27 декември 1996 г.

27.12.1996

- "Демокрация" търси мотивите за оставката на Жан Виденов на конгреса на БСП. Жан Виденов: "През тези 40 дни реших, че за двата поста трябва да се боря, като ги пожертвам още в началото на конгреса. Защото проблемът се оказа много по-голям от кризата в партията сама по себе си и кризата в изпълнителната власт сама по себе си. За мен е налице рецидив на кризата в отношението на БСП към властта и към собственото й управление. Самото й място в прехода. Принципен въпрос от години насам за българската левица, от който тя успешно бяга в продължение на много години и който трябва да бъде анализиран и решен най-сетне. Иначе БСП ще нанесе вреди не само на самата себе си, но и на страната.

Сметнах, че това е единственият възможен начин да се предизвика шокова реакция. Донякъде това стана и аз съм доволен. Някои неща в БСП вече никога няма да се повторят, слава Богу. Една част от нея да влачи отговорностите на управлението, друга - отнякъде в менторски план да я поучава."

- ПГДЛ на свое заседание със 75 "за", 6 "против" и 12 "въздръжали се" приема подадената оставка от правителството. Решението е предварително обсъдено на 2 заседания на Политическия консултативен съвет на Демократичната левица.

Ръководството на ПК "Екогласност" оценява отрицателно оставката на кабинета, казва Стефан Гайтанджиев. Той обявява, че в знак на несъгласие с начина, формата и времето, в което тя е подадена, екодепутатите ще се въздържат от гласуване или ще се обявят против нея при гласуването в групата.

Лидерът на БЗНС "Ал. Стамболийски" Светослав Шиваров заявява, че четиримата депутати от неговата формация ще отстояват позицията премиерът да се казва Жан Виденов. Според него друго решение би заплашило целостта на коалицията.

* Решението на ПГДЛ - вотът да бъде явен, да няма дискусия по оставката на кабинета Виденов; кабинетът в оставка да внесе в НС до 3 дни проектобюджета за 1997, а до началото на новата пленарна сесия - пакета закони за въвеждането на валутен борд и програмата за приватизация; дава мандат на ръководството си и на партията да преговаря за съставянето на нов кабинет.

Георги Първанов: "Аз амбиции в изпълнителната власт нямам. Ще съсредоточа усилията си преди всичко в партията, съзнавайки, че за стабилността на нашето управление от особена важност са синхронът и взаимодействието между ръководствата на партията, парламентарната група и изпълнителната власт."

- Георги Първанов уточнява, че пленумът на БСП ще уточни на 03.01. състава на новото ИБ.

* Георги Първанов започва сондажи за съставянето на новото Изпълнително бюро, разговаря с бившите членове на ИБ Клара Маринова, Антон Григоров и Владимир Топенчаров.

* За министър-председатели се споменават имената на Николай Добрев, Благовест Сендов, Дончо Конакчиев, Георги Пирински, Ирина Бокова. Николай Добрев категорично отказва дори вариант да бъде силов вицепремиер.

* В памет на жертвите на възродителния процес ДПС организира митинг в Момчилград. Там се отслужва мевлид и курбан за жертвите на насилственото преименуване.

- В Момчилград Ахмед Доган заявява, че тълкува избирането на Георги Първанов като шанс на БСП да загуби за пореден път, може би фатално. Според него вътрешнопартийната борба в БСП продължава. Първанов се е явил като една компромисна фигура между двете крила - хардлайнери и евросоциалисти. Ахмед Доган прогнозира, че БСП ще има много проблеми и при избора на премиер борбата за налагане на новия министър-председател ще бъде голяма. Основният проблем на управляващата БСП е идентификацията й.

- Новоизбраният кмет на Батак Иван Кавлаков е посрещнат пред общината от Иван Костов, Екатерина Михайлова, кмета на Пловдив Спас Гърневски, председателите на СДС в Пловдив и Пазарджик и от представители на всички политически сили в община Батак, общински съветници и членове на секционната комисия.

- Петър Стоянов остава 3 часа в Русе на връщане от Букурещ, докато пристигнат колите на Националната служба за охрана. Петър Стоянов се среща с председателя на Общинската организация на СДС Йордан де Мео, областния управител Веселин Заяков и с кмета Димитър Калчев.

- След завръщането си в България Петър Стоянов дава пресконференция: Исках да намеря у висшите италиански политически кръгове разбиране за днешната политическа криза и за националните интереси на България, така както ги виждам аз - пълноправно членство в ЕС и НАТО.

Да има не само доверие на своята партия, но и разбирането на всички политически сили в България.

* Петър Стоянов заявява, че правителството само на мнозинството на БСП и излъчено от този парламент няма да успее да овладее кризата и да ни преведе през този брод, наречен валутен борд. Да има не само доверие на своята партия, но и разбирането на всички политически сили в България, в противен случай няма да може да се справи с предизвикателството валутен борд, а още по-малко ще успее да осъществи радикалните реформи, да има доверието на обществото. Събитията в последните дни се развиват така, че ме принуждават да мисля в тази посока и почти съм подготвил своите екипи. На страната днес е нужен кабинет, подкрепен от своята партия и получил разбирането на основните парламентари сили, защото в условията на валутен съвет ще работят поне още две правителства.

* Новоизбраният президент съобщава, че е готов както с екипа си, така е мислил и за вариант на служебен кабинет, но не огласява нищо повече. Оценката на Стоянов е, че продължава да витае очакването за предсрочни парламентарни избори.

* След конгреса Петър Стоянов пожелава на БСП реално да се социалдемократизира и да обърне внимание на България, а не на властта. Стоянов не е изненадан от избора на Георги Първанов и му пожелава под негово ръководство интересите на БСП да съвпаднат с основните национални приоритети на България.

- ПГ на СДС се свиква на заседание на 28.12. от 8:30 ч. в зала "Запад" на НС.

- Делегация от експерти на МВнР заминава за Скопие, за да проведе втория кръг от консултациите по проекта на декларация за принципите за развитие на добросъседството и всестранното сътрудничество между България и Република Македония. Първият кръг се е състоял на 31.10.-01.11. 1996 в София на равнище зам.-министри на външните работи.

- СЪРБИЯ: мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посетила Сърбия, за да провери резултатите от местните избори, съобщава заключението си, че властите не са зачели изборната победа на опозицията в 13 големи града и 9 избирателни района на столицата.

Ръководителят на мисията - бившият испански премиер-социалист Фелипе Гонсалес настоява сръбският президент Милошевич да приложи "истинска демокрация" в страната си и да уважи победата на опозицията. Гонсалес съобщава, че мотивите, с които съдилищата са отменили победата на коалицията "Заедно", "не би приела никоя демократична държава".

Председателят на ОССЕ - швейцарският външен министър Флавио Коти заявява, че в началото на седмицата ОССЕ очаква отговор от Белград. Коти е предал в телефонен разговор със Слободан Милошевич заключението на мисията и пълният текст на решението.

* Въпреки забраната на властите и стотиците тежковъоръжени полицаи в центъра на Белград се провежда митинг. Но при опита той да премине в шествие има сблъсъци с полицията.

* Вук Драшкович заявява, че ако Милошевич признае победата на опозицията, могат да спрат протестите и да започне диалог, но според него това е доста невероятно, независимо, че именно Милошевич покани ОССЕ.

- РУСИЯ: бившият секретар на руския Съвет за сигурност ген. Александър Лебед основава в Голицино, край Москва Руска народна републиканска партия. Според Лебед тя цели обединението на руснаците, недоволни "както от комунистите, така и от тъй наречените демократи". Това е прерасналото в партия политическо движение "Чест и родина".