27 декември 1989

 

 

СОФИЯ, 27 ДЕКЕМВРИ 1989 ГОДИНА                                                                   БРОЙ 16

София, 27 дeкември - Следват представените за разпространение пълни текстове на ДЕКЛАРАЦИЯ и ВЪЗВАНИЕ на Федеративния съвет на Независимата федерация на труда "Подкрепа".

На 25 декември 1989 година за пореден път позициите на Независимата федерация на труда "ПОДКРЕПА" бяха грубо изопачени пред българските телевизионни зрители.

Показано бе възванието на Федерацията за обща еднодневна стачка с искания за оставка на правителството и за демократични промени. Възванието бе наречено позив с неизвестен издател като бе заявено, че НФТ "ПОДКРЕПА" не стои зад този призив. Не бе уточнено кой бе източникът на подобна информация.

След всички уверения за лоялност към независимите демократични движения, дирекция "Информация" на Българската телевизия продължава грубото изопачаване на техни платформи и акции. Не можем да окачествим снощния акт, освен като груба провокация, като пореден опит да се компрометира НФТ "ПОДКРЕПА" като организация, набираща все по-голяма популярност и нови членове.

Настояваме Българска телевизия да излезе с опровержение и още днес обществеността да въде уведомена, че зад показания на 25 декември в емисията "По света и у нас" текст, стои не друг, а НФТ "ПОДКРЕПА" и най-красноречивото доказателство за това е, че той беше връчен на представител на БТ oт членовете на Федеративния Съвет на НФТ "ПОДКРЕПА" д-р Любомир Павлов и д-р Кръстю Кръстев.

Още веднъж заявяваме, че НФТ "ПОДКРЕПА" призовава българските граждани, на които е свидно бъдещето на Отечеството да поставят своите искания за незабавни демократични промени, чрез:
 - Предупредителна двучасова стачка в сряда 27.12.1989 година /в началото на равотното време/;
 - Еднодневна обща политическа стачка в четвъртък, 28.12.1989 година.

Изготвена е стачна инструкция. За повече информация - стачен комитет, тел. 52-42-41

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X


ГРАЖДАНИ НА СОФИЯ!
ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ!

Демокрацията е в опасност!

В отговор на декларацията на НФТ "ПОДКРЕПА" средствата за масова информация се изпълниха с хули и клевети по адрес на независимите сдружения.

Припомнят ни събитията в Румъния и твърдят, че се опитваме да тласнем страната към кървава баня!? Но нали точно ние сме с голи ръце! Нали нашето единствено оръжие е гражданската съвест и несломимата воля да направим живота си по-добър! Кой тогава се готви да пролива кръв?

На митинги, по телевизията и в печата ни призовават да благодарим на партията за десети ноември, за предотвратената кървава разправа! Но нали господин Тодор Живков си подаде доброволно оставката! Нали господин Петър Младенов публично заяви, че преврат не е имало!?

Не означава ли това, че лъжата продължава, че номенклатурата иска отсрочка, за да събере силите си, да се организира за предстоящото похищение на демокрацията?

Във връзка с това и в потвърждение на декларацията си от 23 декември Независимата федерация на труда "ПОДКРЕПА" ви призовава:

1. На денонощно бдение пред църквата "Света София" до сряда, 27 декември сутринта.
2. На предупредителна двучасова стачка /след започване на работното време/ в сряда, 27 декември.
3. На еднодневна всеобща политическа стачка в четвъртък, 28 декември.

Хора, съдбата на демокрацията е в наши ръце! Да прекрачим трупа на победения страх и с невъоръжените си длани да защитим надеждата си!

Световната демокрация е с нас!Х   Х   Х


София, 27 декември - Следва пълният текст на предоставената за разпространение ДЕКЛАРАЦИЯ на Обществения форум за преустрйство и защита на социализма.

През последните дни някои крайни среди в Съюза на демократичните сили полагат всички усилия за създаване на несигурност и хаос в страната. Към това са насочени двете декларации на Независимата федерация на труда "Подкрепа".

Вместо към национално съгласие и единение в името на България, тя зове към конфронтация и    напрежение!

Вместо към творчески труд и съзидание, тя иска стачки и разорение!

Вместо към диалог и разбирателство, тя иска да обезглави партията и държавата и сама да се добере до властта!

Но това няма да мине! На стража срещу подобни опити застават всички борци за преустройство и социализъм. В този съдбоносен час всеки български демократ и патриот следва да си зададе въпроса: Кому служи и кого подкрепя федерацията "Подкрепа"? Крайно време е тя да престане със своите подстрекателства!

Обръщаме се към Съюза на демократичните сили и другите негови организации да се разграничат и осъдят декларациите на "Подкрепа".

Общественият форум за преустройство и защита на социализма активно се бори за осъществяването на новия курс, за пълно обновление във всички сфери на обществото, в центъра и по места, за ускоряване на демократичния процес, но в името на възраждането на социализма и добруването на народа, а не за дестабилизацията, разрухата и анархията в страната.

Да се сплотим под това знаме и да преградим пътя на безотговорността.

София, 26 декември 1989 год.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X


София, 27 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на ДЕКЛАРАЦИЯТА на Независимата федерация на труда "Подкрепа".

ДЕКЛАРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА"

Вчера, 23 декември, Независимата федерация на труда "Подкрепа" оповести пред средствата за масова информация своя декларация - призив, свързана с искания за незабавни гаранции за необратимост на демократичните процеси у нас. Текстът на декларацията стана достояние на обществеността чрез Българската телевизия. Непосредствено след излъчването й бе прочетено изявление, за което отговорност пое ЦК на БКП. До този момент обаче нито едно средство за масова информация в страната не е съобщило за заседание на този ръководен орган на Партията. Това не може да не разтревожи обществеността, изразявала неведнъж своето възмущение от каквито и да е тайни заседания. Независимата федерация на труда счита, че подготвилите текста на това изявление, подписано "ОТ ЦК НА БКП", поемат твърде тежка отговорност както пред собствената си партия, така и пред всички честни граждани, очакващи радикални демократични промени у нас.

За сетен път ЦК на БКП показа, че не се е отказал от изпитания способ да оклевети онези, които той счита за неудобни. От добре познатия висок идеологически амвон отново се ръсят обвинения и се размахва пръст. Изявлението е тежък рецидив от 10 ноември насам, като се има предвид неотдавнашното писмо на Секретариата на ЦК на БКП до първичните партийни организации, където в стила на живовизма бяха осъдени действията на "Подкрепа", "Независимото дружество за защита на правата на човека" и други независими движения.

ЦК на БКП счита, че НФТ "Подкрепа" се стреми към "цялата власт и веднага", че тласка нацията към "дестабилизация, разединение и конфронтация". Подовна констатация се прави въз основа на средствата, които използува Федерацията - митинги, демонстрации, обща стачка. И трите средстаа, посочени в изявлението, могат да въдат намерени като международно признати в Хартата за правата на човека и по-конкретно в Пакта за икономическите, социалните и културните права. Нито едно от трите посочени средства за граждански действия не е забранено от нашето законодателство.

Но ако въпросът със средствата е ясен от само себе си, то не така стои въпросът с властта. Според изявлението на ЦК на БКП "авторите на декларацията.... открито се домогват до властта".
Тук, както се казва, крадецът вика: "Дръжте крадеца!" Време е вече Българската комунистическа партия да каже ясно и открито на народа - с какви средства е взела властта, как я упражнява и как смята да я удържи. Защото условия за дестабилизация създават именно онези, които искат да задържат на всяка цена цялата власт, всички досегашни привилегии и абсолютния диктат над обществото.

По всичко изглежда, че по въпроса за властта вижданията на членуващите във Федерацията, от една страна, и ЦК на БКП - от друга, коренно се разминават. Нужно е уточнение на обвинението, отправено към "Подкрепа". Към коя власт се стреми федерацията, респективно нейното ръководство? Към законодателната, към изпълнителната или към съдебната? Но това навярно е въпрос с повишена трудност за авторите на изявлението. Не за друго, а защото такова разделение на властта във България понастоящем няма. То може да бъде гарантирано единствено чрез незабавния отказ на БКП от монопола върху овществено-политическия живот във страната.

НФТ "Подкрепа" в своя декларация, оповестена в средствата за масова информация, вече приветствува действията на румънския народ и изрази своите съчувствия за скъпите жертви, които той даде и продължава да дава в борбата срещу агонизиращите банди на Чаушеску. Но трагедията на братския народ за сетен път ни увеждава до какви последствия може да доведе монополът върху властта. Еднопартийната система е условие за съединяването на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в юмрук на група хора, обладани от нелепата амбиция единствени да представят политическите интереси на народа. Урокът, който тези дни ни дава Румъния, е и урок за БКП, сред която се крият немалко потенциални командоси на сваления диктатор Живков и неговата клика. В този смисъл сме напълно съгласни със заключителните думи на заявлението на ЦК на БКП, където е отбелязано, че е твърде скъпа за нас България, за да позволим някому да си играе с нейната съдба.

Ние, демократичните движения, всички честни граждани, независимо от партийната принадлежност, Българският Народ, не бива повече да чакаме. Защото утре историята е тази, която ще потърси отговорност от нас. Другите източноевропейски народи вече поеха пътя към бъдеща обединена, мирна и демократична Европа. Ще ги последваме ли и ние, българите?

Защото освобождението на Източна Европа от тоталитаризма се превръща в глобално условие не само за Общоевропейския дом, но и за едно ново бъдеще на планетата.

София, 24.12.1989 г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X


София, 27 декември - Следва пълният текст на предоставената за разпространение РЕЗОЛЮЦИЯ на масовия митинг, организиран от Инициативния комитет за осигуряване на обществена подкрепа на Народната библиотека "Кирил и Методий". Документът е адресиран до Председателя на Народното събрание, до Председателя на Държавния съвет и до средствата за масова информация.

Всеизвестен факт е, че не могат да съществуват наука, култура и изобщо цивилизация без наличието на библиотеки. Това е една истина, дълбоко осъзната още от древността, но за съжаление забравена у нас през последните няколко десетилетия. Библиотеките в България са в плачевно състояние. През последните десетина години Българската общественост бе многократно алармирана за тежкото състояние на най-старите библиотеки в София. Една от главните опасности за задушаващите се от години Централна библиотека на БАН, както и Университетската библиотека, са наводненията. Всички ние, които работим в Народната библиотека "Кирил и Методий" и читателите, които я ползуват, най-добре знаят как и тя загива - няма къде да се поставят новите постъпления, не се отпускат средства за набавянето на нова литература, оборудването и модернизацията напредват мудно, не се съхраняват при подходящи условия ръкописи, архивни документи и старопечатни издания, претрупаните стелажи са потенциална опасност за пожар и наводнения, години наред няма енергично и борбено ръководство. Народната библиотека бе оставена без средства, без грижи и без обществено внимание.

В духа на всеобщата демократизация на нашето общество, призоваваме към промени и в библиотечното дело, а именно:

1. Настояваме да се предостави незабавно вече обещаната с решение на Правителството, разгласено чрез средствата за масова информация, сграда на бившия център "Знаме на мира" на
ул."Оборище", за което дори изпратихме благодарствена телеграма. Нека не се заблуждава обществеността, че ще я превърнем в склад.
Там ще се пренесат служби, които ще освободят място за книги в строената за хранилища настояща сграда на библиотеката.

2. Настояваме да се пристъпи към пренебрегвания с години и неотложен вече проблем за изграждането на разширението на библиотеката, както е предвидено още по първоначалния й проект, т.е. в рамките на ограденото пространство зад настоящата сграда. Отново апелираме да не се подвежда, обществеността, че строежът ще засегне Докторската градина, от която ни дели наскоро отворената вече улица "Димитър Полянов".

3. Отделяне изцяло от зависимостта, в която се намира като юридическа личност Народната библиотека - подведомствена на Комитета за култура, като придобие статут на самостоятелен национален институт.

4. Да се изгради съвременна концепция за развитието на библиотеката и нейното автоматизиране и обновяване, която да се предложи на обществено обсъждане.

5. Да се преразгледат секретните библиотечни фондове и те станат достъпни за всеки читател.

6. Да се възобнови строежа на отдавна проектираната, започната и впоследствие замразена нова сграда на Българската държавна консерватория.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X


София, 27 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на ОБРЪЩЕНИЕТО на Независимия професионален съюз на артистите до Управителния съвет и до пленума на Съюза на артистите в България.

В създалата се политическа обстановка в страната, когато всеки творец и честен човек прави своя избор на позиция по съвест, Независимият професионален съюз на артистите категорично застава на страната на демократичните сили в България, борещи се за разпадане на тоталитарната система, която все още функционира в голямата си част. На мнение сме, че без такова ясно политическо определяне, Съюза на артистите в България ще остане в изчаквателна позиция, на която стабилно стои от десетилетия насам. Затова от 24.12.1989 г. Независимят професионален съюз на артистите е независим съюз в рамките на Независимата федерация на труда "Подкрепа".

Независимият професионален съюз на артистите няма за цел да дублира функциите на Съюза на артистите в България, нито да го измества, а заставайки на своите твърди позиции, да защитава правата на своите членове оперативно и без изчакване да решава задачите, поставени в програмната си декларация, а чрез всичко това и с надеждата за провокиране на действеност от страна на САБ.

Надяваме се, че Пленумът на САБ ще си постави подобни и още по-крупни задачи за промяна на театралната структура и за освобождаване от многобройните й "шапки", за създаване на действителна атмосфера за творческа конкуренция, а не социална политика на дребно /почивно дело, командировки, заеми и др./, защото доверието ни към част от членовете на Управителния съвет е все още живо.

Пожелаваме успешна равота на Пленума.

София, 25.12.1989 г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X


София, 27 декември - Следва пълният текст на предоставеното за разпространение ИЗЛОЖЕНИЕ на ръководството на Съюза на музикалните дейци в България до Народното събрание и до Министерския съвет на Народна република България.

Процесът на обновление на художествената култура, в това число и на музикалната култура е немислим без обновление на действувашата сега правно-нормативна основа, върху която е изградена тя. И това е така защото:

1.  В областта на културата като подход липсва стремежът за изграждане на система от нормативни актове. Поради това основни обществени отношения в тази сфера не са регламентирани или са палиативно /частично/ решени с ведомствени "временни" наредби или "съгласувани указания", които често нямат дори правно основание. Много от съществуващите документи "действуват" сами за себе си, често в колизия и не рядко в противоречие с останалите.

2.  Принизена е ролята на творческо-професионалните и творческите съюзи при подготовката и обсъждането на различни по ранг нормативни документи. Установена практика е от Съюза на музикалните дейци в България да се иска становище по проекти за документи в нереално кратки срокове, при което ръководството е лишено от възможността при обсъждането да се съобрази с мнението на съюзните членове. Разбира се, не са рядко случаите, когато с много усилия създаваме организация за широко обсъждане - съставяме работни групи, комисии, в които се включват творци и профсъюзни активисти от дружествата и творческите секции, изграждаме позиция по поставения ни проблем, изпращаме я по надлежния ред... и току се отзовем пред вече приет и влязъл в сила нормативен акт /такъв е случая с Наредбата за общественото осигуряване на дейците от духовната сфера на свободна практика/.

3.  Създадената практика на издаване на съвместни актове от държавни органи и обществени организации /например Министерския съвет и ЦС на Българските професионални съюзи/ е добре конструиран механизъм за "заобикаляне" волята на обществените организации, тъй като при издаването на съвместния акт се има предвид мнението и становището на щатния апарат от ЦС на БПС.

Поради липса на гарантиран механизъм за участие в нормотворческата дейност в системата на ЦС на БПС, Съюзът се оказва ангажиран в актове, за съществувавето на които научаваме от средствата за масова информация. Показателен в това отношение е случаят с Постановление нр.10 на МС и ЦС на БПС за повишаване заплатите на творческите кадри и въвеждане на новата система от основни заплати. В подкрепа на многобройннте си предложения за промяна в организацията и размера на работната заплата на членовете на Съюза, полагащи общественополезен труд по трудов договор, и за промянна тарифите за заплащане на творчески труд на работещите на хонорар и по граждански договор, в Съюза бe изготвен обстоен анализ на състоянието на заплащането на труда на творческите кадри в опери, филхармонии, ансамбли, хорове, духови оркестри, изпълнители в заведенията за обществено хранене и забава и др. Анализът бе придружен с мотивирани предложения. Но за въвеждането на новата система от основни заплати в областта на културата научаваме от вестниците. Постановление нр. 10 на МС и ЦС на БПС от 11.04.1988 г., призвано да отговори на една обективно съществуваща потребноот е толкова несъвършено като нормативен акт, щото последиците от неговото приложение доведоха до противопоставяне на жанрове и институти, художествено-творчески и технически персонал, държавни /в системата на Главна дирекция "Музика"/ и общински състави и т.н. Това са резултатите от "кабинетното нормотворчество", от липсата на гарантиран механизъм за участие на отрасловите профсъюзи при приемане на актове, отнасящи се до социални и синдикални проблеми.

4. При подготовката и приемането на нормативни актове в художествената култура е изоставена марксистко-ленинската постановка, че материалното производство, материалната сфера произвежда и предоставя на хората в обществото материални блага и услуги, а духовното производство, духовната сфера - духовни ценности и услуги на гражданите в обществото.

Поради това в подходите при нормотворчеството липсва разграничаване на специфичните критерии и показатели за оценка на ефективността на материалната и на духовната дейност - икономически за материалната и идеологически, политически, научни, естетически за духовната сфера.

Такава изходна позиция изисква да се преустанови широко разпространената практика на механично пренасяне на организационни Форми и правила от материалното производство в духовната сфера.

Поради сега съществуващото състояние на нормотворческата дейност в областта на художествената култура в частност и на музикалната култура и действувашите "механизми" на вземане на мнения и препращане от номер на номер на писмени становища, редица ценни идеи и конструктивни предложения на Съюза на музикалните дейци в България са "потънали" в дебели папки, най-често без отговор или с отлагане на решаването на поставени от нас проблеми в неопределено въдеше.

Затова и не са решени:

 - заплащането на художествено-техническия персонал в музикално-сценичните институти и на педагозите-музиканти;
 - промяната в категорията труд на балстисти и духачи;
 - изменението или отмяната на хонорарните таблици и въвеждането на принципа на свободно договаряне при гарантиран минимум;
 - отпадането на прогресивния данък за облагане доходите на свободно упражняващи професиите си изпълнители - концертиращи артисти и в заведенията за обществено хранене;
 - социалният статут на преподавателите в средните музикални училища, при които е налице следният парадокс - подготвящите творци не са творци

3а преодоляване на досегашните слабости предлагаме:

1. При изменение на Конституцията да се предвиди право на законодателна инициатива на професионално-творческите съюзи.
2. Да се регламентира мястото и ролята на Съюза на музикалните дейци в нормотворческата дейност на различни равнища:
а/ приемане на съвместни актове с държавните органи;
в/ съгласуване на проекти;
в/ мнение по обсъжданите проекти;
г/ възможност за алтернативни проекти.

3.  Да се обезпечи нормативно реално действуващ механизъм, гарантиращ правомощията на Съюза в нормотворческата дейност, т.е. приетите без участието на Съюза нормативни актове по въпроси на жизненото равнище, заплащането на труда и социалното осигуряване да бъдат недействителни.

Към Народното събрание да се създаде орган, осъществяващ надзор върху законността, който да има право да отменя такива актове.

4.  Да се регламентира ползването на материално-техническата база на културата без оглед на ведомствената й принадлежност.

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/