27 февруари 1996


София, 27 февруари 1996 година
Брой 41 /1596/    

Завеждащ редакция: Нина Гаврилова


София, 27 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ЗЕМЯТА ТРЯБВА ДА ПРИНАДЛЕЖИ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ" НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ ПО ВЪПРОСА ЗА ПРИЛАГАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ.


Навършиха се 5 години, откакто Народното събрание прие Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Пет години след този акт собствеността не е възстановена. Нещо повече - този процес в момента е почти прекратен.

С изключение на целенасочените и конкретни действия, предприети от правителството на Съюза на демократичните сили /СДС/ по връщането на земеделските земи на законните им собственици, всички останали правителства на Българската социалистическа партия /БСП/ съзнателно възпираха и пречеха прилагането на закона. Причините за това са ясни.

Политическите цели на БСП в областта на земеделието не предвиждат възстановяването на собствеността на земеделските земи. Те са насочени основно към създаването и укрепването на постсоциалистически производствени кооперации от колхозен тип, възстановяване на господството на партийната номенклатура в селата и в малките градчета и узаконяване на заграбената собственост през годините на комунистическата диктатура. Отново БСП внася в Народното събрание противоконституционни изменения и допълнения на закона, целящи доограбването на собствениците.

Земеделският демократичен съюз /ЗДС/ е уверен, че СДС е основната опозиционна политическа сила, която желае и може да приложи безусловно и справедливо закона и да възстанови земята на собствениците. ЗДС приема, че в момента са необходими широка обществена инициатива, настойчивост и натиск към изпълнителната власт за бързото и категорично прилагане на Закона за земята, за незабавното прекратяване на уродливото управление на т. нар. тричленки и за справедливото стимулиране на едноличното фамилно и частно кооперативно земеделие.

Нашите членове и симпатизанти следва активно да се включат и да бъдат в челните редици на всички законови действия и инициативи в тази насока. На наша страна ще бъдат всички опозиционни сили, парламентаристи, демократични обществени организации и съюзи - целият български народ. Ние призоваваме всички заедно, с общи целенасочени действия и активност да пресечем комунистическите беззакония и прекратим ограбването на българското село, за безусловното прилагане на закона и възстановяването на земеделските земи на законните им собственици.

София, 26 февруари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 27 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД ПРОБЛЕМИТЕ НА НЕФТОПРОВОДА БУРГАС - ПРОВАДИЯ И СНАБДЯВАНЕТО С ПИТЕЙНА ВОДА НА ОБЩИНА ВАРНА.


Проблемът на нефтопровода Бургас - Провадия доведе до небивало бедствено положение в Община Варна. Оказалите се до момента недостатъчно ефективни действия поставят Варна пред почти непреодолими проблеми. Снабдяването с вода от местните водоизточници носи други рискове, тъй като много от тях не са изследвани от ХЕИ. Минералната вода, която варненци са принудени да купуват, също не може да се консумира в неограничени количества, особено от малките деца. Познато нагло звучат изявленията на "отговорни" лица по националните медии, които се опитват да омаловажат проблема.

На свое заседание на 21 февруари 1996 г. Общинският съвет - Варна, с консенсус прие внесените от г-жа Веселина Савова /общински съветник от Зелената партия/ седем решения за мобилизирането на всички институции при решаването на екологичната и социална катастрофа на града.

Подкрепяйки изцяло решенията на Общинския съвет - Варна, и действията на община Варна, Зелената партия, подчертавайки, че бедствието във Варна е национален проблем, настоява:

- Парламентарната Комисия по опазване на околната среда спешно да се занимае със случая.

- Главният прокурор на републиката да започне незабавни действия за изясняването на лицата и институциите, дали разрешение за построяването на нефтопровод и водопровод в такава престъпна близост. Зелената партия счита, че не трябва да се допуска гражданите на Варна да понесат и големите материални щети: от една страна, да заплащат скъпо и прескъпо минералната вода, а от друга, да заплащат и отровата, която тече във водопроводната мрежа.

Зелената партия счита, че фирма "В и К" не носи вина за създалата се ситуация и затова не трябва да се допуска фирмата да понесе големите загуби от отстраняването на аварията, тъй като главният виновник е "Нефтохим" - Бургас.

До момента потърпевши са най-малко виновните: гражданите на Варна, Община Варна и фирма "В и К”. Във връзка с това Зелената партия настоява пред министър-председателя и областния управител на Варненска област да осигурят и лично да гарантират заплащането на финансовите загуби на гражданите на Варна, Община Варна и "В и К".

Зелената партия гарантира пълното си съдействие за Варна пред всички национални институции и международни организации.

София, 22 февруари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 27 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО ОТ ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ЗА ЧЕРВЕНА ДЕМОКРАЦИЯ ДО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.


УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Ще ни извините, че нашата Инициативна група за червена демокрация се обръща сега директно към вас /първия път на 18 май 1995 г. - до председателя на Парламентарната група на Демократичната левица /ПГДЛ/, за да апелираме отново за ЕДИНСТВО и пак за ЕДИНСТВО на вашата парламентарна група. Да го укрепвате още повече срещу обединените заплахи срещу опозицията и на президента д-р Желю Желев да бъдат дестабилизирани социалистическото правителство и вашата парламентарна група. От единството зависи да няма нито правителствена, нито парламентарна криза.


Надяваме се, че сте се отнесли положително към нашата покана и сте прочели статията на проф. д-р Михаил Геновски "Исторически предели на политическите увлечения и компромиси" /в. "Дума"/ и вече сте се убедили, че "короната над националния герб е символ на една позорна династия". Помнете това и гласувайте за герб без корона. Повярвайте ни. Много ни се иска пред вашето единство като пред вълнолом да се разбият всичките атаки и зли помисли на Тройния съюз между реакционерите от консервативно-либералния блок на президента, фашистите от Съюза на демократичните сили /СДС/ на Иван Костов и архаичните монархисти на д-р Тренчев. Каквото и да измислят и да предприемат, то ще рухне пред вашата морално-политическа устойчивост. Дълбоко вярваме, че няма да се поддадете на шантажи, подкупи, компромиси, предателство, а ще приемете закони за създаване на социална държава и демократично общество.

Известно е, че има специалисти по дезинформация, завършили американски университети и школи, и че те усилено работят. Лансираха "зърнена афера", сега обработват общественото мнение около фирма "Орион". Ще бъдат подхвърлени и други разработки. За всички тях ние ви приканваме /а това ще направим и на в. "Дума", Висшия съвет на Българската социалистическа партия /ВС на БСП/, Орсов, Данов/ да бъде обявен мораториум по дискусионните въпроси. Нека те бъдат подновени след спечелването на президентските избори от кандидата на левицата и прогресивните сили. Според нас, който не приеме мораториума, ще бъде "троянски кон" в нашите редици, служител на чужди интереси.

След изборите само държавният финансов контрол, като неутрална, но компетентна институция, ще установи и ще каже цялата истина пред обществото. Всички вярваме на него, а не на заинтересовани, които теглят чергата към себе си.

Молим, приемете нашите поздравления за вашата последователност и че не се огънахте пред ветото на президента д-р Желю Желев и приехте Закона за държавния финансов контрол, за да могат финансовите ревизори да установяват истината във всички предприятия с държавно участие. И този път той отново се изложи, заслепен от своя либерализъм. А нима частниците трябва да бъдат извън финансовия контрол? Защо частните фирми ще остават в облагодетелствано положение? От тях тези, които работят честно, не се боят от проверки и контрол на държавни органи. Президентът обаче се опита да саботира в полза на гузните съвести и незаконните намерения. Не попаднахме на добър президент, но мандатът му изтича и за да има демокрация на дело, следващият президент трябва да бъде от левицата, който няма да знае престъпниците и да ги премълчава.

Каквото и да се случи, вие действайте смело и неотстъпно и приемайте законите на социалната демокрация. Ако Тройният съюз се осмели и призове лъжедемократите на улични шествия, неподчинения и акции, бъдете уверени, че вашите избиратели ще ви подкрепят. Никакви предсрочни избори, след като има законно избрани Народно събрание и правителство. Имаме сили да защитим републиката и социалната демокрация, защото гласувахме с червената бюлетина. Народът е с вас. Накрая, позволете ни да спрем вашето внимание на два въпроса:

1. По отношение престъпността. Молим без отлагане издирете законопроекта на д-ра по право Борислав Йотов за борба срещу престъпността и незабавно го премете съгласно процедурите. Дайте гласност за направеното.

2. За влизане на България в НАТО. На президента, а и на някои безотечественици много им е лесно да призовават веднага да влизаме в НАТО. Сигурно получават облаги от това. Вие обаче не бива да бързате, защото членството в НАТО не означава сигурност /както показаха последните събития между Гърция и Турция/, а също трябва да се плащат милиони долари за членски внос и въоръжаване, а ги нямаме. Защо ли да тегнат върху народния гръб заради нечии прищевки.

Нека се поучим от Франция, а и проф. Чавдар Кюранов заяви, че има по-верен път към сигурността - "активният неутралитет". Струва ни се, че се налага да повторим и отново да предупредим: който привързва България към НАТО без съгласието на народа, поема голяма отговорност. Ще дойде видовден и от виновните ще бъде потърсена сметка. Затова казваме: "Не на НАТО без референдум."

Единство за победа на прогресивните републикански сили!

София, 7 февруари 1996 г.

ЗА ИНИЦИАТИВНАТА ГРУПА
ЗА ЧЕРВЕНА ДЕМОКРАЦИЯ: Любен Грозданов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 27 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ ПО ПОВОД НА МЮСЮЛМАНСКИЯ ПРАЗНИК РАМАЗАН БАЙРАМ.


Богът творец е един! И божествената природа на всички негови пратеници на Земята е една! И истината е една! И вярата и любовта, и благотворителността!

Различни са религиите, но хората живеят заедно на тази земя по волята Божия и заедно посрещат радости и несгоди.

Българският Червен кръст /БЧК/ е организация на всички. И е обърната към всички хора в България. В навечерието на един от най-големите мюсюлмански празници Рамазан байрам съвместно с Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България организираме акция на всички български граждани в полза на многодетни семейства в тежко социално положение.

Благотворителната кампания е израз на дълбокото уважение на най-голямата и най-стара хуманитарна организация към вярата и религиозните убеждения на всеки. Като благодарим на отзовалите се на благотворителната акция по повод Рождество Христово, ние искрено се надяваме, че ще бъде разбрана и оценена дълбокохуманната цел и на тази акция. Тя ще се проведе на 22 февруари - четвъртък, последния ден на Рамазан байрам, от 10,00 до 16,00 часа в Регионалните комитети на БЧК, а в общинските центрове и по-малките селища в местата, посочени от ръководствата на червенокръстките дружества и комитети, в съгласие с местните духовници - имамите. Ще се събират само парични средства за закупуване на ученически помагала, дрехи и други вещи от първа необходимост за многодетните семейства, изпаднали в затруднение.

Моралните послания на всички религии неизменно посочват благотворителността като норма. Тези послания са в хармония с основните принципи на международното червенокръстко движение.

Обръщаме се към всички български граждани да се отзоват на нашия повик за помощ с толерантност и непредубеденост в името на човечността!

София, 19 февруари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 27 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА-ПЛАТФОРМА /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА - ПОСЛЕДНА/ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ДОПЪЛНЕНА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 1995 Г.


VII.  Вътрешна сигурност

ЛДП смята ширещата се икономическа престъпност и свързаната с нея корупция за несъвместими с курса на интензивен икономически растеж. Към това ще прибавим и наркотрафика с всички последващи политически, икономически и социални беди от това грозно явление. В тази връзка ЛДП предвижда следните основни насоки в борбата с тези тежки язви на нашето общество:

1. Премахване на мораториума върху смъртното наказание, като се предвиди такова в Наказателния кодекс и за случаи на корупция, рекет и наркотрафик в особено големи размери.

2. Огласяване на истината за действия на бивши правителства преди и след 10 ноември 1989 г., насочени срещу интересите на държавата, и привличане към съдебна отговорност на виновните за това лица.

3. Премахване на двойното гражданство.

4. Възстановяване на държавния монопол върху хазарта.

5. Постепенно преустановяване действието на охранителните фирми, като се предостави възможност на техни служители да се включат в системата на полицията със същия предмет на дейност.

6. Строг контрол върху издаването на лицензи за притежаване на лично оръжие.

7. Промени в Наказателния кодекс, привличащи под съдебна отговорност лица, незаконно притежаващи наркотични вещества.

8. В Закона за полицията да се даде възможност да се опростява или намалява наказанието на лица под следствие или осъдени, които са оказали сериозна помощ при следствени дела с особена обществена значимост.

9. Разработване на мерки за засилен контрол на обществени групи с повишена криминогенна опасност като проститутки, наркомани и др.

10. ЛДП е за приемане на закон за проституцията като превантивна мярка. ЛДП е за толерантно отношение към хомосексуалните групи, но е категорично против участието на техни представители в структурите на държавната власт, в това число в армията и полицията.


VIII. ЛДП и националният въпрос

ЛДП смята, че националният проблем в България може да се решава само в условията и като следствие на радикалната демократизация у нас.

1. ЛДП защищава тезата, че Отечеството ни е еднонационална държава, като отчита и уважава спецификата на отделните етноси.

2. ЛДП поддържа правото на етническите групи да използват свободно майчиния си език, традиции и култура, но е категорично за зачитането на българския език във всички сфери като официален.

3. ЛДП е против създаването на политически партии и движения на етническа и религиозна основа. Тя противостои на всяка форма на проява на национален сепаратизъм.

4. ЛДП ще работи за културното и етническо самосъзнание и развитие на всички българи, живеещи извън пределите на България, както и за заздравяване на техните връзки с родината.

5. Необходимо е изпращането на свещеници и учители в страни с компактно българско население с цел приобщаването на нашите братя към родината.


IX. Мирна, независима и съзидателна външнополитическа дейност

"България над всичко, в хармония със света и съседите си!"

Ние сме партията, която твърди, че сме в Европа, но също и че Европа и светът трябва да се заслужат. В този смисъл е наложителен пълен отказ от всякакви компенсационни териториални претенции, зачитане на самостоятелността на всяка нация и държава, както и спазване правата на гражданите независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. Мирната и съзидателна външна политика, подчинена на националните интереси и съобразена със стратегическото геополитическо положение, ще гарантира важната роля на България не само на Балканите, но и в по-широк общоевропейски контекст.

ЛДП е убедена, че само либерализмът е в състояние да охлади балканските страсти.

1. Обществото ни трябва да провежда независима външна политика, като дава своя принос в изграждането на Обединена Европа.

2. ЛДП застъпва становището, че националната сигурност на Република България трябва да се изгражда върху основата на международни и двустранно договорни гаранции.

3. ЛДП е за спазване на конвенциите на ООН за разрешаване на възникнали международни конфликти. Спорните въпроси да се решават единствено с политически средства чрез езика на дипломацията.

4. ЛДП е за активни добросъседски отношения и за превръщането на Балканите в елемент на стабилността в Европа.

5. ЛДП е за активно дипломатическо и политическо присъствие на балканските държави при решаване на сложните проблеми на Балканите.

6. ЛДП е за спазване на строг неутралитет във външнополитическата насока на България, политика на неприсъединяване и институционализиране на неутралния статус на страната ни от страните, постоянни членки на Съвета за сигурност.

Да поставим себе си на по-заден план и възстановим безименното православно служене на народ, родина, свят!

Да съградим и запазим България за днешните и бъдните поколения!

/Пресслужба "Куриер"/


15:30:00
27.02.1996 г.


Редактор: Лилия Томова - деж. ред.
Технически изпълнители: Маргарита Анева  
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер”, 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер” е задължително!