4 октомври 1996

 
София, 4 октомври 1996 година
Брой 118 (1673)


София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА 37-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ - БИВШ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ИЗВЪРШЕНО НА 2 ОКТОМВРИ 1996 ГОДИНА


Днес пред дома му бе застрелян народният представител от 37-то Народно събрание и бивш министър-председател на Република България Андрей Луканов.

Потресени от това, ние, народните представители от всички парламентарни групи и независими депутати, поднасяме най-дълбоки и искрени съболезнования на неговото семейство.

Народното събрание на Република България категорично осъжда този нагъл терористичен акт, превърнал политик в мишена. Настояваме неговите извършители и подбудители да бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона.

В тези трудни кризисни времена българският парламент изразява твърдата си воля да защити демократичните процеси в страната. Противопоставяме се решително на всякакви опити чрез подобни провокации да се дестабилизира нашият политически и обществен живот. Няма да позволим този терористичен акт да доведе до въвеждане на извънредно положение в България.

Насрочените от Народното събрание избори за президент ще се проведат на 27 октомври тази година.

Обръщаме се към всички български граждани с призив да запазят спокойствие и заедно с нас да бъдат гаранти за конституционния ред и необратимото демократично развитие на България.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ КЪМ НАЦИЯТА ПО ПОВОД УБИЙСТВОТО НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ - БИВШ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Днес България беше потресена от едно политическо убийство.

На Консултативния съвет за национална сигурност всички политически партии и държавни институции бяха единодушни и категорични в оценката на това събитие.

- Осъждаме по най-решителен начин злодейското убийство на Андрей Луканов и изразяваме съболезнование към семейството и близкиту му.

- Осъждаме тероризма във всичките му форми, независимо какъв произход има и какви цели преследва.

- Необходими са решителни и безкомпромисни мерки в рамките на закона срещу всички прояви на тероризъм.

- За да се избегнат спекулации в средствата за масово осведомяване, компетентните държавни органи да се онгажират редовно да подават подробна информация, без да се пречи на хода на разследването.

- За въвеждането на засилени полицейски мерки или мерки, свързани с охраната на държавните институции, трябва предварително да се съобщава на президента, правителството, председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните група, като се обясняват причините, които налагат тези мерки.

- Всички държавни институции в съответствие със своите компетенции, както и основните политически сили да се ангажират, че няма да допуснат да се провокира или търси въвеждането на извънредни мерки или извънредно положение.

- Това е толкова по-необходимо, като се има предвид фактът, че страната е в предизборна ситуация, която неизбежно повдига градуса на политическото напрежение.

Съединяването на социалното напрежение, родено от кризата, и на предизборната политическа борба, винаги крие опасности.

- Засилените полицейски мерки за поддържането на реда не трябва в никакъв случай да ограничават правата на гражданите, включително техните митинги, стачки и демонстрации, когато те се провеждат в рамките на закона.

- Трагичният случай с Андрей Луканов за пореден път показва, че в борбата с тероризма, организираната престъпност и мафията са необходими обединените, усилия на всички държави - близки и далечни.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЖАН ВИДЕНОВ ПРЕД НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ ПО ПОВОД УБИЙСТВОТО НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПГДЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ - БИВШ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Едно тежко престъпление разтърси днес цялата страна. Правителството на Република България, Българската социалистическа партия, цялата Демократична левица, чийто изтъкнат деец бе убитият днес сутринта Андрей Луканов, поднасят своите дълбоки съболезнования на неговото семейство.

Това убийство е жесток акт на насилие срещу български народен представител, политик от международна величина, един от инициаторите на мащабните промени в обществото ни през последните години.

Крайно време е да си дадем трезва сметка какви тежки жертви дава обществото на насажданите напоследък агресивност, черногледство и омраза, които не ни водят напред към Европа, а назад, към най-мрачните страници на историята.

Днешната загуба за страната ни е огромна. Свидетели сме на поредното деяние, дестабилизиращо държавата в решаващия етап на икономическите реформи, в навечерието на предстаящите на 27 октомври тази година президентски избори.

Българското правителство, Демократичната левица и Българската социалистическа партия решително се противопоставят на дискредитирането на страната, саботирането на икономическите реформи, опорочаването на изборния процес, на паниката, страха и отчаянието разчитат само онези сенчести среди, които не могат да се примирят с настъплението на обществото срещу престъпността, беззакониети и хаоса в страната.

Не са необходими никакви извънредни мерки, с които непрекъснато и безотговорно се спекулира напоследък, а засилени действия за укрепване на обществения ред и законността.

Правителството ще направи всички необходимо извършителите на днешното нагло убийство да бъдат заловени и наказани с цялата тежест на закона. Убедени сме, че българските граждани, институциите, всички политически сили категорично ще подкрепят усилията ни да гарантираме сигурността и спокойствието, успеха на икономическите реформи, понататъшното развитие на демократичните обществени процеси и нормалното провеждане на президентските избори на 27 октомври тази година. Това ще бъде най-доброто доказателство и за нас и за света, че демократичните процеси в България са необратими.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПГДЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ - БИВШ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Днес беше убит народният представител Андрей Луканов - министър-председател на Република България през 1990 г.

Разделяме се с големия български политик, един от символите на десетоноемврийските демократични промени в нашата страна, социалист с признат международен авторитет, истински радетел за демократичното обновление и икономическото развитие на България.

Демократичната левица категорично осъжда този престъпен акт и изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките на Андрей Луканов.

Убийството на народния представител Андрей Луканов е тежка провокация срещу демократичните процеси, срещу законността, сигурността и стабилността в България. Демократичната левица решително отхвърля всякакви опити и действия за дестабилизация на държавата и обществото, за нагнетяване на противопоставянето и напрежението.

Днешното убийство е тревожен сигнал и предупреждение за жестокостта на политическите нрави, на омразата и конфронтацията през последните години в нашата страна, които превръщат политическите личности в жертви на терористи. В тази атмосфера всички са потърпевши - отделният човек, обществото, държавата.

Сега повече отвсякога на България са нужни общи усилия, действия и отговорно политическо поведение. Нека заедно да се противопоставим на разделението и озлоблението, за да преодолеем изпитанията на днешния ден, да продължим необходимите радикални реформи.

Демокрацията е винаги застрашена, когато политическите разногласия се израждат във физическа нетърпимост.

Демократичната левица е гарант за конституционния ред и необратимото демократично развитие на страната. Ние осъждаме спекулациите за някакви извънредни мерки и ще противодействаме на опитите да се тласне страната към хаос.

Потвърждаваме, че насрочените от Народното събрание избори за президент на Република България ще се проведат на 27 октомври 1996 г.

Демократичната левица изразява убедеността си, че само обединена България има бъдеще.

София, 2 октомври

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЕДИНЕНИЕТО ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ - БИВШ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


След този 2 октомври 1996 година България вече не е същата. Отнет бе животът на един от най-ярките политически деятели на съвременна България - Андрей Луканов.

Покушението е акт на крайна политическа безпомощност на организаторите на това убийство, извършено демонстративно, публично, посред бял ден. То е опит да се възкреси от миналото зловещата практика на убийствата в политическия живот на многострадалната ни родина.

Днес са попарени идеалите и очакванията на милиони хора, приветствали политическото ни разкрепостяване на 10 ноември 1989 година, за което той така много допринесе, поставени са под въпрос свещената свобода на словото и на политическото мнение, ценностите на демокрацията.

Обединението за социална демокрация в Българската социалистическа партия /БСП/ изразява безграничното си възмущение от това ужасяващо посегателство върху политическите и гражданските свободи у нас. Ние не можем да приемем подобен акт при никакви обстоятелства.

Изразяваме енергичния си протест, настояваме институциите на властта у нас да направят всичко, което е в рамките на техните пълномощия, за да разкрият извършителите на това убийство, което позори България и най-важното - да не допускат черна поредица от политически убийства да изпълзи отново от нашата история и да хвърли сянка върху демократичния процес у нас.

Прекланяме се пред политическата мисъл, борбеността, кипежа и внушителното присъствие в живота на страната на Андрей Луканов. Прекланяме се пред дълбоката диря, която той оставя в българската история. Неговото място в нея е неотменимо.

За нас това е раздяла с близък другар, с когото бяхме заедно в трудните моменти от живота на партията, страната и Обединението за социална демокрация /ОСД/, на което той бе един от създателите. Раздяла по принуда, раздяла, която трябва да остане у нас като едно огромно тревожно предупреждение срещу злото, изплувало от мрачините на миналото.

Сега на изпитание е поставена способността ни, като общество да отстоим демокрацията, нейните институции, идеята за националното съгласие, към която Андрей Луканов беше силно привързан.

Винаги ще те помним!

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текстт на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД УБИЙСТВОТО НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ - БИВШ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Днес сутринта пред дома му бе застрелян депутатът от Парламентарната група на Демократичната левица и бивш министър-председател на България Андрей Луканов.

Народните представители от Съюза на демократичните сили /СДС/ поднасят своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия.

Убийството на народен представител несъмнено е опасен удар срещу парламентаризма и демокрацията. То е продължение на безсилието и хаоса в обществения и икономическия живот, на острата борба на икономически и финансови интереси на управниците, на дестабилизацията на институциите. Всичко това е тежък удар срещу интересите на България и българския народ.

Съюзът на демократичните сили осъжда остро дръзкия престъпен акт, цялата отговорност за който пада върху правителството, призвано според конституцията и законите да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

Съюзът на демократичните сили настоява спешно да бъдат разкрити извършителите и подбудителите, а така също и причините за това брутално престъпление.

Съюзът на демократичните сили настоява правителството да направи всичко необходимо да не допусне дестабилизация на страната и да осигури нормалното и спокойно протичане на президентските избори на 27 октомври.

Днес повече отвсякога Съюзът на демократичните сили се противопоставя категорично на насилието и е гарант на гражданския мир и демокрацията в България.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА НАРОДЕН СЪЮЗ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА И БИВШ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Ние, народните представители от Парламентарната група на Народен съюз - Български земеделски народен съюз /БЗНС/, Демократическа партия в 37-ото Народно събрание, сме дълбоко възмутени от наглия терористичен акт, довел до смъртта на бившия министър-председател на Република България и депутат в 37-ото Народно събрание г-н Андрей Луканов.

Остро осъждаме извършването на това убийство и настояваме компетентните държавни институции в съдебната и изпълнителната власт да предприемат енергични действия за откриване на извършителите.

Заявяваме пред българското общество, че този инцидент няма да се използва за достигане до политическа криза в страната - отлагане на изборите за президент на Република България; обявяването на извънредно положение; въвеждането на извънредни мерки, които да ограничат правата и свободите на гражданите.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставения за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ "ОПОМНЕТЕ СЕ, БЪЛГАРИ!" НА ИВАН МАРАЗОВ, КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ИЗДИГНАТ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!", ОГЛАСЕНО В СОФИЯ НА 2 ОКТОМВРИ 1996 ГОДИНА, ПО ПОВОД УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ - БИВШ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ


Искам да изразя моите най-искрени съболезнования към семейството и близките на Андрей Луканов.

Искам да заявя, че във връзка с трагичния инцидент, ние спираме предизборната кампания за три дни.

Струва ми се, че след днешния ден България вече е друга. Това е първото убийство - нагло и демонстративно - на един човек, тясно свързан с политическия живот в България през последните години; на един от най-големите политици на България - два пъти министър-председател. Затова смятам, че общественият ни живот вече не е същият, това нагло и демонстративно убийство според мен показва, че е преминат един праг, който би могъл да отприщи неуправляеми процеси в нашия политически и обществен живот, което би предположило ескалация на екстремистки прояви, ако няма общо разбиране за демократичната стабилност на нашия живот, за реда и сигурността в страната.

Аз намирам, че това е една трагична кулминация, за съжаление, бих нарекъл и символ на седемгодишното безумие, завладяло нашия политически живот.

Андрей стана жертва точно на жестоките нрави в политическия живот, когато политическият противник беше възприеман като личен враг. Защо трябваше да се пролее кръв, за да разберем, че конфронтацията е гибелен път, гибелен път за всички - гибелен път за нацията, гибелен път за страната ни. Ние отдавна говорим за това. Отдавна предупреждаваме, че конфронтацията не е изход. Говорим за това, че разделянето на нацията по политически и идеологически причини и безумие. За съжаление това е убийство със сериозни политически последствия и това убийство според мен се включва в един цялостен контекст. Аз съм историк, аз анализирам нещата винаги в техния контекст. Искам да кажа, че нещата ги виждам винаги свързани с едно и друго.

През последните месеци този контекст, според мен, стана още по-напрегнат, отколкото преди. Нарасна ожесточението, дори на равнище изказвания, дори на равнище коментари, дори на равнище интерпретации. Появиха се призиви за политически процеси, появиха се призиви за генерални стачки, появиха се призиви за забрана на Българската социалистическа партия /БСП/, появиха се призиви за търсене на лична вина на всеки един от членовете на БСП. По тоя начин се трансформира старата таза за забрана на една политическа партия. Нарекоха социалистите генетично увредени. Аз смятам, че това е също израз на конфронтацията. На една премерена, засилваща се конфронтация, само и само в името на определени политически цели. Аз не мога да се съглася с такъв начин на политическо поведение, аз не мога да се съглася с подобни отношения в нашия политически и обществен живот. Всичко в нашата страна е насочено срещу стабилността и сигурността. А стабилност и сигурност има, когато всеки си върши работата: и полицията, и следствието, и съдът; и правителството, и парламентът, и президентът. Стабилност може да има, когато всеки си мери приказките, а не изказва хипотези и съждения, за които не носи отговорност.

Стабилност и сигурност може да имаме тогава, когато имаме съгласие по необратимостта на демократичните процеси. Аз твърдо вярвам, че тази смърт, че тази трагедия за България няма да наруши демократичния ход в нашата страна, но тази трагедия ще допринесе според мен за разглеждането на България като една нестабилна страна, което много зле ще се отрази върху позициите на България.

И накрая искам да ви заявя, че нашето мнение е, че избори трябва да има. Защото изборите ще гарантират необратимостта на демократичните процеси. Ако някой си мисли, че проливането на кръв може да послужи като сигнал за отмяна на изборите, аз смятам, че този човек е срещу развитието на демократичния ход на България.

За съжаление днешният ден по един трагичен начин потвърждава правотата на идеите, заложени в нашата платформа.

Аз предупреждавах на няколко пъти за много неща: предупреждавах за лумпенизация на нравите, предупреждавах за възможността от екстремни прояви при нарастващата конфронтация.

Както знаете, нашите ключови думи са стабилност, сигурност и консенсус. Днес ние бяхме свидетели на един пълен консенсус в Народното събрание. Нима само пролятата кръв може да ни накара да вземем единно решение? Не само Андрей е жертва на това, което стана. Всички ние сме жертва и всички ние сме отговорни за това, което стана. Ние не трябва да допускаме по-нататъшното озлобление, по-нататъшното ожесточаване, защото то може да доведе до непредвидими неща.

Моля ви, предайте на вашата аудитория - читатели, зрители, слушатели, не се боя, че ще прозвуча патетично, - моментът е такъв, че и най-силните думи са слаби...

Предайте им! - опомнете се българи, проля се кръв, до тук да спрем!

Аз съм за това, че смъртта може да бъде изкупитална жертва. Смъртта на Андрей не може да ни върне самия него, нито ефектите от тази смърт могат да го върнат, но една негова кръв послужи най-после за намаляване на напрежението в страната, за една по-голяма стабилизация, за една по-голяма култура на политическите нрави, за постигане на съгласие не по толкова жесток начин, аз смятам, че ние може да го разглеждаме като една жертва, а жертвата винаги е водила до изкупление и до стабилизация.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПЛАТФОРМА /ЧАСТ ПЪРВА/ "ЗАЕДНО ЩЕ ПОБЕДИМ" НА ПРОФ. ИВАН МАРАЗОВ, КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА НА КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ"


УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

След броени дни ще изберем президент на републиката.

В това тежко за огромната част от народа ни време, когато сякаш сме загубили всякаква вяра, всеки се пита на кого от кандидатите да се довери, на кого да повярва. Кой ще даде най-точна диагноза на причините за днешното тежко състояние? Кой ще посочи най-верния път? Кой ще промени нещата към по-добро за всекиго, за всички, за страната ни?

Когато преди седем години започнахме промените, бяхме изпълнени с надежди и очаквания. Вярвахме, че с общи усилия ще ги направим бързо и безболезнено. Днес вече много илюзии са рухнали. Много шансове останаха неизползвани. Много са въпросите:
Защо сме по-бедни от вчера? Защо сме по-несигурни? Защо ни задушават престъпността и корупцията? Защо сме в непрекъснати кризи? Защо рушим, вместо да съграждаме"? Защо се поставя под въпрос смисълът на демокрацията и на реформите? Защо младите хора напускат родината? Защо погубваме своята национална идентичност, своята цивилизация, своето културно наследство, своята история и своето бъдеще?

Защо нацията ни стои пред въпроса за оцеляването?

Моят отговор е:

Защото не успяхме да обединим усилията на нацията за последователно извършване на дълбоките икономически и социални реформи.

Защото не постигнахме договореност между политическите сили за целите, етапите, средствата и социалната цена на прехода.

Защото не съумяхме да създадем и наложим ясни правила в икономиката и здрава основа на гражданското общество.

Защото държавните институции са обезсилени от взаимна война помежду си.

Защото безплодното съперничество и конфронтацията подмениха решаването на сериозните обществени проблеми и отстояването на дългосрочните интереси на нацията.

Отговорност за това носят всички политически сили. Но изключително отговорен е и държавният глава - представителят на СДС, избран преди пет години. Вместо да обедини нацията, той я разедини. Вместо в стабилизиращ политически фактор, той се превърна в източник на политическо дестабилизиране на страната. Вместо да работи за укрепване на българската държавност, той я ерозира. Вместо да утвърди международния авторитет на България, той често ни кара да се срамуваме.

УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ,
Днес преживяваме един от най-тежките периоди в новата ни история. Днес българинът е в безпътица и почти не вижда изход. Дори в тази предизборна кампания спекулират по най-безскрупулен начин с несгодите му.

Но изход има и можем да го намерим заедно.

Няма да ви лъжа за нищо. Аз не искам да ви заблуждавам. Аз не мога да кажа, че ще нахраня народа, ще намаля цените, ще увелича пенсиите, ще изловя престъпниците и ще ги пратя в затвора. Ако кажа това, то значи да излъжа. И който кандидат-президент твърди това, ви лъже. Но президентът може да направи друго, което е не по-малко важно - да създава условия, да стимулира и да бъде гарант на една национално отговорна политика с участието на всички политически сили и държавни институции, с участието на интелектуалния потенциал на нацията, без емоциите и предразсъдъците на партийните цветове.

България се нуждае от личност, която ще донесе политическа стабилност, а не хаос и разпад на държавата. Нуждае се не от политикани, а от хора с държавническо мислене.

България се нуждае от човек, който да олицетворява единството, а не противопоставянето на нацията.

България се нуждае от държавен глава, който да подпомага взаимодействието между институциите, а не да води войни с тях.

България се нуждае от президент, който да спазва конституцията и законите, а не да се чуди как да ги заобиколи.

Ако имахме такъв президент досега, България нямаше да бъде в такова окаяно състояние. Ако не изберем такъв президент сега, чакат ни още по-тежки изпитания.

Разбирам колко е трудно да се направи този избор днес, когато се ширят безработицата, несигурността и дори отчаянието. Но в тежки моменти българският народ винаги е успявал да обедини сили, разум и воля. Ние сме народ с древни исторически корени. Преживявали сме както времена на подем и замогване, така и периоди на разруха и крушение на националните идеали. Губили сме, когато користните сметки и партийните страсти са измествали националните интереси. Но винаги сме успявали в моментите на национално единение.

На 27 октомври всеки ще поеме собствената си отговорност да направи своя избор. Избор не само между личности. Но и избор на пътя, по който ще тръгне страната ни. От нас зависи накъде ще вървим.

Изборът е между два пътя.

Единият - това е нов цикъл на противопоставяне. Това е омагьосаният кръг, в който се въртим вече седма година. Това е пътят на хаоса, напрежението, омразата, разделението на "наши" и "ваши", блокирането на реформите. Път наникъде.

Но нали тъкмо това постоянно противопоставяне ни раздели сякаш сме два народа, нали то постигна това, което никой поробител не успя - да разцепи дори църквата, да раздвои духа ни, да разруши даже семейства и родови връзки. Взаимното отрицание прави народа ни по-малък, по-слаб и по-беден. Лиши го от история, от минало, от корени. Лишава го от бъдеще. Ще тръгнем ли по този път наникъде?

Не съм съгласен с такава перспектива. Тя е гибелна за България.

Другият път е пътят на националното обединение, на превъзмогване на политическия егоизъм и конфронтацията, път на сътрудничество, толерантност, отговорност, единение на волята и способностите на всички. Това е пътят на спасението на България. Пътят на съгласието - без разлика на партийна принадлежност. Пътят на диалога - без яростта на страстите и на отрицанието, а с доводите на разума. Пътят на политическата стабилност - срещу разрушителната конфронтация. Този път е без алтернатива.

Изборът на този път изисква да постигнем обединение на енергия и сили около няколко общонационални задачи, които са жизненоважни за всеки гражданин и за България.

Така ще осигурим законност и ред, за да се чувства всеки гражданин свободен и сигурен.

Така ще гарантираме националната сигурност в новите реалности.

Така ще укрепим българската държавност и ще издигнем международния престиж на България.

Така ще осъществим отлаганата седем години икономическа реформа и ще осигурим достоен живот на българина.

Така ще формираме солидарно общество, ще постигнем справедливо разпределение на тежестите на реформите и защита на най-засегнатите от тях.

Така ще съживим духовния живот, който отговаря на нашата богата културна традиция и на вечния ни стремеж към просвета.

Така ще влезем в новото хилядолетие, преодолели днешните рискове за оцеляване на нацията, спокойни за бъдещето на нашите деца.

Тези задачи трябва да обединяват усилията на всички държавни институции. Като държавен глава ще съдействам за намиране на най-добрите решения и постигането им с консенсус, защото във всички тези области са необходими национални стратегии - общопризнати и общоприети.


Законност и ред    

Няма демократична държава без уважение към закона и правовия ред. Няма действителна демокрация там, където не са гарантирани животът, достойнството, имуществото, правата на човека и свободата на личността. Няма действителна демокрация там, където честният гражданин зависи от произвола на престъпния свят и не чувства надеждна защита от държавата. Защото демокрацията не означава свобода и безнаказаност за престъпниците, а за хората - живот в непрекъснат страх.

За съжаление такава е реалността в България. Престъпни групировки изместват държавните структури. Корупцията превзе всички етажи на властта. Повече от 40 на сто от икономиката е икономика на тъмно. Това заплашва не само отделния човек, но и сигурността на държавата. Питаме се защо парламентът седем години приема закони, а те не действат. Много са отговорите, един е най-важният: законите се потъпкват, а наказание няма. Защото разбитата правораздавателна система бездейства. Защото е затлачена от хора с недостатъчно професионална квалификация, но с ярки политически пристрастия.
Огромна е вината на досегашния президент за това състояние на нещата.

Като държавен глава ще работя за ефикасно взаимодействие между държавните органи и институции, защото само така ще се преборим с престъпността. Ще настоявам в цялата дейност на държавната администрация, на органите на реда и на съдебната система да се утвърди върховенството на закона.

Ще съдействам максимално за провеждане на съдебната реформа, за изграждане на действително демократична и обърната към проблемите на обществото съдебна система. Ще настоявам за публична отчетност на извършеното от съдебната власт.

Най-отговорно ще използвам предоставените ми от конституцията правомощия за назначаване на висши магистрати. За членове на Конституционния съд, на Върховния съд ще назначавам честни, неподкупени магистрати с доказани професионални и морални качества.

Ще използвам конституционното си право за помилване само с хуманни цели и никога с неясни или съмнителни за обществото мотиви.

Като президент ще настоявам най-сетне държавният служител да получи нов статус, да знае своите отговорности, да са гарантирани правата му, за да не бъде повече лесна плячка за покупко-продажби. Ще подкрепя създаването на публична администрация, на прозрачна административна система, способна да отстоява принципите на правовата държава.


Държавност и национална сигурност

На прага на XXI век сме свидетели на основни промени в системите за сигурност в Европа и света. Водещите държави преосмислят досегашните концепции и разработват нови стратегии, които да гарантират националната им сигурност в новите международни реалности.

България най-сетне трябва да изработи своята стратегия за национална сигурност и да определи ясно своите национални цели и интереси, както подобава на една суверенна държава. За да гарантираме и сигурността на българите, и да отворим повече врати към съвременния свят. Това можем да постигнем само чрез диалог и консенсус между институциите, политическите сили и гражданските инициативи. Моята постоянна задача като председател на Консултативния съвет за национална сигурност ще бъде не политизирането, а свободното и отговорно обсъждане и решаване на тези съдбовни за страната въпроси.

Първата ми задача като главнокомандващ ще бъде довеждането докрай на реформата във Въоръжените сили. Няма да допусна безотговорни експерименти с армията и опити за политически интриги в нея. Ние сме в дълг към защитниците на нашето отечество и аз ще направя всичко, за да бъде възвърнато на българските военнослужещи и на офицерите и сержантите от запаса чувството за самоуважение и гордост. Гражданският контрол над Въоръжените сили ще гарантира връзката между обществото и армията, между гражданина и военнослужещия.

България е неразделна част от европейската цивилизация и трябва да заеме полагащото й се място в Европейския съюз и в другите европейски и евроатлантически структури. Интегрирането ни в Европа е вече направен съзнателен избор. Той придава нова стойност на отношенията ни с Русия и САЩ, без тези отношения да се противопоставят изкуствено на основните приоритети на външната ни политика.

България показа, че има и политическата воля, и авторитета да бъде водеща в преодоляване на напрежението и предотвратяване на нови конфликти на Балканите, за развитието на сътрудничеството със съседите и всички държави в Югоизточна Европа. Една от основните ми задачи ще бъде да съдействам за осъществяването на големите инфраструктурни проекти - материална предпоставка и гаранция за мир, стабилност и икономически просперитет в региона.

Като държавен глава ще използвам целия си авторитет и международни контакти за привличане на чуждестранни инвестиции, без които развитието на страната е немислимо.

Ще отстоявам достойното поведение и представяне на българската държава пред света и ще изисквам това от всички други официални български пратеници зад граница. Ще бъда безкомпромисен към всеки, който срами България, който накърнява нейното достойнство и работи срещу нейните интереси.

Важен елемент на стратегията за национална сигурност е националната политика. На територията на България живеят хора с различна етническа и религиозна принадлежност. Като български граждани те имат всички предвидени от конституцията права. Историята ни е завещала голямото богатство на дълго и мирно съжителство между хора с различен майчин език, с различни религии, с различни обичаи. Всичко ценно, което е постигнала България, е сътворено с техните общи усилия. Ще защитавам политическите права и гражданските свободи на всеки отделен гражданин на републиката и няма да допусна никакви опити за тяхното ограничаване, накърняване или за злоупотреба с тях. Ще отстоявам стабилността на българската демокрация на основата на етническата и религиозната толерантност.

Сигурността на страната ни е немислима без укрепването на българската държавност. Без солидни, ефективни, внушаващи и заслужаващи доверие държавни институции България няма да изпълни нито една от совите национални цели.

Разделението на властите не означава разединение и противопоставяне, а градивно взаимодействие и синхрон помежду им. Като президент ще спазвам принципа на разделението на властите и в същото време ще работят постоянно за продуктивното взаимодействие между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Сътрудничество, балансираност, конструктивност, а не война и противопоставяне - това са принципите, които ще отстоявам в отношенията с институциите.

Ще сътруднича с всяко демократично избирано народно събрание. Ще използвам правото си на отлагателно вето върху законите отговорно независимо с чие мнозинство са приети те. Ще го правя не поради амбиция за самоизтъкване или в интерес на една или друга политическа сила, а единствено в защита на правата и интересите на гражданите.

Ще работя с всяко правителство, което е сформирано и действа в съгласие със законите и с принципите на конституцията.

Убеден съм, че държавният глава има задължения и към гражданското общество. Ще стимулирам всички инициативи и движения на гражданите, които отговорят на реални потребности и търсят помощ и защита, воден от разбирането, че демокрацията се развива, когато се разширява гражданското общество.

Сигурността на България е немислима без гаранции за необратимостта на демократичните промени. Всички заедно - президент, политически сили, държавни институции, гражданско общество, по пътя на диалога и разума можем да изключим всякакви опити за реванш и реставрация на отживели политически проекти, всякакви опити за силови решения и диктатура независимо откъде идват.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗКАЗВАНЕ "ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИЦИИ - ИНТЕГРАЛНА ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ" НА ПЕТЪР СТОЯНОВ - КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, НАПРАВЕНО НА 1 СЕПТЕМВРИ 1996 Г. В СОФИЯ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДЕН БИЗНЕС


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Голяма чест и привилегия е за мен възможността, предоставена ми от Българската асоциация за международен бизнес, да се обърна днес към всички вас, които работите с кураж и енергия в България във време, когато инвестирането тук изглежда като ходене по мъките, и да ви запозная с някои от моите виждания за ролята на чуждестранните инвестиции и стимулирането на износа в осъществяването на пазарни реформи, разчитам и на възможността да чуя вашето компетентно мнение за грешките. Слабостите и пропуските в отношението на българската администрация към чуждестранните инвеститори. Вашата оценка е особено важна за мен, защото навън вие се смятате и за най-достоверния източник на информация за условията да се прави бизнес в България. Вие сте тези, които ще препоръчате на други ваши партньори дали да започнат бизнес в България, или не.

По конституция президентът представлява Република България в международните отношения. Ако бъда избран за президент, ще съдействам активно не само с правомощията, но и с целия авторитет и влияние на тази институция за насърчаване на свободен от пречки инвестиционен климат. Моята икономическа философия е проста и ясна. Тя се основава на стимулирането на свободното предприемачество и насърчаването на конкуренцията, на дерегулацията, приватизацията и развитието на частния сектор в името на експортноориентиран икономически растеж в условията на ниска инфлация и намаляване на вътрешния и външен дълг. Ще използвам максимално правомощията, които конституцията на Република България дава на президента, за да съдействам за поддържане на общественото доверие в банковата система. Ще следя отблизо преговорите с международните финансови институции като МВФ и Световната банка, както и препоръките, отправени от тях за паричната политика на БНБ. Смятам за една от най-важните си задачи да съдействам с целия си авторитет пред международната финансова общност за постепенно възстановяване на доверието в платежоспособността на България и достъпа й до нормално търговско кредитиране чрез механизмите на световните капиталови пазари. На българската икономика сега е необходима цялостна стратегия за стимулиране на износа, която да обвързва данъчна, митническа и валутна политика с умения по международен маркетинг. По същество подобна стратегия трябва да осигури съвместимост на целите на макроикономическата политика с микроикономическата реформа, която да насърчава националната ни конкурентноспособност на световните пазари. България трябва да изнася продукти, които използват интензивно онези фактори на производство, с които тя разполага в достатъчна степен, например квалифицирана работна ръка, и да внася продукти, в които се влагат интензивно производствени фактори, които не достигат, предимно енергийни суровини.

Живеем в свят, доминиран от трите големи регионални икономически групи на Европа, Северна Америка и Азия. конкуренцията за лидерство между тях ще формира характера на икономическата система на новото хилядолетие. Предизвикателството за една малка страна като България е да намери своя достоен път към икономическия успех чрез отвореност и взаймодействие с тези три групи. Информационната революция не остава друг избор за която и да е национална икономика, освен глобалната перспектива. Българската икономика няма друг избор освен достойно участие в глобалното разделение на труда и глобалния пазар. Глобалната икономика дава нов смисъл и значение на националните икономически интереси.

Чуждестранните индустриални инвеститори трябва да произвеждат не само за българския пазар, но предимно за износ. България може и трябва да участва в световната икономика чрез глобалната рационализация - производство на различни компоненти от един продукт в различни части на света, - за да се постигне ефикасност и намаляване на разходите, както и за да сподели усилията на други нации към постигане на икономически просперитет. Ускоряващата се технологична промяна и глобална конкуренция се е увеличила до степен, в която стратегическите съюзи между жизнеспособните български предприятия и конкурентноспособни глобални компании се превръщат все повече в необходимост за структурната ни реформа, създаването на подобни стратегически алианси е много по-безпроблемно, отколкото образуването на смесени предприятия, защото при тези нови бизнес съюзи няма съвместна собственост. Български и чуждестранни компании могат да обединяват своите усилия за развитие на определена технология, подобряване на позициите, свързани с производствени разходи, използване на добре развита маркетингова мрежа или осигуряване на достъп до определен пазар. Има обаче средна мотивация за създаване на стратегически съюзи, която заслужава специално внимание: желанието на двете компании да се учат една от друга. Защото именно знанията днес се превръщат в основен двигател на успеха в бизнеса. Неразвитият ни все още капиталов пазар все още не успява да привлече достатъчно чуждестранни институционални инвеститори, които да вложат парите си в акции на различни български предприятия.

Основна цел на българската политика спрямо чуждестранните инвеститори е да се осигури позитивният им принос за целите на националното икономическо развитие, дългосрочните преки инвестиции трябва да осигуряват капитал за растеж и развитие, технологии за модернизация, работни места, професионални умения, бизнес ноу-хау и мениджърска експертиза за българската индустрия, достъп до външни пазари, позитивен ефект върху платежния баланс, приходи в чужда валута, данъчни приходи, развитие на местни предприемачи. Аз си давам ясна сметка, че вие страдате от законодателните несъвършенства, неясните процедури и бюрократичните спънки, от макроикономическата нестабилност, предизвикана от високата инфлация и липсата на доверие в националната ни валута и в банковата система, от бавния ход на приватизацията, от престъпността.

Като президент аз ще действам така, че да намаля до минимум политическия риск за международните компании, които работят в нашата страна. Убеден съм, че колкото по-благоприятна е политическата среда в България, толкова повече чуждестранни инвеститори ще се чувстват като интегрална част от българското общество, ще бъдат едни добри български граждани. Именно като интегрална част от българското общество те ще могат най-добре да защитят и своите специфични конкурентни предимства.

Живеем във време, когато глобализацията на икономиката променя правилата на конкуренцията, а информационните технологии правят света все по-близък до всеки от нас. Чрез икономическото си развитие, информационните технологии, световната търговия и инвестиции България днес има шанс да преодолее икономическата криза и да спечели нови позиции в един взаимносвързан свят. В името на тази свещена за нас цел аз очаквам вашата подкрепа.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНЧО МИНЧЕВ И ПЕНЧО ПЕНЕВ, ИЗДИГНАТИ ОТ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА, КЪМ ВСИЧКИ КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКИ ДВОЙКИ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - 1996 ГОДИНА


Многоуважаеми съотечественици, конкуренти в благородната, надяваме се, предизборна надпревара.

До края на второто хилядолетие, считано от деня на изборите, 27 октомври 1996 г., остават 1161 дни. Завършва едно хилядолетие, завършва и най-противоречивият век в историята на човечеството и нашата страна, отива си една доминираща култура, идва нова. Само след 1161 дни нашият народ ще излезе в 00 часа на 31 декември 1999 г., на улиците, подобно на всички останали народи, за да изрази чувствата си към отминалия век, и да отправи взор към по-светли бъднини. Това ще бъде един протест за нереализираното "светло бъдеще" и една надежда за национално и световно добруване. Това трябва да бъде нощта на новото единство на нова България, България на третото хилядолетие.

Днес е факт, че по волятя на българския народ, ние, 126 негови чеда, ще участваме в надпреварата за намиране пътя на България през третото хилядолетие, разбирате, че това е отговорност и пред достойното ни минало и пред бъднините, пред света, защото и светът се нуждае от хилядолетния опит на България да намира брод на оцеляване към бъдещето. България също се нуждае от един по-мирен, по-мъдър и проспериращ свят, за който трябва да работим.

Днес всички ние признаваме драмата на своята страна. Едни от нас я виждаха десетилетие по-рано, други прогледнаха по-късно, трети предстои да я видят.

Факт е, че без гореща война, без природно бедствие, страната бе поразена, надяваме се, все още, не фатално. Ако се замислим, всички ние станахме жертва на парализиращия крясък на една ирационална идеология, по сполучливия израз на 62-ма нобелови лауреати, която настъпи безпрепятствено в света катояло. На прага сме на нови безпрецедентни събития.

Ние считаме, че нямаме право за пореден път с парализиращи крясъци да внесем по-голям смут в душите и сърцата на нашите съотечественици. Те с нищо не го заслужават, напротив, Ние трябва да се противопоставяме на антибългарския нихилизъм, внушаван по "гьобелсов" начин в нашето ежедневие.

И независимо от явната несправедливост, изразена към много от нас, независимо от очевидността, че изборите в голяма степен са предопределение, независимо, че един от нас ще се радват на медийна светлина, а други ще тънем в затъмнение, това няма значение, по-голямо от България. Ние считаме, че тази кампания, може и трябва да стане мост за България към XXI век. Ето защо ние предлагаме в един ден от предизборната кампания да се съберем заедно, примерно във Велико Търново, на Света гора, мястото, откъдето Асен и Петър провъзгласиха Второто Българско царство или в друг от всички достойни градове на България, да застанем заедно и да покажем, че през XXI век политическите жени и мъже на България ще бъдат други, а политическите маскари, спекулации и продажници ще останат в миналото хилядолетие. Бъдещите политици на България ще могат да се гледат спокойно в очите, да работят честно, почтено и отговорно, обединени от ясна перспектива, от единни цели и интереси Български, Световни.

Нека изберем един, който да бъде обединяващ предизборен ден на България, в който спокойно да изложим вижданията си за бъдещето, защото не е редно да застават пред нашите деди, бащи, деца и внуци, хора, които не се познават, не знаят силните и слабите страни на доктрините и стратегиите на опонентите си.

Нека отделим Един ден за България, България на XXI век.

София, 1 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ, ПОДПИСАНО В СОФИЯ НА 2 ОКТОМВРИ 1996 ГОДИНА МЕЖДУ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА, БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АЛЕКСАНДЪР ПАУНОВ/, БЪЛГАРСКАТА ЕДИННА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, СЪЮЗА НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ОРГАНИЗАЦИИТЕ "СЪРП И ЧУК", БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /КОМУНИСТИ/ И ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ И НАЦИОНАЛНО-ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ


Отечествената партия на труда, Българската комунистическа партия /Александър Паунов/, Българската единна комунистическа партия, Съюзът на комунистите в България, организациите "Сърп и чук" и Българската социалистическа партия /комунисти/, и Общонародният комитет за защита на националните интереси, ръководейки се от необходимостта да се поеме нов политически курс - курс против реставрацията на капитализма и за защита на националните интереси на българския народ - решиха да се съюзят в Предизборна коалиция на комунистическите и национално-патриотични сили за участие в президентските избори /1996 г./

Коалицията подкрепя издигнатите от Отечествената партия на труда

МИНЧО ГЕНОВ МИНЧЕВ - за президент и

ПЕНЧО ПЕТРОВ ПЕНЧЕВ - за вицепрезидент


ЗА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА:
1. ПРЕДСЕДАТЕЛ: Минчо Минчев
2. ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ: Андрей Андреев

ЗА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ:
1. ПЪРВИ СЕКРЕТАР: Александър Паунов
2. ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЕКРЕТАР: Кр. Захариев

ЗА БЪЛГАРСКАТА ЕДИННА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ:
1. ПРЕДСЕДАТЕЛ: Михаил Михайлов
2. ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЕКРЕТАР: Иван Воденичарски

ЗА СЪЮЗА НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ:
1. ПРЕДСЕДАТЕЛ: Владимир Иванов
2. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТ. СЪВЕТ: Гено Влахов
3. ПЪРВИ СЕКРЕТАР: Ан. Петков

ЗА "СЪРП И ЧУК": Михаил Мишайков

ЗА БСП /КОМУНИСТИ/: Теньо Сталев

ЗА ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ:
1. ПРЕДСЕДАТЕЛ: Румен Воденичаров
2. ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ: Минчо Минчев

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕДИЗБОРНО СПОРАЗУМЕНИЕ, ПОДПИСАНО ОТ 17 ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ ОТ СОФИЯ ЗА ОБЕДИНЯВАНЕ НА УСИЛИЯТА ЗА СПЕЧЕЛВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ОТ КАНДИДАТИТЕ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ


Убедени сме, че само единодействието на всички демократични сили може да изведе страната от националната катастрофа, до която я доведе противонародната политика на управляващата Българска социалистическа партия /БСП/.

На базата на Националното споразумение за създаване на Обединени демократични сили от Съюза на демократичните сили, Народен съюз, Движението за права и свободи и Българската социалдемократическа партия /СДС, НС, ДПС и БСДП/ ние приемаме следните решения:

1. Обединяваме своите усилия за спечелване на президентските избори от кандидатите на Обединените демократични сили Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев.

2. Създаваме общ Софийски предизборен център.

3. Призоваваме всички свои структури на територията на София да положат максимални усилия за постигане на убедителна изборна победа.

4. Настоящето споразумение е отворено за присъединяване на всички демократични партии и организации в столицата.

Вярваме, че както винаги досега софийското гражданство ще подкрепи категорично кандидатите на демократичните сили.


ПОДПИСАЛИ СПОРАЗУМЕНИЕТО:
Съюз на демократичните сили; Народен съюз - БЗНС, ДП;
Движение за права и свободи; Българска социалдемократическа партия;
Християнаграрна партия; Дружество "Просветление";
ДП "Консервативен сговор”; Офицерска легия "Цар Симеон";
Българска зелена федерация; Български женски съюз; Съюз "Антикомунизъм и демокрация 93"; Монархистичен клуб "Св.Иван Рилски”; Българска Национално-демократична партия; Асоциация на демократичните синдикати; Зелена партия; Съюз "Истина"; Национален професионален съюз.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "НИКОЛА ПЕТКОВ" В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЗА ПОДКРЕПА В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ НА КАНДИДАТИТЕ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ


На свое заседание на Изпълнителния си съвет Български земеделски народен съюз "Никола Петков" в Съюза на демократичните сили /БЗНС "Н.Петков" в СДС/ реши да подкрепи в предстоящите президентски избори кандидатите на обединените демократични сили Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев. Те могат да помогнат със своите знания и опит много за оцеляването на България в тази изключително тежка икономическа криза. В резултат на лошото управление и на забавянето на структурните реформи от страна на управляващата левица страната е изпаднала може би в най-тежката си икономическа криза след освобождението. Зърнената, а след това и банковата криза са само едни от елементите за лошо управление. Тук вече не става дума за запазване целостта на Българската социалистическа партия /БСП/ или на друга партия, а за спасението на страната.

Като една от традиционните демократични организации БЗНС-"Никола Петков" в СДС не може да гледа безучастно как нацията ни от ден на ден се стопява и загива. Социалната справедливост и защитата на хората никога не са били чужди на земеделския съюз и ето защо ние издигаме нашия глас-протест срещу бедственото положение, в което се намира България, поради некомпетентното управление на БСП. Не може и не бива 99,9 на сто от населението да е в услуга на един елит от 2000-3000 души, който натрупа баснословни богатства на гърба на народа.

Имайки предвид гореизлооженото, БЗНС-"Никола Петков" в СДС подкрепя в предстоящите президентски избори кандидатите на Обединената опозиция Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев, защото само тяхната близка победа може с нещо да промени тежкото положение на страната.

Радващо е, че след 1945 г., когато начело на Обединената опозиция бе незабравимият Никола Петков, сега отново опозицията е пак заедно в борбата.

Желаем ви успех.

София, 27 септември 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Георги Петров

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" СПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ ПО ВЪПРОСА ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО И ИКОНОМИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ


Политическият съвет на движение "Гражданска инициатива" /ПС на ДГИ/ оценява общото състояние в страната като много тревожно.
Правителството на Българската социалистическа партия /БСП/ не може да се справи с основните задачи, чието решаване обществото доскоро очакваше. Анонимни фактори и групировки го превръщат в безнадежден пленник на икономически и финансови интереси. Правителството на г-н Виденов е сведено до ролята на изпълнител на социална поръчка - приватизация за стопанската номенклатура и финансово-икономическите групироки, против интересите на гражданите.

Сегашното правителство на България е особено опасно за страната и народа. То трябва да бъде сменено чрез народен вот. Движение "Гражданска инициатива" намира, че едни предсрочни избори за Велико народно събрание са неотложно необходими и съдбоносно важни за пътя, по който българското общество ще избере да върви занапред.

ДГИ предупреждава българската общественост, че нито една от партиите, представени в предстоящите избори за президент на републиката, не притежава ясна стратегия на прехода, социална програма и воля да промени кухите лъжедемократични правила на безкрайните парламентарни комбинации. Гражданите ще изберат за президент повече или по-малко атрактивни партийни кандидати, но те няма да могат да изберат национална програма за спирането на общия упадък и за снемане от плещите на гражданина тежкото финансово и данъчно бреме. Те, естествено, няма да изберат програма за стабилизиране на националната валута, нито за създаване на условия за достойно съществуване на обикновения човек - интелектуалец или работник, селянин или полицай, военнослужещ, пенсионер или младеж.

Изборът на нов президент през октомври няма да промени с нищо положението на гражданина, обществото и страната.

ДГИ подканва правителството на г-н Виденов да си подаде оставката и издига искането за организиране на извънредни избори за Велико народно събрание /ВНС/ през пролетта на идната година.

Националният съвет на ДГИ започва незабавно консултации за формирането на силна изборна организация на българския народ, която да поеме недвусмислено политическата отговорност за спасяване на обществото и на страната от убийствената социална, стопанска и духовна мизерия, в която последователно го тласкат безотговорни партийни правителства.

ДГИ е за социално обезпечаване, умерени цени, гарантиране на достоен социален минимум на третата възраст, законодателна защита на частната инициатива и ликвидиране на безработицата.

ДГИ е за безмилостно ликвидиране на организараната престъпност, чието начало следва да се търси в структурите на властта.

ДГИ е за ликвидиране на зловещата пагубна роля на БСП в управлението на стопанството и в провеждането на приватизацията. ДГИ е за определяне на българската национална доктрина; защита и гарантиране на националните интереси.

Соофия, 28 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА СВАЛЕНОТО ПРЕДАВАНЕ НА "ПАНОРАМА" ПО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА 28 СЕПТЕМВРИ 1996 ГОДИНА


Изпълнителното бюро на Българската Социалдемократическа партия /ИБ на БСДП/ изразява своето възмущение и недоумение от свалянето на телевизионното обзорно политическо предаване "Панорама", което трябваше да бъде излъчено в ефир на 28 септември 1996 г.

ИБ на БСДП разполага с информация, че на тази дата в предаването е трябвало да бъдат разисквани проблеми, свързани с катастрофалното икономическо положение, като с участие в директен ефир и на запис са били ангажирани отговорни политически лица. Очевидно управляващата партия изпитва панически ужас от дискусии в пряк ефир. Тази гузнота е разбираема, но по никакъв начин не оправдава управляващите, които тръбят, че са готови на диалог, но от друга страна, и не помислят да водят дебати пред очите на обществото.

Повече от неубедителни и неразбираеми са и изявленията по този повод на отговорен ръководител в Българската национална телевизия, като Паун Цонев, излъчени в интервю по радио "Свободна Европа" днес, 27 септември 1996 г. от 17 часа. Също така трябва да се подчертае, че предаването на 28 септември 1996 г. не попада в рамките на предизборната кампания, която още не е открита официално.

Така че не може с формални причини да бъде обяснено премахването на един публичен дискусионен форум, в който все още могат да бъдат чути и мнения, различни от официално дирижираните.

София, 28 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЯНКО ЯНКОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС, НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ И НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БАЗИСНИЯ ИНСТИТУТ ЗА ПРОУЧВАНЕ И ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, АДРЕСИРАНА ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, ДО ПОСЛАНИЦИТЕ НА ДЪРЖАВИТЕ, ПОДПИСАЛИ ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯ АКТ НА СЪВЕЩАНИЕТО ЗА СИГУРНОСТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЕВРОПА И ДО СРЕДСТВА ЗА  МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ


ГОСПОДА МАГИСТРАТИ,

На 31 октомври миналата година поисках разследване на обстоятелствата около смъртта на брат ми Камен Янков. Тъй като Прокуратурата на въоръжените сили въобще не ми отговори, на 7 септември тази година поисках от вас да разпоредите да ми бъде даден спешен отговор, а това ми писмо бе получило публичност чрез информационния бюлетин на БТА, пресслужба "Куриер", брой 112 /1667/ от 13 септември 1996 г. и в-к "24 часа" от 10 септември 1996 г. След тази публичност бях извикан от военния прокурор полковник Цеко Йорданов и с очите си се убедих, че всичките ми приложения към въпросното искане за разследване просто липсват от папката.

ГОСПОДА МАГИСТРАТИ,
Става въпрос за престъпление, извършено от служителите на прокуратурата - унищожаване на доказателствата за съществуващо престъпление и престъпен отказ за разследване на извършено престъпление. Искането ми от преди една година за извършване на разследване на обстоятелствата относно смъртта на брат ми Камен Янков е публикувано в издадената от мен документална книга "Документ за самоличност, политическа документалистика", Том 2, стр. 498-513. На стр. 503 изрично ще прочетете, че съм приложил ксерокскопие от "всичките документи, съдържащи се в медицинската документация", и че съм отказал да върна оригинала на Медицинската академия, защото съм подозирал, че мафията, включително и чрез елитния си филиал, наречен Главна прокуратура и Прокуратура на въоръжените сили, ще се опита да унищожи цялата документация. Както виждате, подозрението ми се оказа напълно основателно - всичките приложени от мен доказателства са унищожени от прокуратурата и, освен това тя дори не е пожелала да ми отговори каквото и да е!

Кой е най-вероятният "персонален" престъпник от прокуратурата? Първоначално папката е била на разположение и разпореждане на прокурорката от Главна прокуратура Л. Бончева; нека сега се въздържа от коментар относно вероятността тя да е престъпникът! После папката е била на разположение и разпореждане на заместник-градския прокурор Бл. Блажев. Нека изрично, ясно и недвусмислено подчертая, че разполагам с неопровержими доказателства за това, че Бл. Блажев само формално е държавен прокурор, а всъщност е частен служител на мафията на КГБ и ДС и дейността му в прокуратурата е поставена изцяло и безусловно в услуга на мафията! Тези мои доказателства са свързани с това, че още на 25 март 1993 г. съм предоставил на прокуратурата доказателства за това, че двете фирми, собственост на ръководената от мен партия, са били използвани за пране на мръсни пари и политически провокации от офицери на бившата КГБ и Държавна сигурност и днешни висши ръководители на мафията и от тогава до сега именно Блажев е този, който пречи да се извърши нормално разследване против мафията и въобще не ми е отговорил на нито едно от многобройните ми искания за разследване в това отношение. Така че ангажираността на Бл. Блажев с престъпниците от КГБ, ДС и мафията за мен е абсолютно безспорно. Накрая преписката е била предоставена на разположение и разпореждане на прокурора от Прокуратурата на въоръжените сили полковник Пендаров. Това е един от военните прокурори, които обезспечаваха всички жестоки издевателства над мен, извършени по указание на Държавна сигурност по времето, когато бях държан в затвора по присъда, издадена при пълна липса на доказателства. Полковник Пендаров е разпореждал конвоирането ми от затвора в Пазарджик до военната прокуратура в Пловдив, посещавал ме е лично в затвора в Пазарджик, за да направи чудовищни фалшификации на фактите относно издевателствата над мен, които фалшификации след това Държавна сигурност е изпращала в "Амнести интернешънъл" и другите международни правозащитни организации, които са се интересували от моето противозаконно осъждане и от жестоките издевателства над мен в затвора. Така че военният прокурор Пендаров отдавна е доказал преданната си ангажираност към най-кръвопийските акции на КГБ и Държавна сигурност, а с противоправния си отказ да се произнесе по преписката за смъртта на брат ми /дори и да не е той този, които е унищожил приложените от мен доказателства!/, е доказал днешната си пълна ангажираност с мафията, фактите обаче сочат, че той е един от най-вероятните унищожители на приложените от мен копия на доказателствата, даващи ми основание да смятам, че именно Държавна сигурност и днешната мафия стоят в основата на смъртта на брат ми Камен Янков.

Господа магистрати,
настоявам да се извърши разследване и да бъде открит прокурорът, който е унищожил приложените от мен медицински доказателства към искането ми за разследване относно смъртта на брат ми. Настоявам за пълно разследване на всичките ми вече изложени аргументи и съображения, даващи ми основание да смятам, че смъртта на брат ми Камен Янков е предизвикана от Държавна сигурност и от мафията.

София, 25 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА


Завръщането на Цар Симеон II в Родината недвусмислено показа, че българският народ гласува доверие на Царя и го прие като свой спасител. Невижданата икономическа и политическа криза, причинена от група некомпетентни управници, води България към национална катастрофа.

Единственият, който ще изведе България от дъното на пропастта, е Н.В.Симеон II. Цар на българите в качеството си на легитимен държавен глава. Никой от днешните кандидат-президенти няма качествата и независимостта на Н.В.Царя. Те изразяват партийни и групови интереси, които не им позволяват да обединят нашето конфронтирано общество. Затова в този толкова критичен момент незабавното завръщане на Цар Симеон II в страната като държавен глава е жизнено необходимо.

Българските национални интереси бяха реализирани от царе: Освобождението - от Цар Александър II, Съединението - от Княз Александър I Батенберг, Независимостта - от Цар Фердинанд, Обединението - от Цар Борис III, а Възкресението на България ще бъде дело на Н.В.Симеон II, Цар на българите по Божията милост и народна воля.

С бойкот в 50 града ще изразим нашето участие в президентските избори'96. Поставяме си за цел повече от 50 на сто неучастие в тях. Приканваме нашите членове и симпатизанти да не гласуват за кандидат-президентите, а да сложат своя подпис под призива "Цар Симеон II - държавен глава!" Настояваме за референдум "Искате ли Търновската конституция?" - "да" или "не", които ефикасно ще разреши въпроса за държавното устройство на България.

Не може да посрещаме Царя и да се подписваме за "Цар Симеон II - държавен глава!", а след това да гласуваме за републикански президент.

Призоваваме нашите членове и симпатизанти, целия български народ към масово и решително участие в националния бойкот!

Да живее Н.В.Симеон II, Цар на българите!

Да живее българският народ!

С Бога - за Царя и Отечеството!

София, 1 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЯТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА ЗА ВДИГАНЕ НА ОСНОВНИЯ ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ НА 300 НА СТО И ПОСТАВЯНЕ ПОД ОСОБЕН НАДЗОР НА 9 БАНКИ


Решенията на Управителния съвет на Българската народна банка /УС на БНБ/ за вдигане на основния лихвен процент на 300 на сто и поставяне под особен надзор на още 9 банки означава окончателен крах на българската икономика. Това са две взаимно противоречащи си мерки, първата от които цели спиране на обезценяването на лева и привличане на парите на вложителите в банковата система, а втората окончателно срутва доверието в нея. Централната банка, която чрез Банковата консолидационна компания /БКК/ е мажоритарен собственик на държавните банки, се отнася към своята собственост по начин, неприсъщ на нито един собственик в света.

Последиците от тези решения са катастрофални за производството и за целия реален сектор на икономиката. При новия лихвен процент всички досегашни кредити на предприятията се превръщат в несъбираеми. Голяма част от тях ще изпаднат в несъстоятелност и трябва да фалират.

Договарянето на нови кредити дори с все още оцелелите банки става невъзможно. Напълно се блокират производството и особено износът. Това означава по-нататъшно засилване на валутната криза вместо спиране покачването на валутния курс.

Невъзможно става кредитирането на селскостопанските производители, провеждането на сеитбата и на цялата есенна кампания, което ще доведе до още по-слаба реколта през следващата година и по-нататъшен срив на селското стопанство.

В критично положение ще изпаднат и банките със сравнително по-добри финансови показатели, които ще изплащат високи лихви по депозитите, без да получават лихви от неплатежоспособните си кредитополучатели.

Огромният размер на разходите за лихви ще засили още повече инфлационните процеси, вместо да ги задържи. Допълнително ще повлияе и галопиращото нарастване на държавния дълг и на бюджетния дефицит в резултат на новия лихвен процент.

Поставянето на 9-те банки под особен надзор, включително и тези от тях, които обслужваха производствените предприятия и именно поради това изпаднаха в тежко положение, води до блокиране на депозитите на тези предприятия в тях. Много от предприятията по тази причина не могат да изплатят текущите си работни заплати. Последващото обявяване на някои от тези банки в несъстоятелност ще доведе до фалит и на предприятията с по-големи депозити в тях.

Предприетите мерки означават провал и на широко рекламирания процес на масова приватизация. Българските граждани ще получат предприятия с необслужваеми задължения, финансовото оздравяване на които става невъзможно.

Българската стопанска камара апелира към здравия разум на Управителния съвет на БНБ, към Народното събрание и правителството. От няколко години рестриктивната макроикономическа политика дестабилизира, вместо да стабилизира българското стопанство. След преминаването на определена разумна граница прекалените рестрикции нямат вече никакъв ефект. За реалния сектор на икономиката вече е безразлично дали лихвеният процент е 300, 1000, или 2000 на сто. Резултатът е един и същ - пълна парализа на българското стопанство.

Българската стопанска камара апелира към българската общественост и особено към менаджерските екипи на държавните, частните и кооперативните предприятия с молба да й съобщят спешно за последиците от предприетите мерки върху дейността на техните предприятия. Данните ще бъдат обобщавани и съобщавани на компетентните държавни институции. Надяваме се цифрите за катастрофалните загуби да доведат до преразглеждане на взетите решения.

София, 27 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УЧРЕДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ /ЧАСТ ПЪРВА/ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ НА ВЕЧНИЯ ПЪТ, ПРИЕТА ПРИ ОСНОВАВАНЕТО НА ПАРТИЯТА НА 21 ДЕКЕМВРИ 1995 Г. В СОФИЯ


Вече 6 години сме свидетели на един нечистоплътен политически театър. В резултат на него култура, икономика, производствени структури, пазари, образование, наука, социално осигуряване, здравеопазване, законодателство, армия, служби за сигурност се рушат. Рушат се държавата, моралът, нашата сигурност, сигурността на децата ни. Руши се България. Сбъркани интелектуалци се чудят цар ли, бог ли, нов ли поробител да търсят, за да ни оправи. Ние ако не съумеем да се оправим сами, и Господ бог не би ни помогнал. А сили имаме, защото българският народ 9000 години броди по тази земя и седем държави е съградил по нея. Но така ни е писано - да минем през хиляди изпитни, за да се калява българският дух и да узрее мъдростта в главите ни.

Време е вече да погледнем истината в очите, защото без да я проумеем, не ще намерим път през времето си, а то отлита.

Не стремеж към демократизация и национален просперитет са водели сценаристите на този погром, в който съзнателно или несъзнателно участваме. Кой има интерес от тези събития? "Червените босове" бяха престъпници спрямо собственото си социалистическо законодателство. То пречеше да утолят жаждата си за безгранична власт, пари и привилегии. Те искаха да трансформират политическите си позиции в икономически, да узаконят заграбеното - и вече почти са го направили, народе наш... С чия ли помощ?

1. Какъв бе и как се разви сценарият?

Първият експеримент, за да се провери възможността за подобна трансформация, бе "Тексим". Изцяло реализиран от специалните служби и под наблюдението на ЦК на БКП.

Подготовката на сегашните събития е започнала в края на 70-те години. От средата на 80-те години външният дълг на страната започва да нараства, но забележете, че по него няма подписани междудържавни спогодби. Кредиторите са частни банки, с които може да се правят далавери. През този период лично Т.Живков международно легитимира нашата "баш" дисидентка Блага Димитрова. Интересни са контактите му с агента от английските служби Максуел. По същото време се регистрират множество български фирми в чужбина. Техните шефове минават на кратко обучение през Симеоново, но за какво ще бъдат ползвани, ще стане ясно по-късно. Същевременно е отпечатана с благословията на Л. Живкова, а после и "анатемосана" книгата на един дребен философ. По въпроса за нейната смърт все още истината не е казана. Изграден е митът и около един слабоумен стихоплетец, около един клоун-доносник и ред други. Пазарджишкият затвор става място за подбор, обучение и изграждане на образа на бъдещите марионетки, които ще изпълняват немаловажни роли.

През 1989 г. на държавно ниво е организирана закуска на българските "дисиденти" с Франсоа Митеран. Уреден е въпросът с домакинството на международен екологичен форум. /Екологията е най-безобидният претекст за вдигане на шум./ В борбата са хвърлени все верни партийни кадри. Черната работа е възложена на отдел от специалните служби и неговата криминално проявена агентура. Целта е двояка - първо да повярваш, а после да те отблъснат, като ти кажат: ето техните водачи.

Сигналът се дава от чуждите централи, които дирижират театрото в международен мащаб. Българите са хвърлени първи в котела. Медиите, където специалните служби са застъпени най-силно, тръбят за някакво напрежение, за някакви неформални групи. Принципът е - колкото повече злост и чернилка върху тях, толкова по-големи герои ще бъдат съградени. За да бъде всичко по-истинско, милицията е подведена да пусне малко кръв. Интересно защо се самоубива шефът на Софийско градско управление на Министерството на вътрешните работи /СГУ на МВР/ полк. П. Бонев?

Превратът менте е подготвен и извършен на най-високо ниво. Всички са доволни от него - и народът, и сваленият, но на някои от участниците ще се наложи да изпълнят и неприятни роли. "Червените босове" крещят - "Долу червените босове!" Комунистите бяха излъгани, че най-после ще се отърват от бандитите, които бяха превзели тяхната партия; останалият народ, че най-после се е отървал от празноглавите си тирани. Но...!

Под ръководството на А. Луканов е "създаден" Съюзът на демократичните сили /СДС/ като аморфен сбор от измислени партийки. Кюранов, Смоленов, Продев и Вагенщайн са изпълнили своята роля и се оттеглят, за да създадат и Българската социалистическа партия /БСП/. В СДС са техните верни другари, експерти и агенти - Ив. Трифонов, А. Каракачанов, Ж. Желев, П. Симеонов, Г. Спасов, Р. Воденичаров, Д. Луджев, Ст. Ганев, Л. Коен, Сн. Ботушарова, Ст. Стоянов, П. Марков и др. Не заради демокрацията, а за да бъде извън контрола на пряката власт, се разтуря формално 6-ти отдел.

Честните граждани и истинските дисиденти, които до този момент са били извън погледа на властта, ще проумеят след година-две, че: "експериментът свърши - списъците са готови!", не е майтап. На агентурата е дадена директива - екстремистки лозунги! Въпреки формалното решение на КС на СДС против конфронтацията и екстремизма, появяват се черните карти на България с черепите. В еуфорията комунистите постепенно са сплашени и натикани като стадо в редовете на БСП - точно при тези, които бяха съсипали тяхната партия и които вече бяха подготвили своя капитализъм. През 1989 г. са изградени партийни фирми, стоките формално са изкупени от тях, обектите са "арендовани", уредени са валутни и левови кредити, "младата гвардия" е изпратена в САЩ на мениджърски и други курсове. Изградени са и "бойните групи за защита на комунизма", които по-късно ще подпалят Партийния дом и ще се превърнат в борчески групировки.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД "БУЗЛУДЖАНСКОТО ДЕЛО Е НЕОБРАТИМО" /ЧАСТ ТРЕТА/, ОГЛАСЕН ОТ ВЛАДИМИР СПАСОВ - ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП И НА НОВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, НА 3 АВГУСТ 1996 Г. НА ВРЪХ БУЗЛУДЖА


С Априлския пленум фактически приключи първият етап от предателството на една политическа котерия в БКП, която повече от четири десетилетия разяждаше Орлицата от Бузлуджа. Ние това в теоретическите разработки на настоящия етап с пълно право наричаме етап на гешевизма, етап на полицейщината. От този позорен политически пленум, за който повече от три десетилетия партиен и научен елит проглушаваха света, за да укрият предателите и коварното им предателство. От този пленум започва вторият етап на голямото предателство, етапът на злото тържество на ревизионизма, етапа на живковизма. Целите и задачите на този етап бяха да се ликвидира болшевишкото ядро в БКП, да се ликвидира ленинско-димитровския стил и метод на колективно ръководство, партията да се насити и да се превземе от социално и класово неустойчиви елементи, да се пристъпи към обуржоазяване на партийния елит и да се деформира класово работническата класа, да се принизи идеологическата работа, бавно и последователно да се извади революционното жило у старите революционни кадри, пълна изолация на активните антифашистки кадри от партийното, държавното и стопанско управление, привилегии със злепоставяща цел, узурпиране на властта от нечистоплътни хора, диктатурата на пролетариата бавно се превръщаше в диктатура над пролетариата. И всичко това се правеше методично, със строги разчети и задачи да се компрометира БКП, готвеше се социалният срив. Днес мнозина ще поставят въпроса какво правехте честните комунисти? Мнозина преминаха през преизподнята на ревизионистичните инквизиции, които бяха много по-жестоки от тези на фашистката и гестаповската инквизиция. Други заплатиха с живота си. Хиляди бяха изключени от Орлицата, отвратени и извадени от боевите редици на верните си бойни другари. За да се скрият несполуките и да се отстраняват неудобните кадри, за ръководители на партийните структури се издигнаха потомци на жандармеристи, изявление [изявени?] цанковисти, класово деградирали елементи. Контрареволюцията пълзеше. Усещахме я. Ние продължаваме да изграждаме, а те съзнателно крадяха и рушаха. С врага се гледахме от упор.

Оказа се, че пролетариатът прави кървави саможертвени революции, хилавата и страхлива буржоазия прави мирни и нежни империалистическо-фашистки контрареволюции. Така беше подготвен и осъществен Десетоноемврийски фашистки, контрареволюционен преврат. Така безсловно приключи вторият етап от предателството на внедрената Гешева агентура в БКП. Този етап имаше за цел да се проведе безкръвната контрареволюция, която не беше такава. Дадени бяха свидни жертви. Буржоазията и мракобесието никак не са се очовечили и не са станали хуманни, както ги представят. Те са страхливи и не разчитаха на успех. Този етап в нашите теоретически разработки с право наричахме етап на живковисткия ревизионизъм. Контрареволюцията започна по организиран сценарий. Снемане на Тодор Живков, избиране на ново партийно ръководство от предатели и изменници, внедрени в БКП чужди агент-провокатори, за съжаление синове и дъщери на геройски загинали народни борци в антифашистката борба. Започваха публични акции и демонстрации от излъгана и заблудена младеж, наивни социалдемократи, старата буржоазия, престъпници и лумпени бяха вдигнати на боен крак. Беше създадена нелегитимна кръгла маса. От едната страна застанаха невъзпитани кандидат-властници, а от другата добре подготвени предатели. И едните, и другите отдавна влезли в списъка на Кенан. Авторът на фашизма водеше сините митинги. Кошлуковите главорези маршируваха по улиците на София с железа и с палки. Едни заливаха с восък площадите, други правеха градове на несъществуващата истина, пламна Партийният дом, за да бъдат унищожени важни документи на извършени престъпления. Навлезлите фашистки тълпи в Партийния дом заварват червени барети, които заливали с течност и палели, фашизмът вилнееше, предателите бяха коленичили, за да му създадат силово надмощие. Хилядна армия на ревизионистичния елит се беше спотаила, държавна сигурност излезна държавна несигурност. Мълчаха секретари на ЦК, министри, генерали, полковници. Всичко се вършеше по план. Беше извършена контрареволюция не против лицето Тодор Живков, а против комунизма, какъвто за съжаление не е съществувал досега никъде по света. Орлицата беше предадена отвътре, от троянските коне. На комунистите предричаха гибел, сочеха ни надолу с пръст, плашеха ни със Сибир и с Белене, пееха ни последен валс. Започна разрухата, невиждана в историята на страната ни. Беше ликвидирано законното НС. Контрареволюционерите му диктуваха от антиконституционната кръгла маса какви промени да прави в Конституцията, която през 1971 г. беше приета с общонароден референдум, за която гласуваха и предателите-контрареволюционери. Беше насрочено и избрано Велико народно събрание, сборище от главорезки наследници, фашисти, представители на старата буржоазия, ренегати, предатели, фарисеи, чужда дресирана агентура, разни криминалисти. За броени дни тези парламентарни престъпници сринаха онова, което с цената на хиляди жертви, с цената на непосилен труд и глад нашият народ беше изградил. Отмени се всичко народно, за да се граби свободно. От всички страни на света се втурнаха като хиени черноборсаджии, спекуланти, търговци, политици, икономисти, прависти, банкери за въвеждане на антинародна пазарна икономика. Империалистическите акули крещяха за частна собственост, за смяна на системата, за гражданско общество, за гражданска инициатива, за експлоатация и грабежи. От БКП се откъснаха двете фракции - на БСП и на СДС. Капитализмът властно напираше. Той идваше с всичките си атрибути. Не беше забравил нищо. Идваше с основния си закон - неутолимата жажда за печалба, подчинила всичко, отрекла хуманност и човещина. Започваше третият етап от голямото и коварно предателство в БКП. Това беше етапът на лиловизма. Беше осъществен целият разгром на социалистическите завоевания в материалния и духовен живот на страната, беше дадена зелена улица на дивия и варварски пещерен капитализъм. Беше открит пътят на фашизма и кръвожадната монархия. Надвисна гибел над цялата ни нация и над народа ни. Беше създадена и узаконена протурска етническа партия - Движение за права и свободи /ДПС/. Контрареволюционерите приеха позорния вариант, като приеха управление на БСП с мандата на представителите и потомците на петвековния ни турски поробител. В целия този поврат и разгром умело беше включена цялата чернилка на мракобесието. На преден план изплуваха фалшът и лицемерието. Не беше забравена и лицемерната граматика. Заредиха се чужди и извратени политически понятия, фашистките разгромаджии в едър план не смееха да наричат нещата с истинските имена. Империалистическата контрареволюция и сега наричат "преход" и "смяна на системата". Сега измислиха нов термин: "Всички - заедно за България", но за каква България? Те искат България на дивия и варварски пещерен капитализъм. Ние сме против такава България, при която 8 на сто живеят в пресита до гуша, а 92 на сто от народа ни живее в глад, мизерия и нищета. Ние сме за комунистическа България, в която за всички ще има хляб. Реформаторите се оказаха типични социалнокласови разбойници и хайдуци. Структурните промени се оказаха заграбване на народната собственост в частни хайдушки ръце. Кражбите и грабежите бяха наречени бизнес. Диктатурата на буржоазията и на капитала бяха наречени демокрация. Разслоеното класово общество беше наречено гражданско. Обсебването на народното имущество наричат приватизация. И какви ли още не маскировъчни, граматически и фонетични лъжепонятия не въведоха рушителите на България. Бузлуджанската орлица непрекъснато им пречи.

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ

ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - 1996 ГОДИНА


София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение изключително от Пресслужба "Куриер” при БТА пълен текст на:

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ
N 83/30 септември 1996 г.


На основание чл. 10н, ал. 1, точка 1 от ЗИПВР, във връзка с чл. 10н, ал. 4 от същия закон и в допълнение на свое Решение N 13 от 28 август 1996 г. Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Районните избирателни комисии следва да съобщават незабавно своите решения чрез публичното им обявяване на подходящо място в техните седалища.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ
N 84/30 септември 1996 г.

Относно: Вписване на регистрация за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката, насрочени за 27 октомври 1996 г. на кандидатите Минчо Генов Минчев и Пенчо Петров Пенчев.


На основание чл. 7, ал. 2 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката и Решение N 658/30 септември 1996 г. на петчленен състав на ВС на РБ по адм. дело N 671/1996 г. Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

Вписва регистрацията за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката, насрочени за 27 октомври 1996 г. на кандидатите за президент - Минчо Генов Минчев, роден на 3 август 1951 г. местожителство гр. Кърджали, ЕГН 510803ХХХХ, и за вицепрезидент - Пенчо Петров Пенчев, роден на 18 март 1947 г., местожителство гр. София, ЕГН 470318ХХХХ, предложени от партия Отечествена партия на труда.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ
№ 85/30 септември 1996 г.

ОТНОСНО: Вписване на регистрация за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката, насрочени за 27 октомври 1996 г. на кандидатите МИТКО ЕНЧЕВ ДИМИТРОВ и ИГНАТ ВЕЛКОВ ИГНАТОВ.


На основание чл. 7, ал. 2 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката и Решение № 665/30 септември 1996 г. на петчленен състав на ВС на РБ по адм. дело № 691/1996 г. Централната избирателна комисия

РЕШИ:

ВПИСВА РЕГИСТРАЦИЯТА за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката, насрочен за 27 октомври 1996 г. на кандидатите за президент - МИТКО ЕНЧЕВ ДИМИТРОВ, роден на 3 март 1951 г., местожителство гр. София ЕГН 510303ХХХХ, и за вицепрезидент - ИГНАТ ВЕЛКОВ ИГНАТОВ, роден на 19 януари 1946 г., местожителство гр. София, ЕГН 460119ХХХХ, предложени от партия Обединение за запазване на богатствата на България.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ
№ 86/30 септември 1996 г.

ОТНОСНО: Вписване на регистрация за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката, насрочени за 27 октомври 1996 г. на кандидатите ВЕРА ДЕНЧЕВА ИЛИЕВА и ИСКРА ЯНЕВА АТАНАСОВА.


На основание чл. 7, Ал. 2 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката и Решение № 660/30 септември 1996 г. на петчленен състав на ВС на РБ по адм. дело № 667/1996 г. Централната избирателна комисия

РЕШИ:

ВПИСВА РЕГИСТРАЦИЯТА за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката, насрочен за 27 октомври 1996 г. на кандидатите за президент - ВЕРА ДЕНЧЕВА ИЛИЕВА, родена на 18 ноември 1996 год. местожителство гр. София, ЕГН 46111ХХХХ, и за вицепрезидент - ИСКРА ЯНЕВА АТАНАСОВА, родена на 11 март 1949 г., местожителство гр. София, ЕГН 490311ХХХХ, предложен от партия Българска комунистическа партия.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ
№ 87/ 30 септември 1996 г.


На основание чл. 8 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Да се обнародват в "Държавен вестник" листите с кандидатите за президент и вицепрезидент на Републиката за изборите на 27 октомври 1996 г., както следва:

1. Петър Стефанов Стоянов, роден на 25 май 1952 г., жител на гр. Пловдив - кандидат за президент, и Тодор Колев Кавалджиев, роден на 26 януари 1934 год., жител на гр. Стара Загора - кандидат за вицепрезидент, предложени от Предизборна коалиция Обединени демократични сили - Съюз на демократичните сили, Народен Съюз - БЗНС, ДП, Движение за права и свободи с номер на бюлетината - 9 /девет/.

2. Жорж Ганчев Ганчев, роден на 29 август 1939 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Арлин Григоров Антонов, роден на 13 февруари 1948 г., жител на гр. Пазарджик - кандидат за вицепрезидент, предложен от партия Български бизнес блок с номер на бюлетината - 12 /дванадесет/.

3. Иван Русев Маразов, роден на 15 март 1942 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Ирина Георгиева Бокова, родена на 12 юли 1952 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложен от Предизборна партия на коалиция "Заедно за България" с номер на бюлетината - 5 /пет/.

4. Александър Трифонов Томов, роден на 27 април 1954 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Людмил Асенов Маринчевски, роден на 3 март 1941 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложен от Инициативен комитет с номер на бюлетината - 11 /единадесет/.

5. Иван Методиев Стоянов, роден на 21 януари 1939 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Румяна Иванова Якимова, родена на 10 януари 1947 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложени от партия Демократическа партия в България с номер на бюлетината - 10 /десет/.

6. Христо Димитров Бойчев, роден на 5 март 1950 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Иван Георгиев Кулеков, роден на 28 април 1951 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложени от партия Движение за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани с номер на бюлетината - 1 /едно/.

7. Славомир Драганов Цанков, роден на 28 ноември 1949 г., жител на гр. Плевен - кандидат за президент и Добри Йорданов Добрев, роден на 7 април 1947 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложени от партия Съюз на демократичните партии и движения "Ера-3" с номер на бюлетината - 7 /седем/.

8. Димитър Марков Марковски, роден на 15 август 1945 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Димитрина Николова Вулджева, родена на 18 юни 1943 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложени от партия Свободната кооперативна партия с номер на бюлетината - 2 /две/.

9. Илиян Денев Николов, роден на 20 юли 1946 год., жител на гр. Велико Търново - кандидат за президент, и Сергей Николаев Немцеров, роден на 30 януари 1947 год., жител на гр. Велико Търново, предложени от партия Българска национална екологична партия - Велико Търново с номер на бюлетината - 4 /четири/.

10. Любомир Василев Стефанов, роден на 2 юни 1949 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Паруш Янчев Караиванов, роден на 1 януари 1949 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложен от партия Алтернативно социалистическо обединение - независими с номер на бюлетината - 8 /осем/.

11. Минчо Генов Минчев, роден на 3 август 1951 г., жител на гр. Кърджали - кандидат за президент, и Пенчо Петров Пенчев, роден на 18 март 1947 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложени от партия Отечествена партия на труда с номер на бюлетината - 13 /тринадесет/.

12. Митко Енчев Димитров, роден на 3 март 1951 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Игнат Велков Игнатов, роден на 19 януари 1946 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложени от партия Обединение за запазване на богатствата на България с номер на бюлетината - 3 /три/.

13. Вера Денчева Илиева, родена на 18 ноември 1946 г., жител на гр. София - кандидат за президент, и Искра Янева Атанасова, родена на 11 март 1949 г., жител на гр. София - кандидат за вицепрезидент, предложени от партия Българска комунистическа партия с номер на бюлетината - 6 /шест/.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ
N 90/2 октомври 1996 г.

ОТНОСНО: Обявяване на конкурс за компютърна обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 27 октомври 1996 г.

1. На основание чл. 10н, ал. 1, т.6, ал. 3, т.1 т.4 от ЗИПВР и поради неизбиране на изпълнител по обявения конкурс с решение на ЦИК N 18/30 август 1996 г., Централната избирателна комисия обявява нов конкурс за компютърна обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 27 октомври 1996 г. по утвърдено задание.

2. Документи за участие в конкурса се подават в ЦИК, София, пл. "Батенберг" N 1 /вход от бул. "Дондуков"/ до 16.00 часа в неделя, 6 октомври 1996 г. Материалите за конкурса се получават на същия адрес всеки ден от четвъртък, 3 октомври 1996 г., сутрин от 10.00 до 12.00 часа и следобяд от 14.00 до 17.00 часа.

3. Настоящото решение да се огласи незабавно чрез Пресслужба "Куриер", както и чрез средствата за масово осведомяване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Б. Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/

 

* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

ЗАДАНИЕ
за участие в конкурс за компютърна обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 27 октомври 1996 г.


Във връзка с обявения от Централната избирателна комисия /ЦИК/ конкурс, настоящото задание регламентира предмета на дейност, изискванията и условията за провеждане на конкурса.


I. Предмет на дейност:

Да се извърши компютърна обработка на данните от гласуването на първи и втори тур, ако има такъв, по приемането и контрола на протоколите от СИК в РИК, обработка на данните от гласуването в ЦИК и издаването на Бюлетин за резултатите от изборите, според Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката, Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове и решенията на ЦИК, свързани с обработката на изборните материали.


II Общи изисквания:

1. Кандидатстващите в конкурса организации и колективи да имат висока професионална компетентност по предмета на заданието, организационна и ресурсна осигуреност за изпълнение на предвидените дейности.

2. Организацията и извършването на информационните и изчислителните дейности по компютърната обработка на резултатите да гарантират достовереност и надеждност на данните. Това да се извърши с прилагането на съвременни технически, програмни и комуникационни средства при осигуряване на оптимално отношение качество/цена и цялостно изпълнение на заданието.

3. Информационните и изчислителните дейности да се организират според Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката, Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове и решенията на ЦИК, свързани с обработката на изборните материали, включително и при провеждане на втори тур.

3.1. Входните и изходните документи на компютърната система да се разработват съгласно изискванията към протоколите на Секционните избирателни комисии /СИК/, Приемо-предавателната разписка между СИК и Районните избирателни комисии /РИК/, Приемо-предавателните протоколи между РИК и ЦИК и други изборни книжа, утвърдени от ЦИК;

3.2. Математическото, алгоритмичното и програмното осигуряване трябва да съответства на Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката, Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове и решенията на ЦИК, свързани с обработката на изборните материали;

3.3. Дейностите да бъдат съгласувани с етапите в избирателния процес и с работата на избирателните комисии, като осигуряват завършването на обработката и представянето на крайните резултати в определения от ЦИК срок. Работата да се организира така, че да не затруднява дейността на избирателните комисии.

4. Да се създаде технология за обработване, която изключва възможности за внасяне на промени в изборните резултати.

5. В Договора между ЦИК и изпълнителя да се предвиди клауза, че колективът носи гражданска отговорност при неизпълнение на договорените условия по компютърното обработване на резултатите от изборите. Ръководителят на колектива, членовете на ръководството и всеки отделен член носят наказателна отговорност за подправка на изборни резултати и други нарушения във връзка с обработката на данните. Заплащането е поетапно съобразно качеството и обема на извършените дейности.

6. Чрез организационни действия, специалисти, програмни и технически средства да се организира цялостното обслужване на информационните и изчислителните дейности с цел да се постигне максимална надеждност, сигурност и контрол на обработките и достовереност на получените резултати.

7. Прилаганата организация и технология за обработка на изборните резултати трябва да дава възможност обработката на всяко ниво да бъде наблюдавана и контролирана от членове на ЦИК и РИК или от упълномощени от тях за това лица и да бъде изцяло документирана, като се води автоматично дневник кои лица, кога и какви действия по въвеждане и обработка на данните са извършвали. За нестандартните ситуации и за местата, където са били съхранявани носителите на информация, да се води ръчен дневник.

8. До 18 октомври 1996 г. Експертен съвет, назначен от ЦИК, да проведе изпитания на програмно-техническите средства за компютърна обработка на данните от гласуването и да направи оценка за готовността на избрания изпълнител. При това изпълнителят да извърши примерна обработка с данни на ЦИК и да представи контролни разпечатки на необходимите информационни изходи.

9. При удовлетворяване на изискванията и по предложение на Експертния съвет ЦИК незабавно получава копие от програмното осигуряване върху магнитен носител и съответната експлоатационна документация.

10. Ако изискванията не са удовлетворени, да се направят необходимите промени в съответствие с препоръките на Експертния съвет, който в срок до 21 октомври 1996 г., да проведе ново изпитание за окончателно приемане на програмно-техническите средства.

11. Данните за изборите да се приемат и предават само в съответствие с решенията на ЦИК. Изходните справки да са на хартия по макет, съгласуван с ЦИК. Данните от гласуването по секции и райони и информацията от компютърната обработка да се предоставят на магнитен носител и за Бюлетина на ЦИК.

12. Да се подготвят инструкции за работа в РИК и ЦИК в съответствие с решенията на ЦИК, свързани с обработката на изборните материали, включително и при провеждане на втори тур. Инструкциите трябва да уреждат режима на достъп, правата и задълженията на изпълнителя.


III. Организация и технология на компютърната обработка на изборните резултати.

А. Обработка на информацията в Районната избирателна комисия: Компютърната обработка в РИК да се организира така, че да осигури ефективен контрол върху дейността на СИК и предаването на секционните протоколи в ЦИК.

А.1. Действия преди изборите

1. Да се определят един или двама отговорници за компютърната обработка в РИК, които притежават добри организаторски качества. Препоръчително е поне един от тях да бъде местен за района човек.

2. Да се проведе обучение на отговорниците в РИК по:
- нормативни документи за изборите; правила за въвеждане на данни от протоколите на СИК, издаване на Приемо-предавателна разписка и натрупване на необходимите данни за и съставяне на Приемо-предавателния протокол между РИК и ЦИК; използване на програмите; правила за инструктаж и изпит на операторите.

3. Отговорниците по райони да извършат: подбор, инструктаж и наемане на операторите в РИК, които е препоръчително да бъдат хора от района; оглед на помещението на РИК и мястото за разполагане на изчислителната техника; осигуряване на необходимия брой компютри за периода на изборите.

4. Отговорниците по райони най-късно до 26 октомври 1996 г. да извършат: инсталиране на техниката и програмното осигуряване; съобщаване на номерата на телефони и факсове в ЦИК; обучение на операторите в РИК.

А.2. Действия след приключването на гласуването

1. След представяне на секционен протокол в РИК операторът въвежда в компютър данните от протокола на СИК при непосредствен контрол от РИК. Извежда се Приемо-предавателната разписка между СИК и РИК за въведения протокол. Ако той не отговаря на някои от контролите, това задължително се отбелязва в разписката.

2. Ако протоколът удовлетворява контролите, РИК го приема и двете страни подписват Приемо-предавателната разписка между СИК и РИК. В противен случай представителите на СИК и РИК изясняват причините за неудовлетворените контроли.

3. Операторът, въвел данните, подписва разписката. Приемането на секционния протокол от РИК се отбелязва в компютъра.

4. Един екземпляр на Приемо-предавателната разписка между СИК и РИК се предоставя на представителите на СИК.

5. Периодично отговорниците в РИК по искане от ЦИК сумират и извеждат данни от обработените изборни материали.

6. След приемане на всички протоколи от СИК, РИК се съставя Приемо-предавателният протокол между РИК и ЦИК, който заедно с приетите протоколи на СИК, съответно подписаните Приемо-предавателни разписки между СИК и РИК и създадената база данни върху магнитен носител се предават в ЦИК.

Б. Обработка на информацията в Централната избирателна комисия:

В ЦИК се извършва компютърната обработка на данните от гласуването според протоколите на СИК.


Б.1. Действия и срокове преди изборите

1. Да се състави група от отговорници за компютърната обработка в ЦИК, които притежават добри организаторски качества и владеят добре работата с компютри.

2. Да се проведе обучение на отговорниците в ЦИК по: нормативни документи за изборите; правила за пресмятане на резултатите; инструкции за използване на програмите.

3. В периода до 25 октомври да се извърши: наемане и инструктаж на операторите в ЦИК; оглед на предоставените от ЦИК помещения и мястото на изчислителната техника; осигуряване на необходимия брой компютри за периода на обработката, тестване на програмите, осигуряващи изходите, уточнени с ЦИК, както и цялата организация.


Б.2. Действия след приключване на гласуването

1. ЦИК предоставя на изпълнителя:
     - за обработка секционните протоколи, предадени от РИК на ЦИК;
     - при необходимост за сравняване базите данни от автоматизирано издадените Приемо-предавателни разписки между СИК и РИК, както и Приемо-предавателните протоколи между РИК и ЦИК.

2. Въвеждат се данните от секционните протоколи в компютър.

3. Обработват се данните от секционните протоколи, извеждат се окончателните резултати от изборите и се предават на ЦИК.

4. След съгласуване с ЦИК относно формат и съдържание се подготвя и отпечатва Бюлетин за окончателните резултати от гласуването. Тиражът на този бюлетин е поне 2000 бр., а срокът за издаване е до един месец след обявяване на окончателните резултати от изборите.


IV. Изисквания към програмно-техническо осигуряване

1. Програмно-техническата среда трябва да реализира информационно-изчислителните дейности съобразно описаната организация и технология на равнището на РИК и ЦИК.

2. В Договора между ЦИК и изпълнителя да се предвиди клауза, че колективът носи отговорност за правомерното използване на лицензни права върху софтуерни продукти.

3. Програмно-техническите средства да осигуряват:
3.1. Контрол на входните данни посредством:
     - визуален контрол на въвежданите данни;
     - контроли за достоверност на въвежданите данни и за проверка на протоколите съгласно решенията на ЦИК за обработка на изборните материали;
     - магнитен запис на въведените данни в Приемо-предавателните разписки между СИК и РИК и Приемо-предавателните протоколи между РИК и ЦИК;
     - документиране и отчетност на процедурите за въвеждане на данните;
     - периодично предоставяне на избирателните комисии на данните от постъпилите протоколи;
     - периодично разпечатване на данните, както и чрез използването на други ефективни способи, предложени от изпълнителя;
3.2. Защита на информацията с цел запазване на въведените данни и резултатите от текущите обработки и недопускане на неоторизиран достъп до тях посредством:
     - дублиране на създаваните бази данни;
     - архивиране на базите данни;
     - определяне на лицата, имащи достъп до обработката и базите данни;
     - употреба на пароли за работа с обработващите програми, както и чрез използването на други ефективни способи, предложени от изпълнителя.
3.3. Да се осигури надеждност на програмно-техническите средства с оглед възстановяване на информационно-изчислителните процедури и данни при повреди и други извънредни обстоятелства, водещи до нарушаване на обработките, посредством:
     - дублиране на програмно-техническите средства;
     - техническа профилактика и поддържане;
     - антивирусна профилактика и специализиран антивирусен контрол, както и чрез използването на други ефективни способи, предложени от изпълнителя.
3.4. Да се осигури надеждност и достовереност на информационно-изчислителните обработки и резултатите от тях посредством:
     - използване на оригинални средства за въвеждане на оторизиран достъп за контрол на изходните резултати от упълномощени от ЦИК длъжностни лица на всяко равнище;
     - контрол за пълнота или дублиране на протоколите;
     - възможност и допустимост за организационно-технически контрол от страна на ЦИК или упълномощени нейни представители на всички етапи от подготовката и използването на програмно-техническата среда;
     - програми за идентификация на оператора /пароли/;
     - надеждна технология за производство и разпространение на "чист" дистрибутивен материал;
     - неразпространение на разработените програмни средства /както и документацията за тях/ извън кръга на длъжностните лица, обслужващи информационно-изчислителните процедури и упълномощените от ЦИК, както и чрез използването на други ефективни способи, предложени от изпълнителя;

4. Телекомуникационните средства се използват само за предаване на предварителни данни и друга служебна информация.


V. Информационни изходи и предоставяне на резултатите

1. За Секционната избирателна комисия:
1.1. Приемо-предавателна разписка между СИК и РИК.

2. За Районната избирателна комисия:
2.1. Приемо-предавателна разписка между СИК и РИК;
2.2. Приемо-предавателен протокол между РИК и ЦИК.
2.3. Справка за липсващи секционни протоколи;
2.4. Справка за текущо натрупани данни от гласуването към даден момент.

3. За Централната избирателна комисия:
3.1. Приемо-предавателни протоколи между РИК и ЦИК;
3.2. Справка за липсващи секционни протоколи;
3.3. Справка за открити грешки в протоколите на СИК;
3.4. Справка за текущо натрупани данни от гласуването към даден момент;
3.5. Резултатите от гласуването по секции, райони и в цялата страна.

4. Програмното осигуряване да предоставя възможности за:
4.1. Статистика по зададен показател или по група показатели;
4.2. Стандартен изход за преход към други програмни продукти и предоставяне на числовите данни от изборите в подходящ код върху магнитен носител.


VI. Технологични параметри

1. Техническата база трябва да бъде разположена в:
1.1. Районните избирателни комисии;
1.2. Централната избирателна комисия.

2. Първичен документ за въвеждане на данни е оригиналът на протокола на СИК.

3. Време за обработка

3.1. В Районната избирателна комисия
Предоставяне на данните за Приемо-предавателния протокол между РИК и ЦИК в районната избирателна комисия да се извърши не по-късно от 1 /един/ час след приемането от РИК на последния секционен протокол.

3.2. В Централната избирателна комисия

Изчисляването на резултатите от изборите да се завърши не по-късно от 12 /дванадесет/ часа, след като ЦИК приеме секционните протоколи, предадени от РИК.

3.3. След въвеждането на данните от последния протокол на СИК за даден район незабавно да се извърши сравнение на създадената в РИК база данни и създадената в ЦИК база данни. Получените резултати да се представят на ЦИК за анализ и решения.

4. Достоверност на обработката

Надеждността на системата за обработка на резултатите от изборите да се гарантира чрез:
- проверка на входната информация;
- индикации за дублирани и липсващи протоколи;
- индикации за грешка в протоколите;
- предварително проиграни алгоритми за изчисляване на резултатите, както и чрез използването на други ефективни способи, предложени от изпълнителя.


VII. ЦИК предоставя на кандидатите в конкурса Заданието и следните допълнителни материали:

1. Закон за избор на президент и вицепрезидент на републиката, обнародван в Д.В. бр. 82/4 октомври 1991 г., изм. бр. 98/28 ноември 1991 г., бр. 44/21 май 1996 г.

2. Закон за избиране на народни представители, общински съветници и кметове, обнародван в Д. В. бр. 69/1991, изм. бр. 70, 76, и 98 от 1991 г.

3. Закон за местното самоуправление и местната администрация, обнародван в Д. В. бр. 65/ 1995 г.

4. Закон за териториално деление на столичната община и големите градове, обнародван в Д. В. бр. 66/1995 г.

5. Решенията на ЦИК, свързани с обработката на изборните материали.

6. Данните от Единния класификатор на населените места в България и съответната номерация върху магнитен носител.


VIII. Кандидатите в конкурса трябва да представят в ЦИК следните документи:

1. Проект /оферта/ в два раздела:

1.1. Описание на проекта - съдържа професионален профил на кандидата, данни за организационната и ресурсната му осигуреност във връзка с предмета на дейност, както и подробно описание на видовете дейности и сроковете за изпълнение на задачите от настоящото задание;

1.2. финансови разходи - съдържа разпределението на разходите по дейностите, описани в първата част на проекта.

2. Проект за Договор между ЦИК изпълнителя.

/Пресслужба "Куриер"/


----------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 2 октомври 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.