22 декември 1996 г.

22.12.1996

- В секретариата на 42-ия конгрес на БСП предложенията за председателското място са: Жан Виденов, Николай Добрев, Александър Лилов, Янаки Стоилов и Николай Камов.

* Програмата и уставът остават непроменени, защото надделява позицията, че извънреден конгрес не може да прави промени в устройствените документи.

* Оставката на Жан Виденов не е депозирана в НС, независимо, че премиерът обявява, че е направил това.

* Стефан Продев е преизбран за главен редактор на "Дума", а Искра Баева - на партийното сп. "Ново време".

* Програмата за практически действия на БСП през 1997 и 1998, изготвена от вътрешния министър Добрев, е приета от конгреса. Според решение на конгреса до 1 месец ВС на БСП трябва да създаде комисия, която към документа да приложи и плана Виденов за финансова стабилизация на държавата, предложенията от изказванията, седемте резолюции на Г-19 /събрани в "Промяната, която предлагаме"/

- Конгресът приема следните резолюции:

1. Конгресът потвържадава волята на БСП заедно с коалиционните й партньори от БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност" да продължи да изпълнява отговорностите си в законодателната и да упражнява изпълнителната власт до изтичането на пълния мандат на 37-то НС.

2. Възлага на народните представители социалисти да осигурят запазването на парламентарното мнозинство на Демократичната левица във взаимодействие с коалиционните партньори.

3. Изпълнителната власт да се осъществява от ново правителство на Демократичната левица.

4. Народните представители социалисти да осигурят парламентарна подкрепа на новото правителство на Демократичната левица и законодателно осигуряване на Програмата за практическа дейност на БСП за 1997-1998 г, за финансовата стабилност, структурната реформа, икономическия растеж, социалната защита и осигуряване жизнения минимум на хората на основата на насоките, приети от конгреса.

5. Висшият съвет съвместно с ръководствата на коалиционните партньори да проведат консултации и работят за разширяване на парламентарната и обществената подкрепа на новото правителство и неговата програма.

* Благовест Сендов се връща от посещението в Израел. Не е изненадан от оставката на правителството.

- В Батак кандидатът на ОДС инж. Иван Кавлаков печели с 61% втория тур на местните избори. Кандидатът на БСП Роберто Божков се оттегля от надпреварата и призовава поддръжниците си да гласуват за кандидата на БББ, който спечелва 39% от гласовете.

- На брифинг във Велико Търново Иван Костов заявява, че независимо от оставката на Жан Виденов БСП няма право да претендира за доверието да управлява страната. Социалистите отдавна са изчерпали доверието на избирателите.

- ВС на Демократическата партия избира петима зам.-председатели на лидера Стефан Савов - Веселин Методиев, Александър Праматарски, Александър Джеров, Димитър Стефанов и Златка Русева.

- Депутатът от БББ Дончо Димитров заявява за "Дума", че до 3 дни внася в Комисията по корупцията в НС уличаващи материали за политици и финансисти, които в продължение на години водят война с него и се опитвали да прикрият деянията си зад неговия гръб.

- Следствието срещу бившия шеф на V РПУ капитан Румен Николов е приключено, съобщават от Софийската военна окръжна прокуратура. Той е обвинен за злоупотреба със служебно положение. Николов е арестуван на 07.04.95 г. при опит да изтъргува досиета на агенти от VI управление на бившата Държавна сигурност.

- Втората национална конференция на ромските лидери във Варна избира национален изпълнителен съвет на ромите, оглавен от Асен Христов - председател на НДС "Рома" член на КС на СДС-Варна. Делегатите решават, че няма време за учредяване на ромска партия и изграждане на партийни структури, защото скоро предстоят предсрочни парламентарни избори. Тясното сътрудничество със СДС да стане на равноправна и равностойна основа.