22 януари 1991

СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА                         БРОЙ 15 /290/

СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ ЗА РАБОТАТА И РЕШЕНИЯТА НА ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА ДЕЛЕГАТСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ. КОНФЕРЕНЦИЯТА СЕ СЪСТОЯ НА 12 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА В СОФИЯ.


НА 12 ЯНУАРИ 1991 Г., ОТ 10 ЧАСА, В САЛОНА НА БУЛ. "ГЕН. СКОБЕЛЕВ" HP. 46 СЕ ПРОВЕДЕ ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА ДЕЛЕГАТСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ, ЧИЯТО РАБОТА ПРОТЕЧЕ ПРИ СЛЕДНИЯ ДНЕВЕН РЕД:

1. ОТЧЕТИ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ И НАЦИОНАЛНАТА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА

КОМИСИЯ;

2. ОБСЪЖДАНЕ ПОЛИТИКАТА НА ПАРТИЯТА В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ;

3. ОБСЪЖДАНЕ НА ОСНОВНИТЕ НАСОКИ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПАРТИЯТА;

4. ИЗБОР НА НОВ НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ И НАЦИОНАЛНА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ;

5. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВЪПРОСИ.

ПРИВЕТСТВИЯ КЪМ ДЕЛЕГАТИТЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ПОЛЗОТВОРНА РАБОТА БЯХА НАПРАВЕНИ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" Г-Н ИВАН ЛАЗАРОВ И ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ Г-Н КОНСТАНТИН АДЖАРОВ.

В РЕЗУЛТАТ НА РАБОТАТА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА ПО ПРИЕТИЯ ДНЕВЕН РЕД СЛЕД ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ ДИСКУСИИ БЯХА ВЗЕТИ СЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ:

ПО Т. 1
1. ПРИЕМА ОТЧЕТА НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ С НАПРАВЕНИТЕ ДОПЪЛНЕНИЯ.

2. ПРИЕМА ОТЧЕТА НА НАЦИОНАЛНАТА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ С НАПРАВЕНИТЕ ДОПЪЛНЕНИЯ И ЗАБЕЛЕЖИ.

ПО Т. 2
1. НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ДЕЛЕГИРА ПРАВА НА МЕСТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ САМИ ПО МЕСТА УЧАСТИЕТО СИ В ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА;
2. ПРИ ВЛИЗАНЕ В МЕСТНИ СЪЮЗИ ТОВА ДА СТАВА С ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, ЧИИТО ПРОГРАМИ НЕ ПРОТИВОРЕЧАТ НА ДУХА НА ПРОГРАМАТА НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ.

ПО Т. 3
1. ПРИЕМАТ СЕ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОСНОВНИ НАСОКИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ ДОГРАМАТА НА ПАРТИЯТА;
2. НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ДЕЛЕГИРА ПРАВА НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ ДА РАЗРАБОТИ НОВАТА ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА ВЪЗ ОСНОВА НА ПРИЕТИТЕ ОСНОВНИ НАСОКИ;
3. НОВАТА ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА ДА БЪДЕ ПРЕДЛОЖЕНА ЗА ОБСЪЖДАНЕ И ОДОБРЕНИЕ НА СЛЕДВАЩАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ИЛИ КОНГРЕС.

ПО Т. 4
1. НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЧРЕЗ ЯВНО ГЛАСУВАНЕ ИЗБРА НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ
В СЛЕДНИЯ СЪСТАВ:
БОЙЧО МИХАЙЛОВ - СОФИЯ
БОРИС ПОПОВ - СОФИЯ
ВЕРА СВЕЧНИКОВА - СОФИЯ
ВЕСЕЛА АКАБАЛИЕВА - СОФИЯ
ВЛАДИМИР БАЙРЯКОВ - ВЕЛИНГРАД
ГЕОРГИ ГАДЖЕВ - СОФИЯ
ГУТЬО БОНЧЕВ - СОФИЯ
ДИМИТЪР БОЙЧЕВ - БУРГАС
ЕВГЕНИ ТОПАЛОВ - СОФИЯ
ИВАН ИВАНОВ - СОФИЯ
ИВАН СОТИРОВ - СОФИЯ
ИЛИЯ РАЧЕВ - СОФИЯ
ЛЕНКО РУСАНОВ - СОФИЯ
НИКОЛАЙ ТИХОЛОВ - ТЕТЕВЕН
ПАНЧО МУТАФЧИЕВ - СОФИЯ
ПЕТЬО АНДРЕЕВ - ВРАЦА
ПЛАМЕН АНТОВ - СОФИЯ
РУМЕН БЕЛЕВ - ШУМЕН
СЛАВЧО ВЛАСЕВ - ПЛОВДИВ
ХРИСТО НАНКОВ - СТАРА ЗАГОРА
ХРИСТОМИЛ ПОПОВ - СОФИЯ
ЦВЕТАН КАРНАКОВ - ГАБРОВО
ЮЛИЯН БУРОВ - СОФИЯ
ЯВОР ПОПОВ - СОФИЯ.

2. НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЧРЕЗ ЯВНО ГЛАСУВАНЕ ИЗБРА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ ЛЕНКО РУСАНОВ, ЗА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ - ПЛАМЕН АНТОВ И ЗА СЕКРЕТАР - ИВАН СОТИРОВ.
3. НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЧРЕЗ ЯВНО ГЛАСУВАНЕ ИЗБРА НАЦИОНАЛНА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ В СЪСТАВ:
ВЛАДИМИР НИКОЛОВ - СОФИЯ
ЙОРДАН АЛЕКСИЕВ - ГАБРОВО
МАРИН КОТЛЯРСКИ - БУРГАС
4. НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЧРЕЗ ЯВНО ГЛАСУВАНЕ ИЗБРА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ ВЛАДИМИР НИКОЛОВ.

ПО Т. 5 БЕ РЕШЕНО ДО ИЗБОРИТЕ МЕСТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ДА НЕ ПРЕВЕЖДАТ ОТЧИСЛЕНИЯ ОТ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ.

С ТОВА ДНЕВНИЯТ РЕД БЕ ИЗЧЕРПАН И КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗАКРИТА.

СОФИЯ, 15 ЯНУАРИ 1991 Г.                   /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА ТОДОР ЖИВКОВ ЧРЕЗ БТА ДО ВСИЧКИ ВЕСТНИЦИ И СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БСП ПРИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА НРБ ИСКАМ ДА НАПРАВЯ СЛЕДНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ:

ОЦЕНЯВАМ ТАЗИ АКЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БСП КАТО ГРУБА ПРОЯВА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦИНИЗЪМ, АМОРАЛНОСТ И БЕЗЗАКОНИЕ. ДОРИ НАЙ-ЯРКИТЕ ЕКСТРЕМИСТИ В ОПОЗИЦИОННИТЕ СРЕДИ НЕ СИ ПОЗВОЛИХА ТАКАВА ПОЛИТИЧЕСКА БЕЗПРИНЦИПНОСТ.

ВЕЧЕ ЦЯЛА ГОДИНА ПРОДЪЛЖАВА ТАЗИ ЛИНИЯ, ЗАПОЧНАТА ОТ МОИТЕ ПРИЕМНИЦИ В РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА И ДЪРЖАВАТА. ТЯ НАМЕРИ ИЗРАЗ В НЕПРЕКЪСНАТАТА ПРОПАГАНДНА КАМПАНИЯ ПО СТРАНИЦИТЕ НА БИВШИЯ В. "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО" И НЕГОВИЯ ПРИЕМНИК В. "ДУМА". УЧУДВАМ СЕ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ НЯКОЙ В БЪЛГАРИЯ СИ ПРАВИ СМЕТКА, ЧЕ МОЖЕ ДА ИЗВЛЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ КАПИТАЛ С ЛЪЖИ, МАНИПУЛАЦИИ И ПРОЦЕС СРЕЩУ ТОДОР ЖИВКОВ.

ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО УСПЯХА ХОРАТА, ЗАПОЧНАЛИ ТАЗИ КАМПАНИЯ СРЕЩУ МЕН, Е, ЧЕ УДЪЛЖИХА ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА СВОЯ ТЪЖЕН И БЕЗСЛАВЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ.

УЧУДВАМ СЕ ОТ ТОВА, ЧЕ НЯКОИ ВСЕ ОЩЕ НЕ РАЗБИРАТ, ЧЕ АЗ НЕ МОГА ДА БЪДА ОТДЕЛЕН ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ГОДИНИ. АЗ СЪМ КРЪВНО СВЪРЗАН С БОРБИТЕ И НЕСГОДИТЕ НА ТОЗИ НАРОД И МОЯТ ТРУД ПРИНАДЛЕЖИ НА ТРУДА НА НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ, КОИТО ИЗРАСНАХА ПРЕД ОЧИТЕ МИ. ТОВА СА ХОРАТА, КОИТО КОПАЕХА ЗЕМЯТА, КОИТО ВАДЕХА ХЛЯБА, КОИТО ТОПЯХА МЕТАЛА И СТРОИХА БЪЛГАРИЯ.

ТРИДЕСЕТ И ТРИ ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА СТРАНАТА, ПРЕЗ КОЯТО СЪМ РЪКОВОДИЛ ПАРТИЯТА И ДЪРЖАВАТА, Е НАПИСАНА И С ДОБРОТО, И С ЛОШОТО. ТЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПИСАНА НАНОВО, КОЛКОТО И ДА СЕ ИСКА НА НЯКОИ ТОВА. В ТИЯ ГОДИНИ НЕБЕТО НАД БЪЛГАРИЯ БЕШЕ СИНЬО, В МАГАЗИНИТЕ ИМАШЕ ХЛЯБ И МЛЯКО ЗА ВСИЧКИ, ЖЕНИТЕ РАЖДАХА, МЪЖЕТЕ СТРОЯХА КЪЩИ, ДЕЦАТА УЧЕХА! И НЯМА СИЛА, КОЯТО ДА ЗАЛИЧИ ОТ ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИСТИНАТА ЗА ТЕЗИ ГОДИНИ.

АКО НЯКОИ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА БСП ТЪРСЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ КАПИТАЛ, ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ТОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ ОТ "ОТГРАНИЧАВАНЕ" И "РАЗГРАНИЧАВАНЕ". ПО-ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ДА ОТГОВОРЯТ НА ВЪПРОСИТЕ:

- ЗАЩО ДОПУСНАХА САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА ДА СЕ ИЗЯДЕ НЕПРИКОСНОВЕНИЯТ ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ НА ДЪРЖАВАТА ОТ ЕДИН МИЛИАРД И ДВЕСТА МИЛИОНА ДОЛАРА;

- ЗАЩО ДОПУСНАХА ДА УПРАВЛЯВА ЕДНА ГОДИНА НАЙ-БЕЗДЕЙНОТО И ИНТРИГАНТСКО ПРАВИТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НАСАМ;

- ЗАЩО РАЗБИХА ОРГАНИТЕ НА МВР И СТРАНАТА БЕ ЗАЛЯТА ОТ НЕБИВАЛА ПРЕСТЪПНОСТ;

- ЗАЩО СЕ ДОПУСНА ДА СЕ ПРЕДАДАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ;

- ЗАЩО СЕ ДОПУСНА ДА СЕ ОПЛЮВА ТРУДЪТ НА ХИЛЯДИ ХОРА, ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ВИНА Е, ЧЕ ТЕ СА РАБОТИЛИ ЧЕСТНО ЗА БЪЛГАРИЯ.

ДЪЛБОКО СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ЕДИН ДЕН ИСТОРИЯТА ЩЕ ОЦЕНИ 1990 ГОДИНА КАТО НАЙ-ТЪЖНАТА ГОДИНА, В КОЯТО ХОРАТА ЗАГУБИХА СИГУРНОСТТА И ХЛЯБА СИ.

ГОДИНА, КОЯТО ПО РАЗРУШИТЕЛНОСТ СЕ РАВНЯВА НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ.

БИХ "ПОСЪВЕТВАЛ", АКО МИ Е ПОЗВОЛЕНО ДА СЕ ИЗРАЗЯ ТАКА, РЪКОВОДСТВОТО НА БСП ДА СИ НАПРАВИ ТРУДА ДА ДАДЕ ОТГОВОР НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ ПЪРВО ПРЕД СЕБЕ СИ, ПОСЛЕ ПРЕД СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ, ТЪЙ КАТО ВЕЧЕ ДВА КОНГРЕСА МИНАХА, А НИКОЙ НЕ СЯДА ДА РАБОТИ ЧЕСТНО ЗА БЪЛГАРИЯ И ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ НЕ ФИГУРИРАТ ДОРИ В ДНЕВНИЯ РЕД НА ПАРТИЯТА, КОЯТО ИМА ПРЕТЕНЦИИ ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАЩА.

УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ТОВА ЩЕ ВЪЗВЪРНЕ ПОВЕЧЕ УСПЕХА И ДОВЕРИЕТО Й СРЕД ХОРАТА.

ВСИЧКО ДРУГО, КОЕТО БЕ ИЗПРОБВАНО ОТ АРСЕНАЛА НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ЗАИГРАВАНЕ, ЩЕ ИМА ЖАЛЪК И БЕЗСЛАВЕН КРАЙ! ЕДИН ЕШЕЛОН ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА БСП, КОЙТО ПОЛЗУВАШЕ ТОВА ОРЪЖИЕ, СИ ОТИДЕ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТЕЗИ, КОИТО ОСТАВАТ, ДА СИ НАПРАВЯТ ПОУКА.

ИСКАМ НАКРАЯ ДА ЗАЯВЯ, ЧЕ ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА ИСТЕРИЯ И НАМЕСА ОКОЛО МРЪСНИЯ ПРОЦЕС, КОЙТО БЕ МОНТИРАН СРЕЩУ МЕН, ПРОДЪЛЖАВА ВЕЧЕ ЦЯЛА ГОДИНА. ТОВА ЩЕ МЕ ПРИНУДИ ДА СЕ ОБЪРНА ЗА ПРАВНА ПОМОЩ КЪМ НЯКОИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНСТИТУЦИИ И ОРГАНИЗАЦИИ ИЗВЪН СТРАНАТА.

ТОДОР ЖИВКОВ

18 ЯНУАРИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/ - ВАРНА, АДРЕСИРАНА ДО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


РАЗТРЕВОЖЕНИ ОТ НАМЕСАТА НА СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ В ЛИТВА, ДОВЕЛА ДО ЖЕРТВИ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО, ОТПРАВЯМЕ ПРИЗИВ КЪМ ВАС, ПАРЛАМЕНТАРИСТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДА ИЗРАЗИТЕ ПОЗИЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ.

ЗА НАС ТАЗИ НАМЕСА Е АКТ НА ГРУБО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЕДИН НАРОД. ВСЕКИ СЪЮЗ СЪЩЕСТВУВА ЕДИНСТВЕНО НА ОСНОВАТА НА ВЗАИМНОТО СЪГЛАСИЕ - ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ДИКТАТУРА.

НАМЕСАТА НА СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ Е ТОЛКОВА ПО-НЕПРИЕМЛИВА И ЗАРАДИ МОМЕНТА, В КОЙТО Е ИЗВЪРШЕНА. ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА Е АНГАЖИРАНО СЪС СЪБИТИЯТА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, КЪДЕТО БЕ ПОТЪПКАН СЪС СИЛА СУВЕРЕНИТЕТЪТ НА КУВЕЙТ. ПОВЕДЕНИЕТО НА СЪВЕТСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДАВА ДОСТАТЪЧНО ОСНОВАНИЯ ЗА СЪМНЕНИЯ В ПОСЛЕДОВАТЕЛНАТА МУ ВЪНШНА ПОЛИТИКА.

ПРЕЦЕНЯВАМЕ СЪЗДАДЕНАТА СИТУАЦИЯ КАТО ОПАСНА НЕ САМО ЗА ЛИТВА, НО И ЗА СВЕТОВНИЯ МИР.

НАСТОЯВАМЕ БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДА ОСЪДИ ДЕЙСТВИЯТА НА СЪВЕТСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СПРЯМО СЪЮЗНИТЕ РЕПУБЛИКИ, СТРЕМЯЩИ СЕ КЪМ НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ.

ВАРНА, 14 ЯНУАРИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БКП/.


БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КАТО ПРИЗНАВА ПРАВОТО НА ВСИЧКИ НАРОДИ НА НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ, ТЕРИТОРИАЛНА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ, А ТАКА СЪЩО И ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ, СЪГЛАСНО ПРИНЦИПИТЕ, ЗАЛЕГНАЛИ В ХАРТАТА НА ООН, НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪГЛАСИ И ДА ОПРАВДАЕ ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ, КОИТО СЪВЕТЪТ ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ПРИЛАГА СПРЯМО НАРУШИТЕЛИТЕ НА ТЕЗИ ПРИНЦИПИ - ДЪРЖАВИТЕ ИЗРАЕЛ И ИРАК.

НА МНОГОБРОЙНИТЕ НАРУШЕНИЯ НА РЕЗОЛЮЦИИТЕ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ОТ ИЗРАЕЛ /НЕЗАКОННА ОКУПАЦИЯ НА АРАБСКИ ТЕРИТОРИИ И ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ СРЕЩУ ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД, ОБРЕМЕНЕНИ С ЧОВЕШКИ ЖЕРТВИ/ ООН НЕ ПРИЛОЖИ ДАЖЕ И ЕМБАРГО. БЕЗ ДА ИЗЧАКА ЕФЕКТА ОТ НАЛОЖЕНОТО НА ИРАК ЕМБАРГО, САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ ПОД ПРИКРИТИЕТО НА ФЛАГА НА ООН МУ ОБЯВИХА ВОЙНА.

БКП ОЦЕНЯВА ЗАПОЧНАТАТА ОТ САЩ И ТЕХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ ОТ ВОЕННО-ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯ БЛОК НАТО - АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ ПОД ФЛАГА НА
ООН, ВОЙНА СРЕЩУ ИРАК КАТО ЗАВОЕВАТЕЛНА, ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА ВОЙНА, ЧИЯТО
ЦЕЛ Е НЕ ЗАЩИТА НА НАРОДА НА КУВЕЙТ, А НА ИНТЕРЕСИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ, АНГЛИЙСКИТЕ, ФРЕНСКИТЕ И КУВЕЙТСКИТЕ ПЕТРОЛНИ МИЛИАРДЕРИ, КАТО АГРЕСИЯ СПРЯМО НАРОДА НА ИРАК И НАЙ-РЕШИТЕЛНО Я ОСЪЖДА.

БКП ГНЕВНО ПРОТЕСТИРА И ОСЪЖДА МАСИРАНИТЕ БЕЗОГЛЕДНИ БОМБАРДИРОВКИ НА АВИАЦИЯТА НА САЩ И ТЕХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ СРЕЩУ ИРАКСКИТЕ ГРАДОВЕ И СЕЛА,
КЪДЕТО НЕ САМО СЕ РАЗРУШАВАТ ЖИЛИЩА И ИМУЩЕСТВО НА ИРАКСКОТО НАСЕЛЕНИЕ, НО И СЕ УБИВАТ НЕВИННИ И БЕЗЗАЩИТНИ ХОРА - ДЕЦА, СТАРЦИ, ЖЕНИ, МЪЖЕ.

ТЕЗИ БОМБАРДИРОВКИ СА НЕ САМО АНТИХУМАННИ, НО И ПРОТИВОРЕЧАТ НА ХАРТАТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. ПРАВОТО НА ЖИВОТ НА ВСЕКИ ЧОВЕК ОТ КОЯТО И ДА Е
НАЦИОНАЛНОСТ ИЛИ РАСА Е НАЙ-ВИСШЕ ПРАВО, КОЕТО НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОТНЕМА БЕЗОТГОВОРНО.

БКП ОСТРО ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ЗАПОЧНАЛАТА УСИЛЕНА МИЛИТАРИСТИЧНА ПРОПАГАНДА НА БЪЛГАРСКОТО РАДИО И ОСОБЕНО НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ. БКП ОЦЕНЯВА
ТАЗИ ПРОПАГАНДА НЕ САМО КАТО ВРЕДНА ЗА МИРОЛЮБИВИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, НО И КАТО НАКЪРНЯВАЩА НАЦИОНАЛНОТО МУ ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ.

БКП ПРОТЕСТИРА И ОСЪЖДА КАТО АНТИКОНСТИТУЦИОННО РЕШЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, ПОДКРЕПЕНО ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА, ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ВОЙСКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БОЙНИТЕ
ДЕЙСТВИЯ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК НА СТРАНАТА НА НАТО. БКП СЧИТА, ЧЕ ТОВА НЕДАЛНОВИДНО РЕШЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ВЪВЛИЧА СТРАНАТА В
ЧУЖДА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВОЙНА С НЕПРЕДСКАЗУЕМИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА БЪЛГАРИЯ.

КАТО СЕ СОЛИДАРИЗИРА С ГЕРОИЧНИЯ ИРАКСКИ НАРОД, КОЙТО ХРАБРО СЕ ЗАЩИТАВА СРЕЩУ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ, БКП ПРИЗОВАВА ВСИЧКИ ГРАЖДАНКИ И ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В БОРБАТА ЗА СПИРАНЕ НА АГРЕСИВНАТА ВОЙНА НА САЩ И ТЕХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ СРЕЩУ ИРАК, ЗА РЕШАВАНЕ НА ВСИЧКИ КОНФЛИКТНИ ПРОБЛЕМИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК С МИРНИ
СРЕДСТВА!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ОТ РЕГИОНАЛНИТЕ РЪКОВОДСТВА НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АСП/ И ЕКОГЛАСНОСТ - ВАРНА.


ШОК, ВЪЗМУЩЕНИЕ И СЪЧУВСТВИЕ ПРЕДИЗВИКА В ДУШИТЕ НА ВСИЧКИ НИ СТРАШНАТА ТРАГЕДИЯ, СПОЛЕТЯЛА НАРОДА НА ЛИТВА.

КОМУ Е НУЖНО ВСИЧКО ТОВА? КОЙ ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ТАЗИ ЖЕСТОКОСТ? ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ БОЛШЕВИШКИЯТ ИМПЕРСКИ БОТУШ СМАЗВА ЕДВА РАЗЛИСТИЛОТО СЕ ЦВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА?

ЗАЩО Г-Н ГОРБАЧОВ ПОНЕ ЗА МИГ НЕ СЕ ЗАМИСЛИ НАД ДУМИТЕ НА ГОЛЕМИЯ ПОЛИТИК ШЕВАРДНАДЗЕ, КОЙТО ПРОРОЧЕСКИ ПРЕДУПРЕДИ: "ЗАДАВА СЕ ДИКТАТУРА!?" НИМА ТОВА Е НАЧАЛОТО НА НЕОСТАЛИНИЗМА? НИМА, ЕДВА ПОДИШАЛИ ЧИСТ ВЪЗДУХ, ОТНОВО ТРЯБВА ДА СЕ ПОКРИВАМЕ С ТОТАЛИТАРНА ПЛЕСЕН? АМИ ДЕЦАТА НИ? ТРЯБВА ЛИ ДА ГИ ОСТАВИМ САМО С МЕЧТИТЕ ИМ ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ "ВЕЛИКИЯТ РЕФОРМАТОР" ДА СИПЕ ОБЕЩАНИЯ ЗА "ПЕРЕСТРОЙКА", ПОДНАСЯЙКИ ПОВЯХНАЛИ ЦВЕТЯ НА ПРЕСНИТЕ ИМ ГРОБОВЕ?

НЕ, КАТЕГОРИЧНО НЕ!
НЕ - НА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СТАЛИНИЗМА!
НЕ - НА ВОЕННАТА ДИКТАТУРА!
НЕ - НА    САМОЗАБРАВИЛИЯ СЕ ПОЛИТИК, КОЙТО ВЧЕРА ПОЛУЧИЛ НАГРАДАТА ЗА МИР И ИЗЛЪГАЛ НАДЕЖДИТЕ НА СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ДНЕС ПОСЯГА КЪМ ОРЪЖИЕТО И СЕЕ СМЪРТ!

ТРЯБВА ДА ГО СПРЕМ ЕСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ПРЕГРАДИМ ПЪТЯ ПРЕД СМЪРТОНОСНАТА МУ АРМИЯ, ТРЯБВА!

ЗАЩОТО ДНЕС ТОЙ ПОТЪПКА ПРАВОТО НА ЕДИН МАЛЪК НАРОД ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНО. А УТРЕ ЧИЙ РЕД Е? НА НАШАТА МЛАДА ДЕМОКРАЦИЯ?

ЗАТОВА - СТИГА КОШМАРИ!
ДА СПРЕМ ДИКТАТУРАТА!
ИСКАМЕ МИР ЗА ДЕЦАТА СИ!

ВАРНА, 15 ЯНУАРИ 1991 ГОД.    /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   Х   Х

СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /МАРКСИСТИ/. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО ПОСОЛСТВОТО НА СССР И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /МАРКСИСТИ/ ИЗРАЗЯВА ДЪЛБОКОТО СИ ВЪЗМУЩЕНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗГЪРНАЛАТА СЕ У НАС АНТИСЪВЕТСКА КАМПАНИЯ ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В ПРИБАЛТИКА. ОПРЕДЕЛЕНИ РЕАКЦИОННИ СИЛИ, ТЯСНО СВЪРЗАНИ С БИВШИТЕ ХИТЛЕРИСТКИ ЩАБОВЕ, А СЕГА ПОСЛУШНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ВОЛЯТА НА АМЕРИКАНСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ, НЕ ПОДБИРАТ ИЗРАЗИ И СРЕДСТВА В КЛЕВЕТИТЕ СИ СРЕЩУ РЪКОВОДСТВОТО НА ЕДНА НЕ САМО СУВЕРЕННА, НО И ВЕЛИКА СТРАНА,КАКВАТО Е СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ. КЪДЕ БЯХА ВСИЧКИ ТЕЗИ ГОСПОДА И БИВШИ ДРУГАРИ, КОГАТО САЩ "СЛАГАХА РЕД" НЕ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАНИЦИ, А НА ЗЕМИ, ОТДАЛЕЧЕНИ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ - В ГРЕНАДА, В ПАНАМА, А ПРЕДИ ТОВА В КОРЕЯ И ВИЕТНАМ? ЗАЩО Е ТАКА "СПОНТАННО” ВЪЗМУЩЕНИЕТО ЗА ПРИСЪСТВИЕТО НА СЪВЕТСКИ ВОЙСКИ В ЛИТВА, А СЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ МЯСТОТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙСКИ НЕ Е В САУДИТСКА АРАБИЯ И В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ?

БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ Е ЛИШЕН ОТ ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ. ТОЙ Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ ОРИЕНТИРАН ЗА ТОВА КОЙ КАКВА РОЛЯ Е ИГРАЛ И ИГРАЕ В ИСТОРИЯТА НИ.

ТОЙ НЕ Е ЗАБРАВИЛ, ЧЕ РУСИЯ И СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ СА НАШИЯТ ДВОЕН ОСВОБОДИТЕЛ, ЧЕ ОТ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, А НЕ ОТ САЩ И ДНЕС ОЧАКВАМЕ И ТАНКЕРИТЕ С НЕФТ, И КУБОМЕТРИТЕ ПРИРОДЕН ГАЗ, И ВЕСТНИКАРСКАТА ХАРТИЯ, И МНОГО ДРУГИ СУРОВИНИ, БЕЗ КОИТО НАШАТА РАЗБИТА ИКОНОМИКА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА.

НАПОМНЯМЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА, ЗА ДА ДОКАЖЕМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ, ЧЕ НАЙ-МАЛКО БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ ПРАВО ДА НАПАДАТ СЪВЕТСКОТО РЪКОВОДСТВО И ДА СЕ МЕСЯТ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СССР В МОМЕНТ, КОГАТО СЕ РЕШАВА СЪДБАТА И БЪДЕЩЕТО НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ. НАПОМНЯМЕ, ЧЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И ВАРШАВСКИЯТ ДОГОВОР, А НЕ НЯКОЙ ДРУГ, БЯХА НАЙ-СИГУРНИЯТ ГАРАНТ ЗА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА НАШАТА РОДИНА.

ЗАТОВА КАЗВАМЕ: НЕ НА АНТИСЪВЕТСКАТА ИСТЕРИЯ!
ВИНАГИ ЗАЕДНО СЪС СССР!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х
 
СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ ПЕТО ОБЩИНСКО УПРАВЛЕНИЕ НА МВР - СОФИЯ, ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ. ДОКУМЕНТЪТ Е ПОДПИСАН ОТ 135 СЛУЖИТЕЛИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО.


ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

НИЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ПЕТО ОБЩИНСКО УПРАВЛЕНИЕ НА МВР КЪМ ПОВЕРЕНОТО ВИ МИНИСТЕРСТВО, С БОЛКА И НЕДОУМЕНИЕ ИЗСЛУШАХМЕ "РЕЧТА" ВИ ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 11 ЯНУАРИ 1991 ГОД. НАЙ-НОВАТА ИСТОРИЯ НА МИНИСТЕРСТВОТО НИ ИЗОБИЛСТВА ОТ ПРИМЕРИ НА УПРАВЛЕНЧЕСКА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В ТОВА ЧИСЛО СЕ НАРЕЖДА И СПОМЕНАТАТА ПО-ГОРЕ ВАША "РЕЧ". НЕЩО ПОВЕЧЕ - С ОБИДНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ, ЖАРГОННИЯ СТИЛ И НЕТЪРПЯЩИЯ ВЪЗРАЖЕНИЕ ТОН ТОВА ВАШЕ ИЗКАЗВАНЕ НАПОМНЯ ЗА ЕДНО БЛИЗКО ВРЕМЕ, ЗА КОЕТО СЪС СИГУРНОСТ СЕ ГОВОРИ, ЧЕ НЕ Е БИЛО НАЙ-ДОБРОТО ЗА СТРАНАТА НИ.

НИЕ, РЕДОВИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ, ОТЛИЧНО РАЗБИРАМЕ И СЪЗНАВАМЕ ВИСОКАТА ОТГОВОРНОСТ, КОЯТО СТЕ ПОЕЛИ В ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛОЖНИЯ ЗА СТРАНАТА МОМЕНТ.

ВЪПРОС НА ВАША ЛИЧНА ПРЕЦЕНКА Е БИЛО ДАЛИ ЩЕ МОЖЕТЕ ДА Я ПОНЕСЕТЕ.

ОЦЕНКА ЗА НАЧИНА, ПО КОЙТО ВИЕ РЪКОВОДИТЕ, ЩЕ ДАДЕ ОБЩЕСТВОТО, В ТОВА ЧИСЛО И ПОДЧИНЕНИТЕ ВИ СЛУЖИТЕЛИ.

КАТО ИМАМЕ ПРЕДВИД РАЗВИТИЕТО НА СЪБИТИЯТА ОТ 7 ДО 16 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА, НИЕ, ОБИКНОВЕНИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ ОТ ПЕТО ОБЩИНСКО УПРАВЛЕНИЕ НА МВР, СИ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА ЗИ ПРИПОМНИМ НЯКОЛКО ИЗВЕСТНИ ИСТИНИ:

1. НИТО ЕДИН МИНИСТЪР НЕ СТОИ НАД ЗАКОНА.
2. МИНИСТРИТЕ СЕ СМЕНЯТ, ОСТАВА ПРОФЕСИЯТА.
3. УВАЖЕНИЕ, ТОЛЕРАНТНОСТ И КОЛЕГИАЛНОСТ - ТОВА СА МОРАЛНО-ЕТИЧНИ ПРИНЦИПИ, КОИТО ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ ПРОФЕСИИ.

НАКРАЯ АПЕЛИРАМЕ КЪМ ВАС, ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ ЛИЧНОТО ВИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ МИЛИЦИЯТА, КАТО МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ СТЕ ДЛЪЖЕН ДА РАБОТИТЕ ЗА ИЗДИГАНЕ И УКРЕПВАНЕ АВТОРИТЕТА, СПОСОБНОСТИТЕ И САМОЧУВСТВИЕТО НА РЪКОВОДЕНИТЕ СТ ВАС ОРГАНИ.

ДЕКЛАРИРАМЕ, ЧЕ ОСТАВАМЕ ВЕРНИ НА РОДИНАТА СИ, НА ЗАКОНА И НА ПРОФЕСИЯТА.

СОФИЯ, 17 ЯНУАРИ 1991 Г.                /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 22 ЯНУАРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "ЗОНА ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА В БЪЛГАРИЯ: "ХОНКОНГ" НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА" /ЧАСТ ВТОРА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН - ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ Е РАЗРАБОТЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА САЩ КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗОНИ ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА В БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ДАДЕНОСТИ, КОИТО МОГАТ ДА ДОПРИНЕСАТ ЗА УСПЕХ В ЕРАТА НА КОМПЛЕКСНИТЕ ЗОНИ ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА. НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, ЧЕ Е ИЗОСТАНАЛА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОКЕАНСКИЯ И ВЪЗДУШЕН ДОСТЪП ДО ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАЗАРИ (В СРАВНЕНИЕ С НЯКОИ КОНКУРЕНТИ), СТРАНАТА ИМА СЛЕДНИТЕ ПРЕИМУЩЕСТВА:

* ИДЕАЛНО ЗА ТЪРГОВИЯ РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ЧЕРНО МОРЕ;
* ЛИПСА НА КОНКУРЕНЦИЯ ОТ БЛИЗКИ СВЕТОВНИ ПРИСТАНИЩА И ЛЕТИЩА;
* НОВИ ВРЪЗКИ МЕЖДУ РЕЧНИТЕ СИСТЕМИ НА РЕЙН И ДУНАВ;
* СТРАТЕГИЧЕСКА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ (ПОРАДИ МЕСТОРАЗПОЛОЖЕНИЕТО НА ЧЕРНО МОРЕ И БЛИЗОСТТА ДО СЪВЕТСКАТА РЕЧНА СИСТЕМА) ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПЕЧАЛБА ОТ НАСОЧВАНЕТО НА СЪВЕТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА;
* ЖИВОПИСНО КРАЙБРЕЖИЕ С БЛАГОПРИЯТЕН КЛИМАТ.

ЕДНА СВОБОДНА ЗОНА В БЪЛГАРИЯ С КОНКУРЕНТОСПОСОБНИ СТИМУЛИ НА ОТРАСЛИТЕ,

РАБОТЕЩИ ЗА ИЗНОС, МОЖЕ ДА ИЗИГРАЕ ВАЖНА РОЛЯ В СЪЖИВЯВАНЕТО НА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА. НА ТЕРИТОРИЯ ОТ 500-1000 КВ.КМ. ЧАСТЕН КОНСОРЦИУМ ЗА РАЗВИТИЕ МОЖЕ ДА ФИНАНСИРА СЪЗДАВАНЕТО НА СВОБОДНО ПРИСТАНИЩЕ ОТ ТИПА НА ХОНКОНГ, ПООЩРЯВАЙКИ ИНВЕСТИЦИИТЕ В ЕКСПОРТНООРИЕНТИРАНИТЕ СЕКТОРИ - ПРОМИШЛЕНОСТ, ФИНАНСИ, ТУРИЗЪМ, СКЛАДОВИ /ПЛАСМЕНТНИ ОПЕРАЦИИ, ОБРАБОТКА НА ИНФОРМАЦИЯ.

ЗОНАТА БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ОТВОРЕНА ЕДНАКВО ЗА ЧУЖДИ ФИРМИ, СМЕСЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И МЕСТНИ КОМПАНИИ, ЗАЕТИ С ЕКСПОРТНА ДЕЙНОСТ. ПОТЕНЦИАЛНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ТАКЪВ ПРОЕКТ БИХА МОГЛИ ДА БЪДАТ: МЕЖДУНАРОДНО ЛЕТИЩЕ, ПРИСТАНИЩЕ, ПРОМИШЛЕНИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ПАРКОВЕ, КУРОРТНИ И ОБШИРНИ ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ КАКТО ЗА БЪЛГАРИ, ТАКА И ЗА ЧУЖДЕНЦИ.

СВОБОДНАТА ЗОНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВОДЕЩА В ОСИГУРЯВАНЕТО НА СЪВРЕМЕННО УПРАВЛЕНИЕ НА СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ И ТЕХНИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ НА КАДРИТЕ В РАЙОНА. ИЗПОЛЗВАЙКИ МЕЖДУНАРОДНИТЕ КОМУНИКАЦИОННИ ВРЪЗКИ НА КОНКУРЕНТНИ ЦЕНИ, ТЯ БИ МОГЛА ДА УСТАНОВЯВА КОНТАКТИ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ, СЕВЕРНОАМЕРИКАНСКИТЕ И АЗИАТСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ, КОИТО ИЗЛЪЧВАТ НА ЖИВО ИНЖЕНЕРИНГОВИ КУРСОВЕ НА ДАЛЕЧНИ РАЗСТОЯНИЯ ЗА РАЗЛИЧНИ СТЕПЕНИ НА ОБУЧЕНИЕ. ТЕЗИ "ТЕЛЕУНИВЕРСИТЕТСКИ" КУРСОВЕ ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ НА ИНСТИТУТИТЕ И ПРОМИШЛЕНОСТТА ДА БЪДАТ ВИНАГИ В КРАК С ТЕХНИЧЕСКИТЕ НОВОВЪВЕДЕНИЯ ПРИ МИНИМАЛНИ РАЗХОДИ, БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА КОМАНДИРОВАНЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ. В КАЧЕСТВОТО СИ НА СВЪРЗВАЩО ЗВЕНО ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА КУРСОВЕ НА ОБУЧЕНИЕ В РАЗЛИЧНИ СЕКТОРИ КАКТО ОТ МЕСТНИ, ТАКА И ОТ ЧУЖДИ ИНСТИТУТИ, БЪЛГАРСКАТА ЗОНА БИ МОГЛА ДА СТАНЕ ИЗВЕСТНА В ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА КАТО ПРЕВЪЗХОДЕН ЦЕНТЪР ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.

КАТО СРЕДСТВО ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА РАЗВИТИЕТО НА МЕСТНАТА И НА ЧУЖДЕСТРАННАТА ИНИЦАТИВА, ОСНОВЕН КОМПОНЕНТ НА СВОБОДНАТА ЗОНА ТРЯБВА ДА БЪДАТ УСЛУГИТЕ, ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ Т.НАР. "БИЗНЕС-ИНКУБАТОРИ". СТОТИЦИ ОБЩИНИ В СЕВЕРНА АМЕРИКА КАТО НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТО ОТ СТРАТЕГИЯТА СИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ СЕГА ОСИГУРЯВАТ ТАКИВА "БИЗНЕС-ИНКУБАТОРИ" С ЦЕЛ ДА ПОДПОМОГНАТ НОВОСЪЗДАДЕНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ. "ИНКУБАТОРИТЕ" ОБИКНОВЕНО ПРЕДЛАГАТ СЪВМЕСТНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРИЕМНИ, РЕФЕРАТИВНИ БИБЛИОТЕКИ, ФАКСИМИЛНО ОБОРУДВАНЕ, ЗАЛИ ЗА КОНФЕРЕНЦИИ, СЕКРЕТАРСКИ И ПРЕВОДАЧЕСКИ УСЛУГИ В УДОБНИ ЗА ДАДЕНА ДЕЙНОСТ ПОМЕЩЕНИЯ. ОСВЕН ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ТЕЗИ ЕЖЕДНЕВНИ НУЖДИ "ИНКУБАТОРИТЕ" ЧЕСТО ДЕЙСТВАТ КАТО КАНАЛ НА ОПИТНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ И ДОСТАВЧИЦИ НА РИСКОВ КАПИТАЛ, ЗА СТРАТЕГИЧЕСКО И ТАКТИЧЕСКО НАСОЧВАНЕ НА НОВИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ.

ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СВОБОДНА ЗОНА В ГОРНИЯ МАЩАБ ПРАВИТЕЛСТВОТО МОЖЕ ДА УЧРЕДИ ЧАСТЕН КОНСОРЦИУМ ЗА РАЗВИТИЕ СЪГЛАСНО УКАЗ 2242. ТАЗИ КОРПОРАЦИЯ, НАРЕЧЕНА "ЧЕРНО МОРЕ", БИ МОГЛА ДА ПОЛУЧИ ЗЕМЯ ПОД НАЕМ ПО ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР, КОЯТО ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ, НА ЧАСТНИ ГРУПИ ЗА РАЗВИТИЕ, КАКТО Е СЛУЧАЯТ СЪС СПЕЦИАЛНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗОНИ В КИТАЙ. ТАМ НА ЧАСТНИ ФИРМИ, УЧАСТВАЩИ В ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗОНАТА, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПОД НАЕМ ЗА 40 ДО 70 ГОДИШЕН СРОК.

ТЪЙ КАТО ПРОЕКТЪТ ПОЛЗВА СТАТУТ НА СВОБОДНА ЗОНА И ФИРМАТА БИ МОГЛА ПРЯКО ДА СЪБИРА НАЕМИТЕ В ТВЪРДА ВАЛУТА. КОРПОРАЦИЯ "ЧЕРНО МОРЕ" БИ МОГЛА ДА ВЪЗСТАНОВИ СВОИТЕ ИНВЕСТИЦИИ БЕЗ СЪЗДАВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ В ПЛАТЕЖНИЯ БАЛАНС НА БНБ. ДРУГ ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ ПОСРЕДСТВОМ НЕИНФЛАЦИОНЕН ДЪЛГ ОТ ОБМЕН НА ЦЕННИ КНИЖА НА КОНСОРЦИУМА ЗА РАЗВИТИЕ. БЪЛГАРСКИЯТ ВЪНШЕН ДЪЛГ НАПРИМЕР БИ МОГЪЛ ДА БЪДЕ РАЗМЕНЕН СРЕШУ ЛИХВИТЕ ОТ ДЪЛГОСРОЧНИЯ НАЕМ НА НЕДОСТАТЪЧНО ОПОЛЗОТВОРЕНИТЕ ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ, ВКЛЮЧЕНИ В ЗОНАТА.


АНГАЖИМЕНТИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ПОСТИГАНЕТО НА УСПЕХ

ПРИ ШИРОКО УТВЪРДЕНИТЕ СХВАЩАНИЯ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ ОТНОСНО РИСКОВЕТЕ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА БИЗНЕС В ИЗТОЧНА ЕВРОПА РЕАЛНО СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПРЕПЯТСТВИЯ, КОИТО ВЪЗНИКВАТ ПРЕД ИНВЕСТИТОРИТЕ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЕФЕКТИВНО ОТСТРАНЕНИ, ЗА ДА МОЖЕ ПРОЕКТЪТ ДА БЪДЕ ПРИВЛЕКАТЕЛЕН ЗА ЧАСТНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ОТ ФИНАНСОВА ГЛЕДНА ТОЧКА.

В СЪОТВЕТСТВИЕ С ТОВА БЪЛГАРСКИЯТ "ХОНКОНГ" ЩЕ ИЗИСКВА АНГАЖИМЕНТ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОФИЦИАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И РАЗПОРЕДБИ, КОИТО ДА СА ЕДНАКВИ ИЛИ ДА ПРЕВЪЗХОЖДАТ НАЙ-ДОБРОТО, КОЕТО ПОНАСТОЯЩЕМ ПРЕДЛАГАТ ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ АКТОВЕ ЗА СВОБОДНИ ЗОНИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ. ЦЕЛТА НА ТОЗИ ОФИЦИАЛЕН АНГАЖИМЕНТ ЩЕ БЪДЕ УВЕДОМЯВАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ, ЧЕ СПОНСОРИРАЩАТА СТРАНА Е СЪЗДАЛА НАЙ-ДОБРОТО МЯСТО В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА БИЗНЕС.

ЗА ДА МОЖЕ ИНИЦИАТИВАТА ДА УСПЕЕ, ПРЕДИМСТВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДАДЕНО НА ГОТОВНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ ДА ДЕЙСТВА ЕКСПЕДИТИВНО ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ. ЗА РАЗЛИКА ОТ СИНГАПУР И ХОНКОНГ, КЪДЕТО ИНВЕСТИТОРИТЕ МОГАТ ДА РЕГИСТРИРАТ СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ЗА ЕДИН СЛЕДОБЕД, ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ СМЯТАТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЗА РАЙОН, В КОИТО ГЪМЖИ ОТ ЗАКЪСНЕНИЯ И НЕСИГУРНОСТ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕТО НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ. ТАКА ЧЕ СЪЩЕСТВЕН МОМЕНТ Е ДА СЕ ОСИГУРИ СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС СТАНДАРТИТЕ ЗА ЕКСПЕДИТИВНОСТ И СИГУРНОСТ, СЪЩЕСТВУВАЩИ В ТЕЗИ ДВЕ СВОБОДНИ ПРИСТАНИЩА - ДВЕТЕ НАЙ-УСПЕШНИ СВОБОДНИ ЗОНИ С СВЕТА.

ВТОРИЯТ НАЙ-ВАЖЕН КРИТЕРИЙ ЗА УСПЕХ Е РЕАЛЕН ПАКЕТ ОТ СТИМУЛИ. ЗА ДА БЪДЕ КОНКУРЕНТОСПОСОБНА В МЕЖДУНАРОДЕН МАЩАБ, БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ЗА ИМА ГОТОВНОСТ ВА ВЪВЕДЕ СВОЙСТВЕНИТЕ ЗА СВОБОЛНАТА ЗОНА СТИМУЛИ, КОИТО ЗНАЧИТЕЛНО НАМАЛЯВАТ (ИЛИ ПРЕМАХВАТ) ДАНЪЦИТЕ И ВАЛУТНИЯ РИСК, ОСИГУРЯВАТ ГАРАНЦИИ СРЕЩУ ЕВЕНТУАЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, ИЗГЛАЖДАТ ЛИПСАТА НА ГЪВКАВОСТ В КОДЕКСА НА ТРУДА И ПРИ ПОЛУЧАВАНЕТО НА РАБОТНИ ВИЗИ; И ПОЗВОЛЯВА НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР ДА ОСИГУРЯВА (ИЛИ ПОНЕ ДА УПРАВЛЯВА) МНОЖЕСТВОТО ОСНОВНИ ПРОИЗВОДСТВА И УСЛУГИ.

ОСВЕН ТЕЗИ ФАКТОРИ МНОГО СЪЩЕСТВЕНИ СА АНГАЖИМЕНТИТЕ ЗА ИЗБЯГВАНЕ НА ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ ПРИ РЕШАВАНЕТО НА ПРОЦЕДУРНИ СБЛЪСКВАНИЯ И ОТГОВОРНОСТИ МЕЖДУ ЗОНАТА И ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА, МИТНИЦАТА И СЪДИЛИЩАТА НА ДЪРЖАВАТА-СПОНСОР. ПОСТИГАНЕТО НА ТАКИВА КОМПЛЕКСНИ ПОДОБРЕНИЯ РЯЗКО ЩЕ СНИЖИ КАКТО ЯВНИТЕ, ТАКА И ПОДМОЛНИТЕ ДАНЪЦИ, С КОИТО ПОНАСТОЯЩЕМ СЕ СБЛЪСКВАТ ЧАСТНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В РАЙОНА, КАТО ГИ ИЗВЕЖДАТ НА РАВНИЩЕТО НА НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ИКОНОМИКИ В СВЕТА. АКО СЕ ПРЕДВИЖДА ТАКЪВ ПОДХОД, ЩЕ ПОСЛЕДВА ЗНАЧИТЕЛЕН И БЪРЗ ПРИТОК НА ЧАСТНИ ИНВЕСТИЦИИ В СВОБОДНАТА ЗОНА. ЧРЕЗ ТОВА ДИРЕКТНО ЩЕ СЕ ОТГОВОРИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА И ПЕЧАЛБИ ОТ ИЗНОС.

1. ЗАКОНОДАТЕЛНИ И РЕГУЛАЦИОННИ АНГАЖИМЕНТИ ЗА ДА ОСИГУРИ УСПЕХ НА ПРОГРАМАТА НА СВОБОДНАТА ЗОНА, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА РЕВИЗИРА УКАЗ 2242 СЪГЛАСНО ПРЕПОРЪКИТЕ В РАЗДЕЛА ЗА СТРУКТУРАТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ, КОЙТО ДА СЛУЖИ КАТО МАГНИТ ЗА НОВИ, ОРИЕНТИРИ КЪМ ЕКСПОРТ ИНВЕСТИТОРИ. ЗА ДА БЪДЕ ТОЗИ ЗАКОН НА СВЕТОВНО НИВО, ТРЯБВА ДА НАБЛЕГНЕ НА СЛЕДНОТО:

ЗНАЧИТЕЛНО ОПРОСТЕНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ НА ФИРМИ В ЗОНАТА ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА. ПОНАСТОЯЩЕМ ИНВЕСТИТОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ И В ДРУГИТЕ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ СА ПО ПРАВИЛО ЗАДЪЛЖЕНИ ДА СЕ ОТНЕСАТ КЪМ РЕДИЦА МИНИСТЕРСТВА И ОРГАНИЗАЦИИ С ЦЕЛ ПОЛУЧАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ. ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ СЕ УТЕЖНЯВАТ ОТ ОТБРАБОТКАТА ЗА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЕДНО ПО ЕДНО, СЪГЛАСНО КРИТЕРИИ, КОИТО СА НЕЯСНО ФОРМУЛИРАНИ И МОГАТ ДА СЕ ИНТЕРПРЕТИРАТ ПО РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ. В РЕЗУЛТАТ ФИРМИТЕ, КОИТО ИСКАТ ДА ЗАПОЧНАТ НЯКАКВА ДЕЙНОСТ, МОГАТ ДА ЧАКАТ МЕСЕЦИ ИЛИ ГОДИНИ. ПО-НАТАТЪШНОТО ПРИЛАГАНЕ НА ТАКАВА СИСТЕМА В СВОБОДНАТА ЗОНА НА КОРПОРАЦИЯ "ЧЕРНО МОРЕ" ЩЕ ОТБЛЪСНЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ФИРМИТЕ.

ВЪПРЕКИ ЧЕ ПОЛША И ДРУГИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ПОНАСТОЯЩЕМ ПРИЕМАТ ЗАКОНИ, ЦЕЛЯЩИ НАМАЛЯВАНЕ НА НЕСИГУРНОСТТА И ЗАБАВЯНЕТО РАЗРЕШЕНИЯТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ, БЪЛГАРСКАТА СВОБОДНА ЗОНА ЩЕ ИМА ПОТЕНЦИАЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГИ ОПРОСТИ МАКСИМАЛНО, КАТО ПРИЕМЕ СИНГАПУРСКАТА ИЛИ ХОНКОНГСКАТА СИСТЕМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, ПРИ КОЯТО БЪДЕЩИЯТ ПОЛЗУВАТЕЛ НА СВОБОДНАТА ЗОНА МОЖЕ ДА ПОПЪЛНИ СЪОТВЕТНИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА ФИРМАТА И ПОЛУЧАВАНЕ НА ПРАВЕН СТАТУТ ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ДЕЙНОСТ ЗА ЕДНА СУТРИН ИЛИ СЛЕДОБЕД. (ОПРОСТЕНОТО ПОЛУЧАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ, СЪЧЕТАНО С МИНИМАЛНИ ДАНЪЦИ, ТАРИФИ И ПРАВНИ ОГРАНИЧЕНИЯ, СЪЗДАДЕ НА СВОБОДНИТЕ ПРИСТАНИЩА СИНГАПУР И ХОНКОНГ БЕЗЦЕННА ТЪРГОВСКА РЕПУТАЦИЯ). СЛЕДОВАТЕЛНО ВЪЗПРИЕТОТО СХВАЩАНЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ Е: "НЕВИНЕН, ДОКАТО НЕ СЕ ДОКАЖЕ ПРОТИВНОТО", КОЕТО Е ВДЪХВАЩО СИГУРНОСТ ПОСЛАНИЕ КЪМ ЧАСТНИТЕ ФИРМИ. СПОРЕД РЕГИСТРАЦИОННАТА СИСТЕМА ОБАЧЕ ВСИЧКИ ИНВЕСТИТОРИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ЛИШАВАНИ ОТ ПРАВАТА СИ В СЛУЧАЙ НА ФАЛШИВА ИЛИ ЗАБЛУЖДАВАЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОЕТО ПОЛОЖЕНИЕ И ОПЕРАЦИИ, ПРИ НЕСЪБЛЮДАВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И БЕЗОПАСНОСТТА ИЛИ ПРИ ДРУГИ НАРУШЕНИЯ НА ЗАКОНА ИЛИ ДОГОВОРА. СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА "ПРОВЕРКА НА МЯСТО" ЩЕ ДЕЙСТВА КАТО СПИРАЧКА ЗА НЕЖЕЛАНИ ФИРМИ, КОИТО БИХА МОГЛИ ПРИ ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ДА СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА БИЗНЕС В СВОБОДНАТА ЧЕРНОМОРСКА ЗОНА.

ПРОЦЕСЪТ НА РЕГИСТРИРАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ МОЖЕ НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ, КАТО СТРАНАТА-СПОНСОР ЗАКОННО ДЕЛЕГИРА СВОИТЕ ФУНКЦИИ [....] НАИСТИНА "ЕДНОСТЕПЕНЕН" ЦЕНТЪР, УПРАВЛЯВАН ОТ КОРПОРАЦИЯ "ЧЕРНО МОРЕ" И НАТОВАРЕН ДА ОДОБРЯВА ИЛИ ДА НЕ ОДОБРЯВА ФИРМИТЕ, КОИТО ТРЯБВА И ДА ОТГОВАРЯТ НА ПРОСТИ КВАЛИФИКАЦИОННИ КРИТЕРИИ (НАПР. ДА НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ИЛИ ПРЕНАСЯТ ОРЪЖИЕ, НАРКОТИЦИ И ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ. ТЕЗИ КРИТЕРИИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НЕУТРАЛНИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА РАЗМЕРА НА ЕКСПОРТНИТЕ ОПЕРАЦИИ И НА МЕСТНАТА ИЛИ ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ. ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА ДИСКРИМИНАЦИОННИ СПРЯМО РАЗЛИЧНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ В ЗОНАТА, ПРЯКО ЗАЕТИ В ЕКСПОРТА НА СТОКИ И УСЛУГИ И КОМПАНИИТЕ, НАМИРАЩИ СЕ В ЗОНАТА И ОСИГУРЯВАЩИ УСЛУГИ ПО ПОДДРЪЖКАТА НА ФУНКЦИОНИРАЩИТЕ В ЗОНАТА ОТРАСЛИ. (МЕСТНИТЕ ПРОДАЖБИ НА ВСЯКА OТ НАМИРАЩИТЕ СЕ В ЗОНАТА ФИРМИ НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ТРЕТИРАТ КАТО ВНОС И ДА СА ПРЕДМЕТ НА ВСИЧКИ МИТНИЧЕСКИ ТАКСИ И ДРУГИ ДАНЪЧНИ ОБЛАГАНИЯ В БЪЛГАРИЯ).

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

10:46:05    22-01-1991