27 юни 1997


София, 27 юни 1997 година
Брой 49 (1745)


София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРОВЕДЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА КАБИНЕТА В СЯНКА НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК (СОфИЯ, 20 ЮНИ 1997 ГОДИНА)


На свое редовно заседание днес, 20 юни 1997 г., кабинетът в сянка на Българския бизнес блок (БББ) обсъди предложения държавен бюджет и реши да препоръча на Парламентарната група на БББ да се въздържи от подкрепа на първо четене в пленарна зала, тъй като министрите изразиха сериозни възражения в почти всички части на бюджета.

На днешното заседание беше направено предложение досегашният министър на екологията и горите проф. Стоян Кушлев да бъде заменен от д-р Георги Стенин - бивш заместник-председател на Комитета по горите. Неговата кандидатура ще бъде обсъдена от Политическия съвет и от Парламентарната група на БББ.

Министър-председателят Жорж Ганчев информира колегите си от кабинета за своето посещение в Съюзна Република Югославия, част от което беше подчинено на новата инициатива на БББ за създаване на Балканска организация за сътрудничество (БОС).

По последната точка от дневния ред министрите продължават да представят вижданията си за състоянието и перспективите за развитие на ресора, за който отговарят.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ


Предстои ни една година, изпълнена с тежки и болезнени структурни промени в цялото ни стопанство, а също и в сферата на образованието. Като разбираме колко е важна подкрепата на обществото за успешния резултат от реформите, ние, младите социалисти, изразяваме нашата подкрепа в усилията за подобряване на българската образователна система.

Бихме искали да споделим тревогата си за бъдещето на висшето образование в България. До голяма степен тя е породена от липсата на информация за промените, които ни предстоят. Уморени от ширещите се недомлъвки и спекулации, решихме да поставим въпросите, които ни вълнуват и на които очакваме ясен отговор още преди началото на новата учебна година.

Преживели всички смени на образователните системи в най-новата история, ние така и не разбрахме с каква академична степен ще завършим висшето си образование - магистри, бакалаври или нищо незначещото "висшисти". Тревогата на българските студенти се усилва и от обстоятелството, че за повечето от нас завършването на университета стана мечта.

Надяваме се, че Министерството на образованието, науката и технологиите си е направило сметка за това каква част от българските семейства могат да си позволят да отделят от бюджета такса от 5-6 минимални работни заплати само за 1 семестър. Сега дори един студент държавна поръчка е сериозно изпитание за родителите си. Оттук идва неприятното усещане, че високо образованото население вече е приоритет на държавната ни политика. В тези тежки години се ограбва мечтата на родителите да изучат децата си, ако те самите са безработни или студентите са двама.

Ние сме убедени, че всички тези наши опасения ще бъдат разсеяни с една ясна политика за образованието, гарантиращо правото на всеки български гражданин да получи образование.

Решени сме да защитим това свое право на образование на българските студенти. Ние сме поколението на промените и вярваме, че именно ние - младежите на България - без предразсъдъците и клишетата на миналото ще осъществим модернизацията на родината си. Ако се лишава от нас, оставяйки ни на безхаберието и незаинтересоваността, България се отрича от БЪДЕЩЕТО СИ!

София, 25 юни 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ДУПНИЦА, ВЪВ ВРЪЗКА С КАДРОВИ ПРОМЕНИ В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

През последните две седмици в нашата община, както и в цялата страна, започна подготовка и осъществяване на кадрова чистка във всички сфери на управлението.

Новото мнозинство, формирано след изборите на 19 април 1997 година, безогледно се освобождава от доказани специалисти на всички нива в държавата и общините. Това се прави с цел да бъдат възмездени активните участници в уличните протести от месеците януари и февруари 1997 г. Безотговорно се предлагат за различни длъжности сини активисти, непритежаващи ценз и качества за съответните управленски места, но доказали своята вярност и преданост към лидерите на Обединените демократични сили (ОДС) - разглезените деца на българската демокрация.

Ние, членовете, съмишлениците и симпатизантите на Българската социалистическа партия от община Дупница, категорично възразяваме срещу подобни действия и заявяваме, че няма да се поддадем на опитите обзети от злоба и реваншизъм личности да оправдаят тези кадрили и да използват нечистите си намерения за консумиране на властта. Нееднократно досега некомпетентни управленци са доказвали, че политическите уволнения винаги довеждат до върховенство на безвластието.

Призоваваме всички работници, служители, синдикалисти, граждани да се противопоставят категорично на подобни предложения и опити за вмешателство в дейността на различни предприятия, фирми, служби, институции.

Войнстващата политическа посредственост е посегателство срещу държавността. В целия свят няма държава, която цели собственото си унищожение - да не го допускаме и ние, българите.

Нека убедим Европа и света, че у нас политическите и обществените процеси не се управляват от неадекватни личности. Да не позволим лъжедемократи да се подиграват с България, като я подлагат на обругаване.

Защищавайки от посегателства доказаните професионалисти и тяхното конституционно право на труд, ние защитаваме българската демокрация и себе си.

Дупница, 20 юни 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на
СТАНОВИЩЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "СПОРТ И БЪДЕЩЕ" ПО ВЪПРОСА ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВАЛУТЕН БОРД В БЪЛГАРИЯ


От 1 юли 1997 г. в България влиза в сила валутният борд, чакан от едни с нетърпение, а от други - със съмнение! Обидно е, че други ще ни поучават нас - българите, с повече от 1300 години държавност! Дотам я докараха нашите партийни и държавни ръководители, идейно оцветени във всички краски на цветовата гама.

Валутният борд е неизбежен и нужен за България, счита Националният съвет на Националното движение "Спорт и бъдеще", защото тежките контузии болезнено се лекуват. Предстоят ни тежки месеци и години. Националният съвет на движението "Спорт и бъдеще" с тревога следи състоянието на спортните организации и дружества, спортно-техническата и тренировъчната база в нашата страна. Разрухата и конфронтацията, обхванали цяла България, нанесоха и продължават да нанасят жестоки удари върху спортните организации и спортната база. Та нали там се ражда и калява спортният дух на българина? Та нали този дух почти единствен ни караше в последните години да се чувстваме поне равни на останалите хора по Земята? На кого не потекоха сълзи от радост, когато разгромихме на последното световно първенство по футбол гордите арийци! С нашата победа учудихме самия президент на САЩ Бил Клинтън и случайно беше избегната конфузна ситуация при срещата му с Хелмут Кол.

Каква ще бъде съдбата на спортната база и спортните организации при режим на валутен борд? Ние настояваме да се осигурят средства за поддържане в ред и добро състояние спортните ни бази. Убедени сме, че в близките години нито със селскостопански и промишлени стоки, нито със зимните и летните места за отдих ще се гордеем. Остана само да отстояваме и да увеличаваме нашите спортни успехи. Само нашите спортисти може да накарат гордо да се вее българското знаме и тържествено да звучи българският химн по световните радио- и телевизионни програми и да се говори с уважение за малка България.

Господа депутати, министри и партийни лидери, ще допуснете ли "лицето" на нацията, както обичате да наричате нашите спортисти, да бъде изтрито?

Националният съвет на движение "Спорт и бъдеще" ви напомня да направите невъзможното, но да запазите нашите спортни традици и успехи, защото те формират родолюбиви чувства, така дефицитни, но крайно нужни в нашето тревожно и обезверено време.

София, 17 юни 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ - БУРГАС, ПРИЕТА НА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА 20 ЮНИ 1997 ГОДИНА, ПО ПОВОД НА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ИВАН ДОЧЕВ В ПЛОВДИВ. Документът е адресиран до президента на Република България, до председателя на 38-ото Народно събрание, до министър-председателя и до средства за масово осведомяване.


С гняв и възмущение решително протестираме срещу сборището, състояло се в град Пловдив, и посрещането на Иван Дочев, фюрер на най-злостната фашистка организация "Съюз на българските национални легиони" (СБНЛ).

Личен приятел на Хитлер, този главорез (осъден задочно на смърт), заедно с други палачи, през септември 1944 г. е избягал на Запад.

Пищното му посрещане е конщунство с паметта на хилядите избити антифашисти.

С тревога наблюдаваме завръщането на фашизма в страната с всички свои терористични актове и осквернения към светините на България.

Бургас, 20 юни 1997 г.

(Пресслужба Куриер”)


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТОЛИЧНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ С ИСКАНЕ ЗА БЕЗПЛАТНО МЕДИЦИНСКО И СГОМАТОЛОГИЧНО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПО ПОВОД НА ОБСЪЖДАНЕТО В ПАРЛАМЕНТА НА БЮДЖЕТ '97. Документът е адресиран до председателя на 38-ото Народно събрание, до министъра на здравеопазването, до всички парламентарни групи и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

При разглеждане и гласуване на бюджета на първо и второ четене:

Молим да се спазва чл. 52 от Конституцията за безплатно медицинско и стоматологично обслужване на населението в България.

Категорично протестираме срещу приватизирането на болниците, поликлиниките и здравпунктовете. Тези здравни заведения са наши, построени са със средства от самооблагането, от държавата и с обществен безплатен труд.

Настояваме да се запази безплатното медицинско и стоматологично обслужване във всички държавни, регионални, общински болници и здравпунктове и поликлиники.

Всяко друго наложено решение представлява нарушение на Конституцията и обрича на геноцид голяма част от пенсионерите, на които не достигат парите даже и за храна. Не е възможно изплащането на електроенергия, отопление, вода, телефон, лекарства и лечение.

Не възразяваме богати лекари да получават общински места и да си построят частни болници, в които да лекуват всички, разполагащи с много пари (какъвто е примерът с японската лекарска фирма и жеста на столичния кмет г-н Стефан Софиянски да им отпусне общински терен).

Уважаеми господа, надяваме се, че над 2 милиона пенсионери, които гласуваха за вас, няма да бъдат лишени от безплатно лечение. Ние бихме желали да се избегне създалото се напрежение и тревогите за здравето на народа.

Предлагаме проблемите на здравеопазването да се обсъдят задълбочено от обществеността с широкото участие на медицински и стопански персонал.

София, 19 юни 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ЕФОРИЯ "ЗОГРАФ" ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИИ В СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБОЛГАРСКАЯ" В БЪЛГАРСКИЯ МАНАСТИР "СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ - ЗОГРАФ", В СВЕТА ГОРА - АТОН


Българският манастир "Свети Георги - Зограф" и монашеското братство в него са едни от малкото наши национални светини, които през последните години останаха недокоснати от междуособните политически и идеологически борби в България. Вероятно не случайно точно сега се повдига деликатният въпрос за Паисиевата история. В открития диспут, поведен от "патриота" г-н Божидар Димитров за оставането на "История Славяноболгарская" в България, не се засягат някои важни въпроси, които имат пряко отношение със "случайно донесената" в Националния исторически музей светиня.

Никой ясно и категорично не признава, че Паисиевата история идва в България след 1988 година чрез криминално престъпление, т.е. кражба.

Никой не коментира, че в "онова" време кражба от такъв мащаб и значение можеше да се извърши с участието или най-малкото - с покровителството на "онези" служби.

Никой не повдига въпроса кой и с каква цел е извършил кражбата?

Никой не повдига въпроса, че кражбата на една от националните ни светини се извършва от друга наша, българска национална светиня - манастира "Свети Георги Зограф", защото макар и в Гърция нашият манастир се намира в центъра на православната вяра и е български по дух.

Никой не повдига въпроса, че чрез този криминален акт е накърнен престижът на българската държава, а агитацията на г-н Димитров е насочена точно в тази посока, прикривайки се зад ултранационалистически декларации.

Никой не повдига въпроса, че крехкото единство и хармония на монашеското братство, както и авторитетът на българския манастир би бил непоправимо нарушен пред Света Гора и пред цялото православно християнство, ако "История Славяноболгарская" не бъде върната.

Никой не припомня, че още през 1992 година с изложение до Главния прокурор на Република България (No 205 от 30 юли 1992 година) г-н ст.н.с. П. Митанов излага своето твърдение, че Историята е в България и на място има лошо копие.

Никой не припомня, че по случая е заведено следствие, което по твърдение на военния прокурор Е. Милков е приключило и заключението е предадено в МВнР (вестник "Земя", 4 октомври 1993 година).

Защо?

Отговорът вероятно не е еднозначен, но целта е ясна:
- Да се поляризира и манипулира за пореден път общественото мнение в България;
- Да се конфронтира позицията на държавния глава и на правителството чрез популистки средства и да се създадат "силни настроения срещу правителството, взело решение за връщането на ръкописа";
- В международен план да се създаде недоверие към българската държавност на важния етап на трайното ни присъединяване към европейските, а не азиатски държави;
- Да се принизи достойнството на българското монашеско братство и позициите на манастира в Света Гора;
- Да се "... възползват от случая, за да засипят правителството с обвинения в неумение и нежелание да се защитят националните интереси...".

От името на Управителния съвет на Ефория "Зограф", създадена с Указ на Н. В. Цар Борис Трети през 1926 година за подпомагане на българския манастир "Свети Георги Зограф" на Света Гора - Атон в Гърция, заявявам, че изцяло подкрепяме позицията на българския президент г-н Петър Стоянов и министъра на външните работи на Република България г-жа Надежда Михайлова за връщането на Паисиевата история в Света Гора - Атон.

Изявленията за начина на съхранение на Историята и съмнението, че тя може да се запази за вековете вероятно се правят от хора, които никога не са виждали библиотеката в манастира и не познават хранителя на българския дух там - дядо Пахомий.

Последните специалисти, които са виждали Историята "in cito", твърдят, че тя е била в отлично състояние до 1988 година, когато "изчезва" и се появява в пощата на Националния исторически музей през 1996 година, както впрочем и десетки други ценни антики. Ако Историята се съхранява почти 200 години в добро състояние в манастира, то сегашното й недобро състояние явно се дължи на условията на "опазване" през последните години. Трябва да се знае, че в хранилищата на манастира "Свети Георги Зограф" и в другите манастири на Света Гора - Атон, се намират стотици хрисовули и други писмени документи, които са източникът при създаването на "История Славяноболгарская", някои от които са на почти хиляда години и които са в много добро състояние и в момента.

Нашият народ има право да види и да се докосне до великото произведение на българското самосъзнание - "История Славяноболгарская" на отец Паисий Хилендарски, но това може да стане само с цивилизовани средства и съгласно законите на България, Гърция и монашеското братство в Света Гора - Атон.

София, 23 юни 1997 година

Председател на Управителния съвет на Ефория "Зограф":

арх. СТОЯН ЯНЕВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ-ОБРЪЩЕНИЕ "ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ" ЗА РАЗВИТИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛЕН ТВОРЧЕСКИ ИНТЕЛЕКТ И ЗА ЗАСИЛЕНИ ГРИЖИ КЪМ НАДАРЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА. Документът е огласен от Инициативен комитет за национална стратегия за надарени деца и учители-творци в София на 16 юни 1997 година и е адресиран до президента на Република България, до 38-ото Народно събрание, до Министерския съвет, до българската общественост и до средства за масово осведомяване.


В днешното особено трудно за родината ни време, когато се залагат основите за съграждане на България като съвременна европейска държава, нямаме право да оставяме без нужното внимание и грижи един от най-ценните капитали на нацията - надарените български деца.

Издирването им, работата с тях и възможностите за реализирането им у нас е стратегическа задача на държавата и грижа на цялото общество.

Демографският срив в следващите десетилетия може да бъде компенсиран по различни начини. Но един от най-важните сред тях е качеството на подготовка на младите хора с високи потенциални възможности, разгръщането на техните дарования и реализацията им.

Развитието на националния потенциален творчески интелект изисква работа едновременно в много посоки.

Неразделното единство на учителско и ученическо творчество е главна ос на образованието на XXI век.

Поради грубо нарушения баланс на ценностите обществото е загърбило българските учители-творци, а именно те са откривателите и ваятелите на таланти. Тази сила в съчетание с възрожденския дух, който носи у себе си учителството, е важен резерв за подобряване на управлението на образованието.

Сериозна държавна поддръжка е необходима за училищното творчество. Днес то може да бъде само монопол на Министерство на образованието и науката. Всички институции от държавния, частния и обществения сектор са длъжни да имат свой конкретен принос за утрешните творци на значими духовни и материални ценности.

Времето не чака. Времето налага да действаме. Всички ние, които заставаме зад обръщението,

ПРЕДЛАГАМЕ:

- Правителството на Република България да разработи и утвърди държавна стратегия и национална програма за откриване, развитие и реализация на даровитите деца и младежи;

- Народното събрание да приеме необходимите закони, които да създадат благоприятни условия за работа с младите дарования и таланти;

- Представителите на бизнессредите да изразят своята съпричастност чрез създаване на дарителски фонд за подобряване на материалните условия за творческа работа с подрастващите;

- Българската общественост да стане опора за всички, които искат да запазят интелектуалния и творчески потенциал на родината ни и да го развиват в името на бъдещето.

Български държавници и политици, бизнесмени, хора на интелектуалния труд и творци, всички вие, за които е скъпо бъдещето на България, да върнем гордостта на нашия народ!

Да запазим за България децата с изявени способности, нашето талантливо младо поколение!

0000000Всеки, който желае да подкрепи това обръщение и да се присъедини към усилията на Инициативния комитет, може да положи подписа си в сградата на Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта (София, бул. "В. Левски" 75, етаж 3, стая 16).
Допълнителна информация може да се получи от координаторката на Инициативния комитет Виолета Еленска на телефон 865-274.0000000000

ДОКУМЕНТЪТ Е ПОДПИСАН ОТ:
////////акад. Петър Кендеров, проф. Любен Георгиев, проф. Георги Кабуров, проф. д-р Светлана Димитрова, проф. д-р Стоянка Жекова, д-р Ясен Геновски, Виолета Еленска, Васил Велев, Боряна Кадминова, София Шишманова, Зарко Попов, Петко Делибеев, Маргарита Манова, Стойчо Шишков, Чавдар Лозанов, Лидия Цанева, Валентин Стоянов, Крася Каваклова.////

София, 16 юни 1997 г.

Председател на Инициативния комитет:

проф. ЯНКО ЯНЧЕВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕЧ (ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА) "ОТ БОРД БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ" НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ИВАН КОСТОВ ПРИ ОТКРИВАНЕ НА ДЕБАТИТЕ В 38-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПО БЮДЖЕТ '97 (20 ЮНИ 1997 ГОДИНА, СОФИЯ)


Много пъти питаха каква ще е цената на нашите усилия за промяната. Ето това е цената, изразена в рамките на този бюджет. Това е цена, която ние не можем да не платим.

Едновременно с това и заедно с това аз искам да кажа, че валутният борд и този бюджет създават


СЪВЪРШЕНО НОВА ИКОНОМИЧЕСКА ОБСТАНОВКА

в България. Съвършено нова, защото валутният борд и твърдият бюджет с твърдите ограничения дават възможност и на икономиката да започне да проектира своята дейност надеждно, да прави прогнози и на тази база да прави бизнес и да развива инвестиции в страната.

За пръв път от седем години ние имаме възможността да предложим на бизнессредите в страната


ДА ПЛАНИРАТ СВОЕТО БЪДЕЩЕ,

и то достатъчно надеждно. Защото 1000 лева са 1 марка. Така е сега, така ще бъде след една година, така ще бъде след две години, така ще бъде след три години, така ще бъде след четири години, когато за България 1000 лева за 1 марка ще се превърнат в някакво друго фиксирано съотношение с европейската валутна система.

Много хора в България атакуват борда по различен начин и по този начин атакуват устойчивостта, върху която е поставена финансовата система на страната.

Едната атака е: този курс е временен, левът трябва да бъде девалвиран. Това означава да се създава отново очакване у хората, че да, така е засега, но утре отново ще се отпусне някакси коланът. Това обаче създава нестабилност в мисленето на бизнесмените. Това създава лоши очаквания в банковите среди. Това е вредно мислене, ако ние искаме да изграждаме стабилна финансова система.

Втората атака е свързана с въпроса кога ще свърши бордът. Бордът няма да свърши в България. Искам да кажа това най-отговорно пред всички. От борд България ще влезе в Европейския съюз и ще стане част от единната европейска парична система.

Аз вярвам, че народните представители ще помогнат на българския народ, на българския бизнес, на българската икономика да осъзнаят новите условия. Най-важното нещо, новото нещо, което има в България, е, че


В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ИМА ПАРИ,

и то достъпни пари с достъпна лихва. Тези пари трябва да заработят в българската икономика. Тези пари не могат да отидат за заплати за съжаление, защото са чужди пари. Това са пари на външни инвеститори. Това са пари, които има вътрешната финансова система на страната.

Наивен въпрос е да се попита: защо от тия пари не се дава за заплати? Защото не са наши пари, не са пари на Народното събрание на България, не са на Министерския съвет. Това са обективно парите, които се вливат в България, които се появяват в българската парична система.

Има само два начина да се справим с това предизвикателство, което тези пари представляват. Едното е да ги похарчим за консумация, както правеха много слоеве от бизнеса в България, тоест да се потрошат парите в демонстративно потребление или в някакво друго потребление. Ако ние внушим на българина, че той може да тегли евтини кредити, за да задоволи някакви потребности, ние ще пратим страната и бизнеса в неправилна посока.

Другата възможност е ние да използваме евтините пари, които се появяват в българската финансова система, да насочим българския бизнес да ги използва с инвестиционни цели.


ТЕЗИ ПАРИ МОГАТ ДА ЗАДВИЖАТ БЪЛГАРИЯ

Това е огромната възможност, която дава валутният борд, отнемайки сигурността на една част, всъщност на българското население, поставяйки го в твърди ограничения.

Аз вярвам, че ние ще бъдем на висотата на предизвикателствата в този момент. Няма да ни бъде леко, но това е пътят.

Ние имаме много силната подкрепа на международните финансови институции и на външните политически фактори. България в момента създава надежди в целия свят, че върви по правилния път и че ще извърви този път.

Ние затворихме с вас една врата. Знаем вече къде не трябва да се върнем. Сега трябва много бързо да вървим напред, там, където посочват приоритетите на националната политика, приети от Народното събрание в Декларацията за национално съгласие.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 27 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД (ЧАСТ ВТОРА) "БСП В ОПОЗИЦИЯ, БСП В ПРОМЯНА - ПРОБЛЕМИ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА", ОГЛАСЕН ОТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, НА ЗАСЕДАНИЕ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП, ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА И РЪКОВОДСТВОТО НА ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ" (СОФИЯ, 14 ЮНИ 1997 ГОДИНА)


Първите действия на управляващото мнозинство могат да бъдат оценени противоречиво. Видим е стремежът към демонстрация на съгласие, засега реализиран в общи, декларативни документи и в някои конкретни, без определящо значение отстъпки в отделни сектори. Би било твърде наивно обаче от това да се правят успокоителни изводи. Поради това още в първите дни ние предупредихме за очертаващата се тенденция към един зле прикрит политически диктат, позовавайки се на някои от тревожните явления:

- силово действие при избора на ръководства на постоянните комисии и при приемането на първите закони, когато бяха отхвърлени разумни предложения на опозицията, най-вече на Демократичната левица;

- продължава пълзящият политически реваншизъм по цялата стопанска йерархия, в администрацията, включително и в тази на Народното събрание.

Ние категорично се противопоставихме на измислената и широко лансирана теза за т.нар. реформистко мнозинство като невярна и противоречаща на предварително обявените принципи за работата на парламента. Въпреки очакваните негативни коментари, като цяло нашите аргументи бяха чути и постепенно и, струва ми се, тихомълком тази теза се снема от употреба от мнозинството.

Ние обаче сме длъжни още по-отчетливо и по-настойчиво да налагаме свои виждания по тези въпроси. В Парламентарната група на Демократичната левица (ПГДЛ) нямаме намерение да замазваме или прикриваме съществените идейни и политически различия с мнозинството. Но тези различия не засягат нашето принципно отношение към реформата. Реформата беше започната реално (макар и непоследователно) от Демократичната левица, ние формулирахме ясно критериите за отношение към реформения процес: последователно отстояване на националния интерес и стремеж да се осигури справедлива социална цена на прехода.

Вероятно и в бъдеще ще бъдем свидетели на опити, идващи от различни посоки, Демократичната левица да се представи като антиреформаторска сила. Това налага такъв тип на политическо поведение, такава тактика, с която да не допуснем да бъдем изолирани като противници на реформата, но и да не бъдем обезличени като опозиция.

Законодателните инициативи са не само важно конституционно право, но и сериозен политически лост, който Парламентарната група на Демократичната левица трябва да използва особено активно. Предвид на ограничените възможности наши законопроекти да достигат до пленарната зала, при този "филтър" на мнозинството, особено важно е да не допускаме законодателно аматьорство. Необходима е една много прецизна професионална подготовка на нашите проекти. В това отношение важно е активно да се използва "законодателното наследство" - всички онези законопроекти, които не бяха реализирани в предишното Народно събрание.

Необходимо е много по-активно да се използва потенциалът - политически и експертен - на досегашните депутати и участници в изпълнителната власт.

Има много неизползвани резерви в работата ни по парламентарни комисии. В работата по всеки законопроект с висок професионализъм трябва да налагаме нашите приоритети. Непрекъснато трябва да се търсят възможности за съвместни законодателни иницативи с народни представители от други парламентарни групи.

Важен елемент от нашата дейност ще бъде утвърждаването на парламентарния контрол като съществена част от общата опозиционна политика на Демократичната левица, като основно средство за реализиране на нашата парламентарна стратегия и тактика.

Ефективният парламентарен контрол изисква ясно да формулираме важните и актуалните за държавата проблеми, което да ни позволи да предприемем действие с изпреварващ характер. Опитът в предишните състави на Народното събрание ни води към извода, че трябва да избягваме дребнотемието, безцелността и некоординираността в работата ни при организация на парламентарния контрол.

Възстановяването на доверието към Българската социалистическа партия и към Демократичната левица като цяло е свързано с активната работа с местните структури и с една постоянна връзка с избирателите. Активният диалог по места ще ни позволи своевременно да уточняваме и развиваме своите позиции, да открием необходимите корективи в нашата работа, да намерим допълнително мотивация за парламентарните си инициативи.

Системните ни връзки с избирателите са не само израз на разбирането за масовия характер на партията, но и необходимо условие за успешното ни развитие като парламентарна формация.

При силно стеснените възможности за работа на партията значително се повишава ролята на всеки народен представител като неин политически представител на всички равнища. Много често ПГДЛ ще бъде единственият възможен фактор за поставянето и решаването на многобройните остри проблеми на общините, на населените места, на отделните граждани.

Необходимо е да се организират приемни във всеки избирателен регион. Народните представители трябва активно да се включват в различните инициативи на общинските партийни организации, да поддържат активни контакти със стопанските ръководители, с организациите на отделните социални групи, със структурите на гражданското общество.

На много сериозно изпитание са поставени кметовете, избрани с нашата бюлетина, и общинските съвети, където Демократичната левица доминира. Реална е опасността в условията на валутен съвет основни тежести да бъдат прехвърлени на местните органи. Допълнителни трудности и проблеми ще създава засиленият политически натиск на местните структури на нашите опоненти. За съжаление не малка част от общинските съвети на БСП също допринасят за дискредитацията на местната власт. Многобройните противоречия, възникнали на общинско равнище, изтънелите връзки с центъра могат да подсилят упорито създаваното впечатление за политическата неспособност и непригодност на БСП да управлява.

В тази ситуация като основна задача пред Демократичната левица изпъква необходимостта да се противопоставим на всички опити за дестабилизация на местните органи на самоуправление. Още в близките дни този проблем трябва да бъде поставен на Комисията по организационните въпроси и връзките с местните органи. До края на политическия сезон трябва да бъдат организирани задълбочени и широко огласени дебати по политиката на общините в условията на валутен съвет. В кратки срокове, но не повече от месец, общинските ни съвети трябва да проведат свои разширени заседания и да приемат специални програми за укрепване на местната власт.

(Пресслужба "Куриер")


----------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 26 юни 1997 година.


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Валентина Игнова, Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер”, 1997 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.