21 януари 1993

София, 21 януари 1993 година    
        Брой 14 /801/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ ПО ПОВОД НА ПРОЦЕСИ СРЕЩУ БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


Процесите срещу членовете на Секретариата на ЦК на БКП, включително и Александър Лилов, представляват съдебно преследване на тоталитарния комунистически модел на управление: поставянето на партийната власт над държавната, закрепена юридически чрез чл. 1 /а и други/ на Конституцията на НРБ, които утвърждаваха "ръководната роля на БКП". По силата на комунистическата правна уредба Политбюро, Секретариатът, ЦК, ОК, ГК и ОбК на БКП имаха конституционното право да "спускат" през първите десетилетия "директивни", а след това "препоръчителни" решения за изпълнение от министерските, областните, окръжните, градските и общинските съвети. И ако г-н Татарчев иска да бъде последователен, трябва да подложи на съдебно преследване колективните органи на структурите на БКП за взетите решения от 1944 до 1989 г., като започне с най-крупното "стопанско присвояване" - национализацията.

Затова заявяваме категорично, че от гледна точка на международното право единствената легитимна възможност за г-н Татарчев да подведе под съдебна отговорност структурите на БКП за "незаконни стопански действия, нанесли щети на страната" е да има смелост да предложи на съда: ЗАБРАНА НА БСП И КОНФИСКАЦИЯ НА НЕЙНОТО ИМУЩЕСТВО. Но защо главният прокурор, а преди това и г-н Костов не изпълниха заканата си за конфискация?

Ако г-н Татарчев /и неговите поддръжници/ наистина беше загрижен за възстановяване на "нанесените щети", то с по-голямо основание би могъл да даде под съд членовете на Политбюро през същия период за взетите решения за "тайно участие" в западни предприятия, в резултат на което са изтекли 2-3 милиарда долара. Доказателствата за това събират прах на неговото бюро.

Не може да има съмнение, че избраният от г-н Татарчев метод на персонални политически процеси, а не съд над партийните структури, ни обещава "ужас без край", защото съдебната власт ще бъде постоянно принуждавана към тяхната несвършваща "изчерпателност" /на "съучастниците”/, според политическия момент.

Изразяваме категоричното си становище против това "вадене на душите" на политическия противник на безкрайни порции, при това за сметка на политическия кредит на синята коалиция! Считаме, че "ужасният край" чрез забраната на БКП и конфискация на имуществото е единственият вариант, отговарящ на историческата справедливост!

Снемането на депутатския имунитет на Александър Лилов заплашва с разпадане на крехкото парламентарно мнозинство, скорошен край на правителството на Беров и предстоящи избори. Но шансът те да бъдат спечелени под ръководството на "твърдите" от НКС на СДС, дори съвместно с вероятните съюзници - БЗНС и ДПС, е малко вероятен.

Съюзът на свободните демократи /ССД/ и неговите съюзници отправят апел към формациите в синята коалиция и към извънпарламентарната опозиция да намерят пътища за поставяне на историческата отговорност пред личностните интереси на лидерите, за да не се върне времето назад!


        София, 20 януари 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ССД: доц. Иван Калчев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА СРЕЩАТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ СЪС СЕКРЕТАРЯ НА ХОЛАНДСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ЦЕНТЪР.


В последните дни на декември 1992 г. за втори път на Българската национално-радикална партия /БНРП/ гостува г-н Вилем Куцир, секретар на Холандската демократическа партия - център /ХДП-Ц/ и секретар на Европейския националистически съюз /ЕНС/. При обстойните разговори между него, д-р Иван Георгиев и Централното ръководство на БНРП бяха обсъдени ключови национални проблеми.

БНРП информира госта за причините на изкуствено предизвиканата обща национална криза, за хаоса и нищетата, в които е хвърлен българският народ. Тя разкри пагубната антинационална роля на президента Желю Желев, на синята и на червената върхушка, за погазената от тях българска конституция и за съдействието им на турската експанзия, заплашваща страната ни от ново национално - турско - робство, свидетелство за което е и предоставеният мандат на антиконституционното ДПС да състави правителство на България. Д-р Иван Георгиев обърна внимание на прокарваната от управляващите стратегия на разграбване с помощта на властта и на приватизацията на народното богатство и налагане на икономическа и политическа зависимост, чревата с опасността от унищожаване на българската държава.

Г-н Куцир посочи, че и ХДП-Ц се сблъсква с националния нихилизъм в своята страна. Той уведоми, че в Холандия живеят повече от половин милион мюсюлмани и вече се проявяват симптомите на мохамеданското присъствие. Във връзка с това гостът обоснова необходимостта от единение между католици и източноправославни християни в отпора им срещу надигащата се ислямска експанзия, както и от обединение на патриотичните партии и движения върху принципите на ЕНС.

Масовото официално и неофициално нахлуване на мохамедани от Северна Африка във Франция, Холандия, Белгия и др. и на турци от Турция в България, Германия, Австрия, Швеция и пр. буди размисли и тревога у дейците на националните партии и движения. Все повече, подложени на неудържим ислямски натиск, европейци осъзнават надигащата се срещу Европа опасност и намират своето истинско място в редовете на патриотичните сили в своите страни.

БНРП и ХДП-Ц, обединени от началата на ЕНС, споделят стратегията за възраждане на накърненото от интернационализма и космополитизма национално чувство, за преодоляване на безродния национален нихилизъм и за възстановяване на системата на националните ценности и идеали. Те, подобно на ръководения от г-н Льо Пен Френски национален фронт, както и на останалите партии от ЕНС, са загрижени от настъплението на исляма и на пантюркизма в Европа, заплашващо съществуването на християнската цивилизация. Всяка една от тях, уважавайки националните интереси и чувства на останалите европейски народи, ще следва стратегията за обединяване на Европа на европейците, на нациите, а не на безродяиците и номадите.

Днес, в набиращото сила русло на Ренесанса на националния идентитет, се разгръща дейността на партиите от ЕНС и то ще препречи пътя на унищожителите на нациите.

София, 12 януари 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТГОВОР НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕКИП НА НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯ НА В. "ДУМА".


На публикувания от БСП /к/ във в-к "Дума" на 05 януари 1993 г. коментар под наслов "БЗНС и БББ щели да заемат мястото на СДС, прогнозира Петър Гогов", Независимата Демократична Партия - НДП, отговори със статията "СИТНИ - ДРЕБНИ ... КАТО КАМИЛЧЕТА".
Новогодишните празници не попречиха на редакцията на "Дума" в стил, характерен за жълтата преса /а "Дума" е вестник с претенции да бъде уважаван/, да побърза да коментира с много злъч, неприкрита злоба и раздразнение писмото до в-к "Ранно утт ро", което НДП публикува в ДВА ПОРЕДНИ бюлетина на БТА - Пресслужба "Куриер" - на 28 и 29 декември 1992 г.

На 13 януари 1993 г. г-н Стоимир Минков и г-ца Здравка Маринова предложиха на политическия директор на в-к "Демокрация" г-н Едвин Сугарев статията в отговор на в-к "Дума" за отпечатване в един от двата вестника, за които той отговаря. Поради заетост и за да има възможност да се запознае по-подробно със статията, г-н Сугарев отложи срещата-разговор за четвъртък - 14 януари 1993 г. в 11,30 часа. След търпеливо изчакване около час и половина от г-н Ст. Минков и г-жа Ирена Цонева /заместваща г-ца Здр. Маринова/ на "Раковска" 134 г-н Сугарев отново отложи срещата за понеделник - 18 януари 1993 г. по същото време. В понеделник, след като бе изчакан до 14,00 часа, той обясни на г-н Минков и г-жа Цонева за около 2-3 минути, че е необходимо пак да се отложи срещата за края на седмицата.

Без да притеснява повече г-н Едвин Сугарев, Политическият екип на НДП взе решение статията "СИТНИ - ДРЕБНИ ... КАТО КАМИЛЧЕТА" в отговор на в-к "Дума" да бъде предоставена за отпечатване в бюлетина на БТА - Пресслужба "Куриер", а в-к "Демокрация", като отбележи, че тя е публикувана от Пресслужба "Куриер" на 21 януари 1993 г., би могла да я отпечата за информация на читателите си, доказвайки, че е истински войник на Демокрацията.


        София, 19 януари 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НДП: Петър Гогов


*  *  *

               "СИТНИ - ДРЕБНИ ... КАТО КАМИЛЧЕТА"

Така народолибералът-стамболовист и активен земеделец от 1920 г., председателят на Съюза на българските писатели ТРИФОН КУНЕВ нарече лъжите на комунистите, чиято жертва през 1947 г. стана този с богата душевност човек, писател-сатирик и българин. Заради самоотвержената му борба на страната на РЕАЛНАТА опозиция срещу димитровско-бирюзовската ОФ-власт и написаните от него незабравими политически фейлетони, в които изобличава комунистическата наглост и демагогия, той бе зверски пребит от тях в собствения си дом, вследствие на което умира.

Използваме за заглавие на нашата статия /в отговор на в-к "Дума"/ политическата метафора на Трифон Кунев, за да докажем, че и след 50 години комунистите продължават да бъдат същите мерзавци, каквито са били винаги; за да докажем, че в-к "Дума" просто смени заглавието на в-к "Работническо дело"; за да докажем, че между "работническата" БРП /к/, маркс-ленинската БКП и "модерната лява партия" БСП няма никаква разлика! Вълкът козината си мени, но нравът - не!..

Предлагаме на тези, които разбират КАКВО ВСЪЩНОСТ СТАВА с нас, българите, и с България, да проследят паралелно цитираните текстове от писмото ни до редакционната колегия на в-к "Ранно утро", което ние от Независимата Демократична Партия - НДП, публикувахме в бюлетина на БТА - Пресслужба "Куриер", на 28 и 29 декември 1992 г., и НАЧИНА, ПО КОЙТО върху тези текстове, използвайки "способностите" на "професионалиста-журналист" Митко Крумов, в-к "Дума" от 05 януари 1993 г. прави своя политически коментар.

Ето как е отпечатан оригиналният текст
от писмото на НДП до в-к "Ранно утро":

Първата им задача /на комунистите - б.н./ е да провокират изявата и политически да "спонсорират" сформирането на НОВА "антикомунистическа" КОАЛИЦИЯ /на основата на БЗНС, БББ или на БЗНС + БББ/, която в изнуреното вече съзнание на българския народ от бързите и неочаквани обрати в общественото ни битие трябва да заеме мястото на СДС или тя, НОВАТА КОАЛИЦИЯ, ако се наложи, да е способна да съществува и в паралел с част от "остатъците" от СДС.

А ето как коментира написаното от нас в-к "Дума":

Нова "антикомунистическа" коалиция на основата на БЗНС, БББ или БЗНС + БББ се сформира, тя ще заеме мястото на СДС или ще съществува успоредно с част от "остатъците" от СДС, се пророкува в прогнозата на Независимата демократиЧЕСКА /регистрирани сме като демократиЧНА, дори името ни умишлено променят всеки път - б.н./ партия /НДП/, чийто лидер е г-н Петър Гогов, скандално ярка, но трудно забележима звезда на българския политически небосклон.

Ето как е отпечатан оригиналният текст
от писмото на НДП до в-к "Ранно утро":

Тази предполагаема от нас "земеделска" или "бизнесменска" коалиция евентуално ще "обедини" ПЛАДНЯРИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ - ПРЕДАНИ ОТЕЧЕСТВЕНОФРОНТОВЦИ /с все още не напълно използваните им от комунистите политически възможности/, които заедно с агентурните партии от "люспещото" се СДС ще ни предложат "нов етап" на "демокрация" у нас!...

Възможна е и САМОСТОЯТЕЛНА политическа изява на ПЛАДНЯРИТЕ-ЗЕМЕДЕЛЦИ... Възможно е, но ... на каква цена и с каква цел ... рано или късно ще проличи...

А ето как коментира написаното от нас в-к "Дума":

Създаването на новата коалиция се спонсорира от БСП, убеден е екипът на Гогов. Той смята, че тази "земеделска" или "бизнесменска" коалиция евентуално ще обединява пладнярите-земеделци, които заедно с агентурните партии от "люспещото" се СДС щели да предложат "нов етап" на "демокрацията" у нас. Възможна е и самостоятелна политическа изява на пладнярите-земеделци, уточняват футуристите от НДП.

Ето как е отпечатан оригиналният текст
от писмото на НДП до в-к "Ранно утро":

Втората задача на БСП /к/ е информационно да допингира формирането и на една силно изразена "ДЯСНА КОАЛИЦИЯ", която да "аплодира" и "подкрепя" приемането на НЯКАКВИ ПОЛУМЕРКИ или на НЯКАКЪВ ПОЛУЗАКОН за декомунизация, за да бъде успокоен народният гняв и недоволството от тригодишните измами, предателства и лъжи!... Напълно е възможно и някое от инспирираните промонархически обединения /в повечето от тях е фъкано от комунисти/ да бъде използвано за изпълнение на задачата ПО РЕАЛИЗИРАНЕТО на една такава "ДЯСНА" коалиция /за да се компрометира монархическата институция/ или с тази задача могат да бъдат заангажирани отделни лица или организации от СДС.

Комунистите от ТРИ години ЯКО НАПЪВАТ да бъде създадена една политически "ОПАСНА" за обществото "ДЯСНА КОАЛИЦИЯ". Една такава "опасно дясна" коалиция е стратегически и жизненоважна за тях, за да оправдаят чрез нея НЕОБХОДИМОСТТА ог своето собствено "ЛЯВО" съществуване и по този начин да запазят УЗАКОНЕНОТО до този момент от самите комунисти /а не от българския народ/ "авторитетно" присъствие на БКП/БСП на българската политическа сцена.

А ето как коментира написаното от нас в-к "Дума":

Според тях социалистите не се задоволявали с това. Те информационно "допингирали" угояването и на силно "дясна коалиция", при това "опасно дясна". Нейната задача била да приема някакви полумерки или някакъв полузакон за декомунизация, за да бъдат успокоени народният гняв и недоволството от тригодишните измами, предателства и лъжи!... Очевидно за водораздел се взема 10 ноември 1989 г.

Гоговските звезди са доста резервирани към пръкващите се под път и над път промонархически обединения. Естествено е и някои от тях да са инспирирани от БСП, защото е повечето от тях е пълно с комунисти. Тези промонархисти ще се включат в "дясната коалиция", за да компрометират монархическата институция. За изпълнението на същата могат да бъдат ангажирани отделни лица или организации от СДС.

Ето как е отпечатан оригиналният текст
от писмото на НДП до в-к "Ранно утро":

Най-важната от ОСНОВНИТЕ ТРИ ЗАДАЧИ на БСП /к/ е тя да успее да запази ПОД НОВА ФОРМА престъпната си идеология, а заедно с нея и заграбените от комунистите имоти и огромни финансови средства!

През следващите месеци ТАЗИ ДВОЙНА ЗАДАЧА вероятно ще бъде изпълнена "елегантно" в някоя от кулминационните точки на НОВИЯ ПОРЕД ПРЕДИЗВИКАН от БСП /к/ политически, икономически и социален хаос, по време на който в българското общество трябва БЕЗНАКАЗАНО да се реализира ЛУКАВО СКРОЕНИЯТ ДЕМОНИЧЕН ПЛАН на ПОРЕДНОТО ПРЕВЪПЛЪЩАВАНЕ на комунистите - този път от "модерна лява партия - БСП /к/" в "съвременна социалдемократическа партия" - /?.../, чиято абревиатура засега "се пази" в пълна тайна...

А ето как коментира написаното от нас в-к "Дума":

Но най-мръсният номер, който готвят комсоциалистите, бил заложен в "лукаво скроен демоничен план" от БСП за поредното й превъплъщаване от "модерна лява партия" в "съвременна социалдемократическа партия". Тази абревиатура засега се пазела в пълна тайна!?

Следва заключителната част от
писмото на НДП до в-к "Ранно утро":

Без да бъде ПРИЕТА и УЗАКОНЕНА КВАЛИФИКАЦИЯТА, че ПРОПОВЯДВАЛИТЕ и НАЛАГАЛИТЕ заблудите, измамите и лъжите на комунистическо-социалистическата идеология в страната ни СА НАНЕСЛИ НЕВЪЗВРАТИМИ физически, материални и духовни загуби на Българската държавност и народ, обществото ни НЯМА ДА МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ необходимия му морално-политически и социално-нравствен катарзис!...

А без такъв катарзис-пречистване МЕТАСТАЗИТЕ на СОЦИАЛИЗМА и КОМУНИЗМА, които продължават да действат в държавния организъм на страната ни и след ИЗМИСЛЕНАТА от комунистите-"социалисти" дата 10 ноември 1989 г., ЩЕ ДОВЕДАТ БЪЛГАРИЯ по силата на установените закономерности на общественото развитие ДО ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА - може би последната...

Непрекъснато разиграваните от "авторитетната" БКП/БСП/к/ социално-политически ТРИЛЪРИ от най-различно естество /организирани "случайни" пожари, "работнически" стачки, "вълнуващи" досиета, оставки на "неудобните", национални "съгласия, помирения" и т.н./, които от ТРИ години ПОСТОЯННО СКАНДАЛИЗИРАТ и УЖАСЯВАТ НАРОДА ни, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ дотогава, докато БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ от червено-жълтите вестници, радиото и телевизията НЕ ПРЕСТАНАТ "професионално" да поддържат ПОЛИТИЧЕСКИ НЕГРАМОТНИТЕ личности, партии и движения от Второто ОФ в България, създадено и информационно наложено от БПК/БСП /к/, КГБ и ДС след м. септември 1989 г. в съответствие с принципите на "Доминото"!...

Комунистическите ТРИЛЪРИ ще продължават и дотогава, докато българинът не се научи защо и за кого трябва да гласува!...

Дано това САМООСЪЗНАВАНЕ не стане много, много късно...

И ето как тази заключителна част на
писмото ни е коментирана от в-к "Дума":

Комунистическите трилъри ще продължават дотогава, докато българинът не се научи защо и за кого трябва да гласува, най-сетне изплюва камъчето екипът "Гогов". Той призовава масмедиите да съдействат за техния имидж, за тях като личности, които са духовна сила и гаранция, че народът ще пребъде.

Уви, туй е все още ужасно трудно осъществимо, усещат се пророците на Гогов. И гневно поясняват защо е така. Защото ги има журналистите от червено-жълтите вестници, от радиото и телевизията, които не престават да поддържат политически неграмотните личности, партии и движения, създадени и наложени от БКП/БСП/к/, КГБ и ДС след ноември 1989 г.

По приложените в тази статия автентични текстове на НДП и на в-к "Дума" коментарът е излишен!!!


*  *  *

"Социалистите" - комунисти и към днешна дата - 12 януари 1993 г., една година след датата на голямата "президентска" лъжа и предателство - 12 януари 1992 г., продължават да третират българския народ като слабоумен, а българската държава - като своя бащиния!...

Отнасяйки се с погнуса към непрекснатото манипулиране на общественото мнение по отношение на Независимата Демократична Партия - НДП, и нейния председател г-н Петър Гогов, оставаме без никакви по-особени определения и препоръки към бъдещите социалдемократи - днешните комунисти, успели в началото на 1990 г. ДА СЕ ПРЕВЪПЛЪТЯТ в ... "социалисти". Пожелаваме им "на добър час" по пътя на сполучливо проведеното през 1990, 1991 и 1992 година целенасочено ДООСАКАТЯВАНЕ и ДООБЕЗЛИЧАВАНЕ на българския народ и държава, за да гарантират ефективно успеха си ПРИ ИЗКУПУВАНЕ на най-рентабилните заводи и предприятия у нас от техни подставени лица, фирми и банки. НДП благодари на "социалистите" - комунисти /включително и на тези от в-к "Дума"/ за планираното и оставено от тях "наследство" от 2,5 милиона мизерно съществуващи пенсионери и пенсионерки - бивши строители на комунизма, които заедно с над 700-те хиляди български граждани, напуснали окончателно страната ни след 1988 г., и с над 700-те хиляди безработни мъже и жени са един наистина труднопостижим държавнически "идеал" за възпроизвеждането и оцеляването на българския род!

Избитите от комунистите след 9 септември 1944 г. с помощта на коалиралите се с тях ОФ-партии по официални данни /"Спомени от Царица Йоана", стр. 135, 1991 г.,/ 138 хиляди българи - интелектуалният елит и потенциал на българската обществена мисъл, душевност и характер, могат да почиват в мир и покой... Благодарение на "реформаторите-демократи" от Вторто ОФ - синьото, от края на 1989 г. до края на 1992 г. ПАЛАЧИТЕ ПОЛУЧИХА ЗАСЛУЖЕНО и ПО ЗАКОН НАКАЗАНИЕ!... "Имало е и времена, по-тежки за България, но толкова подли - никога!" - Трифон Кунев.


        София, 12 януари 1993 г.

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕКИП НА НДП:

Петър Гогов, Богдан Йоцов, Стоимир Минков, Трифон Силяновски, Страхил Янев, Здравка Маринова, Георги Кацарски

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СВЕТИЯ СИНОД ПАТРИАРХ МАКСИМ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПО ПОВОД НА ЗАТРУДНЕНИЯТА В ЦЪРКОВНИЯ ЖИВОТ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Светият Синод на Българската православна църква със загриженост се отнася към изкуствено породените затруднения в църковния живот, предизвикани от неправомерната намеса на държавни органи във вътрешната дейност на светата ни Църква. Това обстоятелство продължително време разстройва нормалното отправяне делата на Българската православна църква във всички сфери на нейния живот и внася смут и разделение сред цялото ни общество.

Воден от желанието за по-скорошно нормализиране на отношенията в създалата се обстановка, Светият Синод реши да отправи настоятелна молба за среща с Вас в предстоящите близки дни и очаква положителен отклик, за да изпълним своя дълг към Църквата и народа ни.

С висока почит

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ.СИНОД:

Максим, патриарх български

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "ГМХ - ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ВЪЗНИКНАЛО НАПРЕЖЕНИЕ В "НЕФТОХИМ” АД - БУРГАС. Документът е адресиран до председателя на Министерския съвет, до министъра на промишлеността и до средствата за масова информация.


По повод възникналото напрежение в редица дружества от химическия отрасъл и най-вече в "Нефтохим" АД - Бургас, Изпълнителният съвет на Национална синдикална федерация /ИС на НСФ/ "ГМХ - ПОДКРЕПА" изразява своята синдикална солидарност, като декларира, че при стачка нефтохимиците могат да разчитат на пълна подкрепа на всички наши структури в Бургаския регион, както и от страната.

Некомпетентните действия на бившия и сегашен министър на промишлеността Румен Биков резстроиха нормалната работа на редица промишлени предприятия. По необясними лични или на задкулисни суфльори съображения бяха извършени не една кадрови промени, реставриращи старата комунистическа номенклатура или издигащи нови "пишман" ръководители. Хора, които умишлено тласкат предприятия към фалит и въртят мъгляви далавери, са слабост на г-н Биков. Той се е "затворил" зад десет секретари, като се среща само с ограничен кръг "консултанти", което е демонстрация на страха да не излезе на яве липсата на виждане в кабинета му как да се решат наболели проблеми на нашата затъваща индустрия.

Ето защо, макар и с нежелание да бъдем "кадровици", се обръщаме към премиера Любен Беров и обществеността:

ИКОНОМИКАТА НИ СЕ НУЖДАЕ ОТ КОМПЕТЕТНИ И МОЖЕЩИ РЪКОВОДИТЕЛИ, А НЕ ОТ ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА НА НЕВЕДОМИ СИЛИ!

Г-н Беров, отговорността е Ваша!

Ние ще подкрепим едни протестни действия с категоричното искане да бъдат решени и проблемите на "Челопеч" ООД, "Чугунолеене" ООД-Ихтиман, и на преструктурирането и дълговете на ред чакащи години вече държавни фирми.


        София, 20 януари 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /н.с.инж. Илич Цветков/

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА /ЧАСТ ВТОРА/ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ НА ИКОНОМИЧЕСКИ СТАБИЛНА БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК.


3. ЗА ПРИНЦИПИТЕ НА ЕДНА МОДЕРНА ВОЕННА ДОКТРИНА

Националната военна доктрина е нещо устойчиво, създавано за нуждите на продължителен период от времето на съществуването на една страна. Разбира се, сложните условия, в които се намира България, налагат и нейното усъвършенстване в детайлите, приспособяването й към бързо променящия се свят. Абсолютно неприемливо е обаче в трудните времена, в които се намира България, страната да няма военна доктрина като база за изграждането на едни принципно нови по своя начин на взаимодействие с гражданското общество въоръжени сили.

БББ е за такава военна доктрина, която не зависи от вътрешнополитическата конюнктура и се основава на общоприетите в страната национални цели и интереси. Тя трябва да е в съответствие с международните норми и споразумения.

Военната доктрина на Република България трябва да се основава на следните принципи:

а/ добронамереност - Република България не счита никоя страна, нито един съседен народ за свой враг, тя никога първа няма да използва военна сила при решаването на междудържавни спорни въпроси;

б/ отбранителна достатъчност - въоръжените сили следва да се изграждат и развиват й съответствие с целите им за защита от външна агресия. Те трябва да направят всеки въоръжен опит за нарушаване на териториалната цялост на българската държава или други враждебни действия, застрашаващи живота на българското население, неприемливи за всеки агресор /принципът на "гарантиращият ущърб"/;

в/ европеизация на военната доктрина - поддържане и активно участие в изграждането на общоевропейските структури за сигурност и предотвратяване на военни действия. Военните структури на България трябва да бъдат изградени по такъв начин, че при евентуална агресия да защитят независимостта и целостта на страната, поне докато се задействат европейските механизми на сигурност;

г/ разумен баланс - поддържане на съотношение с въоръжените сили на всяка отделна съседна страна в разумни, оптимални предели, които по никакъв начин да не предизвикват враждебност или агресивни апетити;

д/ съобразеност с икономическото състояние на страната - при добра организация "отбранителният ефект" на доктрината /и изградените на нейна основа въоръжени сили/ може да се повиши, без да се прибягва до скъпо струващи, прекалено усложнени системи - въоръжения;

е/ деполитизираност - въоръжените сили на Република България защитават целия народ, без каквито и да е форми да бъдат едностранно обвързани с определени идеологии и политически партии;

ж/ трансперантност /прозрачност/ на намеренията - осигуряване на максимално възможната откритост при изграждането на военните структури с оглед непоставянето под съмнение изцяло отбранителния характер на въоръжените сили. Тази откритост като елемент на гражданското общество трябва да бъде съобразена с необходимостта армията успешно да изпълни своите функции по въоръжената защита на страната. Трансперантността безусловно изисква и реципрочност - същата степен на прозрачност и при военните приготовления на партньорите /съседни страни/.


4. ЗА НОВИ ОТБРАНИТЕЛНИ СТРУКТУРИ

Изграждането на военните структури по принципа на ненападателната отбрана изисква и нов тип модерни въоръжени сили. Трябва да се съобразяваме с икономическите, политическите и стратегическите измерения на ситуацията, в която се намира сега Република България. Фактът, че сега сме сами като партньори в международните отношения, налага пълно и последователно прилагане на принципа на завършеност при формиране на въоръжените сили. Определяне на тяхната дислокация, степените на готовност и въобще всички параметри на съвременното изграждане на военните структури на основата на най-новите постижения на военната наука. По-рано българските въоръжени сили бяха придатък към войските на южния фланг на Варшавския договор. Като част от общото ефективността на отбраната беше подчинена на други критерии, които сега са невалидни и превръщат нашата армия в не съвсем хармонично развит организъм. При точно формулиране на целите на Българската армия /чрез национален консенсус по този въпрос/ ще могат да се определят и нейните функции, въз основа на което да се изградят и нейните структури.

БББ е за превръщането на Българската армия в полупрофесионален тип, използваща смесени форми на военна задълженост на населението. Професионализмът в армията е принцип, осигуряващ използването на максималните възможности на бойната техника и въоръжението. Наред с наемни професионалисти за всички длъжности, боравещи със сложна и скъпа бойна техника и въоръжение, е необходимо и съществуването на наборен състав за използването на традиционното стрелково въоръжение и за осъществяването на спомагателните операции.

Като се има предвид, че създаването на професионални военни е сложен и скъпо струващ процес, БББ предлага изграждането на новия тип българска армия да премине през няколко етапа. На първия етап ще се професионализират специалистите по поддържане на военната екипировка. Заедно с това трябва да се подобри подготовката на наборната армия при минимум 12 месеца срок на службата. За специализирани дейности /във флотата, авиацията и т.н./ този срок може да бъде и по-голям. Особено важно е по време на задължителната си наборна служба младежите да придобият дисциплина, отговорност и умения, така необходими за участието им след това в развиващия се български бизнес. На втория етап професионализацията ще обхване над 50 процента от Българската армия с тенденция този процент да нараства.

Ние сме сериозно загрижени, че поради намаляване на раждаемостта в страната намалява и броят на младежите за наборната армия. Това е още един фактор, налагащ професионализацията й. От друга страна, БББ изразява загриженост за това, че армията от професионален тип в по-малка степен може да бъде под цивилен контрол, отколкото наборната. За това въпросът за гражданския контрол върху нея при преминаването й в армия от професионален тип придобива изключителна важност. Само такава тя може да има трайна опора в населението /вкл.под формата на гражданско опълчение/ и ще може да изпълни своите патриотични функции в малка страна като България.

Вярната оценка на критичните точки по границите на България може да даде насоките на възможните дислокации на армията ни, но за малка страна като нашата решаваща е мобилността на армията. Мобилността означава висока маневреност на военните формирования, която позволява съсредоточаване в кратки срокове на необходимия военен потенциал срещу настъпващия агресор и по-висока ефективност в бойните им действия.

/Пресслужба "Куриер"/

 

11:15:00
        21.01.1993 г.

Редактори: Любомир Йорданов - деж. ред.
                           Нина Гаврилова
Технически изпълнители: Славка Кочева
                                           Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!