30 ноември 1996 г.

30.11.1996

- Катастрофално наводнение в Златоград.

- След завръщането си от Италия Иван Костов заявява, че България може да мине и без валутен борд, ако управлява правителство на ОДС. Това е алтернативата, която ще позволи страната ни да оздрави лева, без да се стига до крайностите, идващи от въвеждането на паричния съвет. Можем да стабилизираме икономиката на страната без валутен борд, като предлага валутно стандартизиране на българския лев, приложено от УС на БНБ.

За да стане това, първо е необходимо да се признае провалът на БСП в опита й да управлява страната и след това да има предсрочни парламентарни избори. Според него, ако има национално съгласие, предсрочните избори могат да се проведат още през пролетта.

Според Костов правителството на левицата не може да се справи със ситуацията в страната и трябва да признае вината си. Според Костов предложението на МВФ е отправено не към България, а към сегашното правителство, но при управление от страна на опозицията имало възможност МВФ да се съгласи и с друг вариант за излизане от кризата. Аз съм против въвеждането на борда през януари.

В Рим Иван Костов се е срещнал с висши италиански политици и банкери. Те са потвърдили позицията, че идеята на МВФ за въвеждането на валутен борд се отнася конкретно до правителството на Жан Виденов и при смяна на кабинета може да се очаква друго, по-изгодно предложение.

Основните принципи на икономическата, социалната и финансовата политика на ОДС са били формулирани през последната седмица в Каденабия, Италия. В семинара са участвали лидери и експерти на СДС, БЗНС, Демократическата партия и ДПС. Там Иван Костов излага програмата за управление на България. Срещата е организирана от фондация "Конрад Аденауер".

- В "Панорама" Иван Костов казва, че дискусията през миналата седмица доказа, че СДС не може да се разцепи. Не е важно дали единна формация ще използва названието партия. Важно е СДС да има единна програма, единна кадрова политика, единна самоличност пред света и България.

- Учредена е партията на Желю Желев - Либерално-демократична алтернатива от членове на сдружение "Съгласие за България". Основна цел: "България - президентска република".

Според тях провалите в българския преход се дължат на парламентарната форма на управление. Председателят на НИС на ЛДА е проф. Борис Гълъбов. Зам.-председатели - Георги Спасов и Момчил Дойчев, главен секретар - Велина Първанова. Емблема - мадарският конник, обграден с 12 сини звезди.

- Започва третата национална конференция на ДПС.

* В отчетния доклад на Ахмед Доган се подчертава, че президентските избори са категорична политическа атестация на обединената опозиция. Според Доган ОДС се нуждаят от категорична победа на предстоящите предсрочните парламентарни избори, които се очаквало да се проведат през април-май 1997 година.

* Ахмед Доган обявява, че Движението влиза в реалната изпълнителна власт след евентуални предсрочни избори през май, но той лично в никакъв случай нямало да заеме пост в правителството.

* По време на конференцията депутатът от турския парламент Ибрахим Йълдъз заявява от трибуната, че турците в България са повече от 3 млн. и "ние ще призовем управляващата в Турция Партия на благоденствието  да спаси това население, като му осигури визи".

* Окръжният лидер на ДПС в Кърджали Ахмед Юсеин по време на конференцията заявява пред делегатите, че ДПС предварително е поставило на Петър Стоянов 12 условия, най-важното от които е той като президент да създаде Съвет за малцинствата.

* С явно гласуване делегатите на националната конференция на ДПС преизбират Ахмед Доган за лидер на ДПС.

* Конференцията приема нов устав, според който за депутати ще се издигат само членове на ДПС, а Ахмед Доган ще има последната дума за абсолютно всички решения.

* Накрая Ахмед Доган казва: "България да подпише европейската рамкова конвенция и да не се прави, че у нас не съществува турско национално малцинство."

- Пред общинската конференция на БСП в Русе организационният секретар на БСП Николай Добрев поисква "нов курс, нови лица и ново правителство". Той предрича пълна изолация на БСП, ако конгресът не промени линията и хората, които я осъществяват.

- Съобщение, че на 02.12. започват символични действия на секциите на КТ "Подкрепа" във Великотърновско с искане за оставката на Виденов и на местните управи, където доминира БСП. Протестите са съгласувани с ръководствата на основните опозиционни сили в бившия окръг.

- Жан Виденов е избран за делегат на извънредния конгрес на БСП от 335 основна партийна организация в Пловдив. От Пловдив ще има 23 делегати.