30 ноември-1 декември 1996 г.

30.11-01.12.

- Двудневно заседание на ОПКК на БСП с председател Сашка Каракашева.

* Във връзка с изготвянето на отчета си за извънредния конгрес, ОПКК на БСП се среща с Жан Виденов за политиката на правителството и зърнената криза. Оправдават премиера.

* ОПКК излиза с решение основните организации на БСП, в които членува оседеецът Александър Райчев и депутатът Тодор Пандов, да разгледат поведението им и да уведомят за решението си ОПКК.

* Според тях Райчев в публикации и изявления за медиите е погазил принципите на другарство, взаимно уважение,  взаимопомощ и устава на БСП. ОПКК го разследва по искане на Виденов с писмо до комисията, че "приятелският кръг около сп. "Сега" начело с Андрей Райчев и 3 медии водели целенасочена "антипартийна, антинационална и антиморална кампания срещу него".

* Политическа отговорност се търси от депутата Тодор Пандов, който по "Свободна Европа" е обвинил колегата си Златимир Орсов, че като член на УС на БЗПБ е спомогнал за изнасяне на зърното от страната. Според комисията обвинението е необосновано, а Пандов е нарушил Устава на БСП.

* ОПКК решава, че кметовете, зам.-кметовете, областните и зам.-областните не могат да бъдат избирани за делегати на конгреса. Избирането им ще противоречи на Закона за местната администрация и те ще участват в работата на конгреса като гости.

* ОПКК излиза с решение и по ревизията в "Дума прес" АД. Взаимоотношенията с търговеца Кривошиев не са били в нарушение със закона. Михаил Данов не може да бъде обвиняван за пропуснати ползи като изпълнителен директор на АД.

* Без последствия са оставени и окачествени като недоказани и необосновани обвиненията на Данов от писмото му от януари, публикувано в печата и адресирано до Висшия съвет. Не е било прието предложението да се поиска политическа отговорност от Данов заради писмото му, тъй като не е член на БСП.

- НС на ЗДС в СДС взима решение синята коалиция да се трансформира в национално движение. В обръщение те заявяват, че всяко разединение в синята коалиция обслужва политическия противник БСП.

- Националната конференция на БСДП взима решение: "БСДП предлага на партиите и коалициите от ОДС да започнат спешно разговори за подписването на коалиционно споразумение за съвместно пълноправно участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори". Конференцията препоръчва на Националния комитет и на ИБ на БСДП да положат усилия за задълбочаване на отношенията между БСДП и СДП.

* Теодор Дечев става и.д. председател на БСДП, тъй като Петър Дертлиев заминава за 2 месеца в Америка при дъщерите си.

- В писмо на МОНТ до общините се напомня, че с указанието на министерството за тази учебна година не се позволява в училище да се носят етнически атрибути, дрехи, разделящи българските деца.

- На 51-та сесия на Общото събрание на ООН е приета резолюция за състоянието на правата на човека в Босна и Херцеговина, в Хърватия и СР Югославия. За първи път в резолюция на такова равнище в световната организация се включва формулировка за българско национално малцинство в Република Сърбия. С нея се отправя призив към властите на СР Югославия да вземат незабавни мерки за защита правата на лицата, принадлежащи към българското малцинство.

- Рубрика в "Демокрация" - "Виденова седмица през погледа на Валентин Василев" - от кога започва.

- СЪРБИЯ: Сръбската опозиция обявява, че ще бойкотира работата на парламента и местните съвети, ако правителството на президента Слободан Милошевич не признае първоначалните резултати от изборите.

Около 200 000 души протестират по улиците на Белград. Преди това 20 000 студенти провеждат свое шествие, подкрепяни с възгласи от минувачите. За да пробият информационната блокада, наложена от управляващите, студентите разпространяват новини за протестите от Белградския университет по електронната мрежа Интернет. Две частни радиостанции в провинцията започват да препредават емисиите на заглушаваното от няколко дни  радио Б-92. САЩ заявяват, че ще им бъде трудно да подкрепят връщането на Сърбия в международните организации, ако властите не зачитат демокрацията. Всички търговски споразумения с ЕС са замразени.

Според източници, цитирани от ВВС, на Милошевич е предложен компромис, а именно комисия от международни юристи да разгледа документацията от местните избори и да определи дали победата на опозицията е валидна.

- МОЛДОВА: Пьотър Лучински е избран за президент на Молдова с 54% от гласовете на избирателите.