22 ноември 1996 г.

22.11.1996

- Жан Виденов отговаря в парламента на въпроси за скока на долара. Той заявява, че причините за промените във валутния курс са чисто психологически. Той обвинява ръководствата на търговските банки и медиите за срива на българската банкова система.

- Иван Костов заявява на пресконференция: "Бездействието на БНБ и правителството пред резкия скок  на долара е глобална макроикономическа авантюра, от която ще пострада България. В ход е гигантско преразпределение, което цели обезценяването на българския лев, а от там и на вътрешния дълг, за да може той да се обслужва при евентуално създаване на валутен борд в България. Това показва, че правителството очевидно се кани да въведе валутен борд, без да си прави труда да търси политически консенсус. Заради бездействието на БНБ Управителният й съвет трябва да бъде сменен.

- Проф. Иван Ангелов препоръчва до 1 седмица правителството да внесе в НС рамков проект за въвеждането на валутен съвет и въвеждането му не по-късно от 1 януари 1997 година.

- Народният съюз е на среща за валутния борд при Благовест Сендов. Стефан Савов казва, че разговорът е бил ползотворен и цивилизован, но има разминаване в позициите по много въпроси.

- БНБ предприема мерки по ограничаването на ликвидността в банковата система и извън нея. Решенията са след двудневно заседание на УС. Официални коментари и обяснения се отказват.

- В БНБ са шефовете на 10 банки, които най-активно участват на валутния пазар

- ОББ, Биохим, Юнионбанк, Райфайзен банк, ING банк. Те постигат джентълменско споразумение за подкрепа на българския лев на валутния пазар и ще действат съгласувано, за да се предотврати скокообразното рязко обезценяване на лева.

- БНБ отнема лиценза на 4 ФБК.

- Общинската сесия в Пловдив гласува декларация, с която обвинява Виденов, че със своите управленски действия и бездействия е обществено опасен и застрашаващ интересите и живота на пловдивчани.

- Жан Виденов в кулоарите на парламента пред журналисти: "Разпоредил съм за получаването на допълнително информация от МВР и следствието по предоставените ми от депутата Едвин Сугарев материали, уличаващи министър от кабинета ми в корупция."

- От страната ни отпътува руският посланик Александър Авдеев.