2 юли 1993

София, 2 юли 1993 година
        Брой 127 /914/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НЕОКОНСЕРВАТИВНАТА СИНЯ ПАРТИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ. Партията е учредена на 26 юни 1993 г., избран е Национален съвет и съпредседатели доц. Атанас Щерев, проф. Юлиян Луканов и Иван Искренов. Ръководството е внесло документите в Софийски градски съд за регистриране по Закона за политическите партии.


Неоконсервативната синя партия /НКСП/ оценява политическата ситуация в страната като кризисна и непредсказуема. Институциите: парламент, Министерски съвет и президентство, не са в състояние да изпълняват своите функции.

Тези институции спомогнаха в значителна степен за подмяната на народния избирателен вот, което е първопричината за съществуващото политическо напрежение в страната.

Ето защо ние, учредителите на Неоконсервативната синя партия,

ДЕКЛАРИРАМЕ:

1. Искаме оставката на президента като първопричина за настоящата политическа криза.
Президентството е институцията, която е координиращ център на реставраторските и антидемократичните сили в страната.

2. Ние сме за предсрочни парламентарни избори. Преструктурираният парламент не отразява реално волята на избирателите и не отстоява техните интереси.

3. Считаме, че правителството на Беров, току-що ремонтирано, е едно марионетно правителство и чрез него продължава да управлява БСП /комунисти/. То доказа своята некомпетентност да управлява страната и ние сме за неговата незабавна оставка.

4. Изцяло подкрепяме действията на СДС, неговия Координационен съвет в усилията му за разрешаване на политическата криза с демократични средства.

Ние считаме, че СДС беше, е и ще бъде единствената реална политическа сила, която е в състояние да доведе до успешен край процеса на декомунизацията в страната.

София, 26 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА МЕСТНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ - ПЛОВДИВ, НА БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР ПО ПОВОД НА ПОДАДЕНАТА ОСТАВКА ОТ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА БЛАГА ДИМИТРОВА.


Няколко са събитията през последната седмица, които заслужават нашето внимание. Последното от тях е връчената вчера оставка от вицепрезидентката на Република България пред Конституционния съд.

Има нещо смущаващо в момента, избран за подаване на оставката й, в самите мотиви към оставката. Госпожата била обидена на г-жа Лалюмиер и я обвинява в лъжа. Но Конституционният съд съобразно с чл. 97, ал.2 от Конституцията следва да се произнесе и установи верността на посочените в мотивите обстоятелства.

Това действие на госпожата е НЕДОПУСТИМО за високия държавен пост, който тя е заемала досега. Тя твърди, че казвала винаги истината. Дали е обаче така? Защо не подаде оставка с мотив, че не е съгласна с политиката на президента? Това щеше да е истина. Защо не я подаде още преди две седмици, след злополучното й появяване пред телевизионния екран. Или я подава сега, за да избегне сезирането на Конституционния съд за нарушаване на конституцията от нейна страна?

Кога е казвала истината въпросната госпожа? Когато е писала: "Последен миг пред мавзолея, полага клетва цял народ и бъдещето расне в нея със ръста горд на Димитров”, или когато порица Джон Стайнбек за похвалата му на защитниците на демокрацията срещу комунизма във Виетнам, или когато служеше на комунистическата върхушка във Виетнам, или когато се подписа под порицанието на Александър Солженицин, или когато произнесе пълната с омерзение клетва срещу нашата конституция, като я нарече смъртна присъда за родината, или сега, когато обвинява г-жа Лалюмиер в лъжа?

Никога не е късно за един човек да се самоокаля! Това голямата българска поетеса успя отлично да направи. Блага, Блага, защо не си остана вкъщи да пишеш стихчета и да бъдеш съвест на нацията?

И така "Раковски" 134 най-сетне предаде една от последните крепости, която държеше в ръцете си.

Остана само да се подпише актът на пълна капитулация. Какво остава още? Близане на рани и хленчене, защото както са казали древните римляни: ”Горко на победените!"

Гладната стачка е вече отминал етап, за да има вече смисъл да говорим за нея. Отминал етап са и палатковите лагери. И както бяхме предсказали още преди три седмици, в България всяко чудо е за три дни /в случая за три седмици/.

И накрая само още едно изречение: "Само идиотите правят от поражението си героични поеми!"

Пловдив, 1 юли 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА ПОЛИТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ "ФЕДЕРАЦИЯ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ В БЪЛГАРИЯ.


Осъзнавайки сложността на политическата обстановка в страната, Федеративният съвет на Политическа коалиция "Федерацията Царство България" застава на твърдата позиция, че демократичните процеси в България са в застой със сериозни наченки на тоталитарна реставрация. Федерацията счита, че гражданският мир е застрашен поради неадекватните политически действия от страна на правителство и президентство, както и от неспособността на парламента да изпълнява нормалната си нормотворческа дейност.

Федеративният съвет изразява становище, че съставът на настоящия парламент отдавна вече не отговаря на политическата реалност, а така нареченото "експертно правителство" недвусмислено доказва определени политически пристрастия.

Ние със загриженост следим реакцията на основателен протест от страна на българското гражданство и оправдаваме всички мирни и законни протестни акции, насочени към самокомпрометиралите се държавни институции.

София, 1 юли 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ РЪКОВОДЕН СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМ ПРОФСЪЮЗ "ЕДИНСТВО" В ПОДКРЕПА НА ИНСТИТУЦИИТЕ ПРЕЗИДЕНТ, НАРОДНО СЪБРАНИЕ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ.


Гладната стачка на Едвин Сугарев и исканата оставка на президента е само параван за лични интереси.

Ръководството на Независим профсъюз "Единство" остро осъди подходите, използвани в протестните действия, с цел дестабилизация на страната.

Ние сме за законност, да спре конфронтацията, която носи политически дивиденти, но противопоставя българския народ.

Искаме спокойствие, оживяване на икономиката и работа за всеки.

И макар да сме потърпевши /от началото на годината без сграда, т.е. на улицата/, твърдо заставаме и подкрепяме демократично избраните Народно събрание, президент и Министерски съвет.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ ПО ВЪПРОСА ЗА ЗАЩИТАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СЪС ЗАКОНОВИ СРЕДСТВА.


Изпълнителният съвет на Национален професионален съюз /ИС на НПС/ с тревога и загриженост констатира, че в последно време ескалират репресивните действия спрямо българските граждани от страна на органите на държавната власт. Всичко това става на фона на тотално подменения вот на българските избиратели от последните парламентарни избори и президентски избори. Стремежът да се управлява страната пряко волята на избирателите несъмнено задълбочава политическата, икономическата и социалната криза. През последните дни обстановката в страната придобива взривоопасен характер благодарение на деструктивните действия на президента на републиката д-р Желю Желев. Тежките заплахи, които той отправи към първата политическа сила Съюза на демократичните сили, подсказват намеренията за търсене на опора в сили, неотговорни пред избирателите.

Изпълнителният съвет на НПС счита, че настоящата ситуация е в ущърб на икономическите и социалните интереси на милиони хора в страната. На предизвикателството, което се отправя към тях, те могат да отговорят по цивилизован и достоен начин, предвиден в българското законодателство, а именно стачните действия. В настоящия момент само тяхната солидарност и готовност за общи стачни действия биха могли да респектират реставраторите и техните намерения да задълбочат кризата. Наред с исканията за стабилизация посредством нови избори ИС на НПС счита, че отсега е необходимо:

1. Да се промени изцяло системата за компенсиране на доходите на населението. Належащо е актуализирането на минималната работна заплата в размер поне 1600 лв, както и свързаните с нея обезщетения и социални плащания.

2. Необходимо е незабавно да бъдат внесени за разглеждане от парламента на законопроектите за социално осигуряване и полагане на началото на реформата в тази тъй важна област.

3. Да бъде изменен данъчният режим по такъв начин, че да бъде ограничен износът на капитал от страната и да се създадат нови работни места; да бъде удължен срокът за изплащане на обезщетения за безработица.

ИС на НПС вярва, че това са искания на милиони хора в страната и че тези искания трябва да бъдат защитени с всички законни средства, включително стачни действия на териотрията на цялата страна.

Само солидарните стачни действия могат да принудят сегашните управници или да се заемат незабавно с решаването на действителните проблеми, или, признавайки безсилието си, да се оттеглят по цивилизован начин.

София, 16 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗДРАВЕН ДЕМОКРАТИЧЕН СИНДИКАТ КЪМ АСОЦИАЦИЯТА НА ДЕМОКРАТИЧНИ СИНДИКАТИ КЪМ РАБОТЕЩИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЗА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА БЮДЖЕТНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Документът е адресиран до средства за масова информация.


КОЛЕГИ,

Българското здравеопазване се намира пред разгром!

Приетият от парламента бюджет не осигурява дори и минималните необходими средства за съществуване на здравната мрежа.

Ние многократно предупреждавахме парламента, президента и правителството за предстоящото унищожение на българското здравеопазване. Общините вече привършват резерва от средства, необходими за поддържане на здравните заведения, а някои вече ги изчерпаха, както е случаят със Столична голяма община /СГО/. Липсват средства за консумативи, лекарства, храна за болните, материали, апаратура, както и за поддържане на сградите. Започнаха протестни и стачни действия на работещите в здравеопазването в редица болници и поликлиники.

Призоваваме всички работещи в здравеопазването и обществеността към солидарни протестни действия с искането за незабавно актуализиране на бюджета за здравеопазването, както и на бюджетите на общините, осигуряващи средствата за поддържане на общинските здравни заведения.

Ако днес това не стане, утре ще бъде късно!

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАЧЕН КОМИТЕТ НА УЧИТЕЛСКИЯ СИНДИКАТ "ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ.


Протестните действия на учителите от "Подкрепа", започнали на 26 април 1993 г., продължават под различна форма, включително гладни стачки в София и в страната.

Постигнати са частични споразумения по три от стачните искания, а именно: да не се намаляват средствата за веществена издръжка на учебните заведения, както и да не се променят нормативите за задължителна преподавателска заетост и броят на учениците в паралелките и на децата в групите на училищата и детските заведения. Относно размера на средната брутна заплата в сферата на образованието, предложен от нас, преговорите не доведоха до положителен резултат по вина на Министерския съвет. До момента окончателно споразумение между Учителския синдикат "Подкрепа" и правителството не е подписано. Поведението на господа политиците в случая може да се характеризира само с една дума - БЕЗОТГОВОРНОСТ. Защото става дума за бъдещето на България.

Няма в историята на синдикалното движение стачка, която подобно на учителската, да е била обект на такъв тотален саботаж и спекулации с цел извличане на дивиденти от страна на различни политически сили и синдикални фирмирования. Опитите за локаут на стачката, наглата дезинформация за нейния ход, използването /като оръжие за натиск срещу нас/ дори на най-ценното, което всеки достоен учител носи в себе си - любовта към учениците, към децата, - се провалиха безславно.

Като учители, давайки пример какво е за нас категорията морал в настоящия момент, препоръчваме на нашите членове и симпатизанти да се въздържат от предприемане на безсрочни ефективни стачни действия, защото това би довело до незавършване на учебната година. При бездушното отношение на тези, които можеха, но не пожелаха да решат проблемите на българското просвещение, една такава крайна мярка би ощетила единствено учениците и техните родители. Да не говорим за допълнителните финансови загуби на бедния български учител, чудещ се как да върже семейния бюджет и как да оцелее.

Това, което Националният стачен комитет препоръчва на учителите от "Подкрепа", не означава прекратяване на стачката, а само трансформиране в стачна готовност. Защото както има край, учебната година има и начало, което е на 15 септември 1993 година. Напомняме на Министерския съвет, че до есента има достатъчно време да подпишем окончателно двустранно споразумение. Защото социалната цена на икономическата реформа е твърде висока за една голяма част от интелигенцията на България - учителите. Надяваме се до септември това да разберат /а те ще го и усетят на собствен гръб/ и колегите от другите синдикати, които сега не ни подкрепиха.

Благодарим на всички колеги, които ефективно, символично, с митинги и шествия, с подписки, с гладни стачки в София и в страната изразиха своя протест против несправедливото и преднамерено загърбване проблемите на обявения на висок глас от проф. Л.Беров за приоритетен отрасъл "Образование".

Благодарим на родителите, които със своята морална подкрепа доказаха, че са разбрали смисъла на нашата борба за нова, демократична образователна система, която да позволява на децата ни да получат такова образование, което да им отвори вратите към Европа и към света, с което да бъдат полезни на България, на бъдещето.

Благодарим и на колегите от СБУ и НУС, които, дистанцирайки се от своите "шапки", взеха участие в протестните действия във Враца, Добрич, Благоевград и в други по-малки селища в страната.

Благодарим на всички български граждани, носещи в сърцата си идеалите на Народните будители и милеещи за родната Просвета, които ни подкрепиха.

БЛАГОДАРИМ ВИ, СВОБОДНИ ХОРА!

София, 17 юни 1993 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ; Людмил Митев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ЧАСТНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ ПО ПОВОД НА ОБЯВЕНОТО ШЕСТВИЕ С АВТОМОБИЛИ ЗА ПРОТЕСТ СРЕЩУ НОВИТЕ ТАКСИ.


Със постановление N 102 на Министерския съвет правителството на Беров продължава своята грабителска политика по отношение на частния бизнес. Съюзът на частните превозвачи заяви, че не приема новите такси, постановени от кабинета за частните превозвачи. Освен петицията, която съюзът внесе в правителството, за днес, 24 юни 1993 г., бе решено да се проведе шествие с автомобили между 11,00 ч. и 13,00 ч. по улиците на София. Протестното шествие е съгласувано и разрешено от кмета на София. В уговореното време в началния пункт на шествието бяха полицейски подразделения, които блокираха шествието. По този начин Министерството на вътрешните работи и столичната полиция показаха, че не само не спазват конституционните права на гражданите, но и пречат на мирните протести.

Частните превозвачи се борят срещу постановление N102 на Министерския съвет, което засяга всички български граждани, притежаващи леки и товарни автомобили.

Ние, частните превозвачи, заявяваме, че не желаем да живеем и работим в полицейска държава и призоваваме кмета на столичната управа да потърси обяснение от столичната полиция за незаконните действия на силите на реда.

София, 24 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ТВОРЧЕСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ КЪМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И КЪМ ПОСЛАНИКА НА САЩ В БЪЛГАРИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА СГРАДАТА НА СРЕДНОТО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ "ЛЮБОМИР ПИПКОВ".


Обръщаме се към Вас с надеждата, че разумът и моралът ще надделеят при решаване участта на Средното музикално училище "Любомир Пипков” в София, което е едно от най-старите училища по изкуствата в България. В почти вековната си история е доказало, че е уникален център на музикалната ни култура. Ако някой по света знае нещо за Родината ни, то е, защото българските музиканти са концертирали по всички сцени на света. А те първо и преди всичко са възпитаници на това училище.

Едва ли има прецедент в световната история правителство да изхвърли такъв род училище на улицата, за да предостави сградата на чуждо посолство.

Уважаеми господин посланик, вярвате ли, че това може да се случи във вашата страна и какво би последавло от това? Откажете се от това, което Ви се предлага от нашите неразумни политици, и дайте на неродената ни демокрация пример за подражание.

Господин министър-председател, отменете безотговорното решение, за да докажете, че и в тази страна все още има хора, които ценят българската Музикална култура.

София, 16 юни 1993 г.


        СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ: Веселин Байчев

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМПОЗИТОРИ: проф.Лазар Николов

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ: проф. Борислав Стоев

СЪЮЗ НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ: Стефан Илиев

СЪЮЗ НА ПИСАТЕЛИТЕ: Кольо Георгиев

СЪЮЗ НА ФИЛМОВИТЕ ДЕЙЦИ: Христо Тотев

СЪЮЗ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ: Александър Ангелов

СЪЮЗ НА АРХИТЕКТИТЕ: арх. Банков

СЪЮЗ НА УЧЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ: проф. Матев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА СЪЮЗ "АНТИКОМУНИЗЪМ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" ПО ВЪПРОСА ЗА ДЕМОНТИРАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ.


Съюз "Антикомунизъм за демокрация" намира решението за демонтажа на Паметника на Съветската армия и скулптурните фигури и барелефи около него за напълно правилно, затова категорично застава в подкрепа на кмета на столицата проф. Янчулев.

Достатъчно време българският народ е търпял тази подигравка с националното му достойнство.

Няма народ, който сам де е издигал паметник на своя поробител. В подкрепа на твърдението, че бяхме окупирани и поробени от Съветската армия, е достатъчно да споменем два факта:

1. България беше суверенна държава със свой парламент и правителство и поддържаше дипломатически отношения със СССР. В центъра на София се намираше съветското посолство начело с посланика Кирсанов.

2. На 5 септември 1944 г. СССР обяви война не на някой поробител, а на Царство България и войските му преминаха в боен ред неговите граници.

Време е на младото поколение да се каже историческата истина. Време е веднъж завинаги да се разбере, че нахлуването на съветските войски в България по нищо не се различава от нахлуването на византийските войски и на турските пълчища, след което в историята е записано "България падна под византийско робство" и "България падна под турско робство". Време е да се запише, че на 9 септември 1944 г. след нахлуването на съветските войски България падна под съветско робство. При своето изтегляне след години съветските войски оставиха хиляди емисари, които построиха паметниците на поробителите.

Това решение на Столичния общински съвет ще остане като едно достойно дело, а имената на гласувалите съветници ще трябва да се запомнят от поколенията като имена на истински родолюбци.

Време е българският народ да покаже, че сам се уважава, за да го уважават и другите народи.

София, 22 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА СОЦИАЛНА ЗАЩИТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


В нашето общество пенсионерите по численост надминаха 2,5 милиона души. Техните проблеми са тежки и сложни. Те могат разумно да се решават само при стабилитет на всички институции в страната.

България отново се въвлича в остра политическа конфронтация. Деструктивни и реставраторски сили са заинтересувани страната да бъде дезорганизирана, разорена, разграбена, разединена и да стане лесна плячка на чужди сили. В размирния Балкански район такъв курс е крайно опасен.

Вместо признаване волята на Народното събрание те се обявяват против парламентаризма и погазват волята на народа.

Вместо към демократична република водят нещата към анархия, диктатура и възстановяване на монархията.

Вместо зачитане на президентската институция, водят бясна борба срещу законно избрания президент и уронват престижа на страната пред световната общност.

Вместо обединяване на усилията на народа за излизане от тежката икономическа криза налагат конфронтация и разединение.

Вместо засилване борбата с престъпността блокират изпълнителната власт и създават условия за разграбване на националното богатство.

Вместо производствено съживяване и осигуряване работа на хората искат пълно разорение на цялата икономика.

Вместо по-големи грижи за социално слабите слоеве от населението, и особено на пенсионерите, те най-яростно защитават по митинги и палатъчни селища екстремизма във всичките му форми.

Ние имаме законно основание да бъдем недоволни от Министерския съвет и Народното събрание, които не осигуриха пълна компенсация на пенсиите заради инфлацията, не дадоха добавка на самотните пенсионери, оставиха пенсиите много под жизнения минимум, но считаме, че това трябва да стане чрез разумен и честен диалог със съответните органи при отчитане реалните възможности на страната.

НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИ!

София, 16 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКЛАД /ЧАСТ ПЪРВА/ "МОЖЕМ ДА ВНЕСЕМ И РАЗУМ, И УВЕРЕНОСТ В ПОБЕДАТА" НА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ ПРЕД XXV КОНГРЕС /19-20 ЮНИ 1993Г., СОФИЯ/.


От възстановяването си Радикалдемократическата партия /РДП/ измина богат и труден политически път. От партия на неколцина ентусиасти и влюбени в морала и честността граждани на България РДП стана един от двигателите на демократичния процес в България, една от основните организации в СДС. Тя бе в основата, в стратегическия център на всички печеливши и победни позиции на СДС. Особено важна бе ролята на РДП за изборната победа през октомври 1991 г. Във ВНС никой от нашите депутати не предаде каузата на СДС. Още тогава единствено нашите депутати се възпротивиха на сделката между Желев - Семерджиев и нашата парламентарна група, тогава от 7 души, категорично не гласува Желев и Семерджиев да бъдат президенти на България и напусна заседанието. Творческо и активно е поведението и днес на нашите парламентаристи. Съвсем справедливо всички лидери на СДС, които поздравиха конгреса, заявиха, че РДП е истински либералната, истински демократичната партия, която чрез своята програма и чрез своите личности символизира не само истинското лице на демокрацията в България, но и новото лице изобщо на България.

След изборната победа РДП не започна да ламти за постове и кресла, макар много от нашите членове да ги заслужават. Ние, радикалдемократите, останахме повече в парламента. Защото добре съзнавахме, че ще дойде труден момент, че всички ретроградни, реакционни сили на комунистическата партия, Държавна сигурност, всички ще тръгнат срещу нашето правителство. Нали трябва да има някой, който в парламента да го крепи. Защото лесно е на върха на победата да станеш министър, трудно е да бъдеш сам лице срещу лице с комунистите и всекидневно да се бориш с тях. Днес се знае, че именно от нашата партия излязоха всички конкретни идеи за декомунизацията.
Декомунизация реална, твърда, чрез действията на изпълнителната и законодателната власт. Благодарение на нашето правителство и на Парламентарната група на СДС в страната се активизира смяната на системата. Започна смяна на кадрите и на структурите. За съжаление, при нашето правителство имаше лош подход при смяна на кадрите. Ние не започнахме да сменяме радикално комунистическите кадри и това ни донесе много проблеми. Известна е нашата позиция за съдене виновниците за третата национална катастрофа, позицията ни за разкриване на досиетата. Радикалдемократическата партия още от самото начало е заявявала, че е за цялостно разкриване на досиетата. Затова всеки гражданин да има достъп до своето досие и за да може всеки, който иска да участва в политиката, първо хората да го видят какво представлява. Сега някои правят опит да изместят този принцип и започват да увъртат - че досиетата били скрити на различни места. Има ли обаче закон за разкриване на досиетата, нищо не може да се скрие и държавните органи са длъжни да го изпълняват. Друг въпрос е, че аз самият не считам този парламент за способен да свърши тази работа. Затова казах, че това е морален дълг.

През двегодишния отчетен период членовете на Изпълнителния комитет на партията и всички наши депутати действаха в пълен синхрон. Особено важна бе ролята на РДП за утвърждаването на Съюза на демократичните сили. Това намери отражение във факта, че макар да не бяхме хора, които се натискат на всяка цена във властта, с доверие, с пълно мнозинство, с уважение, представители на нашата партия бяха издигнати и за министри, и за заместник-министри, общински съветници и кметове. Много трудно ми беше да направя справката колко радикалдемократи участват в структурите на властта и в управлението на страната. Затова и няма да ги изброявам.

Винаги съм мечтал в България да има една партия на честни и достойни хора, които - направо ще го кажа - да не крадат, да не бандитстват и да не мошеничестват, когато са във властта. Досега, смея да твърдя, нашата партия не се посрами, нашите хора не посрамиха България. Затова съм благодарен на всички радикалдемократи, които са в структурите на властта.

Разбира се, трябва да похваля и депутатите в парламента. Към тях се гледа с леко лошо око - много пари вземали и така нататък. Чест за партията са нашите депутати, членовете и председателите на комисиите Неделчев, Карев, Ганев, Джеров, г-н Панов - председател на българската делегация в ПАСЕ, г-н Панев, който извърши огромна работа по разкриването на истината за изборите от 1990 г. Те са най-работливите и най-съвестните. Ако искате да ги корите, корете ги. Ако искате да ги отстранявате, отстранявайте ги. Но аз ви казвам, че те са достойни хора и си вършат работата и я вършат не за себе си. Вършат я за България.

Искам да споделя мисли за сегашната политическа ситуация и мястото на РДП в нея. Това, което трябва да ръководи нашата работа в днешната сложна ситуация, е единството на СДС. Ние винаги сме намирали начин да подчиним личните и партийните амбиции на каузата на СДС. Трябва да го направим и сега. Другото би било стратегическа грешка. СДС обаче не е един глас, една личност. СДС е възможността да се намери най-правилният ход; най-правилната тактика. А не да се изпадне в безизходност и в криза. Ето защо единството ни е крайно необходимо. И то единство на принципна и честна основа. Единство, когато се изпълняват решенията, а не когато се съчиняват някакви измислици, както по някой път правят г-н Тошо Пейков или г-н Васил Михайлов, което и стана повод да бъдат отстранени от парламентарната група. Ето това ние, като мислещи хора, трябва да го спрем. Спрем ли го, всички ще ни благодарят, и в СДС, и в страната. Това е нашата морална отговорност. Първо, вътрешният мир в СДС и второ, разширяването на политическото пространство. Всички сме антикомунисти. Вече три години викаме "Долу БКП". Един път се преброихме, не ни стигнаха гласовете. Втори път се преброихме, един процент само повече. Настава третият път. Този трети път трябва да има и хора, политически лидери, политически партии в СДС, които да разширят политическото ни пространство и заедно с всички, които викат "Долу БКП", в урната, в деня на избора за СДС да пуснат глас и тези, които казват "Долу, ама..." Тези плашливи, страхливи мили наши българи, които след три години приказки за демокрация в страната не узряха, не разбират какво става и нищо чудно и да не отидат да гласуват. Тези хора обаче могат да бъдат убедени. За тях се работи непрестанно. Изборната победа ще дойде в момента, когато всички вие, всички ние убедим поне още един такъв човек да гласува за СДС. Другото е политическо самоубийство. Това каза и Едвин Сугарев, когато дойде в Координационния съвет. Той помоли за единството на СДС. Да се спре с тази истерия. И РДП е партията, която може да внесе и разум, и увереност в победата, и сигурност в коалицията. За съжаление СДС преболедува. Аз не знам дали е свършила болестта. Но беше невероятно тежка. Това беше и борба, и кариера за власт на някои лидери.

Ние като че ли виждаме непрестанно само едно - как бяхме измамени и как в парламента някой преструктурира политическото пространство. Но онова, което стана във парламента, има и своя огледален образ вътре в СДС. Едни депутати изневериха на синята кауза, предадоха синята идея, гласуваха за правителството на Беров...

Същевременно в СДС започна един тих, пълзящ преврат. Опит да се преструктурира политическото пространство в СДС. И ако на един от последните митинги аз нагрубих някои хора, за което дълбоко се извинявам, то беше, защото преди мене един господинчо говори как сме били на площада преди 3 години заедно. Но той не беше на този площад през 1990 година. И той не плака с нас, когато изгубихме изборите. Защото господинчото тогава беше срещу СДС. Това беше истината...

В СДС навлизат нови хора. Нека навлизат. Нови борци за демокрация. Нови лидери. Нека всичко това става. Но да става с ум, с премисляне, да става с морал и да не води до разцепление, до конфликти. Защото всеки така отцепен глас, всеки захвърлен глас води след себе си хора, които след това се разочароват от нас. А ние се нуждаем не просто от изборна победа, а от сериозна изборна победа, за да можем да управляваме България. Няма смисъл само да политиканстваме.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
РЕГИСТЪР НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ


134. БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "НИКОЛА ПЕТКОВ"


Софийският градски съд на 24 юни 1993 г. на основание на чл. 9 и 10 от Закона за политическите партии и на чл. 496 от Гражданския процесуален кодекс регистрира политическата партия Български земеделски народен съюз "Никола Петков". Наименованието на организация съдът е дал на основание на решение по фирмено дело N 45 от 1993 г. за освобождаване на името от партия БЗНС "Никола Петков" с главен секретар Анастасия Мозер.

Първото учредително събрание /2 ноември 1992 г/ взема решение за създаване на партия БЗНС "Никола Петков", приема устава и избира ръководни органи. На второто събрание на учредителите /18 юни 1993 г./ е уточнен съставът на Постоянното присъствие и на Централната контролно-ревизионна комисия.

По повод на съществуващия и регистриран през 1992 г. Център за обединение на земеделските сили /ЦОЗС/ с цели, устав и главен секретар същите като на БЗНС "Никола Петков" съдът е решил, че няма правно нарушение, понеже в документите им няма забрана за това. ЦОЗС ще прекрати дейността си след обединението на земеделските партии в България.

БЗНС "Никола Петков" се представлява от главния секретар Милан Дренчев и от организационния секретар Любен Божилов.

Адрес за контакти:
София, ул."Леге" N5
тел. 83-ХХ-ХХ

/Пресслужба "Куриер"/


11:00:00
02.07.1993 г.

Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                           Любомир Йорданов
Технически изпълнители: Траянка Каличкова
                                           Галина Дамянова
                                           Иванка Тодорова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!