26 декември 1996 г.

26.12.1996

- Сняг и силен вятър блокират пътищата на страната, затварят пристанищата в Русе, Силистра, Варна, Бургас.

- Изследвания на ИССИ към КНСБ сочат, че около 80% от българите са прехвърлили границата на бедността.

- Възпоменателен митинг в с. Могиляне, Кърджалийско отбелязва 12-та годишнина от началото на насилственото преименуване в Източните Родопи. Главният мюфтия на мюсюлманите Фикри Сали отслужва мевлид. Тук са Ахмед Доган, депутати от ДПС, председателят на Съюза на репресираните Иван Станчев, общински кметове от региона.

- Юджел Атилла, говорител на ПГ на ДПС заявява в Хасково, че БСП залага на националистическата карта в бъдещето си с избора на Георги Първанов.

- Поради лошото време самолетът на Петър Стоянов от Италия се приземява вместо в София - в Букурещ. Румънският президент Емил Константинеску приема Петър Стоянов в президентския дворец Котрочени. Разговарят 1 час, договарят се да поддържат непрекъсната връзка помежду си и обсъждат отношенията между двете страни.

- В зала България НДФ "13 века България" чества тържествено 15-годишния си юбилей.

- Благотворителен коледен концерт под егидата на новоизбрания президент Петър Стоянов и столичния кмет Стефан Софиянски събира в зала 1 на НДК сираци от цялата страна.

- "Демокрация" съобщава, че кандидатът на ОДС за кмет на Силистра дава първата си пресконференция в предстоящите частични избори на 18.01.1997. "Реализъм, а не обещания" е ключовата дума в кампанията му. Той заявява, че ще води толерантна предизборна кампания. "В кризисното време, в което живеем, най-важното е правилното определяне на приоритетите, за да могат да се разпределят добре оскъдните средства."

- С декларация СДС изразява дълбоката си тревога и загриженост от уличните сблъсъци в Белград, в резултат на които са пострадали десетки хора, някои от тях тежко.

...Използването на недемократични форми на управление, незачитането на основните човешки права и дестабилизирането на политическата обстановка в Сърбия представлява непосредствена заплаха за дестабилизирането на целия Балкански регион.

Настойчиво призоваваме управляващата в Белград сръбска социалистическа партия и президента Слободан Милошевич да се въздържат от всякакви форми на употреба на сила и всякакви провокации срещу мирно протестиращите граждани..."

- СЪРБИЯ: Сръбският президент Слободан Милошевич изкарва хиляди полицаи от частите за борба с безредиците срещу демонстрантите на опозицята, отклоняват пътя на шествието, но редовният митинг на Площада на републиката се провежда. Полицаите пропускат студентското шествие, но препречват демонстрацията, водена от лидерите на "Заедно".

* След срещата си в Скопие с македонския си колега Трайча Кръстевски началникът на Генералния щаб на сухопътните сили на САЩ ген. Денис Раймър заявява, че Балканите са жизненоважен за САЩ район на света.