3 ноември 1996 г.

03.11.1996

- Провежда се втори тур на президентските избори в България - печели двойката Петър Стоянов - Тодор Кавалджиев /Обединени демократични сили/ с 59,73% срещу 40,27% за Маразов - Бокова /"Заедно за България"/.

- На пресконференция в изборната нощ Иван Костов обявява, че два кабинета на "Раковски" 134 са се подслушвали от МВР.

- На брифинг в изборната нощ в НДК Жан Виденов заявява: "Ще поискам от ВС да се произнесе ясно доколко имам неговото доверие, що се отнася до моята лична отговорност като председател на БСП /във връзка с изборните резултати/, и с този вот безусловно ще се съобразя". Той е категоричен че резултатите от президентските избори не могат да бъдат повод за оставка на правителството, докато не се появи алтернатива на досегашната политика.

- Премиерът Виденов разговаря с федералния министър на научната политика на Кралство Белгия Иван Илиеф.

- Министърът на вътрешните работи  Николай Добрев в поделение във Варна, което посещава заедно с индийския си колега министър Индражит Гупта, казва, че вътрешните войски са по улиците не заради изборите, а за да пазят големите градове, докато се нормализира обстановката с престъпността. Откакто са въведени съвместните наряди, е намаляла уличната престъпност и особено кражбите на автомобили.

 

- РУСИЯ: С указ на президента Борис Елцин е назначен нов посланик на Русия в България - Леонид Керестеджиянц.

- РУМЪНИЯ: Провеждат се парламентарни и първи тур на президентските избори в Румъния. Демократическата конвенция на Румъния /с лидер Емил Константинеску/ печели и в двете камари на парламента над 30%. Действащият президент Йон Илиеску печели 32% срещу 28% за Емил Константинеску. Обявен е втори тур на президентските избори за 17 ноември.

- ЮГОСЛАВИЯ: провеждат се избори за парламент и местна власт. Сръбската социалистическа партия /на президента Слободан Милошевич/, Сдружената югославска левица /Мира Маркович - съпруга на президента/ и "Нова демокрация" печелят парламентарните избори. Коалиция "Заедно" получава 23%, а ултранационалната Радикална партия на Воислав Шешел - 18%, при избирателна активност от 60%. Така сръбските социалисти получават 64 места в парламента, социалистите от Черна гора - 20, етническите унгарци - 3, коалиция "Заедно" - 22, Радикалната партия - 16 и други по-малки партии - 13.

В Черна гора Демократическата партия на социалистите на президента Момир Булатович печели 45% от местата в Черногорския парламент. Опозиционният блок Народно съгласие печели 19% при 65% активност на избирателите.