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ И ДОЦ. НИКОЛАЙ ВЪЛЧАНОВ.


През м.юни 1990 г., след 59-годишно прекъсване, в България бяха проведени свободни многопартийни парламентарни избори. Официалните кръгове у нас место твърдят, че тези избори бяха и честни. Както вече показахме в редица публикации, това твърдение не е вярно. Изборните резултати бяха хладнокръвно и нагло фалшифицирани. Изборната фалшификация е вероятно най-голямата операция на Държавна сигурност след прекръстването на 1 000 000 български граждани през 1984-1985 година. Фалшификацията беше осъществена с помощта на поне 500 000 избиратели-фантоми, като техният брой може да се окаже с около 200 000 по-голям. Отговорност за фалшификацията носи и Централната избирателна комисия /ЦИК/ със секретар Димитър Попов, който сега е министър-председател. Отскоро той е и собственик на апартамент с площ около 215 кв.м., закупен с благословията на неговия първи заместник Виктор Вълков от Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус за символичната сума 55 000 лв., отговаряща на не повече от 5 процента от реалната му цена.

Ръководството на СДС по онова време имаше макар и непълна, но достатъчна информация за фалшификацията. Въпреки това, подложено вероятно на натиск от страна на управляващата партия и контролираните от нея репресивни органи, то призна изборните резултати. Така то носи и част от моралната отговорност за събитията, настъпили след изборите.

Първите сигнали за крупна фалшификация на изборните резултати се появиха още в края на м.юни 1990 година. До края на 1990 година в пресата се появиха около десетина публикации на тази тема. Особено място сред тях заема статията на математиците проф. Л.Аврамов и доц. В.Цанов във в. "Демокрация" на 5 ноември 1990 година. В нея се прави анализ на изборните резултати, констатира се наличието на неколкостотин хиляди избиратели-фантоми и се показва колко силно се влияят изборните резултати, особено по мажоритарната система, от "малки" грешки в преброените гласове. Във връзка с това ще напомним, че всички народни представители на БСП, избрани по мажоритарната система, са спечелили със сумарна разлика от 314 000 гласа, т.е.констатираните поне 500 000 фантоми са напълно достатъчни за каквото и да било.

През юни-август 1991 г. в пресата се появиха редица материали, разкриващи механизма и ефекта на изборните фалшификации. Отговорът на официалните среди бе даден късно и следва да бъде признат за крайно неудовлетворителен. Единствено разумно признание беше, че избирателните списъци са били тотално грешни. С недомлъвки беше признато и наличието на 250 000 фантоми.

Механизмът на изборните фалшификации беше обект на последната ни голяма статия във в. Демокрация" от 5 август 1991 г. и ще бъде обсъждан допълнително на тази пресконференция. Ще споменем само, че една от основните предпоставки за фалшификацията беше "несъвършеният" закон за провеждане на избори за Велико народно събрание.

Сегашното ръководство на БСП вероятно знае, че нова фалшификация на изборните резултати е невъзможна във формите и обема от миналата година. Някои от мерките, предприети от СДС за предотвратяване на такава фалшификация, също ще бъдат обсъждани на пресконференцията. Необходимо е обаче изрично да се посочат "легалните" опити на БСП да деформира предварително в своя полза резултатите от предстоящите избори, ако и когато те се доведат.

В началните фази на приемане на закона за изборите парламентарната фракция на БСП направи всичко възможно да блокира мерките за контрол на изборите. Беше отхвърлено предложението за химическа маркировка на гласувалите избиратели, макар че за всички е очевидно, че това е единственият начин за надеждно предотвратяване на двойното гласуване. Направени бяха смешни опити да се отхвърли предложението за публикуване на изборните резултати по секции.

Цялата българска общественост стана свидетел на отчаян опит на БСП за прокарване в Народното събрание на абсолютно нелогична система за определяне на броя на мандатите след преброяване на подадените за различни партии гласове. Не толкова известни са обаче предприетите действия по прерайониране на страната и формиране на избирателни райони със силно различаващи се депутатски квоти /реално налично население за един мандат/. Тези деформации, съчетани с предлагания от Жан Виденов /БСП/ вариант, биха довели до около 35-40 мандата повече в полза на БСП в сравнение с реално полагащите се за тази партия места в Народното събрание по една нормална пропорционална система.

Това поведение на партията на мнозинството може да доведе до непровеждане на избори през тази година или до бойкотирането им от опозицията. Какво ще стане тогава с гражданския мир, в който всички се кълнат?

Настоящата пресконференция е организирана от група специалисти по математика, информатика и география:

            Валери Цветков,
                  доц. Васил Цанов,
                  Веселин Петков,
                  доц. Димитър Топлийски,
                  доц. Михаил Константинов,
                  доц. Николай Вълчанов.

Те са автори и съавтори на повече от 400 научни статии и 7 монографии, публикувани в престижни специализирани списания и издателства в България и в чужбина. Техни биографии са публикувани в международни биографични справочници и енциклопедии, включително най-престижното издание "Who’s Who in the World".

Правим тези, може би нескромни, бележки поради опитите за косвено дискредитиране на нашите публикации за изборните фалшификации, например статията във в. "Дума" от 8 август 1991 г. "Параноята с фантоми продължава", където се твърди, че се подписваме с "тоталитарните" си научни титли за по-голяма тежест.

София, 19 август 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/


14:45:00
20.08.1991 г.    

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Александрина Бътлекова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!