21 януари 1994


София, 21 януари 1994 г.
Брой 15 /1060/


София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРТИЯ "НОВА БЪЛГАРИЯ" ПО ПОВОД НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Безотговорното отношение към българската държава, подигравките и демагогията към органите на реда и сигурността, гаврата с достойнството и професионалните умения на българските полицейски и военни служители дадоха закономерните си плодове. България окончателно заприлича на разграден двор. Пред разсеяния поглед на залисаните в личните си далавери депутати и с помощта на политическите назначенци от разни червено-сини и президентски квоти в продължение на четири години целенасочено бе срината цялата система за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите в България.

Ние не само подкрепяме позицията и естественото възмущение на момчетата от баретите, но настояваме техните въпроси да получат ясен и еднозначен отговор.

За безнаказания терор върху спокойствието и имуществото на хората, за вълната от изнасилвания на българските жени, за безогледния рекет, престрелки и пролята кръв носи отгворност не друг, а тези, които вече четири години разполагат с властта - законодателна, изпълнителна и съдебна. Стига са се крили зад демагогията, наглия си цинизъм и хленчещите оправдания. Като не могат да осигурят спокойствието на хората и реда в държавата, да се махат!

След като плюха и обиждаха честния частник, наричаха го мафиот и спекулант и го душиха с несправедливи данъци, те не му осигуриха нито спокойствие, нито правила за икономическа инициатива. Ламтежът за партийни и лични материални дивиденти на българските политикани ограничи полето за изява на деловите българи и създаде терен за тъмни спекулации, бандитски сговор и безогледно разграбване на държавните блага.

Властимащите днес, псевдоопозиция и псевдоуправляващи, надробиха такава попара от некомпетентност и безотговорност, че ще я сърбат поколения българи. Заръфаха кокала на държавното имане и националното богатство, подиграха се над десетилетния труд на пенсионерите, наши бащи и майки, и с лека ръка разпиляват надеждата на децата ни.

Имат наглостта да превърнат корупцията в начин на живот и от позицията на депутати даже се гордеят с милионните си комисиони. За четири години не само че не направиха реформа, не само че не приеха нужните закони, но просто отвратиха българския народ от идеята за демокрация.

Далавераджии и дребни души, политикани и откровени авантюристи, как още трябва да ви нарече българското общество, за да освободите от присъствието си нашия живот, стопанската инициатива и гражданския устрем на нацията.

София, 17 януари 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" ПО ПОВОД НА НЕПРИЕМАНЕТО НА ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ВИКТОР МИХАЙЛОВ


Управителният съвет на "Екогласност” заявява, че отхвърлянето на оставката на министъра на вътрешните работи от комунистическия кабинет на Любен Беров доказва, че Министерският съвет поема върху себе си цялата вина за дестабилизацията на държавата. Създаването на нов източник на страх и на несигурност в обществото е типична комунистическа игра, срещу която трябва да се обявим решително. Министърът на вътрешните работи трябваше да подаде оставка още след полицейския побой над Стефан Савов.

"Екогласност" напомня, че многобройните пожари, в които изгоряха ниви, имоти и най-вече обширни горски масиви, останаха без разкриване и разгласяване на извършителите. От единодушната защита на министъра на вътрешните работи в кабинета следва, че цялото правителство трябва да си подаде оставка.

Обръщаме се към всички наши членове и симпатизанти да покажат чрез всички законни средства отношението си към правителството и подкрепящите го депутати от Българската социалистическа партия /БСП/, Нов съюз за демокрация /НСД/ и Движението за права и свободи /ДПС/.

Спасението на България е в ръцете на българския народ.

София, 17 януари 1994 г.

СЕКРЕТАР: Лъчезар Тошев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ ПО ПОВОД НА ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ


Съюзът за Търновска конституция /СТК/ изразява своето безпокойство и загриженост относно зачестилите прояви на насилие и гангстерската война в София. Очевидно определени политически групировки, някои от които свързани с екстремистки сили в БСП, правят всичко необходимо за представянето на България пред света като страна с несигурен режим и с разклатени институции. Това в най-голяма степен пречи на шансовете на България да участва като равноправен член в инициативата "Партньорство за мир”. СТК има известни основания да твърди, че екстремистки групировки от бившата БКП и мафиотски български и руски структури са привели в действие план, който цели да върне отново България в сферата на руското влияние и интереси. Действа се мащабно и в същото време - конспиративно. СТК счита, че събитията от последната седмица са един много ясен сигнал за реализиране на тези цели. Като допълнително доказателство за това може да се изтъкне информацията, че Жириновски, с присъщия му безцеремонен тон, действително е оказал давление върху някои политически среди в България в полза на Огнян Дойнов.

В заключение СТК счита, че съпоставката на следните събития:
- гангстерската война в София,
- кандидатурата на България в инициативата "Партньорство за мир",
- рязкото покачване на курса на долара,
са свързани помежду си в една опасна симбиоза, което пряко въздейства върху сигурността и реда в страната. В крайна сметка тази дестабилизация може да доведе до рухване на създадените след 10 ноември 1989 г. институции в България и до поява на реални възможности за установяване на диктаторски методи и форми на управление.

София, 19 януари 1994 г.

СЪЮЗ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ /СТК/: Димитър Попов

БЗНС "ВРАБЧА-1” /Д.ГИЧЕВ/: Никола Куртоклиев

БЗНС "ВРАБЧА-1": Йордан Дупаринов

БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ: Димитър Бранков

БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ: Борислав Томов

БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ ЩАТИ: Иван Веселинов

ДВИЖЕНИЕ ЗА ОБНОВЛЕНИЕ НА БПЦ: д-р Борис Милошев

ПАРТИЯ ЗА СВОБОДАТА И ПРОГРЕСА: Иван Георгиев

 

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ПРОБЛЕМИТЕ В "ОКЕАНСКА РИБОЛОВНА ФИРМА"


Констатирайки планомерната катастрофа, към която "Океанска риболовна фирма" е тласкана от бивши и настоящи ръководители, сключили пагубни за колектива и за държавата сделки;

отчитайки безработицата, безпаричието, неизвестността и отчаянието, довели до гладна стачка част от колектива на същата фирма и техните семейства;

като взе предвид, че исканията на гладуващите за компетентно и работещо за колектива ръководство, изплащане на работни заплати и запазване на работните места са реално изпълними,

КОНФЕДЕРАТИВНИЯТ СЪВЕТ НА КТ "ПОДКРЕПА" НАСТОЯВА:

1. Министерството на промишлеността да вземе спешни мерки, като направи необходимото по възстановяване на фирмата, закрепването й и наказване на виновниците.

2. Да се проведат незабавни преговори с работещите в "Океанска риболовна фирма" за намиране решение на проблемите на риболова.


ЗА КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА КТ "ПОДКРЕПА": д-р Константин Тренчев


София, 17 януари 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА СЪЮЗ "СПРАВЕДЛИВОСТ", ЧЛЕН НА СЪЮЗА НА ДЕСНИТЕ СИЛИ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", ПО ПОВОД НА ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРОЕКТ ЗА НОВ ГЕРБ НА БЪЛГАРИЯ


Националният нихилизъм и предателството на интересите на целокупния български народ са основно и тревожно поведение на управляващата комунистическа олигархия, представена от Българската социалистическа партия /БСП/, Съюз на демократичните сили /СДС/, Движение за права и свободи /ДПС/ и други извънпарламентарни политически сили.

Парламентът е превърнат в зловещо лоби на масони-комунисти, масони-либерали и средище на чудовищна корупция и мафиотски групировки. Същото е и поведението на подопечните "президентство и Министерски съвет". Обезумели от ясното виждане за идващия апокалипсис и позорен край, самоназначилите се узурпатори чрез непризнаване на Търновската конституция, груба фалшификация на изборните резултати от 10 юни 1990 г. и преструктуриране на "парламентарното" пространство издевателстват над Отечеството и ни водят към гражданска война и непредвидими последици.

Връх на наглост и предателство на българската държавна приемственост е предложеният проект за нов герб на България, който е показателен знак на световното масонско-комунистическо братство! България има национален герб и това е гербът на Третото Българско царство! България има държавен глава и това е Негово величество цар Симеон Втори. Управляваните от световни комунистически централи болни мозъци на управляващите ни предатели не могат да заличат българската идентичност и държавност.

Най-отговорно предупреждаваме политическите фигури, целящи да сведат Отечеството до васална зависимост, че с чудовищна сила провидението ще стовари меча на справедливостта върху тях!

Националното ръководство подкрепя справедливото народно недоволство и гняв. Наложително е незабавното разпускане на корумпираните държавни институции - така нареклите се Народно събрание /НС/, президентство и Министерски съвет, въвеждане де факто на Търновската конституция и поемане на конституционните правомощия от Негово величество цар Симеон Втори.

Бог да пази Царя и България!

ПРЕДСЕДАТЕЛ: О. Цеков  

СЕКРЕТАР: М. Попов

София, 18 януари 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 21 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПЛАТФОРМА /ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА/ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ПРИЕТА НА XIV КОНГРЕС НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /18 И 19 ДЕКЕМВРИ 1993 Г., СОФИЯ/


СЕЛСКО СТОПАНСТВО

Земята е неприкосновена собственост с право на владеене, ползване, разпореждане и наследяване. Демократическата партия е за незабавно връщане на земята в реални граници.

По законодателен път държавата осигурява условия и стимули за развитие на селското стопанство.

Демократическата партия е за създаване на икономически стимули за обработване на запустели и необработвани земи.

Новосъздаващите се частни ферми и кооперации ползват данъчни облекчения за определен срок.

Държавата поема част от стойността на мелиоративните работи, възстановяващи качеството и плодородието на земята.

Основно кредитно уреждане за селскостопанската дейност са земеделските банки.

Демократическата партия е за възраждане на кооперациите с основните им функции:
- снабдяване на селските стопани със средства за производство и стоки за потребление;
- изкупуване на селскостопанската продукция;
- обслужване на селските стопани в определено населено място или район, като филиали на земеделските банки.


ОКОЛНА СРЕДА

Демократическата партия разглежда проблемите на околната среда и тяхното решаване в контекста на цялостното развитие на нашата страна - политическо, финансово-икономическо, демографско, културно и социално. Политиката в тази област трябва да гарантира сигурността и здравето на хората, опазването и възпроизводството на околната среда в цялото й многообразие и разумното използване на природните ресурси в условията на пазарната икономика и равнопоставеност на отделните видове собственост.

За целта е необходимо:
- създаване и непрекъснато усъвършенстване на природозащитното законодателство;
- въвеждане на финансово-икономически механизми за управление на околната среда - цени на природни ресурси, данъци, такси, мита, глоби, санкции;
- контрол над всяка дейност, представляваща заплаха за околната среда;
- предоставяне на пълна информация на населението и създаване на условия за участието му при решаването на важни въпроси, свързани със състоянието на околната среда;
- приемане и изпълнение на програми и планове за действие за всеки конкретен екологичен проблем с цел постепенно намаляване на съществуващото замърсяване и увреждане на околната среда;
- изграждане на устойчиви връзки между околната среда и всички останали области на развитие - здравеопазване, наука, култура и образование, отделните клонове на промишлеността, земеделието и туризма.


ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, КУЛТУРА

Българската образователна система се изгражда върху старите български образователни тенденции, обогатени със съвременните европейски и световни хуманистични и демократични идеи.

Държавните, общинските, частните и чуждестранните училища съществуват равноправно.

Държавата подкрепя всички учебни заведения в стремежа им да дадат на българските граждани образование, съответстващо на европейските и световните стандарти.

Държавата подкрепя финансово и морално най-талантливите си граждани в стремежа им към овладяване на повече знания.

Демократичното по дух образование трябва да се съчетава с грижи за физическото развитие. Държавата подпомага учебните заведения в изграждането на солидни и общодостъпни спортни бази.

НАУКАТА, като движеща сила на обществения прогрес, се подпомага и финансира и от държавата, но без да бъде ръководена и администрирана от нея. Демократическата партия е за създаване на всички необходими условия за реализация на творческите възможности на българските учени. По законодателен път държавата трябва да насърчава бизнеса, фондациите и частните лица да подпомагат материално и финансово научните институти и водещите научни идеи и разработки.

Демократическата партия е за автономия на висшите учебни заведения и на Българската академия на науките.

Демократическата партия е за свободно развитие на КУЛТУРАТА в условията на демократично общество и пазарна икономика. Държавата полага грижи за опазването и пропагандирането на националните културни ценности като важно условие за запазването и развитието на българската нация. Културните институции са автономни общности, ръководени от свободно избрани техни членове и подпомагани от държавата.


СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ГРИЖИ ЗА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

Държавата гарантира на обществото като цяло, както и на всеки негов член, здравеопазване, образование, благоустрояване на селищата, обществен транспорт, пенсионно осигуряване и помощ за социално слаби граждани.

Чрез социално законодателство държавата създава условия и ред за защита на всеки отделен гражданин от обстоятелства, на които той е безсилен да се противопостави - безработица, загуба на работоспособност, инфлация, природни бедствия и други подобни.

Държавата осигурява социална пенсия на нетрудоспособните и на гражданите без трудов стаж.

Социалното осигуряване на трудоспособните граждани се осъществява и от самите тях чрез участието им в образувани за целта фондове. Индивидуалните вноски се определят от интересите, желанията и възможностите им. Фондовете са независими от държавата.

Средствата, получени от иззетото имущество на тоталитарните организации, постъпват във фондовете за социално осигуряване.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО за Демократическата партия е приоритетна сфера в общата социална политика. Здравноосигурителната система е основа на общественото здравеопазване, което е децентрализирано и се осъществява при пълна равнопоставеност на всички видове собственост. Тя трябва да гарантира свободен избор на лекар и здравно заведение.

Здравеопазването се финансира от здравноосигурителни фондове, формирани от средства на работодателя, държавата и вноски на осигуряваните.

Грижите на държавата, на институциите на гражданското общество и на отделните граждани за МЛАДЕЖТА са грижа за самото общество, за неговото развитие, оцеляване и благоденствие. По законодателен път и чрез специализирани фондации се осигуряват условия за стимулиране, обучение и усъвършенстване на младите хора, независимо от пола, социалния или етническия им произход.

Държавата защитава майчинството, раждаемостта, бездомните и изоставените деца и самотните възрастни хора.

СПОРТЪТ служи за физическото развитие и укрепване здравето на индивида. Чрез спорта у младите хора се възпитават стремеж за усъвършенстване и благородна надпревара. Държавата осигурява условия и част от средствата за развитие на спорта при пълна самостоятелност и независимост на спортните федерации и клубове.


ЗА НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО, ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МАЛЦИНСТВА В ЧУЖБИНА И ЗА ЕТНИЧЕСКИТЕ И РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

Територията на България е единна и неделима. Не се допускат автономни териториални образувания. На всяко лице с българско етническо самосъзнание трябва да се осигурява българско гражданство, щом то пожелае това.

Българската държава и българската общественост насърчават и подпомагат културните и стопанските връзки, както и междучовешкото общуване с българските етнически общности в чужбина.

Една от основните цели на българската външна политика трябва да бъде утвърждаването на независимостта на Република Македония и постепенното превъзмогване на антибългарските наслоения, останали в наследство от Титовия режим, по пътя на взаимното опознаване и сближаване.

Държавата и обществеността подпомагат опазването на културните ценности и традиции на българската емиграция по света. Това може да се постигне с културно-просветна, образователна и издателска дейност, както и с поддържане на българските религиозни институции.

България създава условия за интензивно общуване с учени, хора на изкуството, общественици, стопански дейци и всички останали слоеве на населението от български произход, живеещи извън границите на България.

В районите на България със смесено население се дават съответните гаранции за защитеност на по-малобройната общност спрямо по-многобройната.

В България българският език е задължителен за изучаване от всички. Междуетническото общуване, както и държавната дейност се осъществяват на български език. В частния си живот всеки може да говори на езика, който пожелае.

Наред със съществуващата в България общонационална програма и учебници в държавните училища в районите със смесено население може факултативно да се изучават съответният език и култура. В частните, общинските или  религиозните общества има задължителен програмен минимум, утвърждаван от Министерството на просветата.

Отделните етнически и културно-религиозни общности могат свободно да извършват обреди и да спазват битовите си обичаи.

Общообразователната програма трябва да се опира на основните национални ценности с общочовешки измерения, като целта е подрастващите да се възпитават в дух на национално самочувствие и същевременно в дух на етническа, религиозна и расова търпимост.

НАЦИОНАЛНИЯТ ИДЕАЛ е България да стане привлекателна за всички българи в света.

НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

Националната сигурност се осъществява и гарантира чрез система от дейности с политически, военен, икономически, научно-технически, духовен, социален и военно-патриотичен характер. Тя гарантира независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната и единството на нацията при запазване на всяка етнокултурна самобитност и строго зачитане на човешките права, при спазване на вътрешния ред и законност.

Войската и полицията са декомунизирани. Разузнавателните служби са към Министерския съвет и подлежат на парламентарен контрол.

Демократическата партия е за високопрофесионална войска. Нейното изграждане трябва да се извършва върху принципа на разумната необходимост и достатъчност.

Демократическата партия е за безкомпромисна борба с престъпността и корупцията.


ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Основни цели на външната политика на България са независимостта на страната, националната сигурност, благоденствието на гражданите при спазване на основните им права и свободи, както и съдействие за установяване на справедлив международен ред. Демократическата партия отхвърля всякакви доктрини, които представляват форма на подчинение на българските интереси на тези на друга държава.

С оглед на националните интереси България следва да се придържа към добросъседска политика спрямо всички балкански страни, към Европа и всички страни - членки на световната общност. Демократическата партия е за осъществяване на разностранни инициативи за приятелство и взаимноизгодно сътрудничество с всички балкански народи и държави в политически, икономически и културен аспект.

Демократическата партия поддържа становището, че както националната сигурност, така и външната политика на България не трябва да се основават на двустранни съюзи, насочени против трети страни, а на включването на страната в европейските структури, които са и мост към по-голямото атлантическо семейство, сигурна опора за световния мир.

Бъдещето на Демократическата партия и на българския политически живот е в институционалната обвързаност със сродни партии и движения в Европа посредством възникналите през последните десетилетия общоевропейски съюзи на организации със сходни идейно-политически доктрини /Европейския демократичен съюз и Европейския съюз на християндемократическите партии/ и интензификация на връзките с международните организации и на първо място с Организацията на обединените нации.

/Пресслужба "Куриер"/


14:00:00
21.01.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                  Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнители: Славка Кочева
                                       Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!