29 декември 1996 г.

29.12.1996

- Иван Костов провежда едночасова визита в кабинета на министър Добрев, по време на която му връчва касета с три подбрани разговора от множество записи, единият от които между него и Добрев, другият е с Жан Виденов.

Иван Костов след срещата: "Големият проблем на Добрев вече е кой е подслушвал и самия него. Важното в случая е, че има структура в МВР, която си позволява такива действия, които са грубо нарушение на гражданските ми права, а и тези на министър Добрев, защото и той е бил подслушван."

Костов разбира, че министър Добрев се е разпоредил да се сформира специална група, която да се заеме със случая. Добрев връчва на Иван Костов резултатите от вътрешната проверка, с които лидерът на СДС тепърва ще се запознава.

* Пресцентърът на МВР съобщава, че министър Добрев е наредил 3 независими една от друга експертизи /на СОТИ, Института по криминологоия, Службата за защита средствата за свръзка/ на касетата, за което отговаря главният секретар на МВР Георги Ламбов. Трябва да са готови в 10-дневен срок.

- На закрито заседание МС приема от 01.01. нови цени на горивата.

- Министърът на енергетиката Румен Овчаров признава, че от 01.01. ще се увеличи цената на електроенергията.

- Първото заседание на Министерски съвет през новата година ще е на 03.01., на което ще се приеме проектобюджетът и програмите, които го съпътстват.

- В декларация на МОНТ, оповестена от министър Илчо Димитров, се казва, че Просветното министерство възразява срещу намесата на политически сили, преследващи теснопартийни интереси, в образованието, което е общодържавно дело. Поводът е внесеният от 13 депутати на ДПС законопроект за въвеждането на предметно обучение на майчин език за учениците от "небългарска народност", задължителното му изучаване, както и образуването на етнически паралелки и училища.

- Консултативният съвет на БББ решава, че БББ няма да подкрепи второ правителство на БСП, БББ няма да приеме и покана за участие в нов кабинет на левицата.

- УС на БНБ дава пресконференция, за да отхвърли нападките за водената от него през последните месеци политика. След оставката на главния икономист на БНБ останалите членове на УС декларират, че няма да си подават оставките, за да не усложнят и без друго тежката обстановка.

Любомир Филипов заявява, че е умерен оптимист за възможността за изплащане на дължимите 170 млн. долара по външния дълг през януари.

* В навечерието на Нова година Любомир Филипов заявява, че БНБ няма да подкрепя лева, заради задаващото се тежко плащане по външния ни дълг през януари.

- Трима от зам.-председателите на НС Иван Куртев, Атанас Железчев и Юнал Лютфи изпращат до Скупщината на СР Югославия декларация, с която обявяват подкрепата си на позицията на ОССЕ по въпроса за местните избори.

"Като зам.-председатели на Народното събрание на Република България, страна-членка на СЕ, ние се обявяваме категорично за бързото, мирно и справедливо разрешаване на съществуващата кризисна ситуация в Република Сърбия."

- СДС-Пловдив огласява декларация за възмущението им от наглите и цинични действия, с които БСП се опитва да спаси себе си, жертвайки цялата държава. СДС-Пловдив изразява готовността си да оглави протестите срещу престъпното управление на социалистите, в случай че бъде гласувано второ правителство на провалилата се БСП.

- СЪРБИЯ: Вук Драшкович обвинява югославската полиция, че е убила Предраг Старчевич, който умира при сблъсък между съмишлениците на опозицията с тези на президента Слободан Милошевич. Всички събрани информации показват, че полицията е виновна, което е и причината смъртта да бъде премълчавана два дни. Властите твърдят, че Старчевич е починал от сърдечни проблеми.

* На митинга Вук Драшкович заявява, че опозицията е готова за диалог с властите, но след като бъде призната изборната победа на "Заедно". В противен случай демонстрациите ще продължат.

Сръбското министерство на правосъдието изразява несъгласието си с решението от 27.12. на Градската избирателна комисия в Ниш, анулирала победата на опозицята на местните избори, след като местният съд задължи изборната комисия да присъди 26 места в градския парламент на опозиционната коалиция "Заедно".

* Министър-председателят на Черна гора Мило Джуканович подкрепя протеста на белградските студенти в новогодишно послание, публикувано в Белгарад.