25 март 1996


София, 25 март 1996 година
Брой 60 /1615/

Завеждащ редакция: Нина Гаврилова


София, 25 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ПОЛИТИКА СРЕЩУ НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ" НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ С ПРЕДСЕДАТЕЛ Д-Р КИРИЛ БОЯДЖИЕВ ПО ПОВОД НА ПРОВЕДЕНАТА СРЕЩА В ПРАГА МЕЖДУ ДЪРЖАВНИЯ СЕКРЕТАР НА САЩ УОРЪН КРИСТОФЪР И ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА 12 ДЪРЖАВИ ОТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА.


Радикалдемократическата партия /РДП/ оценява високо резултатите от срещата в Прага между държавния секретар на САЩ Уорън Кристофър и външните министри на 12 държави от Централна и Източна Европа. Тази среща демонстрира както категоричната позиция на НАТО за разширяване на изток, така и недвусмисленото желание на посткомунистическите държави да гарантират взаимно националната си сигурност и икономическите си интереси чрез членство в организацията на Северноатлантическия договор и в Европейския съюз.

Отсъствието единствено на българския външен министър от тази среща е пореден външнополитически акт, насочен срещу националните ни интереси за европейска и евроатлантическа интеграция. Противоречивата и двусмислена външна политика на правителството на БСП по отношение на НАТО ни лишава от гаранции за националната ни сигурност, отдалечава ни от обединена Европа и ни връща към времето на международна изолация отпреди 1989 г. Днес, когато се решава съдбата на България за десетилетия напред, за подобна политика не може да има никакво оправдание.

София, 21 март 1996 г.

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РДП ПО ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВЪПРОСИ:

Аспарух Панов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПО ВЪПРОСИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Разтревожени сме от нездравите явления в системата на здравеопазването. Макар и рядко, лекари използват служебното си положение за изнудване на пациенти. По поликлиники и болници се рекламират чужди медикаменти, което е строго забранено. Някои лекари предписват вносни и скъпи лекарства, за което вземат комисиона. Българските лекарства, които са качествени, евтини и познати, липсват по аптеките.

Министерството на народното здраве се бори с тези отрицателни явления. Има наказани лекари за вземане на рушвет. Аптеките се снабдяват с български лекарства. При наличие на наши препарати на болните, ползващи безплатни рецепти, да не се предписват скъпи вносни лекарства. В бюджета е залегнало голямо увеличение на заплатите на здравните служители.

В тази връзка буди недоумение позицията на Лекарския съюз и неговия председател д-р Игнатов. Вместо да се занимава с политиканстване, той трябва да помисли за аморалните прояви на някои лекари. Разрешаването на частна практика на работещи в държавни здравни звена и особено в болниците създава предпоставка за корупция. Тя ще обогати само 5% от лекарите, но за сметка на бедните пациенти. Време е Лекарският съюз да подпомогне оздравяването на нашата здравна система. Нашите сънародници имат нужда от подкрепа и хуманни грижи. Нека това имат предвид тези, които са положили свещената Хипократова клетва.

София, 11 март 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Веселин Кошев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ЕДИННА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.


Централният комитет /ЦК/ и комунистите от Българската единна комунистическа партия /БЕКП/ винаги са изразявали своето категорично становище против приватизацията на материално-техническата, производствената и социално-икономическата база на нашето общество, изграждана през годините на социалистическото строителство. Защото приватизацията има разрушителен и антинароден характер. Тя е онази икономическа политика, която окончателно ликвидира социалистическите обществени отношения и реставрира основата за съществуването на буржоазната експлоататорска класа. Приватизацията е продължение на реституцията в промишлеността и в селското стопанство. Чрез нея за сметка на народа продължават да се облагодетелстват буржоазните издънки от миналото и новобогаташите. При нея наемните работници, селяните, народната интелигенция, пенсионерите, учащите ще стават все по-бедни и нещастни. Тя е пропита от социална несправедливост; води до класово разслоение на обществото, антагонизъм между труда и капитала. В резултат от приватизацията в обществото се появи и продължава да нараства безработицата; мизерията и болестите се превръщат в истински бич за широки слоеве от народа; престъпните мафиотски групировки все по-силно застрашават устоите на нашия живот. Нацията навлиза в нравствен и в културен упадък.

За това развитие на нашето общество отговорност носят всички управляващи след 10 ноември 1989 г. - президент, министър-председател, министри, депутати. След време те ще трябва да отговарят пред народа за злините, които му донесоха със своята политика.

Комунистите от БЕКП няма да участват в приватизацията - това унизително, унищожително за икономиката и позорно мероприятие на официалната държавна власт, на деградиралата и продажна синя опозиция, на соцдепутатите и на техните коалиционни партньори. Всички те оскверниха званието "народен депутат". Комунистите и стотици хиляди други честни граждани на България няма да вземат унизителния документ от 25 хиляди приватизационни бона. Ние не можем да бъдем съучастници в разграбването и разпродаването на безценица на нашата икономика на наши и чужди капиталисти! Защото това огромно общонародно богатство е сътворявано в продължение на 45 години от няколко поколения българи и принадлежи на цялата нация.

Комунистите от БЕКП са солидарни с идейното течение "Марксистка платформа" в БСП за неговата твърда и марксистка позиция  по отношение на приватизацията.

Хора, бдете и се борете! Реставраторите на несправедливия и порочен строй отново искат да ви излъжат и ограбят. На вас ще ви подхвърлят само трохи. В почти всички бивши социалистически страни, в огромния бивш Съветски съюз приватизаторите, реставратори на капитализма, претърпяват пълен крах. Тяхната политика донесе страдание на народните маси. Да участваш в приватизацията означава да участваш в непочтена сделка с тези, които раболепно изпълняват разрушителния диктат от страна на САЩ и Запада, които са готови за своите лични користни интереси да предадат и да продадат отечеството си, народа си на чуждоземните си господари. Ще позволим ли?

Алтернативата на приватизацията е национализацията, социализмът. Това значи добруване за всички хора.

София, 16 март 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦК НА БЕКП:

Михаил Михайлов

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 25 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА 3" ПО ВЪПРОСА ЗА КОРУПЦИЯТА, ОГЛАСЕНА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ.


Отрича се, че в България нарастват тревожни тенденции на обвързване на висши държавни служители с частни вътрешни и международни групировки. Интересите на държавата остават на втори план, а икономиката се подлага на удар в резултат на засилващата се корупция във върховната йерархия. Премахват се специалисти във възлови сфери /случаят "Плама" - г-н Пукалски/ по чисто субективни интереси, а на виновните с ранг на министри не се търси отговорност. Подобно е положението и с инвестициите в страната.

Лансира се групировката на Ото Байцхайм /швейцарски гражданин от немски произход - бивш офицер от СС, човека, управлявал ценните книжа на Третия райх/. Същата групировка е превзела Българската национална телевизия /БНТ/ с рекламите й за чинии и тигани, които са обхванали изцяло екрана. Всеки опит на други групи да инвестират в България /групата на д-р Дуранте - бивш директор и сегашен почетен съветник на Европейската банка за инвестиции/ среща яростна правителствена и банкова съпротива. Директорът на "Плама" г-н Пукалски е уволнен непосредствено преди разговорите с представителите на д-р Дуранте. Това е вторият подобен случай, което говори, че нещата не са случайни. БНТ също отказва други реклами. Има съмнения, че групировката на Ото Байцхайм подкупва висши държавни служители. Подобна ситуация излага България и пречи на развитието й.

София, 21 март 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


14.30.00
25.03.1996 г.


Редактор: Лилия Томова - деж. ред.
Технически изпълнител: Маргарита Анева
Комплексна обработка Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!