3 декември 1996

03.12.1996

- В обменните бюра курсът на долара достига нива от 400 лева за долар.

- Делегацията, начело с Иван Костов се среща при Йоханес Вейнхолдц - директор и ръководител на холандската група, който е всъщност служебното лоби на България в МВФ, с екипа, който работи по българския проблем в МВФ. В групата влизат Стенли Фишер - първи заместник на Мишел Камдесю; директорът на дирекцията за България - Масимо Русо; зам.-директорът на дирекцията Майкъл Деплер и др. По време на 3-часовата дискусия обстановката в България е била оценена като много тревожна и напрегната.

В МВФ са получили писмата на Жан Виденов, Благовест Сендов и Любомир Филипов и се очаква да стартира процедурата с изпращането на техническа мисия в България.

Иван Костов съобщава, че консултациите имат основната цел да се изяснят максимално и в дълбочина рисковете за България от реализацията на споразумение за валутния борд. Според него рисковете са над 50%, ако валутният борд се въведе от това правителство и от този Управителен съвет на БНБ. От една страна, защото правителството не се ползва с необходимото вътрешно доверие и действията му може да предизвикат обратна реакция сред хората, а от друга - то е загубило напълно доверието на чуждестранните инвеститори и по тази причина не може да се очаква прилив на пари отвън. Управителният съвет на БНБ, който се обяви против борда и зае позиция на пасивна съпротива, е също в състояние да торпилира работата на борда. Социалната цена от въвеждането на валутния борд също е тема от разговорите във Вашингтон.

* Иван Костов, Муравей Радев и Красимир Ангарски се срещат с представители на българо-американското дружество за приятелство и с посланик Ричард Шифтър - специален помощник на президента и съветник. Повече от 2 часа продължава обяд-дискусията в Съвета за международни отношения във Вашингтон с представители на американските делови среди по въпросите за резултатите от президентските избори в България и тяхното отражение върху ситуацията в България.

- Надежда Михайлова на пресконференция на СДС: "Очаква се на заседанието на 09.12. НКС да изработи свое становище за валутния борд."

- На пресконференция на СДС Екатерина Михайлова, зам.-председател на ПГ на СДС заявява, че НИС на СДС е доволен от спокойния тон на дискусията, която се води по предложението за превръщането на коалицията в единна политическа организация. Преобладаващото становище сред регионалните структури е в подкрепа на предложението. Тя подчертава, че не става и дума за притискане на ръководствата на партиите да се саморазпускат, тъй като е възможно и двойното членство. И сега съюзът има партийноподобна структура, въпросът е да се постигне механизъм не само за печелене на избори, а и за качествено управление на страната.

- На пресконференция на СДС Надежда Михайлова съобщава, че НИС предвижда в началото на 1997 г. разширена среща с кметове и общински съветници от цялата страна без оглед на политическата им принадлежност, като довършителен етап от изграждането на ефективна управленска програма на съюза.

- На софийския регионален съвет на СДС от присъстващите 46 души с право на глас /от общо 47/ 32 са за единна формация, 4 - "против", 1 "въздържал се". 9 организации ще се произнесат след своите форуми в събота и неделя. 33 души са против вот на недоверие до конгреса на БСП, за национална конференция през януари - 34.

- Кръстьо Петков, председател на КНСБ: "За център на стачката на 04.12. е избран Пловдив. В София и Варна няма да има стачка."

- Председателят на ПГ на СДС Йордан Соколов казва, че СДС подкрепя формулираните от КНСБ искания, които съвпадат с позициите на коалицията за сегашното състояние на страната и причините за кризата.

- ОНСГД "Промяна" призовава своите структури да подкрепят започващата национална стачка на КНСБ, макар да смятат, че стачката няма да свали правителството и да предизвика избори.

В отворено писмо до КНСБ и "Подкрепа" лидерите на "Промяна" искат координиране на общите действия, за да се постигнат общите цели. За 19.12. "Промяна" е насрочила протестна акция пред Народното събрание.

- На пресконференция КТ "Подкрепа" призовава своите структури в страната да подкрепят стачката на КНСБ. Тренчев подчертава, че се разминават с КНСБ в тактиката за постигането на общата цел - оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

* Константин Тренчев: Само когато сините политици се намесят официално в събитията КТ "Подкрепа" ще се включат.

- Петер Зайденек от Европейската конфедерация на профсъюзите и Жан Лапоенд от МКСП ще наблюдават протестната вълна в Пловдив и Рудозем.

- Депутатът от Народен съюз Венцислав Димитров заявява във Варна, че опозицията няма да подкрепи въвеждането на валутния борд у нас, тъй като той ще укрепи позициите на правителството, давайки му основание да свали отговорността за провежданата политика.

- Оповестява се, че Жан Виденов е изпратил писмо до председателя на Съвета на министрите Дик Спринг, в което се иска Европейският съюз да помогне на страната ни със зърнени храни.

- По този повод пресцентърът на Петър Стоянов излиза с изявление до СМИ, в което се казва, че фактът, че министър-председателят се присъединява към инициативата на новоизбрания президент за искане на хуманитарна помощ под формата на зърно и фураж от ЕС радва, защото става дума за оцеляването на българските граждани и е естествено усилията на всички политици да бъдат обединени.

Припомня се, че на 18.11. Петър Стоянов изпраща писмо до Дик Спринг и до председателя на Европейската комисия Жак Сантер, в което призовава компетентните органи на ЕС да осигурят спешно на България зърнена помощ.

Петър Стоянов поисква такава помощ и на срещата си в Лондон с външния министър на Великобритания Малкълм Рифкинд, както и от министъра на външните работи на Германия Клаус Кинкел, на когото предоставя и писмото си до Жак Сантер и Дик Спринг, а Кинкел го внася на заседанието на съвета на министрите. В резултат на 26.11. Съветът на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС одобряват по принцип отпускането на зърнена помощ и натоварва Европейската комисия да разработи конкретни начини за това и да ги предостави на заседанието на 06.12.

- Израелският посланик у нас Давид Коен предава на Петър Стоянов поздравленията по случай избирането му на високия пост от президента на Израел Езер Вайцман и покана от него да посети страната му.

Посланик Коен посещава новоизбрания български президент заедно с представители на Българския еврейски комитет ЦИОН. Председателят на ЦИОН Яков Джераси връчва на Петър Стоянов почетен сертификат, изготвен при освещаването на гората на името на България в Израел, в знак на благодарност към нашия народ за спасяването на българските евреи.

- ОСД се среща с членовете на ИБ - Георги Първанов, Искра Баева, Васил Калинов. ОСД ще внесат на конгреса резолюция с едно изречение: "БСП потвърждава, че е социалдемократическа по своя характер и е част от световната социалдемокрация". В комисиите ОСД е внесъл предложения от устава да отпаднат делегираните членове на ВС, конгресът да се провежда на 2 години, да бъде изяснен статута на идейните течения и участието им в ръководните органи на партията.

* ОСД поставя условие до 21.12. Виденов да подаде оставка от първия пост в партията и правителството, за да има пълноценна политическа дискусия на предстоящия конгрес. Позицията на ОСД е изразена от Александър Райчев.

* Преди срещата с шефовете на ОСД Георги Първанов заявява, че за разлика от началото на 1990 г., когато идейните движения са били инициатори на промяната, то днес са със затихващи функции, опитват се да монополизират идеята за промяна в БСП, но не са онзи генератор на идеи, който партията очаквала да бъдат през 1990 г. На самата среща Георги Първанов е заявил, че ОСД е гаранция за промяна, според Андрей Бунджулов.

* ОСД настоява БСП да няма ВС и Изпълнително бюро, а само един 20-членен ръководен орган, който заедно със соцпредседателя да се избира пряко от конгреса.

- Министър Илчо Димитров изпраща лично писмо до учениците в с. Рибново. Указанието на МОНТ е известно още от началото на годината. Зам.-министърката Мария Антова напомня за него, след като е станало ясно, че там то се заобикаля. Според Илчо Димитров съпротивата, която сега се предлага от лица и институции, преследва чисто политически цели.

Илчо Димитров обяснява забраната за носене на шалвари от МОНТ. Тя се основавала на принципа, че в училище няма място за етнически, религиозни и политически различия. Ние искаме да се обличате не като прабабите и прадядовците ви, а като момичетата и момчетата в София, Париж и Лондон.

- Председателят на Народното събрание Благовест Сендов съобщава, че следващата седмица МС ще внесе в парламента предложенията за промяна на Закона за държавния бюджет за 1996 г. Третата актуализация на държавния бюджет се прави при курс на долара 350 лева.

Държавният бюджет за 1996 г. е приет на 09.02. Предвиденият в него дефицит е 58,3 млрд. лв., втората актуализация през юли записва дефицит от 80,7 млрд. лв., в третата актуализация се очаква да бъде отчетен дефицит от 150-200 млрд. лева.

- Благовест Сендов съобщава, че коледната ваканция на депутатите започва на 22.12. и завършва на 10.01., но първото заседание на Народното събрание ще е на 15.01.1997 г., освен ако междувременно не се случи нещо важно.

- Вицепремиерът Румен Гечев съобщава по БНР, че най-късно до средата на януари решението за паричен съвет трябва да бъде взето, защото на 17.01. има заседание на Борда на директорите на МВФ.

- Обвиненият в корупция от Едвин Сугарев министър на транспорта Стамен Стаменов е разпитан в кабинета си от шефа на отдел "Следствен надзор" в Главна прокуратура Ангел Чанев и прокурорката Екатерина Грънчарова. Стамен Стаменов представя свои документи срещу обвиненията, че по време на югоембаргото е ощетил държавата с над 3 млн. лева.

- От ПГДЛ съобщават, че на свое заседание ще обсъждат проекта за изменение и допълнение в Закона за държавния бюджет на 05.12., поканен е и финансовият министър, а на 07.12. в парламента на първо четене ще се разглеждат корекциите в бюджета за 1996 г.

- На предконгресните страници Димитър Иванов, доктор по история, председател на производствено-търговски консорциум "Европа" помества свой материал: "Каква партия е БСП и каква ще бъде?" - историческо минало, същност, задачи, кадри на БСП и заключение - "БСП може да се възстанови от тежките удари, които й нанесоха и свои, и чужди през последните 5 години, използвайки средства и методи от своя богат теоретичен и практически арсенал"

- "Демокрация" съобщава на първа страница, че на 24.11. до Руски паметник "без причина полицаи набиват консула на посолството на Унгария у нас Гейза Тавас", за което МВР цяла седмица премълчава случая.

- Гостуващи на конференцията на ДПС в Кърджали политици от Турция съобщават, че в турския парламент има 15 депутати, които са се изселили от България през различни години.

- СЪРБИЯ: Сръбското министерство на комуникациите закрива единствената независима белградска радиостанция Б-92, за да прекрати нейните предавания на живо от продължилите вече 16-ти пореден ден улични протести срещу отмяната на изборните резултати и за оставката на президента Слободан Милошевич. Базираният във Виена Международен пресинститут /Ай Пи Ай/ в отворено писмо до Милошевич обявява закриването на радиото за тежко нарушение на човешките права. Британското правителство приканва сръбските власти да възстановят предаванията на Б-92.

* След решението за закриване на Б-92 вестите на Б-92 са в Интернет, а "Гласът на Америка", "Свободна Европа" и "Дойче Веле" отстъпват част от емисиите си на независимото радио.

* Изборната комисия в Белград, формирана от представители на всички партии оспорва съдебната процедура за анулиране на резултатите от местните избори.