26 ноември 1996 г.

26.11.1996

- Жан Виденов заявява, че пише писмо до Мишел Камдесю, с което ще поиска следващата седмица да пристигне техническа комисия на МВФ. Валутният борд трябва да се въведе от парламента в началото на 1997 година.  Той декларира, че ще подаде оставката на кабинета, ако валутният борд не заработи, което щяло да се види още в първите седмици след въвеждането му.

- Жан Виденов обявява, че БНБ и правителството предприемат "ожесточен валутен контрол" по чейндж бюрата, ФБК и на междубанковия пазар в цялата страна.

- Жан Виденов се среща с Петър Стоянов  за валутния борд.

- Декларация на ПС на ОДС: "Успехът се постига със съгласие, а не с шантаж":

"Без да са водени преговори, без да е ясна външната финансова подкрепа, само с крайно недостатъчните собствени средства и при посегателство върху златния резерв на България, без да е посочена социалната цена, без да е постигнат задължителния национален консенсус, дори и без съгласието на мнозинството в БСП, съвършено хазартно се предлага решение за въвеждане на валутен съвет, обречен на провал и пълен банкрут.

Въвеждането и успехът на валутния съвет трябва задължително да са обвързани с 3 условия: признаването на пълния провал на политиката на БСП, избиране на нов УС на БНБ и бързи предсрочни избори."

- Съпредседателите на Народен съюз Анастасия Мозер и Стефан Савов са в Мюнхен.

- Едвин Сугарев, зам.-председател на парламентарната комисия по корупцията оповестява официално текста на писмото си до Жан Виденов, вътрешния министър Николай Добрев и главния прокурор Иван Татарчев за финансовите злоупотреби на транспортния министър Стамен Стаменов, ощетили държавата с над 3 млн. долара в полза на Белград.

- СЪРБИЯ: Върховният съд не уважава жалбата на коалиция "Заедно".