24 декември 1996 г.

24.12.1996

- На 42-ия извънреден конгрес на БСП Георги Първанов е избран за председател на ВС на БСП.

От 10 предложения за председател на БСП 6 отвода - на Жан Виденов, Николай Добрев, Николай Камов, Минчо Минчев, Чудомир Александров. 451 делегати гласуват за Георги Първанов, 77 - за Георги Пирински, 45 - за Янаки Стоилов и 37 - за депутата Георги Божинов.

* В 2:49 ч. през нощта Георги Първанов чете заключителното си слово. В него Георги Първанов казва: "Не очаквах този финал. Този конгрес е най-трудният в историята на БСП.

Конгресът направи важна стъпка към материализирането на идеята за радикална промяна в решението си за ново правителство на Демократичната левица. Няма по-важна задача днес от оздравяването на управлението и осъществяването му до 1998, което зависи от перфектното взаимодействие между партийното ръководство, парламентарната група и изпълнителната власт.

Конгресът даде подкрепа на политиката на реформи.

Стартира широк кръг разговори и консултации за разширяване на политическата и обществената подкрепа за новото управление.

Необходим е и нов подход в отношението към опозицията. Трябва да сложим край на идеологизирането и с исторически наслоени отношения между мнозинство и малцинство. Ние трябва да осъзнаем, че диалогът е основна предпоставка за реформите.

Във вътрешнопартиен план настоящият конгрес за сетен път показа, че БСП просто не е в кондиция, че при нас се развиват остро кризисни тенденции.

Сега повече от всякога се нуждаем от съгласие, от консолидация, за единство на силна политическа основа."

- На извънредно заседание кабинетът в оставка продължава да разглежда проектозакона за държавния бюджет за 1997. Според съобщение на пресцентъра обсъдени са основните показатели на макрорамката на бюджета 1996, евентуалното въвеждане на паричния съвет, мерките за финансовата стабилизация и икономическия растеж.

- Петър Стоянов се покланя на гроба на Св. Константин Кирил в римската базилика "Сан Клементе" и полага венец на признателност в присъствието на българската колония в италианската столица.

- Възпоменателен митинг в памет на жертвите във възродителния процес се състои в с. Горно Прахово, Ардинска община.

- Интервю на Дончо Димитров пред "Дума": "Един от хората, на когото се дължат всички атаки срещу него е магистратът Пламен Цанков, който се стреми с това да прикрие свой приятелски кръг и по-конкретно негов близък - Илия Илиев от Русе."

- СЪРБИЯ: провеждат се паралелно демонстрациите на сръбските социалисти и на опозиционната коалиция "Заедно". Стига се до сблъсъци.