3 октомври 1991

София, 3 октомври 1991 година
   Брой 194 (469) 

Ръководител Пресслужба "Куриер"  Стефан Господинов

 

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НА ОБЩОПАРТИЙНИЯ ИЗБОРЕН ЦЕНТЪР НА БСП КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С РЕШЕНИЕТО НА СЪСТАВ НА ВЪРХОВНИЯ СЪД НА РЕПУБЛИКАТА ЗА НАЛАГАНЕ НА ЗАПОР ВЪРХУ ВЛОГОВЕТЕ НА БСП.

УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ,

Вчера (на 1 октомври - бел.ред.) бе оповестено решение на състав на Върховния съд с председател г-н Иван Ефремов по иска на министъра на финансите Иван Костов, с което се налага запор върху влоговете на БСП. В днешния демократизиращ се свят подобна мярка, взета 10 дни преди изборите, не може да не предизвика недоумение и възмущение. Прилагането й би поставило под съмнение демократичния и честен характер на предстоящите избори.

Искът за налагане на запор е част от една продължителна политическа и пропагандна акция срещу БСП, организирана от крайно десните сили. Нейните цели са пределно прозрачни. Стремежът е да се отклони вниманието на хората от въпроса за безработицата, инфлацията и срива в производството, да бъде осуетена с недемократични средства очертаващата се изборна победа на предизборния съюз на БСП. Изглежда, в успеха ни са убедени не само нашите привърженици, но и противниците ни. Всичко това е убедително доказателство за неспособността или нежеланието на тези сили да участват в честната и толерантна предизборна борба.

БСП ще направи необходимото с този акт да бъде запозната международната общественост. Ще използваме и всички юридически възможности, за да възтържествува справедливостта. Решението не може да спре предизборната кампания на БСП, която уверено набира сила. Ние имаме реалистична платформа и силна листа. Но решението ще постави партията в тежка финансова ситуация. Ще затрудни осъществяването на планирани политически прояви. Няма да достигнат пари за плакати, транспорт, предизборни концерти. Средствата, които ще бъдат блокирани, не са "наследство от миналото". Те са средства на обновяващата се партия, събрани и принадлежащи на нейните 500 хиляди членове.

Обръщаме се към всички членове и симпатизанти на Социалистическата партия, на нашия предизборен съюз, към всички демократично мислещи хора в България да ни подкрепят °рално и материално, да подпомогнат с дарения и доброволни вноски предизборната ни кампания.

Убедени сме, че недемократичните действия ще имат ефект, противоположен на очакванията на техните вдъхновители.
Резултатите от изборите ще докажат това.

София, 2 октомври 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ПОДПИСАНО ОТ 51 ОБЩЕСТВЕНИЦИ И ДЕЙЦИ НА ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА. Обръщението е подкрепено и от няколко хиляди граждани от цялата страна.

Ние, подписалите тези редове, не сме политици, сред нас няма кандидати за депутатски места, няма хора, които тепърва разчитат да се издигат към върховете на държавното управление. Те не ни привличат. Затова не можем да бъдем подозирани нито в корист, нито в тщеславие. Ние с цялото си сърце искаме едно-единствено нещо: България да заживее както се полага на една цивилизована държава в края на второто хилядолетие, както се полага на един изтерзан народ след толкова неволя, робство и унижения. Според нас не се нуждае от никакво доказване, че главното препятствие по пътя към тази цел е комунизмът и неговото политическо превъплъщение в нова партия със старо минало.

Ние сме убедени, че единствената достойна постъпка на тази партия би била самата тя да се оттегли от властта, но знаем, че тя не притежава мъжеството да стори това. Порочното властолюбие на ония, които я ръководят, и страхът от обезличаването на тези, които зависят единствено от партийното си членство, са далеч по-силни от чувството им за чест, по-силни дори от всяко благоразумие. Та нали тъй наскоро видяхме с очите си как мнозина от поборниците потръпваха от радостни предчувствия по време на московския преврат! Тези хора никога няма да си отидат сами.

Те трябва да бъдат отстранени със средствата на демократичния избор. Той ни предстои. Той тежи на нашите сърца със страшната си отговорност. Достатъчно е само да се озърнем, за да се убедим, че навсякъде, където комунизмът не бе свален решително и безусловно от народния глас, сега се пролива кръв, шири се бандитизъм, братоубийство и гражданска война. Погледнете Румъния, Албания, Югославия. Трябва ли да тръгнем по техния път само защото още не сме се убедили за кого да се гласува? Това няма да бъде вече само безразсъдство, а умишлено престъпление към децата ни. Те никога няма да оправдаят нито пристрастията ни, нито колебанията ни, нито съмненията ни. Те никога няма да разберат защо всъщност сме ги лишили от бъдеще. Може би изглежда тъжно това, че демократичните сили се разделиха на отделни течения, но то е нещо естествено и просто доказва, че те наистина са демократични. Но да се забравя голямото зло заради разграничението, е непростима наивност, пакостно заслепение, което, уви, говори зле за нашите нрави. Ако ние сме тръгнали към истинската демокрация, няма защо толкова да се опасяваме, че с нашия избор може да предоставим властта на личности, които недостатъчно са я заслужили. Демокрацията е затова демокрация, защото всеки властник може да бъде сменен от народа, а комунизмът - комунизъм, защото народът никого не може да смени. За да спечелим веднъж завинаги правото свободно да избираме, трябва да осигурим с гласовете си внушително мнозинство на демократичните сили в бъдещия парламент, а това означава да подчиним страстите си на логиката, да гласуваме за онези, които имат най-голям шанс в предстоящите избори. Колкото и да ни е симпатична една малка партия, колкото и напредничава да изглежда нейната програма, гласовете, дадени за нея, най-вероятно ще се окажат загубени за демокрацията. Ето защо ние се обръщаме към всички ония партии, които рискуват да не преминат четирипроцентовата бариера: Премислете още веднъж! Запази ли си комунизмът властта, бъдещето на вашата партия е застрашено далече повече, отколкото, ако вашите привърженици помогнат с гласовете си на демокрацията.

Обръщаме се и към ония, които заявяват, че няма да гласуват. Каквито и да бъдат вашите съображения, това, че няма да пуснете бюлетина в урната, всъщност означава, че сте гласували за комунистите. Навярно и разочарованието, и огорчението ви са оправдани, но бездействието ви в часа на върховния избор може да се обърне против вас и вашето потомство. То едва ли ще ви прости!

Хора, помислете! Ние не можем да победим комунизма нито с наглост, нито с безочие, нито с коварство, това са негови привилегии, можем да го сломим само с разум! Обръщението подкрепиха:

 

Георги Данаилов – писател
Ивайло Петров – писател
Антон Диков – пианист
Симеон Пиронков – художник
Юлия Берберян – треньор
Петър Цанков – композитор
Васил Вълчев
Коля Беспялов
Георги Близнаков – цигулар
Ицко Финци – актьор
Людмил Желев – юрист
Красимир Спасов – режисьор
Кева Апостолова – журналист
Румяна Барева – пианист
Милан Огнянов – режисьор
Анатоли Кръстев – виолончелист
Жана Костуркова – художник
Мариана Димитрова – актриса
Лиляна Стефанова – пианист
Петър Пашов – режисьор
Георги Г.Георгиев – актьор
Вели Чаушев – актьор
Гина Табакова – пианист
Светослав Пеев – актьор
Георги Стоев – режисьор
Георги Пенков – инженер

Иван Радоев – писател
Константин Павлов – поет
Иван Стоянович – кинокритик
проф. Борислав Стоев – художник
Димо Димов – цигулар
Огнян Станчев - квартет "София”
Николай Гагов
Тодор Андрейников – кинокритик
Юлия Христова – критик
Илка Зафирова – актриса
Крикор Азарян – режисьор
Георги Мамалев – актьор
Лиляна Барева – певица
Христо Илиев – режисьор
Николай Поляков – режисьор
Ани Бакалова – актриса
Роз Мари Де Мео – хореограф
Игор Куценок – психиатър
Станимир Тодоров – виолончелист
Борислав Йотов – кларинетист
д-р Юлиана Василева
Ели Михайлова - филмов оператор
Стоянка Калинкова – химик
Светла Дионисиева – актриса
Яна Пипкова - музиковед

София, 30 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГЛАВНИЯ МЮФТИЯ НА МЮСЮЛМАНИТЕ Д-Р ХАДЖИ НЕДИМ ХАФЪЗ ИБ РАХИМ ГЕНДЖЕВ В БЪЛГАРИЯ, В КОЯТО ОБЯСНЯВА МОТИВИТЕ СИ ЗА ОТКАЗ ОТ УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 13 ОКТОМВРИ 1991 ГОДИНА.

Изминаха почти две години от падането на тоталитарния режим на Тодор Живков. За този период определено може да се заяви, че в живота на турците в България почти нищо не се е променило освен възвръщането на имената им. Демокрацията, за която така много се говори, още не е дошла.

Националшовинизъм се шири на всяка крачка. Разностранни стратегически и политически интереси спъват възвръщането на реалните човешки права на турското малцинство в България.

Ако погледнем назад във времето, ще констатираме, че ние, турците, сега не разполагаме даже с правата, които имахме до края на 1959 г., когато имахме турски основни училища, гимназия, институти, театри , предаване по радиото, вестници и списания.

Конституцията, която беше приета от Великото народно събрание, не регламентира и не гарантира правата на малцинствата в България. Нещо повече - от нея лъха неприкрит национализъм. Великото народно събрание не успя да осъществи мисията, за която беше избрано - да промени системата и да демократизира цивилизовано обществото.

Отричането на факта за съществуването на турско малцинство в България, на правото му да изгражда политически партии и сдружения, нерешаването на проблема с изучаването на турски език, безработицата, нажежените политически страсти ме карат да се откажа да участвам в изборите за Народно събрание, като считам, че извън него ще бъда по-полезен на мюслюманите с дейността си,поради което оттеглям кандидатурата си за народен представител в Разградски окръг като независим кандидат. Искам да благодаря на хилядите братя турци мюслюмани от Бургаски, Русенски, Разградски и Смолянски окръг, които със своите подписи изразиха желание да ги представлявам и защитавам в Народното събрание.

Искам да ги уверя, че ще направя всичко, което е по силите ми, за да оправдая тяхното доверие и занапред.

София, 30 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер”/

* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИИ В НЯКОИ ВЕСТНИЦИ ЗА ИЗДАНИЯТА НА СЪЮЗА.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Напоследък във в. "Дума" (бр. 243/28 септември 1991 г.) и във в. "Труд" (бр. 185/26 септември 1991 г.) се появиха публикации, които информират нашата общественост за "неуредените" взаимоотношения между редакцията на сп. "Жената днес" и неговия издател Демократичния съюз на жените.

Като ползваме правото си на отговор, държим да Ви уведомим, че в цитираните публикации повечето от посочените факти не отговарят на истината.

Преди всичко считаме, че ако има неуредени взаимоотношения, те най-малко се уреждат чрез публикации във всекидневници и изявления по Българска телевизия и Българско радио. Това вече говори за конфликт, а причини за такъв конфликт няма.

Демократичният съюз на жените е ИЗДАТЕЛ на сп. "Жената днес" и на в. "Ние, жените". Като такъв съюзът има право на определени приходи от своите издания, които преразпределя съобразно решенията на Координационния съвет. Недоумение буди изразът "конкуриращ" вестник, когато издателят е един. Вероятно журналистите от редакцията на списанието ще обяснят каква е конкуренцията между месечно списание и седмичен вестник на един издател.

Може би ще дадат отговор и на въпроса за причините, поради които списанието не излиза редовно, въпреки че "недобросъвестния" издател е осигурил хартия за списанието за през цялата 1991 година.

Длъжни сме да дадем и още едно обяснение. Председателството на Демократичния съюз на жените изпрати навременен отговор на исканията, поставени в предизвестието на редакцията за стачка, в който изрази готовност за разговори. В отговор беше поставен ултиматум за започване на разговорите в определен ден и час, без да бъдат съобразени с възможностите на ръководството на Демократичния съюз на жените. При тези условия председателството счита, че предприемането на стачни действия от страна на редакцията на сп. "Жената днес" е незаконно.

София, 30 септември 1991 г.

/Пресслужба "Куриер"/

* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРОГРАМА (ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА) "СВОБОДА НА ЛИЧНОСТТА, РЕД И СИГУРНОСТ В ОБЩЕСТВОТО, ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА" НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ - ЛИБЕРАЛИ (СДС - ЛИБЕРАЛИ).
КАДРОВА ПОЛИТИКА

Сложните процеси на икономическата реформа ще успеем да овладеем само с добре подготвени специалисти. Затова предлагаме нов подход към

Науката и висшето образование

При оценка на икономическото състояние на страната и възможностите за преодоляване на икономическата криза западните експерти неизменно оценяват и нивото на образованието, и състоянието на научните изследвания в нашата страна. В повечето случаи тези оценки са положителни. Това обаче съвсем не означава, че състоянието на образователната система и науката в България съответства на съвременните изисквания.

Успехи все пак имаме. За съжаление средното образование има много нисък коефициент на полезно действие, а във висшето се прилага ученическа система на обучение, която потиска и деформира индивидуалните възможности на студентите.
Един от най-сериозните дефекти на висшето образование е тяхната откъснатост една от друга. Под влияние на съветския модел БАН се разви като "комплексна" научна организация, несъобразена с условията в нашата страна.

Към БАН се проявяваше привилегированото отношение, свързано с финансирането на изследователската дейност и квалификацията на учените. Като резултат се създадоха добри международни връзки и сега в БАН работят не малко наистина добри и международно признати специалисти.Същевременно тези учени като правило не са интегрирани в системата на висшето образование и не оказват съществено влияние върху нея.

Висшите училища също се развиха не по правилата на обективната потребност, а според капризите на "силните на деня". Така се създадоха 31 висши и около 51 полувисши училища, което също не е съобразено с възможностите на страната ни.

Силно централизираната система за присъждане на научни степени и звания и партийният филтър деформираха кадровата политика и заедно с "твърдите" учебни планове не дадоха възможност на висшите училища да имат своя физиономия.

Студентите бяха поставени в условията на ученици без възможност да нагодят учебния процес към своите индивидуални възможности и интереси. В лошо състояние са материално- техническата база и тя е далече от съвременните изисквания. Също в много тежко състояние са университетските библиотеки, които трябва да се превърнат в центрове за преподаване и знания. Сега действащите закони в системата на висшето образование по-скоро водят до анархия, вместо да създават реални условия за приобщаване към висшето образование на развитите страни.

Поради липсата на пазар на работната сила досега мотивацията за повече от студентите отсъстваше .

По качествено нов начин трябва да се организира учебният процес чрез предлагане на свободно избираеми и факултативни дисциплини. Така студентите ще изучават предимно тези дисциплини, които съответстват на интересите и представата им за бъдещата работа. Учебните програми трябва да позволяват прекъсването на учебния процес за кратко време или отлагането на някои задължения, за да могат студентите да нагодят учебния процес към своите възможности.

Необходимо е да се въведат различни степени на обучение, които да съответстват на образователните системи в развитите страни. Нашето виждане е те да бъдат:
1. Полувисше образование до 6 семестъра.
2. Висше образование от 10 до 12 семестъра, завършващо с академичното звание "бакалавър" или "дипломиран специалист по...".

3. Следдипломно обучение от 2 до 3 семестъра, завършващо с академичното звание "магистър".

4. Аспирантура до 6 семестъра с присъждане на научна степен "доктор...".
Ще се въведе и нов начин за финансово подпомагане на студентите чрез стипендии и система за кредитиране.

Коренно ще се промени системата за присъждане на научни степени и звания, като бъде поверена изцяло на висшите училища. Така ще има възможност за хабилитиране на по-млада възраст.
Особено внимание трябва да се обърне на широкия достъп на студентите и научно-преподавателската общност до световните информационни банки чрез съвременни средства за комуникации.

Значителни средства трябва да бъдат инвестирани за превръщането на библиотеките на висши училища в центрове за получаване на знания и информационно осигуряване.

Не на последно място стои и въпросът за заплащането на учените и преподавателите. То трябва да съответства на полагания труд и на голямата му обществена значимост. Само така може да се прекрати "изтичането на мозъци".

Ние се задължаваме пред нашите избиратели:
* Да подготвим законопроекти за:
- висшето образование;
- научната дейност и научните организации;
- финансовото подпомагане на студентите чрез стипендии и кредитиране, които да отговарят на изложените основни положения.
* Да обсъдим тези законопроекти със заинтересуваните общности (преподаватели, учени, студенти) и експертите към Съвета на Европа.
* Да направим всичко възможно тези законопроекти да бъдат приети в срокове.
Докато изминалата парламентарна година беше посветена главно на икономическите проб¬леми на страната, през следващата трябва да се обърне голямо внимание на въпросите на образованието и науката. Тези проблеми не търпят повече отлагане, защото от тях зависи съдбата на хиляди млади хора и на научен потенциал у нас.
В областта на научните изследвания предлагаме:
- Приемането на закон за научната дейност и научните организации, с който да се решат- проблемите с финансирането на научните изследвания и да се определи статутът на научните организации (висши училища, БАН, ведомствени и фирмени изследователски звена и институти).
- Съществени изменения в структурата на БАН, в нейния устав и предмет на дейност.Особено внимание да се отдели на фундаменталните изследвания и изследванията, незастъпени в системата на висше образование. Финансирането на научната дейност да се извършва по три канала: пряко от държавата (не повече от 1/3 от капацитетните възможности); от специално създаден "Национален фонд за научни изследвания" чрез конкурс при равнопоставеност на всички научни организации; от преки договори с ведомства, фирми, юридически и физически лица.
В системата на висшето образование е необходимо:
- висшите училища да се превърнат в основни центрове за научни изследвания, тясно обвързани с учебния процес.
- Да се осигури правото на всеки, независимо от възрастта си, да получи образование, от което се нуждае.
- Качеството на подготовката на специалистите с висше образование да достигне такова равнище, не те да се търсят както у нас, така и в чужбина.
- Създаване на благоприятни условия за развитие на науката, културата и изкуството.
За да бъдат изпълнени тези задачи, висшите училища трябва да придобият необходимата степен на автономност, която ще се изразява в:
- свобода на преподаването и научните изследвания;
- правото да определят сами представителите в ръководните си органи;
- правото да разполагат с предоставените им и придобитите финансови средства;
- правото да присъждат научни степени и звания.

Ролята на държавата ще се изразява преди всичко в контрол върху крайния резултат от дейността на висшите училища, като се създаде независима комисия за ежегодната им публична оценка.

Тяхното приложение още за учебната 1992/93 година.

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ НА СДС-либерали: Закон за реституцията; Закон за приватизацията; Закон за банково и кредитно дело; Закон за борсите; Закон за Сметната палата; Закон за данъци и такси; Закон за данъчна полиция; Закон за производство и търговия със специални средства; Закон за опазване на околната среда; Закон за изобретенията, рационализациите и защита на интелектуалната собственост; Закон за просветата; Закон за висшето образование; Закон за научната дейност и научните организации; Закон за здравеопазването; Кодекс на труда; Закон за синдикалните организации; Закон за колективните трудови спорове; Закон за социалното осигуряване; Закон за полицията; поправка на Закона за земята; поправка на Закона за чуждестранните инвестиции; поправки на текстове от Конституцията на Република България; Закон за жилищното строителство и въпросите, свързани с уреждане на лихвите по старите жилищно-спестовни влогове и Закон за конфискация на незаконно придобитото имущество на политическите партии и обществени организации и техните фирми.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРОГРАМА (ЧАСТ ПЪРВА) НА ПАРТИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

ВЪВЕДЕНИЕ

1. Идеята за демокрация се развива с усъвършенстването на морално-етичните норми за съжителстване в човешката общност.

2. По пътя на своето развитие Партията на собствениците (ПС) винаги е спирала на конкретните частно-икономически условия и на общочовешките ценности.

3. Основно политическо средство на партията е социалната справедливост, постигната със законосъобразни средства.

4. Българските собственици желаем да постигнем хуманно и демократично общество без привилегии, дискриминация и разграничаване.

5. Желаем общество, в което всеки да има възможност да реализира професионалните и творческите си възможности, желаем да постигнем благосъстояние, което да разпределя качеството и количеството на вложения труд от всеки член на обществото.

6. Сега световните партии и съюзи на собствениците предлагат многообразие от програми за утвърждаване на демократичните принципи в обществените и международните отношения.

7. Напредъкът, към който се стремим всички собственици, ще направи нашето общество свободно, справедливо и солидарно.

8. Програмата на Партията на собствениците е съобразена с богатото историческо и идейно наследство както на нашата партия, така и на другите сродни партии от световен мащаб. Нашата програма ще гарантира политическите цели на партията и ще отговори на потребностите на българския народ. Тази програма е призвана да служи на народа и защитава неговите собственически интереси.

Раздел първи

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ И ЦЕННОСТИ НА ПАРТИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ

9. След продължително, принудително прекъсване на публичната си дейност Партията на собствениците влиза отново в активния политически живот, предлагайки съвременни човешки идеи за едно хуманно и справедливо общество.

10. Партията на собствениците се стреми към постоянно усъвършенстване на обществото чрез прогнозиране и преодоляване на актуално възникнали социални противоречия.

11. Ние не проповядваме определен модел на идеално общество. Ние сме против всякакъв вид утопии, които неминуемо се превръщат в насилие.

12. Партията на собствениците винаги се е стремяла към мирно и ненасилствено преустройство на обществото по пътя на законните реформи и само с легални политически средства.

13. Теорията и тактиката на Партията на собствениците винаги е била против всякакво насилие: по отношение на естествения ход на историята, на обективните социално-икономически закони, както и по отношение на човешката личност.

14. За международните партии и съюзи на собствениците демократичният обществен ред е основна цел и средство, демокрацията е постоянен процес, съобразен в своите конкретни форми и развитие с предизвикателството и потребностите на времето. Демокрацията за нас е човешка ценност.

ЦЕННОСТИ НА ПАРТИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ

15. Основен критерий за ефективност на политическата дейност във всеки един момент са основните ценности на международната частна собственост, устояла на историческото време.

 

СВОБОДА, СПРАВЕДЛИВОСТ, СОЛИДАРНОСТ

16. Свободата е условие за пълноценно развитие и реализацията на всяка личност. Духовната и политическата свобода на личността са немислими без тяхната естествена основа - икономическата свобода.

Свободата е немислима в условията на материална нищета. Свободен е само този, който материално и духовно е богат.

17. Справедливостта означава равенство в правото и възможностите за реализация на всяка личност. Тя е немислима с дискриминацията и привилегиите и се основава на индивидуалната ценност на всяко човешко същество.

18. Солидарността - осъзнатата принадлежност на личността към човешкото общество. Солидарността се гради на зачитането и съгласуването на личните интереси, а не на тяхното подчиняване на предварително фиксирани цели и идеи.

19. За нас тези ценности са еднозначни и неделими.

Само съвместното реализиране на тези ценности може да гарантира развитие на обществото в името на обогатяването и изявата на всяка личност.

Не е възможно изграждането на хуманно общество с антихуманни средства.

 

Раздел втори

ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО

20. В България комунистическият режим сковава и деформира естествената демократичност на обществото. Тоталитарните структури лишават народа от елементарни човешки права и свободи в обществения и в частния живот.

21. На държавата и обществото е нужно пречистване чрез свободна политическа дейност.

22. Партията на собствениците е за държава, която от инструмент за насилие върху обществото да се превърне в организация, подчинена на обществото. ПС се стреми към политическо устройство на обществото, основано на конституционна монархия (парламентарна демокрация).

23. Ние сме за демократична държава, чието устройство гарантира политическата свобода и плурализъм.

24. Демокрацията е немислима без разделянето и осигуряването на независимостта на трите вида власти: законодателна, съдебна и изпълнителна.

25. Държавата трябва да се основава на конституцията, издадените въз основа на нея закони, международните договорености и традиционните морално-етични норми на народа.

26. Държавата не може да бъде обсебвана от отделни социални групи или политически партии, както и да отстоява собствени политически и идеологически цели. Тя е надпартиен механизъм, действащ единствено в съгласие с облечената в закон народна воля.

27. Законодателната власт принадлежи на Народното събрание, което действа постоянно.

28. Изпълнителната власт е независима и подчинена само на закона.

30. Държавата осигурява на гражданите си не само пълно равенство пред законите, но им гарантира и максимално възможната социална справедливост и защита.

31. Ние сме за пълно общинско самоуправление, за гарантиране участието на населението в решаването на въпросите, засягащи интересите му.

32. Държавата трябва да бъде в състояние да защити суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на границите си в духа на международните споразумения.

33. Държавата трябва да гарантира личното и общественото спокойствие на гражданите чрез органите на реда и сигурността, които са независима институция, изградена по професионален признак.

34. Обществото в демократичната държава се формира от свободни и независими личности, чието участие в контрола над властта става въз основата на пълна гласност за всички събития, отнасящи се до обществото или до тях самите. Демократичната държава се контролира от гражданите, а не те от тях.

35. Националният въпрос е най-тежкото политическо наследство на тоталитарния режим. Този проблем беше изкуствено разпален за прикриване краха на тоталитарното управление. ПС е убедена, че само постигането на демократично, благоденстващо и отворено общество ще осигури окончателното решение на този вековен проблем.

Раздел трети

ПАРТИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ И ИКОНОМИКАТА - НАШАТА ОЦЕНКА
ЗА СЪСТОЯНИЕТО

36. Българската икономика е в състояние на дълбока всеобхватна криза по причина на:
- държавния монопол блокира стопанската инициатива;
- пълното откъсване на човека от резултатите на труда му;
- самоцелният растеж без развитие на обществото. Основна черта на икономическата криза е навлизането на обществото ни във фазата на прогресираща социална склероза.

37. Напълно е разрушена трудовата мотивация и са обезсмислени икономическите цели и интереси.

38. Икономическата криза, в която се намира нашата страна, е явление, което има голяма инерционност и ще продължи с проявяването и изострянето на следните основни икономически проблеми;
- развитие и задълбочаване на инфлацията в икономиката;
- задълбочаване на създадения в икономиката дефицит, в потреблението и в производството;
- проявяване и разширяване на безработицата в неконтролируеми граници;
- външния дълг и неговия натиск върху икономиката.

39. Тези икономически социални проблеми ще определят характера на нашето развитие в бъдеше и от тяхното решаване обществото ще изхожда при своята оценка за онези, които го упражняват.

ЗА КАКВА ИКОНОМИКА Е ПАРТИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ?

40. Изхода от кризата ПС вижда във включването на целия потенциал на нацията за изграждането на: смесена, пазарна, отворена социална икономика, която функционира в условията на многопартийно демократично гражданско общество.

41. ПС е за преобразуване и развитие на икономиката на страната не по наложени модели, а на свободно възприети от обществото принципи.

42. В етапа на разграждане на съществуващите икономически структури държавата да поеме отговорност за даване на равни възможности за реализация на всички членове на обществото чрез контрол върху паричното обръщение и кредитната политика.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ОФИЦИАЛЕН ПРОТЕСТ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПОДПИСАН ОТ ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР НА ЦК ВЛАДИМИР СПАСОВ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Днес, 2 октомври, от ранна утрин получаваме сигнали от цялата страна във връзка с излъченото снощи в 23 часа и 55 минути по първа програма на Българска телевизия съобщение от мое име, че БКП няма да участва в предстоящите избори. Това съобщение е поредната провокация на Българска телевизия против БКП. Тази провокация е грубо нарушение на Конституцията, на решенията на Великото народно събрание, на Избирателния закон и на законите в Република България. Недоумяваме въз основа на какво Българска телевизия допуска до своя екран и емисия хора, които не са легитимни представители на ЦК на БКП и нямат абсолютно нищо общо с тази партия, за да говорят от нейно име.

Това е поредният заговор на живковистката номенклатура, скрила се под името на БСП.
Излагайки горното, най-учтиво Ви молим, господин председател, да наредите на ръководителя на първа програма да направи опровержение на излъченото снощи невярно съобщение, като ни се съобщи името на провокатора, за да можем да заведем съдебен иск против него.

В противен случай ще бъдем принудени да заведем съдебен иск и против ръководството на Първа програма на Българска телевизия.
Ще се надяваме да уважите молбата ни, за което предварително Ви благодарим.

София, 2 октомври 1991 г.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР: Вл. Спасов

/Пресслужба "Куриер"/

 

 

* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ОКТОМВРИ’91

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение изключително от Пресслужба "Куриер" пълен текст на:

РЕШЕНИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ (ЦИК) ОТ N 214 ДО N 218 ВКЛЮЧИТЕЛНО.

Забележка: Навсякъде в текста съкращението ЗИНПОСК да се чете Закон за избиране на народни представители, общински съветници и кметове.

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ HP. 214

ОТНОСНО: анулиране регистрация на кандидат за народен представител.

В съответствие с изискването на чл. 43, ал. 1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия извърши проверка и установи, че лицето Панайот Димитров Овчаров, ЕГН 3010081060, е регистрирано за кандидат за народен представител от името на партия Безпартийни за демокрация в кандидатските им листи, както следва:
1. В 8-ми многомандатен избирателен район - гр. Добрич, на 13 септември 1991 г., 9.00 часа.
2. В 20-ти многомандатен избирателен район - гр. Силистра, на 13 септември 1991 г., 18.25 часа.
3. В 9-ти многомандатен избирателен район - гр. Кърджали, на 17 септември 1991 г., получено по пощата с клеймо от 13 септември 1991 година.

Тъй като един кандидат може да бъде регистриран най-много в два многомандатни из-бирателни района, то последващите регистрирания следва да бъдат анулирани.
Като има предвид гореизложеното и на основание чл. 43 от ЗИНПОСК, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Анулира регистрацията на Панайот Димитров Овчаров в кандидатската листа на партия Безпартийни за демокрация в 9-ти многомандатен избирателен район - гр. Кърджали. Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от съобщаването му пред Върховния съд.

Препис от решението да се изпрати на партия Безпартийни за демокрация и на Панайот Димитров Овчаров.

30 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 215

На заседанието си от 27 септември 1991 г. Централната избирателна комисия разгледа Инструкцията за изчисляване резултатите от изборите за народни представители и общински съветници, каквато трябва да бъде изготвена на основание параграф 1 от Преходните и допълнителни разпоредби на ЗИНПОСК.

ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШИ:

Приема Инструкцията за изчисляване резултатите от изборите за народни представители и общински съветници. Същата да се публикува в "Държавен вестник".

27 септември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

 /Пресслужба "Куриер"/

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 216

ОТНОСНО: запознаване на срочнослужещите от Българска армия с програмите на партии, коалиции и независими кандидати.

Във връзка с полученото писмо, подписано от генерал-полковник Петров - първи зам.- министър на отбраната, и на основание чл. 34, ал. 1, т.1 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Временните общински изпълнителни комитети да осигурят помещения за две предизборни срещи на представители на всички партии, коалиции и независими кандидати за народни представители, регистрирани в съответния избирателен район, със срочнослужещите от поделенията, разположени на територията на дадените общини. За целта да съобщят за часа на срещата и участниците в нея на командирите на поделенията, които съгласно указанията на министъра на отбраната N 1135/20 септември 1991 г. трябва да осигурят отпуск на срочнослужещите за участие в срещите.

2. Вестник "Българска армия" да обнародва предизборните платформи на партиите и изборните коалиции в размер на 3000 машинописни знака по реда на тяхното постъпване в редакцията на вестника, но не по-късно от 7 октомври 1991 г.

1 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/

 

 

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 217

Българската комунистическа партия обжалва отказа на 20-та РИК - Шумен, за регистрация на кандидатска листа на партията.

Жалбата е основателна частично.
С писмо, изпратено на 13 септември 1991 г., ЦК на БКП е поискал регистрация пред 20- та РИК на партийна листа. Следва с оглед разпоредбата на чл. 34, ал. 2 от ГПК да се приеме, че искането е направено в срока по чл. 45, ал. 2 от ЗИНПОСК. Към момента на изтичането на този срок в РИК са постъпили декларации-съгласия само от две лица от предложенаталиста: Крум Захариев под N 2 и Еники Лазаров под N 6. За тях жалбата се явява основателна, като всички останали искания за ирелевантни, тъй като са направени след срока по чл. 45, ал. 2 от ЗИНПОСК.

По изложените съображения Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отменя отказа на 20-та РИК - гр. Шумен, за регистрация на партийна листа на БКП, вместо което регистрира кандидатска листа на същата партия, както следва:
1. Крум Борисов Захариев, ЕГН 2804026325;
2. Еники Еленков Лазаров, ЕГН 3404026949.

1 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

РЕШЕНИЕ HP. 218

Политически форум "Преображение” обжалва отказа на 8-ма РИК - гр. Добрич, за регистрация на партийна листа.

Жалбата е основателна.
Предложението на партията и заявлението на кандидата Цонка Радивоева е изпратено по пощата на 13 септември 1991 г. С оглед разпоредбата на чл. 34, ал. 2 от ГПК следва да се приеме, че срокът по чл. 45, ал. 2 от ЗИНПОСК е спазен.

По изложените съображения Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отменя отказа на 8-ма РИК - гр. Добрич, за регистрация на партийна листа на Политическия форум "Преображение”, вместо което регистрира листа на същата партия, както следва:
1. Цонка Милова Радивоева, ЕГН 4001017010.

1 октомври 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова
СЕКРЕТАР: Р. Янков

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 - СЪСТАВИ НА РАЙОННИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ - И ПРИЛОЖЕНИЕ 2 -СЪСТАВИ НА ОБЩИНСКИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ /ЧАСТ ШЕСТА/ КЪМ РЕШЕНИЕ N 12 НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ /ЦИК/, ПУБЛИКУВАНО В НАСТОЯЩИЯ БЮЛЕТИН НА 9 СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА.

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ 14. ПЕРНИШКИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

СОФИЙСКА ОБЛАСТ

Кирил Георгиев Лалев - председател; Кирил Цветков Давидков - заместник-председател и Нели Любомирова Тошева - заместник-председател; Борис Виденов Трифонов - секретар; членове: Аспарух Стойнев Божков, Никола Петров Йоргов, Стоян Василев Райчев, Антоанета Борисова Ненкова, Андрей Лазаров Перев, Младенка Кирилова Алексова и Теофана Аргирова.

 

* * *

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ 23. СОФИЙСКИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

Костадинка Арсова - председател; Катина Кръстева - заместник-председател и Иван Иванов - заместник-председател; Никола Димитров - секретар; членове: Илия Гергов, Мария Тодорова, Мария Петкова Иванова, Иван Странски, Николай Пеловски, Ана Георгиева, Маргарита Тихчева.

 

* * *

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ 26. СОФИЙСКИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

СОФИЙСКА ОБЛАСТ

Борислав Владиславов Костов - председател; Георги Александров Бордовски - заместник-председател и Йордан Георгиев Керезов - заместник-председател; Наталия Георгиева Коджейкова - секретар; членове: Никола Лазаров Филчев, Тодор Нанов Иванов, Румяна Георгиева Ангелова-Боюклиева, Надежда Йорданова Николчева, Стефан Янчов Арнаудов, Саве Димитров Алексов, Любомир Методиев Янов.

 

* * *

СТОЛИЧНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Петър Божков - председател; Румен Русев - заместник-председател и Димо Стоев - заместник-председател; Диана Зулчева - секретар; членове: Александър Султанов, Стоян Златанов, Лилянда Тодорова Еленкова, Станко Пеев Гочев, Асен Цанков, Ярослав Миленков и Димитър Бонгалов.

 

* * *

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ 1-ВИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН - БЛАГОЕВГРАД

СОФИЙСКА ОБЛАСТ

Незабравка Борисова Покровнишка - председател; Асен Владимиров Башнаков - зам.- председател и Георги Наумов Христов - заместник-председател; Снежана Атанасова Попова - секретар; членове: Мария Георгиева Атанасова, Валентин Кирилов Христов, Ирена Йорданова Топалова, Лиляна Илиева Димова, Крум Василев Поповски, Веселин Георгиев Парлъков и Иван Ангелов Попов.

 

* * *

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
24- ТИ СОФИЙСКИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

Силви Чернев - председател; Иван Ефремов - заместник-председател и Румяна Димитрова - заместник-председател; Недялка Костадинова - секретар; членове: Милчо Атанасов, Надежда Балабанова, Александър Паунов, Тодор Нешев, Димитър Гочев, Стефан Лалов и Харалампи Анчев.

 

* * *

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
25-ТИ СОФИЙСКИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН

Росица Дамянова - председател; Иван Ставрев - заместник-председател и Евгени Тонков - заместник-председател; Нели Куцкова - секретар; членове: Пенка Вълкова, Йордан Петков, Тодор Бурилков, Методи Поптодоров, Матей Грънчаров, Диана Иванова и Иван Иванов.

 

* * *

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ 10-ТИ МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН - КЮСТЕНДИЛ

Анани Георгиев Костадинов - председател; Емил Георгиев Велев - заместник-председател и Стоян Георгиев Костадинов - заместник-председател; Вера Цекова Соколова - секретар; членове: Григор Симеонов Янакиев, Петър Василев Кацарски, Славе Атанасов Границки, Елена Стоилова Димитрова, Костадин Георгиев Попов, Христо Владимиров Николов и Чоньо Желев Чонев.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БОЖУРИЩЕ

Стоянка Ангелова Цолова - председател; Владимир Евлогиев Недялков - заместник-преседател и Анастасия Христофорова Попова - заместник-председател; Катя Димитрова Станева - секретар; членове: Антоанета Кирилова Арсова, Костадин Христов Станишев, Верка Цветанова Димитрова, Иван Младенов Станоевски, Величко Ангелов Кръстанов, Милка Иванова Пашева и Евелина Николова Михова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БОТЕВГРАД

Таня Димова Ревова - председател; Маргарита Стоянова Кърпачева - заместник-председател и Виолета Петрова Иванова - заместник-председател; Ангел Иванчов Тодоров - секретар; членове: Радка Бонева Байкова, Верка Иванова Енчева, Йорданка Иванова Костадинова, Николай Иванов Златев, Дора Иванова Цолова, д-р Лозинка Стоянова Лазарова и Славчо Петров Хумарски.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ГОДЕЧ

Райко Асенов Семерджиев - председател; Петрушин Асенов Соколов - заместник-председател и Асен Иванов Георгиев - заместник-председател; Иво Петров Ацинов - секретар; членове: Божии Спасов Петров, Веселин Илиев Първанов, Венцислав Костадинов Янков, Георги Младенов Рангелов, Христина Георгиева Аспарухова, Григор Нягулов Григоров и Недялка Стоянова Василева.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ГОРНА МАЛИНА

Тодор Борисов Георгиев - председател; Денчо Николов Стоянов - заместник-председател и Стефан Николов Найденов - заместник-председател; Димитрина Цветкова Серафимова - секретар; членове: Катя Димитрова Димитрова, Цветанка Христова Вълчева, Венелин Калинов Клая, Иванка Иванова Добрева и Георги Петков Николов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ДРАГОМАН

Бойко Иванов Горанов - председател; Илияна Асенова Йорданова - заместник-председател и Куна Григорова Петкова - заместник-председател; Тодор Младенов Тодоров - секретар; членове: Григор Стоилов Тюфекчиев, Димитър Борисов Войнов, Цветанка Петрова Соколова, Екатерина Кирилова Иванова, Надежда Сълова Денчева, Петър Христов Гоцев и Христина Вецкова Симова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЕЛИН ПЕЛИН

Пенка Димитрова Гетова - председател; Йордан Георгиев Делийски - заместник-предсе¬дател и Иван Георгиев Мандичев - заместник-председател; Крум Георгиев Николов - секретар; членове: Фидана Трендафилова Костадинова, Нина Борисова Димитрова, Ангел Стефанов Ангелков, Мая Йонкова Паунова, Иван Георгиев Киров, Борис Иванов Коларски и Николай Иванов Павлов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЕТРОПОЛЕ

Васил Цветков Йотов - председател, Асен Спасов Георгиев - заместник-председател и Пламен Доцов Миков - заместник-председател; Надка Маринова Станкова - секретар; членове: Христо Петров Христов, Виолета Веселинова Нинова, Станислав Христов Стефанов, Георги Янков Колев, Маргарита Георгиева Борисова, Георги Христов Георгиев и Боян Тодоров Шаранов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ИХТИМАН

Иван Стефанов Оташлийски - председател; Борис Истилянов Димитров - заместник-председател и Красимир Йорданов Трифонов - заместник-председател; Христо Кирилов Захов - секретар; членове: Борислав Йорданов Янински, Цветан Георгиев Найденов, Иван Николов Янков, Димитър Стоянов Кючуков, Иван Стоянов Миличин, Цветанка Костадинова Илиева и Веселин Гергов Нанковски.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КОПРИВЩИЦА

Венета Тодорова Велкова - председател; Гаврил Динчев Радомиров - заместник-председател и Стефан Атанасов Салчев - заместник-председател; Маруся Николова Атанасова - секретар; членове: Мария Атанасова Апостолова, Найден Христов Пухов, Вельо Матеев Кунчев, Иван Христов Рашков, Йордан Атанасов Банчев, Зарафина Момчева Радоева и Парашкева Андреева Царвулджиева.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КОСТИНБРОД

Кръстана Колева Паунова - председател; Марина Войводова Младенова - заместник-пред¬седател и Виктор Павлов Удовицки - заместник-председател; Красимир Милушев Неделчев - секретар; членове: Катерина Николова Червенкова, Величка Йовчева Дякова, Емилия Иванова Петкова, Коста Лулчев Делчев, Милуш Лозанов Панталеев, Димитър Благоев Николов и Коце Димитров Коцев.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КОСТЕНЕЦ

Татяна Йорданова Райчинова - председател; Светла Василева Митрова - заместник-председател и д-р Велислав Петров Велков - заместник-председател; Димитър Стоименов Митев - секретар; членове: Борис Иванов Митев, Надежда Благоева Христова, Теменужка Йорданова Петкова, Маргарита Асенова Нейкова, Борис Ангелов Кангалов, Цонка Михова Лоза и Йорданка Николова Арахангелова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ПРАВЕЦ

Георги Благов Денков - председател; Захари Любенов Стефанов и Симеон Илиев Симеонов - зам.-председатели; Христо Ефтимов Пукнев - секретар; членове: Кръстан Иванов Кръстанов, Паулина Иванова Недялкова и Нито Йотов Нитов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - САМОКОВ

Ангел Кирилов Ненов - председател; Георги Владимиров Радойков и Илия Темелков Илиев - зам.-председатели; Димитър Георгиев Димитров - секретар; членове: Денчо Иванов Пенчев, Ангел Симеонов Николов, Лиляна Веселинова Динева, Пламен Тодоров Стефанов, Боньо Венецев Тодоров, Димитър Николов Явричев и Емил Георгиев Гълъбов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СВОГЕ

Михаил Михайлов Коджабашев - председател; Цветан Петков Цветанов и Виолета Симеонова Кръстева - зам.-председатели; Василка Симеонова Шолева - секретар; членове: Петър Стефанов Писев, Людмил Стоянов Стоянов, Цено Цветков Младенов, Любен Евтимов Игнатов, Александър Григоров Петров, Василка Иванова Терзиева и Мариана Трендафилова Николова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СЛИВНИЦА

Ангел Георгиев Йорданов - председател; Григор Стефанов Иванов и Румен Веселинов Иванов - зам.-председатели; Верка Павлова Миланова - секретар; членове: Иван Младенов Василев, Димитър Георгиев Дакаркиев, Иван Венков Бетов, Маргарита Лазарова Димитрова, Николай Григоров Иванов, Димитър Иванов Генов и Зоя Димитрова Георгиева.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЗЛАТИЦА

Михаил Георгиев Бояджиев - председател; Митра Иванова Кирова и Веселин Гаврилов Георгиев - зам.-председатели; Надежда Данчова Върбанова - секретар; членове: Драган Петров Шентов, Велислава Иванова Дончева и Захари Ангелов Тошков.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ПИРДОП

Тончо Василев Тасков - председател; Димитър Никифоров Самодивкин и Виктор Иванов Витанов - зам.-председатели; Георги Тодоров Алексиев - секретар; членове: Иван Ангелов Иванов, Пламен Георгиев Матеев, Ивалина Йорданова Велчева, Станой Стоянов Ефтимов и Николина Станьова Петкова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - АНТОН

Димитринка Андреева Симова - председател; Милка Герасимова Стоянова и Лиляна Костадинова Велкова - зам.-председатели; Радка Александрова Кръстева - секретар; членове: Веска Николова Стефанова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - С.МИРКОВО

Христо Стоименов Коленцов - председател; Цветанка Петкова Йотина и Верка Димитрова Йорданова - зам.-председатели; Кунка Петрова Гърбева - секретар; членове: Мариета Георгиева Акманова, Мария Петрова Илиева, Парашкева Ченкова Бикова, Петър Димитров Райков и Георги Стоянов Петков.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - С.ЧАВДАР

Илия Георгиев Кавръков - председател; Тодор Кръстев Гинчев и Иванка Ангелова Доросиева - зам.-председатели; Сашка Михайлова Гинчева - секретар; членове: Иванка Христова Станкова, Златан Димитров Нешев и Цветана Стоянова Балова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ЧЕЛОПЕЧ

Рада Вельова Радева - председател; Петър Доков Добрев и Иванка Матеева Николова - зам.-председатели; Иванка Христова Йовкова - секретар; членове: Станчо Цонков Христов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КЮСТЕНДИЛ

Стефчо Грозданов Андонов - председател; Симеонка Асенова Манова и Юри Иванов Юнишев - зам.-председатели; Ганка Георгиева Еремиева - секретар; членове: Асен Иванов Димчев, Виктор Борисов Янакиев, Кирил Стоянов Калфин, Иван Георгиев Алексов, Божидар Георгиев Друмохарски, Любен Георгиев Любенов и Дина Иванова Икономова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БОБОВДОЛ

Спасена Лазарова Гуркова - председател; Симеон Димитров Кръстев и Валентин Христов Игнатов - зам.-председатели; Росица Ангелова Радева - секретар; членове: Ванче Георгиев Симеонов, Владимир Стоименов Джерманов, Иван Маноилов Найденов, Йордан Стоилов Ба чев, Кирил Борисов Георгиев, Павлина Атанасова Кръстева и Христо Недков Христов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БОБОШЕВО

Мария Христова Бошикьова - председател; Виолета Велинова Тренчева и Ирена Павлова Василкьова - зам.-председатели; Лалка Василева Паргова - секретар; членове: Стефан Мирчев Груйчев, Илинка Ефтимова Чакърова, Димитър Георгиев Шушков, Александър Аспарухов Бачев и Михаил Александров Бояджиев.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - КОЧЕРИНОВО

Тодор Борисов Воев - председател; Невена Краева Манова и Татяна Кирилова Багашка - зам.-председатели; Гюлка Асенова Радкова - секретар; членове: Евгения Стоименова Татарска, Славе Александров Гогов, Анета Григорова Цървижданска, Климент Йорданов Андонов и Красимир Иванов Мицанов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - НЕВЕСТИНО

Любомир Асенов Георгиев - председател; Ненко Йорданов Текемски и Румен Гаврилов Шопкин - зам.-председатели; Методи Сотиров Иванов - секретар; членове: Иван Стоянов Василев, Иван Петров Ангелов, Наум Костадинов Джонев, Дафина Кирилова Пешева, Кирил Андонов Карамфилов, Невена Стоичкова Николова и Роза Райчева Семенска.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - РИЛА

Мария Иванова Жлябинска - председател; Христина Василева Петкова и Гергана Петрова Динкова - зам.-председатели; Дафинка Григорова Николова - секретар; членове: Димитър Николов Райнов, Донка Ангелова Миладинова, Райчо Иванов Пенов, Михаил Иванов Михай¬лов, Симеон Янев Димитров, Методи Йорданов Кабзималски и Снежана Георгиева Чифлигарова.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - САПАРЕВА БАНЯ

Райна Георгиева Бояджиева - председател; Стоичко Георгиев Мицов и Александър Стоилов Ангелков - зам.-председатели; Стоянка Цан. Пехливанска - секретар; членове: Антония Димчева Мицова, Иван Василев Лесичков, Костадин Йорданов Кацарски, Тони Христов Шушков, Стойне Георгиев Райнов, Атанас Костадинов Базирцнов и Стефан Иванов Ковачев.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СТАНКЕ ДИМИТРОВ

Тодор Методиев Шишков - председател; Виолета Величкова Константинова и Ирина Иванова Ильова - зам.-председатели; Тодорка Владимирова Радева - секретар; членове: Валентин Йорданов Христов, Васил Георгиев Крантов, Костадин Николов Терзийски, Димитър Тодоров Илиев, Янко Христов Фурнаджиев, Теменужка Николова Павлевчева и Евтим Григоров Евтимов.

 

* * *

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - ТРЕКЛЯНО

Ангел Иванов Опълченов - председател; Апостол Николов Божиков и Златка Димитрова Балабанова - зам.-председатели; Никифор Стаменков Симеонов - секретар; членове: Владимир Василиев Алексов, Добри Тинков Добрев, Пенка Георгиева Николова и Асен Станков Стойков.
(Пресслужба "Куриер")


14:30:21 
03.10.1991 г.

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител:
Емилия Генадиева

Комплексна обработка:
Издателски комплекс БТА


 

 

 

Copyright © Пресслужба "Куриер”, 1991 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!