31 декември 1996 г.

31.12.1996

- В новогодишното си слово президентът Желю Желев казва: "Изпращаме една от най-трудните години след 89-та. Може би най-тежката, защото народът вече загуби и надеждата за по-добро бъдеще.

Виновно за това е лошото управление на държавната машина, сбърканото устройство на нашата държава. И понеже никой от политиците няма да се извини на българския народ - вместо това ще предпочете да хвърли вината върху другите, - ще го направя аз.

Граждани на Република България, аз ви се извинявам. Аз, който никога не съм имал преки правомощия в икономическата и социалната област, за да нося някаква вина. Но аз го правя, защото ме е срам за нашата политическа класа, за нейното бездушно отношение към съдбата на хората. Срам ме е за българската държава, която е докарана до такова мизерно положение.

...Трябва да започне безпощаден анализ и публичен дебат върху последните седем години - анализ, който да отговори на въпроса: защо нашият, българският преход се провали, докато другите народи успяха? И какъв е пътят да се избавим час по-скоро от тази беда?"

- Новоизбраният президент Петър Стоянов казва в новогодишните си пожелания към българския народ: "Имаме една поговорка: "Когато си помогнеш сам, ще ти помогне и Господ." Нека през новата 1997 г. си помогнем сами, да обърнем гръб на лъжите, лицемерието, празните думи и обещания. Заслужаваме по-добър живот от този през 1996 г."