30 декември 1996 г.

30.12.1996

- Президентът Желю Желев започва консултации с политическите сили за съставянето на нов кабинет. Първата от тях е с ПГДЛ. Другите консултации ще продължат на 04.01.

Георги Първанов, Красимир Премянов, Стефан Гайтанджиев и Драгомир Шопов уведомяват президента, че след подадената оставка на кабинета Виденов Демократичната левица има готовност да използва своя мандат и да формира второ свое правителство.

След срещата става ясно, че:

до 10.01.1997 - ще е известно името на новия министър-председател;

08.01.1997 - насрочено е съвместно заседание на ВС на БСП и ръководните органи на БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност", на което трябва да бъде излъчен новият министър-председател;

14.01.1997 - насрочено е съвместно заседание на левицата за утвърждаване състава на кабинета;

16.01.1997 - гласуване в НС на новия кабинет.

- В интервю за "Демокрация" Иван Костов заявява, че СДС е изминала успешно един етап от изпълнението на своята дългосрочна програма - сваляне на правителството на Жан Виденов, предизвикване на правителствена криза и евентуално постигане на програмата, записана в Декларацията за спасение на България. Според него най-вероятното събитие за 1997 г. ще са предсрочните избори. Следващото правителство на БСП ще е много, много слабо и ще преживее много трудни моменти.

- ОДС излиза с обръщение към българския народ: "ОДС са за нов обществен договор" по повод извънредното заседание на НС за разглеждане на Декларацията за спасение на България.

"...Ние, хората на България, трябва да спрем бедственото управление на БСП.

България няма нужда от ново социалистическо правителство.

България иска отговорно и силно управление след предсрочни парламентарни избори.

Необходим е нов обществен договор.

Само народът може да посочи кой да го преведе през тежките изпитания, които предстоят на България.

ОДС свиква митинг-шествие на 03.01. в 16 часа от НДК по бул."Витоша" до Солни пазар под наслов: "Подкрепа на Декларацията за спасение на България, срещу съставяне на ново социалистическо правителство и за предсрочни парламентарни избори" с призив всички да участват в него.

* Ден преди Нова година Димитър Диманов обявява, че стачният комитет на "Промяна" е в пълна готовност, след 3 януари минава на 24-часов режим на работа, а структурите - в пълна бойна готовност. След тази дата обединението започва разговори с Народен съюз и ДПС. Акцията на 3 януари е само началото на подобни протестни прояви.