28 май 1991

СОФИЯ, 28 МАЙ 1991 ГОДИНА                                                                          БРОЙ 102 /377/

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА МЕМОРАНДУМА НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ /БДКП/ ЗА ПРАВОТО НА НАРОДА САМ ДА ИЗБЕРЕ ФОРМАТА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ.


БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ СЕ ОСНОВАВА НА НЕОСПОРИМИ ИСТОРИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ФАКТИ, КОИТО ДОКАЗВАТ, ЧЕ ВСИЧКИ КОНСТИТУЦИОННИ ПРОМЕНИ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА СА АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ И ОТ ЮРИДИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ЦАРСТВО, А НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО СИМЕОН II - ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ. НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА БКП, ПОДПОМОГНАТА ОТ СЪВЕТСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ, ЗАВЗЕ ВЛАСТТА ЧРЕЗ НАСИЛИЕ, А НЕ ПО ПАРЛАМЕНТАРЕН ПЪТ. ПОСЛЕДВАХА ГРУБИ КОНСТИТУЦИОННИ НАРУШЕНИЯ, КОИТО ИМАХА ЗА ЦЕЛ ЛИКВИДИРАНЕ НА ЦАРСКАТА ИНСТИТУЦИЯ И ЛИШАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ.

ТАКА НА 8 СЕПТЕМВРИ 1946 ГОДИНА В НАРУШЕНИЕ НА 11 ЧЛЕНА ОТ ДЕЙСТВАЩАТА ТОГАВА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ, БЕ ПРОВЕДЕН "ВСЕНАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ". ТОЙ ПРЕМИНА ПРЕД ДУЛАТА НА СЪВЕТСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ, БЕЗ ЗАСТЪПНИЦИ ЗА МОНАРХИЯТА В ИЗБИРАТЕЛНИТЕ БЮРА. ГЛАСОВЕТЕ БЯХА ПРЕБРОЯВАНИ ОТ ОТЕЧЕСТВЕНОФРОНТОВСКИ АКТИВИСТИ, КАТО ВСИЧКО ТОВА БЕ ИЗВЪРШЕНО В ОБСТАНОВКА НА СТРАХ, РЕПРЕСИИ И НАСИЛИЕ.
НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАР СИМЕОН II БЕ ПРОКУДЕН ОТ СТРАНАТА БЕЗ АКТ ЗА АБДИКАЦИЯ ИЛИ ДЕТРОНАЦИЯ, БЕЗ ДА Е ЛИШЕН ОТ ПОДАНСТВО ИЛИ ГРАЖДАНСТВО.

В БЪЛГАРИЯ БЕ НАЛОЖЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА, ПРЯКО ПОДЧИНЕНА НА МОСКВА. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, КАТО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, БЕ СЪВЕТСКИ ПОДАНИК И УПРАВЛЯВАШЕ СТРАНАТА ПО УКАЗАНИЯ, ПОЛУЧАВАНИ ОТ КРЕМЪЛ.

ДНЕС, СЛЕД 45 ГОДИНИ, БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ДОБИВА СВОЯ ШАНС ЗА НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ. НАЛИЦЕ СА ЯРКИ СЪБИТИЯ, ДОКАЗВАЩИ, ЧЕ НАРОДЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА ЗАЧИТА И ОБИЧА СВОЯ ЦАР - Н.В.СИМЕОН II-ЦАР-НА БЪЛГАРИТЕ.

НАКЪРНЕНОТО НИ НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ И ОБРУГАНИТЕ НИ НАЦИОНАЛНИ СИМВОЛИ ИМАТ ПРАВО НА МОРАЛНА И ПРАВНА РЕАБИЛИТАЦИЯ. ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТОЗИ СВЕЩЕН ДЪЛГ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЩЕ БЪДЕ ГАРАНЦИЯ ЗА ВЪЗВРЪЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ НИ СУВЕРЕНИТЕТ И АБСОЛЮТНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е СКЪСАЛА С ТОТАЛИТАРНИЯ МЕТОД НА УПРАВЛЕНЕ, НАЛОЖЕН ОТ ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ СТАЛИН.

ТВЪРДЕНИЯТА НА НЯКОИ ВИДНИ ПОЛИТИЦИ ДНЕС, ЧЕ ПРЕЗ 1946 ГОДИНА "НАРОДЪТ ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ Е НАПРАВИЛ СВОЯ ИЗБОР", ЗВУЧАТ, НАЙ-МЕКО КАЗАНО, НЕСЕРИОЗНО. НИКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, БИЛИ ТЕ СИНИ ИЛИ ЧЕРВЕНИ, НЕ МОГАТ ОТНОВО ДА ОБСЕБВАТ ПРАВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДОБРОВОЛНО И СВОБОДНО ДА ИЗРАЗИ СВОЯТА ВОЛЯ.

БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ НАСТОЯВА ПАРЛАМЕНТЪТ С ДОСТОЙНСТВО ДА ЗАЩИТИ КАЧЕСТВОТО СИ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КАТО ПРЕДОСТАВИ СВЕЩЕНОТО ПРАВО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД САМ ДА РЕШИ В КАКВА ДЪРЖАВА ЖЕЛАЕ ДА ЖИВЕЕ - ЦАРСТВО ИЛИ РЕПУБЛИКА.

ГЛАСЪТ НАРОДЕН Е ГЛАС БОЖИ!
БОГ ДА ПАЗИ ЦАРЯ И ОТЕЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ!

СОФИЯ, 16 МАЙ 1991 Г.    

НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ
ЛИДЕР: ИНЖ. ИВАН АМБАРЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

 
*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ    ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СТАНОВИЩЕ "ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ" НА ГРУПАТА НА 39-ТЕ ДЕПУТАТИ ОТ СДС, НАПУСНАЛИ ПАРЛАМЕНТА, И НА ПРИСЪЕДИНИЛИТЕ СЕ КЪМ ТЯХ.


1. НАРАСТВАЩАТА ПОДКРЕПА ЗА НАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ НИ ЗАДЪЛЖАВА ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ ПОЗИЦИЯТА НИ ОСТАВА НЕПРОМЕНЕНА: НЕЗАБАВНО САМОРАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НАСРОЧВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ ЮЛИ. РАЗВИТИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА НЕДВУСМИСЛЕНО ДОКАЗВА ПРАВИЛНОСТТА НА РАЗБИРАНЕТО НИ, ЧЕ Е НЕОБХОДИМА РАДИКАЛНА СМЯНА HA СИСТЕМАТА. УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ СМЕ ИЗБРАНИ СЪС СИНЯ БЮЛЕТИНА ЗА ТОВА, НЕ ЗА ПЕРЕСТРОЙКА ПО СЪВЕТСКИ ОБРАЗЕЦ.

2. ИЗРАЗЯВАМЕ ОГОРЧЕНИЕТО СИ ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ДЕПУТАТИ, ИЗБРАНИ СЪЩО СЪС СИНЯТА БЮЛЕТИНА, КОИТО ПРЕНЕБРЕГНАХА ИСКАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СДС, НА ОГРОМНОТО МНОЖЕСТВО ОТ КООРДИНАЦИОННИ СЪВЕТИ, КАКТО И НА ПРЕОБЛАДАВАЩИЯ БРОЙ МЕСТНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, ЧЛЕНУВАЩИ В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.

3. НИЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ СДС Е НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ НА МИЛИОНИ ХОРА, ОБЕДИНЕНИ ОТ НЕДЕЛИМА ИДЕЯ. И ЗАТОВА ВСЯКА ПРОЯВА    НА ПАРТИЙНИ СТРАСТИ ИЛИ ЛИЧНИ АМБИЦИИ РАЗГЛЕЖДАМЕ КАТО ВРЕДНА И НЕЛЕПА. ОБЯВЯВАМЕ СЕ КАТЕГОРИЧНО СРЕЩУ ИЗДИГАНЕТО НА КАНДИДАТИ ЗА ДЕПУТАТИ ПО ПАРТИЕН ПРИЗНАК. ПРАВО НА СИМПАТИЗАНТИТЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ Е ДА ОПРЕДЕЛЯТ ЛИЧНОСТИТЕ, КОИТО ЩЕ ГИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ В БЪДЕЩИЯ ПАРЛАМЕНТ.

ОСТАВАМЕ С НАДЕЖДАТА, ЧЕ ДЕПУТАТИТЕ ОТ СДС, УЧАСТВАЩИ В ЗАСЕДАНИЯТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЩЕ СЕ УБЕДЯТ, ЧЕ НЕЗАБАВНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СА ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ И ГАРАНЦИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНАТА СТАБИЛНОСТ.

ВСЕ ОЩЕ НЕ Е КЪСНО!

СОФИЯ, 27 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА КОМИТЕТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕМИГРАНТИ В ШВЕЦИЯ В ПОДКРЕПА НА ИНИЦИАТИВАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СДС ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ. ПИСМОТО Е АДРЕСИРАНО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И ДО РЕДАКЦИИТЕ НА ВЕСТНИЦИТЕ "ДЕМОКРАЦИЯ" И "ВЕК 21".


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ЖЕЛАЕМ ДА ВИ ИЗВЕСТИМ, ЧЕ ВАШИТЕ ИДЕИ И ИНИЦИАТИВА НАМЕРИХА СПОНТАННА ПОДКРЕПА СРЕД НАС. ИЗБРОЕНИТЕ ИСТИНИ И ПОСОЧЕНИТЕ ЦЕЛИ ВЪВ ВАШИЯ ПРИЗИВ, ПУБЛИКУВАН ВЪВ В. "ДЕМОКРАЦИЯ", СЪОТВЕТСТВАТ НАПЪЛНО НА НАШИТЕ РАЗБИРАНИЯ ЗА МЯСТОТО И РОЛЯТА НА СДС И СА И НАШИ ИСТИНИ, И НАШИ ЦЕЛИ. СПОРЕД НАС СДС МОЖЕ ДА ИМА САМО ДВЕ ВЪЗМОЖНИ ИСТОРИЧЕСКИ МИСИИ: КАТО ЕДНА НЕСЪГЛАШАТЕЛСКА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ОПОЗИЦИЯ ИЛИ КАТО САМОСТОЯТЕЛНА /ИЛИ СЪЮЗЕНА С НЕКОМУНИСТИЧЕСКИ СИЛИ/ ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЯВАЩА ПРАВИТЕЛСТВЕНА КОАЛИЦИЯ.

БЕЗКРАЙНИЯТ БЪЛГАРСКИ "МИРЕН ПРЕХОД" НЕ Е НИТО МИРЕН, НИТО ПРЕХОД. БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН ПОДКРЕПЯ СДС НЕ ЗА МИРНОТО ПРЕРАЖДАНЕ НА НАЙ-ИЗРОДЕНАТА ЧАСТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ ВЪВ ВЕРОЯТНО НАЙ-ОВЪЛЧЕНАТА НОВА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ТАКАВА. БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН ПОДКРЕПЯ СДС НЕ ЗА "МИРНОТО" ИЗДИГАНЕ НА ЛИДЕРИ И ПРЕЗИДЕНТИ, КОИТО, КАКТО СВОИТЕ НЕОТДАВНАШНИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ, НЕ ОТГОВАРЯТ НА ПИСМА И ИСКАНИЯ НА ТЕЗИ ГРАЖДАНИ. БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН ПОДКРЕПЯ СДС НЕ ЗА "ПРЕХОД" ПО УСЛОВИЯТА НА ОКОПАЛАТА СЕ НОМЕНКЛАТУРА, A ЗА ИЗЛИЧАВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РАК ОТ СНАГАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО, АКО ТРЯБВА И С ПОМОЩТА НА ХИРУРГИЧЕСКИЯ СКАЛПЕЛ. БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН ПОДКРЕПЯ СДС НЕ ЗА МИРЕН "ПРЕХОД" НА ШАМПАНСКО ОТ БУТИЛКИТЕ В ЧАШИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТИ И МИНИСТРИ ПО ПОВОД НА ЕДНО СПОРАЗУМЕНИЕ-ПРАЗНОСЛОВИЕ ВЪВ ВРЕМЕ, КОГАТО БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ЖАДУВАТ ЗА МЛЯКО. БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН ПОДКРЕПЯ СДС НЕ ЗА МИР НА БАСНОСЛОВНИТЕ ЦЕНИ В УСЛОВИЯТА НА ТОТАЛНА ВОЙНА СРЕЩУ НЕОТДЕЛИМИ СЪСТАВКИ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА, НЕОБХОДИМИ ЗА ОБУЗДАВАНЕТО НА ТЕЗИ ЦЕНИ. АКО НЯКОИ ЛИДЕРИ НА СДС СА ТРЪГНАЛИ ПО СТЪЛБАТА, ГОРЧИВО, НО ПРАВДИВО ОПИСАНА ОТ СМИРНЕНСКИ, ТО БУДНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО ТРЯБВА /И МОЖЕ/ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ УСЛУГИТЕ ИМ. СДС ДНЕС Е ЕДНА БЕЗСПОРНА СИЛА. ЕДНА БЕЗСПОРНА НАДЕЖДА. НО ЗА ДА ОСТАНЕ ТАКАВА И ДА ОСЪЩЕСТВИ НАДЕЖДИТЕ НА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ В РОДИНАТА И ИЗВЪН НЕЯ, СДС ТРЯБВА ДА СИ СВЕРЯВА РЕДОВНО ЧАСОВНИКА. НАШИТЕ НАДЕЖДИ СА, ЧЕ ГРАЖДАНСКИТЕ КОМИТЕТИ "СДС" ЩЕ СТАНАТ ЕДИН ЧАСОВНИК-БУДИЛНИК.

ЕСТЕСТВЕНО, ИЗРАЗЯВАЙКИ ПОДКРЕПА НА ВАШЕТО НАВРЕМЕННО НАЧИНАНИЕ, НИЕ СМЕ ГОТОВИ И ДА СЪДЕЙСТВАМЕ ЗА НЕГОВИЯ УСПЕХ /ВКЛЮЧИТЕЛНО И В УЧРЕДИТЕЛНАТА МУ ФАЗА/ С ИДЕИ И ДЕЙСТВИЯ.

УПСАЛА, ШВЕЦИЯ, МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СТАНОВИЩЕ "ЗА ПОНЯТИЕТО ДЕСЕН", ИЗЛОЖЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ.


ТВЪРДЕ ЧЕСТО НАПОСЛЕДЪК В РАЗЛИЧНИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ У НАС СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ЕДНА СВОБОДНА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА РАЗЛИЧНИ ПОНЯТИЯ СЪС СТРОГО ОПРЕДЕЛЕН СМИСЪЛ И СЪДЪРЖАНИЕ. НАПРИМЕР ПОНЯТИЕТО ДЕСЕН МНОГО ЧЕСТО СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВА С ПОНЯТИЯ KAТО ЕКСТРЕМИЗЪМ, АНАРХИЗЪМ, ФАШИЗЪМ, ДОРИ И НЕОКОМУНИЗЪМ. В ИСТОРИЧЕСКИ АСПЕКТ СМИСЪЛЪТ НА ТОВА ПОНЯТИЕ ИМА ТОЧНО И НЕДВУСМИСЛЕНО ТЪЛКУВАНЕ, КОЕТО СЕ КРИЕ ИМЕННО В ОТНОШЕНИЕТО НА ОТДЕЛНАТА ЛИЧНОСТ КЪМ ФОРМАТА НА СОБСТВЕНОСТ. НАЛИЧИЕТО НА СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ОТ ЕДНА СТРАНА, И ПЪЛНА СВОБОДА НА ЛИЧНАТА ИНИЦИАТИВА - ОТ ДРУГА, СА ДВА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ АТРИБУТИ, БЕЗ КОИТО ПОНЯТИЕТО ДЕСЕН СЕ ИЗРАЖДА ПО СМИСЪЛ ДО ПОПУЛИСТКО НИВО И ЗАПОЧВА ДА СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВА С КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ПО СВОЕТО СЪДЪРЖАНИЕ ПОНЯТИЯ КАТО КОМУНИЗЪМ, ФАШИЗЪМ. ЕКСТРЕМИЗЪМ, АНАРХИЗЪМ И ДР. Т.Е. В ОСНОВАТА СИ ПОНЯТИЕТО ДЕСЕН ИМА ЧИСТО ИКОНОМИЧЕСКИ ХАРАКТЕР, КОЕТО ОТ СВОЯ СТРАНА НЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗЛИЧНИ НЮАНСИ НА ИНТЕРПРЕТИРАНЕ И ЗАВОАЛИРАНЕ, ТЪЙ КАТО МНОГО ТОЧНО И ЯСНО Е ФОРМУЛИРАНА НЕГОВАТА СЪЩНОСТ.

ПОНЯТИЕТО ДЕСЕН НЕ БИВА ДА СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВА И С ПОНЯТИЕТО ЕКСТРЕМИЗЪМ, ТЪЙ КАТО ЕСТРЕМИЗМЪТ ПО СВОЯ СМИСЪЛ Е АКТ, КОЙТО ВОДИ ОБЩЕСТВОТО КЪМ НАСИЛИЕ, ХАОС И КЪМ НАРУШАВАНЕ НА ЕСТЕСТВЕНИЯ БАЛАНС НА СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА. АНАРХИЯТА Е ОБЩЕСТВЕНА ДЕФОРМАЦИЯ ВСЛЕДСТВИЕ НА НАРУШЕНИЯ БАЛАНС В ОСНОВНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ СТРУКТУРИ И ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ ВОДИ ДО ВЪЗНИКВАНЕ НА ПРОЯВИ НА ЕКСТРЕМИЗЪМ. КОНКРЕТНАТА СИТУАЦИЯ В НАШАТА СТРАНА ПОТВЪРЖДАВА ТЕЗИ ДУМИ, ТЪЙ КАТО ПРОЯВИТЕ НА НАСИЛИЕ И ХАОС СА АКТ НА ОТЧАЯНИЕ И НЕСИГУРНОСТ, А НЕ НА ВЪЗДЕЙСТВИЕ ОТ СТРАНА НА ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ С ДЯСНА ПОЛИТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ, КАКТО УМЕЛО СЕ ПРЕДСТАВЯ ТОВА ОТКОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА. ДЕСНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ СЕ СТРЕМЯТ НЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТ АНАРХИЯ И ОБЪРКАНОСТ В ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ, А НАПРОТИВ, ТЕХНИТЕ УСИЛИЯ СА НАСОЧЕНИ ДА ПРЕДВИЖДАТ, СТАБИЛИЗИРАТ И ПОДДЪРЖАТ ЕСТЕСТВЕНОТО РАВНОВЕСИЕ В ПРИРОДАТА И ОБЩЕСТВОТО, С ОГЛЕД ДА НЕ СЕ ДОПУСКА НАРУШАВАНЕ НА УСТОЙЧИВОСТТА НА СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА. ДЕСНИТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА НАЛИЧИЕТО НА ХАРМОНИЯ И БАЛАНС В ОБЩЕСТВОТО И СА ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ПРОЯВИ, КОИТО ДИ ТЛАСКАТ ТОВА ОБЩЕСТВО КЪМ НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДИЦИ КАКТО В ИКОНОМИЧЕСКИ, ТАКА И В ПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТ. ОТ КАЗАНОТО ДОТУК МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ИЗВОДЪТ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЕСНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ Е ГАРАНЦИЯ ЗА ЕДНА СИГУРНОСТ И СПОКОЙСТВИЕ, ТАКА НЕОБХОДИМИ ЗА НОРМАЛНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА КАТО    ИНСТИТУЦИЯ, ОТ ЕДНА СТРАНА, И ЗА ПЪЛНОТО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА НАТРУПАНАТА ТВОРЧЕСКА ЕНЕРГИЯ НА ВСЕКИ ЧОВЕК - ОТ ДРУГА. Т.Е. В ОСНОВАТА СИ ПОНЯТИЕТО ДЕСЕН Е НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНО С ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ КАТО ГЛАВНА ОПОРА И ДВИГАТЕЛ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПРОГРЕС.  

ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА ВСЯКА ЛИЧНОСТ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПРЕДИ ВСИЧКО ОТ ДВА ОСНОВНИ ФАКТОРА. ОТ ЕДНА СТРАНА, ТОВА Е ГЕНЕТИЧЕСКАТА ОБУСЛОВЕНОСТ НА ИНДИВИДА, А ОТ ДРУГА - КОНКРЕТНИТЕ, ОБКРЪЖАВАЩИ УСЛОВИЯ, В КОИТО СЕ ФОРМИРА ТОЗИ ИНДИВИД. ВЪЗМОЖНОСТТА ВСЕКИ ЧОВЕК ДА МОЖЕ САМОСТОЯТЕЛНО И НЕПРИНУДЕНО ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЯ, ДА ИЗРАЗЯВА СВОИТЕ МИСЛИ И УБЕЖДЕНИЯ ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН СЕ ДЪЛЖИ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА СВОБОДА. Т.Е. ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ФОРМАТА НА СОБСТВЕНОСТ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ Е ИМЕННО ТОВА НЕОБХОДИМО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ, КОЕТО В КРАЯ НА КРАИЩАТА ФОРМИРА И ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА ИНДИВИДА В СЪДЪРЖАТЕЛЕН АСПЕКТ. ВСИЧКИ ПОСОЧЕНИ АРГУМЕНТИ ДОТУК ПОКАЗВАТ, ЧЕ В ОСНОВАТА СИ ПОНЯТИЕТО ДЕСЕН Е СВЪРЗАНО С НАЛИЧИЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕДПОСТАВКИ. ЕСТЕСТВЕНО, СМИСЪЛЪТ НА ТОВА ПОНЯТИЕ НЕ СЕ ИЗЧЕРПВА САМО С ИКОНОМИЧЕСКОТО СИ СЪДЪРЖАНИЕ.

ПОНЯТИЕТО ДЕСЕН ИМА И ПО-ОБЩ СМИСЪЛ, КОГАТО СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВА С ПОНЯТИЕТО КОНСЕРВАТИЗЪМ. КОНСЕРВАТИЗМЪТ Е ИДЕЙНА КОНЦЕПЦИЯ, КОЯТО ВЪЗНИКВА ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ НА ОСНОВАТА НА КАЧЕСТВЕНАТА ГРАДИВНА ТРАДИЦИЯ В ЗАВИСИМОСТ ОТ КОНКРЕТНИТЕ НУЖДИ, КОИТО ИЗПИТВА ОБЩЕСТВОТО НА ДАДЕН ЕТАП ОТ СВОЕТО РАЗВИТИЕ. Т.Е. КОНСЕРВАТИЗМЪТ КАТО ИДЕЙНА КОНЦЕПЦИЯ СЕ ПОРАЖДА ОТ ЕСТЕСТВЕНАТА НЕОБХОДИМОСТ И ОСЪЗНАТАТА ПОТРЕБНОСТ, ПРЕДОПРЕДЕЛЯЩИ И СОЦИАЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ОТДЕЛНАТА ЛИЧНОСТ. ВСЕКИ ИНДИВИД САМ ПО СЕБЕ СИ Е ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО КОНСЕРВАТИВНО НАСТРОЕН КЪМ ЗАОБИКАЛЯЩАТА ГО ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, НО КОНСЕРВАТИЗМЪТ НЕ Е МЕХАНИЧЕН СБОР ОТ КРАЕН НА БРОЙ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО СЕ ПОВТАРЯТ В ЧИСТО КОЛИЧЕСТВЕН АСПЕКТ, А Е ИДЕЙНО ТЕЧЕНИЕ, КОЕТО ДЪРЖИ НА ОПИТА, НА ЗНАНИЯТА, НАТРУПАНИ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. ОТ КАЗАНОТО ДОТУК МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ИЗВОДЪТ, ЧЕ КОНСЕРВАТИЗМЪТ В СЪДЪРЖАТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ Е ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ОТ СВОБОДНИ И ПРЕДПРИЕМЧИВИ СОБСТВЕНИЦИ, КОИТО НА ПРАКТИКА СЕ ОКАЗВАТ ГЕНЕРАТОРИ НА ПАРИЧНИ СРЕДСТВА И СА В ОСНОВАТА ЗА ФОРМИРАНЕ НА ФИНАНСОВИЯ ЕЛИТ НА НАЦИЯТА. В ТОЗИ СМИСЪЛ МОЖЕ ДА СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ МЕЖДУ ПОНЯТИЯТА КОНСЕРВАТИЗЪМ И ДЕСЕН НЯМА ПРИНЦИПНА РАЗЛИКА, ПОРАДИ КОЕТО НЕ НАПРАЗНО КОНСЕРВАТОРИТЕ СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВАТ С ДЯСНАТА ЧАСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СПЕКТЪР. АКО ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЪГА СЕ ИДЕАЛИЗИРА С ЕДИН ВЪОБРАЖАЕМ "МОСТ", ТО В НАЙ-ДЯСНАТА ЧАСТ НА ТОЗИ МОСТ СЕ НАМИРАТ КОНСЕРВАТОРИТЕ, А В НАЙ-ЛЯВАТА ЧАСТ - КОМУНИСТИТЕ. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА КОЙ ПРИНЦИП ВЪЗПРИЕМАТ ОТ КОНСЕРВАТИЗМА ИЛИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ, СЕ НАМИРАТ В ЦЕНТЪРА, МАЛКО ВЛЯВО ИЛИ МАЛКО ВДЯСНО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СПЕКТЪР. ТОВА ОБРАЗНО СРАВНЕНИЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ НАПРАВИ, ТЪЙ КАТО В НЯКОЙ ПУБЛИКАЦИИ КОНСЕРВАТОРИТЕ СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВАТ С ОРТОДОКСАЛНОТО КРИЛО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ. КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА СЪЗНАТЕЛНО ИЗОПАЧАВА СМИСЪЛА НА ПОНЯТИЕТО КОНСЕРВАТИЗЪМ, С ОГЛЕД ПОДДЪРЖАНЕ HА ЕДНА НЕПРАВИЛНА ПРЕДСТАВА ЗА ИДЕИТЕ, КОИТО ТОЙ ИЗПОВЯДВА.

КОНСЕРВАТИЗМЪТ КАТО РОЖБА НА ЕВОЛЮЦИЯТА ПРЕМИНАВА ПРЕЗ НАТУРФИЛОСОФСКИТЕ УЧЕНИЯ И КРИСТАЛИЗИРА В РАЦИОНАЛИЗЪМ, ВЪРХУ КОЙТО ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ФОРМИРА ЕДНА ЗРЯЛА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА НА ОСНОВАТА НА КАЧЕСТВЕНАТА ГРАДИВНА ТРАДИЦИЯ. НИТО ЛИБЕРАЛИЗМЪТ В ЧИСТИЯ МУ ВИД, НИТО КОМУНИЗМЪТ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ЗАЩИТЯТ ПЪЛНОЦЕННО СВОБОДНАТА ИЗЯВА НА ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТ И НЕЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ, ТЪЙ КАТО ТЕЗИ ИДЕЙНИ ТЕЧЕНИЯ НЕ ОТЧИТАТ В ДОСТАТЪЧНА СТЕПЕН РОЛЯТА НА ПРАГМАТИЗМА, ТОЛКОВА НЕОБХОДИМ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ПРЕРАЖДАНЕ НА ЧОВЕКА ВЪВ ВРЕМЕТО НА ПРЕХОДА ОТ ЕДНА ТОТАЛИТАРНА КЪМ ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА СИСТЕМА.

ЗА РАЗЛИКА ОТ КОМУНИЗМА ФАШИЗМЪТ ДОПУСКА НАЛИЧИЕТО НА ДРЕБНА И СРЕДНА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, НО САМО ПОД КОНТРОЛА НА ФАШИСТКАТА ДЪРЖАВА. ТОВА ОБСТОЯТЕЛСТВО ОПРЕДЕЛЯ И МЯСТОТО НА ФАШИСТКАТА ИДЕОЛОГИЯ В ЛЯВАТА ЧАСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СПЕКТЪР, НО МАЛКО ПО-ВДЯСНО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА, ТЪЙ КАТО В СЪДЪРЖАТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ ПО МНОГО ПОКАЗАТЕЛИ СЪЩЕСТВУВА ИДЕЙНА БЛИЗОСТ МЕЖДУ КОМУНИЗМА И ФАШИЗМА.    ПРЕДВИД ТОВА ПРИ АНАЛИЗА НА ПОНЯТИЯТА ФАШИЗЪМ И ДЕСЕН Е КРАЙНО НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОКАЖЕ НЕДВУСМИСЛЕНО И ЯСНО, ЧЕ ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И ЛИЧНОСТТА ТЕЗИ ДВЕ ПОНЯТИЯ ИМАТ КОРЕННО    РАЗЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ, ОТ КОЕТО СЛЕДВА, ЧЕ ФАШИСТКАТА ИДЕОЛОГИЯ МОЖЕ    ДА СЕ ТРЕТИРА САМО КАТО ЕДНА КРАЙНОЛЯВА ИДЕОЛОГИЯ.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ КОНСЕРВАТИЗМЪТ КАТО ЯВЛЕНИЕ В ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ Е ВЪТРЕШНО ПРИСЪЩ НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН, ТЪЙ КАТО ЧРЕЗ НЕГО СЕ ОСИГУРЯВА СПОКОЙСТВИЕ И УВЕРЕНОСТ, ГАРАНТИРАЩИ СТАБИЛНОСТ НА ОБЩЕСТВЕНАТА СИСТЕМА В УСЛОВИЯТА НА ЕДНА СОЦИАЛНА НЕСИГУРНОСТ. ОТ НАПРАВЕНИЯ КРАТЪК АНАЛИЗ СЕ ВИЖДА, ЧЕ ИСТИНСКИ ДЕСНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ ВОДЯТ СВОЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ В УСЛОВИЯТА НА ПЪЛНА "НЕЛЕГАЛНОСТ" И ИЗОЛАЦИЯ. В МОМЕНТА ТЕ НЕ СА ПО ВКУСА НИТО НА БСП /БКП/, НИТО НА СДС, ЗАЩОТО СА П ОТЕНЦИАЛНИ НОСИТЕЛИ НА ОГРОМЕН ИДЕЕН ЗАРЯД, С ПОМОЩТА НА КОЙТО БИХА СПЕЧЕЛИЛИ ДОВЕРИЕТО НА НАРОДА В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ И ЗА НОВ ПАРЛАМЕНТ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПЛАТФОРМАТА /ЧАСТ ТРЕТА/ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ /ДП/, ПРИЕТА НА XIII КОНГРЕС НА ПАРТИЯТА, СЪСТОЯЛ СЕ НА 15-16 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНАВ СОФИЯ.


ПРАВА НА ЧОВЕКА

1. ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ОТДЕЛНИТЕ МУ ЧЛЕНОВЕ.

2. ПРАВАТА НА ЧОВЕКА НЕ МОГАТ ДА СЕ ТЪЛКУВАТ КАТО ЗАДЪЛЖЕНИЯ.

3. СВОБОДАТА НА ВСЕКИ СЕ ПРОСТИРА ДОТАМ, ОТКЪДЕТО ЗАПОЧВА СВОБОДАТА НА ДРУГИЯ.

4. ВСЕКИ ЧОВЕК, ПРИ УПРАЖНЯВАНЕ НА СВОИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ, Е ПОДЧИНЕН САМО НА:

- ОГРАНИЧЕНИЯТА, УСТАНОВЕНИ СЪС ЗАКОНИ, КОИТО ОСИГУРЯВАТ ПРИЗНАВАНЕТО И ЗАЧИТАНЕТО ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ДРУГИТЕ;
- ОГРАНИЧЕНИЯТА, КОИТО ПРОИЗТИЧАТ ОТ ОБЩОПРИЕТИЯ МОРАЛ, ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И ОБЩОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ.

5. ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ, УЧРЕЖДЕНИЯ И ИНСТИТУЦИИ ТРЯБВА ДА СЛУЖАТ НА ВСИЧКИ И ДА БЪДАТ НАДПАРТИЙНИ.

6. ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ПРИЕМА МЕЖДУНАРОДНАТА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ЗА ОСНОВЕН ДОКУМЕНТ В ТАЗИ ОБЛАСТ И СМЯТА, ЧЕ ТЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕНА В НАЦИОНАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.

7. ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ИМА ПРАВО ДА ИЗПОВЯДВА СВОБОДНО ИЗБРАНАТА ОТ НЕГО РЕЛИГИЯ.


ЗА НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙСТВО И ЗА ЗАЧИТАНЕ ПРАВАТА НА ЕТНИЧЕСКИТЕ И КУЛТУРНО-РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ

1. ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИННА И НЕДЕЛИМА. НЕ СЕ ДОПУСКАТ АВТОНОМНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ОБРАЗУВАНИЯ.

2. НА ВСЯКО ЛИЦЕ С БЪЛГАРСКО ЕТНИЧЕСКО САМОСЪЗНАНИЕ, КОЕТО ПОИСКА ДА ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРЯВА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, ЩОМ ТО ПОЖЕЛАЕ ТОВА.

3. НАСЪРЧАВАНЕ НА КУЛТУРНИТЕ И СТОПАНСКИТЕ ВРЪЗКИ, КАКТО И НА МЕЖДУЧОВЕШКОТО ОБЩУВАНЕ С БЪЛГАРСКИТЕ ЕТНИЧЕСКИ ОБЩНОСТИ В АЛБАНИЯ, ГЪРЦИЯ, РУМЪНИЯ, ТУРЦИЯ, ЮГОСЛАВИЯ И СССР.

4. ПОДПОМАГАНЕ ОПАЗВАНЕТО НА КУЛТУРНИТЕ ЦЕННОСТИ И ТРАДИЦИИ НА БЪЛГАРСКАТА ЕМИГРАЦИЯ ПО СВЕТА. ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ С КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНА, ОБРАЗОВАТЕЛНА И ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ, КАКТО И С ПОДДЪРЖАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ИНСТИТУЦИИ.

5. СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА ИНТЕНЗИВНО ОБЩУВАНЕ С УЧЕНИ, ХОРА НАИЗКУСТВОТО, ОБЩЕСТВЕНИЦИ, СТОПАНСКИ ДЕЙЦИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СЛОЕВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД, ЖИВЕЕЩИ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

6. В РАЙОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЪС СМЕСЕНО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАДАТ СЪОТВЕТНИТЕ ГАРАНЦИИ ЗА ЗАЩИТЕНОСТ НА ПО-МАЛОБРОЙНАТА ОБЩНОСТ СПРЯМО ПО-МНОГОБРОЙНАТА.

7. В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ИЗУЧАВАНЕ ОТ ВСИЧКИ. МЕЖДУЕТНИЧЕСКОТО ОБЩУВАНЕ, КАКТО И ДЬРЖАВНАТА ДЕЙНОСТ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. В ЧАСТНИЯ СИ ЖИВОТ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГОВОРИ НА ЕЗИКА, КОЙТО ПОЖЕЛАЕ.

8. НАРЕД СЪС СЪЩЕСТВУВАЩАТА В БЪЛГАРИЯ ОБЩОНАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА И УЧЕБНИЦИ В ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА, В РАЙОНИТЕ СЪС СМЕСЕНО НАСЕЛЕНЕ МОЖЕ ФАКУЛТАТИВНО ДА СЕ ИЗУЧАВАТ СЪОТВЕТНИЯТ ЕЗИК И КУЛТУРА. В ЧАСТНИТЕ, ОБЩИНСКИТЕ ИЛИ РЕЛИГИОЗНИТЕ УЧИЛИЩА ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРОГРАМЕН МИНИМУМ, УТВЪРЖДАВАН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРОСВЕТАТА.

9. КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА НА ПРОПАГАНДАТА НА ВСЯКАКВА ВРАЖДА И НЕТЪРПИМОСТ ОТ РАСОВ, ЕТНИЧЕСКИ ИЛИ КУЛТУРНО-РЕЛИГИОЗЕН ХАРАКТЕР.

10. ОТДЕЛНИТЕ ЕТНИЧЕСКИ И КУЛТУРНО-РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ МОГАТ СВОБОДНО ДА ИЗВЪРШВАТ ОБРЕДИ И ДА СПАЗВАТ БИТОВИТЕ СИ ОБИЧАИ.

11. ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИДЕАЛИ И НА РЕЛИГИОЗНИТЕ И НАРОДНИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ.


/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВТОРАТА СЕСИЯ НА СЕДМОТО АЛТЕРНАТИВНО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, СЪСТОЯЛА СЕ НА 18 МАЙ 1991 ГОДИНА В ПЛОВДИВ.


НА 18 МАЙ 1991 Г. ОТ 12 ЧАСА В ЗАЛАТА НА КИНО "ВЪСТАНИК" В ГР. ПЛОВДИВ СЕ ОТКРИ ВТОРАТА СЕСИЯ НА СЕДМОТО АЛТЕРНАТИВНО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЧИИТО ДЕПУТАТИ БЯХА ИЗБРАНИ НА 14 АПРИЛ 1991 Г. В МЕСТНОСТТА "ОБОРИЩЕ".

СЕСИЯТА БЕ ОТКРИТА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕДМОТО АЛТЕРНАТИВНО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ И НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕНИ СЪЮЗ. ВЪВ ВСТЪПИТЕЛНОТО СИ СЛОВО Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ ИЗТЪКНА, ЧЕ АЛТЕРНАТИВНОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ИМА ЗА ЦЕЛ ДА НАМЕРИ ИЗХОД ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ В СТРАНАТА СЛОЖНА СОЦИАЛНОПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА МАНДАТНАТА КОМИСИЯ Г-Н ВЕНЦИСЛАВ КАЦАРСКИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЦЕНТЪР/ ПРОЧЕТЕ ПРАВИЛНИК ЗА РАБОТАТА НА СЕДМОТО АЛТЕРНАТИВНО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ПОДЛОЖЕН НА ДИСКУСИЯ И ОБСЪЖДАНЕ, ТОЙ БЕ ПРИЕТ СЛЕД ДОПЪЛНЕНИЯ И УТОЧНЕНИЯ.

ОБСЪДЕНА ВНИМАТЕЛНО, С ДОБАВКИ, ДОПЪЛНЕНИЯ, УТОЧНЕНИЯ, СЪКРАЩЕНИЯ, НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ БЕ ПРИЕТА КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТА ПО ПРИНЦИП НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ НА 20 АПРИЛ 1991 Г. И РАЗДАДЕНА НА ДЕПУТАТИТЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ.

БЯХА УТВЪРДЕНИ И КОМИСИИТЕ КЪМ СЕДМОТО АЛТЕРНАТИВНО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОИТО СА С РАНГ НА МИНИСТЕРСТВА В СЯНКА.

ПЛОВДИВ, 18 МАЙ 1991 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СТАНОВИЩЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ /БОП/ ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗУЧАВАНЕТО НА ТУРСКИ ЕЗИК. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА И ЗАМЕСТНИК-ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДО МИНИСТЪРА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ. МАТЕРИАЛЪТ Е ОТ ПАРТИЙНИЯ АРХИВ И СЕ ПУБЛИКУВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ.


С ЧУВСТВО НА ДЪЛБОКО БЕЗПОКОЙСТВО И ЗАГРИЖЕНОСТ СЛЕДИМ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО И С НЕОБХОДИМОТО РАЗБИРАНЕ ПОДКРЕПЯМЕ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ В СЕВЕРОИЗТОЧНИТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ ЮГОИЗТОЧНИТЕ РЕГИОНИ НА БЪЛГАРИЯ, ПОРОДЕНИ ОТ РЕШЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА /МНП/ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНОТО ИЗУЧАВАНЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРСКОТО СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ ОТ 1 МАРТ 1991 Г.

КАТО ОТВЕТНА МЯРКА НА ПРЕДНАМЕРЕНОТО РЕШЕНИЕ НА ВЪПРОСНИЯ ПРОБЛЕМ ДИРЕКТНО ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ПРАВИТЕЛСТВОТО И ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ СЪЩОТО СЕ ПОСРЕЩНА С ПРОТЕСТНИ ДЕКЛАРАЦИИ ОТ СТОТИЦИ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ, РЕАКЦИИ НА РОДИТЕЛИ И НА САМИТЕ УЧЕНИЦИ БЪЛГАРСКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ /БОП/ ПРИВЕТСТВА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА УЧИТЕЛИТЕ ЗА ОБЯВЕНАТА ОТ ТЯХ СИМВОЛИЧНА И ЕФЕКТИВНА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА.

УВАЖАЕМИ БРАТЯ И СЕСТРИ, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ, ПОЧИТАЕМИ ГОСПОДА, ВСИЧКИ ТЕЗИ ВЪЛНЕНИЯ, КОИТО СТАВАТ СЕГА ПО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И НАЙ-ВЕЧЕ В СПОМЕНАТИТЕ РЕГИОНИ, СА ПОСЛЕДИЦИ ОТ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ПОСЕЩЕНИЯТА МУ В САЩ И СТРАСБУРГ И АНГЛИЯ, БЕЗ ДА СЕ СЪБЛЮДАВА НАРОДНОТО ЕДИНСТВО И МНЕНИЕТО И СТАНОВИЩЕТО НА ДЕЙСТВИТЕЛНАТА ЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНА ОПОЗИЦИЯ ПО ТАКИВА ВАЖНИ ЗА БЪЛГАРИЯ КАРДИНАЛНИ ВЪПРОСИ. ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ И СЕГА СЕ РОБУВА ВСЕ ОЩЕ НА СТАРИ ПОСТАНОВКИ ОТ СЕГАШНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА КОНСТИТУЦИЯ. НАЛИЦЕ ИЗПЛУВАТ СТАРИТЕ РЕЦИДИВИ ОТ ТОТАЛИТАРНАТА СТАЛИНСКА СИСТЕМА С ПРЕДРЕШЕНИЕ НА НЕЩАТА - В СЛУЧАЯ С ИЗУЧАВАНЕТО НА ТУРСКИЯ ЕЗИК. ИЗНЕНАДАНИ СМЕ ОТ ФАКТА, ЧЕ НА 22 ФЕВРУАРИ 1991 Г. В ДЖАМИЯ В КЪРДЖАЛИ ВМЕСТО ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ ОТ ТИР СЕ СТОВАРВАТ УЧЕБНИЦИ НА ТУРСКИ ЕЗИК ОТ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/.

НАШИТЕ ПСЕВДОДЕМОКРАТИ - НАСТОЯЩИТЕ УПРАВНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ, РЕШАВАТ И ДАЖЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ НЕЩАТА НА ПРИНЦИПА НА СВЪРШЕНИЯ ФАКТ И ПО МЕТОДА ДА СЕ РЕШАВАТ КАРДИНАЛНИ НАЦИОНАЛНИ ВЪПРОСИ - ПАРЧЕ ПО ПАРЧЕ, КОГАТО ЛИПСВА ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА СТРАНАТА НИ С РАЗРАБОТКИ В НЕГО ЗА ЕДИННИ ВИЖДАНИЯ, С ПОСТАНОВКИ ЗА ЕДИННА ПОЛИТИКА И ЕДИННА СТРАТЕГИЯ ПО ЕДНА ЦЯЛОСТНА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРИЯ, А СЕ ЗАДОВОЛЯВАТ С КОНЮНКТУРНИ РЕШЕНИЯ.

И ТАКА, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СТАЧКУВАТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХРИСТИЯНИ ЗА ОТСТОЯВАНЕ НА СВОИТЕ ПРАВА.

БОП ПРИЕМА ЧЛ.45 ПАРАГРАФ 7 НА НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ НА СТРАНАТА В НЕГОВИЯ ИДЕАЛИСТИЧЕН ВИД. ПОДДЪРЖАМЕ СТАНОВИЩЕТО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМАМЕ НАЦИОНАЛНИ МАЛЦИНСТВА, В КОНТЕКСТ С ДУМИТЕ НА ПРЕМИЕР-МИНИСТЪРА Г-Н ПОПОВ, КАЗАНИ В РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ.

БОП ИЗХОЖДА ОТ ФАКТА, ЧЕ ЕЗИКЪТ Е СВЪРЗВАЩО ЗВЕНО ВЪВ ВЕРИГАТА НА НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНЕНИЕ И ТОВА НАРУШАВАНЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО КОНФРОНТАЦИЯ В НАЦИОНАЛНОТО СЪЗНАНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И РАЗЕДИНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО.

БОП Е ПРОТИВ ОРГАНИЗИРАНОТО ОБУЧЕНИЕ НА КАКЪВТО И ДА Е ЕЗИК ВЪВ И ИЗВЪН РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ, ЗАЩОТО ИМА МНОГО ДРУГИ ФОРМИ ЗА ТОВА, КАКТО Е БИЛО ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР БОРИС III - ЧАСТНИ УЧИЛИЩА.

БОП НАПОМНЯ, ЧЕ Е НАРУШЕНА ДОГОВОРЕНОСТТА ОТ 16 ЯНУАРИ 1991 Г. С ДЕКЛАРАЦИЯТА МЕЖДУ ОКЗНИ, ДПС И "КНП", КАТО В НЕЯ СЕ ТРЕТИРАТ ПОСТАНОВКИТЕ ЗА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ -МЮСЮЛМАНИ В БЛИЗЪК ПЛАН, А СЕ ОТИДЕ И СЕ СТИГНА ДО ОБЩ /ЕДЪР/ ПЛАН НА НЕСКОНЧАЕМИ ИСКАНИЯ В РЕШЕНИЯ, КОИТО ВОДЯТ В ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА КОЛЕКТИВНИ И ОБЩИ ПРАВА, СТИГАЩИ ДО ПРИВИЛЕГИЯ НА ДАДЕНО КОЛЕКТИВНО ПРАВО, А С ТОВА СЕ ИГНОРИРАТ ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ, А ОТТАМ И НА ДРУГИ ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ ИЛИ ОБЩНОСТИ.

ЗА НАС ТОВА, ЧЕ ИЗУЧАВАНЕТО НА ТУРСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА Е КОЛЕКТИВНО ПРАВО НА ЕДНА ОБЩНОСТ ЗА СМЕТКА НА ДРУГА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ БЮДЖЕТ НА СТРАНАТА, Е НЕДОПУСТИМО.

НИЕ ОСЪЖДАМЕ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ЗАМ.-МИНИСТЪРА НА ПРОСВЕТАТА Г-ЖА РОЗАЛИЯ НОВАЧКОВА В КЪРДЖАЛИ НА 22 ФЕВРУАРИ 1991 Г. - СРЯДА, С    ИЗКАЗВАНИТЕ ТЕРМИНОЛОГИИ КАТО ДВУЕЗИЧНО ОГРАМОТЯВАНЕ, ДВУЕЗИЧНО ОБУЧЕНИЕ И ДВУЕЗИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ, ВМЕСТО ИЗУЧАВАНЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК. С ТОВА СИ РАЗБИРАНЕ ТЯ НЕ ЩЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА Г-Н ЖЕЛЕВ, НО ЩЕ ОБЪРКВА С ТЪЛКУВАНИЯТА СИ НАШАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ.

БОП СЕ ПРИДЪРЖА КЪМ ЧЛ.9, АЛ.2 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ТРЕТИРАЩ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ЧЕ КОГАТО НЯКОЕ ПРАВО НА ДАДЕНА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА ЗАСТРАШАВА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА, ТЕЗИ ПРАВА В СЛУЧАЯ ПРОТИВОРЕЧАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, ТЕ НЕ СЕ ПРИЛАГАТ В ДЕЙСТВИЕ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ, АКО ЧЕ ГИ Е ЗАЛОЖИЛ ЗАКОНОДАТЕЛЯТ В ОСНОВНИЯ ДЪРЖАВЕН ЗАКОН.

БОП Е ЗА СПЕШНО ВЪВЕЖДАНЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ПОДОБНИ ИСКАНИЯ, ТЪЙ КАТО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗТЪРСВА И РАЗКЪСВА ОТ ЮГОЗАПАД ОТ СРЪБСКИЯ ШОВИНИЗЪМ, РОДИЛ ТАКА УСПЕШНО МАКЕДОНИЗМА, А ОТ ЮГОИЗТОК - ОТ ПАНТЮРКИЗМА, СЪЧЕТАН С ИСЛЯМСКИ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ - ДОВЕЛИ СТРАНАТА НИ ДНЕС ДО ЕТНИЧЕСКИ ОБОСОБЕН СЕПАРАТИЗЪМ И ЕРОЗИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА СТРУКТУРА. ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДИ И СЪЗДАДЕ ЕДНА ЕДИННА /ТРАЙНА/ КОНЦЕПЦИЯ ПО НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС С ЦЯЛОСТНА ПРОГРАМА ПО НАЦИОНАЛНАТА ПОЛИТИКА, КОЯТО В БЪДЕЩЕ ЩЕ СЕ ЗАЧИТА ОТ ВСИЧКИ, ИДВАЩИ НА ВЛАСТ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ С ПРАВИЛНОТО.

Б О П СЧИТА, ЧЕ ИСКАНЕТО НА ДПС НЕ Е ПРАВОМЕРНО И НЯМА ОСНОВАНИЕ ЗА ЗАКОНЕН АКТ ОТНОСНО СПАЗВАНЕТО НА ЧЛ.45, ПАРАГРАФ 7 ОТ БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ /ТОВА ИЗУЧАВАНЕ ДА СТАНЕ В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ/. НЕЗАВИСИМО ОТ ВЗЕТОТО "ГОРЕ" РЕШЕНИЕ, ТО Е ВЪН ОТ НОРМАТИВНОСТТА, ЗАЩОТО Е В НАРУШЕНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ 3 ЯНУАРИ 1991 Г. И ЗАТОВА ПОВТАРЯМЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА СИ ОТ 16 ЯНУАРИ 1990 Г.

ДПС ФОРСИРА СЪБИТИЯТА, С КОЕТО ПОВДИГА ГРАДУСА НА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ, КОЕТО Е ЕСКАЛАЦИЯ И НЕСКОНЧАЕМИ ИСКАНИЯ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, А ВСЪЩНОСТ КАКВО ДАВА ТО НА НАЦИЯТА НИ?! ДПС БЕШЕ УХАЖВАНО И МИНАЛАТА ГОДИНА ПО ТОВА ВРЕМЕ ОТ СДС ЕДИНСТВЕНО ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ДИВИДЕНТИ, НО СМЕТКИТЕ НЕ ИМ ИЗЛЯЗОХА, ДОКАТО "ЗАСЛУГАТА" НА БКП Е, ЧЕ ТЯ ГИ ОТКЪСНА ОТ СИНИТЕ И УСПЯ ДА ГИ РЕГИСТРИРА ОТ ДВИЖЕНИЕ СЪС СТАТУТ НА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА.

В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ ЯВНО ВСЕ ОЩЕ ИМАТ ИНТЕРЕС НЯКОИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ, КАКТО БЕШЕ ТОВА ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 1990 Г., ОТ ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО С РЕДИЦА ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ. И СЕГА ТЕ ЦЕЛЯТ В БЕЗАКОННА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ОБЪРКВАНЕ И БЕЗЗАКОНИЕ ОТ ВЪЛНЕНИЯТА В ГРАДОВЕ И СЕЛА. ИМЕННО И САМО ЗА ТЯСНОПАРТИЙНИ ЦЕЛИ И ИНТЕРЕСИ, НО НЕ И ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СТРАНАТА.  ПРОМЪКВА СЕ В СЪЗНАНИЕТО НИ МИСЪЛТА, ЧЕ ЧУЖДА ВЪНШНА СИЛА  НИ РЕШАВА ПРОБЛЕМА ПО ЧЛ.45, НО НЕ И БЕЗ НАШЕ СЪГЛАСИЕ, КОЕТО Е ОБИДА ЗА ЧЕСТНИЯ БЪЛГАРИН.

В РЕЗУЛТАТ НА ТЕЗИ ВЪЛНЕНИЯ УМОЛЯВАМЕ И НАСТОЯВАМЕ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА РЕПУБЛИКАТА ДА ИЗЛЕЗЕ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ [..] ЛИЦЕ С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЕКЛАРИРА, ЧЕ МИЛЕЕ И ЗАЧИТА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ. ЗАЩОТО ДОСЕГА ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА ОБРАТНОТО. И АКО Е ТАКА, ТОЙ Е ЗА МИЛОСТИНЯ И ПОДАЯНИЯ,    ИГНОРИРАЩИ ГЛОБАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СТРАНАТА НИ В БЛИЗКИТЕ БЪДНИНИ. ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА Е ПАСТИР НА ТОВА ОБЩЕСТВО И ДОКАТО Е НА ТОЗИ ПОСТ, ТРЯБВА ДА НИ ВОДИ В ЕДИНЕНИЕ. НАЛИЦЕ Е СЛУЧАЯТ В ПРАГА, КОЕТО Е ПЕЧАЛНО ЗА БЪЛГАРЩИНАТА.

Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ДАВА МНОГО ЧЕСТИ АУДИЕНЦИИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДПС И ПРИЕМА АРОГАНТНИТЕ ИМ "МОЛБИ", ЗАЩОТО ПОСЛЕДНИТЕ ДЕЙСТВАТ ОТ ПОЗИЦИЯ НА СИЛАТА, ДОКАТО НАС, ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ, НЕ ИСКА ДА НИ ЧУЕ И ВИДИ, НО НИЕ СМЕ ТЪРПЕЛИВИ, ЗАЩОТО ЗНАЕМ, ЧЕ МАНДАТИТЕ НЕ СА ВЕЧНИ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ ТРАЙНИ.

ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЗЕМАТ ВЪЛНЕНИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЮСЮЛМАНИ ЗА ЗАКОННИ, А ВЪЛНЕНИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХРИСТИЯНИ ЗА ПРОТИВОЗАКОННИ, ЗА КОЕТО ИСТОРИЯТА НЯМА ДА ИМ ПРОСТИ, НО ГОЛЯМОТО НАКАЗАНИЕ ОСТАВА ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРИЯ.

СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ, ПОМНЕТЕ ДОБРЕ, ЧЕ БОП НИКОГА НЯМА ДА ПРЕДАДЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА МИЛОСТИНЯ, И ЗНАЙТЕ, ЧЕ ВАШИТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ И ТЕЖНЕНИЯ СА И НАШИ И АКО ОТ НЯКОИ ТЕ НЕ СЕ СПОДЕЛЯТ [И] СЪЧУВСТВАТ, ТОВА СА БЪЛГАРИ ОТ ШАПКАТА НА СИНИЯ И ЧЕРВЕНИЯ ЦВЯТ ОТ ЦЕНТРАЛНИТЕ РАЙОНИ, А ТОВА Е ЗАЩОТО ТЕ СА ДАЛЕЧ ОТ ОГЪНЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО, НО КАТО ЦЯЛО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ВИ СЪЧУВСТВА И ПОДКРЕПЯ В ПРАВЕДНАТА БОРБА. ПОВЯРВАЙТЕ.

                     БОГ Е С НАС, АМИН!
 
СОФИЯ, 24 ФЕВРУАРИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ИЗЯВЛЕНИЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА КЛУБ "ДЕМОКРАЦИЯ" - ЛОВЕЧ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ОБЩИНСКИТЕ РЪКОВОДСТВА НА КЛУБОВЕТЕ "ДЕМОКРАЦИЯ" В СТРАНАТА И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ЗАЯВЯВАМЕ КАТЕГОРИЧНО, ЧЕ СЕ РАЗГРАНИЧАВАМЕ ОТ АВТОРИТАРНИТЕ, ПРОКОМУНИСТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ НА Г-Н ПЕТКО СИМЕОНОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА КЛУБОВЕТЕ "ДЕМОКРАЦИЯ" /Ф К Д/, КОЙТО НЕ Е УПЪЛНОМОЩЕН ДА РЕШАВА И ПОДПИСВА КАКВИТО И ДА БИЛО ДОКУМЕНТИ ОТ ИМЕТО НА ЛОВЕШКИЯ КЛУБ "ДЕМОКРАЦИЯ". ДО 2 ЮНИ, КОГАТО Е НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА Ф К Д, НИЕ ПРЕКРАТЯВАМЕ ЧЛЕНСТВОТО СИ ВЪВ ФЕДЕРАЦИЯТА, ЗА ДА НЕ БЪДЕ ИЗПОЛЗВАН КЛУБЪТ НИ ЗА ЕГОИСТИЧНИТЕ И ОТЦЕПНИЧЕСКИ ЦЕЛИ НА НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ БКП ОПОЗИЦИОНЕРИ.

ЛОВЕЧ, 23 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ТЕЛЕГРАМАТА НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ЯНКО ЯНКОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ Г-Н ХРИСТО ДАНОВ.


ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

ПОЛУЧИХ УБЕДИТЕЛНА ЗА МЕН ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ СЛУЖИТЕЛИ НА УЖ БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ОТ МИХАЙЛОВГРАД /НАПРИМЕР ОФИЦЕРЪТ ЙОШЕВ/ ИЗДИРВАТ ХОРА, КОИТО БИХА ИМАЛИ ЛИЧНИ ОСНОВАНИЯ ДА ИЗВЪРШАТ ФИЗИЧЕСКО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ МЕН И ИМ ДАВАТ НАДЕЖДАТА, ЧЕ АКО НАПРАВЯТ ТОВА, НЯМА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ.

СОФИЯ, 28 МАЙ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 28 МАЙ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РЕШЕНИЕТО НА ВТОРИЯ, ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА СЪЮЗА НА СЛЕДСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 11 МАЙ 1991 ГОДИНА В СОФИЯ.


НА 11 МАЙ 1991 Г. СЕ СЪСТОЯ ВТОРИЯТ ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА СЪЮЗА НА СЛЕДСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ.

КОНГРЕСЪТ  К О Н С Т А Т И Р А:

СЪСТОЯНИЕТО НА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА Е КРИТИЧНО:

- БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕДОВАТЕЛИ СА ПРЕТОВАРЕНИ. ЗА 1990 Г. ТЕ СА РАБОТИЛИ СРЕДНО ПО НАД 160 ДЕЛА. В РЕДИЦА РАЙОНИ НА СТРАНАТА БРОЯТ НА ДЕЛАТА НАДХВЪРЛЯ РАБОТНИТЕ ДНИ В ГОДИНАТА И ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ.

- ЗАСИЛВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА ОТЛИВ ОТ ПРОФЕСИЯТА СЛЕДОВАТЕЛ, КОЕТО СЕ ДЪЛЖИ НА НЕСЪОБРАЗЕНОТО С ТЕЖЕСТТА И ОТГОВОРНОСТТА НА РАБОТАТА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ И ЛИПСАТА НА ЕЛЕМЕНТАРНО МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ. СЛЕДСТВИЕТО СЕ ЛИШАВА ОТ ЮРИСТИ, ИЗГРАЖДАНИ КАТО СПЕЦИАЛИСТИ С ГОДИНИ.

- НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ И ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, КОЕТО КАТАСТРОФАЛНО СНИЖАВА КАЧЕСТВОТО НА РАБОТАТА.

- НЕВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ СПАЗВАТ ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА ЗА СРОЧНОСТ, ОБЕКТИВНОСТ, ВСЕСТРАННОСТ И ПЪЛНОТА ПРИ РАЗСЛЕДВАНЕТО.

ПО ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ ДО КОМПЕТЕНТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ СА ИЗПРАЩАНИ МНОЖЕСТВО ИНФОРМАЦИИ И КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, НО ТЕ ОСТАВАТ БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ. С ТОВА В УСЛОВИЯТА НА НЕБИВАЛО РАЗВИХРЯНЕ НА
ПРЕСТЪПНОСТТА СЕ НАМАЛЯВАТ СЪПРОТИВИТЕЛНИТЕ СИЛИ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО.

КОНГРЕСЪТ  Р Е Ш И:

1. НАСТОЯВАМЕ ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ ЮНИ 1991 ГОДИНА:

- КАТЕГОРИЯТА НА ТРУДА НА ВСИЧКИ СЛЕДОВАТЕЛИ ДА БЪДЕ ИЗРАВНЕНА ПО ЗАКОНА ЗА ВСЕОБЩА ВОЕННА СЛУЖБА;
- ЗАПЛАТИТЕ ЗА ДЛЪЖНОСТ ДА БЪДАТ ИЗРАВНЕНИ С ТЕЗИ НА ВОЕННИТЕ СЛЕДОВАТЕЛИ, СЧИТАНО ОТ 1 ЯНУАРИ 1991 Г., СЪГЛАСНО 118 ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1990 Г.
- ПОЛАГАЕМИЯТ ГОДИШЕН ОТПУСК ДА СЕ ИЗЧИСЛЯВА В РАБОТНИ ДНИ И ДАВКЛЮЧВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОТПУСК ЗА МАШИНОПИС.

2. НАСТОЯВАМЕ ПРЕД МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ДО 25 МАЙ 1991 Г. ДА БЪДЕ РЕШЕН ПРОБЛЕМЪТ ЗА ОТДИХА И КОМПЕНСАЦИИТЕ ЗА ДЕЖУРСТВА НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ.

СЛЕД ТАЗИ ДАТА ЩЕ ПРИСТЪПИМ КЪМ СЛУЖЕБНО-ГРАЖДАНСКИ БОЙКОТ, КАТО НЯМА ДА ДАВАМЕ ПОВЕЧЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНИ ДЕЖУРСТВА В ИЗВЪНРАБОТНО ВРЕМЕ И НЯМА ДА ПОСЕЩАВАМЕ МЕСТОПРОИЗШЕСТВИЯ ОСВЕН ПРИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ.

3. ПРЕДЛАГАМЕ НА ТРИСТРАННАТА КОМИСИЯ ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ СРОЧНО ДА РАЗГЛЕДА НАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НЕОТЛОЖНО МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА СЛЕДСТВИЕТО.

4. ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ОПИТИТЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО ДА НАЛОЖИ СВОИТЕ КОНЦЕПЦИИ ЗА УСТРОЙСТВО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, КАТО ИГНОРИРА СТАНОВИЩАТА НА ЮРИДИЧЕСКИТЕ СЪЮЗИ И РАЗЛИЧНИ ВЕДОМСТВА.

ОТНОВО ПРИКАНВАМЕ НЕЗАБАВНО ДА СЕ ОРГАНИЗИРА "КРЪГЛА МАСА" С УЧАСТИЕТО НА ОТРАСЛОВИТЕ ЮРИДИЧЕСКИ СЪЮЗИ, СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗАИНТЕРЕСУВАНИ ВЕДОМСТВА И ИНСТИТУТИ, КЪДЕТО ДА СЕ ОБСЪДИ И ПРИЕМЕ СТАНОВИЩЕ ЗА БЪДЕЩАТА СТРУКТУРА НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.

5. НАСТОЯВАМЕ ПРЕД РЪКОВОДСТВОТО НА ГЛАВНО СЛЕДСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СПЕЦИАЛИЗАЦИЯТА НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ПО ВИДОВЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ СЛЕДСТВЕНИ ЕКИПИ В СТОЛИЦАТА И ДРУГИТЕ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ НА СТРАНАТА.

6. СЪЮЗЪТ НА СЛЕДСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРИ МВР, НАСОЧЕНИ КЪМ СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПРАВОПОРЯДЪК.

7. ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ЩЕ СПАЗВАМЕ СПОРАЗУМЕНИЯТА НА ТРИСТРАННАТА КОМИСИЯ ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ.

8. КОНГРЕСЪТ ЗАДЪЛЖАВА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СИНДИКАТА И КОМИСИЯТА ПО РЕШЕНИЯТА:

- ДА ПОДГОТВИ И ИЗПРАТИ ОБРЪЩЕНИЕ ДО БЮРОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И КОМИСИЯТА ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРОЕКТ ЗА КОНСТИТУЦИЯ НА СТРАНАТА С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА ГЛАВАТА "СЪДЕБНА ВЛАСТ" С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ЮРИСТИТЕ.
- ДА ПОДГОТВИ И ИЗПРАТИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО "ТРИСТРАННАТА КОМИСИЯ" ПО СЪГЛАСУВАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ С ПРИЕТИТЕ СИНДИКАЛНИ ИСКАНИЯ.

9. КОНГРЕСЪТ ОБЯВЯВА, ЧЕ АКО ДО 1 ЮЛИ 1991 Г. НЕ ЗАПОЧНЕ РЕШАВАНЕТО НА ПОСТАВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА ЩЕ ПОДАДАТ КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

10:22:59    28-05-1991