28 май 1993

София, 28 май 1993 година
        Брой 102 /889/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ, ПРИЕТО НА МИТИНГ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ НА 27 МАЙ 1993 Г. В СОФИЯ И ОБЯВЕН ЗА ОБЩОНАРОДНО СЪБРАНИЕ.


Ние, част от народа на България, представлявани от пратеници на различни политически, религиозни и етнически общности в страната, поучили се от грешките в миналото и обърнати с лице към бъдещето с цел да осигурим благоденствие и просперитет за всички почтени и трудолюбиви граждани на Отечеството

РЕШИХМЕ:

1. Отваряне нова страница в нашата история, като поемаме в ръцете си отговорността винаги, навсякъде, безкомпромисно и солидарно да защитаваме Истината, Справедливостта, Свободата, Достойнството и Мъдростта.

2. Пред разклатените устои на нацията ние питаме всички досегашни властимащи:

- В чий джоб отидоха 12-те милиарда долара, взети като заем през периода 1985-1989 г. и превърнати по-късно в държавен дълг?

- Защо мораториумът върху разграбването на земеделски машини и инвентар, които са собственост на вносителите на земи и на работилите в ТКЗС, АПК и МТС, бе приет едва тогава, когато почти всичко бе разграбено или купено на безценица от неидентифицирани частни лица?

- Какъв е произходът на натрупаните лоши кредити, кои са източниците за кредитиране и конкретните виновници, а също така на какво основание тези лоши кредити трябва да бъдат превърнати в държавен дълг?

- Инквизиторите на България, маскирани по-рано като комунисти, а сетне като демократи, каквито никога не са били и никога няма да бъдат, сега се стремят да станат собственици на създадените с половинвековния труд на българския народ производствени мощности, хотели, магазини и др. Какъв е криминалният произход на огромните им капитали?

- Опозоряването на България от онези, които все още и напълно контролират парите, властта и оръжието, не е ли част от политическия театър на абсурда, целящ да не се допусне почтен бизнес, сериозни чуждестранни инвестиции и обществена стабилност в страната?

3. След като окончателно се убедихме, че парламентът и правителството не желаят и не са способни да решат нито един от основните проблеми на огромното мнозинство от българския народ, но систематично узаконяват беззаконието, хаоса и престъпността, грубо потъпквайки свещени и гарантирани от конституцията граждански права и норми на морал, ние категорично настояваме и докрай ще се борим за незабавно саморазпускане на 36-то Обикновено народно събрание, за провеждане на предсрочни парламентарни избори от служебно правителство по сега действащия избирателен закон и за оставка на марионетното правителство на г-н Беров.

4. Категорично настояваме президентът на републиката да наложи ВЕТО върху антиконституционните поправки в член 10, ал.7 и параграф 13 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети преди една седмица от антидемократичния парламентарен сговор в услуга на червената олигархия и за сметка на собствениците на най-скъпите български земи в крайградските вилни зони, Черноморското крайбрежие, геотермалните източници и курортите, и с които се цели забавяне на аграрната реформа чрез кадрови промени в ликвидационните съвети.

5. Да търсим персонална и безсрочна отговорност на всеки парламент и всяко правителство пред бъдещето на нацията.

София, 27 май 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛИЩЕТО НА ЧЕСТТА, ОРГАНИЗИРАНО ПО ИНИЦИАТИВА НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ С ГЛАВЕН СЕКРЕТАР АНАСТАСИЯ МОЗЕР, КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА НАПРАВЕНИ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Поправките към Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/, приети от сегашния парламентарен сговор, са ярко доказателство за безцеремонно потъпкване на конституцията. Това е не само гавра със справедливостта, свободата и гражданските права, но и пореден щедър подарък на олигархията за сметка на милионите собственици на най-скъпите земи във вилните зони, курортите, крайбрежието и геотермалните източници. С този акт се узаконяват беззаконието, хаосът и престъпността.

Сегашното парламентарно мнозинство и поддържаното от него правителство станаха крайно опасни за бъдещето на нацията.

Ние вярваме и се надяваме, че ръководството на Съюза на демократичните сили /СДС/ заедно с неговата парламентарна група и симпатизанти не само осъзнават опасностите в този критичен за отечеството момент, но и ще заявят по най-категоричен начин волята си за справедливост и победа на нашата обща кауза.

Приемете нашата покана солидарно да участваме в организирания по инициатива на БЗНС общонационален протестен митинг на 27 май 1993 г. от 17,30 часа около храма "Св.Александър Невски”.

София, 24 май 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ХРИСТИЯН-АГРАРНАТА ПАРТИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКАТА РЕФОРМА В БЪЛГАРИЯ.


Новото парламентарно мнозинство, съставено от депутатите на Българската социалистическа партия, Движението за права и свободи и Нов съюз за демокрация /БСП, ДПС, и НСД/ направи още една крачка по пътя на блокирането и опорочаването на аграрната реформа в България.

Приетите от това мнозинство изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е огромно предизвикателство към здравия разум, към принципите на справедливостта и законността.

С поправката на чл.10 грубо се нарушава едно от основните човешки права - правото на собственост, което е гарантирано от българската конституция и от редица международни документи, подписани от Република България. Повече от очевидно е, че поправката облагодетелства най-вече бившата червена номенклатура, заграбила по разбойнически начин хиляди декари земя в покрайнините на градовете и селата.

Що се отнася до поправката на параграф 13 за ликвидационните съвети, тя на практика цели да се спъне нормалният ход на аграрната реформа и да се запази, доколкото това е възможно, политическото влияние на БСП в българското село.

Християн-аграрната партия решително осъжда с нищо необоснованата ревизия на Закона за земята, приет само преди една година от същото това Народно събрание. Цялата политическа и морална отговорност за произтичащите от това последици ще носят БСП, ДПС и НСД.

В сегашния съдбоносен час за процеса на коренна промяна в България ние призоваваме всички демократични и антикомунистически сили да се обединят, за да дадат достоен отпор на политиката на реставрация и рекомунизация.

София, 27 май 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА МОНАРХИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО "НАДЕЖДА" - ДОБРИЧ, ПО ВЪПРОСА ЗА ЗАКОНА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ.


Монархическо на Н.В. дружество "НАДЕЖДА" - Добрич, подкрепя исканията на БЗНС за възстановяване реалната собственост върху земята.

Осъждаме грубото посегателство върху гражданските права, осъществено от Народното събрание на 20 май 1993 г. чрез приемане на поправките в Закона за собствеността и ползването на замеделските земи.

България е залята от хаос, беззаконие и престъпност. Икономиката е парализирана. Правителството, параван на антинационалната, антидемократическата сила, забавя процесите на декомунизацията, включително и чрез внесените антиаграрни промени в закона.

Ние призоваваме всички членове и симпатизанти на монархическото на Н.В. дружество "НАДЕЖДА”, радетелите на демокрацията в България, всички демократични сили, подкрепящи спасението и оцеляването на българския народ, за единодействие със земеделците за отменяне на "узаконяването" на беззаконието и нарушението на конституцията от страна на 3б-то Обикновено народно събрание.

Добрич, 27 май 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Христо Георгиев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АПЕЛ НА КЛУБА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ - ГР.ТРОЯН, КЪМ ДИПЛОМАТИТЕ, АКРЕДИТИРАНИ В БЪЛГАРИЯ, ПО ВЪПРОСА ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ЗЕМЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ.


Общинската организация на репресираните в гр. Троян апелира към всички дипломати, акредитирани в Република България, за следното:

1. Чрез Вашите правителства да ни съдействате за връщането на земята на нейните собственици. С това ще се облекчи големия процент на безработицата в страната.

2. Апелираме също да ни съдействате, като отпусканите икономически и други помощи на българското правителство се обвързват на база връщането на земята и другите недвижими имоти.

За съдействието ще Ви бъдем признателни от сърце!

Нека бог помага на всички народи по света!

Троян, 19 май 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Иван Вълчев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ "ЦЕЛИ, СРЕДСТВА, МОРАЛ НА СЪЮЗА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ", ОГЛАСЕНА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА 26 МАЙ 1993 Г.


Съюзът за Търновска конституция е политическа коалиция, в която участват традиционни политически партии, като БЗНС "Врабча-1" и Народната партия. В тази коалиция участва и политическата партия Български съюз за европейска Федерация, създадена /10 декември 1947 г./ в най-страшния период на комунистическата репресия в България, действала редица години в нелегалност с конкретен принос в борбата срещу съветското потисничество. В коалицията правят чест и такива формации като БЗНС "Врабча-1 "/Димитър Гичев/, Партията на труда, Християнрадикалдемократическата партия и Движението за обновление на Българската православна църква/БПЦ/, възникнали в трудните условия на прехода от тоталитаризма към демокрация - в навечерието на 10 ноември 1989 г. и след това.

Целите, които си поставя коалицията, са чрез извънпарламентарна и парламентарна борба, съобразена със законите на страната, да подпомогне по най-конкретен начин делото за възстановяване на Търновската конституция в България. На това възстановяване ние гледаме като на възтържествуване на правосъобразността, суверенитета и независимостта на българската държава, унищожени със съветската военна окупация от септември 1944 г. и от просъветския държавен преврат на 9 септември същата година.

Също както Балтийските републики Литва, Латвия и Естония България загуби своята независимост, като й беше наложен чужд модел на държава и управление, който и досега за разлика от горните страни не е премахнат у нас. Последиците на съветското завоевание в България ще бъдат преодолени не от псевдодемокрацията, родена от 10-то ноемврийската комедия през 1989 г., а от основна демократична смяна на системата на неокомунизъм, проводници на който сега дори, без да искат, са и трите власти - законодателната, съдебната и изпълнителната, с услужливото съдействие на четвъртата власт - медиите.

Средствата, с които Съюзът за Търновска конституция си служи в политическата борба, са законосъобразни и са насочени към преодоляване на информационното затъмнение и белите полета в най-новата ни политическа история. Нашите усилия за събуждане на историческата ни памет и националното ни самочувствие са насочени към българските интелектуалци, към селячеството, към хората на физическия труд в промишлеността и търговията, към войните от действащата армия и запасните чинове. Към всички българи, на които са скъпи националната кауза на отечеството и добродетелите на българския народ.

Ние не гледаме с носталгия към миналото, а работим с увереност в истинските стойности на утрешна свободна, независима, правова и демократична България, възстановила стопанството си върху частната и сдружената собственост.

Доколкото Търновската конституция е основен закон на Царство България, ние признаваме за легитимен държавен глава на нашата страна цар Симеон Втори, и то с обединителните и високопрестижни функции на представител на нацията според конституционните му пълномощия.

Нашите убеждения не се прикриват от полуистини и демагогия. За нас ясната политическа позиция е въпрос на морал и дълг, толкова дефицитни в сегашната обществена действителност на страната.

Нашият морал включва и уважението ни към политическите опоненти и толерантността във воденето на полемиката с тях. В края на крайщата в демократичния свят, към който въпреки трудностите вървим неумолимо, ще се наложат аргументите и компетентността. Политиката на епитетите и на просташкия популизъм е обречена. Тя няма бъдеще!

Време е да осъзнаем, че политическата борба не е бойно поле, а загриженост за една обща кауза - възстановяването на отечеството и благополучието на народа ни.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Димитър Х.Попов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ПАРТИЯ НОВА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ОФИЦИАЛНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА КРАЛЯ НА ИСПАНИЯ.


В навечерието на посещението на крал Хуан Карлос в София бе разпространен призив на бившия цар Симеон Кобурггота към българския народ за достойно посрещане на госта. В подобен дух бе и обръщението след завършване на визитата.

Партия Нова България категорично възразява срещу подобен подход и отношение към българския народ и държава. Българската нация, българските граждани се славят със своето гостоприемство, с традиционното си уважение към посещаващите ни държавни глави, в това число короновани. Наясно са с международния протокол и с българските държавни институции.

Призивът на бившия цар към България и българите е проява на съмнение и неуважение към традиционното гостоприемство и уважение към всички наши гости.

София, 27 май 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ПО ПОВОД НА ПОВЕДЕНИЕТО НА НЯКОИ ГРУПИ ОТ ХОРА ПРИ ОФИЦИАЛНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА КРАЛЯ НА ИСПАНИЯ.


Изпълнителното бюро на Българска партия либерали /ИБ на БПЛ/ изразява възмущение от малобройните, но добре организирани групи, които при посещението и по време на престоя на краля на Испания в София скандираха непристойни и обидни лозунги към държавния глава на Република България.


Неуважението към президента на републиката и към националните светини, демонстрирано в последно време от групи хора, очевидно действащи по указания на лица, свързани със СДС, няма нищо общо с демокрацията.

Българска партия либерали уважава убежденията на всички граждани на България, но проявата на тези убеждения трябва да става в съответствие със законите на републиката. Начинът, по който тези групи демонстрират своята привързаност към монархията, едва ли е най-добрата пропаганда в полза на техните възгледи.

София, 26 май 1993 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТНО ПИСМО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДО ДИРЕКТОРА НА В."ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИЯ В ИЗДАНИЕТО. Документът е адресиран до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ Г-Н ДАСКАЛОВ,

В брой 118 на в-к "Подкрепа" бе публикувана неподписана статия, озаглавена "Шпицкоманда готвели в спецотряда". В посочения текст е казано ни повече, ни по-малко, че според източник, заемащ отговорен пост в контраразузнаването, създаването на шпицкоманди от високопрофесионални убийци се ползвало от закрилата на лоби от парламентарни и извънпарламентарни сили, между които и БСДП.

Изпълнителното бюро на Българската социалдемократическа партия категорично протестира срещу подобни инсинуации.

Вашата "информация" е груба лъжа.

В своята стогодишна история БСДП никога не е създавала, нито ще създаде "бойни групи" за разлика от така известната на всички нам тоталитарна партия.

Решително настояваме да бъдат опровергани въпросните измислици, в противен случай ще потърсим правата си по съдебен път.

София, 26 май 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

д-р П.Дертлиев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ НА МИНЬОРИТЕ ПО ПОВОД НА ПОДПИСАНИЯ ОТРАСЛОВ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР.


Непосредствено след подписването на отрасловия /браншовия/ колективен трудов договор представители на работодателите в лицето на Министерството на промишлеността и Комитета по енергетика започнаха да дават писмени и устни указания, насочени към неговото неспазване и компрометиране. Това представлява грубо нарушение на постигнати вече договорености и неуважение на собствените си подписи и блокиране процеса на договаряне в предприятията.

Във връзка с тези безотговорни действия Координационният съвет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите /КС на ФНСМ/

Н А С Т О Я В А:

1. Ръководителите на министерствата и ведомствата, страни по договора, да предприемат съответни мерки по стриктното приложение на Отрасловия /браншов/ колективен трудов договор, включително и по работната заплата в ръководените от тях търговски дружества и фирми.

2. Подписването на колективен трудов договор в дружествата и фирмите да приключи не по-късно от 5 юни 1993 г.

При неизпълнение на посочените указания категорично заявяваме, че ще предприемем ефективни действия, предвидени в Закона за уреждане на колективните трудови спорове и ще упражним правата си по Кодекса на труда.

За евентуалното нарушение на социалния мир в бранша цялата отговорност ще носят онези ръководители, които не спазват Отрасловия /браншовия/ колективен трудов договор.

София, 26 май 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

П.Токмакчиев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /РЕВОЛЮЦИОННА/ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ИНЦИДЕНТА ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 13 МАЙ 1993 Г.


ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

За пореден път българското правораздаване е поставено пред изпитание - да играе по свирката на изпълнителната власт /т.е. на някоя политическа сила/ или да спази закона, като по същество демонстрира независимостта си и предаността си към конституцията и народа.

Обезпокоени сме от поведението на народни представители, които с действията си подтикнаха тълпа от граждани към извършване на хулигански прояви пред сградата на Народното събрание на 13 май 1993 г.

По смисъла на конституцията и закона народните представители са граждани на България и за тях важат, при равнопоставеност, едни и същи закони.

Водени от чувство за справедливост, от желание да помогнем на затлаченото ни правораздаване, ние изразяваме протеста си пред Вас - главния съблюдател на Закона - за хулиганските прояви и нарушаването на реда от група граждани; същевременно настояваме Вие да използвате правото си и да поискате от Народното събрание сваляне на имунитета на двамата народни представители от Съюза на демократичните сили /СДС/, които подбудиха тълпата граждани към физически сблъсък с органите на държавната власт - за да бъде възможно провеждането на необходимите процесуални следствени действия към тях.

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,
Отправяме молба да съдействате с бързи и неотложни действия за изясняване на случая с народния представител г-н Стефан Савов. Всеки народен представител е в правото си да поздравява хората, които са го избрали да ги представлява в парламента на държавата, както напълно добронамерено стори и г-н Савов на 13 май пред парламента.

Надяваме се, че ще съдействате извършителите и най-вече подбудителите на побоя над Стефан Савов да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Както често напоследък и сега честта и достойнството на нашето правораздаване е заложено във Вашите ръце. Ние не се съмняваме, че ще подходите с нужното внимание и загриженост за съдбата на демократичния процес в Отечеството.

Вярваме, че ще следвате принципите, определени от закона, за да защитите законодателната власт, като по този начин покажете силата в независимостта на съдебната власт.

Дано успеете!

Новото поколение български комунисти ще Ви подкрепя в тези стремления.

София, 25 май 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМНА ДЕКЛАРАЦИЯ /ЧАСТ ПЪРВА/ НА ФРОНТА НА ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ, ПРИЕТА НА УЧРЕДИТЕЛЕН КОНГРЕС НА 7 НОЕМВРИ 1992 Г. В СОФИЯ.


Ние, български граждани, отчитайки актуалното обществено-политическо и икономическо състояние в страната и очертаващите се неправилни посоки, в които се насочва започналият процес на преобразувания, доброволно се сплотяваме във Фронт на прогресивните сили в България. Анализът на обстановката, както и състоянието и действията на политическите сили спират вниманието върху опасни за цялата нация тенденции, които могат да поставят под съмнение или изобщо да ликвидират нравствените основи на бъдещото гражданско общество, а именно:

- управлявалата доскоро комунистическа върхушка, мутирайки успешно, се вгражда в новите структури на властта, използвайки ги за запазване на награбеното през дългогодишното си управление и за доразграбване на общественото богатство с цел превръщането си в икономически привилегирована каста;

- опозиционният доскоро, а сега управляващ страната СДС, отъждествяващ в началото въжделенията за свобода на най-будната част от нацията, само няколко месеца след поемането на управлението показа, че не е способен да разработи и реализира една разумна концепция за излизане от кризата, логически обвързана с дългосрочна национална програма;

- очакванията, че спечелването на парламентарните избори от бившата опозиция ще стане предпоставка за целенасочено и разумно законодателство, не се оправдаха. Липсата на цялостно държавническо виждане се прояви в хаотичната законодателна дейност на Народното събрание, характеризираща се с безразборното приемане на полуразработени и поради това неприложими или с непредвидим ефект закони;

- не само СДС, но и всички политически сили, деклариращи необходимостта от смяна на обществото, на политическата и на икономическата система, не дефинират ясно и точно какво разбират под това понятие, т.е. каква нова система предлагат да се изгради на мястото на старата, кои ще бъдат основните елементи на тази система, какви функции трябва да изпълняват тези елементи и какви връзки между тях са необходими за правилното функциониране на новата обществена система. Предлаганите платформи по-скоро представляват добри пожелания, отколкото ясно формулиране на необходимите и достатъчни условия за приемлив обществен договор, целящ съживяване и бъдещ просперитет на страната. Вместо дефиниране на тези условия безсъдържателно се жонглира с понятията ДЕМОКРАЦИЯ, РЕСТИТУЦИЯ, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ, приети априори от законодатели и представители на изпълнителната власт като панацея за тежко болната ни държава. Не се осъзнава, че боравенето с тези, макар и безусловно необходими за реформа на обществено-икономическите отношения, понятия изисква обстоен причинно-следствен анализ с цел полезното им прилагане като инструментариум в определена последователност и взаимна обвързаност с редица други важни социални морални, икономически и демографски фактори. В противен случай дилетанските, хаотични действия не само не водят до разграждане на старата система, а предизвикват появата на уродливи мутации;

- особено безотговорно е отношението както на законодателната, така и на изпълнителната власт към действително кадърния потенциал на нацията, способен да даде първоначален тласък за излизане от кризата. Налице е непознаване на собствените възможности, граничещо с национален нихилизъм. Вместо търсенето на оптимално решение с използването на всички производителни, научни, технически и интелектуални дадености, заелите се да управляват страната се уповават на съвети и помощи отвън, които в повечето случаи са безполезни, формални или просто неприложими в реалните местни условия. Наивната заблуда, че чуждестранните инвестиции автоматически ще ни пренесат в ново светло бъдеще, крие опасни за страната последици, доколкото може окончателно да я постави в безнадеждна зависимост от чуждия капитал, превръщайки кадърния потенциал на нацията в квалифицирана, но евтина наемна работна ръка. Без наличието на национална средна класа, служеща като обществен стабилизатор и буфер срещу чуждестранни домогвания, е напълно възможна реализацията на държава от типа "бананова република", т.е. пълна икономическа зависимост от други държави при наличието на два обществени слоя - малобройна свръхбогата прослойка и тотално обедняване и лумпенизиране на останалата, далеч по-многобройна част от населението. Историята доказва неизбежните остри социални сблъсъци, пагубни за попадналите в такава ситуация държави. С тревога може да се отбележи, че налице са първите зародиши за такова разделяне на обществото. Успешно мутиращата комунистическа наменклатура, рентиерската прослойка, породена от извършената в неподходящ момент и по неподходящ начин реституция на едрата градска собственост, забогателите вследствие безразсъдното освобождаване на цените в условията на пълен пазарен дефицит и преобладаващ държавен монопол върху производството прекупвачи и спекуланти оформят група, незаслужено присвояваща значителна част от общественото богатство, която получава шанса да доограби останалата част от обществото при една извършена при неподходящ начин приватизация, утвърждавайки се окончателно като бъдещ икономически господар над страната;

- за съжаление вместо целенасочено държавническо виждане за обединяване на нацията на базата на справедливи критерии, отчитащи границите между престъпно натрупания капитал и законното забогатяване на предприемчиви свободни хора, законодателната дейност на Народното събрание по-скоро обслужва интересите на гореспоменатата прослойка. Създава се впечатлението, че прокламираната реформа цели не икономическо възраждане на страната, а реставрирането на един обществено-икономически модел отпеди половин век.

Всичко това, заедно с липсата на реална политическа сила, която да предложи целесъобразна национална алтернатива за излизане от критичното за страната състояние, очертава тревожната необходимост от спешно мобилизиране на всички прогресивни сили в страната, на целия разумен потенциал на нацията за предотвратяване на опасните последици от безсъдържателното политиканстване, създаващо предпоставки за чести парламентарни и правителствени кризи, които могат окончателно да доведат страната до необратима катастрофа.

/Пресслужба "Куриер"/


10:00:00    
28.05.1993 г.    

Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                           Любомир Йорданов
Технически изпълнители: Маргарита Анева
                                           Павлина Стефанова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

[реклама]

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!